Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Med godis i munnen blir allt bra!

 Onsdag den 22 augusti 2012 moln regn 15 grader

 

Nu ska jag avslöja hur man får en mjuk mun på hästen! Kan vara bra inför starten i en tävling där ryttare och häst är spända. MARION utövade det idag. Som belöning använder jag mig ibland av att låta henne ta någon tuva av gräset runt ridbanan. När hon tuggar på gräset i samband med jobb är hon jättefina och mjuk i hela kroppen. Förmodligen koncentrerar hon sig så på maten i munnen att hon slappnar av i resten av kroppen. Jag minns att inför starter med Myling lät jag honom piaffera lite för att påminna honom om hans bakbenen. Som belöning för den fina piaffen fick han godis som han behöll i munnen åtminstone halva programmet. Då var han fantastisk!
 
Riktigt fin var Marion idag. Gårdagens träningar påminde mycket om dagens så det blev lite repetition för dem. Marion hade lite jobbigt med de halva stegen i trav att inte vara tillräkligt energisk med sina bakben. Idag hade poletten trillat ner och hon var duktig. Jobbade vidare på samma sätt i galopp och hon kämpade glatt på och verkade själv vara nöjd med sig. Varvade väldigt mycket med samling och lösgörande. 
 
ATTRIANA har (hade) problem att fatta den samlade galoppen. Många hästar har det i början och det vanliga är att de plötsligt börjar fatta fel galopp. Det blir lite kortslutning för dem. Attriana stannar och rör sig inte ur fläcken även om jag sitter på viftar med skänklarnana. IDag idag tog jag med ett litet spö att peta på henne med vid innerbogen. Hon var fastfrusen igen och när jag irriterade henne med spöt kände jag att hon blev lite högre i fram. Det var en varning till att resa sig. Det har hon aldrig gjort och det vill dag definitivt inte locka fram. Övergick till en annan metod när jag fick henne att röra sig. Red henne först lite lösgörande igen. 
I går när jag hade problemet blev vi stillastående mest hela tiden när jag kom till övningen med fattning i samlad trav. När jag tillslut kunde övertyga henne om att vi skulle bara galoppera som vanligt med övergångar till trav för att lätta upp ryggmusklerna blev hon så glad att hon började göra övningen själv. Trav - galopp- trav-  galopp, etc. Jag bara skrattade åt henne med hade i tankarna att jag skulle lösa problemet med den samlade galoppen idag. 
 
Så, jag gick över till den övning som hon så väl känner igen. Galoppfattning på volt ur bakdelsvändning. Det gick nu bra. Då gick jag över till att fatt galopp på samma ställe där hon gjorde vändningarna med samlade galopp på volt. Då gick det bra. Hon valde lite själv att ta dem från samlad skritt eller piaffsteg. Galoppen från piaffstegen blev med så mycket kraft i bak att det nästan kändes som små bocksprång. Tillslut kunde jag reglera det själv. Hon hade förstått och var jättestolt.
 
Tanken gick att jag rider ju inte för någon tränare just nu och jag tror att jag klarar av det bäst genom att bara lotsa henne igenom svårigheterna lite på hennes villkor också. Det är så man måste ta ston. Speciellt de med tuff attityd samtidigt som de är väldigt känsliga. Det tar lite längre tid men vi har roligt tillsammans hela tiden och det är det allra viktigaste.  
 

 

Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.