Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Hästarnas växlar

 Torsdag den 27 juni 2013 moln 20 grader

 

Så snabbt det känns som tiden går när det är sommar. Den är ju så kort! Snart juli och vi har inte slagit hö än. Regnet kommer med jämna mellanrum. Kanske vi kan börja idag?

 

I går var jag helt slut efter jobbet med Dressyrfestivalen. Den blev succé som vanligt. I år kom det ännu mer publik. Vi räknade till 120 personer! Det var en varm och skön kväll och det var underbart att stå och titta på alla fina ekipage som red till musik i sommarkvällen. Vi är ett så fint sammankittat gäng som håller i det. Alla är bra på sitt så det känns proffsigt!

 

I år hade vi en godkänd domare som dömde och så hade vi som vanligt hela publiken som fick vara med och döma. Som tur var fick vi dela ut två priser, ett från domaren och ett från publiken. Det är inte lika roligt om det är samma person som vinner båda. De fick varsitt presentkort. Alla fick även ett jättefint gehäng i blått och gult från ”Häst i Heby”. Bara att få en sådan fin prisrosett är värt att vara med.

 

Efter att ha löshoppat hästarna i tisdags blev det dressyrträning i går. Jag hade latat mig och suttit och tittat på Anja Berans videor och kände mig peppad för klassisk dressyr. Hon rider fantastiskt och det syns inte vilka hjälper hon ger? Precis som det ska vara. Trots att en del dressyrdomare tycker att ryttarna ska ”jobba” i sadeln?

Vad jag pysslat med de sista gångerna och fascineras av är växlarna på hästarna. ATTRIANA har hur många växlar som helst och man lägger i dem utan hack! De bara glider i varandra. Därför blir de viktiga övergångarna så fina. MARION har lite mer hackiga övergångar. Hon vill alltid vara så till lags och jag tror hon vill lyssna på mig lite för mycket.

Ridningen har många dimensioner. Den är absolut inte bara teknisk och fysisk.  

 

 

 

 

Torsdagen den 27 juni 2013 kl. 07:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

ambulansfärd

 Måndag den 24 juni 2013 sol 23 grader

 

Det blev en omtumlande dag igår! Malin ramlade av ATTRIANA när hon skulle galoppera upp för en backe. Attriana blev så glad att hon bockade till och Malin föll av. De har busat och galopperat fort på sträckan tidigare och vi tror att Attrianan blev så glad att hon laddade. När hon gör det välver hon hela ryggen och tar i med all kraft från bakbenen så det blir en väldig rörelse över ryggen. Jag har själv varit med om det och därför satt fast en rem vid sadeln att hålla sig i.

Oturligt nog så ramlade Malin på högra armen som gick av högt upp. Hon hade som tur är mobilen med sig så hon kunde ringa efter hjälp. Hon hade jätteont men det tog en tyvärr en hel timme innan ambulansen kom. Tur i oturen att det var sommar och inte minus 20 grader kallt! Ambulanserna byter skift och då måste de åka ända från Uppsala, 5 mil. Annars finns de på närmare håll.

Malin har blivit kvar på sjukhuset och jag vet inte mer just nu? Attriana hade sprungit hem och hon är OK  fysiskt men är väldigt undrande vad som hände och kommer hela tiden fram till någon av oss i familjen och ser frågande ut. Naturligtvis var det inte meningen att Malin skulle ramla av. Jag vill inte att någon ska göra illa sig på mina hästar! Samtidigt behöver jag hjälp med ridningen om hästarna ska vara igång varje dag. Tankarna går åter igen om jag ska behålla Attriana? Hon är en underbart snäll häst, vacker, klok och helt underbar! Både Malin och jag älskar henne verkligen. Men hon är också flyktig och väldigt kvick.

I dag har jag longerat båda hästarna över cavaletti i skritt och trav på gräs och i galopp över ett litet hinder. I morgon är det Dressyrfestivalen!  

 

 

Måndagen den 24 juni 2013 kl. 15:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Glad midsommar och honung i stallet

 Onsdag den 19 juni 2013 sol 24 grader

 

Vilket torkväder för hö! Men, vi har inte vågat slå än. Det ligger regnväder på en bana mot oss! Det ser ut att bli lika svårt som förra året med hö. Vi har funderingar på att hässja! Det gjorde vi mycket förr. Det blir det allra bästa hö´t. Det blir super grönt då det torkar och ligger skyddat mot yt hö´t. Det luftar och blåser igenom så det blir nästan helt damm fritt, helt outstanding! Men det är ju förstås ganska mycket jobb. Vi är ju bara tre personer.

 

Eftersom vi ska ha gäster över midsommar och hästarna ska få ledigt två dagar har jag jobbat ATTRIANA lite extra. Hon har gått dressyr i tre dagar i sträck och bara blivit häftigare för varje dag.

Igår lade jag 20 % av passet på samling idag 90 %. Vi jobbade med piruettgaloppen och att korta hennes steg i den, korta snabba steg. Fattade galopp i böjning och övergång i böjning. Måste nog jobba mer med det. Det handlar om rakriktning och är alltid en färskvara. I piaffen kunde jag tempoväxla och fick även idag några steg mot passage. Det är så roligt att rida henne nu och hon verkar älska jobbet då hon alltid kommer fram till mig när jag hämtar henne.

Idag ville hon inte ens gå ut i hagen igen. När jag släppte ut henne från vinter boxen stannade hon i gången och där stod hon medan jag tvättade hennes sadel och träns. Hon är en mysig häst!

Det finns personer som säger att hästar inte kan planera och tänka ut konsekvenser. Håller inte alls med där då jag sett många tecken på motsatsen. Går och tänker på en sak som är så specifik för Attriana.

Jag hade en tömkörningskurs härom veckan och hade henne som demo exemplar. Hon jobbade på och tecknade att hon var klar. Då ville jag klargöra det svåraste och viktiga jobbet att de är att få hästen  eftergiven i innersidan och skulle visa. Det tog några minuter innan jag fick till det. Normalt går det direkt. Men hon var inne på att hon var klar! Några dagar efteråt tömkörde jag igen. När jag kom till voltarbetet ställde hon in sig ovanligt mycket alldeles själv och det gjorde hon i båda varven! Titta jag kan! Sa hon till mig! Som sagt det var inte första gången hon gjorde något liknande!

MARION har också jobbat på jättefint. Jag får sätta fart på hennes bakben och då blir hon kanon i alla jobb. Idag vilade hon så jag kommer att longera henne i morgon innan firandet börjar för att hålla igång henne också.

 

Föresten är det visst inte humlor jag har i stallet utan stora bin. De lär kunna göra honumg i nya bon. Så frågna är om jag vill ha honung i stallet?                                                        

Glad midsommar kära vänner!

 

 

 

 

Torsdagen den 20 juni 2013 kl. 00:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Aj, aj inte stången!

 Måndag den 17 juni 2013 sol över 20 grader

 

Samling, samling, samling! Det var ju måndag! 90 % samling 10 % lång och låg. Tyvärr satt jag på ATTRIANA plast stången med lite hävert verkan. Jag provade den en gång tidigare men idag gillade hon den inte alls. Jag vågade nästan inte nudda tyglarna så körde hon upp huvudet och kände sig obekväm, stackaren. Jag tyckte inte att jag nuddade henne i mun, men tydligen tyckte hon det och det är klart att hon hade rätt.

Men mycket samling blev det och jag jobbade mycket med mina magmuskler. Hon gick kanon den mesta av tiden. Vi gjorde galoppfattningar från halt utan någon mellangångart och det blev lugnt och fint med påföljande fin samlad galopp. Hon var koncentrerad hela tiden trots att vi hade otäcka flygfän runt oss. Kanske berodde det på att hon var koncentrerad på sin mun att hon glömde annat. Funderade på att byta bett men det fick bli ett kortare pass eftersom hon trots allt kämpade på så bra. Men fy! För skarpa bett! Detta var ändå bara en plast stång! Sen kan man ju undra varför jag då använde den i dag? Svar, vet ej! Det enda jag kan försvar mig med, är att MARION går jättefint på den. Trots att jag har nästan helt lösa tyglar. Det är en sådan härlig känsla att dansa fram med hästen och bara använda vikthjälper! Bara någon enstaka gång stoppa upp hästen med stången.

 

 

 

 

Måndagen den 17 juni 2013 kl. 22:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Power walk och hummeldöd

 Fredag den 14 juni 2013 sol, regn åska 22-10 grader

 

Alltid när jag rider så har jag elever i tankarna. Den senaste tiden har mina tankar gått till de två ny Andaluserna jag har i träning. De är ofta lite korta och har lätt för att samla sig men lite svårare att länga sig. Jag vill att de ska stretcha hela sin kropp från nos till svans.

Jag har lagt till en rörelse appropå dem och det är vad jag kallar power walk. Jag har praktiserat det ett tag och det är lite häftigt. ATTRIANA tar i ända från bakhovarna och med hela kroppen. MARION har inte riktigt lika kraft men det känns väldigt bra. Jag tempoväxlar mellan power walk och piaff. Det blir kanon! Power även i piaffen utan att tappa lösgjordheten.

Igår red jag tempoväxlingar i skolorna och de svarade fint. Idag blev det ett lite tuffare pass då de måste vila i morgon och sen ska de ut på långtur på söndag.

Attriana var kanon i traven och vi börjar hitta passagen nu. Med mjuka rörelser och med bärighet. Jag är fortfarande för svag i min kropp för att göra henne rättvisa i galopp arbetet. Idag föreslog hon själv att hon ville vända över ridbanan och träna förvänd galopp. Jag hängde med så gott jag kunde.

Red tempoväxlingar ner till piruettgalopp, lite jobbigt tycker Attriana. Marion klarar det bättre. Red även förvända skolor i galopp med Marion. Där är inte Attriana än, på grund av mig.

Däremot klarade hon minskning av volten i sluta och ut i skänkelvikning. Allt fungerar lättare och bättre i galopparbetet med Marion som för mig är lättare att följa. Tråkigt men så är det.

Jag har startat ett krig i stallet. Ett ganska tråkigt krig! Det är mot humlorna, tyvärr! De har bott i vita stallet tidigare och det gick bra till en anföll mig en kväll. Fy, det var riktigt otäckt och svårt att skydda sig mot. Jag slog efter den men den lyckades bita mig ordentligt i benet. Hela benet domnade bort. Nu tänker de bosätta sig i röda stallet där jag ställer upp Attriana i gången och hon är inte road av dem. Tyvärr blir det att jag i värsta fall måste döda dem när de kommer in i stallet.  De kommer en och en men det kommer hela tiden nya så jag undrar hur många det är? Varför måste de vara just i mitt stall?

 

 

 

Fredagen den 14 juni 2013 kl. 21:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

piaff i backe bland insekter

 Onsdag den 12 juni 2013 sol 25 grader

 

Igår, tisdag hade hästarna ledigt som vanligt. Själv var jag bjuden på lunch med jobbet för avtackning inför pension. Det var riktigt trevligt! Många kära vänner var där och jag fick så fina presenter. Det blir ett fint minne från jobbet trots att det var ett jobbigt år 2012. Jag hoppas att jag kommer att träffa dem ibland på någon lunch på SLU. Jag har trots allt jobbat på samma ställe i 40 år.

Nu blir det bara hästar för hela slanten. Hoppas på att bli lite piggare. Jag skulle vilja ha endagars kurser med teori om den gamla fina ridkonsten. Man bör ha den kunskapen för att förstå vad vi är idag i dressyrträningen. Det är alltid viktigt att ha en historia.

Jag tömkörde båda hästarna idag. Började med ATTRIANA på skogsvägen bakom huset. Jobbade med samlingen i nedförsbackarna, halva steg och piaff. Hon blev lite väl taggad eftersom det var många insekter.

Jag hade också satt på henne en huva så det inte skulle komma in insekter i öronen på henne. Hon har lyckats skaka av sig den en gång och nu försöker hon hela tiden i början. Men den här huvan satt kvar. I ställer blev hon staty ibland, vet inte varför, men hon verkade helt borta?

Nere vid gräsplanen där jag tränar ibland hade insekterna följt med så det blev lite luftsprång ibland. Jag hoppas att hon var nöjd i alla fall för hon gnäggade och kom fram till mig i hagen när jag gick ut till henne för att hämta in henne inför träningen.

MARION fick gå direkt till träningsplanen så det gick bättre ang. insektsstatusen.  Hon lyckade idag göra fina övergångar från passage till piaff. Se, hon utvecklas fortfarande trots 22 år ålder. Det blev ett litet kortare pass eftersom hon var så duktig.

 

 

 

 

Onsdagen den 12 juni 2013 kl. 21:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Letar efter passagen

 Måndag den 10 juni 2013 regn 15 grader

 

Ikväll blev det kvällsridning för ovanlighetens skull. Men det var skönt att rida i lite svalare väder och hästarna tyckte också det för de var pigga. Som vanligt på måndagar var det fråga om ett lite tuffare pass eftersom det är vila i morgon.

I söndags fick ATTRIANA var demonstrationshäst på kursen för tömkörning som jag har. Med MARION red jag ut till gamla lansvägen och red tempoväxlingar i trav. Det hade regnat och jag tyckte att det var lite för halt för att galoppera. Tänk så feg jag har blivit!

Attriana var kanon fin i kväll. Letade efter många växlar i skritt och det är häftigt när hon tar i, i skritten. Det blev en hel del tramp både i skritt och i trav. Red tempoväxlingar från tempo 1 till 8 i alla gångarter. Jag försöker hitta passagen på henne men har inte lyckats riktigt än. Det är något som jag ser fram emot att hon ska förstå?

Hon blev lite ivrig när jag började med byten så jag gick tillbaks till enkla byten. I vänster galopp kom hon ner i riktigt samlad galopp med spänsten i behåll. Gjorde samma sak med Marion men hon tappar takten och orkar inte lika mycket. Däremot är Marion riktigt duktig i passagen nu. Den är mjuk och fin som den ska vara.

I lördags var jag till Strömsholm och tittade på dressyren. Jag åkte dit själv men träffade på trevliga kompisar som jag kunde diskutera med det vi tittade på. Ena kompisen är dressyrdomare och det är alltid kul att resonera. Önskar bara att jag kunde låta bli att döma utan bara  njuta av att sitta i vacker miljö och titta på dressyr.

En tanke jag har är att nästan alla hästar går bakom hand då och då. Man rider dem i låg form under framridningen och lägger sen upp dem. Men det fungerar ju tyvärr inte. Vad händer om man rider dem i lite högre form redan under framridningen i stället. Emellan åt får de naturligtvis stretcha men annars bör de kunna gå lite längre tid i tävlingsformen. Enligt TR ska nacken vara högsta punkt! Varför är den inte det? Bara lite då och då? Hästarna är inte starka nog har jag hört som förklaring av en ansvarig. Borde de inte vara det i Grand Prix?

 

 

 

 

Tisdagen den 11 juni 2013 kl. 01:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

sommarboxarna invigda

 Torsdag den 6 juni 2013 sol 25 grader

 

Det är visst Nationaldagen idag? Men det märks inte så mycket av här på gården. Borde kanske ha fixat en tårta eller så? Däremot har vi gjort iordning så hästarna går i varsin hage bredvid varandra och med till gång till varsin box att gå in i. De vet vad det handlar om och uppskattade boxarna som inspekterades direkt. Tyvärr kan jag ju inte ha dem i samma hage då MARION blir väldigt fet av bara lite gräs.

 

Igår fick de hoppa studs hinder, det gillar dom och båda busade lite lagom och hade roligt. Det blev en riktig lungöppnare.

Idag var det dressydags för ATTRIANA. Red lösgörande övningar, mycket galopp. Tempoväxlade i alla tre gångarter. Lekte lite med bytena och förvänd galopp. Hon kändes superfin, smidig och stark. När man joggar igång henne känns det som hon inte skulle orka någonting. Men hon tänder till precis lagom efter galoppen.

I morgon blir det dressyr med båda och lite mer samlat arbete.

 

 

 

Torsdagen den 6 juni 2013 kl. 18:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Det bästa jag någonsin sett i dressyr

 Tisdag den 4 juni 2013 moln 14 grader

 

Idag har jag varit med om något väldigt stort! En elev till mig som är på väg upp till Grand Prix red sin fina dressyrhäst i Olivier-anda. Ryttaren är mycket vältränad och hästen börjar bli riktigt stark. Han gick på vanligt bridong bett med nästan lösa tyglar. Vi började i skritt med korta episoder i skolorna, längde stegen så mycket det gick och kortade stegen till skrittpiaff. Gjorde sen likadant i trav och galopp med byten. Jag har ALDRIG någonsin sett en häst dansa som om den vore helt fri! Det var vad jag fick se idag. Det var så fantastiskt vackert så tårarna kom på mig. Hästen utförde de svåraste rörelserna helt utan spänning men med massor av energi. Helt makalöst! Hjälp, tänkte jag det här vill jag att ALLA ska få se! Så här ska det vara när det är som bäst. Det har tagit tre år med omskolning från hopphäst.

MARION och jag var bara och skruttade i skogen idag, ganska mysigt det också. 

 

Tisdagen den 4 juni 2013 kl. 23:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ny barockhäst

 Måndag den 3 juni 2013 sol regn 23-14 grader

 

Mycket hände under den korta ridturen idag med ATTRIANA. Hon var väldigt koncentrerad redan från början och hög över ryggen efter galopparbetet i går.

Grannen tvättade trädgårdsmöblerna med slang, spännande när jag red förbi, men ännu mer spännande var det att passera grannens hästar som stod i hagen vid vår väg där jag skulle passera. Ibland undrar man verkligen hur hästar tänker? Hon går i en hage bredvid dem på dagarna men när jag nu satt på ryggen var det i alla fall läskigt med ”lösa” hästar. Svansen åkte upp i vädret men idag for hon  inte iväg i balanstrav för första gången. Som tur var stod hästarna kvar och betade. Sen hoppade hon för saker som inte fanns? Väl på ridbanan hann vi inte så mycket i det uppmjukande arbetet så började det blåsa enormt och stor droppar föll från himmelen. Presseningen på bräderna började fladdra och hon blev staty med rumpan från vinden. Jag blev ganska blöt så jag fick avbryta för att gå ut igen när regnet avtagit. Tempraturen sjönk från 23 till 14 grader på några minuter bara.

Sen blev det nog det häftigaste träningspasset någonsin med henne. Red på plast-stång för första gången och det innebär i stort sett lösa tyglar. Men går hon emot så får hon lite motstånd i stället för att lägga sig på bettet. Red henne hela tiden väldigt samlad i skolor om vartannat, Olivierar ridning. Hon var kort och hög med massa samlad energi och kraft som gick genom hela kroppen, uppåt. Tramp i skritt och tramp i trav samt samlad galopp. Nu har jag en riktig sk. Barockhäst i henne också. Det var en häftig känsla och det är en ridning som passar mig väldigt bra med min dåliga hälsa och rygg. Det är bara hästen som jobbar jag är en följsam passagerare bara som bara dirigerar henne med vikthjälperna.

 

 

 

 

Måndagen den 3 juni 2013 kl. 16:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Många tramp och hög fart

 Söndag den 2 juni 2013 sol, åska, regn 22 grader

ATTRIANA har fått varit ute och galopperat fort idag. Det gillar hon och det behövde hon.

Det var meningen att jag skulle ut med MARION också men åskan hängde i luften hela eftermiddagen så det fick bli en harmoni ridning på banan. Inga spänningar där inte. Hon är supermjuk och det blev mycket ”ryggjobb” tramp, ryggningar och tramp. Hon blir som en ny häst när hon kommer upp med ryggen. Nöjd och glad kändes hon.

 

 

 

 

Måndagen den 3 juni 2013 kl. 01:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Oliviera ridning

 Söndag den 2 juni 2013 sol/regn 20 grader

 

I går var det ponnytävlingar i Östervåla. Det blev en mysig dag med snack med trevliga kompisar. Jag tycker att ponny hästarna är så fina! En stor ponny är nog vad min trasiga kropp skulle passa bättre än min stora ATTRIANA. Svårt att sälja en häst som man älskar tyvärr! Ska hjärtat eller hjärnan bestämma? Fina Lussan med sin fina Nanina vann sin klass! Det var så underbart att jag fick tårar i ögonen. Det berörde mig verkligen. Det var deras första start i regional klass och även en av de första i lb. Ponnyn är fin och arab men ryttaren måste också kunna rida. Framförallt vara både mjuk och följsam men också stark i sin inriktning att få lite mer energi i hästen på tävling. Superbra jobbat!!!

Mina hästar har arbetat enligt Oliviera filosofi de senaste dagarna. Tittat på lite filmer när han rider och läser en av hans böcker som inspirerar. Det är ridning i ett lite långsammare tempo men med aktivitet ändå. I går kväll försökte jag mig på en ny rörelse, förvänd skänkelvikning som var brant. Lite marigt tyckte Attriana. Kommer förmodligen åt nya muskler. Jag har haft lite smärtor i bröstet så jag tar till den lite lugnare ridningen. När man tittar på Olivierar så ser man hur smart han använder sina vikthjälper, det ser väldigt lätt ut och det är ju det som är meningen. Det blir en väldigt harmonisk träning.

Fick ett tips att fundera över. Hästar som blir introvert nervösa går inte fram. Det är inte helt ovanligt på tävling. Många sitter och försöker få fram hästen med sätet vilket inte ser speciellt skönt ut för hästen som stannar upp ännu mer. Nej, tvåpunkt sitsen i lättvariant och med skänklar som inte klämmer utan bara ger impulser från fötterna. Låter helt perfekt! Det hela handlar åter igen om att vara rädd om hästens rygg och göra det bekvämt för hästen.

 

 

 

 

Söndagen den 2 juni 2013 kl. 08:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.