Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Start och stopp

 Torsdag den 31 maj 2012 regn 10 grader

 

Det var skapligt väder i morse men när jag var klar med MARIONS dressyrpass kom regnet. Det var ett härligt sommarregn och vindstilla. Marion hade fått ätit lite gräs på morgonen och var lite däst. Idag fick jag jobba med start och stopp tills hon vaknade upp. Kände också på hennes mun, hon ville inte svara med eftergift. Det kändes som om jag var tio år tillbaks i tiden när jag höll på med det. Men, sen glömmer man och annat kommer emellan. Det blev dock stor skillnad när jag fick henne att lossna. Fick stanna några gånger efter övergångar och påminna henne. Men hon blev fin tillslut. Red igenom LA programmet och funderade hur jag ska göra till tävlingen vi har den 10,e. Eftersom vi inte kan ta med Attriana kan vi ju ta med Marion. Det ska bli varmare väder och jag kände att det är inte just mot henne att gå fyra starter. 
 
Vi rider den första starten som träning och rider sen den andra som tävling. Jag beslutade att Malin får rida och det räcker med det. Nu gäller det bara att få tag i en dragbil också? 
 

 

Torsdagen den 31 maj 2012 kl. 21:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Finadyne

 Onsdag den 30 maj 2012 halvsol/regn  15 grader

 

Ganska skönt att inte sätta igång att jobba hästarna direkt på morgonen. ATTRIANA är ohalt med Finadyne. Det ska hon ha i fyra dagar. Tror inte att det är hovbensbrott då hon reagerar så bra på smärtlindringen. Ingen feber hittills heller. Hon går med Isabella och äter gräs på dagarna och är inne på nätterna. Det är verkligen ovant för mig att ha en häst som inte går att rida. Jag har haft hästar sen 1973 och i stort sett har de gått alla ”jobbdagar”. Ibland har jag nästan önskat att de skulle bli lite ömma i fötterna lite grann så jag skulle få vila. Så nu blev det i alla fall lite vila för mig. MARION är dock igång som vanligt.
 
Det blev ett bra dressyrpass med MARION i går. Jobbade henne i den höga formen med aktiva bakben. Något som hon tycker är svårt är ökningarna i mellantrav då hon vill bli låg. Det jobbade jag med genom att göra tempoväxlingar som successivt blev mer och mer. Från riktigt korta steg till långa steg. Hon tycker det är svårt men roligt. Galoppen är super! Där går det att korta och länga lättare. 
 
Idag rider jag ut med henne på en lägre tur. Hon får gå med de andra i hagen halva dagar med betesreduserare på stackaren! Jag har nu tagit bort försäkringen på ISABELLA, hon är 27 år och rids inte längre. Men hon har ätit upp sig på betet rejält nu, hon var mycket mager innan. När jag har ropat in dem på kvällarna kommer hon i full galopp. Men skulle hon bli riktigt sjuk så får hon avsluta i stället för att utsättas för jobbiga behandlingar. 
 
Hittade en ny fin slinga idag. Tog ej tid med det är en lite längre slinga. Kallar nog den Tolboslingan. Vi har namn på alla slingor som vi rider. Det var lite asfalt, lite travgrusväg, lite skog, lite stening väg och  fin skog på hemvägen. Marion blev lite svettig under sadeln, sket tre gånger, det blev för mycket gräs idag trots betesreduserare. Tänk den lilla gullungen skiter alltid i skogen innan vi kommer ut på en större väg. Så bekvämt för mig att ha en sådan klok häst. Dressyr med henne i morgon med mycket galoppjobb för att få upp magen lite.
 

 

Onsdagen den 30 maj 2012 kl. 18:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

LB på 78,6% och stengalla

 Måndag den 28 maj 2012 moln 15 grader

 

Lilla fina Cornelia red i går sin D ponny Boogi i LB på 78,6%!!!!! Det måste vara något av ett rekord i den klassen! STORT GRATTIS Cornelia!!! Boogi var hos tidigare ägaren i stort sett oridbar. Han stod på bakbenen och ville ingenting. Han gick under beteckningen ”Monsterhästen”. Det var en känd och duktig ryttare han stod hos men vi har ännu duktigare ryttare i Uppsala. Vad ska det månne bli av den duktiga ryttarinnan? Till råga på allt är hennes syster lika duktig och ska rida SM i Augusti. De har ridit för mig redan som små så jag känner så starkt för dem och är oerhört stolt!  De har heller aldrig fått några ”färdiga” hästar utan jobbat fram dem själva.
 
Kom hem från stugan i lördagskväll. Malin hade jobbat ATTRIANA ute i skogen och på banan. Hon hade varit snäll och duktig. MARION hade inte gått tyvärr så vid 23 tiden på kvällen var jag ut med henne. Efter vistelse vid vattnet är man alltid så trött när man kommer hem. Så efter att vi ätit bara somnade jag. Vaknade upp framför TV,n vid 23 tiden, så då var det bara att palla sig ut och jobba med Marion. Det är jätteviktigt att hästarna rör på sig nu när det fortfarande är nytt med gräset. Jag är alltid rädd för fång. Men att rida i den situationen jag befann mig i var lite överkurs så jag släppte henne på ridbanan. Efter uppvärmning jobbade hon i galopp i en åttvolt. Hon tyckte att det var roligt! Det blev riktiga rusningar och lite bocksprång. Jag piggnade till också i den härliga luften så mycket att jag kunde se Loreen vinna melodifestivalen. 
 
ATTRIANA red jag på morgon sen. Hon var nästan lite loj eftersom de går ute i lösdriften nu. Men jag jobbade med att få de snabba korta stegen och då vaknade hon till. Det blev grundridning och form arbete.  Hon kändes fin. Tyvärr byttes det ut mot en halt häst i morse. Hon hade svårt att stödja på höger bak. Veterinären kom på eftermiddagen och kunde konstatera att det var en stengalla. Förhoppningsvis ska det gå över på några dagar med lite medicin. OM! Det inte gör det kan det vara brott på hovbenet. Det får vi verkligen hoppas att det inte är. Vad som hände var att det kom en svärm med knott igår vid 19 tiden. Attriana blev helt tokig och sprang fram och tillbaks mellan stallet och betet i väldigt hög fart några gånger. Något hände då!
 
I natt tar jag in alla hästarna så slipper hon stå ensam i stallet. I morgon släpper jag ut henne på gräs under dagen.
 
Meningen var att jag skulle rida MARION idag men jag har haft ont i magen hela dagen på grund att detta. Så det kan bli? I morgon skulle hon vila så jag byter dag helt enkelt och rider i morgon bitti i stället. 
 

 

Måndagen den 28 maj 2012 kl. 21:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

De ba å åk!

 Torsdag den 24 maj 2012 sol 25 grader

 

De e ba å åk! Jag så kändes ATTRIANA vissa stunder idag. Efter att ha mjukat upp henne och hämtat upp formen red jag LB programmet. Hon kopplade på turbon och det var bara att åka med. En underbar känsla det är så det ska vara i programridning. Enda gången jag fick påminna henne var i volterna då hon tappade lite. Det var häftigt. 
Red fram formen enligt Christinas metod och den fungerar hur bra som helst att få hästarna i balans. 
 
MARION blev också jättefin. På slutet när jag lade ner henne i galoppen! Jösses vad det gick! Fördelen med den här metoden att jag lättare kan jobba kvar tre takten i den samlande galoppen. Det är ung som jag jobbat tidigare men hon är i lite högre form, men på tygeln. Det blir spännande nu framöver när jag ska testa denna metod. Det blir naturligtvis bara korta stunder. Felet jag alltid tidigare gjort med Marion är jag inte velat driva med skänklar så mycket. Min filosofi har varit att med styrka kommer kraften. Men lilla Marion är faktiskt lite lat och behöver en lite puff i rätt riktning. Då blir hon kanonfin, kul verkar hon tycka att det är också. Ja, det är så, man lär så länge som man lever.
 
Läste en fin sak på min facebook ; Man dör bara en dag, man lever alla andra dager.
 

 

Torsdagen den 24 maj 2012 kl. 14:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lösdriften klar, hästarna ute

 Onsdag den 23 maj 2012 sol och hela 25 grader

 

Vilket väder! Tog en lång tur med MARION på förmiddagen. En anspråkslös ritt. Det höll på att gå på tok! När vi kom ut på en lite större väg blev hon plötsligt rädd!  Öronen var spetsade och hon frös till is, jag förstod ingenting förrän jag hörde något konstigt. Det var en rullskidsåkare som kom emot oss. Han lät lite underligt. Från andra hållet kom en stor vit skåpbil som då också blev otäck! Rullskidsåkaren sa att hästar brukar bli rädda när han kommer. När till och med Marion blir rädd hur reagerar då andra hästar?
 
ATTRIANA hade varit ute och travat och galopperat på gamla landsvägen och skött sig fint. Det är mycket varmt ute och jag ska åka till stugan några dagar så jag bestämde att jag skulle göra klar lösdriften idag. Marion få gå i en liten gräshage eller tillsammans med de andra med betesbegränsare på sig under dagtid. Attriana och Isabella går ihop i en stor gräshage på dagen. På natten släpper jag in Isabella till Marion så det kan gå in i sitt sommarstall tillsammans när de vill och äta lite halm och hö. Attriana hade jag tänkt att ha ute men hon stod och smågnäggade vid sitt sommarstall och ville in där som det brukar vara. Fick be mannen komma ut och ta bort dammigt hö som fanns i den boxen och bäddade sen fint med halm och hö till henne. Då blev alla nöjda.
 
Rider båda i dressyr i morgon fm sen drar vi iväg till havet och stugan, härligt! Malin rider Attriana och jag hoppas att det kommer någon och riden Marion också? 
 

 

Onsdagen den 23 maj 2012 kl. 23:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

löshoppning på gräs

 Måndag den 21 maj 2012 sol 20 grader

 

Lajbans för hästarna idag, inne i schemat igen och det blev cavalettiarbete med löshoppning på gräs. ATTRIANA var lite slö (brunstig?) så hon rev hindret rejält en gång. Tunnor och bommar flög iväg. Hon tvekade en gång efter det men sen vaknade hon till och hoppade fint.
 
MARION var också lite ouppmärksam till en början med och snubblade över en cavalettibock, men gick sen fint. Fick ett telefonsamtal under tiden, men man är ju kvinna och klarar av att både prata i telefon och arbeta hästen, först på volt, sen cavaletti och sen hoppning. Vilka snälla hästar jag har.
 
Jag får gratisträning med trafik idag, grannen sår korn precis vid hästarna, toppen! Ock ” den bruna” håller sig lugn. 
 
I morgon har vi begravning av Marie min syster så jag ägnar dagen åt henne. 
 

 

Måndagen den 21 maj 2012 kl. 12:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Stolt igen över elev som kom 2:a på rikstävling

 Den 20 maj 2012 sol, regn och 20 grader

 

Idag är jag stolt igen.  Min duktiga elev som rider sin Nordsvenska travare var och tävlade på en rikstävling. Fösta dagen var utställning och hästen blev bästa kallblod. Idag var det tävling och i första klassen kom de på andra plats med 66 %. I andra klassen hade de fått missar i skritten bland annat och hamnat precis utanför placering. Men de kommer igen nästa år och jag tycker att de var så duktiga!
 
Intressant clinic igår med Christian Carde. Fransmännen fokuserar mycket på hästens mun, nacke och halsvinkel. Ingen ridning på bogarna. Lärde mig några nya saker…. Han nämnde balans som jag också tycker är så viktig och vill ha med i utbildningsskalan. Men Christian nämnde att det är fyra saker som ska vara i balans. Hästen och ryttaren både i psykisk och i fysisk balans. De är ett bra tankesätt. Byterna ville han att de skulle rida utåtställda på en volt och sen byta i rytm och takt. Det verkade också fungera bra. Vad jag gillar med Christian är att hästarna ska vara lätta i fram men det förutsätter också att de är aktiva i bak. Det gör att hela hästen sitter ihop.  Annars var det tyvärr inte så många bra ryttare som red. Vad som retade mig till bristningsgränsen är att de flesta red lätt på ”fel” sittben. En av de mest grundläggande saker för att få en rak häst! 
Tyvärr var jag dålig i går kväll och kunde inte rida men i morse satt jag upp på ATTRIANA. Jag ska nog vara lite försiktig med henne för hon är lite öm på lårmuskeln på vänster ben och vilar gärna på det. Hon tyckte att det var skönt att få lite liniment där. Men jag testade att rida henne lite högre från början. Hon var lite snopen för den högre formen brukar vi komma till i slutet av passet. Men hon gick fint där med aktiva bakben. Men att variera form, takt och tempo tänker jag inte överge. 
 
Red henne även i förvänd galopp som vanligt. Hon är helsäker i högergaloppen nu, det blev därför lite mer träning i vänstergaloppen men den blir bara bättre och bättre. Avslutade med att testa byte på volt med utåtställd häst som jag ställde om och bytte. Det blev väl sååådäär. Men jag ska definitivt fortsätta med den metoden då jag tror på Christian. Skulle vara roligt att rida för honom igen om han kommer något mer. 
En rolig sak som hände var att vi tittade på en film som han spelat in med sin häst. Han red precis som jag brukar göra. Först gå igenom alla rörelser i skritt, sen samma sak i samlad trav och galopp. Det var så jag red MARION när jag red för honom för ett par år sedan. Jag red upp det själv och han tittade bara på. När jag var klar kom han fram till mig och sa att; Everythings was just perfect!  Inte undra på att han tyckte att det var bra. Det är så han vill att man ska rida.
 
MARION gick lektion med träning av LC program.  Serpentiner är inte så lätt. Hon fick träna på att först bara rida dem med blicken. Sen lade jag till att hon skulle ställa hästen också men inte överge blicken. Slutligen fick hon forma sig i innersidan själv för att få den sista finishen. Det är verkligen mycket man ska tänka på i serpentinridning. Men en bra övning är det både för häst och ryttare. 
 

 

Söndagen den 20 maj 2012 kl. 20:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Är förälskad i hela rasen!

 Fredag den 18 maj 2012 halvsol 16 grader

 

Kul att rida i dag! Igår blev det inget, var totalt slut när jag kom hem på kvällen efter en hel dag med Berger hundar och deras trevliga mattar. Det var roligt att se att det kan gå så lugnt till vid vallning av får. Fåren var lugna och verkade nästan tycka att det var roligt. Alla Berger hundar klarade anlagstestet. För lilla Greta var det roligt att få träffa andra hundar, hon gillar sina kompisar. En svart storpudel uppenbarade sig. Alla Bergerhundar gick till attack samtidigt, vilka mobbare de är! Rashatare! Men så otroligt söta de är! Är förälskad i hela rasen, alla hundar! De är underbara!
 
Jag var inte bara trött igår utan får också magont efter en jobbig dag och då går det bara inte att rida, tyvärr. Det tog jag igenom i morse. Började med att klippa Marion som blev som en ny häst igen. Hon orkar inte med den tjocka pälsen utan flåsar till och med i skritt. Båda hästarna fick stort sätt likadant jobb. 
 
Efter en skritt-tur, uppvärmning i, skänkelvikning på liten volt, minskning av volten så mycket de kunde spåra, skänkelvikning på rakt spår, böjning av halsen på volt, sluta på mittlinjen och byte av sluta, halva steg och några ryggningar. Jogg i trav och galopp. Därefter arbete.
 
Idag galopperade jag bara då det har varit lite hårt ute för galopparbete. Jobbade med tempoväxlingar, byten och förvänd galopp. ATTRIANA lyckades idag gå ett varv på banan i höger galopp i vänster varv. Efter det blev hon riktigt upprymd av lycka att hon klarade det. Vänster förvänd inte lika bra än, men det kommer. Tempoväxlingar fungerar bra på båda hästarna. Ingen av dem har en tanke på att bryta av galoppen, det är skönt. Med Attriana tog jag den samlande galoppen på volt med fattningar ur bakdelsvändingar. Efter det försökte jag mig på en vändning i galopp och sen byte. Första gången gick det bra. Sen hamnade vi i vänster varv med höger galopp. Lätt som en plätt sa Attriana och tog den lilla volten i förvänd galopp i stället. Jag bara skattade åt henne och avslutade. Det är roligt att se henne så stolt. MARION tränade jag piruetter genom att minska galoppen i svag sluta. Det gick strålande! Gjorde det tre gånger och den tredje gången var hon rätt centrerad, oj vad hon jobbade med sina bakben. 
 
I morgon åker jag på clinic för Christan Carde.
 

 

Fredagen den 18 maj 2012 kl. 17:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

SI leden

 Onsdag den 16 maj 2012 fint väder 14 grader

 

Tog en härlig skogstur med MARION och GRETA på förmiddagen. Red bettlöst. Det är väldigt mycket vatten i markerna fortfarande. Greta tog sats och skuttade över en stor vattensamling. Marion blev lite förskräckt över vad hunden gjorde. Sen gjorde vi likadant! Det var härligt! Red idag över ett hygge. Det känns alltid lite olustigt. Jag tänker på den stackars tjejen som fick sin häst skadad i flera senor, muskler och leder av ridning i oländig terräng.  Den hästen klarade sig inte. Man skulle kanske ha lindade ben vid tillfällen när man rider där det är ris på marken. Ska nog ha det nästa gång. ATTRIANA kommer att knalla ut med Malin i kväll. 
I morgon ska jag på Berger träff med hunden. Vi ska studera hur de vallar. Hoppas jag orkar rida när jag kommer hem. 
 
Den fina SM hästen är nu genomgången och kollad för lite hårdare träning i sommar. Det var lite skavanker bland annat det välkända SI leden. Han är en omskolad hopphäst och just hopphästar kan ha det här problemet vad jag förstår? Intressant! Nu är det åtgärdat på denna häst och det ska bli spännande och kul att följa dem. En annan av mina elever rider ridtravar riks i helgen. Lika duktigt det och jag håller nu tummarna att det går bra. De är så duktiga.  
 

 

Onsdagen den 16 maj 2012 kl. 16:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hästens psyke först av allt

 Tisdag den 15 maj 2012 sol 15 grader

 

Oj! Vad tiden rinner iväg nu på våren. Det är som vanligt alldeles för mycket som händer i maj. Men hästarna ska naturligtvis hinnas med för det. De betar lite mer för varje dag nu och jag hoppas kunna släppa dem på lösdriften om en vecka. De äter mindre och mindre av det hö de får i hagen. 
 
Igår tömkörde jag både ATTRIANA och MARION. Alltid en bra introduktion på några kommande dressyrpass. Gjorde det ganska enkelt för dem. Började med skolor och skänkelvikningar längs långsidorna. Jobbade sen på volten med minskningar av volten och övergångar i alla tre gångarter. Det var skillnad på höger och vänster galopp när jag kom till den lilla volten med Attriana. Till vänster hittade hon piruettgaloppen men orkade inte hålla den riktigt. I höger galopp galopperade hon på i lägre form men inte i piruettgalopp, intressant! Den vänstra galoppen är lite starkare på något underligt sätt. 
 
Idag red jag dressyr och de fick jobba med likadana saker förutom att jag red fler byten med Marion. Hon kändes lite grästrött och tjock igen trots att hon inte går med de andra och äter gräs. Tänkte att jag skulle behöva ta det lite lugnare med henne men hon kom igång sen och jobbade på riktigt bra. Det är ju viktigt att hon jobbar med sin stora mage. 
Jobbet idag bestod av träning på en volt. Gjorde samma sak i alla tre gångarter. Började i skritt med först öppna inåt, öppna utåt, sluta inåt, sluta utåt, flyttade ut bakdelen och slutligen böjning. Attriana hade först lite för högt tempo men ändrade inte det utan lät övningen dämpa tempot. Det var duktiga båda två. Red sen några fattningar till galopp från böjning. Attriana förstod inte. Det brukar vara svårt för dem i början för de kan inte komma ifrån och fuska på något sätt. Marion fixar ju det men jag lät bli att traggla med Attriana. Hon hade varit så duktig och krånglat sig egendom alla övningar i galopp utan att stanna eller försöka bryta av galoppen trots att det var svårt. Hästens psykologi går föra allt annat. Det ska bli roligt när hon sen klarar av övningen. Då får jag en riktigt samlad galopp. 
 
Det har regnat mycket och det är lerigt i hagen på sina håll så nu smörjer jag in Attrianas karleder varje dag med mjukgörande kräm. Jättebra i förebyggande för att slippa ev mugg. 
 

 

Tisdagen den 15 maj 2012 kl. 14:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

En elev kvalad till SM!!!!!!

 Söndag den 13 maj 2012 sol 12 grader

 

STOR DAG IDAG!!! PAULINA KVLAT IN TILL SM I DRESSYR I AUGUSTI!!! JÄTTEDUKTIGT!!!!!
 
Det tråkiga är att jag kan inte följa med då vi har vårt ridläger i klubben samma helg.
 
Tillsammans med ett gäng från ridklubben var vi idag på studiebesök till en påbörjad hästby. Travfolket har etablerat sig där och nu väntas det på ridfolket. Ett stort fint ridhus har byggts och belysta ridvägar. Det är bara att önska dem lycka till och hoppas att ridfolket hittar dit. Stora planer fanns och kommunen är med för att ännu mer profilering som hästkommun. Hoppas att trav och ridfolket kan ha utbyte av varandra och även bjuda in galoppen. 
 
Det blev ridning på kvällen med MARION, dressyr. Hon har ju mest ridits ut den senaste tiden. Det blev ett tufft pass med det snällaste bettet. Många tempoväxlingar för att få fatt på hennes bakben. I och med det blev byterna riktigt lyckade.  ATTRIANA reds av Malin på banan. Hon hade också fått i uppgift att rida tempoväxlingar i alla gångarter. Det hade gått bra utom i galoppen. Det är inte så lätt utan det är där Attriana är träningsmässigt. Ska fortsätta det jobbet  morgon.
 
Taggad var hon till beteshagen idag igen. Men med kedja nöjer hon sig med att takta dit och det köper jag. Även Isabella taktar ner dit. De är ju överlyckliga att få lite mer gräs. Idag betade Attriana 30 minuter och Isabella 50 minuter.  Attriana hade lyckats smita ur stallet när Malin skulle släppa ut henne i hagen igen. Hon hade galopperat runt ner till beteshagen ett par gånger och varit väldigt upprörd innan hon sprang in till stallet igen. Hon blev nog lite chockad över att det blev så tokigt. Men jag litar alltid på att hon ska klara av sådana busfasoner. Hon gick i en hård skola som liten då hon fick lära sig att ta tillvara på sin egen kropp med många gånger då hon halkade omkull. Nu när hon är mer värdefull hoppas jag att den läxan sitter. 
 

 

Söndagen den 13 maj 2012 kl. 22:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attriana fyller 10 år och Marion 21 år idag

 Lördag den 12 maj regn tio grader

 

Hemkommen från Paris igår. Helt slut idag, ligger mest på soffan och äter praliner. Ja, orken tar slut rätt snart så fort man gör något, det är lite sorligt. Men det var det värt den här gången. Paris är en underbar stad. Det var roligt att få visa sonen alla fina byggnader och parker. Lägenheten vi hyrde genom Sembo var som vanligt fin och ren. Vi gick flera km varje dag men åt också mycket så det blev nog plus minus noll på ”fettkontot”. Verseille var sort! Vi promenerade i fyra timmar i parken men såg bara en bråkdel. Så det blir väl att åka tillbaks och se resten en annan gång. Kanske även gå in i slottet, det hann vi inte med.
 
Tänk vilken tur jag hade, råkade sätta på tv´n och det var en uppvisning från Cadre de noir i Saumur. Det var från 2008 och stor publik. Såg tyvärr inte från början men det började med att en man dubbellongerade en häst med yttertömmen bakom rumpan. Den fick hoppa över ett bort och sen över en stol. Stora applåder varje gång. Därefter red en ryttare ett kurprogram som inte var så mycket mer än det vanliga. Hästen gick ur form ibland och tappade takten. Slutligen var det en cadrilj som började pampigt i skritt. De lyfte sina hattar i takt när de kom in. Men sen var det inte hundra procentat samspelt. Jag retade mig på en ryttare som satt i sk. Hängsits, flera av byterna blev jämfota en del hästar piafferade inte riktigt. Har jag blivit en hemskt satkärring tro? Men jag blev faktiskt besviken, hade trott att det skulle vara bättre. Eller har jag bara blivit mer kräsen? Det ska bli spännande på lördag ska jag träffa Christan Carde, en före detta chef för Saumur. Han har varit min hjälte, kommer jag tycka annorlunda om hans träning nu. Sist jag red för honom sa han ju att allt jag gjorde var perfekt! Det kanske inte var så perfekt? För det är det ju i stort sett aldrig. 
 
Mina hästar hade skött sig bra när jag var borta, förutom ATTRIANA som hade sparkat åt Mallin. Hon är lite närvig innan ett ridpass så man får anpassa sig lite efter hennes humör. Ingen skada skedde som tur var. Ja, det är inte någon nybörjarhäst precis. När jag orkade resa mig från soffan för att ta ut Attriana och ISABELLA  till en bättre gräshage var Attriana helt galen! Hon hade mycket bråttom om jag säger så. Då blir hon stor och jag sa till sonen att man ska ju egentligen ha hjälm när man leder hästarna. Idag var det motiverat. Hon var ju bara glad men i alla fall. Till ock med  Isabella taktade ner till hagen. Attriana sprang runt och lättade på frambenen. Då ska  man inte vara nära dem. Jag vill heller inte att de beter sig så vid hanhavande. De ska gå lugnt bredvid med lågt huvud. Men, idag kunde hon bara inte behärska sig. När vi skulle hämta dem efter 20 min var det riktig bus i hagen så jag tog en kedja för nosen på Attriana för första gången. Hon blev som ett lam!!! Egentligen var det lite taskigt för Attriana fyller 10 år idag och Marion 21 år! De ska få morötter ikväll. Tyvärr kunde jag inte bjuda Marion på gräs då hon blir dålig av det.
 
I morgon ska jag tillsammans med kommunen åka på studiebesök till en nyanlagd hästby men ett stort nytt ridhus. Det ska bli spännande hur de kommer att presentera byn. 
 

 

Lördagen den 12 maj 2012 kl. 19:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Paris nästa

 Söndag den 6 maj 2012 sol 12 grader

 

Igår var hästarna ute på tur, de hade varit snälla. MARION gick lektion idag och ATTRIANA fick träna vidare på det vi påbörjade i fredags. Hon var lite lojare idag så det var inte lika mycket schwung i traven. Lade in galopparbetet tidigt och det blev träning i förvänd galopp som fungerar bra nu, speciellt i höger galopp i vänster varv. Hon känns  riktigt stadig.
Vad gäller traven så fortsatte jag med de halva stegen i trav. Idag gick jag vidare med övergångar från halt, ryggning och skritt piaff till travpiaff. Det tände till henne lite mer och var bara positivt idag. Emellanåt går hon gärna själv ner i låg form och stretchar. Skönt att kunna jobba med lite mer svårigheter nu utan att hon exploderar. Men det har tagit tid och den tiden har hon behövt för att nå målet med samling i lösgjordhet. 
 
Nu bär det iväg till Paris några dagar och tjejerna rider medan maken sköter stallet. Isabella brukar alltid bli dålig när jag reser iväg. Håller tummarna att hon inte hittar på något! Mina duktiga elever har varit ute och tävlat. 69 % i LB:1 med en sexårig ponny och seger. Systern red  66,4 % i MSV B:4 och andra plats. Första kvalet till SM klart. Ett till och de kommer till SM i Skåne i Augusti. Bra jobbat och superduktiga tjejer! Jag jättestolt som följt dem sen de var små. 
 

 

Söndagen den 6 maj 2012 kl. 18:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Byten

 Fredag den 4 maj 2012 regn 10 grader 

 

Idag fick jag lite hjälp på traven vad gällde ridningen av ATTRIANA. En långtradare passerade på vägen och stod en bit ifrån och lastade timmer. Det hettade till i hennes hjärna men gjorde henne bara mer alert. Hon var fantastisk! Det kändes som vi bara flög fram på ridbanan, därför tänkte jag om och red inte så många övergångar. Den enda riktiga vi gjorde var i trav öppnan då jag saktade av till skritt men behöll öppnan. Hon trampade på som igår med korta steg. Skolor, skänkelvikningar, tempoväxlingar och ökningar allt var perfekt med så små hjälper man bara kan ha. Dagen ”klo” var framåtgripande piaffsteg för första gången uppsutten en hel långsida. Så häftigt det var! Efter den övningen fick jag lägga ner henne på volter ett par minuter men hon lugnade ner sig ganska snart. När jag kom till galoppen ville hon inte, i stället föredrog hon ökning, öppna eller t.o.m. piaff hellre? 
 
Då var jag ju tvungen att få igenom galoppen men jag hade nästan lust att strunta i den för hon var så rolig med sina idéer. Galopperade lite på volten vände igenom volten och bytte galopp på ett litet slarvigt sätt. 
Att jag nu vågade göra ett ”slarvigt” galoppombyte beror på att jag i går kväll tittade på en film jag inte sett tidigare då jag red byten med Marion på vägen upp till gården. Hon gör faktiskt rena byten från höger till vänster, eller var det nu tvärt om? Det har känts bra men jag har inte visat upp dem för någon så jag var lite osäker. Så nu är jag inte orolig för att fel kan sen bli rätt. 
 
MARION red jag byten med hej vilt. Försökte få fram några dubbla byten men det gick väl sådär Med några galoppsteg emellan byter hon så lätt. Jag har tid att fundera på min sits, att inte slänga med skänklarna utan mest använda en axel i stället. Det är roligt! För första gången någonsin gjorde hon också en perfekt övergång från piaff till passage. Passagen kändes super! Hon trampade på under sig och var hög i fram men på tygeln, kanske något över bara. Hästarna var fantasiska idag. Det tar tid att komma så långt med dem. Speciellt med Marion som inte har några förutsättningar för samling över huvud taget. Kul är det att nå resultat!
 
Blev lite fundersam, tittade i två dagböcker från 1963 och 1964. Allt handlade om hästar och lite kärlek. Jag var runt 16 år och bodde nästan på ridskolan i Solna. Skolan var inte så viktig. På sommaren när jag inte var och badade red jag flera hästar om dagen i Furuvik och jobbade även med dem. Tjänade runt 7 kronor om dagen men var lika lycklig för det. Jag har skrivit upp varenda ridlektion jag tagit och vad vi gjorde? Jag ritade upp alla stall med spiltor och skrev hästarnas namn. Nitro, Benita, Zenta o.s.v.
Hur långt har jag kommit idag? Det känns som om jag håller på med samma sak idag, 49 år senare? Snacka om fanatisk! 
 

 

Fredagen den 4 maj 2012 kl. 23:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

ordet OCH! Viktigt

 Torsdag den 3 maj 2012 halvklart 15 grader

 

Äntligen börjar jag få tillbaks krafterna och kan hitta tillbaks till den röda tråden i träningen med hästarna. Tankarna och idéerna börjar komma tillbaks, det som är stommen i hela arbetet.
 
Idag jobbade jag med övergångar och hade kandaret på för att få lite mer precision. Den första övergången i skritt var på en liten åttvolt. Ju mindre cirklarna är desto svårare blir övergången. De är smidiga båda två så det gick bra. Den övriga uppvärmningen var lite varierad med hästarna. MARION fick jag träna fartkontroll med. Hon börjar lägga på hullet igen och då blir det lite jobbigare att arbeta. ATTRIANA var fin och lyssnade till små hjälper. Jag märkte att hon tyckte om när jag mjuknade i innerarmen vid galoppfattningarna. Det är något jag inte får glömma bort. Jag kom på idag att jag alltid ska säga OCH framför orden jag säger  till hästarna. Det blir som en halvhalt och jag kan då bättre förbereda dem för kommandoordet. Tanken idag gick också till att det är bara att jobba till framgång som gäller man kan inte forcera fram framgång. Forceringen har jag sett både i den akademiska ridningen likväl som i den moderna sportridningen, tyvärr. 
 
Själva jobbet idag var på mittvolten. Började med övergångar från skritt till halt, sen trav till skritt, trav till halt, trav till halt och ryggning. Samma sak med galoppen. Attriana var jätteduktig på att korta upp de sista stegen före en övergång. Marion tvärstannade, så det fick jag korrigera. För träning skull är det bättre att de trampar upp under sig. Mellan varje ”rörelse” red jag genom volten men inte i låg form som jag brukar utan i en högre arbetsform. I galoppen red jag byte med Marion men med Attriana gick jag ner i skritt efter halva vägen. Svängen blev bra och hon orkade bära sig även i galopp.
 
Allteftersom svårigheten ökade blev hästarna bara bättre och bättre. Traven jag fick efter övningen var underbart schvungfull. Även  galoppen efter övergångarna från ryggning blev mer schvungfull. Det var en härlig känsla. I morgon ska jag fortsätta arbetet och gå vidare till piaff övergångar.
 
En underbar värmande känsla fick jag också när mobilen ringde under ridpasset och blomsteraffären ville komma över med mer blommor. Det var från dessa underbara människor i vår hästförening på Ultuna. Så snällt av dem att tänka på mig!
 
På eftermiddagen var jag till stan och köpte timotej frön till vallen som ska sås in. Kommer att blanda in örtblandningen jag har kvar av till timotejen. Hoppas det blir bra. Just timotej är det godaste hö´t som hästarna gillar. Lätt torkat är det och det blir långa strån om man ska hässja.  
 

 

Torsdagen den 3 maj 2012 kl. 22:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Olika former

 Onsdag den 2 maj 2012 sol 18 grader

 

Det har ju varit lite turbulens den sista tiden men jag tror att man måste försöka hitta tillbaks till vardagen. Det är det som är så bra när man har djur som man måste ta hand om under vilka omständigheter som hels. Jag känner fortfarande att jag inte har så mycket ork. Efter 100 m öppna med Attriana får jag sendrag och kramp. Lika i båda varven. Attriana är snäll som alltid när jag inte mår så bra. Utom att hon av misstag lyfte frambenet när jag satt på huk och rengjorde hennes karled. Hon råkade smälla till mig på höger ögonbåge så nu har jag en blåtira där. Hoppas den försvinner innan Paris semestern. Det gjorde jätteont och jag visade det, den underbara hästen böjde sig ner över mig och tröstade. Hon är en riktigt mysig häst trots all flykt hon har i sig.
 
Red en del samlade arbeten med henne. Det är lättare för mig men jobbigare för henne. Jobbade med bakdelsvändningar och sen med piruetter i skritt, trav och galopp. Använde mig bland annat av vändningar på volt. När jag kommer till galoppen krävs balans på bakdelen. Det löser jag genom att rida henne i mycket hög form. Hon får det då lättare i början för att förstå vad hon ska göra och känna sig säkrare. När hon själv känner att hon klarar av det kommer hon att själv sänka sig. 
Att variera formen både i mycket låg och hög är en väg till rätt form så småningom. Det krävs dock känsla för att veta hur man ska göra. Viktigt är att lyssna på hästen. 
 
MARION klarade piruett övningen i galopp riktigt bra. Hon kortar upp stegen och kan hålla balansen själv. Hon fick jobba ett rejält pass och blev bara bättre och bättre. Jag har aldrig sett henne skumma så mycket i munnen tidigare.
Idag går båda hästarna ut i naturen och den härliga solen med Anna och Malin.
 
Julia har gjort det igen, tagit placering på det nationella meetinget i ponny hoppning i Mora. En tredjeplacering med Castillja. Flera placeringar med sina B-ponnyn och nu med sin c-ponny. Mycket starkt gjort! Stort Grattis!!
 

 

Onsdagen den 2 maj 2012 kl. 11:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.