Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Hästens olika zoner i färger

 Söndag den 17 februari 2013 moln runt 0 grader

 

Idag har båda hästarna gått lite dressyr på den plogade gårdens rundel och raksträcka ner till vägen. Jag har inte ridit utan de hade andra ryttare. MARION var lite stark i vänster bog och svag i höger bak som vanligt. Men annars skötte hon sig fint och såg fräsch ut. Hon ville gärna själv tramapa och göra små levader i samlingen. Så, så fick det bli och lite godis naturligtvis. ATTRIANA var mjuk och fin och såg symmetrisk ut. Det är alltid nyttigt att titta på dem från marken med en annan ryttare på.

 

De senaste dagarna har jag ridit Marion i dressyr på lansvägen varvat med tömkörning och uteritter. I dressyren har jag koncentrerat mig på att hålla samma tempo hela tiden oavsett rörelse.

 

Attriana har logerats på olika ställen och skrittats varannan dag. Började trava henne lite igår. Nu är vi inne på tredje veckan av igångsättningen och då lägger jag till trav under ryttare som vanligt.

 

Hon har stundom varit lite i den ”röda zonen” speciellt då jag rider på ett nytt ställe. Jag lärde mig förra veckan att jag kan ta henne ur den om jag stoppar henne i tid. Hon verkar själv nöjd med det.

 

Funderingarna går nu att dela upp hästens energier i olika zoner som har olika färger. Jag tänker; vit, gul, grön, blå och röd zon. I den vita zonen är hästen totalt avslappnad som i boxen vid vila. Den gula zonen är en totalt avslappnad häst i lösgörande arbete. Den gröna zonen är arbetszonen men med bibehållen lösgjordhet. Hästen ska ha en smal rand av vitt skum runt munnen och suga mjukt på bettet.

 

I den blå zonen finns det lite spänning i hästen men hästen är fortfarande kontaktbar och kan arbeta i den gröna zonen med stänk av blå zon. Sen har vi den röda zonen då hästen spårar ur helt och tappar kontakten. Där har vi de tre Fé n. Fooling around, freeze eller fly.

 

Hästen kan också arbeta i den röda zonen, programmerat i ett dressyrprogram med spänning och ej spänst. Hästen går med sänkt rygg, indragen nos och bakbenen bakom sig. Ofta skummar hästen mycket i munnen av stress.

 

Tror att det här kan vara bra att tänka på precis som jag delar in gångarterna i tio olika tempon som man växlar mellan. Allt för att kontrollerat veta var man är och vart man ska. 

 

Söndagen den 17 februari 2013 kl. 20:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.