Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Dressyrfestivalen

 Onsdag den 27 juni 2012 regn/sol 16 grader

 

Det blev en mycket lyckad kväll för Dressyrfestivalen. Nio ekipage ställde upp. Jag hoppas att jag kan få lite bilder att sätta in. Roligt att så mycket publik kommer och röstar på ekipagen. Som vanligt hade vi tur med vädret då solen tittade fram.

 

Det gick ganska bra för MARION och mig. Hon stod inne under dagen för att vila. Matade henne med hönätet flera gånger, varvade med hö och halm så hon inte skulle vara sysslolös. Hon kunde kanske varit lite piggare men gick fram för skänkeln. Formen var halvhög. Hon verkade njuta av stämmningen. Hon gillar uppmärksamhet och känner sig stolt av applåder. Den andra stegringen på slutet blev riktigt maffig. 

 

Programmet var, 12 meters volter och 5 meters volter i trav. Skänkevikning i V form, sluter på medellinjen 5 åt gången åt vardera håll. Galoppvolter med byte i mitten och därefter mellan galopp på diagonalen. Samlad trav/passage på medellinjen och avslutning med levad som blev närmare en stegring eftersom hon inte satt i piaff tillräkligt innan. 

Av juryn fick vi 8,9,8,9 så det måste väl vara godkänt?

Vila i morgon då jag ska till läkare och förhandling om min fortsatta yrkesverksamhet. Hoppas vi kan komma fram till en lösning som båda parter är nöjda med?

 

Onsdagen den 27 juni 2012 kl. 23:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Alla tre måste vi skärpa oss

 Tisdag den 26 juni 2012 regn 15 grader

 

I morse var det uppehåll, vilken tur jag hade när jag red. Putsade lite mer med klippmaskinen på MARION. Hon ser fin ut, inte så tjock, manen är kvar, inte avskavd som den brukar vara. Banan var tung och blöt så jag red ett lätt pass. Hon var inte överdrivet pigg. Det blir nog bra med bara varannan dags träning framöver. Men nu har vi dressyrfestivalen som ska klaras av i morgon. 
 
Programmet är klart och jag red henne i lite högre form. Då blir allt lättare. Men andra gången jag red igenom programmet brydde hon sig inte om att ta den första galoppen förrän efter flera steg. Det gjorde mig väldigt förvånad. Trodde nog att hon viste vad hon skulle göra och var inte tydlig med hjälpen. Målsättningen är för mig att inte behöva tydliga hjälper. Men vi är nog lite slöa allihop här just nu både Marion och jag. Även GRETA är slö idag. Efter kontakt med uppfödaren Sara avmaskade jag henne i går mot hostan. Jag tror att det har hjälpt hon har inte hostat i dag men är väldigt trött. Hon ska ju också vara med i morgon så jag hoppas att vi alla tre skärper till oss. 
 

 

Tisdagen den 26 juni 2012 kl. 14:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Skrivelse från KSLA

 Måndag den 25 juni 2012 och regnet det bara öser ner! 12 grader

 

Hästarna blöta, jag trött, Marion seg och ridbanan tung och blöt. Tror nog att det är klokaste beslutet är att ställa in träningen idag. Jag skulle må bra av att komma ut men jag tror att det är bäst att spara på Marions motivation. Skulle behöva ”sätta” programmet men……för Marions skull avstår jag. Hon har fått ha täcke på sig idag. De andra var inne ett tag på dagen och fick torka upp men sen ville de ut igen trots regnet. Det får bli träning i morgon fm i stället.
 
Greta lilla goa vovven hostar och har gjort det till och från ett tag. Enligt nätet ska det kunna vara kennel hosta. Jag ringde Sara uppfödaren och hon rekommenderade att jag skulle prova att avmaska henne. Så det är gjort idag, nu får vi vänta på resultatet? 
 
I brist på blogg-snack om träning vill jag rekommendera en skrivelse från KSLA om hästen i centrum som jag satt in under nyheter. 
 

 

Måndagen den 25 juni 2012 kl. 20:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

ställning i nacken

 Söndag den 24 juni 2012 sol/regn som vanligt och 20 grader


Undrar när man vågar börja med hö skörden? Det börjar bli dags, speciellt som jag vill ha tidigt skördat hö till Isabella. Det börjar luta åt att vi får hässja men vi väntar några dagar till. Något som oroar mig är jag inte kommer att kunna lägga in hö´t på skullen i år eftersom jag blivit så känslig för allt damm. Kommer att kännas fel att stå och titta på!

Klippte MARION i morse, det blev en stor kasse igen med hår. Hon njuter verkligen när jag klipper. Trots att det inte var speciellt varmt var hon varm och svettig  under magen. Hon kändes lite piggare när jag red men svarar fortfarande inte direkt på hjälperna. Hon som var så fin i vintras! Värmen tär på henne. Idag gav jag henne ett lätt framridningspass. Jag ställde henne för innerskänkel. Hon var lite envis så jag fick tjata på henne och använda innertygeln. Tillslut gav hon med sig. Det är en viktig åtgärd att de slappnar av vid nacken. Hela innersidan mjuknar på hästen och det är viktigt för lösgjordheten. 

Jag har gjort om programmet till dressyrfestivalen en del, lägger galoppen sist så hinner jag med båda galopperna. Måste nog finslipa lite på det i morgon igen. 
ATTRIANA och ISABELLA går ute hela tiden nu och blir tjocka och mysiga. Jag iakttog dem när jag red. Det var något i skogen som de var rädda för. Båda spanade men Isabella gick emot faran, Attriana brydde sig inte så mycket utan överlät till Isabella, den gamla och kloka att sköta det hela. Men när de vände och sprang blev det fart på Attriana. Hon såg helt ren ut i gången, även efter galopp racet. Isabella gick sen tillbaks igen och glodde. Man blev lite nyfiken vad det kunde vara. Kul att Isabelle är så pigg och alert nu igen när hon ätit upp sig. 
 

 

Söndagen den 24 juni 2012 kl. 21:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Midsommar

 Torsdag den 21 juni 2012 sol 20 grader

 

I går var ingen bra dag. Jag var med två dagars varsel tvungen att ta beslut om jag skulle acceptera åtta månaders tjänstebefrielse. Problemet är att det blir fem månader kvar till min pension. Jag är besviken på SLU som inte kunde ge mig tjänstebefrielse även de sista månaderna av min 40 åriga tjänstgöring. Jag har fått betala dyrt med min dåliga hälsa i dåliga arbetslokaler som gör att jag har problem med andningen och får astmaproblem av damm, rök osv. Som tur är så är jag inte allergisk. Jag satt hela dagen i samtal med div. myndigheter och mådde inte så bra.
Inte förrän vid 22 tiden gick jag ut och red när jag var på bättre humör. Man ska aldrig rida om man inte mår bra. Hästen ska få de bästa förutsättningarna.
 
MARION var lite piggare nu när det var lite kyligare. Hon verkar tycka om programmet som jag håller på att öva in. Hon har lärt sig det nu och vet hela tiden hur och vart hon ska gå. Den sista galoppen är jag inte riktigt nöjd med. Hinner bara med en galopp. Men jag gör den i öppna, volt och sluta. Borde kanske rida den kortare så jag hinner även den andra galoppen? Har några dagar till på mig. Slutorna på medellinjen blir bra, rider dem bara några steg åt varje håll. Det blir en kul rörelse. Marion känns väldigt mjuk när jag gör det. Tänkte även visa upp böjning.
 
Tyvärr, så måste jag nog klippa henne igen. När det är varmt blir hon väldigt slö. Svarar inte ens på skänkelhjälperna. Men jag måste hålla igång henne. Förra sommaren lät jag henne vila mer och hon fick äta gräs. Vi denna tid förra året stod hon bara och flåsade och mådde riktigt dåligt.  Det var inte tal om att rida henne. Hon orkade knappast med sig själv, Jag var verkligen orolig om hon skulle överleva sommaren. Därför måste jag tyvärr jaga på henne i arbete i år och hon får gå i en hagen med lite gräs. Däremot får hon i stället lite hö. Det verkar hon må bra av. Hon har inte ens fått sitt sommar eksem än. Hon som brukar vara så påverkad. Däremot så har Isabella börjat klia som går på gräs. Hon har annars blivit bättre de senaste åren. Jag är starkt benägen att tro att gräset har sin roll i det hela. 
Nu har vi åkt till stugan och Marion har fått varit ute på en tur med Malin, hoppas att det gick bra. I morgon är det midsommarafton och hästarna går ute i sina hagar och mår gott. Vårt jobb är bara flughuvor av på natten och på under dagen. 
 
Jag önskar alla en trevlig midsommar! 
 

 

Torsdagen den 21 juni 2012 kl. 23:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

spöförbudet?

 Söndag den 17 juni 2012 sol/regn 20 grader

 

Märkligt väder, jättevarmt och blött. Tropiskt klimat? ATTRIANA har fortfarande lite ont i sin högra bakhov som hon har haft en hovböld i. Speciellt när hon går på hårt underlag. Frambenen ser bra ut, lite svullen i senskidorna på bägge fram, lite då och då när hon blir trött i frambenen. En vecka till får hon vila i hagen. 
 
MARION har gått varierat på banan och ut i skogen. Häromdagen red jag ut med en repgrimma med ringar på sidorna för att fästa tyglar i. Den fungerade riktigt bra. Lite skarp över nosen men behövde man inte ta i den så var det trevligt att rida med den. Hon var lite ivrig på gräs som nu nästan växer vid hennes hos. Hon reagerade dåligt på mina skänkelhjälper när jag sa till henne att låta bli. Inte förrän  jag bröt en pinne från ett träd och petade till henne med slutade hon att norpa gräs. Tanken gick då till förslaget att inte tillåta spö för framåtdrivande  syfte. Dess stackar små ryttare med en ponny som älskar gräs. De lär inte komma längre än till första grästuvan. 
 

 

Söndagen den 17 juni 2012 kl. 20:17

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ingen aktivitet i bak ingen hög form!

 Torsdag den 14 juni 2012 sol 18 grader

 

Ingen aktivitet i bak, då går det inte att rida hästen i den högre formen. Det är en formel som man ska ha i bakhuvudet. Idag var MARION helt enkel slö! Det brukar hon kunna bli när hon blivit långhårig och det är varmt ute. Så det blir till att klippa henne igen. Jag red till musik och då måste man få ett svar direkt från hästen. I dag gick det trögt. Det berodde nog också på att jag krävde snabba svar. Försöker få ihop ett program till dressyrfestivalen. Temat är klart, det handlar om en valp!?
 
Nu har jag några dagar på mig att snickra ihop ngt. Kul att tänka ut kläder till musiken. Hoppas bara på att få igång Marion lite mer. Det gick bättre på slutet men jag gillar inte att man måste driva hästen. Då känns det fel. Hästen ska vara självgående och tycka att det är roligt! 
 

 

Torsdagen den 14 juni 2012 kl. 15:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Formen gör allt bättre!

 Onsdag den 13 juni 2012  regn/sol 20 grader

 

Formen är intressant och den höga formen gör allt bättre. Nu har MARION gått på uteritt varannan dag och dressyr varannan dag. Vad jag än ha gjort kan jag inte låta bli att rida henne stundtals i den höga formen med nacken som högsta punkt. Det går bättre och bättre med övergångarna till mellantrav. Hon vill fortfarande ”springa” lite för mycket, men det har blivit bättre. Speciellt när jag rider på skogsvägarna  ute går det lättare. Förmodligen är det en vana som ska brytas hur hon vill göra på ridbanan. Hon länger sig fint där men är för mycket på bogarna. Kraften ska komma mer bakifrån.  
 
Annars fungerar de övriga övergångarna jättebra. Hon verkligen sitter. När jag släpper ner henne känns hon otroligt lösgjord och fin. Det är spännande att rida nu. Jag testade även en annan övning som jag fick tips om. Att rygga flera gånger med hästen i hög form. Det är den rörelse som hästen ska göra med ryggen i samlingen. 
 
Tog ut ATTRIANA på banan och longerade henne lite, bland annat på en liten volt för att se om hon går rent. Det gör hon men hon får några dagar till på sig. Det var förmodligen väldigt jobbigt när hon hade så ont och belastade sina framben för mycket. Får väl rida henne i den höga formen så lastar det av? Men, hon ska främst ut och skritta i skogen en vecka innan jag gör något annat med henne. 
 
Idag har jag skickat iväg min ansökan om tjänstebefrielse och jag hoppas att det snart ska lösa sig. Har nu tagit ut all semester även den sparade sen många år tillbaks. Under den tiden måste min jobb situation lösa sig hoppas jag. Det är en mental belastning av ha det hängande över sig. I fredags ringde min lab chef och sa att jag inte skulle få lön från den 18 juni, eftersom de inte kunde hitta på något jobb åt mig? Efter 40 år på samma arbetsplats, det är skandal tycker jag. Speciellt när arbetsplatsen har gjort att jag inte kan vistas var som helst, utan helst utomhus. Tyvärr kan jag inte ens vistas i stallet längre utan att ha andningsskydd när jag sysslar med dammiga saker. Tack SLU för alla år!
 

 

Onsdagen den 13 juni 2012 kl. 20:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Malin och Marion red ihop 66%

 Söndag den 10 juni 2012 sol/regn 20 grader

 

Idag var det tävlingsdag i klubben. Malin fick rida Marion eftersom ATTRIANA vilar efter hovbölden. Det gick strålande för dem, lösgjord  och lydig häst. De fick flera 8,or och hamnade på hela 66 %. Vi hade lagt upp det så att man först red programmet och fick muntliga kommentarer av domare. Därefter kunde man rätta till sin ritt och anpassa ridningen till vad domaren ville se. Det som var unikt denna tävlingsdag var att alla hade olika raser! Kaspisk häst, daleponny, fjordhäst, friserhäst, travare, korsning nordsvensk/lusitano och halvblod. Det var en jättefin tävlingsplats med stor publik. Mycket trevlig stämning. Tack Lotta, Jakob och Julia!
 
Attriana ser fin ut i sina framben nu, travar och galopperar rent i hagen. Men för att var helt säker får hon vila i två veckor till. Från och med i natt är de ute hela natten.  
 

 

Söndagen den 10 juni 2012 kl. 21:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attriana svullen i sena höger fram

 Fredag den 8 juni 2012 sol över 20 grader, härligt

 

Igår var hovslagaren/veterinären här. Hovbölden har läkt ut fint, men!!! Nu har hon svullnat upp i en sena på höger framben. Jag antar att det är en överansträngning av att hon haft ont i sitt bakben. Detta har hänt trots att hon varit bandagerad, jättetråkigt! Kyler med is två gånger om dagen och promenerar på asfalten. Det är första gången som jag är med om detta trots att jag har haft häst i nästan 40 år. Ibland har jag ju klagat över att jag själv aldrig får vila från ridningen? Nu blir det väl kanske så? Hon har varit svullen på liknande sätt en gång tidigare då veterinären trodde att hon var skadad i en sena. Vi åkte då in till Ultuna med henna´. Hon var helt ren i gången och jag fick beröm för att hon var så fint musklad och ren i benen. Vi skojade och sa att nu skulle jag kunna sälja henne efter ett så fint uttalande. Så nu är jag mycket konfunderad? Vad jag har märkt de två senaste dagarna är att hon haltat några steg när jag tagit ut henne i boxen till den lilla utehagen. Sen har hon gått rent. Skulle det vara en senskada så får hon ett års vila och jag med. Jag skulle nog behöva det. Men jag saknar också den fortsatta utvecklingen av min fina häst. Vi är just i fasen för att sätta de svårare rörelserna. Nu går hon i hagen enligt vet.rek. Så får vi se?
 
MARION gick dressyr igår och Malin tränade på programmet som nu går galant! Idag rider jag ut med henne på en skrittpromenad. Det känns som rena semestern att bara ha en häst att jobba med. Kanske kan orka med lite annat för en gång skull. Så och rensa land idag kanske?
 

 

Fredagen den 8 juni 2012 kl. 11:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Filmstjärnor som äntligen förstått ridningen svåra konst!

 Onsdag den 6 juni 2012 (nationaldagen) sol/regn 16 grader

 

Ibland blir det inte som man har planerat. Igår ringde ordförande i vår ridklubb och bad mig visa upp MARION som reklam för Dressyrfestivalen. Det är Heby kommun som anordnar ”Fest i Heby” en vecka i juni. Olika föreningar och gårdar visar upp sig. Dressyrfestivalen är vår grej tillsammans med en pay and jump. Nu ska en filmsnutt från olika aktiviteter rulla på ”Fest i Hebys” hemsida.  Så vi fick bli filmstjärnor idag.
 
Jag tog min svarta sombrerohatt, svarta cape och solglasögon. Marion fick svarta benlinor. Musiken jag red till var Lou Rega, häftig gangstermusik. Det blev lite stressigt att sätta ihop allting och få Marion att glänsa utan att hinna tvätta henne. Tack för handkräm på hovarna och pälsglans i svansen. Jag red där det var som vackrast ljus i hagen med gula blommor på marken och gröna skira träd runt om. Trots att underlaget var tungt och blött jobbade Marion på så fint. Stilla mjuk fin galopp och kort trav emellanåt. Levaderna duggade tätt! Det vill hon alltid visa upp. Piaffen blev tam. 
 
Sen så har jag äntligen förstått ett snäpp till av dressyrens svåra konst. Nu tror jag att jag förstått. Det är att hästarna blir fantasiska när nacken är den högsta punkten, inte kotorna bakom nacken som är det vanligaste som man ser. Det känns stort och hedrande att fått denna kunskap tack vare Christian Carde. En kunskap som man visserligen alltid vetat om men inte riktigt förstått vägen dit.
 
ATTRIANA är ohalt så jag hoppas hovbölden är på väg att läkas. Hon får gå i en liten hage tre gånger om dagen och då får hon även mockat och fint i sin box. Vi slår gräs till henne med mycket vatten i så det blir lite blött i boxen. Men hon är roligt hon vill hela tiden gärna in till boxen igen. Veterinären kommer i morgon och ska ta bort gipset och plasta in hoven? Vad det nu innebär? Hoppas att jag får släpp ut henne till den andra sen. 
 

 

Onsdagen den 6 juni 2012 kl. 22:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attriana gipsad

 Måndag den 4 juni 2012 regn 14 grader

 

Igår hade ATTRIANA så ont i sin högra bakhov att hon stånkade när hon skulle förflytta sig, stackaren. Min snälla veterinär kom ut och det visade sig att hovbölden hade utvecklats sig. Han fick skära upp rätt mycket framme vid tån på utsidan av hoven.  Nästan in till hovbenet och som ett upp och nervänt v mot kotan. Det kom ut lite var, det kändes skönt! Nu är hon gipsad och får stå inne för att inte bandaget ska ramla av. Hon har legat mycket i natt och det är bra att hon vilar alla fyra benen, som naturligtvis är bandagerade. På torsdag är det återbesök. Vi slår gräs åt henne på dagarna och tar även ut henne och betar lite. Det uppskattar hon men annars är hon så snäll och står lugnt inne på dagarna. Tur att hon är tränad att stå inne själv.
 
Hon har alltså fått in  grus eller någon sten under skon i tån som orsakat bölden. Mycket märkligt!
 
MARION tränas inför tävlingen på söndag. Hon har faktiskt fått bort hängmagen, helt otroligt! Hon ser ut som gamla Marion nästan. Igår fick hon var ute och travade på mjuka grusvägar. Idag blev det träning av form, snabba bakben och luftig galopp. I morgon vilar hon och sen dressyr onsdag och torsdag. På fredag ut i skogen igen och på lördag ett lösgörande pass. Malin rider henne så plötsligt blev jag ledig! Det känns mycket märkligt men kanske lite skönt också, jag känner mig rätt sliten och kraftlös. 
 

 

Måndagen den 4 juni 2012 kl. 22:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Öppna med bakdelen utåt

 Fredag den 1 juni 2012 regn 10 grader, ruskväder

 

Även idag hade jag tur att få rida när det var uppehåll. MARION var fin redan från första stund. Det gör mig alltid så förvånad hur gårdagens ridpass finns kvar i kroppen på hästarna. Viktigt att tänka på när man ska tävla eller ha en uppvisning.
 
Red henne på kandaret idag mest för att variera bettslingen. Låter alltid stångtygeln vara glidande i handen om den inte behövs. Hon var kort i kroppen, satt ihop och jobbade med hela kroppen. Start och stopp var det inga problem med. Vid några tillfällen när jag gick från galopp till trav lade hon sig i handen. Jag upprepade gårdagens procedur och löste problemet. En ny övning som jag lagt till och som om det känns att hästen blir fin av är. Rider öppna efter långsidorna, lite innanför spåret och flyttar ut bakdelen men är noga med att hon har kvar ställningen. 
Red henne mycket i galopp. Minskade volterna i galopp och ökade i skänkelvikning. Minskningen i hög form och ökningen i låg form. Till höger kom vi in långt på volten och hon jobbade på i piruettgalopp. Till vänster orkade hon inte lika mycket.
 
ATTRIANA ville inte stå på höger ben i morse igen. Hovbölden som vi väntar på trodde jag hade kommit. Kratsade hovarna och upptäckte en sten i höger hov som tryckte på sulan nära där hon haft ont. Stackaren den har hon haft hela natten. Tänkte inte på att kratsa hovarna i går kväll. Så typiskt, det är ju inte ofta det fastnar stenar i hovarna. Idag är sista dagen hon får smärtlindring. Ska bli spännande hur det utvecklar sig. 
 
I morgon är jag vid stugan och närvar när tomten bredvid ska säljas. Hoppas att det blir en bra granne. Skulle varit roligt om någon bekant kunde köpa tomten. Priset är dock satt till 890 000 kr. Då måste man höja upp marken och riva en stuga som står där. Slutsumman blir nog ganska stor. Vilken tur jag har som har min stuga på en sån fin plats. 
Marion ska ut i skogen i morgon och på söndag går hon lektion. Sen är det förberedelser för tävlingen den 10 juni. 
 

 

Fredagen den 1 juni 2012 kl. 15:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.