Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Årsplanering inför tävling

 Planering för stor dressyrtävling i augusti


- Planera in en vintervila på sex veckor i december - januari. Just sex veckor är bra då hästen hinner läka ev. småskador men hinner inte tappa muskler. Innan vintervilan ska alla rörelser som användas i tävlingen fungera utan spänning. Vilan gör att rörelserna fastnar mentalt.

- Igångsättningen efter vilan ska ske med stor försiktighet under minst fyra veckor. Mycket skritt på raka spår varvat med tömkörning. Därefter trav rakt fram och slutligen galopp rakt fram. Under denna period ska inget samlande arbete utföras.

-  Lägg sen in styrkearbete och rörelser som hästen har problem med. Träna även styrka med intervallträning och fartlekar. Varva med lättare arbete under fyra veckor.

- Därefter finslipa alla rörelser och jobba varvat med styrkearbete och lösgörande arbete för att behålla lösgjordheten i det samlande arbetet.

- Inför tävlingar under våren. Träna in alla programpunkter och hela program i tid och var noga med att inte tappa  lösgjordheten. Se vårens tävlingar som träning. 

- Dagen innan en tävling ska bara lösgörande arbete ske, ev tömkörning. Håll hästen på bra humör.

- Mellan tävlingarna  under våren ska man träna styrka med rörelser och lustfyllda uteritter. 

- Inför den stora tävlingen, läs igenom alla tävlingsprotokoll och begrunda olika domares åsikter.

- Åk till tävlingsplatsen några dagar innan för anpassning om det är möjligt. Passa på att njuta och titta på omgivningarna. För hästens del  arbeta med lättare arbete och gärna med uteritter. Försök ta reda på vad domarna gillar för ridning. Njut av att ni kommit så långt i ert arbete. Med stolthet  visa upp din häst i programmet.  

- Om hästen kan gå tävlingen med lösgjordhet, kraft , energi och glädje har du lyckats och har alla chanser till en bra placering. 

- Låt hästen få en veckas vila när du kommit hem igen. 

Lycka till!
 Anne Wiklander C-tränare i dressyr

 
 
 
.