Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Flygande muskelpaket

 Onsdag den 28 augusti 2013 sol 24 grader

Vilka fantastiska hästar jag har! Började med ATTRIANA på banan. Hon var så mjuk i kroppen att jag kunde böja henne hur som helst. Lade till en ny rörelse böjd på rakt spår. Det kändes lite jobbigare åt höger men ändå helt OK. Red klassiskt idag och hon var så lätt i sina rörelser. Passagen tränade jag lite längre sträcka och försökte få henne att förstå skillnaden mellan framåtgripande piaff och passage. Hon blir så koncentrerad att det är rörande.

Bytena fungerar utan att hon blir spänd och den förvända galoppen är nu vardag. Testade att minska galoppstegen med korta, korta steg på rakt och böjt spår. Det fungerade också utan att hon tappade galoppen. Det var verkligen en ära och fröjd att rida henne idag. Ett flygande muskelpaket.

Red även MARIOM på banan och hon var som vanligt också mjuk och fin. Men hon har inte lika mycket energi som Attriana. Det är dags att klippa henne igen. Det är jobbigt att jobba i tjock päls.   

 

 

 

 

Onsdagen den 28 augusti 2013 kl. 15:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

dressyr i högt gräs på en äng

 Tisdag den 27 augusti 2013 sol 23 grader

 

Vädret är fortfarande helt underbart! I morse tog jag en tur med ATTRIANA ner till en äng i skogen. Jag brukar ju inte rida ut med henne men nu när jag inte är benskör längre kan jag inte skylla på det! Hon är jättefin att rida ut med. Orädd för det mesta. Hon har dock mycket flykt i sig sedan födseln så det blommar upp ibland och då med rekordfart! Numer går det ofta över lika snabbt. Idag kände jag det i en tiondels sekund.

Ängen är en gammal vall som inte används längre och det är bra underlag med högt tunns gräs på. Jag red lite mjukgörande dressyr i skritt och trav och hon fick ta i lite mer eftersom gräset var lite högt. Men vi njöt båda två när vi cirklade tunt i olika cirklar och serpentiner.

Igår träffade jag på en häst som jag inte sätt på hela sommaren. Han gick direkt fram och lade nosen mot mig! Vilken lycka! Vilken underbar häst! Jag har ju gett godis ibland men här var det definitivt inte tal om att tigga bara en fin hälsning! Godis ska man ge men inte så att de tigger, då har man misslyckats.  

 

 

 

Tisdagen den 27 augusti 2013 kl. 13:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

fungerande växellåda

 Måndag den 26 augusti 2013 sol 23 grader

 

ATTRIANA var verkligen trött igår. Det fick bli en promenad i skogen och på asfalten för att gå förbi grannens hästar. För första gången gick hon förbi utan att bli upprörd. Det var under en tiondels sekund bara och sedan var hon lugn igen. Helt underbart!

 

Idag reds hon av en elev till mig och det hade gått bra. Båda var nöjda efter ridpasset och det var varma ord att höra, så ska det vara.

 

MARION jobbade jag ute på den vackra vallen som är full av kärringtand nu när det varit så torrt. Hon var mjuk och fin och jag koncentrerade mig på ”växellådan” Att alla växlar skulle glida i varandra utan hack! Det blir bättre och bättre. Började i skritt och fortsatte i trav. Galopperade bara lite rakt fram då det kändes lite halt.

 

Tisdagen den 27 augusti 2013 kl. 00:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

2,a på KM

 Lördag den 24 augusti 2013 sol 20 grader

 

Idag hade vi i klubben KM i dressyr. Vid förra årets KM regnade det hela dagen och på natten dog min kära Isabella. Det känns avlägset idag.

 

I går kväll när vi skulle bygga banan upptäckte jag att det gick tre Islanshästar precis bredvid banan. Jag förstod direkt att det inte skulle gå bra då Attriana har fobi för hästar utan sadel på.

 

Mycket riktigt, hon blev som en elvisp när hon fick syn på dem. Jag funderade på om jag skulle ge upp direkt och åka hem. Men, fy 17! När man har flätat man och allting! Hon fick spring runt ett tag i flygande ”passage”. Det var paus innan jag skulle in på banan så då passade jag på att gå in där. Det lugnade henne så jag steg ombord.

 

Som läget blev hann jag inte rida fram utan gick nästan direkt in på banan. Hon var ganska spänd men vi genomförde programmet. I fattningen av högergaloppen började hon bocka som en tok. Men det som gjorde mig så glad var att jag satt djupt kvar i sadeln och jag fick inte ont i ryggen som jag fått tidigare. Tack Aclasta behandlingen för det!

 

Andra gången vi genomförde programmet kändes det bättre och det blev genomgående åttor men längre in i programmet orkade varken hästen eller jag så det blev sexor. På sista diagonalen bröt hon plötsligt av och lade in en jättefin mellan trav i stället för galoppökning. Hon var så bestämd att det skulle vara så! Jag måste säga att jag blev bara så snopen och full i skratt. Vilken idé? Undrar hur hon tänkte? När jag tränat har jag gjort om saker som jag inte varit nöjd med. Mellan traven vi tidigare red var inte perfekt. Hon ville kanske göra om den!

 

Hur som helst kom vi på andra plats och får vara nöjd med det!

 

Lördagen den 24 augusti 2013 kl. 21:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lösgjord med spänst

 Fredag den 23 augusti 2013 sol 22 grader

 

Nu är dressyrstaketet uppställt, hästen är flätad och fin. Jag hade lite problem att hitta min rid-kavaj men hittade en häftig sak som jag köpt på Operan i Stockholm. De vita schabraken var det musskitar på. Så, i morgon på tävlingen ska jag ha ett blått sammetsschabrak och häftig kavaj med blå sammetskrage.

 

Red igenom programmet i kväll och det var helt fantastiskt. Nu vet jag hur en spänstig och samtidig lösgjord en häst kan kännas. Hennes rygg var med hela tiden och ökningarna var så häftiga, hon flög fram ovan mark!

 

Tyvärr har vi fortfarande problem vid första galoppfattningen. Det står lite grejar i det hörnet så det kan bero på det. Nu bryr jag mig inte om hur det går i morgon. Jag har helt nöjd med upplevelsen hur hon var i kväll, det var så häftigt att flyga fram med en häst som bara jobbade med full maskin i hela muskelmassan.

 

Det går hästar i en hage vid tävlingsplatsen så jag har inga förhoppningar om jag kommer att kunna tävla över huvud taget?   

 

 

 

 

Fredagen den 23 augusti 2013 kl. 22:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

piaff i LB?

 Torsdag den 22 augusti 2013 halvsol 17 grader

 

Idag var det dags att rida igenom programmet som jag ska rida på lördag. Jag vill rida programmet flera gånger så jag kan korrigera på hemmaplan. Eftersom ATTRIANA är en så pass flyktig häst vill jag att hon ska känna sig lugn och trygg i programmet när vi kommer till en ny plats.

 

Det gick bra förutom på en punkt. Efter skritten på diagonalen följer lite samlad skritt och därefter trav och sen galopp. Hon laddade i skritten och jag fick henne inte att gå fram. Det blir inte heller galopp vid punkten! Jag blev lite frustrerad och red upp till stallet för att hämta ett ridspö för att få fram henne. Vilken miss! För henne betyder dressyrspö piaff. Jag har aldrig använt spö för att få fram henne bara samla henne. Tankemiss av mig!

 

Nu blir det piaff i stället för trav på den punkten. Men vi får en fin galoppfattning, lite för tidigt eftersom jag inte kommer framåt i piaffen! Sicket knas! Men, ska jobba vidare med henne i morgon men, skritt trav, skritt trav osv och sen lägga till galoppen och inte rida henne för samlat i skritten. Annars gick det bra.

 

På förmiddagen fick jag ett underbart besked! Jag är inte benskör längre! Aclasta behandlingen som jag fått i tre år har hjälpt! Om jag skulle komma på undersökning idag så skulle jag inte behöva behandlas enligt läkaren. Jag har ju heller inte brutit något på två år så jag har anat att jag blivit bättre. Men, att det blivit så här bra hade jag aldrig kunnat drömma om. Nu kan jag ut och galoppera på stubbåkrarna med Attriana. Trodde jag? Men tydligen skulle jag av någon anledning fortfarande vara lite försiktig. Vi får se? Sugen är jag!

 

 

 

Torsdagen den 22 augusti 2013 kl. 22:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Fundering över head shaking syndrom?

 Onsdag den 21 augusti 2013 sol 20 grader

 

Har nu tagit ledigt i två dagar för stugvistelse och vila. Det känns som om energin runnit ur. Kan bero på ett jobbigt år förra året eller kan det vara åldern? Blir ju 65 år nästa månad. Köpte min första häst 1972 och sen dess har jag ridit mellan en och tre hästar i stort sett varje dag. Kanske inte så konstigt att jag behöver vila.

 

I morgon får jag reda på hur min behandling mot benskörheten har gått. Nu har jag inte brutit något ben på länge så jag ser med förhoppning fram mot ett gott resultat. Kanske jag kommer våga ta i lite mer?

 

Rider KM på lördag och här sitter jag i stugan? Känner inte igen mig själv måste jag säga. Det kan vara ett positivt tecken till att jag borde sälja Attriana och satsa på att skriva vidare på min bok för att förmedla all kunskap jag fått genom åren i stället?

 

Arbetet med ATTRIANA den senaste tiden är galopparbetet och bytena. Galoppen har blivit betydligt bättre. Jag kan nu reglera stegen bättre och våra försök till byten blir mjuka och fina. Hon stressar inte och det tycker jag är det viktigaste. Stressen kommer dock smygande efter ett tag och då bryter jag. Precis som i allt annat kommer stressen efter ett tag men jag töjer hela tiden på gränserna.

 

Hon har ändrat strategi. I hoppningen börjar hon skena, vid arbete på töm kan hon kasta sig på marken och tidigare i dressyren har hon tvärstannat. Nu har hon börjat skaka på huvudet, rolig är hon den lilla hästen. Vet inte riktigt än hur jag ska hantera det? Förmodligen är det klokt att bara göra några byten varje dag?

 

Mina funderingar går återigen till head shaking syndromet? Kommer det av stress? Mins min väns häst som slutade med skakningarna när de bytte bostadsort till ett lugnare ställe och nu när jag ser vad som händer och hur jag kan få stopp på det. Det märkliga är att detta fenomen hörde man aldrig talas om tidigare. Nu vet jag fler hästar som råkat ut för det? Hoppas på vidare forskning i beteendet!  

 

 

 

 

Onsdagen den 21 augusti 2013 kl. 08:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Efter vila, arbete på lina

 Söndag den 18 augusti 2013 sol, regn, 20 grader

Nu har jag fuskat med ridningen två dagar igen, vad händer? Vi har varit till skärgården några dagar och hälsat på vänner. Det blev två underbara dagar! Tänk så vackert det är i Stockholms skärgård om nu Furusund, Yxland och Blidö kan räknas dit?

Eftersom det blev uppehåll jobbade jag dem från marken idag. De fick gå i skritt och trav över cavaletti, sedan hoppa på lina. Jag lade upp bommen på de stående tunnorna så ATTRIANA fick ta i lite mer. Hon blixtrade till men jag fick kontakt med henne. MARION fick hoppa lite mindre och lägre hinder. Attriana hoppade 20 språng och Marion 10 st.

 

 

Måndagen den 19 augusti 2013 kl. 01:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Förvänd galopp och öppna

Tisdag den 13 augusti 2013 regn/sol 20 grader

 

Den förvända galoppen gör verkligen underverk för hästens balans och galoppkvalitét. Öppna är verkligen rörelsenrnas Rolles Rolls. Det är en sanning som man bör ha med i träningen med hästen. Den förvända galoppen ska arbetas hand i hand med byterna. I går fick jag till ett riktigt fint byte med ATTRIANA och det var så mjukt och fint med en rund rygg. Jag har sett så många felaktiga byten där kruppan höjs på hästen. Det känns väldigt bra och roligt. Passagen fungerar i fler och fler steg och hästen är så koncentrerad att jag nästan blir full i skratt.

MARION fick vila i går och idag helt enkelt för att jag inte riktigt orkar just nu och har kommit hem sent på kvällarna. Så har jag aldrig resonerat tidigare utan jag har ridit hur ont i magen jag än haft när magsäcken satt ovanför diafragman eller när jag nästan inte kunde andas på grund av astman. Det verkar som jag har börjat mogna nu inför pensioneringen den 1 september. MEN, jag tycker fortfarande att hästar ska jobba sex dagar i veckan för att må riktigt bra och att ridningen ska kunna fungera.  

 

 

 

 

Tisdagen den 13 augusti 2013 kl. 23:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Anja Berans clinic

 

 

 Söndag den 11 augusti 2013 sol, regn och åska, varmt


Det blev en lång men innehållsrik dag i går på Sparreholms slott. Lyssnade på Anja Berans lektioner under hela dagen. På kvällen var det en clinic då vi tittade på hennes nya film. Hon drog ner ljudet och berättade vad vi fick se. Det var personligt och trevligt.

Hon betonade formen och balansen. Inga låga former alls. Hästen är så duktig ändå att gå på bogarna. Med, balans menar hon också att alla fyra hovar ska arbeta lika. På hennes gård i alperna har de 50 hästar. 48 st går i piaff de andra är unghästar. Piaffen används redan vid tidig ålder för att stärka hästen för att kunna bära ryttaren.

Nu blev jag inspirerad att träna ATTRIANA och MARION idag. Jag såg en ny övning i går. På en liten 10 meters volt skulle hästen gå i förvänd sluta. Det såg lite jobbigt ut för en del hästar. Men, mina små fina pållar fixade det utan problem. De är verkligen smidiga.

Vad vi tittade på igår också var den riktiga passagen. Anja sa att piaffen är modern till passagen. Det är min åsikt också. Filmen visade den passagen som jag jobbar Attriana i, kul! Vi fick också se i filmen alla olika typer av hästar som trampade på så fint. Alla hade lite olika stil efter byggnad.

Tyvärr så blev jag fruktansvärt trött på slutet och orkade inte stanna till slutet när det blev lite frågor. Men, jag tror jag helt förstår hur Anja tänker.

Något jag kanske ska ändra på är att börja trampa hästarna mycket tidigare. Kanske redan vid 4 års ålder?Måste fundera lite mer på det?

 

 

 

Söndagen den 11 augusti 2013 kl. 22:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

ridlägret

 Onsdag den 7 augusti 2013 moln 21 grader

Nu börjar jag återfå krafterna efter helgens ridläger i Älvkarleby. Allt var väldigt lyckat och vi hade jättetrevligt tillsammans. Vi installerade oss under fredag eftermiddag. Vi hade sen träningar för vår uthålliga tränare Lotta som stod timme ut och timme in i solen och nästan den nästan 30 gradiga värmen. Efter ridpassen när man var genomblöt av svett kunde vi kasta oss i havet som höll 22 grader.

På lördag kväll grillade vi och avslutade kvällen på sandstranden. Ungdomarna badade länge medan vi äldre satt och samtalade i solnedgången.

ATTRIANA skötte sig exemplariskt. Redan när jag lastade henne i trailern verkade det som om hon visste vart hon skulle. Hon klev raskt på och stod stilla under hela färden. Lucka i taket var öppen och även den bakre övre luckan så det blev skön temperatur för henne.

Lotta tyckte att hon utvecklas bra och såg stark ut. Jag red bara två pass, det räckte för mig. Första passet red vi två cirklar en stor och en liten där vi varierade gångarterna med samling i den lilla cirkeln.

Dagen efter red vi skänkelvikningar och förvänd galopp. Inför fattningen i den förvända galoppen kom Attrians,s egna förslag fram och det var ömsom ökad trav som piaff i stället för fattningar. Ändrade lite på vägen så gick det bra.

Det mesta var bra men i skänkelvikning till vänster skulle jag fånga upp hennes högra bakben lite mer och jag fick även ett bra tips i galoppen. I vänster galopp då hon gärna faller lite utåt skulle jag lägga båda tyglarna till höger, det fungerade bra.

Lotta tyckte att galoppen såg stark och fin ut. Ock, faktiskt så kändes hon lite högra och kortare.

En hemsk händelse inträffade. När vi kom på fredagen tog de in en häst från hagen som blivit halt på vänster bakben. Han hade sår vid knä´t. Jag gick bara förbi och kunde notera det. Veterinären kom och han kunde inte sy igen såret så de fick åka till Ultuna. Sen såg jag inte hästen som konvalescent. Jag funderade vad som hänt och fick på söndagen besked att de kunde inte rädda hästen. Förmodligen hade skadan gått in och skadat ledkapseln? Han var bara fyra år, det kändes så fruktansvärt tragiskt!  

 

 

Onsdagen den 7 augusti 2013 kl. 13:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Med en annan ryttare

 

Två hästar ridna

Det blev nästan en heldag ute hos Anne idag, men det var hur roligt och trevligt som helst! Jag fick börja med att rida Attriana, ett halvblodssto på 11 år. Jag red fram henne och checkade av lösgjordheten med bland annat volter, skolorna, skänkelvikningar i först skritt. Gjorde även det i sakta trav och varierade mycket mellan de olika rörelserna korta sträckor. Sedan galopperade jag fram henne, bara rullade på i stående sits.

Sen var det dags för arbete! Jag fick känna på både passage och piaff. Och då var det riktiga rörelser, inget bensprattel. Så häftigt att få känna på det! Nu vet jag hur det ska kännas! Attriana arbetade på så fint och det blev en riktig uppförsbacke och hela ryggen var med och arbetade. Det är så det ska vara och nu vet jag bättre hur målet känns. Det blev även en del galopparbete. Vi höll oss på volten och trampade henne i skritt och ur det skulle jag fatta galopp. Efter några fattningar ökade och minskade vi volten.

Det var verkligen hur kul och lärorikt som helst! Attriana var en helt underbar häst som var väldigt känslig, mjuk och trevlig. Mycket häst att rida och stora rörelser, speciellt i galoppen. Gissa om jag kommer ha träningsvärk imorgon? Dessutom blev jag introducerad till en ny ridstil idag där jag skulle vara väldigt noga med att ha armbågarna intill kroppen och tummarna uppåt, mot tygeln. Jag har tydligen ganska lätt att bli rak i armarna. Något att träna på! En annan sak var även att tårna skulle vinklas in mot hästen och knäna skulle ligga an. Det var väldigt svårt att vinkla om hela höften som det blev då och jag är helt slut haha. Men skänkeln blev mer stilla, när jag väl kom ihåg att ha så, och det var väldigt intressant att rida på det sättet. Något att utveckla!

Eftersom vi ändå var där fick jag även rida hennes andra häst, Marion. Ett fjordingsto på 22 år. Jättetrevlig och trygg häst! Det blev inte ett lika hårt pass för henne, för nu på sommaren går hon bara varannan dag. Men uppvärmningen såg ungefär likadan ut för henne. Sedan fick jag trampa henne, gå korta steg och fick även testa på levad! Det var också riktigt häftigt! Innan jag avslutade red jag skolorna i galopp och det gick väldigt bra. Hon var också en riktigt fin och mjuk häst. Så som man vill ha!

Vi hade med oss lunch som vi åt där och det blev även fika. En massa pratande och jag fick se en jättehäftig film där de arbetade hästarna från marken med skolorna och olika rörelser, bland annat. Ska se om jag kan lägga upp den här på bloggen, för det var helt fantastiskt! Ska även se om det blev några bra bilder och kanske någon bra filmsnutt från idag som jag kan lägga upp här :)
 

 

Fredagen den 2 augusti 2013 kl. 00:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Arbete på kort tygel

 Natten till torsdag den 1 augusti 2013 mörkt ute


Tränar vidare den nya sitsen med skänklarna närmare hästen och det känns väldigt bra. Tar en paus ibland och drar ihop ryggen när den kollapsar. Det är kul att träna något nytt, speciellt när man märker att det fungerar. Det är tvärt emot vad centrerad ridning säger, men???


Det blir flera dagar med dressyr för ATTRIANA framöver, en elev riden henne i dag, en annan på fredag och sen rider jag henne på lägret i helgen. Så, idag jobbade jag henne för hand med korta tyglar för första gången. Omväxling förmöjer!


Hon fick gå på fyrkansspåret i förvänd öppna, förvänd sluta och vanlig öppna i skritt och trav. Jag hade lite svårare att få till den vanliga slutan. Det var första gången jag försökte så det kommer nog att gå bra.


Trampade henne lite med det som var roligast var att jag fick fram den fina passagen på henne. Hon var själv supernöjd!


MARION fick vila idag.


En tanke jag har idag är; så viktigt det är att vara nöjd över sin häst och försåt att alla misstag som sker beror på ryttaren. Inte bara ryttarens fyssika förutsättning utan även den psykiska. Blir ryttaren frusterad eller säger att ”det går inte” så överför man det direkt till hästen och ingenting fungerar. Hästar är känsliga djur och de blir olyckliga. Man måste som arbetsledare verkligen hjälpa hästen på ett positivt sätt för att få ett bra resultat. Man måste plocka fram viljan att det ska bli perfekt, då blir det också det! En bit närmare målet i alla fall!

Det är så mycket lättare att arbeta hästen utan ryttare som påverkar med sina problem, både fyskiska och psykiska.

 

 

 

 

Torsdagen den 1 augusti 2013 kl. 01:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.