Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Ny förening i Sverige

 Onsdag den 26 september 2012 regn 12 grader

 

Nu har jag haft tre härliga dressyrpass med ATTRIANA och med MARION har jag tagit promenader i skogen som är så mysigt på hösten. Det blir inga stubbåkrar i år då det är så blött i markerna. Även på ridbanan har det varit tungt och blött vissa dagar då marken är mättad med vatten.

 

De dagar då det har varit tungt har jag ridit samlat i trav och bara på spåret. Den dagen då de hade torkat upp blev det i stället mycket galoppträning med byten som mål. Förberedande arbete inför bytena var många fattningar först på cirkelbåge och sen på raka spår. Hon var känslig och tog galopperna speciellt bra i höger galopp med en kramning av yttertyglen och en förhöjd inre höft. Det är häftigt när man känner kontakten direkt till ytter bak. Galopperade bara några steg åt gången. Hon taggade igång men höll sig ”på mattan” i alla fall. I ”tänka-galoppen” till vänster fick jag jobba med några fler fattningar för att få det att fungera. Övergick sen till enkla byten och det är inga problem med skritten som brukar vara problemet rent allmänt.

 

I trav har vi har jobbat vidare med halva steg och piaff övningar. Hon lyssnar på sittbenen men för att få ännu mer energi måste jag peta med spö vid svansroten. Det bästa av allt hon behåller lösgjordheten även då. Skojade med henne och red halva steg på diagonalen och trav nr 5 på resten av banan. Det var för att få mer energi eftersom ökningarna brukar ligga på diagonalerna.

 

Christan Carde clinicen var som vanligt kul att titta på. Vi var ett gäng på fem personer och det var roligt att diskutera vad vi hade sett efteråt. Christian betonade lösgjordheten och hade även med sig en film på en ryttare som red mjuk och fint och hästen såg då naturligtvis likadan ut. Det känns skönt att veta att Attriana känns lika fin, mjuk och lösgjord men med aktivitet som man kan lägga till utan att tappa för mycket. Detta jobb kräver tid och så måste det vara. Liksom eleverna i skolan tar det många år att komma till högskolan.

Vid de tillfällen som jag piggnar till lite är jag nu inne på att starta en ny dressyrförening i Sverige med mål att bevara den klassiska ridningen som vi tappat så mycket av i dag. Medlemmarna ska bestå av tränare och domare som är inne på samma linje. Egentigen är det inga problem för denna typ av ridning finns i tävlingsreglementet.  

 

 

Onsdagen den 26 september 2012 kl. 14:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Christian Carde i morgon

 Lördag den 22 september 2012 regn 10 grader

 

Trots regnet var det skönt ute då det var vindstilla och det gick lätt att andas. Ridbanan var väldigt blöt och tung. MARION gick lektion så hon fick ordentligt med motion.

 

ATTRIANA jobbade jag på lina med bara ett bridongbett. Jag är inte helt OK och hade inte riktigt kraft för att rida. Men det blev en riktigt bra träning i alla fall. Vi började över lite högre cavaletti i skritt. Efter att ha travat på volt minskade jag volterna några gånger och hon gick i en riktigt låg form. På en 12 metersvolt fick hon sen jobba med många övergångar mellan trav och skritt för att aktivera henne. Sen gick vi över till skritt och galopp på den lilla volten. Efter några övergångar fick hon sen fortsätta i galopp, helt fri men samlad av sig själv i rätt takt på den lilla volten. Hon var otroligt duktig.

Från i går kväll är nu hästarna installade på natten. De kommer in vid 21 tiden för nattfodring. De står utanför stalldörren och väntar för nu vill de komma in. 

 

Sommaren för deras del är slut! I morgon åker jag hela dagen och tittar på när Christian Carde undervisar och är med på hans föreläsning. Ska bli kul att träffa honom igen.

 

 

Lördagen den 22 september 2012 kl. 22:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hon dansade fram

 Onsdag den 19 september 2012 sol och regn 12 grader

 

Astman har inte varit så rolig idag men tillslut orkade jag mig upp på ATTRIANA. Efter några minuter mådde jag bättre och kunde andas igen. Ridning är perfekt när man är orkeslös på grund av andningssvårigheter. Man behöver inte anstränga sig så mycket men får ändå massa luft. Sen är det ju väldigt roligt också.

 

Det blev ett långt men lugnt pass. Vi höll ett lågt tempo och jobbade mest i trav. Jag red henne med nacken som högsta punkt i ett längre skrittpass och sen i ett längre travpass. Red skolor, tempoväxlade till nästan piaff, halter ryggningar och fina övergångar. Hon var underbar! Tänkte lite mer framåt på slutet och red igenom LA:1 programmet. Det gick bra hon dansade fram förutom den förvända galoppen i vänster galopp. Den linjen gillar hon inte.

MARION behöver inte jobba lika mycket nu som i somras eftersom hon har börjat gå ner i vikt, äntligen! Nu får det bli tre pass i veckan bara. Anledningen är jag inte orkar riktigt. Hon är inne på sitt 22 år och kan få ta det lite lugnt.

 

I morgon får de vila då jag ska in till Uppsala och få dropp mot benskörheten. Det verkar hjälpa, har faktiskt inte brutit något på ett par år, härligt!

 

 

Onsdagen den 19 september 2012 kl. 20:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Fattningar hit och dit!

 Tisdag den 18 september 2012 regn 14 grader

 

Idag hade jag tur som hann rida på morgonen innan regnet kom. Efter att ha jobbat med tömkörning och uteritter var det dags för dressyrträning igen.

 

Fina ATTRIANA var på gott humör och det var roligt som vanligt. Det är en sådan ära att få rida en välarbetad häst. Hon är så mjuk och har så lätt att samla sig utan att bli spänd. Ryggen är mjuk att sitta på redan från början. Det passar mig som ständigt går med ont i ryggen. I skrittgymnasiken fick hon piaffera efter uppmjukningen. Det går så lätt och mjukt. Det känns som hon bara står och niger. Alldeles lugn är hon efteråt. Det har tagit några år men det har det varit värt, att vänta.

 

I traven tassar hon nu alltid igång med korta steg i balans. I slutet på ridpasset har jag fått energi i henne men hon behåller alltid sin mjuka rygg.

Idag tränade jag lite extra på förvänd galopp och byten. När jag får till ett byte blir hon lite exalterad. Men hon känns häftig och kort i kroppen och galoppen blir luftig. Vi hade roligt när jag skulle fatta förvänd galopp lite innanför spåret och sen svänga ut mot spåret. Första gången gick det bra till vänster galopp. Sen blev hon lite mer påpasslig men vi fick till tre fattningar och galopperade genom en kortsida.

 

Jag tänkte att i höger galopp skulle det inte vara något problem. Men nu fattade hon vänster galopp i stället. Fick henne i höger galopp genom en kortsida då bytte hon. En gång fattade hon vänster men bytte sen direkt till höger? Hon var nog väldigt fundersam hur det skulle vara men det kändes som om hon försökte förstå. Efter det var hon väldigt häftig att rida. Hon dansade fram med lätta steg och ryggen var med!

 

MARION hade kliat sig på hela kroppen men har inga sår. Nu börjar det bli för mycket knott för henne. Hon har ändå pigg. Jag passade på att jobba förvänd galopp och byten med henne också för att träna mig själv. Fick till rena byten när jag hade henne väldigt samlad och lätt i fram.  

 

Tisdagen den 18 september 2012 kl. 20:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

gasmask på!

 Fredag den 14 september 2012 regn, blåst 10 grader

 

Idag var det den första riktiga höst-rusk dagen. Men det var bra ridväder och ingen knott. I tisdags löshoppade jag ATTRIANA och MARION. Satt bara upp ett litet krysshinder vid E. De hade bara grimma och senskydd på. Longerade först över cavaletti med olika avstånd. Under arbetet ringde min lab.chef från SLU och meddelade att jag skulle återgå till arbetet med gasmask på. Då jag blivit astma-sjuk av huset och inte kan vistas i det är SLU´s lösning att låta mig jobba med gasmask det sista året till pensionering. Jag blev verkligen chockad! Trodde inte att det var sant? Men det är det och jag har lagt ner all min energi på detta genom att prata med facket, försäkringskassan och andra div. involverade personer. Jag hade fortfarande kraft att löshoppa dem klart men sen har jag inte haft så mycket ork.
 
Marion hoppade jättefint och blev lite busig, så det var roligt. Attriana började så fint och lugnt. Hon tuggade lite gräs och skakade lite på huvudet medan hon galopperade och hoppade. Men, så rev hon! Då blev det sken och hon grät samtidigt som hon brukar göra. Det är bara att stå still och avvakta. Hon hade planer på att plöja igenom staketet men som tur var gjorde hon inte det denna gång. Det är märligt att se en häst förvandlas så snabbt från lugn till hysterisk. 
Efter ett tag kunde jag fortsätta och fick tillbaks hennes lugn. Ridbanan var inte så fin efteråt. Marion hoppade 8x2 språng och Attriana 10x2 språng. 
Därefter har jag ridit ut med Marion och dressyr på banan med Attriana. I går jobbade hon länge och fint i samling i alla tre gångarter. Jag minns faktiskt inte vad vi gjorde riktigt mer än att jag drev på henne lite för att aktivera de korta stegen i trav och galopp.
 
Idag var jag fortfarande lite lam och orkeslös. Attriana var pigg men trött i kroppen och tappade bakbenen ibland. Så det blev ett lösgörande pass i ståsits. I morgon ska hon ut i skogen, Tyvärr blev stubbåkrarna blöta idag annars hade det varit ett bra alternativ. 

 

 

Fredagen den 14 september 2012 kl. 18:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Fösta rena bytet med Attriana

 Måndag den 10 september 2012 sol 23 grader

 

Hade ett fantastiskt ridpass med ATTRIANA i morse igen. Tyvärr blev jag lite dålig efteråt med illamående och huvudvärk så nu ligger jag här inne medan solen lyser så fint utomhus. Det var väl betalningen för att Attriana var så fantasiskt. Massa knott idag igen som hon reagerade på i början och när vi började galoppera men det var bara då som hon ruskade på huvudet. Jag minns i början när jag red henne då hon var ung. Isabella blev så stressad i stallet att hon lade sig och rullade i sin box varje gång jag sadlade Attriana. Förmodligen var det Attrianas stress som hon kände. Hon är verkligen känslig den bruna! 
 
Nu tassar vi igång som vanligt och hon är så mjuk över ryggen att jag testade att sitta ner på henne på en gång. Det känns verkligen behagligt även galoppen är så mjuk och samlad. Hela hon känns kompakt och mjuk. Red några övergångar från skritt till trav i böjning. Tänkte även prova det i skritt galopp också men där fick jag nobben. Gjorde i stället en bakdelsvänding och fattade galopp. Gjorde sen även fattningar från halt ock ryggning som gick bra idag. Långsint som jag är ville jag ha igenom bra fattningar och de är verkligen i steget nu. Kunde inte låta blir att testa några riktiga byten genom att vände henne i böjning och fatta ny galopp ur den. Ock! Jag fick det första rena bytet från vänster till höger. Hon blev lite uppjagade och jag hade lite otur då det plötsligt också stod en gubbe i skogen som hon fick syn på. Det kändes som om hon blev lika överraskad som jag av bytet. När hon hade lugnat sig försökte jag mig på ett sista byte åt andra hållet men det gick inte så bra. Men hon hade tydligen reagerat på ordet sista som jag sa till henne så hon lade ner sig själv och avslutade. Så då fick det ju bli så. 
 
Nu när hon är så mjuk och samlad kommer jag att jobba vidare med att få till byterna. Idag blev hon inte ens stressad av att jobba i halva steg i trav. Det är kul nu när jag märker stressen med skakningar av huvudet. Jag försökte ge henne lite godis efter de halva stegen men det ville hon inte ha. Hon ville gå iväg i låg form en bit sen tog hon emot godiset. Så här är det att jobba med hästen inte emot.  Speciellt känsliga ston är det bra om man inte pressar dem utan lurar dem i stället. 
 

 

Måndagen den 10 september 2012 kl. 15:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Början på bakdelsvändning i galopp

 Söndag den 9 september 2012 sol 15 grader

 

ATTRIANA reds i intervallsträning i trav och skritt igår på vallen inför den stundande ridning på stubbåkrarna. Det var fem minuters trav och två minuters skritt i intervaller. Själv var jag på långpromenad på Djurgården i Stockholm med vovve och son. Det var underbart att promenera vid kanalen och solen sken. Vovven tröttnade efter ett tag att attackera andra hundra efter att ha mött MÅNGA hundar. Inget dåligt samveta hade jag heller då jag visste att Attriana tränades. Känner mer och mer att jag vill göra andra saker  än bara vistas med hästarna som jag har gjort i över 40 år.
 
MARION får ta det lite lugnare ett tag då hon är påverkad av pälssättningen. Tre dagar i veckan är lagom jobb för henne. Idag gick hon på lektionsridning och såg pigg ut i går vilade hon. 
Red Attriana på banan och hon var så duktig idag. Det var massor av stora knott även mitt på dagen. Redan i hagen såg jag hur hon ruskade på huvudet. Sprayade hennes luva på öronen och det hjälpte kanske lite. Själv fick jag in knotten i ögonen och de riktigt smattrade mot ansiktet ibland.  Det gällde att hålla munnen stängd. Jag var lite lur på hur jag skulle kunna jobba henne i samling som var meningen idag. 
 
Det gick att samla henne en liten stund i halva steg i skritt. Rygga ville hon inte så jag nöjde mig med ett steg och struntade i det. Även på marken är hon lite ovillig men det är nog B vitaminerna som saknas? Red lite bakdelsvändningar och red dem sen även i trav. Hon var väl i balans så jag beslöt att testa i galopp också. Satt henne först i samlad galopp och ökade sen de korta stegen till att bli mer energiska. Det gjorde att hon fick ännu bättre balans att vända i galopp. Red övningen bara en gång åt vardera hållet för det kanske var lite väl svårt men hon gjorde det sååå bra. 
 
I början när jag red henne i den samlade galoppen började hon irritera sig på knotten och hon skakade frenetiskt på huvudet. Då gällde att hålla sitt eget huvud kallt och inte låtsas om det fastän det var lite läskigt. Jag försökte lita på att hon hade balans och det gick ju bra. Hade jag gjort en affär av det hade det kunna bli ett problem av det. 
 

 

Söndagen den 9 september 2012 kl. 20:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ny övning med slutor och byten

 Fredag den 7 september 2012 18 grader sol

 

Underbar härlig sensommardag. Lite blåsigt som höll knotten borta med mellan vindpustarna överföll de i mängder.
 
ATTRIANA fick ha luvan på sig och var inte så nöjd. Hon vänjer sig väl så småningom. I går hade hon varit ute och galopperat och jag tänkte mycket galopp på träningen i dag också. Hon var lite låst i vänster rygghalva så jag red säker en 20 minuter med skrittövningar för att mjuka upp henne. Varvade med skänkelvikningar, små volter, förvänd öppna och överdriven sluta. 
 
I traven tassade hon på i början med små korta steg vilket hon numera verkar föredra. Jag har inget emot det då hon hela tiden är i balans. Även i den inledande galoppen gick hon sakta och i balans. Plockade sen upp henne i nacken och fick igång bakbenen i trav-öppnor och rak på olika linjer. Galoppövningen bestod i förvänd galopp på lite olika spår. Höger förvänd galopp är rolig att rida hon känns så stark och säker. I vänster bröt hon av några gånger så där fick hon jobba lite längre. Även i galoppen red jag henne med nacken som högsta punkt på olika linjer. Jag bökade inte med hennes bakben utan hon fick tuffa på och känna sig för.
 
MARION kändes enormt trött. Hon till och med vinglade när jag skrittade iväg? Jag blev orolig och undrade om hon var sjuk? Men vi fortsatte ner till ridbanan och började med lite skrittuppmjukning. Hon kändes fin och gick på lite mer och slutade då också att vingla. Först trodde jag att det bara skulle bli ett skrittpass men i traven var hon som vanligt så det blev även galopp. Jag fick driva på henne lite extra och då piggnade hon till ordentligt. Den hästen blir man inte klok på. I galoppen provade jag på en ny övning. Från långsidan red jag sluta in några steg, gjorde ett byte och red tillbaks med ett byte till. Det var en bra övning och rolig. Jag samlade inte Marion mer utan det var mest lösgörande övningar och ett kort pass. 
 
Det slog mig att jag borde börja ge dem B vitamin för att de inte ska bli ryggömma när de sätter päls. Det kan vara det som jag kände med båda hästarna. Vi har gjort ordning bäddarna i stora stallet i dag. Eftersom det är trägolv så lägger jag först gummimattor därefter kalk, torv och slutligen träpellets. Så nu kan det bli kallt. 
 

 

Fredagen den 7 september 2012 kl. 19:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vill själv idag!

 Tisdag den 4 september 2012 moln 17 grader lite vind

 

Idag var ATTRIANA glad och kom springande mot mig när jag kallade på henne. Det blåste lite så det var mindre knott. Hon verkade arbets-sugen och glad. Det stämde och idag ville hon själv jobba med samling, då är det bara att hänga på! Knotten kom i stora klasar när vinden mojnade ibland och man fick dem i ansiktet. Inte ens då fick jag så stora reaktioner av henne idag? Hon travade i halva steg i öppna och jag kunde reglera framåt och bakåt med bara vikthjälper. Häftig känsla när hon dansar fram. Red framåt på kortsidorna för att hon inte skulle få mjölksyra. 
 
Den samlade galoppen var som vanligt inte populär men efter att ha gjort fattningar från bakdelsvändingar på volt kom hon in i en fin samlad galopp. I dag var hon mer samlad i vänster och jag kunde minska volten i sluta och hon stod nästan still och galopperade. Jag fick vara lite mer försiktig i höger. Den förvända går bra och hon har balans i båda galopperna. Däremot när jag kommer till punkten i LA då hon ska vända i höger galopp och galoppera några steg i förvänd så vill hon inte utan försvarar sig. Det är ett dåligt minne som jag måste jobba bort och ge henne lite självförtroende. 
 
MARION var lite stel idag. Hon gjorde ett kanonjobb i går så det fick bli lösgörande arbete och hon var nöjd med det. Jag kände redan i skritten när jag bad henne höja ryggen att det var lite jobbigt. Tänk så viktig den uppmjukande gymnastiken i början är då man kan checka av hästarna hur de mår. Attriana tyckte om stretchningen idag efter ridpasset. När jag lyfte upp frambenen sträckte hon ut dem så mycket att jag fick för mycket belastning på min egen rygg. Oförskämt av henne att bara tänka på sig själv.   
 

 

Tisdagen den 4 september 2012 kl. 12:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tv- inspelning och tävling

 Måndag den 3 september 2012 sol 19 grader

 

Nu äntligen fick vi lite fint väder efter flera dagars regn. Hästarna har ridits ut då det varit väldigt blött på ridbanan och jag har haft en del annat för mig. 
 
I fredags var jag och medverkade som publik och hejade på mina gamla elever Malin och Jeanette som hade kommit till final i ”mat-Tinas” tv program Sveriges skönaste lantgård. Det var tre stycken gårdar som var med. Tjejerna hade gjort en sallad med mosarella, tomat och brynt smör från deras fjällkossor. Det var en upplevelse att smaka. Helt fantastiskt gott! Jag som inte ens tycker om mosarella får nog ändra mig i den frågan. Karl-Jan var jury tillsammans med vd för ICA och Swedbank. Gissa vilka som vann?? Tv programmet kommer senare i höst. Tror jag kommer att synas då jag råkade stå precis framför Tina när segraren skulle koras, känns lite läskigt! Hoppas jag inte syns! Roligt att få göra något annat för en gångs skull. Men jag var helt slut efteråt. Roligt också att se hur en inspelning går till. 
 
I lördags byggde vi dressyrbanan inför vår lokaltävling med div 3 i Uppland. Det var lite kinkigt att få den helt rätt i alla vinklar. Det tog några timmar. Det var också riktigt blött överallt efter allt regn och två jättestora vatten pussar så vi fick lägga banan på ett nytt ställe för att inte ha en stor vattenpöl vid C.
 
Jag hade sagt ifrån att rida i laget i år och det känns skönt. Däremot kom jag inte undan som funktionär. Skrev åt domaren på eftermiddagen 38 starter. Var ganska så mör och hade nästan svårt att ta mig hem från tävlingsplatsen. När jag utsätter mig för det jag egentligen inte orkar blir jag så f.b. illamående och det slutar ännu värre om jag inte kommer till vila direkt. Vi är lite för få i klubben som jobbar och vi får ta och prata igenom hur vi ska göra i framtiden. 

Jag har ett förslag hur vi ska kunna göra en ny typ av dressyrtävling med utslagningar. Man rider tre och tre och en domare tittar på rörelserna. En går till final och beroende hur många det är sen som kommer till final utses en vinnare. Jag tror det blir mer utslagsgivande och det blir roligare att titta på och det blir inte så tråkigt som det är att sitta och titta på ekipagen i flera timmar som utför samma sak. Som att se målarfärg torka! Säger en som är jätteintresserad av dressyr. Tror många håller mer?
Idag blev det i alla fall dressyrträning. Ibland går det ut på att lura hästarna. När jag började samla ATTRIANA i halva steg i skritt kom det plötsligt en hel drös med knott i hennes öron. Hon kastade sig upp i luften och ner på marken skakandes på öronen??? Ändå hade hon luva på och tjärsalva i öronen. Som tur var fick jag fram henne och red sen mer framåt. Men jag lurade henne till samling med öppna på volten i galopp och red även fyrkanten i galopp. Riktigt svettig blev hon och njöt av att bli duschad efteråt. MARION var jättefin och gick ett lite kortare pass. Även hon fick jobba med öppna i galopp men med henne gjorde jag övergångar till trav på halva volten i behållen öppna. En inte helt lätt övning.   
 

 

Måndagen den 3 september 2012 kl. 19:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.