Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Rubrik

 Tömkörning

 

Att arbeta hästen på töm är likvärdigt med att rida hästen. Du kan i stort sett göra alla rörelser man använder när man rider. Fördelen är att du ser hur hästen arbetar och hästen behöver inte balansera en ryttare på ryggen. Att tömköra är en svår konst men väl värt att ge en chans genom att lägga tid på träning. Speciellt unga hästar och hästar som ska sättas igång efter vila eller konvalescens bör alltid tömköras några dagar i veckan. Angående utrustning är lädertömmar att föredra för bättre känsla i handen samt en gjord med många ringar för olika uppkopplingar.

 

Säkerheten är viktig. Det som kan hända är att man kan trassla in både sig och hästen i tömmarna. Man ska vara försiktig så att man inte fastnar. Håll inte tömmarna i en ögla runt handen. Om hästen busar kan du fastna. När du tömkör första gången, sätt inte fast tömmen utan låt en medhjälpare gå bredvid hästen och hålla i tömmen medan ni låter tömmen vidröra hästens kropp. När det fungerar på bägge sidor kan du börja tömköra själv med fastsatta tömmar.

 

För att konversera med hästen använder du din röst, ditt kroppsspråk, din position och pisk. Börja alltid i skritt med att lösgöra hästen, olika böjningar, skänkelvikningar etc. Hästen ska alltid gå i det tempo du bestämmer i de olika gångarterna, lär hästen att ta halvhalt på yttertömmen. Tömkör inte enbart på volt. Att tömköra i skolor, skänkelvikning och samlingar är utmärkt längs en väg. När hästen har blivit starkare kan du även arbeta på detta sätt i både trav och galopp. Hästen har lättare att samla sig utan ryttare. När du kör på volt var noga med att hästen spårar och belastar sitt inre bakben istället för det inre frambenet. Håll inte på för länge och gör gärna alla rörelser ex. tre gånger. Hästen lär sig snart att räkna och känner sig trygg att veta hur länge du tänker jobba. Det stärker samarbetsviljan och självkänslan.

 

Ett-åringen

Tömkör överallt, i skogen, på vägen osv. Hästen lär sig att gå fram överallt och får bra självförtroende. På ridbanan kan du köra olika vägar, serpentiner osv. Viktigaste är framåtbjudningen, att det är roligt, spännande samt att hästen lär sig att lyda.

 

Två-åringen

Nu ska du förbereda inridningen samt stärka hästens rygg. Fortsätt att arbeta ute i naturen. Arbeta i skänkelvikning, öppna i skritt och övergå därefter i  trav under korta sträckor. På ridbanan kan du arbeta i trav på volt i låg form med mjuk ställning inåt så hästen spårar. Lägg in övergångar och tempoväxlingar. Håll dig till en stor 20 m volt i trav men gå in på 5 m volt i skritt. Arbeta ca 20 min.

 

Tre-åringen

När öppna och skänkelvikning fungerar kan du lägga till sluta. Fortsätt med skogspromenader på töm som omväxling. På banan arbetar du i trav med skolor och skänkelvikning. På volten gör du övergångar i skritt, trav och galopp. Trava även på en mindre  volt. Gör tydligare tempoväxlingar med några riktigt korta steg men gå fram direkt igen för att  inte tappa framåtbjudningen. Arbeta ca 30 min.

 

 

Fyra-åringen

Nu bör hästen ha hittat sin balans. Öka kraven på mer precision i allt du gör. Variera formen från låg till hög. Arbeta i öppna med halva steg någon långsida och därefter

lång och låg på kortsidan eller i skänkelvikning på diagonalen. Börja med galoppfattningar från skritt på volt. Tag något piaffsteg före galoppfattning eller om hästen är het piaffsteg och skritt i låg form. Tempoväxla även i galopp.

 

Fem-åring och äldre hästar

Fortsätt med tömkörning någon dag i veckan. Sätt precision i det du behöver förbättra eller arbeta lösgörande som alltid är bra före en tävlingsdag. Arbeta med piaffen, se till att du inte tappar lösgjordheten. Gå vidare till passage från piaff. Gör galoppfattningar från halt, halva steg i öppna och sluta. På töm kan du alltid ligga lite före i utbildningshänseende.

 

Lycka till med träningen!

Anne Wiklander

 
 
 

 

.