Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Anja Berans föreläsning

 Söndag den 12 augusti 2012 halvklart runt 20 grader och konstigt nog inget regn?

 

Red tidigt men några bromsar är konstigt nog kvar fortfarande om än lite slöare. Det var däremot fullt av små flugor som irriterat var runt oss hela tiden. Speciellt när de var runt och i ATTRIANAS högra öra blev hon irriterad och ruskade på huvudet. När hon sen kom till jobb var hon helt koncentrerad på mig. Något hände den gången hon fick panik i stallet som måste ha haft ett samband med hennes öra?
 
Red både Attriana och MARION på ung liknande sett. Med kandar och pisk som jag kunde peta på dem vid svansfästet med för piaffens skull, att de skulle sätta under sina bakben. De var lika duktiga båda två, helt fantaskiska och de tyckte själva att de var duktiga tror jag. Det kändes i alla fall så och de hade lugna fina ögon efter passet. Mycket godis fick de också idag. 
Red lite annorlunda i skrittarbetet då jag red överböjd öppna både utåt och inåt på volt. Böjde igenom dem ordentligt och satt dem sen i halva steg mitt på ridbanan utan stöd av någon vägg. Attriana köpte det men Marion som jobbat med de halva stegen i många år längs med långsidan blev först lite fundersam men utförde rörelsen i alla fall. Undrar varför jag inte har gjort det förr?
 
Red dem i balans med sätet och hade lite hängande tyglar. De fick jobba på i hög form med skolorna. Nosade sen på piaffen och passagen men ägnade mest intresse åt en perfekt övergång. 
 
I galopp red jag öppna och ”slarviga byten” som lösgörande. Med Marion fick jag till ETT fint och rent byta. Hon var sagolik i dag. Den samlande galoppen var hela tiden tre-taktig. Jag klippte hennes långa hår innan. Det var nog därför som hon var så nöjd. Attrianas galopp är numer väldigt samlad, rund och mjuk. Ska nog lägga in lite små tempoväxlingar där så hon inte blir statisk i galoppen. 
 
Kände att jag hade mycket med mig från föreläsningen av Anja Beran i går. Det var inga nyheter men jag fick mycket bekräftat det jag redan jobbar med. Skriver ihop några minnes anteckningar under knappen,  dressyrtips. Vi pratade lite om OS dressyren och det var inga positiva tankar. Tror nog att jag ska ändra lite på hemsidans framsida. Den moderna sportridningen är ju faktiskt inte dressyr som det var menat en gång i tiden. Den fyrtaktiga traven, piaffen där de sitter så djupt att de låser ryggen och måste sätta under sig frambenen för att hålla balansen. Många går bakom lodplan med halskotorna som högsta punkt. Dagens varmblod är så fint avlade för dressyr att man missar en grundläggande utbildning. ”Att träna för att tävla” gynnar inte hästen för att citera Erich Glaahn redan 1956.
 
Jag tog upp en liten diskussion med Anja om formen? Jag tycker nog att man gott kan använda sig av den låga formen när hästen blir för flyktig. Speciellt vid inlärande av ny rörelse och speciellt i samling. Jag anser att prio nr ett alltid är att ha en lösgjord och lugn häst. En flyktbenägen häst sätter själv upp huvudet i flykt och det gör röselsen spänd. Hon höll med till viss den men missförstod mig först att jag menade korta tyglar och roll kur. Det är något jag fullt och fast är emot. Hästen ska själv välja den lite lägre formen med relativt långa tyglar.  Det finns även forskningsresultat på att i den formen musklar sig hästen bakom manken. Så det är inte bortkastad tid även om de går på bogarna ett tag.

 

 

Söndagen den 12 augusti 2012 kl. 21:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.