Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

vintervila på sex veckor

 Onsdag den 26 december 2012 snö runt 0 grader

 

Snön den bara faller och faller, träden är tyngda under all snö och det blir strömavbrott lite då och då. Även över ridvägarna hänger det ner träd. Men vackert är det!

Julhelgen har varit lugn. Det var lite pressat innan då vi inte hade hunnit göra klart vardagsrummet. Men väggarna hann få nya skivor och spacklingen hann bli klar. Som tur var hann vi även tvätta så det  blev rent och flyttade in lite möbler och kunde fira jul där. Det viktiga med det rummet, är att där finns braskaminen som gör att vi kan hålla värmen när strömmen går. Vatten är upphällt till hästarna och vi är beredda om strömmen håller sig borta längre tid.

Vi har nog nästan 60 – 70 cm snö och nu är det svårt att ta sig fram förutom på lansvägen. Traktorn har inte kommit igång än så nu är det skottning för hand som gäller flera timmar varje dag.

Jag råkade smälla i vänstra fotens tår ganska hårt i en möbel och har inte kunnat ha mina skor på mig. Det har gjort att inte har kunnat rida på några dagar. Det gör också att jag nu tar beslutet att låta ATTRIANA får sin vintervila på sex veckor. Det känns som rätt tillfälle. Hon har varit jättefin sista tiden och jag har ridit ut med henne i djupsnö och hon har jobbat på så duktigt. Lika lång tid som vilan är, lika lång tid tar igångsättningen. Det är en mycket viktig regel!! Risken är annars stor att man får skador på hästen. Omkring den 6 februari sätt hon igång igen. MARION hålls igång på halvfart som vanligt och rids varannan dag. Det mår hon bäst av. 

 

Onsdagen den 26 december 2012 kl. 16:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

klokt halvblod

 Fredag den 21 december 2012 moln, minus 4 grader

 

Ännu en riktigt fin vinterdag. Förut trodde jag att halvbloden var lite osmartare än fjordingarna. Men där har jag fått ändra mig. En som funderar och tänker hela tiden är ATTRIANA. Red ut en tur och pulsade runt i snön. Det är så roligt att vara med henne på uteritterna. Hon spanar in allt, går fram och luktar på saker ibland och bara njuter. Idag fick vi se ett rådjur som hon stod länge och tittade efter. I ock för sig var det en av anledningarna till att jag köpte henne. Jag noterade att hon tänkte och var klok redan som ett åring.

 

Hon gjorde mig full i skratt idag. När medryttaren ska stiga upp på henne på pallen flyttar hon alltid ut rumpan just när hon ska stiga upp. Hon får då gå ner igen och ställa tillbaka henne sen går det bra. Det har blivit en ritual som inte passar mig. Därför parkerar jag henne vid rätt ställe och hon får lite godis. På så sätt har jag snabbt fått bort olaten. Idag när vi kom hem efter turen gick hon direkt och ställde sig vid pallen om än åt andra hållet. Först tänkte jag att så snällt vill hon att jag ska stiga av på pallen också? Men sen kom jag på att det var ju godis hon ville ha. Men i det här läget var det onödigt att ge henne det, eller?

 

MARION fick trava runt ett varv runt vallen i djupsnön. Var lite osäker om hon skulle orka hela vägen men hon kämpade på. Magen är inte så stor på henne längre, det känns bra. Prisar de småmaskiga hönäten då hon kan äta lite hö men länge.

 

Läkarbesöket i går var positivt, tror jag? Läkarna hade diskuterat och jag lider som tur var inte av kol. Men något hörs i lungorna, det rasslar vid utandning och de är stumma? Ska på lung-röntgen igen och har fått dubbla doserna av alla mina mediciner. Önskar jag kunde få må bra snart! Sluta hosta hela tiden och kunna andas lite lättare.

 

Fredagen den 21 december 2012 kl. 19:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Trots allt en drömträning

 Torsdag den 20 december 2012 moln minus 3 grader

 

Det är nog på tiden att jag börjar anpassa träningen av hästarna på mina egna villkor också, inte bara att de ska ha det så bra som möjligt. Efter att ha hostat hela kvällen och natten var jag rätt trött och hade ont i kroppen. Dressyr var det tänkt för ATTRIANA. Började promenera med henne på vägen och kände mig för. Kände inte att rida på banan så jag gav mig ut på skogsvägen bakom huset. Men, kunde inte låta bli att träna i alla fall. Red fram och tillbaks och jobbade med det mesta. Många fina tempoväxlingar blev det. Underlaget var perfekt med packad snö. Det var alldeles tyst ute och fullt med snö på träden. Attriana såg väldigt snopen ut när jag började jobba henne på hennes skrittväg.

Ganska snart var hon dock med på noterna. Började med halter och ryggningar i nedförsbacken. Förvandlade det sen till halva steg ner till nästan piaff. En starkt ökad trav fick vi till i en uppförsbacke. Det blev en drömträning trots allt.

 

Torsdagen den 20 december 2012 kl. 20:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vänta in hästen

 Onsdag den 19 december 2012 molnigt -3 grader behagligt!

I måndags tog jag en tur med ATTRIANA ner till jaktstugan och ängen. Det var plogat vägen ner men sen blev det att pulsa i den djupa snön. Det hade tillkommit en ny havrebinge till rådjuren. Attriana drogs dit som det vore en magnet. Det var inte havren hon ville åt utan det var att hon skulle undersöka den nya lådan. Hon nosade överallt på den, sån är hon, nyfiken och vetgirig. Sen hittade hon rådjurspiss och det undersökte hon lika noggrant.

 

Hon älskar verkligen att komma ut. Gjorde samma tur med MARION, gick och joggade även samma tur med Greta. Det gäller att trampa upp lite stigar.

 

Igår var hästarna lediga då vi var till stugan för att skotta tak. Fick även trevliga pratstunder med grannarna så hela dagen gick åt.

Idag var jag så sugen på att fortsätta med dressyren. Hade gårdsplanen som arbetsplats. Fick ihop ett trevligt program för Attriana. Lösgörande trav på runden och arbete på raksträckan. Ibland fick hon även trava lite ute på vägen som är snöbelagd och fin. Jag gjorde inga rörelser nedför utan där fick hon gå i samlad trav med tempoväxlingar till nästan piaff. Det är ju det vi ska träna på att jobba rakt fram utan bråk i piaffen. Men det var inga problem, problemen finns mer på töm. Hon blev fantastiskt fin, luftig och mjuk! En ära att få rida henne.

 

Marion jobbade jag bara på lansvägen hon var pigg och fin. En tanke idag! Attriana flyttade sig inte lika lätt för sätet i skänkelvikning till höger och Marion gjorde inte lika slutor till vänster som till höger. Jag ändrade ingenting utan jobbade bara lite mer och båda blev fina efter ett tag. Man är kanske för snabb ibland för att få resultat och väntar inte in hästen?   

 

Onsdagen den 19 december 2012 kl. 23:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Synliga filéer

 Lördag den 15 december 2012 snö ngn minusgrad

 

Riktigt busväder idag. Motionerade ATTRIANA på ridbanan i snön. Något i skogen skrämde henne eller så blev hon trött? Ibland vet man bara inte och det får man acceptera. Gissade på både ock och avslutade efter ca 20 minuter. Tror det räckte för henne.

Hon har varit så duktig i dressyren de två sista dagarna. Jobbade i torsdag på töm och i går under sadel. Förutom det vanliga trampade jag henne. Jag kom underfund men att hon hellre trampar i en rörelse. Hon är trygg i rörelserna och där kan jag lätt lägga in piaffen. Hon ser verkligen häftig ut. Det ser ut som hon dansar och jag har ingenting i hand. När hon ska trampa rakt fram blir det först bus och jämnfota hopp. Sen lägger hon av en perfekt piaff. Så de ska vi träna mer på att det blir vardag.

 

Under ryttare har jag mer i hand? Undrar varför? Tål att tänka på! Här är hon också inte lika svävande ovan mark som på töm. Ja, det kan ju inte vara lätt med en klump på ryggen. Ändå ser hon väldigt musklad och fin ut över ryggen. Noterade det idag då hon hade fått jobba i den djupa snön i låg form. Fileérna syntes verkligen.

 

Lördagen den 15 december 2012 kl. 18:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vikthjälpen ner genom hästen

 Tisdag den 11 december 2012 moln minus 4 grader

 

Testade idag igen att rida på banan men det är ingen höjdare. Borde försöka platta till snön med något? ATTRIANA var dock arbetsvillig och gjorde vad hon skulle. Men, ska jag fortsätta arbetet med henne får jag nog hitta lite bättre underlag. Det är sällan jag saknar ett ridhus men nu är jag så sugen på att fortsätta arbetet med galoppen och det går inte bra i snön som inte har en hård tjäle under. Red mest på spåret med övergångar och tempoväxlingar ner till piaff några steg.

 

MARION testade jag att rida på gården. Där var det rätt OK men det får bli på rundeln och vägen ner till stora vägen. Red henne mycket i skritt tills hon var helt genomriden i sidorna och över ryggen. Det fick bli lite travarbete på samma sätt. I galoppen hade vi som roligast när jag försökte få till byte i varje. Hon tände till och vi fick en fin rytm.

 

Något nytt jag lärde mig idag är att jag är ännu mer säker på hur mycket vikthjälperna gör. Har varit fokuserad på skänkelhjälperna ett tag nu. När jag red sluta och ville ha en djupare böjning tog jag i med vikthjälperna i stället för skänkeln och fick ett strålande resultat. Vad många gör fel som jag sett att de inte tar med hästen tillräckligt i vikthjälpen utan hjälpen stannar i sadeln. Hjälpen måste gå hela vägen till hästens kropp. 

 

Tisdagen den 11 december 2012 kl. 13:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kul i snön

 Måndag den 10 december 2012 molnigt 6 grader

 

Idag skulle hästarna få ha lite roligt. Det blev cavaletti och galopp i snön. De longerades med kapson.  Båda busade och verkade tycka att det var roligt. ATTRIANA lyckades hålla sig på benen trots att hon busgalopperade. Ett spänne på täcket hon hade på sig och lossade ibland. När det lossade för tredje gången stannade hon direkt själv för att jag skulle kunna sätta på det igen. Hon är inte så dum den bruna! MARION fick ett tufft jobb men blev trots det inte speciellt svettig. Känns bra att jag inte klippte henne. 

 

Måndagen den 10 december 2012 kl. 20:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vila på grund av kyla!

 Söndag den 9 september 2012 sol minus 20 grader

 

Idag får det blir vila för hästarna. Det märks att jag blivit gammal! Hästarna klarar kylan bättre än jag. Med två element i stallet klarar jag av att det inte fryser där. Skönt för hästarna att inte behöva ha täcke på sig när de är inomhus.

Igår kände jag att jag ville testa hur det var att rida på ridbanan. Lika bra att börja trampa till den. Det lär komma mer snö senare i veckan.  Blev imponerad av båda hästarna. De jobbade på så glatt trots all snö. Det fick bli bara trav och galopp och inga rörelser. ATTRIANA var riktigt pigg och jobbade på glatt i låg form. Travade i ca 10 minuter.

Red ut en sväng på vägen med MARION då jag tyckte att det skulle bli lättare för henne att trava utan djup snö. Men det var fortfarande hårt på körbanan så jag vände efter ett tag och tog henne med på ridbanan också. Hon gick lika fint som Attriana men jag tyckte att det räckte med fem minuters trav för henne.

Det är så lätt att överanstränga dem med djupt underlag. De går ju redan i det i hagen och trampar runt. Men det blir bra träning om man är lite försiktig. 

 

Söndagen den 9 december 2012 kl. 14:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Recention från Globen Horse Show

 Torsdag den 6 december 2012 moln 5 minusgrader

 

Igår hade vi snöstorm här och fick påfyllt med snö. Det är nu någon halvmeter med snö. Det har blivit mycket snöskottande. Vi har skottat hela gården för hand då traktorn inte velat starta. Dagen innan ”Globen dagen ”var det likadant. Min duktiga son skottade hela dagen och kvällen. Det hade kommit ca 2 dm. Så till Globen kom vi.

 

Vi började med att titta på ponny kuren. Jag blev mest förtjust i den som kom 3:a. Hon var den enda som hade hästen i balans med nacken som högsta punkt. Jag gillar inte när de går på bogarna och ska vara det bästa i Sverige. Tyvärr såg jag något tråkigt. En av tjejerna som red sin ponny väldigt hårt i handen, lättade inte ens på handen på prisutdelningen när hon skulle ta prisutdelaren i hand.

 

Vad man först reagerade på när de stora hästarna kom in var de korta halsarna och stora huvudena på de två första hästarna. Tidigare avlade man på små huvuden för hästarna skulle vara lätta i fram. Borde kanske vara ett avelsmål igen. Tinne vann stort och det såg lätt, harmoniskt och fint ut. En dag kommer nog nacken upp där också? Där såg jag något fint på prisutdelningen. Hennes häst Anton blev lite nervös. Tinne smekte då honom med handen och han blev lugn direkt. Det var så fint att se!

Den finaste övergången från piaff till passage gjorde Patrik Kittel som också gjorde en fin ritt. Den tyska tjejen som kom på andra plats var jag inte så förtjust i. Det såg lite för spänt ut!

 

Det var jättekul att träffa alla bekanta och det var en trevlig dag. Nästa år ses vi alla på Friends Arena. Undrar om vi kan fylla upp den.

 

Hästarna har inte gått varje dag då jag varit lite upptagen med annat. Var en dag in till Akademiska sjukhuset och skulle få en ny test av min andningskapacitet. Men det gick inte alls bra. Jag klarade inte ens förtestet som var utan påverkan. Systrar och läkare blev ditkallade. Fick ta lite blodprover och fick prata med en läkare som var bekymrad och konstaterade att det är kol jag har. Nu ska jag på vidare koller. Enligt honom är det en arbetsskada då jag jobbade med nitrösa gaser utan skydd på 70 talet. Det är orättvist eftersom jag ju inte har rökt. Inte undra på att jag inte ens tål stearinljus längre. Nu gäller det att försöka få ut det mesta av livet medan man kan. Jag lär tyvärr inte bli bättre. Man blir väldigt trött av att inte kunna andas ordentligt. Det känns dock lite tråkigt!

 

Har tömkört ATTRIANA några gånger och hon känns fin. Hon är väldigt explosiv men ändå lugn när jag ber om det. Hon får gå i skolor och trampa på i halva steg. Idag begärde jag piaff på stället och det var lite bök innan hon kom dit. Bland annat fastnade hon i en snödriva när hon busade, det var ju bra! Efter det kom hon med en helt strålande piaff! Hon såg så nöjd ut själv och tog tacksamt emot godis för att sen lugnt skritta iväg. Det är svårt att ta sig ut någonstans nu. Det är nog så jobbigt för hästarna att gå i hagen med så mycket snö. Det får bli korta pass på plogad mark.

MARION har jag ridit på vägen och travat. Hon tycker att det är jobbigt nog att gå i hagen med snö upp till magen. Idag satt jag och travade henne på vägen fram och tillbaka. Hon är så duktig och bara sneglar lite mot uppfarten till gården när vi passerar.   

 

Torsdagen den 6 december 2012 kl. 20:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.