Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Första snön

 Fredag den 30 november 2012 minst i dm snö minus 4 grader

 

Visst är det vitt och fint men ingen tjäle så ridunderlaget är inte det bästa. Hästarna fick vila idag. Skulle jag rida på banan skulle gruset blandas med snön och det skulle sen bli omöjligt att få ordning på den. Nej, i stället fick det bli att sätta upp adventsljusstakar, skotta och julstäda. Har börjat använda galltvål och jag är verkligen imponerad av hur rent och fint det blir utan obehaglig lukt.               

Nej, nu börjar jag låta som en riktig tvättäkta pensionär. Skulle kanske klaga på min onda rygg och mage också?

 

Som det är nu kommer jag bara att försöka hålla igång hästarna ett tag framöver. Det blir inget intressant utbildnings mässigt att skriva om.

 

ATTRIANA ska snart ha sin vintervila. Kommer att uppdatera hemsidan på de fasta artiklarna i stället. I morgon blir det Globen tävlingarna. Hoppas på att få se lösgjorda hästar?!

 

Fredagen den 30 november 2012 kl. 17:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Fortfarande öm i fötterna

 Tisdag den 28 november 2012 0 grader regn/snö

 

Igår när vi red ut och hamnade på en väg med stenar på ville ATTRIANA inte gå där utan försökte gå i gräset på sidan i stället. Jag red henne en sväng på banan idag och jag kände av att hon var lite ojämn. När jag släppte henne och försökte studera varför kunde jag inte se någonting. Hon såg helt ren ut? Undrar om hon bara är öm i sulorna eller om det kan vara en hovböld på gång? Kollar några dagar till nu när man kanske kan rida på vallen igen. Eller så funderar jag på om jag ska ställa henne på sin sex veckors vila nu. Det blir några veckor tidigare än jag hade räknat med. Vi får se?

 

Onsdagen den 28 november 2012 kl. 23:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Farlig ståltråd

 Måndag den 26 november 2012 grått 4 grader


Tänk så dum man kan vara? Idag när jag harvade ridbanan upptäckte jag en bit ståltråd i ena hörnet på ridbanan. DÄR ATTRIANA inte ville galoppera! Jag som tog det som något slags problem med hästen eller min sits när jag inte fick henne att jobba igenom hörnet. Hur kunde hon se den? Den hade lossnat från staketet. Vilken klok häst jag har! Även med MARION hade jag lite problem när hon gärna tvärade genom hörnet??? Ja, det var i alla fall tur att jag hittade ståltråden!
Attriana har vilat några dagar eftersom hon blev öm efter skoningen. Nu är hon igång igen och det blev en hel del bus på ridbanan. Hon verkade glad över att inte ha ont längre. När jag gick på asfalten med henne var hon först väldigt försiktig. Det så ut som hon kände sig för men knallade sen på när det gick bra.
Marion fick ett dressyrpass idag och hon var fin som vanligt. Trots att hon är långhårig fungerar det med att hon bara blir lite varm, inte genomsvettig trots mycket galopp. Hon var pigg och glad och utförde sina skolor väl!
I morgon ska båda hästarna ut i skogen. Sen lär det bli snö på onsdag så vi får väl se vad vi ska hitta på?

 

Måndagen den 26 november 2012 kl. 18:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Spänst inte spänning

 Torsdag den 22 november 2012 dis/moln/mörkt 5 grader


ATTRIANA har inte varit helt kry sen skoningen. Hon ömmar på vänster fram. Undrar om det kan vara en hovböld på gång igen? Vi av-vakar och ser? På mjukt underlag går det bra men hon gillar inte att gå där det är hårt. Det kan bara vara att hon är lite öm. Synd! Vi som var så bra igång! Nu får hon vila tills hon blir bra.


Det sista dressyrpasset var roligt. Hon har ju sina idéer och tänker väldigt hela tiden. Vi gjorde massa galoppfattningar. Gränsen började komma till där flykten tar vid. Men hon var så mysig att jag beslöt mig för att rida vidare i trav med de härliga schvungstegen. Det kändes vi svävade ovanför markytan. Red skolorna och gick sen över till tempoväxlingar. Kom ner till nästan halva steg då hon tvärstannade? Sen vände hon på huvudet och tyckte att hon var värd godis då det ju faktiskt nästan var piaff. Underbara häst. Hon var inte spänd hon var bara spänstig.
MARION och jag tar härligt långa skogsturer i det fina ridvädret som innefattar att det inte är några surrande insekter.

 

Torsdagen den 22 november 2012 kl. 19:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

De två döds-synderna

 Torsdag den 15 november 2012 sol 6 grader

 

Vad har jag lärt mig idag? Jo, att jag gick för snabbt fram med ATTRIANA vad gäller den väldigt samlade galoppen. Jag tänkte galopp som galopp, bara lite mer samlad. Men hon tänkte oj! Vad svårt och jobbigt det här var? Gick alltså idag till min grundläggande teori om inlärning på långsidorna och vila på kortsidorna. Fattade galopperna från väldigt samlad skritt och sen från väldigt samlad trav. Det var bra även för mig för jag kunde koncentrera mig på min sits bara. Märkte att jag ibland gjorde en döds-synd! Jag fastnade lite med skänklarna mot hästen. Att sitta fast i innertygeln och att klämma med skänklarna mot hästen får man absolut inte göra. Det hindrar hästen från att kunna jobba fritt med sin kropp. Ofta märker man inte att man gör det. Jag fick idag en tankeställare och ska nu verkligen tänka på det.

 

Redan när jag satt upp på henne idag kände jag att ryggen var uppe på henne. Undrar om det var för gårdagens träning i låg form eller att hon fick tok-fnatt i hagen i går och galopperade runt, runt och grinade samtidigt. Marion stod lugnt och betade. Vet inte varför hon betedde sig som hon gjorde. Något måste ha skrämt henne?

Attrianan (ny betäckning) var nöjd med dagens jobb. Hon kände sig stolt, att hon kunde och var duktig. Idag tog hon emot godis det har hon inte gjort vid de tidigare tillfällen jag tränade samlad galopp. Jag kände också att jag satt bättre. Det här kommer att bli riktigt bra!

 

Torsdagen den 15 november 2012 kl. 17:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Bra övning för ryggen

 Onsdag den 14 november 2012 moln 9 grader

 

Igår var jag urdålig efter influensavaccinationen jag tog dagen innan. Det märks att man gått ner i varv. Om det skulle varit tidigare skulle jag inte brytt mig om att jag var sjuk. Nu tog jag det faktiskt lugnt och sov mycket. Bättre sent än aldrig att börja tänka på sig själv mer än djuren. ATTRIANA var ute med sin medryttare i skymningen och hade varit lite tittig men skött sig alldeles perfekt. Två rådjur hade de stött på men inga älgar eller björnar eller vargar.

Idag var hon på hugget. Öronen stod spetsade när jag red henne på banan. Samlingen sitter i fortfarande så idag var det bara lösgörande arbete.

 

Hon var mjuk och fin, inga konstigheter. En bra övning för att lossa ryggmusklerna är trav/galopp och bara rulla på i övergångarna i låg form. Några, inte perfekta byten lade jag in då jag anser att byten är lösgörande. En stor del av hennes utbildning har varit att hålla henne lugn och lösgjord. Så det var bara att backa tillbaks till det idag.

 

Visst skulle man kunna pressa henne till mer prestation och hon skulle se fantastisk ut! Men på bekostnad av hållbarheten. I morgon kanske jag kan pressa henne lite till igen.

 

MARION och jag var ute på en lång två timmars promenad. Försökte hitta igen gamla stigar på ett nytt ställe. De ställer till när de avverkar skogen där vi brukar rida. Det gick lite över stock och sten och blöt mark. Jag ledde henne igenom skogen. Men vi hittade fram tillslut. Det är en jättefin runda, synd att stigen genom skogen är borta! Red ofta den rundan för mer än 10 år sedan. Alltid jämt dagen innan tävling med Sindarve Myling. Fina minnen kom tillbaks.    

 

Onsdagen den 14 november 2012 kl. 18:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Bus-ställe på ridbanan

 Måndag den 12 november 2012 sol 7 grader och hästarna utan täcken

Tog itu med ATTRIANA direkt på morgonen. Planen var att lista ut varför hon inte vill ställa till höger i samlad galopp speciellt vid ett visst ställe på ridbanan?

Efter mjukgörande arbete i låg form i skritt tog jag upp henne i hög form och fortsatte arbetet på samma sätt som i den låga formen. Märkte då att det var lite jobbigare att ställa till höger, precis som när jag stretchar henne i boxen. Så det är det som händer, andra muskler får jobba än i den låga formen. Att det sen sker på ett speciellt ställe på ridbanan beror nog på att jag tog i henne där en gång och försökte ställa. Minne har hon! Hon reagerar fortfarande när jag kommer åt hennes högra öra där hon blev biten i stallet i somras. Det är både på gott och ont.

Jag jobbade henne lite i hörnet där det krånglar envis som jag är. Det gjorde att hon började busa där. Kul! Nu har jag ett ”busställe” på ridbanan! Nåja, fick henne lugn där med det kan alltid gå på tok om man inte plockar bort problemen i tid.  Problemet kommer jag att lösa i skritt och sen jobba samling i galopp på raka spår och låta henne sänka sig på kortsidorna ett tag. Jag är inte orolig utan jag tycker att det har gått så framåt hela tiden att det är bara intressant att det kan bli något problem som ska lösas. Det roliga är att när hon tycker något är för svårt börjar hon själv jobba i halva steg. Det som hon tyckte var så svårt tidigare. I morgon går båda hästarna ut i skogen.  

 

Tisdagen den 13 november 2012 kl. 00:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Fel på sadeln, tränset?

 Söndag den 11 november 2012 7 grader moln/regn

 

Det blev tyvärr kvällsridning idag igen. Känner mig alltid piggare i kroppen och knoppen på morgonen. Men, men.

 

Hade en idé om att låta ATTRIANA jobba på i galoppen lite mer idag och tempoväxla ner till samlad galopp. Hon var inte alls med på noterna. Hon ville fortsätta med galoppfattningar. Det är en väldig kraft i hennes galoppfattningar. Jag noterade att jag inte riktig hängde med. Hamnade i bakvikt och nuddade bakvalvet på sadeln. Inte lätt för en så fin häst att ha en ”kärring” i sadeln.

Tanken var idag att jobba lite mer på en volt. Till vänster gick det hyggligt men till höger vek hon sig och blev stum i högersidan. Jag hade märkt det lite igår också därför ville jag ta tag i det. Trodde det var en tillfällighet men det fortsatte på samma sätt idag också. Försökte lokalisera problemet och gick naturligtvis till mig själv. I låg form var det inga problem det kom bara i samlingen? Måste prova i morgon igen.

 

Den förvända galoppen går fortfarande bäst i höger galopp. De känns lite olika. Hon har olika takt i de olika galopperna men bara i förvänd? Nu ser jag fram emot lite hjälp av en tränare. Hoppas på det denna vecka? Har suttit lite för länge själv. Något konstigt gör jag med min kropp.

 

Det var lite intressant för när jag sen jobbade med samma saker med MARION kändes det också lite likadant. Hon är stadigare så det blev inte så markant men jag noterade att jag vred mig åt höger varv? Men jag får väl saga som somliga! Det måste vara sadelns fel, eller tränset eller något annat materiellt? Marion var fantastiskt duktig och jobbade på trots att hon ännu inte är klippt. Började med lunk och slutade med rund fin galopp och byten på serpentinbåge. 

 

Söndagen den 11 november 2012 kl. 19:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hästen smet!

 Lördag den 10 november 2012 molnigt 7 grader


Hjälp så snabbt dagarna passerar. Trodde jag hade uppdaterat bloggen under veckan men det hade jag visst inte. Hästarna har ridits ut och jobbat lösgörande på banan. Igår var det kallt och fruset och då passade jag på att arbeta dem på vallen. Promenerade först ett varv med ATTRIANA eftersom hon var lite stökig på ett ställe förra året. Jag har byggt upp några hinder med höbalar som hästarna ska hoppa över i vinter. Även dem gick det bra att passera.

Eftersom det har varit så blött har vi inte kunnat betesputsa hela vallen därför hade jag två olika underlag att träna på. Ett med högt och ett med lågt gräs. Det märktes att det var lite jobbigare att trav i det höga gräset. Men jättebra träning för dem.

En liten incident hände. Rätt var det var så lossade karbinhaken på kapsonen när jag jobbade med Attriana. Hon började med att testa att trava i större och större volter. Hon såg så förvånad ut? När hon kom på att hon var lös travade hon hemåt. Sista sträckan upp till gården gick i galopp. Där stannade hon och betade. Det var bara att gå ner med henne igen och fullfölja jobbet. Vid sådana tillfällen kan man vara glad att man inte bor vid en trafikerad väg.

MARION fick göra likadant jobb men inte lika länge. Rätt var det var lossade karbinhaken på henne också när jag ledde henne. Förstår ingenting? Den ser hel ut?

Idag var det jobb på banan och galoppträning med Attriana. Hade kulbettet på och det vinröda huvudlaget. Fint värre. Allt flöt på bra och det var härligt med en mjuk ridbanan igen. Svårigheten idag var att få henne att fatta vänster galopp i höger varv. Skulle galoppera några steg i vardera galoppen för att det ska bli byten av det. Hon tycker det är lite jobbigt och jag får rida lite innanför spåret och ställa henne rätt med en mjuk innersida. Det lyckades till slut och efter några gånger blev hon väldigt uppjagad. Red på den energin ett tag och hon dansade fram i skolor, skänkelvikningar och ökningar. Det var häftigt!

 

Lördagen den 10 november 2012 kl. 17:39

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Häst-explosion

 Måndag den 6 november 2012 sol 3 grader

 

Idag var jag med om en ”häst explosion”. Ridbanan var i ridbart chick, nyharvad och fin. Det blev alltså galopparbete med ATTRIANA igen. Efter div galoppövningar provade jag på att först fatta vänster resp. höger galopp några steg åt gången på spåret. Vi t.o.m. fattade höger förvänd i hörnet. Fylld av dessa framgångar tänkte jag testa galopp-piruett mitt i piruetten. Från några skritt steg i piruetten, fattade jag galopp. Det var makalöst! Hon exploderade i bak och lyfte i ett par språng uppåt och nästan inget framåt. Jag blev först lite förskräckt. Satt säkert framåtlutad i räddnings-sitsen. Men vi gjorde om det två gånger till och det var bland det häftigaste jag gjort. Vilken kraft det var. Hon höll sig någorlunda lugn. Gick direkt ner i skritt utan travsteg. Hon var för upprörd för att ta emot godis men efter lite skritt kunde hon alltså göra om det två gånger till. Hade jag gjort det en gång till hade jag gått över gränsen. Var sen tvungen att rida henne lite innan jag lade ner henne. Det satt för mycket power i henne. Men hon var fortfarande lösgjord. Red lite blandat halva steg i trav och lösgörande förvänd öppna.

 

Det är nu man får börja skörda av alla års träning med att bara försöka hålla henne lugn. Styrka har hon fått på köpet. Jag längtar efter varje dag när jag får rida dressyr med henne.

 

 

 

Tisdagen den 6 november 2012 kl. 18:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Såg inget varken på marken eller i luften

 Måndag den 5 november 2012 dis, moln 4 grader

 

Idag såg man ingenting varken vart man red i högt gräs eller i luften som var tät av dis. Tog en lång promenad i skogen med MARION och försökte hitta igen gamla ridstigar som vi inte använder längre. Det är tråkigt när hagmark försvinner där kor gått och betat och att vi inte hinner använda alla våra ridstigar längre. De växer snabbt igen. Försökte hitta vägen till en grannby. Det är en fantastiskt fin runda på ca 90 minuter. Men nu måste man passera ett hygge och det är inte så roligt. Marion verkade njuta av varje minut och var pigg och glad. Speciellt när jag fick hoppa av ibland och gå före för att se till att det inte var några håligheter i gräset. Då kunde hon passa på att äta lite samtidigt.

 

ATTRIANA har med sin medryttare varit ute och galopperat på gamla landsvägen. Det tycker båda är roligt! Pigg och tittig hade hon varit. Det kunde jag nästan räkna ut då hon inte gillar diset. Men båda kom hem samtidigt.

 

Måndagen den 5 november 2012 kl. 15:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Häst i klimakteriet?

 Lördag den 3 november 2012 moln 4 grader

 

Nu gäller det att passa på att använda banan innan den fryser igen. ATTRIANA har gått två styrke-tränings pass med kandar så idag fick det bli lösgörande med ett enkelt brindongbett. Hon var lite upprörd på promenaden innan träningen. Det var nämligen så dimmigt att hon inte riktigt kunde ha koll på omgivningen. Som tur är blir hon trygg när hon kommer in på ridbanan. Mjuk och lösgjord var hon så idag red jag i stället mycket framåt.

 

Tempoväxlade och red mellan- galopp och mellan-trav. Hon fick jobba i låg form och kändes jättefin.

MARION fick gå ett lösgörande pass i förrgår. Hon har sin päls kvar så jag tar det lite lugnt med henne. Hon hostade till en gång i förrgår så därför blev det ett extra lugnt pass. Idag var det ingen hosta så hon fick jobba lite mer. Måste lägga upp tempot i galoppen för att den inte ska bli fyrtaktig. Det gick över förväntan. Något har ändrats för hon blir inte lika svettig längre som hon lätt har blivit de senaste åren. Undrar om hästar kan komma i klimakteriet?  

 

Lördagen den 3 november 2012 kl. 17:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Sagolika pass i samlad galopp

 Fredag den 2 november 2012 halvklart 11 grader

 

Onekligen går tankarna idag till min syster som dog i våras. Idag skulle hon firat sin 60 års dag. Jag har en del av hennes ”hästsaker” i stallet. Det känns bra att använda dem. Jag hoppas att Marie också skulle tyckt det.

Jag har haft två sagolika dressyrpass med ATTRIANA på en mjuk och fin ridbana. Nu gäller det att göra det mesta av jobbet i galopp innan det fryser på. Har jobbat med galoppfattningar på alla möjliga sätt. Idag genom böjning. Till höger var det inga problem men till vänster var hon tvungen att tänka till lite, sen gick det bra när hon kordinerade sig. Galoppen efter böjningen blir väldigt samlad. Har även ridit längs spåret och tempoväxlat ner till nästan piruettgalopp. Det tycker hon är lite jobbigt och tar inget godis efteråt. Men hon känns väldigt stark och det är kraft i galoppen. Den förvända funkar nu även på volt i höger galopp. I vänstergaloppen än så länge bara i serpentinbågen och en halv volt. Något byte får vi till ibland. Ska lägga lite mer energi på det men det är så häftigt att rida henne i den samlade galoppen. Det är en dröm jag haft länge att bara sitta och njuta av hennes samlade galopp. Hon är så mjuk över ryggen så det är en väldigt bekväm gångart.

 

Ibland vill hon bjuda på halva steg i trav i stället och det låter jag henne göra naturligtvis. Vi har väldigt roligt tillsammans.

 

En stor mara har varit en rulle och annat material som vattenfall har lagt på en väg vid oss. Båda hästarna tittar med fasa på det! Jag har varit lite krasslig och inte orkat ta tag i det med Attriana. MARION har varit och kikat och var alldeles förskräckt. Attriana har stirrat på sakerna från gården varje dag. I går gick vi dit. Hon var verkligen fundersam och ville hela tiden fly. Det gällde att inte klappa henne när hon var rädd utan bara när hon tog några steg närmare. I det läget kunde man inte vända och ångra sig. Då hade det nog gått undan! Men vi kom fram och hon undersökte allt mycket noggrant med nosen. Idag passerade vi med bara ett ögonkast, härligt! Bra reaktion av hästen. 

 

Fredagen den 2 november 2012 kl. 19:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.