Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Massa övergångar!

 Onsdag den 30 januari 2013 moln, halt, 0 grader

 

Dags för första dressyrpasset efter semestern. MARION har varit väldigt pigg och då också blivit lite springig. Dagens träning gick ut på massor av övergångar. Eftersom det var kladdigt och halt på banan fick det bli trav-skritt. Hamnade till slut i samlad trav och i hög form. Det känns som hon har accepterat den höga formen nu!

 

Tänk! Attriana har blivit snäll igen?

 

 

Onsdagen den 30 januari 2013 kl. 21:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

I selen igen

 Lördag den 26 januari 2013 moln blåst minus 4 grader

 

Så sitter man i selen igen! Det var en underbar vecka på Kanarieöarna med över 20 graders värme och sol. Även havet höll badtemperatur. Vid lägenheten hade vi även en fin bubbelpool. Vi skulle gärna ha stannat en vecka till.

 

Var lite risig i magen under hemfärden men har kommit igång idag med skidåkning och longering av Marion för igångsättning. Hon har gått två gånger på ridbanan så i morgon rider jag ut.

 

ATTRIANAS humör har hållit i sig och hon lyckades bita husse rejält i midjan. Det var på morgonen när täcket skulle sättas på. Sådant litet monster hon kan vara! Jag varnade husse och ha ser nog upp lite mer nu. Jag provocerade henne när jag kom hem genom att dra lite i täcket och skällde lite på henne. Hon vill nog komma igång med träningen igen? Hästarna älskar verkligen att jobba precis som hundarna. Det är tragiskt att se vissa hästar som bara går i en hage hela dagar och inte får komma ut på ngt kul! 

 

Lördagen den 26 januari 2013 kl. 18:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Marion ställer upp på mig!

 Onsdag den 16 januari 2013 snö minus 5grader

 

Älskade MARION var underbar i går. Hästarna ställer verkligen upp när det gäller. Jag får sendrag flera gånger om dagen och det gör så himla ont! Det är bara att vänta ut tills det går över. I går när jag klev upp på Marion fick jag ett enormt sendrag i vänster höft som sen spred sig till hela högerbenet. Jag hade redan satt mig i sadeln och, ja, det gäller att sitta helt still och bara vänta ut smärtan. Marion brukar alltid gå iväg när man kommit upp på henne men inte den här gången. Öronen var spetsade bakåt mot mig och hon rörde inte en fena. Hade hon gjort det hade det gjort så fruktansvärt ont. Det är häftigt när hästarna ställer upp på en. Underbara djur som bara vet!

Det blev en härlig galopptur på gamla landsvägen, precis lagom med snö. Red även idag ett kort dressyrpass på banan med bara samlingar och övergångar med piaff, passage och trav. Ett stort nöje dagen innan jag åker på semester till Kanarieöarna. 

 

Onsdagen den 16 januari 2013 kl. 18:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ändring av humör med ändring av foderstat!

 Måndag den 14 januari 2013 sol på fm -12

 

Idag vidtog jag en åtgärd för att få ATTRIANA på bättre humör. Köpte mer hö och hon kommer nu att fodras upp ett par kg och jag tar bort nästan alla havre. Eftersom jag inte är säker på om jag har tillräckligt med hö i år har jag gett dem lite mindre än vanligt. Attriana har stått på 11 kg hö och fått 1 kg havre. Det kan ha gjort henne lite rastlös speciellt som hon vilar. MARION har stått på 8 kg hö och ser fin ut. Men för att inte tappa mer i vikt lägger jag på ett halvt kg till. Havre givan för henne är mer av psykologisk art och för att få i henne mineralerna.

Det känns bra och det var fint hö jag fick tag i. Nu blir det en tre veckors period som jag blandar in det nya hö´t till det gamla. Köpte även halm i år då vi inte fick in vårt. De få alltid fri tillgång på halm och den halmen jag köpte var också jättefin. Det känns bra!

 

Måndagen den 14 januari 2013 kl. 18:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Även Marion hjälper till att uppfostra Attriana!

 Söndag den 13 januari 2013 moln -7 grader

 

ATTRIANA har verkligen börjat mopsa upp sig. Idag såg jag för första gången att MARION sparkade åt henne vid hö påsen ute. Nu får hon och jag hjälpas åt att uppfostra Attriana att vara hövlig. Lite läskigt är det när de blir oense i hagen på vintern då de har broddar på. Det har aldrig hänt tidigare. Marion har vad jag sett aldrig lyft ett ben åt någon.

Red dressyr på banan för första gången på väldigt länge. Det är is under med ett tunt snötäcke på. Eftersom snön är kall går det bra. Hon var så arbetsvillig och jag märkte inga konstigheter med skolorna. Hon böjde sig lika fint i båda sidorna. Ingen bog var stark och båda bakbenen jobbade som de skulle. Det var bara att sitta så still som möjligt och ge henne direktiv med sitsen vad hon skulle göra. Skänkelvikningarna var lika fina som förra veckan. Jag som alltid tyckt att skänkelvikning är både svårt och tråkigt får nu uppleva en häst som bara svävar fram. Min hjälp är att följa med i rörelsen med sätet i sadeln och ställa henne lite utåt.

Red en del övergångar mellan öppna och sluta. Vågade inte riktigt galoppera men tog fattningar på långsidorna. Ett underbart ridpass.

Kollade vikten på Marion idag då jag ju ser att hon äntligen gått ner i vikt och YES! Hon har förlorat 80 kg mot förra året vid den här tiden. 528 kr mot 608 kg förra året. Nu har hon sin idealvikt! Härligt och det är också därför hon mår så bra och är så pigg. Skulle behöva ha henne på hö över sommaren också? Men, så kan man ju inte göra?

 

Söndagen den 13 januari 2013 kl. 12:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Idag bet jag min häst

 Lördag den 12 januari 2013 molnigt runt -5 grader

Idag var det vila för MARION. Men jag vill berätta om en reflektion. ATTRIANA är lite grinig på morgonen när man ska sätta på henne täcket. Hon är lite ivrig och vill ut till hagen. En dag lyfte hon på ett bakben när jag stod bakom. Jag skrek till åt henne. Hon skärpte sig och hon har inte gjort det igen. Nu hotar hon med att bita i stället. Idag bet jag tillbaks på mulen. Absolut inte hårt utan jag visade bara att jag också har tänder. Hon kastade sig bakåt och tittade på mig med en förskräckt min. Sen var hon som ett lam och jag kunde berömma henne.

Vad jag vill komma till är, att det gäller att stämma i bäcken. Hon skulle aldrig bita Marion. Stoppa hästarna i tid på ett vettigt sätt när de inte beter sig som de ska.

Däremot är jag emot s.k. NH. Ofta trycker det ner hästarna. Det finns säkert bra NH också men jag har inte sett det. Bara det att stå framför hästen och vifta med ett grimskaft för att de ska rygga kan knäcka en redan svag individ. Provade det på en häst som var rätt tuff. Han tyckte att det var så fruktansvärt otrevligt att han kröp ihop med ledsna ögon. Kommer aldrig att testa igen. Vi som rider dressyr vill ha ett samarbete med hästen. Få den bli ”stor, starkt och vackrast”. Det skulle inte gå att få en uttrycksfull piaff med en underkastad häst. Det här samarbetet är en av de svåraste sakerna som man bara lär sig av erfarenhet. Oftast är bestraffning av ondo men man måste se signalerna till fel beteende i tillfället och rätta hästen. Visst är jag hemsk som biter min häst? Men jag tror jag gör mig mer illa om hon biter mig och framför allt om hon biter min man när jag nu ska resa bort en vecka. 

 

Lördagen den 12 januari 2013 kl. 20:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Det ekipaget vinner allt!

 Torsdag den 11 januari 2013 snö, vind, -2 grader

Red till gamla lansvägen och galopperade i snön och blåsten, det var härligt! Det knakade oroveckande i träden men inget föll denna gång. Däremot ligger det mång träd bredvid vägen som gått av. Vi fick passera över ett lövträd som låg över vägen. Marion tog några tuggor av trädet sen gick hon igenom det.

Hon känns så lätt och fin. Galoppstrången var fantaskiska särskilt på hemvägen då hon var lite mer lösgjord, stegen blev högre och längre. Tanken gick att det här är skillnaden mellan bra och dåligt på tävlingsbanan. Men att få fram det på en tävlingsbanan kräver att både häst och ryttare är i total avslappning. Vilka är de? I den onaturliga miljön? Med domare som sitter och granskaer varje steg. Det ekipage som klarar det kommer att vinna allt.

 

 

 

Fredagen den 11 januari 2013 kl. 21:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attriana fastnade i nätet

 Onsdag den 9 januari 2013 moln runt 0 grader

Äntligen har jag bokat en resa. Åker en vecka till Grand Canari med en väninna. Det ska bli skönt med luftombyte och under tiden kan min son måla väggar och tak i vardagsrummet. Det kommer att bli tjusigt med vitt och guld. Den gamla soffan som var över 40 år gammal är utslängd och ersatts med en visserligen begagnad, men ändå vinröd skinnsoffa.

Åter till väsentligheter! I går hände en olycka som hade kunnat sluta med förskräckelse. Jag testade att lägga halm i höpåsarna ute efter att de ätit upp sitt hö. Tänkte att de kunde gå där och nafsa om de skulle bli sugna på något att tugga på.

ATTRIANA med sitt humör blev förbaskad och kastade först runt med påsen. Sen slängde hon upp en hov och fastnade med skon i maskorna! Som tur var så såg jag det hela och kunde gå in och hjälpa henne loss genom att lirka bort nätet från hennes hov. Hon satt fast ordentligt så det var inte så lätt utan det tog en stund men hon stod helt still och bara väntade.

Hon är så fantastisk att inte få panik i allvarliga situationer. Det är andra gången det händer en liknande olycka. Förra gången hade hon fått över ett ben över bommen i trailern. Även då fick jag hjälpa henne. Fick med möda bort bommen och fick loss henne. Det kan annars vara en farlig situation i en trailer om hästen får panik. Det verkar som hon litar på mig och det känns underbart!

Tömkörde MARION idag! Började med förvänd lösgörande öppna och fortsatte med sluta. Det är fantastiska rörelser då man kommer åt hästens svagheter och kan jobba med dem. Marion var stark i höger bog och svag i vänster bak idag. Så fort jag begärde höger sluta piafferade hon i stället. Jag jobbade vidare med hennes idé och det blev många tramp steg varvat med halva steg och passage. Vi hade lika roligt båda två och det lyste riktigt om Marion när hon ville ha lite godis då och då när hon tyckte att hon gjort något extra bra. Höger sluta ska jag jobba lite mer med!   

 

 

Onsdagen den 9 januari 2013 kl. 23:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

På banan/skaren igen!

 Söndag den 5 januari 2013 sol/moln minus 4 grader

Efter några härligt slappa dagar börjar det rycka i dressyrnerven igen. Har ridit MARION varannan dag och det har varit härliga turer i den fina snön som vi hade. En dag galopperade vi för fullt ute på lansvägen som var precis lagom packad med snö. Det var lite som att uppleva ridningen i sin ungdom. Som när vi hade galopptävlingar i Furuvik på vintern med fjordingarna på raksträckan på vägen till skäret. Vi var iförda lovikavantar och skinnmössor som hjälm.


En lika härlig känsla upplevde jag idag när jag red dressyr på vallen. Jag har nu helklippt henne eftersom hon blev svettig av motionen. Hon blev inte ens torr efter en natt i stallet. Då har man inget annat val och det finns varma täcket att lägga på. Hon blir som en annan häst när hon blir klippt, så lätt i stegen och super pigg. Idag red jag det första dressyrpasset på länge och allt bara flöt på. Har nog aldrig ridit så härliga skänkelvikningar med henne. Allt jag förslog hängde hon med på direkt. Det som också var så fantastiskt var att jag kunde rida på skaren. Solen hade precis gått upp och lyste över oss. Det var minus 10 grader på natten och hon sjönk ner några cm i skaren bara. Vi till och med galopperade och gjorde riktigt fina byten. Det var magiskt! Underlaget var perfekt. Marion är ju faktiskt 22 år nu. Hon är alltid så fin på vintern. Under sommaren tror jag nästan alltid att hon är slut som häst. Hon mår tyvärr inte bra av att äta gräs och att vara ute bland insekterna på sommaren. Vinter jämnt? Men det är väl inte så roligt det heller

Eftersom ATTRIANA ska vila till i början av februari är det roligt att ha Marion som kommer att gå varannan dag, vilket verkar passa henne perfekt. Den tid som blir över nu ägnar jag åt långa skidturer och promenader för att hålla mig själv i trim. Det är häftigt att kunna gå över åkrarna på skaren. Roligast av allt är att Greta lilla vovven bara älskar våra promenader. Häromdagen när vi skulle gå iväg hade hon snott mina ena vante. Något hon tycker om att göra. Det brukar vara svårt att få tillbaka den. Men den här gången när jag frågade efter min vante hämtade hon den och kastade den framför mig. Vi skulle ju på promenad!

 

Lördagen den 5 januari 2013 kl. 19:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.