Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Språng träning

 

 Måndag sen kväll 30 grader i dag och sol


Det blir sena ridkvällar med det är underbart att slippa frysa. Lite väl varmt för att få något vettigt gjort under dagen! Men kvällarna är härliga.


Tog med MARION på en tur och det gillade hon. Tränade lite tempoväxlingar på vägen hem, 8 korta steg och fyra långa. Hon blev fin och hög över ryggen av det.


ATTRIANA behöver träna lite flykt nu. Hon gör det rätt bra själv genom att komma galopperande i full fart till stallet då och då. Men, hon skulle behöva ut och galoppera i skogen!Hmmm! Måste börja åka och hoppträna henne snart. I morgon får det bli löshoppning.


Tränade ordentligt på galoppfattningar idag. Både från trav och från skritt. Det gick bra! Hon höll sig i skinnet och jobbade på. Men jag är inte i mål än. Vill kunna reglera galoppsprången bättre. I de andra gångarterna har hon hur många växlar som helst men inte i galopp. Jag måste ta mig i kragen och jobba mer med det!!!Jag känner mig rätt OK i ryggen för tillfället och det är en förutsättninga för att det ska gå.

 

 

Tisdagen den 30 juli 2013 kl. 00:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Jag kan inte rida, men Attriana försöker lura mig!

Lördag morgon den 27 juli mitt i natten, 15 grader

Har just kommit in från ett sent dressyrpass. Det var 30 grader idag och säkert minst 60 grader i bilen när jag skulle åka från clinicen jag var på idag för Charles de Kunffy! Det var så varmt att mina progressiva glasögon som jag hade lämnat i bilen sprack på mitten i båda glasen. Märkligt? Måste till optikern i morgon och hoppas att jag får reklamera mina nya dyra glasögon?Solglasögon ska väl inte gå sönder av värme?

I viket fall som helst så har jag haft semester från hästarn en vecka och det har varit helt underbart. Hästarna verkar också ha samlat vilja att träna för de står och väntar när jag hämtar dem för att rida.

Igår tämkörde jag ATTRIANA och longerade MARION på vallen. I kväll var jag taggad att träna det jag lärde mig på cliniken.

Chales var en helt underbar hästmänniska! Sofistikerad, ödmjuk, mycket stor kunskap som han hade en enorm förmåga att kunna förmedla. Han brinner för den klassiska dressyren. Han är rädd för att den håller på att försvinna. Det kommer att bli mycket svårt att reparerad det glapp som blir av de riktiga mästarna. Det var en stor ära att få ta del av hans kunskap. När jag samlat mig kommer mer information om kursen.

Jag tränade mig själv i en ny sista i kväll. Det fungerade fint, mina skänklar blev lugnare. Jag lade till mina knän och lät tårna också peka innåt. Så lite gjorde så mycket. Ska fundera mer på vad det ger med energiflödet? Hämtade energi med en mer tillbakalutad sits i vissa lägen. Oj! Vad det är roligt att utveckla sig hela tiden.

Attriana trodde att hon kunde utvecka mig. När jag skulle galoppera började hon ruska på huvudet! Visst ja! Det var ju det hon hade börjat med! Men när jag hade testat henne dagen efter på lina hade hon inte nådra sådana problem! Nu ställde jag mig i tvåpunkt sist och lät henne inte stanna och skaka på huvudet och då försvann problemet. Vilken liten luring hon är! Men, jag älskar tyvärr den där lilla roliga hästen!

Marion har så stor mage att hon rullar fram i galoppen. Pigg är hon i alla fall och busade i går på vallen. Hon känner att hon mår bättre av träningen.

Någon ryttare är jag dock inte! Jag har ridit för få hästar i mitt liv. Man ska rida tusentals hästar för att bli en bra ryttare enligt Chales! Först då kan man med statisken förstå en ökad trav till exempel! Varför blir det så här konstigt med vit bakgrund plötsligt???????

 

 

 

 

Lördagen den 27 juli 2013 kl. 01:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ridning i Sverige/Congo

 Lördag den 20 juli 2013 halvsol 20 grader

 

Idag var jag med om något som gladde mig enormt. Jag befinner mig visserligen på semester men var idag och tränade en tjej från Congo. Hon är i Sverige på besök och tränar hoppning hemma i Congo. Hon bor på en gård med travhästar och har fått som utmaning att rida dem och göra dem lite mjukare. Jag hjäpte henne med en del övningar och vad jag såg var att hon direkt kunde utföra dem och påverka en häst som var väldigt stel i ena sidan. Hon förstod också varför övningarna gjorde nytta? Vi var på helt samma linje. Jag såg på hennes ridning innan jag började undervisa henne att hon hade samma träningsfilosofi som mig.

Redan efter tre pass hade hon fått travhästen att kunna trava på en volt, vilket inte alls gick först då han som alla oridna hästar höll sin balans med att gå utåtställd. Hon lät hästen jobba med helt långa tyglar och han fick arbeta med sin kropp utan spänning men ändå fick hon igenom böjning i hästens kroppen.

Hon hade förfärat tittat på när några svenska ryttare ridit med att bara dra ihop hästens hals med tyglarna. Det är så många ryttare gör i Sverige. Visst är det tragiskt? Men, det kändes underbart att se den här lilla tjejen hur hon kunde använde sin kropp för att påverka hästen i stället. Jag tror hon har en fransk tränare? Hon har hoppat internationell tävling med tränarens häst trots sina bara 16 år.

Men, varför har vi då kommit så snett med ridningen här i Sverige? Ridskolorna är en förlängning av de militära utbildningarna som snabbt skulle lära de värnpliktiga att sitta kvar på hästen i alla gångarter. De elever som jag undervisat och som haft problem med att hitta känslan i ridningen och inte bara det tekniska har tyvärr ofta ridit länge på ridskola. Det är tråkigt men sant!

Nu finns en undersökning som kommer ut snart om skador på hästarnas munnar. Det skulle vara intressant att göra denna undersökning i Frankrike också?Om nu alla rider så klokt och fint som den här tjejen?

 

 

 

Lördagen den 20 juli 2013 kl. 20:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

I ett moln av broms

  Tisdag den 16 juli 2013 sol ca 20 grader

 

Idag blev det träning och samtidigt slåss med bromsen. Började med ATTRIANA och fick korta ner skrittjobbet på grund av alla insekter som attackerade oss trots insektsmedel. Vi satt upp ett lite högre tempo för att rida ifrån dem. Det blev en hel del galoppjobb. Det var bara att rulla på med tempoväxlingar. Hon stannade några gånger när galoppen blev för samlad men bara tillfälligt. Jag fick nog lite gratis hjälp av insekterna då hon inte ville stå still och bli biten? I vänster galopp kom vi till att nästan stå still och galoppera. Det blev inte mycket till avskrittning heller. Hon ville gå direkt in i stallet. De var hemska idag, bromsen! Duktig var hon i alla fall som stod ut över huvud taget. Jag tyckte själv att det var jobbigt.

MARION slapp bromsen av någon anledning? För att hon är ljusare i pälsen eller för att det började blåsa lite mer? Men, hon kändes lite matt idag. Galoppfattningarna är bara så precisa. Hon tar första steget i luften från halt eller skritt. Testade även henne som jag jobbade med Attriana med slutor i galoppen på volten. Inga problem! Men hon får nog vila i morgon om jag inte ser att hon ser piggare ut. Det blir träning lite tidigare på morgonen då hovslagaren sen kommer.

 

 

 

Onsdagen den 17 juli 2013 kl. 00:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vilken häst! Vilken kärlek!

 Måndag den 15 juli 2013 sol runt 20 grader

 

Hemma igen och jobbade hästarna på vallen med tömkörning. Jobbade igenom sidorna som vanligt och koncentrerade mig sen på att ändra steglängd. Det är inte så lätt när jag utgår från att inte ta dem i munnen, med det går. Båda jobbade på riktigt bra trots flugor och broms.

ATTRIANA har bestämt sig för att byta hage. Gräset i hennes hage är tydligen inte lika gott längre. Hon tar sats och springer med hög hasighet igenom stängselbandet till nästa hage. De är ju uppfostrade med frihet under ansvar så jag får väl skylla mig själv och hon får nu gå i den hagen. Nu lär hon bli ännu tjockare? Men de står inne i sina uteboxar under dagtid för att slippa insekterna så det jämnar väl ut sig. De har stora bukar men är inte feta som tur är.

Malin, medryttaren hälsade på idag med sin brutna arm. Attriana blev väldigt lycklig att hon kom. Hon gick direkt till Malin och gnäggade flera gånger åt henne. När hon skulle gå hem följde hon henne med blicken ända tills hon inte såg henne längre, vilken häst! Vilken kärlek!

 

 

 

Måndagen den 15 juli 2013 kl. 20:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

rakriktning i galopp

 Torsdag em den 11 juli 2013 sol 22 grader

 

Ny text idag igen, få se vilken jag fastnar för? Båda hästarna har tränat idag. MARION hade så tjock päls att jag var tvungen att klippa henne igen. Det blev två kassar med hår. Hon njuter verkligen när jag klipper henne.

Funderar på en sak som hände igår. När ATTRIANA fick sin panikattack och rusade runt mig i galopp höll hon på att hamna på fel sida om en lykta! Hon såg det själv och nitade och kastade sig på rätt sida för att inte jag med longerslinan skulle rycka med min hela lyktan. Det är så typiskt henne att ha hjärnan med trots att hon beter sig som en vettvilling! Tur är väl det!

Vad jag lärde mig idag är att jobba mer med rakriktningen i galoppen. Att rida en svag öppna i galoppen gör att hästarna får jobba med rakriktningen. Båda hade lite jobbigare i vänster galopp! Kan också bero på min sits? Men, i vilket fall som helst blev det bättre med den svaga öppnan.

ATTRIANA som jag nu bestämt mig för att sälja var hur fin som helst. Hon är en dröm att rida. Jobbade mycket i traven idag, satt och trixade med piaff – passage övergångarna. Hon var så koncentrad och duktig. När jag red framåt emellanåt flög vi bara fram, härligt! Övergången är en av de svåraste och det känns bra att vi kommit så långt med den och att den börjar bli bra. Jag är lite för mycket PÅ med hjälper. Borde ha någon som stod och skällde lite på mig!

Marion fick ett litet lättare pass som vanligt! Hon har lite svårare i höger varv med den gående framdelsvändningen. När jag får igenom den blir hon jättefin.

Plockat ogräs, gjort vinbärs sylt och planterat om blommor så nu tycker jag att jag är värd några dagar i stugan igen.

 

 

Torsdagen den 11 juli 2013 kl. 18:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Träd över vägen

 Torsdag den 11 juli 2013 halvklart 17 grader

Dags att testa en ny text? Detta bör bli tydligare? Efter att ha tillbringat några dagar i stugan med underbara Greta är jag nu tillbaks hemma och vi har kört in nästan nio ton hö. Allt fick inte plats på skullen. Två ton finns i logen till försäljning. Det är nog det finaste hö vi någonsin tagit in. Inte en droppe regn fick vi på hö´t. Mineralhövallen har kommit i balans och det är lagom mängd örter i den. Synd att jag har så mycket kvar av det gamla hö´t. Borde kanske göra mig av med det på något sätt? Det är ju trots allt också mineralhö, men en del balar kan vara mögliga?

Det blev lite dramatik i går när jag skulle longera hästarna över cavaletti bommarna. Det blåste inte speciellt mycket men plötsligt kom ett riktigt braaak! Det var en stor björk som blåste av på mitten och lade sig på vägen. Det hann precis passera en bil. Otäckt! Nu förstår jag varför folk kan avlida av nedfallande träd? Det gick så rasande snabbt, man skulle aldrig hinna undan.

ATTRIANA blev naturligvis rädd och det satt i under hela passet. Det blev några fartlekar även på väg upp till stallet sen.

Min gräspaddok är nu slagen och jag kan variera med att jobba dem på gräset. Idag mjukade jag upp dem genom den gående framdelsvändningen och det blev så fina, även MARION som tycker att det är lite svårt att både böja fram och trampa över med bak.

Men jag tror att de mjukade upp sig fint i sidled innan jag sen jobbade ryggen. Man lär sig hela tiden något nytt! Det är det som är så fascinerande att träna hästar.

 

 

 

Torsdagen den 11 juli 2013 kl. 00:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

fuskpassage/riktig passage

 Torsdag den 4 juni 2013 moln 20 grader

 

Idag jobbade hästarna på lina på vallen. Kul tyckte de men de ville helst trava. Antagligen tyckte de att det var lite halt att galoppera. Jag gick runt med dem längs hela vallen. Lite galopp blev det i alla fall och MARION skakade inte på huvudet! Det här är en fartlek som jag kommer att lägga till regelbundet i träningen nu.

Funderar på en sak ang. passagen? När hästarna gå med spända steg i ”fuskpassage” som Attriana igår, vid möte av de andra hästarna, är det ju ett naturligt beteende. När jag sätter Attriana i passage är den bärande med bakbenen och ganska jobbig. Man säger att alla rörelser man arbetar med är naturligt för hästen. Det är tyvärr inte så! I så fall skulle man nu rida i den spända passagen????

 

 

 

Torsdagen den 4 juli 2013 kl. 15:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Passage under tre långsidor, jipiii!

 Onsdag den 3 juni 2013 över 20 grader varmt och skönt

Pressade två ton hö till och lade upp på skullen. Nu har jag så jag klarar mig. Men, det finns mer att slå. Det blir i morgon och på fredag, intag söndag och måndag. Det gör att jag kan vara i stugan fredag och lördag, härligt!

Jag ställer in mig mer och mer på att jag ska sälja ATTRIANA. Men, bara om jag hittar rätt ryttare och till rätt pris. Hon är ju min pensionsförsäkring och den bör jag kanske lösa in nu. Om jag inte hittar rätt medryttare som kan ut henne på lite skoj så får hon för tråkigt liv hos mig. Hon älskar att få komma ut och galoppera i skogen. Jag tar helst ut henne på skritt turer bara.

Idag var hon både till salu och inte. Hon skulle som vanligt gå iväg till grannens hästar så vi gick dit för att träna det sociala. En av hästarna ville hälsa på henne men då svek modet, med svansen i vädret och fjädrande gång tog vi oss därifrån, suck! Jag trodde hon skulle klara av de andra hästarna, men tydligen inte än! Jag tror hon vill men vågar inte lita på andra hästar.

På banan var hon helt fantastisk! Efter uppmjukning, trav och galopp fick hon arbeta med öppna i halva steg och sen mellantrav i öppna. Det gick helt perfekt! Satt henne sen i piaffsteg och gick över till passagen. Idag klarade hon det på tre långsidor! Jag blev så glad att jag avslutade henne efter det. Hon såg så nöjd ut också!

MARION fick vila idag efter de konstiga skakningarna igår. Det finns inte så mycket gräs kvar i hennes hage så hon ser rätt OK vad gäller den stora magen. Faran för fång kan vara över så hon behöver inte jobba lika mycket nu.

 

 

 

 

Torsdagen den 4 juli 2013 kl. 00:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Marion skakar på huvudet i galoppen?

 Onsdag den 3 juli 2013 kl 00.40

 

Det blir sena träningstider nu på sommaren eftersom man får anpassa sig efter hur mycket broms det är. Lite jobbigt, det märks att åldern tar ut sitt rätt.

Något märkligt inträffade idag som jag under mina 43 år som hästägare aldrig råkat ut för? Båda skulle jobba mycket i galopp idag var det tänkt, med byten och samlad galopp. Det gick bra med ATTRIANA förutom att jag inte riktigt fixar hennes rörliga galopp. Men, MARION ruskade på huvudet så fort jag galopperade? Inte i trav eller i skritt, bara i galopp? Fattar ingenting. Jag blev nog lite irriterad för hon skakade så mycket att hon höll på att ramla omkull? Det blev mest bara fattningar och sen gav jag upp. Marion själv var väldigt upprörd när jag ledde henne efter träningen. Hon hade öronen helt spetsade och det brukar hon inte ha efter ett pass. Hon brukar ha hängande öron och se trött och nöjd ut.

Jag smorde in hennes öron med hästsalva. Men varför bara i galopp? En undran, kan hon ha huvudvärk och det blev för jobbigt med galoppen? Är det någon annan som varit med om något liknande! Hon har aldrig tidigare skakat på huvudet.

 

 

 

 

Onsdagen den 3 juli 2013 kl. 00:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gående framdelsvändning

 Tisdag den 2 juli 2013 sol/moln ca 20 grader 5m/s

 

Efter att ha haft några underbara dagars semester i stugan med bara lilla Greta och jag är vi nu tillbaks till vardagen och inkörning av hö.

Under tiden jag varit borta har min man slagit hö och min son har mockat ut bäddarna i boxarna. Uppskattar verkligen hjälpen jag får. Annars skulle jag inte kunna fortsätta med hästarna.

Boxgolven var torra och fina under bäddarna. Det fungerar bra med torv underst och träpellets ovanpå. Vi har kört in ett lass med mineral hö och det var nog det finaste hö jag fått. Örterna finns kvar men kummin har gått tillbaks lite. Nu blir det hökörning för högtryck.

Ett missöde inträffade! Topplocket på traktorn gick sönder. Det kommer ett nytt idag. Det visad sig att det gick att använda traktorn i alla fall? Man skulle bara ta bort termostatern? Mystiskt?  

Hästarna får gå på halvfart. I går sent på kvällen tömkörde jag båda. De jobbade i hela skalan. Började med cavaletti och slutade i piaff/passage och galopp på liten volt.

ATTRIANA imponerade på mig. Jag har lagt till en rörelse till förutom power walk. En gående framdelsvänding enligt den klassiska dressyren. Attriana klarade den även i trav! Hon var fantastisk och dansade fram! I passage- stegen såg hon så lycklig ut. Hon har förstått!

 

Tisdagen den 2 juli 2013 kl. 11:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.