Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

skrittpiaff i nedförsbacke

 Torsdag den 28 februari 2013 halvsol några plusgrader

 

Nu är det perfekt underlag på gårds-ridbanan på mornarna när snön är lite frusen. Varierar longering i djup snö med dressyr eller trav ute på vägarna.

ATTRIANA har varit lite i zon blå/röd några dagar. Idag kunde jag dock starta henne från zon gul som är perfekt. Igår var kajorna i farten och det gillar hon inte. Nu är inte underlaget lika halt så jag vågade korrigera henne i går. Det fick jag igen idag då hon var lugn och fin. Jag trappar upp dressyren lite för varje pass med mer samling och under lite längre tid.

 

Det blev ett kanonpass idag. Gillar verkligen gårdens ridbanan som på ett ställe sluttar lite. På nedförslutet jobbar jag med samling och på vägen upp med lösgörande övningar. Riktigt lösgörande blir det på den stora rundeln uppe på gården. Attriana gillar upplägget då hon blir trygg i hur och var rörelserna ska utföras. Idag kom jag så långt som till skrittpiaff, från halva steg och från ryggning i nedförsbacke. Då sitter hon verkligen och jobbar och bäst av allt utan att bli upphetsad!

 

När hon får tillfälle undersöker hon fortfarande de konstiga snövallarna med nosen. De man kan gå omkull i om man tar dem i galopp. Hon funderar nog fortfarande hur det kunde hända?

Med Marion vågade jag mig på lite galopp. Samlad schwung-galopp.  En galopp som krävs för byten. Satt och lekte och kom fint in i byten upp till varje steg. Det är absolut inte perfekt men jag tränar mig själv i tajming. Kul har vi i alla fall!

 

Skidspåren är jättefina så nu är det bara att åka varje dag innan snön försvinner.  

 

 

Torsdagen den 28 februari 2013 kl. 14:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

En forskare till häst

Lördag den 23 februari 2013 moln 0 grader

 

Sent i går kväll knackade det på dörren och där stod underbara hovslagaren/veterinären. Klarvaken blev jag då jag hade somnat framför tv,n som vanligt. Jag blev också jätteglad att få hjälp att sätta på ATTRIANAS tappsko. Han hade ringt men mobilen låg nere så jag hade inte hört det. Som tur var chansade han och kom i alla fall då han fått en lucka i abetsdagen/kvällen. Normalt sätter jag på en tappsko själv men jag tycker det är svårt när man ska ha en sula emellan.

 

Idag blev det träning i dressyr på gården. Om Attriana vore en människa skull hon ha blivit en forskare. Hon undersökte snövallarna idag samtidigt som hon sneglade på den som hon hade gått omkull i. Hon funderar tydligen fortfarande hur det kunde gått till. Hon är en stor tänkare.

 

Trots att hon fick jobba med spänningshöjande saker igår så var hon i zon grön under hela ridpasset. Nu är vi inne på tredje veckan under igångsättningen och jag lade till vanlig öppna. Skillnaden är att hon ska jobba sig till yttertygeln. Jag spänner mina magmuskler och hela hon blir kortare. Det blev lite stön men hon fick ett lagom fint lödder i mun. Red henne även i trav i den höga formen i nedförsbacken så bakbenen kom in under henne ordenligt. I morgon blir det att trava runt i lite snö igen.

 

Lite bättre i magen idag. Jag kan i alla fall stå upp, passade då på att baka matbröd, kakor och sockerkaka och red naturligtvis. Nu blev det kanske för mycket få se om jag får en bakläxa i morgon? Det ska bli sol och jag vill ge mig ut på en låååång skidtur. 

 

Lördagen den 23 februari 2013 kl. 15:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Mycket godis idag

 Fredag den 22 februari 2013 snöfall som vanligt och ca 0 grader

 

Nu är det magont varje dag, lite jobbigt och jag undrar vad som är pågång? Aldrig i livet att jag gör om operationen i buken! Sammanväxlingar efter op. Kanske? Lite jobbigt är det då det värker så jag har feber. Försöker kämpa på. I går hade jag rid-hjälp och åkte själv iväg på en lång skidtur, men inte blev det bättre för det.

 

ATTRIANA har tappat en sko så det är inte så lätt att jobba henne. Hon är fylld av arbetslust och energi. Springer i hagen och käkar på allt. Låg på soffan hela dagen med förhoppning att jag skulle bli bättre. Sitta på en häst skulle nog inte gå bra så det fick bli effektiv tömkörning. Gjorde lika med båda hästarna.

 

Lösgörande öppnor och slutor d.v.s. överböjda. Sen fick det bli piaff och passage och övergångar däremellan. När Attriana blir trött blir det två taktsgalopp. Men hon är inte svår att hålla och det slutar alltid med en helt lysande piaff.  Sen ska hon ha godis och därefter går hon iväg i låg form helt avslappnad. Zon gul.Perfekt, precis som jag vill ha det.

 

MARION kryper ihop i fram i piaffen trots att jag inte håller i henne. Lade till några ledvader och det gör hon så stolt! Godis! Det blev mycket godis idag. Men, obs! Inte socker utan bara pelleterats kraftfoder. 

 

Fredagen den 22 februari 2013 kl. 18:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hästens olika zoner i färger

 Söndag den 17 februari 2013 moln runt 0 grader

 

Idag har båda hästarna gått lite dressyr på den plogade gårdens rundel och raksträcka ner till vägen. Jag har inte ridit utan de hade andra ryttare. MARION var lite stark i vänster bog och svag i höger bak som vanligt. Men annars skötte hon sig fint och såg fräsch ut. Hon ville gärna själv tramapa och göra små levader i samlingen. Så, så fick det bli och lite godis naturligtvis. ATTRIANA var mjuk och fin och såg symmetrisk ut. Det är alltid nyttigt att titta på dem från marken med en annan ryttare på.

 

De senaste dagarna har jag ridit Marion i dressyr på lansvägen varvat med tömkörning och uteritter. I dressyren har jag koncentrerat mig på att hålla samma tempo hela tiden oavsett rörelse.

 

Attriana har logerats på olika ställen och skrittats varannan dag. Började trava henne lite igår. Nu är vi inne på tredje veckan av igångsättningen och då lägger jag till trav under ryttare som vanligt.

 

Hon har stundom varit lite i den ”röda zonen” speciellt då jag rider på ett nytt ställe. Jag lärde mig förra veckan att jag kan ta henne ur den om jag stoppar henne i tid. Hon verkar själv nöjd med det.

 

Funderingarna går nu att dela upp hästens energier i olika zoner som har olika färger. Jag tänker; vit, gul, grön, blå och röd zon. I den vita zonen är hästen totalt avslappnad som i boxen vid vila. Den gula zonen är en totalt avslappnad häst i lösgörande arbete. Den gröna zonen är arbetszonen men med bibehållen lösgjordhet. Hästen ska ha en smal rand av vitt skum runt munnen och suga mjukt på bettet.

 

I den blå zonen finns det lite spänning i hästen men hästen är fortfarande kontaktbar och kan arbeta i den gröna zonen med stänk av blå zon. Sen har vi den röda zonen då hästen spårar ur helt och tappar kontakten. Där har vi de tre Fé n. Fooling around, freeze eller fly.

 

Hästen kan också arbeta i den röda zonen, programmerat i ett dressyrprogram med spänning och ej spänst. Hästen går med sänkt rygg, indragen nos och bakbenen bakom sig. Ofta skummar hästen mycket i munnen av stress.

 

Tror att det här kan vara bra att tänka på precis som jag delar in gångarterna i tio olika tempon som man växlar mellan. Allt för att kontrollerat veta var man är och vart man ska. 

 

Söndagen den 17 februari 2013 kl. 20:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

lätt i fram i snön

 Onsdag den 13 februari 2013 moln runt 0 grader

 

Idag var det skönt väder ute. Massor av snö och nästan lite sol ibland. Igår red jag ATTRIANA på banan. Hon blev lite upprörd av kråkorna som var osams, men fick stå och titta på dem ett tag sen gick det bra. Jag är lite rädd för att hon ska skutta till på banan då det är blankis under snön. Man ser i stegen att isen tittar fram. Bra om det blir tö några dagar och sen fryser till igen. Då fastnar snön i isen.

 

I dag tog jag en promenad med båda hästarna. Attriana fick vara på linan. Som tur var mötte jag en bil på vägen och kunde träna det. Bilen kom rätt snabbt men när hon började svaja ut på vägen saktade bilföraren in som tur var. Hon var som en stor och hög staty men med lite godis mjuknade hon och det gick bra. Måste mata hela tiden så till nästa gång ska jag ta med mig mer godis. Hon kommer att älska bilar!

 

Lät henne trava runt lite i hagen och på banan. Det gäller fortfarande att ge henne korta jobb, då det är tungt med snön. Hon går ju hela dagarna i djup snö i hagen också.

Med MARION red jag ut och hittade en skogsväg som varit plogad och där travade och galopperade vi. Jag höll upp henne lite i formen för att hon inte skulle gräva ner sig på bogarna. Jag ville få hennes att jobba mer med bakbenen i snön. Sen var det som vanligt ont i magen hela eftermiddagen. Synd! Snälla grannen har gjort så fina skidspår åt oss. Jag skulle så gärna velat åka. Det går nog inte ens att snöra pjäxorna då magen är stor som ett hus.

 

Onsdagen den 13 februari 2013 kl. 15:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

En häst som alltid överaskar

 Måndag den 11 februari 2013 snö, massor. Minus 2 grader

 

ATTRIANA är ibland helt fantastisk. Gått och funderat på om jag inte ska sälja henne när bytena sitter och hon i stort sett är färdigutbildad för alla rörelser. Det blir kanske om ett eller två år. Jag är då 66,67 och borde kanske ta det lite lugnare eller ha en lugnare häst helt enkelt? Men det har Attriana så smart ändrat på som vanligt.

Igår skulle M ha ridit igen men lämnade återbud. Jag vill gärna rida direkt på morgonen när jag är pigg och nu skulle det bli på eftermiddagen, men så var det tänkt. Tyvärr blev jag dålig, inte ovanligt. Det fick i stället bli vila för Attriana. Jag hade tänkt att hon skulle vila på tisdag men nu blev det så här. Jag tror att det blev bra. Hon fick tänka igenom vad hon hade gjort. Idag överraskade hon mig så totalt.

 

Jag tömkörde henne. Vi började som vanligt med att gå runt på gården. Hon sneglade på snövallen som hon hade ramlat över. Det blev bara ett varv sen gick hon med bestämda steg mot grannen och ut på skogsvägen. Lugn och fin med sänkt huvud!!!! Jag traskade efter bara med lösa tömmar. Det var inte lätt i snön, flåsade som en hundraåring. Jag kämpade på i hennes bakhovs- avtryck och ville inte ta i henne. Hon gick ner till ängen, vände där och gick lika snällt och fint hela vägen till stallet. Vilken häst? Det kändes som hon ville göra om det som hände i lördags och göra det rätt, lugn och fin i låg form. Ja, hon förvånar en ständigt? Det känns skönt att min bestraffning hade fått rätt respons.  

 

Jag tog sen ner henne på banan så hon fick trava på volt med minskning av volten en gång. Hon fick jobba ca 10 minuter bara. Eftergiven och fin i båda sidorna och fin i låg form av sig själv. Lösa tömmar fortfarande.

 

MARION fick också jobba på töm idag. Det blev ett lite längre pass men utan svårigheter. Ökning och minskning av volten och många övergångar. Hon såg också fin ut men inte lika mjuk i innersidorna som Attriana. Det är hon aldrig. Det gäller att trampa till snön på banan nu. Har öppnat upp till en stor hage där jag räknar med att kunna rida också. Det är svårt att ta sig över vallarna vid vägen nu och ta sig till vallen på andra sidan vägen. Men vi får kanske skotta upp en överfart. Just nu skottar vi hela gården i non stopp då traktorn fortfarande är stående.

 

 

 

 

Måndagen den 11 februari 2013 kl. 17:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Upprörd dag!

 Lördag den 9 februari 2013, snö minus 7 grader

 

Det bara fortsätter att snöa och blåsa. Det kändes riktigt kallt idag. Red ut en tur med MARION för att kolla underlaget bakom på skogsvägen och på ridbanan. Nu förstod jag varför min huva på Kyrajackan är så stor. Den ska täcka ridhjälmen.

 

Förutom att det var kallt gick det rätt bra att ta sig fram. Den nya snön är lätt.

Malin skulle rida ATTRIANA för första gången efter vilan. Jag tvekade vad jag skulle rekommendera dem att ta för väg? Ute på vallen har hon ju gått några dagar och där kan hon vara rätt pigg. Så jag tänkte hon skulle vara lugnare på skogsvägen. Jag följde med och ledde henne förbi grannen där det är mycket att titta på. Det hade gått bra på skogsvägen och hon hade njutit.

 

Sen gick det inte så bra! Jag hade gått tillbaks till stallet och såg att hon kom tillbaks i upprört tillstånd med galopp på stället. Malin klarade av det bra men det är inte så lätt att styra en häst i det tillståndet. Attriana trodde att hon kunde passera över en snövall, men hon gick omkull. Som tur var klarade de sig båda två utan skador. Attriana fortsatte att studsa runt och jag ilsknade till på henne för det är bara trams. Jag ryggade henne och gick tillbaks till grannen. Hon lyssnade och skärpte sig. Hon gör sig själv rädd sen blir hon rädd för sig själv. Hon behöver ”komma ner på jorden” vid ett sådant tillfälle. Hon blev lugn och skrittade sen med sänkt huvud och mådde bra. Ibland får man hjälpa dem. 

 

På eftermiddagen var jag på ridklubbens årsmöte. Vi hade en föreläsare som pratade om mineraler. Hon började med att prata om hur försurad marken är och därför också både hästar och människor. Då tappade man genast respekten eftersom marken inte alls är försurad i Uppland utan snarare kalk och magnesiumrik.

 

Hon sade att regnet blir bara surare och surare. Vilket också är fel då det snarare har blivit bättre eftersom vi inte eldar med olja och kol längre samt att industrierna är färre och släpper inte ut lika mycket av försurande ämnen. Det är bara googla på PH nederbörd och läsa forskningsrapporter. Vi gödslar också våra jordar därför är de inte försurade. Däremot glömde hon att prata om selen som våra jordar har brist av och som är viktigt att tillföra. Det är tur att forskningen finns som man i de flesta fall kan lita på. Hon nämnde också att det inte räcker att bara ge hästarna hö, vilket det gör. Forskarna försöker nå ut med det i många kanaler men det är svårt att nå fram. Hon nämnde också en märklig sak som jag inte kan kommentera. Det är att om man ger Zink till hästar som fått mugg så blir det bra på bara några dagar?

 

 

 

 

 

 

 

 

Lördagen den 9 februari 2013 kl. 21:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

skänkelvikning mot rädsla

 Fredag den 8 februari 2013 snö, blåst minus 5 grader

 

Idag tänkte jag mental träning för ATTRIANA. Tänkte träning med bilar. Nu hade jag otur att det inte kom någon bil! Eller hade jag tur?

 

Satt på henne kapsonen och tömmar i sidoringarna. Aldrig använt mig av den kopplingen tidigare men jag tänkte att då kanske jag kan hålla henne om hon drar iväg?  Det är halt på vägen även om jag har halkskydd på.

 

Gick bort till grannarna som har höns. Hon tittade lite men verkade mest njuta av att vara ute och gå. På hemvägen tittade hon inte ens upp till gården när vi passerade uppfarten. Kom sen fram till Vattenfall,s kablar och annat de lagt vid vägen. Där blev det tvärstopp och totalvändning med svansen i topp. Jag kände att jag gled och att uppspänningen inte var så stark. Lyckades som tur var att få henne att gå i skänkelvikning mot diket. Vände och fick henne att gå förbi grejorna igen i skänkelvikning och även därifrån. Det kändes bra! Hon gick även nu förbi uppfarten till gården. I morgon ska hon få gå ut på promenad i skogen med ryttare på. Det är nog det bästa hon vet.

 

 

 

 

 

Fredagen den 8 februari 2013 kl. 20:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Flyktig häst på vallen

 Torsdag den 7 februari 2013 snö, blåst och -5 grader

 

Det var inga bra förutsättningar för att jobba med igångsättning av en flyktbenägen häst idag. Ridbanan isig, på gården isigt, vägen inte bra då hon inte är bilsäker. Återstod vallen. Ute på ett öppet fält i snöoväder kan göra vilken häst som helst stökig.

 

Det fick bli en återgång till inridningen. Lät henne trava runt lite på lina för att jag skulle kunna avläsa hennes dagsform? Hon var jättepigg men sammarbetsvillig. Så det gick bra att rida. Däremot kändes det som jag skulle behålla kontakten med henne. Skrittade runt några minuter i olika cirklar med lite skänkelvikningar. Hon är faktiskt väldigt klok och snäll och jag kände hur hon behärskade sig för att hålla sig lugn.

 

MARION fick trava och galoppera runt på vallen. Hon var också väldigt pigg och kämpade på i snön. Det blev flera varv. Jag trodde inte att hon skulle orka som hon gjorde. Det var jag som blev trött tillslut. Det tar på nedre delen av ryggen att sitta i fältsits i 30 minuter när man vilat från det några veckor. 

 

Torsdagen den 7 februari 2013 kl. 22:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Läskig ridtur

 Onsdag den 6 februari 2013 snö runt 0 grader

 

Usch! Idag var det obehagligt att rida! Glashalt under snön som klampade sig i hovarna trots sulor. Det var det första ridpasset med ATTRIANA och om hon hade hoppat till  så hade hon nog gått omkull. Jag satt på helspänn i tio minuter. MARION fick vila.

Resten av dagen tillbringades i Tierps affärer. Fanns mer än jag trodde där faktiskt! Köpte Himalaya saltsten till pållarna. De gillar det saltet sen inbillar jag mig att det finns lite mineraler i också? Ska se om jag kan få den frågan besvarad på årsmötet i helgen. Vi kommer att ha en föreläsare om just naturliga mineraler.

 

Onsdagen den 6 februari 2013 kl. 18:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

På fel sida om stängslet

 Tisdag den 5 februari 2013 snö, noll

 

Idag satt magvärken igång igen så det blev sängläge hela dagen. Jag som hade tänkt rida båda hästarna. Det gick bara inte! Ngt bättre på kvällningen så jag tog ATTRIANA på banan i linan igen. Det var isgata under snön så jag hängde i manen på henne på vägen till och från banan. Nu accepterar hon det och går så snällt med ”gamla tanten”.

 

Jag bad henne trava sakta och det lydde hon så fint. Lade på några minuter till idag.

Hästarna börjar få vårkänslor och börjar bli lite rastlösa i hagen. Attriana stod och gjorde sin hals så lång den kunde bli och åt över stängslet på sonen planterade träd i hagen. MARION gick ett steg till och puttade ner övre tråden och gick in i skogen för att käka gräs då det är mindre snö under träden. Problemet var att hon inte tog sig tillbaka sen. Hon var lite upprörd när vi hittade henne där sent om sider.

 

 

 

Tisdagen den 5 februari 2013 kl. 23:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attriana igång

 Måndag den 4 februari 2013 snö några minus

 

Så var det dags för ATTRIANA att börja jobba igen. Hon var verkligen glad att få komma igång. Uppförde sig exemplariskt både vid iordningställningen och ute på vallen. Det kan ju vara lite utmanande att ge sig ut på vallen första dagen? Det är bara där som underlaget är bra. Isgata ner dit men jag tassade i snövallen medan Attriana gick säkert med broddarna på isen. Hon var snäll och höll samma tempo som mig, trots att hon var jättepigg. Promenerade runt på vallen och testade henne i horsemanship för att känna att jag hade kontrollen.

 

Hon fick sen trava fem minuter i varje varv. Började som vanligt i vänster varv och det gick bra. I höger varv blev det tyvärr galopp och lite bocksprång men hon tappade inte fattningen utan hittade traven i den låga formen.

 

 

Måndagen den 4 februari 2013 kl. 20:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

häst och ryttarens personkemi!

 Lördag den 2 februari 2013 moln minus 3 grader


Nu gäller det att rida på morgonen när snön ligger hård och fin. Testade ridbanan men den är knagglig och isig. Vägarna är hårda så då återstod vallen. Där gick det fint men vågade inte galoppera om vi skulle gå igenom snön.


Red ¾ delar av passet i låg form och ¼ del i hög form. Skolor i båda formerna. Slutan till höger lite kärvare men hon mjuknade eftersom. Red med plaststången. Den får man inte ta i tycker hon så det blev med hängande tyglar om jag inte behövde säga till henne. Hon var pigg och glad och kändes lätt och fin.

 

Funderar på en sak jag hörde på radion i går. Gymnastik barnen tränar två gånger om dagen för att nå eliten. Vi borde kanske rida våra hästar också två gånger om dagen? Samtidigt som det är i vila som musklerna utvecklas? Men det går ju många timmar emellan där musklerna kan byggas? Synd att jag är så gammal och trött annars skulle jag nog testa?


En annan intressant sak som jag lyssnade på idag var en forskare från Holland som forskar i hästens och ryttarens personkemi. Hur de bör stamma överens och hur man ska tänka när man väljer häst? Hon funderade även på om inte rörelserna påverkas av hur man är som person? Intervjun med henne finns på SLU,s hemsida under hästsverige. Lyssna på den! 

 

Lördagen den 2 februari 2013 kl. 13:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.