Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Dressyr på frost-nypet gräs

 Onsdag den 31 oktober 2012 sol plus 4 grader

 

Igår hade vi en härlig uteritt med båda hästarna tillsammans för ovanlighetens skull. Vi passerade nära Isabellas grav och det kändes som om hon var med. Det blev en del genom skogen och även trav på grusvägen i grannbyn. Liten travsnutt på asfalten på stora vägen för att inte riskera att möte bilar och in i nästa skog. Det var vattensjukt på några ställen så vi fick gå ut bland mossa och stenar, lite otäckt! Vi möte en granne som jobbade med motorsågen. Båda hästarna uppförde sig som vana skogshästar. Attriana ville undersöka stocken lite extra, nyfiken som hon är.

 

Idag blev det dressyr ute på vallen i frost-nypet gräs i solen. Red lösgörande arbete med volter, skänkelvikningar och lösgörande skolor. Attriana var väldigt pigg men lydig och fin som vanligt. Underbar känsla att rida på underlaget, det kändes som hon svävade lite ovanför marken.

 

Det känns så lyxigt att vissa dagar bara ha en häst att rida. Hinner med massor av annat. Långpromenad med Greta och rensning av gamla pärmar. Slänger massa fjordtidningar, klubbaktivitetspapper, tävlingspapper och det mesta. Det känns så befriande! Numer räcker det att ha allt på laptoppen.

 

Onsdagen den 31 oktober 2012 kl. 16:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Skott-säker häst

 Lördag den 27 oktober några plusgrader och lite sol

 

En lustig sak hände i går kväll när jag gav natthö till hästarna. Jag ger dem hö i finmaskigt hönät eftersom vi har dåligt med halm att ge dem i år. Det tar lite längre tid för dem att äta ur nätet. Men Attriana är alltid så hungrig när jag sätter upp nätet. Hon kastar sig på det. Därför lade jag även in lite hö i boxen. Sen satte jag upp nätet. Men, hon valde att äta ur nätet i alla fall. Det var lite snopet!

 

Red henne mitt på dagen när banan hade tinat efter nattens kyla. Den var nyharvad och fin. Det var underbart att solen sken. Det är man ju inte van vid. Det blev en hel del styrka eftersom hon var så mjuk och lösgjord. Piaff, i skritt, framåt, trav och framåt. Det var en nyans av passage. Med lite pet med spö´t vid svansroten är vi där. Men jag avvaktar ett tag. Är så glad att hon är så lugn och fin. Tränade även byten genom att rida genom volten. Innan red jag förvänd galopp och fattningar från skritt som förberedande jobb. Bytena blir bättre och bättre. Galoppen är schvungfull men samlad. Mitt i ett bytt kom ett skarpt skott då de sköt en älg i närheten. Hon var så koncentrerad på sitt jobb att hon bara tittade till lite. Skönt med en så säker häst! 

 

Lördagen den 27 oktober 2012 kl. 18:17

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Täckena på idag!

 Fredag den 26 oktober 2012 sol, lite snö och blåst

 

Kallt idag, första vinterdagen! Känner mig inte riktigt i form ännu. I går var jag till stugan och skördade de sista nyponen. Det är bra att ha och ge till hästarna i vinter. Malde dem först och nu ligger de på torkning. Attriana får lätt spruckna hovar och för gamla MARION är det bra för lederna. Ger dem en matsked om dagen.

 

Tog ut ATTRIANA på en tur på töm i skogen. Vi strosade omkring. Sen blev det lite jobb på vallen som var lite frusen. Började i låg form med lite ombyte av volter. Satt henne sedan i samling och den lilla goa hästen började självmant gå i passage. Allt för att få lite godis och beröm naturligvis, men ändå, kanon, hon gillar det. Hon fick även galoppera på en liten volt. Jag broddade dem i morse så det kändes bra.

 

Marion tog jag ut på en liten skogsritt. Det blev lite läskigt i skogen. Bakom oss började ett träd att falla. Det gnisslade och knakade men vi hann undan. Idag fick täckena komma på och jag tror hästarna uppskattade det. 

 

Fredagen den 26 oktober 2012 kl. 18:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Isabella begravs

 Idag begravs Isabella. Hon ligger nu i hagen på andra sidan vägen. Hon har med sig sitt täcke. Hon kommer alltid finnas mycket nära mitt hjärta. Älskade Isabella!

 

Torsdagen den 25 oktober 2012 kl. 10:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lärde mig något nytt

 Onsdag den 24 oktober 2012 moln 7 grader

 

Isabella ligger fortfarande under presseningen. Det känns rätt OK att hon ligger där och är med fortfarande på något sätt. Nu är tillståndet klart för att få begrava henne. Jag hoppas att det blir i morgon. Hon ska ligga i hagen på andra sidan vägen.

Igår red jag dressyr med ATTRIANA och båda våras krafter är tillbaks. Hon var väldigt taggad och pigg. Det märkte jag redan när jag gick med henne. Hon känns så lätt när hon går och även när hon rids. Det är det som är målet med träningen att hästarna ska dansa fram som balettdansöser inte klampa omkring. Hade kandaret på och red henne i styrkearbete. Det blev galopp på en liten fyrkant. Först med fattningar i hörnen och sedan hela fyrkanten. Efter några varv gjorde jag om det till en volt i lång form och med ökat tempo.

 

I traven gick hon gå i de halva stegen med ryggningar ibland och med piaff ibland. Hon kändes fin i piaffen så jag gick fram med henne i de första passage stegen. Det var ett steg närmare målet och en härlig känsla. Hon blev väldigt taggad så jag red henne ett tag i skolor i den höga formen innan jag lade ner henne. Gjorde bland annat en ökning där hon var mjuk över ryggen.

 

Idag löshoppade jag både MARION och Attriana över tre hinder med tre meter emellan. Marion gjorde härliga piruetter i luften som hon brukar men blev snart trött och fick då gå hem. Pälsen är lite för lång och jag har varit för dålig med min astma för att klippa henne. Har inte ens kommit iväg till affären för att köpa olja till maskinen. Hon har inte lika mycket underhår som hon brukar ha. Funderar på om jag ska låta henne ha den långa pälsen och rida henne mildare. Det kanske har med åldern att göra och hon kanske fryser i vinter?

 

Attriana hoppade 4 gånger och stannade. Jag manade på henne för att hoppa igen men då blev det sken. Jag förstod idag hur jag ska göra för att slippa hennes galenhet när hon tänker hoppa över staketet och är helt utom sig. Det är nog samma sak som när vi började träna samling. Det gick att trampa henne bara några steg innan hon exploderade. Jag avbröt alltid precis innan. Det är naturligtvis samma sak med hoppning hon får inte gå över ”gränsen”.

Testade det när jag fortsatte genom att ge henne tid att lugna ner sig mellan omgångarna och då fugerade det. Tänk att man hela tiden lär sig något nytt. 

 

Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 18:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Isabella död

 Söndag den 21 oktober 2012 regn 7 grader

 

I morse somnade älskade ISABELLA in i sin box mellan sina vänner Marion och Attriana. Hon lade sig ner så fint med ryggen mot sin dotter Marion. Attriana var lite förskräckt och hade stora oroliga ögon i går kväll. I morse gnäggade hon inte ens när min man kom med mat. Hon har aldrig varit med om ett dödsfall. Marion tar fint hand om henne.

 

I går gick Isabella och betade i hagen men var väldigt trött när jag tog in henne. Hon får mycket Finodyne så jag tror det var lite fång-varning. Ringde vet igår kväll men han kunde inte komma utan ville att jag skulle ge mer Finodyne. Hon svarade bra på medicinen febern gick ner och hon åt lite. Men tillslut orkade inte hjärtat mer. Allt detta gick så bra det bara kunde för Isabella. Hon hade tåga i sig in i det sista då hon även på kvällen stod och piafferade så försiktigt när vi kom in till henne. Hon var en häst som inte gav upp i första taget. Så jag är så tacksam att hon fick sluta så här.

 

Hur vi ska få ut henne ur stallet är en helt annans sak och oviktig.

 

Söndagen den 21 oktober 2012 kl. 10:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Isabella! Attriana tog de första passagestegen

 Fredag den 19 oktober 2012 halvklart 12 grader

Oförändrat läge för ISABELLA. Hon strosar omkring på gården. Noppar lite gräs ibland men sover mycket. Ett tag fick hon för sig att hon skulle in i hagen. Sen traskade hon iväg längst bort i in i skogen. Där höll hon hus hela eftermiddagen. Vi fick dra henne hem. Hon äter äpplen, morötter, gräs och kraftfoder men inte hö. Precis som det varit alla andra gånger?

Jag känner mig lika dålig som Isabella. Orken är borta men tillslut tog jag tag i lite arbete med ATTRIANA. Tömkörde en tur i skogen. Hon fick en skräckupplevelse av att Vattenfall lagt ut rullar vid vägen. Jobbade med piaffen och halva steg i öppna och sluta på banan. Hon fick piaffera i tre omgångar och sen skritt lugnt och fint. Hon kändes väldigt sammarbetsvillig så jag trampade henne även på volten och fick henne att från piaffen gå fram i passage för första gången. Hon var jätteduktig och tyckte att det var kul! Jag tycker att man alltid ska börja med piaffen för att sen lära dem passage så de även ”sitter” i passagen.

Det blev en positiv hästdag trots allt. Men, tankarna finns hela tiden hos Isabella.

 

Fredagen den 19 oktober 2012 kl. 19:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Isabella sjuk

 Torsdag den 18 oktober 2012 regn 10 grader

 

I går sjuknade ISABELLA in igen. Hon har varit pigg och kry hela sommaren. Pälsen är glansig och hon är tjock och fin. Det kom lite överaskande att hon inte ville äta i går morse. Kallade direkt på veterinär som konstaterade att hon hade över 40 graders feber, hög hjärtfrekvens och inga magljud på vänster sida. Hon fick antiinflammatoriskt och tempen gick ner till 38 grader vid lunchtid.

 

Hon blev jättepigg började nafsa som hon gör och ville gå ut i hagen. På kvällen var hon lite mattare men åt och i morse var det samma sak igen. 39,9 i feber och hon står bara och hänger.

 

Hon ville inte att jag skulle stänga boxdörren som vanligt och idag lät jag den stå öppen. Efter ett tag kom hon ut på gården och har stått där och tittat och sovit. Jag gav henne mer antiinflammatoriskt mitt på dagen och hon kunde äta lite gräs igen. Men hon kommer nog inte att bli bra den här gången. Det här har kommit och gått i över tio år. När hon var som sämst första gången det hände stod hon på vet.högskolan i någon vecka utan att de kunde hitta något fel. Då åt hon bara morötter som jag åkte dit med. Hon vägde då bara 300 kg. De ville ta bort henne men jag tog hem henne och har sen dess haft många fina år med henne. Men detta har kommit och gått lite ett par gånger om året under ett par dagar.

 

Det trodde då att det kunde vara en tumör och det är kanske det troliga. Den har nog sakta växt i henne.

 

Hon är nu på sitt 28 år och har varit pensionär i två år och jag vet att hon har haft ett fint liv. Jag har aldrig sett en finare piaff än hennes. Ock, tänka sig hon stod vid två tillfällen igår och piafferade. Den var matt men, med ett ben i taget i en taktmässig skrittpiaff. En gång när veterinären undersökte henne. Hon är så stolt över vad hon kan. Det är rörande. En roligare häst en henne har jag aldrig ridit. Hon har varit så full av upptåg och med massor av humor. Jag ska skriva ner hennes historia vid tillfälle. Bara det att jag med samma häst kan köra i skogen och rida svår dressyr! Hon har varit unik!

Jag har tagit kontakt med lantbrukstjänst och de kan komma på måndag. Det blir några kämpiga dagar framöver. Jag håller igång de andra två men jag kommer inte att tävla på lördag. Vi är med Isabella så mycket det går.    

 

Torsdagen den 18 oktober 2012 kl. 17:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Bugg i programmet och Sverige grepen

 Måndag den 15 oktober 2012 regn och 7 grader

 

Nu är marken så mättad med vatten att den nästan gungar när man går. Som tur är kan jag rida vilken tid som passar mig nu när jag är ledig. Mitt på dagen var det uppehåll. Ridbanan var OK! Det är den nog inte nu på kvällen.

 

Red lösgörande övningar med ATTRIANA och programmet. Hon busar vid galoppfattningarna. Jag har fått en bugg i programmet. Traven fungerar som vanligt bra, vi dansar fram. Men i galoppen har jag henne i handen för mycket. Jag fick förklaringen när jag kom upp till stallet då min son påpekade att jag sitter framåtlutad! Inte undra på att hästen inte kan galoppera. Undrar varför jag gör det? Hmmm, visserligen är jag allergisk mot ryttare som sitter bakåt lutade men det här är ju inte bra. Där ser man hur det blir då man rider själv utan att någon ser på och kommenterar. Börjar längta efter träningar nu. Men det är svårt att hitta en tränare med rätt filosofi. Kanske kan jag anlita sonen. Han hade i alla fall en liten söt C-ponny när han var liten.

 

Jag hade lånat den sk. Sverige-grepen av uppfinnaren Lydia. Nu har jag lämnat tillbaks lånegrepen och har beställt en ny. Min man hjälper mig med mockningen men när jag nattar hästarna vid 22-tiden brukar jag lägga gödslet i ett hörn för att de ska bli trevligare. Framför allt för Attriana som trampar omkring sitt. Med Sverige grepen behövde jag inte böja mig så den är faktiskt bra. Nu kommer en film om hur man använder den, det är en speciell teknik. 

 

Måndagen den 15 oktober 2012 kl. 20:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Vi red genom eld och kartonger

 Fredag den 12 oktober 2012 regn/sol 7 grader

 

Hade hoppats att kunna pressa halmen idag men naturligtvis så kom det en regnskur. Det var mycket att göra under dagen så det blev ridning vid 19 tiden innan middagen.

 

Vi eldade massa skräp och det vid sidan av vägen ner till ridbanan. Det låg även säckar och kartonger lite här och där som skulle eldas. Genom det skulle ATTRIANA och jag passera? Hon blev naturligtvis stor som ett hus och stirrade på allt. Jag kände att det här går nog inte. Hon fick stå och titta ett tag. Sen när jag bad henne följa med gick hon genom kartong skräpet och förbi elden utan några som helst problem. Jag blev så förvånad? Men det är typiskt Attriana när det blir väldigt mycket så fixar hon det. Hon tar även över och hjälper mig över svårigheterna. Hon är märklig och underbar! Det är därför jag har henne kvar trots allt.

 

Träningen gick också galant. Hon var väldigt pigg men ändå lösgjord. Jag funderar på att rida KM nästa lördag och vill nu sätta mig in i programmet. Hon lärde sig genast vad som skulle göras. Nästa steg är att hon inte får förekomma mig. Därför vill jag slipa lite på programmet. 

 

Fredagen den 12 oktober 2012 kl. 20:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

(Ingen rubrik)

 Torsdag den 11 oktober 2012 moln 5 grader

 

Nu har det för ovanlighets skull gått mer en, en vecka sen jag uppdaterade bloggen. Hästträningen har fortgått men mycket annat har hänt runt omkring.

 

Jag fick i förra veckan reda på att jag på måndagen skulle vara på arbetsplatsen och jobba med gashjälm på eftersom jag får astmaanfall av luften i det nya huset. Det var som en mardröm och jag fick ta i av alla krafter och kontakter för att stoppa galenskapen. Det lyckades som tur var och jag får nu arbetsbefrielse i elva månader till min pensionering vid 65 års ålder.

 

Krafterna börjar så smått återvända. Tyvärr råkade jag också ut för magproblem ev. ett mindre gallstensanfall i måndags kväll så det har varit lite hackigt. Nu hoppas jag att resten av detta år blir lugnare och att jag helhjärtat kan ägna mig åt att må bra och träna vidare mot mina mål med ATTRIANA.

MARION jobbar jag bara på halvfart och det blir mycket ut i skogen och på stubbåkrar så länge de finns. Tyvärr ger jag mig inte ut och galopperar med Attriana på stubben. Men idag tog jag med henne på lina och kapson till en stubbåker.

 

Det största problemet var att gå förbi grannens hästar som hon lyckades få igång genom att hon beter sig som en hingst. Hon dansar runt i balanstrav med svansen högt lyft. Man känner sig lite liten bredvid. På stubben galopperade hon fint i volter som jag förflyttade hela tiden. Det var ganska mjukt så hon fick jobba ordentligt. Det var första jobbet på tungt underlag sen hon var skadad i somras.

 

När vi gick tillbaks lät jag henne stå länge och titta på grannens hästar. Hon var blixtsnabb på att variera i sinnesstämning. Vi stod där minst en kvart för jag väntade på att hon skulle börja beta. Då gick vi därifrån, hon med sänkt huvud lugn och fin. Nästa gång går vi förbi likadant!  

 

Förra veckan tömkörde jag henne på skogsvägen bakom huset en kväll. Då var hon också riktigt ”i gasen”. Det började med att hon låtsades bli rädd och hon piaffade så fint. Jag la an på hennes idé och hon fick jobba med halva steg under sammanlagt 30 minuter. Jag lät henne gå i öppna och sluta men med halva steg hela tiden. Stannade till några gånger och fick bländande piaffer. Då stannade hon direkt efter och ville ha godis. Hon vet precis vad jag vill ha nu.

Hon var riktigt busig men jag kunde utnyttja det till styrketräning. Jag tror vi hade riktigt roligt båda två. Försökte göra samma sak med Marion. Då ser man vilken skillnad det är på dem. Marion kan inte sätta sig lika djupt.

 

En annan rolig episod hände på ridbanan. Jag satt och red de halva stegen när hon plötsligt drog på en ökning när vi kom till diagonallinjen. Dagen innan hade jag tränat på ökningar! Så snopen jag blev men hon såg glad ut och undrade om det inte var ”godisduktigt”. Kul när hästarna har egna idéer om det är bra idéer.

 

Jag så här roligt kan man ha i sammarbetet med en dressyrhäst. Det är inte att bara rida runt, runt på en bana.

 

Var föreseten i helgen och tittade på en clinic för en Grand Prix tränare. Fina hästar och duktiga ryttare som satt ovanligt rakt över hästarna. Men, varför rids inte en häst som går lilla rundan med nacken som högsta punkt? Bytena blev ett uppkast med kruppan. Inte alls konstigt när hästen går indragen och på bogarna. Det är så upprörande hur ridningen ser ut idag!

 

 

Torsdagen den 11 oktober 2012 kl. 22:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.