Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Sitt aldrig på en rygg som inte är "uppe"

 Torsdag den 9 maj 2013 sol 20 grader

 

Den sista veckan har nog varit den intensivaste på ett år minst. Jag har varit och studerat två spännande tränare. Jag har också testat Gerd Heuschmanns filosofi på ett 15 tal hästar. Idag var första dagen som jag red min Attriana, den konstiga värken jag haft i sidan känns inte av lika mycket längre. Det måste ha varit någon muskel som krånglat?

Jag gillade verkligen Gerd. Han älskar hästar och vill dem väl med rätt ridning. Att sitta med låga händer och skänkla på en häst ger den låsningar i ryggen. Ganska självklart? Alla de hästar som var med på clinicen hade låsningar på olika ställen över ryggen. Han red alla hästar ca 30 minuter. Därefter fick ryttarna rida 15 minuter och känna på skillnaden.

Bland annat lät han hästarna gå bakåt utan hand tills de fick upp ryggen och var då klara att börja jobba. Ofta fick han hämta upp ryggen några gånger tills hästen förstod hur den skulle använda sin kropp.

Det har varit intressant att se hur olika hästar har hanterat detta. De allra flesta har blivit riktigt fina. Med ryggen uppe och med energi genom HELA hästen får du den äkta schvungen. Om hästen är stum över ryggen blir det bensprattel vilket man ser på många Grand Prix hästar. Publiken och domarna tycker att det är fint och kan tyvärr inte se det. Det gör att Gerd kämpar för hästarnas rätt att må bättre.

Min egen reflektion på mina hästar har varit som jag trodde. Det syns så tydligt när jag tömkör. Marion har inte alls lika lätt för sig att använda hela kroppen i samlingen. Jag hämtade ryggen på henne och hon kändes fin ett tag men tappade ganska snabbt ryggen igen. Hon har ju tyvärr inte riktigt den konstruktionen.

Attriana var häftig idag. Det kändes som jag satt en halv meter högre upp än vanligt. Jag har fått den känslan då och då när jag samlat henne men inte på det här sättet. Det känns verkligen spännande att utforska detta vidare för jag tror helt på idén.

Annars kände jag igen det han presenterade och det är så jag redan jobbar. Jogga igång hästen med korta steg i balans. Mjukgör med många rörelser på en liten yta i skritt. OCH! Det roligaste av allt han förespråkar två-punkt sitsen som jag också använt mig av de senaste två åren. Sitt aldrig på hästen förrän ryggen är uppe! I annat fall skadar man ryggen som sen blir till hältor.

Idag var jag och tittade på en western tränare från Schweiz. Hon var mycket sympatisk och betonade lösgjordhet och mjuk hand. Kul att sätta sig in i en annan disciplin också. Man ska alltid vara öppen och vetgirig för att lära sig mer.    

 

 

 

 

Torsdagen den 9 maj 2013 kl. 22:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.