Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

kommer sakta igång igen

 Lördag den 28 april 2012 halvsol 12 grader

 

Börjar få tillbaks lite krafter efter sista tidens turbulens. Dagen efter att Marie gick bort var vi på en begravning. Det var tufft! Fick några fina trösterika ord av prästen; det är så livet är! Livet är också att på måndag fyller min man 70 år. Om en vecka åker jag och min son till Paris på semester några dagar. Det blir lite för mycket på för kort tid. Vi har fått två jättelika och underbart fina blombuketter som tröst. Det gläder mig in i själen att man har vänner som tänker på en i en sådan här svår stund.
 
I går red jag igen men jag hade inte mycket till kraft. Red ut en skrittur med MARION, vovven var med. Det var harmoniskt och skönt. ATTRIANA tog jag på banan men bara i skritt och trav. Trots det fick jag kramp, sendrag och hade ingen ork alls. Under tiden jag inte ridit henne hade hon fuskat lite med sin vänsterbog men det var inga problem att ändra på. Det blev kort trav och mjuka volter. Hon var jättefin och mjuk som sammet.
Idag kände jag mig lite bättre och red båda på banan. Marion har passat på att öka i omfång igen så det blev mest galopp med många byten dvs lösgörande för galoppen. Attriana orkade jag galoppera lite idag och tränade enkla byten med henne. Red utåtställda volter i trav som jag även minskade. Det kändes annorlunda. I skrittarbetet red jag en långsida i halva steg. När jag efter det började trava gick hon även då med mycket korta steg. Där ser man hur förarbetet påverkar själva arbetet. Hon verkade tycka att det var roligt att jobba. Ska nu prova att galoppera efter den halva stegen i skritt för att få de korta stegen i galoppen. 
 
I morgon går båda hästarna ut i skogen på uteritt. Det börjar bli gräs i hagen så jag byter ut en del hö mot halm. Det är alltid svårt att fodra när det blir ombyte av gröda i hagen. Själv måste jag försöka röja lite inne. Det ska vara fint när gubben fyller även om vi åker bort den dagen. När jag åt mina kortisontabletter blev jag bättre med astman men nu är det likadant som tidigare. Måste också hitta ro och försöka förstå att Marie inte finns mer. Nu kan hon inte läsa min blogg längre. Det känns verkligen i hela kroppen. Med båda föräldrarna borta finns inte min bardoms familj kvar. Ingen av dem blev gammal.  
 

 

Lördagen den 28 april 2012 kl. 19:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Marie Hedzén

 Idag kl 11.30 avled min lillasyster Marie Hedzén endast 59 år i cancer. Hon sommnade in lugnt och stilla, jag var med henne. 

 

Onsdagen den 25 april 2012 kl. 18:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

vila

 För tillfället blir det inga inlägg på bloggen. Hästarna går på halvfart då vi har stor sorg i huset. Min syster klarar inte cancern och ligger nu på hospis. 

 

Måndagen den 23 april 2012 kl. 10:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Fortbildningskurs för Erik Lette

 Torsdag den 19 april 2012 11 grader halvsol

 

Var i går hela dagen på Solna Ridskola ang. fortbildning för tränare. Kostnaderna vi brukar betala för att ha dessa kurser på Strömsholm brukar vara fyra gånger så dyrt och fyra gånger sämre för det mesta. Så det var bra! God mat fick vi på Scandic hotell. Erik Lette höll i kursen och det var roligt och givande att lyssna på honom och hans enorma erfarenhet utifrån Europa. Mycket det han säger är lite gammalmodigt kan man tycka men det mesta kan appliceras på dagens ridning. Har tog på sig att vara ansvarig för utbildningsskalan. Jag tog till ordet och frågade om inte balans skulle vara med? Svarslös är han aldrig och sa att balans ingick i kontakt? Men under hela dagen sen vet jag inte hur många gånger ordet balans användes. Så det är nog så, ordet balans ska vara med och  liksom många av de andra orden följa med utbildningen hela vägen.
 
Vi fick sen titta på olika ekipage från Grand Prix till en 6 åring. Hans träningar är annorlunda uppbyggda mot mina men jag gillar i alla fall hans upplägg. Det är mjukt och harmoniskt. Om någon inte fungerar gör man bara om och lägger inte så stor vikt vid det. Han betonar enkelheten.  Grand Prix ryttaren red väldigt fina byten. Då jag känner henne lite sen tidigare pratade jag med henne och vi kom överens om att hon ska rida byterna med Attriana i sommar. Hoppas vi kan genomföra det.
 
I går hade ATTRIANA varit ute med sin Malin själv i skogen. Ock det var som det varit tidigare, hon är lugnare utan någon annan häst med. Kostig häst det där. Idag var hon jättefin, inga spänningar. Red lite som inspirationen gett mig från igår. Jobbade igenom hörnen ordentligt. Som man ska med halvhalt och uppfångade av yttertygeln ur hörnen. Red även lite volter med rak häst. Enl. Erik dyker de inte lika lätt då. Det gick bra men mina hästar dyker inte i alla fall nu mer. Sen blev det mycket att bara rida på. I traven var Attriana underbar. Kortade och längde henne och hon är så elastisk nu. Men, galoppen är jobbig både för henne och mig. Hade glömt mitt njurbälte och jag orkar inte hålla henne med magen. Det blir i stället att hon lägger sig lite i handen. Stackars häst! Sån svag matte hon har. Red några enkla byten och försökte jobba med mig själv. Var helt slut och flåsig. I morgon blir det lungkliniken, hoppas jag får medicin för andningsproblemen. 
 
MARION var lättriden som vanligt. Hon är lättare att rida i galopp än i trav. Galoppen är fin nu och det blev ungefär samma ridning som med Attriana. När jag tittade på henne i hagen blev jag mäkta stolt. Hon ser så musklad och fin ut. Saker har verkligen hänt med henne. 
Idag använde jag de snälla bettet. I morgon lite tuffare träning med kandar och därmed lite mer finlir. 
 
Tyvärr gick det inte bra för min syster och hennes operation. Hon har fått mer cancer i magen och de kan nu inte göra något mer. Hon vill inte till hospice utan vill vårdas hemma. Det känns tungt och tråkigt.
 

 

Torsdagen den 19 april 2012 kl. 18:17

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Isabella piafferar i repgrimma

 Måndag den 16 april 2012 sol/moln/regn 10 grader

 

Måste bara göra ett tillägg från gårdagen. Malin hade tagit en promenad med repgrimman med ISABELLA den gamla pensionären. Hon hade varit på tårna som vanligt. Men hon hade även själv gått i öppna och sen även börjat piaffera i form helt själv. Hon är så fantastisk den hästen. Hon står ofta och tittar på när jag rider de andra hästarna. Drömmer nog om fornstora dagar. 
 
ATTRIANA och MARION fick gå två rejäla pass idag på det snälla bettet. Attriana fick jobba mycket i galopp som vanligt, där ligger vi efter. I traven var hon hur fin som helst. Red skolorna lite överallt. Hon gjorde jättefina ryggningar. Provade också att korta stegen väldigt mycket i traven. Det var nästan piaffsteg. Gjorde övergångar därifrån som var riktigt bra. Man märker hur lätt hon har mot Marion när man gör samma arbete med henne. Kortade galoppstegen lite längre stund idag och efter det blir hennes galopp mycket bättre. Snabbare ben och mer ovan mark.
 
Marion fick gå delar av MSVB programmet. Skrittpiruetter framför allt till höger. Nu samlar hon sig och trampar mer på stället, bra. Red en hel del byten i serpentinbågen. Tränade mig själv på att ge byteshjälpen lite mer och exakt. Det känns som byterna från höger till vänster blir rena nu. Men måste kolla upp det med någon. Red även några halvpiruetter i galopp med korta snabba ben och det blir sån skillnad och det känns bra. Har inte riktigt kommit dit med Attriana än. Hon kräver mer av mina egna muskler.
 
Håller tummarna hela dagen idag då min syster genomgår en väldigt svår operation för sin hemska cancer. Läkarna var inte säkra på om hon skulle klara av det. Känns lite nervöst! Men jag hoppas verkligen att det går bra. 
 

 

Måndagen den 16 april 2012 kl. 15:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Maskanalys

Det har varit roligt att analyser hästarna träck med bra mikroskåp. Kul att tiita på äggen och den här gången gjorde jag en odling också.

 Ingen avmaskning i år heller. 500 äg och bara några enskaka maskar.  

 

 

Söndagen den 15 april 2012 kl. 18:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Börjar förstå dressyrens svåra konst!

 Söndag den 15 april 2012 sol/regn 10 grader

 

Igår vaknade man till snöstorm idag varmt och skönt väder. På eftermiddagen igår blev det finare väder så ridningen fick bli då. Hade en härlig skogstur med MARION. Hon var pigg! ATTRIANA tog jag på banan. Gjorde lite samma slags jobb som dagen innan. Kortade galoppen på volten. Det var inga problem hon hade smält vad jag ville. Hon kändes fin! Tyvärr glömde jag att sätta på mig njurbältet och jag känner att det är stor skillnad. 
 
Idag red jag igenom MSB:1 med Marion. Jag har tävlat det programmet tidigare och kom faktiskt ihåg det efter en snabb påläsning. Det är det MSV programmet som är på 40 meters bana. Föredrar det så jag kan träna på banan hemma. Allt gick ganska bra förutom skrittpiruetten till vänster. Hon envisades med att flytta ut höger bakben. När jag gjorde den på andra ställen på banan gjorde hon det perfekt men där det ska vara i programmet envisades hon. Jag blev lite frustrerade på henne. Annars var hon som vanlig idag inte som i fredags när hon var gudomlig. Förstår fortfarande inte hur hon kunde vara sååå fin. Får nog aldrig uppleva det igen? Jag börjar äntligen komma underfund med hur Marion fungerar i programridning. Hon latar till sig och blir springig rätt vad det är. Men man får inte ta henne i mun! Därför har jag alltid upplevt henne så svår. Tänk! Jag har tränat henne för så många potentater. Dyra utländska tränare och bra svenska tränare men ingen har faktiskt kunna hjälpa mig att rida henne. Men nu har jag kommit på det själv. Det är de där korta stegen jag måste ha för att sätta henne i balans. Det var så tydligt idag i programmet. Rätt som det var kom de långa stegen och hon la sig i bettet. Det är ren lathet, helt enkelt! Nu kunde jag korrigera det och då blev hon så fin och lätt. Men det måste bli mer automatik  i gången. Det ska bli spännande att följa upp det och jag ska satsa på att tävla henne i MSVB. Bytena är inte helt rena men hon byter så lätt. Kanske kan jag få bort det där skritt steget emellan också. Det går så snabbt så man märker det inte själv men jag har sett det på film. Målet är också att jag ska sätta henne i en form med rätt stegländ och tempo. Där ska hon gå tills jag sagt något annat. Så lätt ska det kännas att rida. Man får vara lite bestämdare mot hästen och sen göra ingenting. Jag kanske lär mig att rida så småningom, kanske? Det är jätteviktigt att vara ödmjuk inför den svåra uppgiften. 
 
Paulina hade i alla fall lyckats med att rida ihop 63.9% i sin medelsvåra B. Två poäng till kvalgränsen. SM i augusti hägrar. De är så duktiga så jag har stora förhoppningar. 
 
Attriana gick cavaletti och hoppning idag med Malin. Hon hade satt upp ett krysshinder men hästen hade smitit på sidan. Hon kom upp här och var frustrerad. Attriana försöker skoja med henne. Men med ett hämtat spö i stallet och nedlagt hinder kom de över. Det kommer säkert att gå bra senare.
 
Själv tog jag en lång promenad för att leta rätt på ett vindskydd uppe på mossen. Men gick naturligtvis helt vilse. Gick till vänster mot mossen genom skogen men hamnade långt till höger i en annan by. Det blev bra motion för jag hittade till slut till bilen. När jag skulle köra ut från markvägen hade någon stängt bommen. Jättekul! Där stod jag som ett fån.
 
Men med hjälp av ägaren till markvägen fick jag hjälp ut! Det visade sig att hänglåset var inte tillknäppt. Det gäller att inte ge upp, jag ska ut igen och försöka hitta vägen till vindskyddet. Red dit för 10 år sen och det är jättefint där. Men nu har jag försökt två gånger att till fots ta mig dit. Vi åker ofta skidor dit på vintern, det är så fantastiskt! Synd att man inte har kompass på mobilen. Man står på en väg och har ingen aning om man ska gå till vänster eller höger, ganska frustrerande. 
 

 

Söndagen den 15 april 2012 kl. 18:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Marion, Marion, Marion

 Fredag den 13 april 2012 ruggigt väder 4 grader

 

Kul ridning idag. MARION var helt fantastisk! Hon har aldrig gått så bra! Trots att jag red henne med kandar och hon grimaserade ordentligt när jag satt det i munnen på henne. Det var det andra kandaret jag har med lite tjockare bett. Det var dags att smörja det och eftersom jag alltid smörjer mina lädersaker efter varje pass tog jag det helt enkelt. Sen är jag så lat att jag använder samma träns på båda hästarna. Det var ATTRIANA som skulle gå på kandar idag. Tänkte mig ett lätt pass med Marion och att jag skulle vara mycket lätt på handen. Kände direkt när jag kom upp på henne att ryggen var uppe sen i går. Efter skrittjobbet på volt idag med alla rörelser kände jag att hon var hur mjuk som helst. 
 
Travade igång i sakta trav och redan då kom hon fram i passage med undersatt bakdel. Jag bara häpnade. Varierade lite mellan passagen och traven. Red samma rörelser i trav som i skritt på volten och hon fullkomligt dansade fram. Så lätt hon kändes!! Gjorde samma sak i galopp. Det enda som inte fungerade var i höger galopp i vänster varv (förvänd galopp) och öppna och sluta utåt. I andra varvet hade det fungerat men det var väl kanske lite överkurs. Hon försökte men jag märkte att det var lite kämpigt. Gjorde sen inget mer än öste beröm över henne. Start i MSV B igen kanske?
Attriana hade jag jobbet att få henne att galoppera med små korta steg. Där fick jag naturligtvis protester. Svårt sa hon! Ock bröt av och stannade trotsigt. Men efter lite övertalning fixade vi det. Fick jobba med stegen på volt och bara på ett ställe tre gånger. Hon blev lite upphetsad av jobbet och vi fick något luftsprång. Hon gör det så mjukt så jag fixar det. Men jag hade aldrig orkat hålla henne i den här galoppen om jag inte haft njurbältet på. Det gör så stor skillnad för min styrka i ryggen och magen. Jag få en helt annan ridning. Nästan som den gamla unga Anne. 
 
I morgon ska jag fortsatta med samma jobb med Attriana. Marion vågar jag nog inte ens titta på? Nu är jag så rädd om den här Marion. Rider kanske ut? Men det här är naturligtvis resultatet av allt arbete jag lagt ner på henne den sista tiden. Innan har jag aldrig lagt 100% på henne. Men nu märker jag ju att det är hon värd. Snällare häst finns inte! Rumsren är hon nästan också! Synd att man måste kvala till SM för Fjordhästar annars skulle vi kanske vara med där. Men att rida tre kvaltävlingar vet jag inte om jag orkar. Satsar nog hellre på en MSV. Sist jag red det, red jag fel väg två gånger och Marion var så sur på mig att hon inte tittade på mig ens. Men vi kom inte sist i tävlingen för det. Måste bara sätta byterna ordentligt. Idag var även de bra. 
 

 

Fredagen den 13 april 2012 kl. 15:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Med njurbälte blev det bättre

 Torsdag den 12 april sol 10 grader och sonen har blivit 28 år!

 

ATTRIANA hade varit lite sprättig igår igen på uteturer men inte blivit rädd för rådjur och uppflygande fåglar. Ja, det är sån hon är! Idag var hon jättefin på banan. Satte lite mer press på henne. Invigde ett nytt bett. Eggbett med rörliga delar som verkar mjukt och fint. Fick be henne att visa lite respekt för det. Jobbade mycket med övergångar som man aldrig kan jobba för lite med. Svårt är det också, att få till det riktigt perfekt. Det blev mest trav/galopp. Det är alltid lättare från skritt eller halt till galopp då man tar med sig samlingen. Från galopp till trav blir det gärna att de lägger sig på bogarna om det är frågan om en lång häst. Mina hästar är långa för det är den formen jag gillar bäst. Testade att lägga några halvhalter direkt efter övergången till trav men det var svårt. Däremot när jag red henne i korta steg gick det bra. Det här var ett välbehövligt arbete som jag ska jobba mer med. Snart är det nog dags att rida för instruktör så man skärper sig lite. 
 
MARION gjorde det faktiskt bättre. Galoppen hon hade idag var jättefin! Rullade på med mjuk rygg. Fin i låg form  men med energi. Gjorde samma arbete med henne. Hon verkade gilla bettet. Hon tycker inte om skarpa bett, då bara springer hon. 
I morgon ska jag jobba lite mer med Attrianas galopp. Jag ska försöka få till de korta stegen. Det kommer att bli lite tufft! Men förhoppningsvis blir det en engångsgrej för att få henne att förstå? 
En nyhet idag var att jag red med njurbälte. Det är ett gammalt som jag haft tidigare. Jag har alltid haft  min ständiga ryggverk och var tvungen att ha det när jag red . Sen fick jag sådana problem med magen att jag inte kunde ha det och hade glömt bort det. Blev påmind av en benskör dam som berättade att hon alltid red med bälte. Kom då på att jag hade detta och idag var det nypremiär. Det kändes väldigt bra att få stöd över tyggen. Jag var verkligen nöjd med hur jag kunde jobba så pass mycket bättre idag. 
 
Gick en fin tur till dammen bakom huset med Greta. Det var verkligen rofyllt att sitta och titta ut över vattnet. Längtar nu till stugan som ligger på en udde med vatten runtomkring. Träden börjar skifta i grönt så snart är det nog läge att börja åka dit. 
 

 

Torsdagen den 12 april 2012 kl. 18:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Grand prix here we come!

 Tisdag den 10 april 2012 regn, blåst  plus 4 grader

 

Tömkörde bara ATTRIANA i morse. Hon var helt fantastisk. Lösgörande jobb i skritt i öppna, sluta och skänkelvikningar. Jogg i trav och galopp på flytande cirkelbågar. Sen, galopp på väldigt liten volt. Först med fattningar från piaff eller halt. Hon valde lite själv. Hon lyckades sen hålla den mycket samlande galoppen på den lilla volten. Efter det ville hon lägga ner sen i låg form, så det fick hon naturligtvis. Men, sen fick hon piaffera utmed långsidan, med framåtgripande piaff, vila vid B, godis, sen fortsatte vi resten av långsidan. Hon var så lösgjord och så väl undersatt och med höga lyft, jag är lyrisk.
 
Det kom som vanligt lite efteråt, det är märkligt? Först var trädgårdslandet farligt sen mätsticka som jag skulle mäta hennes mun med? Funderar på att köpa ett nytt anatomiskt bett idag.  12.5 ska bettet vara i storlek. Hovslagare i kväll, nu får vi hoppas att vi inte ska behöva broddarna något mer i år, önsketänkande kanske?
 

 

Tisdagen den 10 april 2012 kl. 11:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Uppsutten hoppning med Attriana

 Söndag den 8 april  sol minus 10 grader i natt plusgraderunder dagen

 

Det blev lite mer än markarbete idag, det blev uppsutten hoppning med ATTRIANA. Byggde ett lite krysshinder på kvartslinjen. Vi började först med att rida över tre bommar. Tränade på att vända  med ytterhjälper för att hjälpa hästen med balansen. Det är förödande att bli kvar i en innerhand. När det fungerade travhoppade de hindret och fattade galopp efter hindret. Det ger en bra bjudning fram till hindret. Slutligen hoppning i galopp. Allt gick bra, men Attriana såg så snopen ut efteråt, vet inte varför. Men hon hade varit riktigt bråkig med Malin på uteritten sist så det blev även en liten makdemonstration idag från ryttaren som förhoppnings vis hjälper dem vid nästa uteritt. 
 
MARION fick gå ut en sväng och hade känts fin. Det blev ändring i tid och hon går lektionsridning i morgon och vilar på tisdag. Attriana vilar som vanligt i morgon. Det är bra då kan hon tänka igenom hoppövningen idag. Ibland behöver de lite tid att smälta. 
 

 

Söndagen den 8 april 2012 kl. 19:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ny samlande rörelse

 Lördag påskafton den 7 april 2012 sol kall natt minus 8 plus 4 grader under dagen

 

Började med en promenad med Greta på morgonen. Promenerade längs Vretaån. Var lite nyfiken vad lite mer vatten kunde göra med andningen i min egen lilla forskning. Det var ett mellanting mellan skogen och Dalälven, hm, intressant? 
 
På eftermiddagen var det lite skönare väder och jag red båda hästarna.  Samlade dem redan i skritten med halva steg och ryggningar. ATTRIANA var så söt i de halva stegen jag tänkte på myrsteg när hon tassade fram i jättekorta steg.  MARION har lite mer taktfasta steg. Det glimmar fram på Attriana också, så det kommer. Red även en ny övning i alla fall för Attriana, sidepass. Det är en westernövning med skänkelvikning helt åt sidan. Den är samlande i stället för lösgörande som den vanliga. Enligt westermanér ska man ha en bom mellan fram och bakben. Men det gick bra utan hon var duktig och ifrågasatte inte som hon kan göra med nya övningar. Marion har varit på Westernkurs så hon kan alla de momenten.
I trav kunde jag sitta på dem direkt. De fick jogga i mycket låg form och de gillar det. De blir väldigt avspända. Så jag gick vidare med samlande övningar. Halva steg, öppna, sluta och ökningar på diagonalerna. I galopp jobbade jag med fattningar från skitt. Attriana har lite svår i vänster galopp som hade när hon var ung och vi skulle börja galoppera. Men tar jag det i höger galopp först så går det sen bra i vänster också. Det blev ett riktigt styrkepass. Kunde sen inte låta blir att testa lite byten eftersom hon var så samlad och fin. Red åttvolten och bytte med ett skrittseg. Snart är vi där!
 
Efter att ha jobbat med Marion ett tag kom jag på att hon lurade mig och hade för lång steglängd. Jag fick korta in dem och göra dem mer aktiva och det blev som en ny häst som ”satt ihop”. Även galoppen blev häftigare. Pinade henne lite mer genom att rida öppna i galopp på volten och flyttade ut bakdelen några steg. Det var riktigt jobbigt men hon var duktig och verkade jättenöjd efteråt.
I morgon blir det markarbete så då får de gå framåt lite mer. Det behövs efter dagens samlade arbete.
 

 

Lördagen den 7 april 2012 kl. 22:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kantig Marion, uppsutten piaff med eget initiativ på Attriana

 Långfredag den 6 april  

 

ATTRIANA var helt underbar idag. Mjuk, lösgjord och jättepigg! Det kan väl inte vara bättre. Hon lyssnade snabbt på hjälperna och bara ville och ville! Provade att sitta på henne lite under uppvärmningen men ryggen var inte klar så det fick bli stå sits i olika rörelser ii stället. Förvänd öppna, sluta och skänkelvikningar. Förvänd galopp och olika storlekar på volter i galopp. Galoppen har verkligen förbättrats. Jämt och fint galopperar hon i samlad galopp. Red tempoväxlingar med ökningar längs med långsidorna och kort galopp på kortsidorna. Oj vad hon tog i med hela kroppen! I traven red jag sen vägen som i MsvA öppna, volt och sluta. Volten är den svåra delen att få den riktigt rund. Bytte var med  ökning på diagonalen. Den sista ökningen  fick hon sträcka ut sig mer än jag brukar låta henne göra, oj vilken ökning! Jag red lätt så jag kände inte hur ryggen var, ville inte störa henne. I galoppen jobbade i på LA med galopp, halvt igenom och förvänd galopp. Det går bra nu, men bättre i höger galopp. När jag skulle förbereda och rida några fattningar från samlad skritt trampade hon själv för första gången med ryttare. Det var så underbart, så explosiv som hon varit tidigare! Ett stort steg framåt. Hon var så nöjd med den förvända galoppen att hon föreslog att avsluta efter det och jag var väldigt trött idag också så vi gick på hennes linje.  
 
MARION var lite kantigare idag. Det berodde på att jag red henne på kandaret. Hade haft det tidigare på Attriana idag och det fick bli samma bett helt enkelt. Eftersom jag alltid smörjer in tränset efter varje gång är det praktiskt att ha lika på dem. Det intressanta var att känna skillnaden på Marion. Det sätter sig i bakbenen direkt med ett skarpare bett trots att jag nästan inte tar i det. Jag måste säga att jag blir mer och mer emot skarpa bett. Det är vad jag tycker illa om i westernridning och barockridning. Även om tyglarna hänger så vet hästarna vad det innebär. Det syns på blicken på dem. Red mycket galopparbete som vanligt. Tempoväxlade och gjorde många övergångar trav/galopp. Hon är fantasiskt på att fatta galopp från skritt, hon lyfter direkt i galopp från sittande ställning. Provade lite olika sätt att byta galopp, på åttvolt, från förvänd gallopp, från öppna men ställd utåt i volten. Ibland gick det bra ibland inte så bra ungerför som vanligt. 
 
Isabella är busig i hagen och håller koll på Attriana vad hon får och inte får i hagen. Tur att hon inte längre har skor. Roligt att hon är så pigg den gamla hästen. Paulina varit och tävlat medelsvår B idag på 58 % med lite missar men bra ändå. Jessika från klubben är i Grums och tävlar nationell ponny och ligger på 63 % och en fjärdeplats just nu. De är duktiga ungdomarna! Skönt att vara hemma själv och följa resultaten på equipe online. 
 

 

Fredagen den 6 april 2012 kl. 18:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Busig Attriana

 Torsdag den 5 april skärtorsdag, 2012 sol blåst ca 7 grader

 

Idag fick jag reparera ATTRIANA. Hon hade levt bus med medryttaren igår på uteritten och det satt kvar i kroppen på henne. Jag är lite besviken att hon betett sig illa. Men jag tror att anledningen var att de kom vid 18 tiden när hästarna skulle in och få mat, så hon var riktigt sur och hungrig helt enkelt. Hon har ju temerarament den damen. Jag lade nog 30 minuters skrittarbete för att få henne mjuk i kroppen och släppa på spänningarna. Det kändes som om hon var halt på alla fyra. Men som tur var blev hon jättefin och som vanlig igen. Nu förstod jag ännu mer hur viktigt det är med lösgjordheten. Skulle man börja jobba en så spänd häst skulle den aldrig hålla i längden. Det blev sen bara lätta vägar i trav och galopp. Jag red lätt idag för att underlätta för henne. I galoppen blev det ståsits med lätta vägar och förvänd galopp. Hon var lite stingslig fortfarande med små ryck och låtsas rädsla. Råkade komma åt henne med sporren i galoppen och hon drog direkt. Så det fanns kvar i kroppen. Så här besvärlig har hon inte varit sen hon var riktigt ung, då bus kunde sitta kvar i kroppen i flera dagar. Hon är som hon är. Medryttare hade klarat av henne jättefint och det är jag stolt över. 
 
Misstänkte att MARION inte hade jobbat lika mycket igår så henne red jag lite hårdare. Hon var lösgjord och fin från börja och det blev mycket galopparbete. Tränade tempokontroll och den samlade galoppen höll hon bra. Tanken gick att hur sätter jag ihop centrerad ridning med tempokontroll och akademisk ridning? Jag jobbar ju med en mix. Jag kom fram till att centrerad ridning har jag för följsamheten och känslan. Det är bra att veta hur min kropp påverkar hästen och hur jag kan påverka hästen. Tempokontrollen ligger nära det akademiska att låta hästen vara ifred så mycket som möjligt mellan hjälperna. Provade idag att rida tempoväxlingar med min sits eller tempokontroll? Jag valde i det här fallet tempokontroll, det är så enkelt och Marion verkade gilla det bäst. Men det är intressanta iakttagelser. 
 
Själv var jag helt slut när jag red Attriana, det svartnade för ögonen igen och jag var skakig í hela kroppen. Det kan man ju också fundera på vad det beror på. Tror jag kom på det, jag red lätt idag och det är mer ansträngande för flåset. Det är inget man märker när man är helt frisk. Men kul att veta att det är lite jobbigt trots allt. Sen galopperade jag ju också mycket i ståsits och fick mycket luft i mig. Men otäckt är det. Under två dagar har jag tagit långa promenader längs fina Dalälven som vi har här. Jag har kunnat gå riktigt snabbt utan att flåsa ett dugg, kondition har jag nämligen och jag tror det är vattnet och fukten som gör att jag kan andas. Har också kommit på att jag inte kan ha element på under natten då hostar jag mig igenom natten. Men, en lösning är i antågande, fått tid på lungkliniken den 20 april. Samma dag vi ska ha klubbtävling här hemma, hhhmmmmm.
 

 

Torsdagen den 5 april 2012 kl. 19:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

lösgjorda hästar i samling

 Tisdag den 3 april sol minus 10 i morse nu plusgrader

 

Det var snö och fruset på marken i morse. Jobbade ATTRIANA i sommarhagen på töm. Egentligen tycker jag inte om att jobba hästarna i deras hagar, där de ska vila, men jag ville inte vara på vallen då gräset har börjat komma upp. Jag försöker också i möjligaste mån undvika ridbanan så det blir omväxling. Attriana var fantastisk! Det fastnade lite snöklampar så vi tog det försiktigt och inte galopp. Efter lite cavaletti jobb och åttvolter i skritt fick hon trava på volt. Ökade och minskade volten och gjorde sen 2x20 övergångar från trav till skritt. Av dem blev det automatiskt piaff. Hon piafferade så lösgjort och graciöst. Jag kunde be henne gå fram eller trampa på stället med bara små kommandon. Hon gick lika fint i båda varven idag.  Är noggrann med spårningen i höger varv. Hon avslutade lång och låg med svansbågen lätt böjd.
 
MARION var också helt underbar idag. Började på samma sätt som med Attriana men marken hade tinat så jag fick gå in på ridbanan efter skrittarbetet. Men henne tänkte jag ryggrörelser och jobbade med övergångar från trav till galopp. Galoppen är märklig? Hon galopperar saktare än travar. Den är så samlad med ändå ganska tretaktig. Hon är hög och fin i fram men jag kan inte bestämma mig om det är bra eller dåligt. Nu ville jag inte bråka med henne idag för jag har nog aldrig sett henne så lösgjord och fin. Annars skulle jag nog jobbat mer med tempoväxlingar i galoppen.  Avslutade med lite passage som också var ovanligt bra med sänkning av hela bakdelen. Vilka fina hästar jag har idag och de verkar också så nöjda med löddrande munnar och fina ryggrörelser. 
 
I morgon ska hästarna få gå ut på promenad och det gillar de nog ännu mer! 
 

 

Tisdagen den 3 april 2012 kl. 14:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tre vildsvin på gården!

  Söndag den 1 april 2012 ok! April väder plus 5 grader
 
Lätt arbete för hästarna idag. Det var minus 7 grader i morse och lite fruset på marken så jag passade på att jobba i ”hopphagen” för att kunna jobba på gräs. ATTRIANA fick gå över cavalettibommarna 2X8 gånger. Lätt och elegant såg hon ut! MARION fick hoppa ett kryss 2X8 gånger, hon tyckte att det var väldigt roligt! Men travhoppade fint. Travhoppa ger lite mer i avstampet än från galopp.
 
I går vaknade vi till snöstorm! Vi hade tänkt att markarbeta hästarna men det blev inte aktuellt. På kvällen blev det hyggligt väder och jag red dressyr med dem i stället. Båda var lite taggade av någon anledning. Jag taggade dem ännu mer med träningen som var styrkearbete. Började med Marion. Forstätter med skrittpiretter som sen blir galopppiruetter. Minskade volten i sluta i alla tre gångarter. Gjorde sen en del galoppfattningar från en väl samlad skittpiruett. Hon jobbade på jätteduktigt. Skulle sen rida piaff med det blev flera levader i stället då hon var för samlad och piafferade lite bakåt. Vi lekte vidare med det och red galoppfattningar med bara ett galoppsprång. Varannan gång till höger och varannan gång till vänster, kul!
Attriana var laddad innan passet och ännu mer laddad efteråt men skötte sig. Skulle rida minskning av volten i sluta med henne också men fick inte till det riktigt i galoppen.  Det beror på att jag inte är stark nog själv och kan hjälpa henne tillräkligt. Hon måste kunna ta mindre språng för att både hon och jag ska orka. I stället gjorde vi galopp fattningar från halva steg i skritt. Det blev lite hopp i början men sen tog hon det bra. Det är nog därifrån jag får ta samlingen. Ser fram emot varje dressyrpass med hennes gallopparbete nu. Traven är så bra som den bara kan vara. Tog upp henne lite i form och vi svävade fram.Gjorde några ökningar och hennes rygg hängde med och var mjuk att sitta på. Målet nu är tempoväxlingar i galopp där jag kan ändra steglängden för att skapa mer balans. I morgon är det hästarnas lediga dag. 
 
Det blev ingen resa till att titta på western träningen. Det är bättre att åka i vår när det är lite varmare väder så man kan sitta och iaktta utan att frysa. Jag har i stället jobbat vidare med maskanalyser vid mikroskåpet. Isabella har inte ett enda ägg. Marion och Attriana ca 500 EPG. Få se om jag ska göra något åt det? Veterinären/hovslagaren kommer vilken dag som helst så jag får rådgöra med honom. Det var flera år sedan som jag avmaskade hästarna. Tänk vad mycket pengar man har lagt på avmaskningsmedel i onödan tidigare.  
 
Det står föresten tre vildsvin på gården just nu!!! APRIL APRIL!!!! Måste nu gå över till facebook och se hur många som gick på det?
 

 

Söndagen den 1 april 2012 kl. 18:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.