Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Vanligt fel!

 Onsdag den 27 mars 2013 sol som vanligt, plusgrader, kalla nätter

 

Vilken glad och lycklig häst jag har i den bruna. När jag kom hem från några underbara dagar med slalom i fjällen och träffade ATTRIANA märkte jag att det bara lyser om henne. Hon är så pigg men inte stirrig utan bara sååå glad och arbetsvillig. Några dagars vila gjorde gott åt henne. Igår blev det tömkörning på den snöiga banan och idag red jag i ridhuset. Hon har blivit lugnare för varje gång jag varit dit nu. Idag tyckte hon att det var onödigt att bli longerad innan jag började träningen. Lite taggade är hon fortfarande och går och lyssnar på alla ljud så för säkerhets skull vill jag checka av hennes energi.

Det var skönt att få rida på en volt igen. Skrittgymnasiken gjorde jag på en volt med skolor blandat med skänkelvikningar. Minskade bland annat volten i sluta och red ut i skänkelvikning. Vi kom till lite missförstånd när jag skulle utföra rörelsen i trav. Hon vill då hela tiden fatta galopp upp i luften eller så piafferade hon? Hon blev med andra ord lite för mycket samlad av rörelsen. Det tog några minuter innan jag fick henne att trava. Felet jag gjorde var nog att jag lade till ytterskänkeln i stället för att bara använda vikthjälperna för att få till slutan. Det är ett ganska vanligt fel att man i en ny situation ger kraftigare hjälper än som behövs. Det är ett vanligt fel vid tävling.

Härligt är det att slippa ifrån halkan ibland

och det tycker även Attriana. Skönt att ridhuset är tillgängligt igen.

 

 

Härligt är att jag också har avgått som ordförande för personalföreningen på SLU, Ultuna Hästvänner. Det var roligt att vara med och starta föreningen men nu när jag inte jobbar längre känns det bra att överlåta ledningen. Men, det har varit roliga år!

 

Onsdagen den 27 mars 2013 kl. 17:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

inför fjällresan

 Onsdag den 20 mars fortfarande kallt och snö, burr!!

 

Igår blev det ridhuset igen med ATTRIANA. Det var blåsigt och kallt och det knakade lite i ridhusets plåttak. Hon tycker att det är spännande att vara där utan att för den skull bli nervös. Hon blir bara väldigt taggad. Hon valde själv bort skrittgymnastiken. Så fick det bli! Hon fick trava runt hela ridhuset på lina. Vi avslutade med galopp över hela ridhuset. Tillslut signalerade hon att hon var OK att rida, genom att gå lång och låg.

 

Hon hade fortfarande mycket energi men var reglerbar. Det fick bli en del skänkelvikningar på diagonalen. Några lätta öppnor och volter. Testade en liten kort mellantrav! Oj! Hon flög fram men blev lite för laddad av det så det fick inte bli några fler den dagen. En rolig balansgång att temperera henne. Hon är som en dröm att rida när hon är på det här humöret. Hon tycker att det är så roligt och spännande. Hon blir jättehög, växer flera cm. Jag tror att hon själv tycker att hon är vacker och duktig. Det känns så! Jag behöver bara tänka vad hon ska göra så sker det.

 

Idag är det ännu värre väder. Snö och blåst. Båda hästarna ska jobba. Få se vad jag hittar på under eftermiddagen. Känner mig lite förkyld och håller på att packa till en långhelg med slalom i Björnrike. Det var länge sedan jag åkte slalom och det ska bli så underbart!

 

 

Onsdagen den 20 mars 2013 kl. 12:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ridhuset

 

Söndag den 17 mars 2013 sol plusgrader under dagen och väldigt kalla nätter fortfarande

 

Vädret ställer till problem. Det är mycket snö som är väldigt hård. Tränings tekniskt finns inte så mycket att skriva om.

Vad gäller ATTRIANA har jag longerat eller släpp henne på ridbanan så hon få jobba lite och trampa upp lite spår där. Efter två dagars jobb där piafferar jag henne utanför stallet där det är barmark. Hon har nu förstått att jag bara ska kunna sätta igång henne i piaff och variera tempot i piaffen. Bra teknikträning och styrketräning!

 

Det är nya ägare på ridhuset som jag bara har några km till. Nu är det trevligare att åka dit och vägarna är inte alltför isiga. Började med att provåka dit med MARION. Det kändes inte så dumt att rida dressyr på plan och halkfri mark igen. Hon spårade inte riktigt i höger varv så jag jobbade med det några minuter.

 

Körde sen dit Attriana men jag hade bara grimma på henne och hon fick gå omkring, nosa och känna sig för. Det var nog två år sedan som hon var inne i ett ridhus. Det gick så bra att vi tog dit henne idag igen och Malin red. Hon var lite taggad och galoppen blev luftprång. Men hon slappnade av i traven och såg fin ut. Roligt att titta på henne från marken. Även i den riktigt långa och låga formen är hon i balans och ligger inte på bogarna.

 

Marion och jag hade en riktigt härlig tur idag då vi var och galopperade på Sofiedalsvägen. Den är bilfri men var plogad en ganska lång sträcka. Vi njöt nog båda lika mycket.  

 

 

Söndagen den 17 mars 2013 kl. 22:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attriana har överskottsenergi

 Måndag den 11 mars, sol, minus 17 – plus 3 grader

Stackars ATTRIANA har så mycket överskotts energi så hon vet knappast vilket ben hon ska stå på. Tyvärr är underlaget att rida på uselt fortfarande. Igår fick hon gå ut på en liten promenad i omgivningarna. Idag red jag lite senare när snön var lite mjukare så jag kunde trava lite i snön men den är fortfarande lite väl hård. Var ut en tur på vägen och som tur var kom grannen i sin volvo och stannade när hon dansade runt i zon röd. Det blev godis och en pratstund men bilen, jättenyttigt! Tyvärr så vet man aldrig vem man möter på vägen.

Jag hade sen lite problem med att stiga upp på henne igen från en jättehal pall. Hon är så duktig vid en sådan situation. Hon väntar alltid tills jag kommer upp även om det tar flera minuter. Stort hjärta har hon i alla fall.

En traktor hade varit på vallen och med MARION testade jag om jag kunde jag rida i hjulspåren. Det gick hyfsat. Hon fick också trava lite i hård snö. Jobbigt för dem så det blev bara ca 10 minuter. Jag har nog aldrig varit med om att det varit så svårt underlag för att kunna träna hästarna. Det blir en extra långsam igångsättning i år.

 

 

 

Måndagen den 11 mars 2013 kl. 21:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Träning på 10 m barmark

 Lördag den 9 mars 2013 sol minus 4 grader  

Nu gäller det att vara kreativ vad gäller träning av hästarna. Snön är djup och hård och går inte att jobba i. Gården är full av is som är hård nu när det är så kalla nätter. Vägen är det asfalt på och inte så rolig att rida på med broddar. Ja, vad återstår?

Idag blev det tömkörning utanför stallet där det är barmark en sträcka på ca 10 meter. Efter att först ha halkat runt på isen några varv blev det piaff-träning. ATTRIANA fick trampa några steg åt gången och sen stå alldeles still och äta godis. Träningen gick ut på att ha henne lugn i trampet. Det gick bra med massor av godis.

MARION har alltid problem med böjningen. Idag ändrade jag min position. Jag ställde mig på utsidan i stället och då gick det bättre. Hon kunde inte trycka sig mot mig. Det kändes bra! Jag försökte få henne att trampa lite bakåt och sen framåt utan att göra en levad. Hon lyckades med några steg och jag nöjde mig med det. Som avslutning fick hon göra några levader som hon tycker är roligt.

Igår red jag ut med Attriana. Vi träffade på två rådjur och de var bara några meter från oss men flyttade inte på sig. De verkar vara vana vid varandra. Häftigt att studera de vilda djuren så nära.

I början på veckan var det tö så jag passade på att longera dem över cavaletti och de fick skutta över några höbalar som jag har i ”hopp-padocken”.  Det märktes att båda hästarna hade längtat efter det. Attriana busade och halkade omkull två gånger. Att hon aldrig lär sig?

Just nu verkar det kalla vädret tyvärr hålla i sig. Inte bra för ridningen men desto bättre för skidåkning. Åker längdåkning två till tre timmar varannan dag, härligt!

 

 

 

 

Lördagen den 9 mars 2013 kl. 21:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hopp fram och tillbaks

 Söndag den 3 mars 2013 sol blåst +3 gr, kall natt

 

Underlaget att rida på är inte så roligt just nu. Antingen lite skare på djupsnön eller is på plogade ställen. I går morse var det dessutom kraftig blåst och snö. Red ATTRIANA på gården och hon gillade inte vinden men kämpade på ändå.

Korta steg och styrkearbete fick det bli. Hon startade så bra i zon gul som tur var. Därför kunde jag trampa henne utan att hon blev het. Förberedde det med tre steg halt, o.s.v. Det är en utmärkt samlande övning när det är halt och hårt. Hon kom ihop sig så bra att jag gick över till halva steg i nedförsbacken och av det blev det sen automatiskt piaff. Därefter godis och en lugn häst igen. Perfekt!

 

Idag var hon ute med Malin och hade skött sig bra trots att hon varit i zon blå från början. Att jag kom åkande på skidor gjorde henne inte lugnare. Med lite koncentrationsövningar blev hon lugn. Hon höll på att glömma bort att hon skulle vara rädd för el-bolagets kvarlämnade grejer. Men ett jämnfota hopp åt sidan och ett likadant tillbaks blev det. Både före och efter var hon i zon gul. Ibland är hon rolig!

 

Det känns bra att mäta energin i färger. Ska skriva lite mer om det under en ny knapp.    

 

 

Söndagen den 3 mars 2013 kl. 23:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.