Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

piaff på stubbåkern

 Onsdag den 25 september 2013 halvsol 12 grader

Underbar höstdag för ridning! Nu är det bara stubbåkern som gäller så länge den finns kvar.

Attriana vilade i går men det blev dressyr idag i alla fall. Det är ingen katastrof att inte följa schemat jämt. Testar fortfarande myrsnoksmodellen i framridningen. Hon gillar den formen starkt. Hon var återigen underbart fin och mjuk i kroppen men med ett sting som finns där bakom. Plockade fram det i en underbar skrittpiaff. Vi stod nästan helt still och hon dansade med ett ben i taget och jag sagt högt upp. Gjorde om det tre gånger i varje varv och lade ner henne i trav emellan så hon skulle bli av med ev. mjölksyra. Det trodde jag aldrig att jag skulle kunna få henne så lugn ute på en stubbåker i piaff. Men, det är ett långt och tålamodsfyllt arbete bakom. Nu får jag bara njuta av resultatet!  

 

 

 

 

Onsdagen den 25 september 2013 kl. 15:39

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

De har stallat in sig själva

 Måndag dem 23 september 2013 halvsol 13 grader

 Idag var det riktigt blåsigt ute. Attriana tvekade lite när jag skulle hämta henne i hagen. Det var ju ett tag sen det blåste och träden rörde på sig. Så idag passade det bra med lite fartlek.

Med kapsonen på tog vi en lugn promenad först på en stubbåker ner till ån. Jag ville kolla upp att hon höll sig lugn även på ett nytt ställe. Tack vare mycket sådan träning när hon var i ettårs åldern var det inga problem. Sen blev det galoppjobb på cirklar som utökades hela tiden. Hon tog i ordentligt och blev lite flåsig. Det var perfekt att hålla till på en mjuk åker som snart ska plöjas.

De vill bli installade nu eftersom de är vana vid det. Det tillbringar nätterna i varsin hage i varsin utebox. Så, ikväll ska de få komma in i sitt vinterstall.

 

 

Måndagen den 23 september 2013 kl. 15:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

snabba bakben

 Söndag den 22 september 2013 halvsol 15 grader

Hur får man en häst att bli lite snabbare i bakfötterna. I stället för att driva kan man gör massa bra övergånger. Man kan börja (lite svårare dock) i låg form och sen i en högre form. Det är vad jag jobbade med, med Marion idag. Testade också att rida henne barfota på grus (ridbanan) och det gick perfekt.

Attriana fick gå ett litet lättare pass med Malin som äntligen fick komma upp på hästryggen igen med sin fortfarande brutna överarm.

 

 


 

Söndagen den 22 september 2013 kl. 20:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tillbaka på ruta ett

 Lördag den 21 september 2013 sol 16 grader

 Tillbaka på ruta ett. Det behövs inte så mycket för att rubba lugnet på en flyktig häst. Vid den fortsatta träningen att passera grannens hästar idag blev det panik i ögonen på Attriana igen och passage. På ditvägen gick det något så när. Hon skärpte sig allt hon kunde. Gick vidare på en väg och sen på en stubbåker. När jag kom fram till grannens hus klarade hon inte av det längre. Det blev en fin dans runt mig. Jag väntade bara ut henne. Vi stod säkert där i 15 minuter. Sen dansade vi fint hemåt förbi hästarna som storögt tittade på henne. En häst gnäggade och hon flög i taket direkt. Lite grann förstår jag henne. Det är en sådan dramatik i det hon upplevt. Jag gick där bredvid henne och jämnförde det med min fobi för råttor. Det är svårt att komma över det.

Hur som helst när vi kom till ”vår” stubbåker red jag henne. Hon var väldigt i ”gasen” men höll sig i skinnet och var gudomlig. Hon verkligen dansade fram i tempoväxlingar och skolor. Hon lyssnade så noga att vid några halvhalter stannade hon. Då består halvhalterna bara av att jag kniper lite med skinkorna.

En gul katt dök upp i diket och korna började vandra men hon var så koncentrerad på mig att inget störde henne. Det enda som var, var att hon sneglade på päronträdet uppe på gården.

Idag släppte jag in Marion till henne och då det en popcorn häst av henne. Hon hoppade och skuttade av glädje men också av återhållsam frustation. Då och då sprang hon fram och spanade mot stubbåkern där vi hade tränat. Precis så gör Greta när jag badat henne. Hon springer fram till badkaret och tittar på det som hon badat i. Kloka djur som försöker förstå!

 

Lördagen den 21 september 2013 kl. 21:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

(Ingen rubrik)

  Lördag den 21 september 2013 sol 18 grader

Nu är Marions box klar med gummimatta underst sen torv och därefter kutterspån. Sen fyller vi på med träpellets över bädden under vintern. Det fungerar bäst tycker jag. Lätt-mockat och prisvärt.

Idag har jag äntligen fått uppleva det som jag längtat efter! Jag har varit ute och galopperat på stubbåkern med Attriana. Solen sken, halmen var gul och hon uppförde sig fantastiskt!

Jag höll mig inom ett begränsat område så här första gången och vi var lite osäkra båda två. Hon har gått omkull så många gånger när hon galopperat på lina på vallen och även en gång på en ridbana. Jag vet inte varför det blivit så? Jag var också lite rädd i början att hon skulle välta. Men det kändes säkrare och säkrare när jag kunde korta hennes galoppsprång. Testade lite förvänd men skulle behöva jobba mer med det! Det är en perfekt övning på stubben då man kan lägga sig på en stor åttvolt och bara rulla på. Nu red jag även många övergångar skritt – galopp. Sista fattningen tände hon till ordentligt och jag fick några piruettsteg som kändes som om hon hade krut i baken men den tog oss upp i luften. Härlig känsla men jag var ute på hal is och lade direkt ner henne. Men vilken kapacitet den hästen har!

Marion fick också ett dressyrpass. Hon är helsäker, har aldrig halkat omkull och känns väldigt stadig. Lekte med byten med olika steglängd emellan. Ska komma ner till byte i varje,  med henne. Galoppkvalitet är tyvärr inte fullkomlig på henne som den måste vara.

De sista gångerna har jag lagt till en ny variant till framridning. Efter skrittgymnastiken får de jogga i väldigt lång och låg form. Nästan med nosen i backen. De verkar gilla det. Vad som händer är att de fnyser och harklar sig. Det verkar som hela kroppen kommer igång snabbare. När jag sen sätter dem i en annan form för att börja jobba känns det väldigt pigga och lösgjorda både mentalt och fysiskt.

 

Lördagen den 21 september 2013 kl. 00:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Äkta passage

 Torsdag den 19 september regn, sol 15 grader

Nu är det bara galopparbete som gäller. Ändrar steglängd, tempo, förvänd galopp och byten. Snart är det isigt igen så det gäller att passa på. Det här är vår svaghet. Främst min!

Idag blev det massa stallarbete. Vi har lagt in gummimattor i stallgång och i boxar. Förhoppningsvis åker jag iväg och köper torv i morgon. Träpellets har jag hemma. Sen är det klart för hästarna att flytta in.

Attriana syntes inte i hagen. Men nu vet jag var hon bor när man inte ser henne! En sen kväll för några veckor sedan hittade jag inte henne. Gick igenom hela hagen med ficklampa och blev väldigt orolig. Hon brukar alltid komma till mig när jag ropar på henne.

Hämtade förstärkning! Min man visste var hon stod. Hon har tillverkat ett eget skogstall. Nu när det var ljust kunde jag se hur det såg ut. En liten fin plätt inne i skogen. Det var rent och fint. Hon hade sin toalett på ett annat ställe. Det var så fint och mysigt där. Tänk att hon är så trygg att vara själv i sin hage. 

 

Idag visade Greta vart vi skulle gå. Hon gick före mig direkt till skogstallet. För en gång skull skällde hon inte på Attriana. Hon bara visade mig var hon var.

 

Tanken var att jag bara skulle ta en promenad med henne idag eftersom hon gått två dagar i dressyr. Jag tänkte gå ner till den stora stubbåkern. Vägen dit går förbi grannens hästar och det går ju bra nu för tiden. Men, de väntade på att få gå in till stallet och de rusade runt i hagen med höga svansföringar. Det smittade direkt på min häst som blev flera meter hög och lade in passagsteg och högljudda frustningar. Man känner sig ganska liten bredvid henne. Backade henne ganska långt innan jag vände henne. Det blev sen skänkelvikning i passage hem till päron trädet. Där landade hon,

Jag kommer att kalla balans traven för passage. All dressyr ska ju likna det som är naturligt för hästen. När det blir uppblåsta gör de naturligtvis då en äkta passage.

 

 

 

 

Torsdagen den 19 september 2013 kl. 18:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Marion "på tårna"!

 Tisdag den 17 september 2013 halvsol 18 grader

Attriana är verkligen en rolig häst. Idag gjorde jag som igår. Jag red ut en sväng bakom gården på en fin skogsväg. I går töm-körde jag samma väg. Hon vill så gärna gå iväg dit. Men, hon har vänt båda gångerna innan vi kommer till den sista nedförsbacken mot en äng? Lugnt vänder hon och går hemåt. Tidigare vände vi nere vid ängen. Det skulle inte vara något problem att få henne fortsätta och vända längre fram. Men småsaker får hon bestämma själv. Ibland behöver man kanske inte förstå allt och vad som är orsaken!

Hon var ganska pigg på banan och låg på lite. Jag jobbade mest i galopp med förvänd galopp och byten. Idag kände jag mig som en liten sparv på henne. Det var stora rörelser som jag inte lyckades behärska med mina svaga mag-muskler. Det gjorde att jag fick använda för mycket hjälper, så jag var inte riktigt nöjd med mig själv och Attriana kände sig lite uppjagad. Det kan inte gå bra jämt. I traven var hon dock kanon men det är i galoppen jag behöver bli starkare.

Red ut med Marion och tanken var att testa hur öm hon var i hovarna på en stubbåker. Hon var inte öm alls kunde jag konstatera. Började lite lugnt nere vid ån. När jag närmade mig slutet på den stora åkern blev hon alldeles till sig och såg spöken åt alla håll. Jag blev själv lite förundrad då hon inte brukar bli ”flyktig” Hon piafferade på stället med högt buret huvud. Kan det ha varit något djur som hon kände lukten av? Efter älgkontakten i Sälen blev jag lite osäker. Vart tog min säkra gamla häst vägen? Tanken slog mig att hon skulle sticka när jag vände henne hemåt. Vi tog det i trav den första biten, testade lite galopp, vilken kraft det blev i motorn där bak! Det fick bli trav.

Red iväg till en annan åker och hon var väldigt pigg där också men inte så ”flyktig”. Jag tror helt enkelt att gamla minnen kom tillbaks och hon bara älskar att gå för fullt på en stubbåker. Underbart att känna att hon är så pigg och glad!   

 

Tisdagen den 17 september 2013 kl. 19:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

nypon till hästarna

 Måndag den 16 september 2013 regn 17 grader

Så, hemma igen efter några dagar i stugan. Attriana fick vila i två dagar (inte likt mig). Det var så underbart fint väder och jag stannade för att plocka havtorn som idag är gelé. Härligt att ha till vintern, det gäller att passa på att ta till vara bären. Plockade även nypon till hästarna som jag malt och som nu ligger på torkning.

Tog ut Attriana på töm i skogen. Hon valde själv att gå iväg på skogsvägen, så, så fick det bli. Jobbade henne i skolorna och piaff. Travade med halva steg i en nedförsbacke och hon såg verkligen stark och maffig ut. Bäst av allt är att hon inte tempererade upp sig. Därefter på ridbanan fick hon jobba på cirkel. Vi körde tempoväxlingar, övergångar och olika storlekar på volten. Det märktes att hon gillade att jobba!

 

 

 

Måndagen den 16 september 2013 kl. 18:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lisa testar samling

 

En ny sida

Var iväg och red Attriana idag. Nu har jag lärt känna henne lite mer och satte därför lite mer press på henne idag. Efter den lösgörande uppvärmningen red jag lite tempoväxlingar och började i skritt. Gick ner och trampade henne också och det var så himla lätt. Så roligt! Jag har ju egentligen inte mycket erfarenhet av det samlande arbetet, så där får Attriana agera läromästare. En roll som hon tar på sig väldigt bra!

Efter det körde jag även lite tempoväxlingar i traven och det gick bara bra. Gick därefter över till tempoväxlingar i galopp och det gick väldigt bra. När jag bad henne öka galoppen fick hon en sån häftig galopp. Rund, kraftig och spänstig. Hon samlade sig även riktigt fint och där fick hon jobba på ordentligt. Och även jag såklart. Även den blev riktigt fin och rund. Hon var hela tiden uppe med ryggen väldigt bra. Häftig känsla!

Jag fortsatte med galopparbetet, men gick istället över till övergångar mellan skritt och galopp. Då fick jag även känna på en ny sida hos henne som jag har hört mycket om, nämligen hennes mer flyktiga sida. Det blev något missförstånd i början som gjorde henne lite stressad, hon är ju väldigt känslig. Men vi löste det snabbt och sedan flöt det på bra. Hon hade mycket energi och det blev fina fattningar. Tog varannan högergalopp och varannan vänstergalopp. Sista galoppen blev så himla underbart fin att jag avslutade där. Kändes helt enkelt perfekt att avsluta där och Attriana var så nöjd.

 

 

Lördagen den 14 september 2013 kl. 18:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Magisk dressyr på stubbåker

 Torsdag den 12 september 2013 sol över 20 grader

Efter att ha jobbat några dagar är jag nu i stugan för rekrytering. Det tar på krafterna att undervisa och vara kreativ, men roligt är det och många tankar stannar i huvudet.

Det är så fantastiskt här, sol lite gula löv och vattnet är kristallklart. Underbara hundpromenader blir det.

Lisa rider i morgon och idag blev det en extravila för Attriana. I går morse däremot hade jag ett underbart pass med henne. Red dressyr ute på vår stubbåker. Vi kom lite närmare korna som hon sett sen hon var ett år men de ger alltid lite extra kick att se dem. Hon fick en så fin spänst! Det är viktigt att skilja på spänst och spänning. Jag höll henne på spänstnivån. Om jag gjort fel hade jag hamnat i spänningsnivån som är skadlig för hästarna att jobba i.

Underlaget var perfekt och det är alltid härligt att ha lite större yta att jobba på. Red ihop henne med tempoväxlingar och red sen igenom hela registret i korta repriser. Hon verkligen dansade fram, det var magiskt! Jag behövde nästan bara tänka på vad hon skulle göra. Ryggen var uppe hela tiden även i ökningarna. Hon erbjöd själv piaff men det blev halva travsteg när jag fick fram. Med petning av pisken vid svansroten hade jag fått passage men där gick nog en gräns till spändhet. Vi dansade vidare och jag kan kanske temperera upp henne en grad till nästa gång.

Marion är nu klippt och pigg och fin. Det går bra att rida utan skor på mjukt underlag. Hoppas vi kan fortsätta med henne barfota. Red ett litet kortare pass och hon var också fin men är inte lika lätt att samla. Lite piaff fick vi till i alla fall!  

 

Torsdagen den 12 september 2013 kl. 17:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

En tiger till hund

 Tisdag den 10 september 2013 sol 22 grader

Efter några underbara dagar i Sälenfjällen är jag nu tillbaks till vardagen och hästarna. Attriana sätts igång igen försiktigt eftersom hon vilat några dagar. Longering i hopphagen med cavaletti och några små språng över höbalar. Ute-ritt i skogen och lite lösgörande arbete. Red på en lite skogsväg och det var daggigt i gräset och lite halt. Efter en svår olycka vid halka och att min första häst ofta gick omkull blir jag väldigt försiktig när det känns halt. Det var nedförsbacke och eftersom jag oftast rider med långa tyglar ute så kortade jag hennes steg med bara vikthjälper. Hon svarade direkt! Satt sen och lekte med steglängde fortfarande med långa tyglar och tanken slog mig! Det är så svårt att i alla lägen behålla bara det små, små hjälperna, speciellt i tävling-samanhang.  

Jag har fått en ny hund! Lilla fina Greta har en tiger i sig. Det bodde två hundar vid stugan vi hyrde i Sälen. De två spetsarna var tuffa och hade aldrig gett sig i samband med möten. Naturligvis lade sig inte Greta heller så det blev lite slagsmål. En sen kväll stod två stora älgar på gårdsplan som inte flyttade sig. Det var bara en bil mellan oss. Inte vek sig Greta så det blev lite dramatik ett tag, riktigt otäckt! Dagen efter kom en stor hund lös och gick på Greta, attack igen!! Mannen i huset var en riktig hund älskare. Han försökte få kontakt med Greta men hon gillade inte honom. När vi skulle åka hem och hon satt i transportburen försökte han en sista gång. Greta blev alldeles galen och attackerade honom! Ett fall för Cesar tyckte mannen. Jag har nu upptäckt att jag har en mycket tuff liten hon som är helt underbar och älskvärd med oss. Men hon är både en vallhund och vakthund. Skönt att veta att hon kommer att försvara oss om det kommer en inkräktare till huset som inte är välkommen.  

 

 

 

 

Tisdagen den 10 september 2013 kl. 13:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lisa rider Attriana

 

Mjuk och lösgjord

Var iväg och red Attriana idag. Hon hade vilat några dagar, så jag tog det lugnt med henne idag och red bara lösgörande. Det första som slog mig var hur mjuk och fin hon var, trots några dagars vila. Underbart med en så välriden häst! I vilket fall som helst skrittjobbade jag henne ett bra tag i början. Det blåste så mycket, så vi blev knappt störda av några insekter och det var riktigt skönt. Började med att varva öppnor, slutor och skänkelvikningar korta sträckor huller om buller på banan. Efter det höll jag mig på en stor volt där jag red öppnor och slutor, både rättvända och förvända. Flyttade även bakdelen. Allt i en låg, rund och fin form.

I traven stod jag mestadels upp, men hon började testa mig lite idag och då satte jag mig ner för att lättare komma åt henne. Hon var avslappnad, så det var ingen fara med att sitta ner. Även i traven gjorde jag likadant med övningarna och det flöt på bra. Sedan fick hon rulla på i galoppen och först gick det lite segt. Så jag red på en stor åttvolt över hela banan och i mitten gjorde vi slarviga byten. Galoppen blev så himla fin! Rund, mjuk, bra flyt och allt bara var bra. Hon var lugn, men fick lite mer energi så att det blev en bra galopp, helt enkelt.

Innan jag avslutade red jag skänkelvikning på volt i trav, i ståsits. Hon gick riktigt fint och jag kunde sen låta henne nöjt trava av. Kändes som ett riktigt bra pass!


 

Onsdagen den 4 september 2013 kl. 19:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Marion pensionär

 Onsdag den 4 augusti 2013 sol över 20 grader

 

Nu ska MARION bli pensionär! Jag tog av henne skorna igår. Hon har sådan hovkvalitét att jag tror att det kommer att gå att rida henne några dagar i veckan i alla fall. Som pensionär får jag nu försöka spara in på det mesta. Hoppas på att kunna behålla ATTRIANA något år till. Så får jag se sen!

 

Jag har fått lite nytändning angående henne. Min nya sits som jag lagt till med gör att man sitter kvar väldigt stadigt när hästen börjar busa. Hon har hittat på lite saker den sista tiden och jag fixar det! Mentalt beror det nog också på att jag vet att jag inte går sönder lika lätt längre.

 

Igår jobbade jag ett lite tuffare träningspass med henne. Det omfattade många ”byten” och piaff och passage. Mitt i piaffen kom Marion utfarande från sitt stall och det en katapult i baken på henne. Men fixade det och kunde ganska snart fortsätta med övningen. Det blir en spännande tid framöver. Hon har kommit så långt i sin utbildning och jag känner mig säkrare.

 

Nu blir det några dagar i Sälen och Fulufjället med vandringar med lilla alphunden Greta. Hon ska också få lite roligt!

 

 

Onsdagen den 4 september 2013 kl. 13:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Stubbåkrar i krispig luft

 Måndag den 2 september 2013 sol 14 grader

 

Nu är det som finast att rida. Vädret är lite krispigare och sen finns det STUBBÅKRAR! Tog med ATTRIANA till en som ligger en bit bort. Känner mig fortfarande like osäker om jag vågar mig ut och cantra henne. Först är det bilvägen vi ska klara av. Så, jag tog henne på kapson. Vi mötte ganska snart en bil. Som tur var kände jag chauffören som är hästvan. Han såg att hon reagerade och stannade och pratade, kanon, hon lugnade då ner sig. Problemet är att man aldrig vet vad man möter på en bilväg. Ingen mer bil och vi kom fram till åkern. Hon fick galoppera på linan och jag sprang med så vi kom framåt. I början tog hon det väldigt försiktigt. Hon har ju gått omkull så många gånger på gräs. Men när hon efter ett tag kände att underlaget var stadigt kom hon igång ordentligt. Det var härligt att se hur hon tog ifrån tårna. Hon blev helsvettig, så det blev ett jättefint, fartlekspass.

 

MARION satt jag sen upp på och galopperade på samma åker. Visst var det helt underbart! Men höger knä värkte som det gör ibland och jag fick ont i ländryggen. Satan att kroppens kraft ska sina! De blir kanske att jag får ta dem på lina båda två? Snyft, det som är så himla mysigt att flyga fram i full fart över de vackra gula åkrarna.

 

Roligt att Malin har kommit upp på hästen igen efter sitt armbrott. I går var de ute, barbacka i skogen. Antar att hon inte klarar att sätta på sadeln än. Marion är ju en kanon häst för rehabilitering.

 

I morgon dressyr, sen skoning och vaccinering!

 

 

 

Måndagen den 2 september 2013 kl. 21:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.