Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

lösgjorda fina hästar

 Fredag den 30 mars men aprilväder, sol, snö, regn och ibland halv storm, 10 plusgrader

 

I morse snöade det men det låg inte kvar på marken som tur var. Ridbanan var mjuk och fin. Lite tuffare pass för den GULA och den BRUNA idag. Både kändes otroligt fräscha idag efter gårdagens pass. Det är så här de ska kännas på tävlingsdagen. Red en del skrittpiruetter med dem i uppvärmningen. Blandade med lösgörande övningar. Det lättaste sättet att börja med skritt piruetter är att rida den lilla fyrkanten och vända med yttertygeln i neckreining. Red även en del böjningar som jag sen skulle använda mig av i galoppfattningarna. 
 
Red en del rörelser i trav och galopp med ståsits. Öppna fick de gå i på 2x3 långsidor. I öppna galopp till vänster tyckte Attriana att det var lite jobbigt att stöda upp på höger bak. Så det är en bra övning. Attriana fick jobba i förvänd galopp och Marion i galoppombyten. 
När jag kom till fattningar från böjning gjorde Attriana först en jättefin fattning och behöll galoppen med böjning. Men sen ville hon inte göra om det? Bytte varv och kom på mig själv att jag nog hade blivit lite för ivrig och teknisk. Till höger gick det hur lätt och fint som helst. När jag sen gjorde om fattningarna åt vänster slappnade jag av och hade lite långa tyglar men hon var ändå  böjd och då gick det utan problem. Där fick jag lära mig något nytt idag igen. Tänk att man alltid måste ha en sån kontroll på sig själv.
 
Marion var så lätt och kraftfull i traven som jag aldrig känt. I galoppen fick jag be om de snabba bakbenen så den blev också bra. Gjorde fattningar från både skrittpiruetten och böjning. Till slut lyckades hon med en galopppiruett åt höger. Den till vänster blev lite yvigare. Avslutade med byten på serpentinbågar, ej helt rena. Funderade på liknelsen mellan piaff och galopppiruett. När hästarna tar långa kliv i galopppiruetterna ser det alltid så jobbigt ut? Om de skulle trampa kort och snabbt som i piaff, hur skulle det bli då?
 
Har maskprovning på gång. Väntar nu på ett microskåp som jag ska få låna. Hästarna har inte haft någon mask de senaste åren men man bör alltid kolla.  
 

 

Fredagen den 30 mars 2012 kl. 16:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

pigga hästar mindre pigg ryttare

  Torsdag den 29 mars 2012 ”april väder” plus 10 grader

 

Vilken tur jag hade som hann rida på förmiddagen när det var sol. Idag var det lösgörande arbete på agendan. Både ATTRIANA och MARION såg lite snopna ut när det var klara. Var det inget mer? Såg det ut som de tyckte. Men det var laddning för två hårdare pass på fredag och lördag. 
Lade stor omsorg på skrittarbetet. Provade en liten ny sak med Marion. Hade henne i böjning och av det vände jag henne på bakdelen, gjorde samma sak i en jätteliten volt. Vände henne även ur sluta. Ville ha lite koll på att hennes bakben var med. Attriana fick också arbeta i böjning och även gå på rakt spår i böjning, då blev hon lite snopen men klarade det ganska bra. 
 
Sen var det resten av arbetet i ståsits. Travade lite olika vägar med lite förvänd öppna och skänkelvikningar på volt. I galoppen red jag tempoväxlingar med ökningar på långsidorna. Båda hästarna kändes fräscha, glada och lösgjorda. 
 
Själv var jag inte så speciellt pigg. Det är jobbigt med andningen. Liksom för några dagar sen tappade jag luften och det svartnade för ögonen när jag red Attriana. Det är lite skämmande. Men jag har nu tagit tag i det och bett att få en remiss till lungkliniken. Så här går det ju inte när jag inte kan rida??? Där går gränsen!! Att jag äntligen tar tag i det vill jag tacka mina sjuk/veterinär vänner för som pushat och tjatat på mig. Tack Gabriella, Kerstin och Marja! Det låter som när man skriver en bok och tackar alla som hjälpt en att fullfölja boken. Min man och son hjälper mig så mycket också. Jag slipper ta ner hö och halm och mocka i stallet. Får till och med hjälp att borsta hästarna när de är leriga och även med att  kratsa hovarna då jag även  luften när jag böjer mig ner. Mycket underligt? Jag är så tacksam att jag kan fortsätta att arbeta med mina hästar. Det är ju det roligaste som finns. Under promenaden med hunden försökte jag springa lite för att försöka få tillbaks flåset. Men det gick inte så bra. Undrar vad det är? Att det aldrig blir bättre?
 

 

Torsdagen den 29 mars 2012 kl. 19:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

piaff 4X20 meter

 Tisdag den 27 mars molnigt plus 15 grader blåsigt

 

Igår var jag och tittade på en spansk tränare i Bålsta. Det var givande att se Grand prix ekipagen träna enligt samma princip som jag använder mig av. Vincent som han heter utgår från det akademiska tänket men låter hästarna ta kontakt med bettet för att kunna jobba dem tävlingsmässigt med ökningar till exempel. Han jobbade också med att få hästarna att sätta sig lite mer inte bara stå och vifta med benen i piaff. Han tog också med lösgjordheten in i samlingen så mycket det nu gick. Det var så välbekant allting och jag tränar på likadant sätt. Jag mins när jag fick mothugg att man kunde bara rida antingen akademiskt eller sportdressyr. Det är fel, det går utmärkt att kombinera. Igår fick jag se det. Men typiskt är väl att träningen helst ska kosta mycket och vara en manlig utländsk tränare för att konceptet ska köpas.
 
Både MARION och ATTRIANA fick jobba på töm idag enligt schema. Började med Attriana men gjorde i stort sätt likadant jobb med Marion.
Promenad, cavaletti, förvänd öppna, sluta, halter, ryggningar, halva steg och skrittpiaff.
 
I trav fick de sen jogga runt lite på volt och därefter galopp.
Jobbade sen med övergångar till skritt och sen byte av varv, utåt några gånger. Båda höll traven genom hela vändningen. 
Gjorde samma sak i galopp men bytte varv med skrittsteg.
Nu var de klara för det riktiga jobbet. Attriana piafferade med sänkt bakdel och energi halva långsidan. Halt vid B vila någon minut sen piaff också resten av långsidan. Innan stoppet, piaff på stället annars med små, små steg framtå. Hon var fantastisk!!!!!
 
Marion hade jag som målsättning att arbeta i samlad galopp längs spåret. Det gick lite för fort så jag tog henne på volter emellanåt. Så det ska vi träna mer. Det var ju första gången som jag gjorde det. Även hon gick samma piaffövning som Attriana. Marion får jag påminna lite mer om att fortsätta trampa med pet av spöt.
Båda avslutade i lång och låg form i trav på volt. 
 

 

Tisdagen den 27 mars 2012 kl. 13:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Början på byten med Attriana

 Lördag den 24 mars 2012 sol 15 grader

 

Gårdagskvällens årsmöte gick bra. Filmen vi såg måste jag nog smälta lite. Den vänder sig till tävlingsryttare som rider sönder sina hästar . Vad han vill åt är sk. Bengångare med spända ryggar. Han är nog en sann djurvän och jag kan förstå hans frustation. Det finns mycket av den dåliga ridningen med ryttare som ska ta fram nioåriga hästar till Grand prix nivå . Allt i samhället går så snabbt och jag tror att det är grundfelet men svårt att ändra. Hästarnas utbildning måste få ta den tid de behöver. Man kan tänka sig att de ska gå alla skolgångar till doktorering. Tänk hur lång tid det tar för oss!
 
Hade ett underbart träningspass med Attriana idag. Red henne faktiskt lite annorlunda, mer som jag rider fjordingarna. I travjoggen lullade hon på som vanligt med mig i stå sits. Men sen fortsatte jag att jobba henne i den men i nedsittning. Jag red samma schema som jag hade ridigt i skritt. På volten, öppna, förvänd öppna, sluta, förvänd sluta och puttade sen ut bakdelen. Vände henne och bytte varv i sluta. Först rördel hon sig lite mycket över tyggen men blev snart väldigt mjuk. Sen henne på samma sätt i gallopp. Hon stannade några gånger i slutan som protest att det var jobbigt men det var inga problem att få henne att jobba igen. Min egen sits i galoppen är en katastrof! Har inte tillräklig styrka men det ska väl bli bättre? 
 
Gjorde sen några övergångar från bakdelsvändningar till galopp några steg. Det gick så bra allting så jag kunde inte låta blir att nosa på byten. Red ett åtta och gjorde övergångar i skritt. Det blev tillslut bara något skrittsteg. Hon var så lugn och mjuk så jag börjar fundera om jag inte själv ska introducera henne i byten. Det är en rörelser som jag absolut inte vill ha någon spänning i. 
 
MARION skritta jag ut med på kvällningen. Det går inte att göra något annat på vägarna nu. Men vi hade en trevlig tur.
Inder förmiddagen var jag och tittade på en träning i markarbete. Hela klubben nästan var där. Det var bra övningar och vi hade trevligt med fika i solen. I morgon ska mina båda ridbara hästarna gå lektion.   
 

 

Lördagen den 24 mars 2012 kl. 19:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attriana ville inte gå hem

 Fredag den 23 mars sol plus 15 grader

 

Longering idag. Tog först en promenad med ATTRIANA, snabba steg iväg. När jag sen vände fick jag dra henne hem. Väl hemma blev det lite jobb. Gjorde samma sak med MARION. Trav och galopp för uppvärmning. Minskade volten i båda gångarterna. De fick sen jobba i övergångar till skritt från först trav 20 gånger och sen galopp 10 gånger. 
 
Nu till Uppsala för att fixa mat till Ultuna Hästvänners årsmöte ikväll. Ska bli spännande att se Gerd H. film tillsammans med expertögon. 
 

 

Fredagen den 23 mars 2012 kl. 11:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

sommarvärme och dressyr yes!

 Torsdag den 22 mars 2012 sol 18 grader (sant)

 

Det var varmt redan på morgonen idag. Både Attriana och jag blev svettiga av träningspasset. Det blev att rejält pass med mycket galopp.  Den förvända galoppen tränade vi på serpentinbågar men vi bör nog utöka svårighetsgraden lite mer nu. Men, jag tycker att hon är lite osäker fortfarande. Det hänger också väldigt mycket på min egen balans. Idag kände jag mig verkligen svag och gammal i kroppen. I galoppen krävs det konstigt nog flås! Ock det saknar jag nu när jag har sådana problem med astman. Det sätter sig sen i hela kroppen, trist faktum men det är bara att erkänna. Attriana kräver sin ryttare genom att hon har stora rörelser trots att hon är mjuk. 
 
Började den samlade galoppen genom att rida bakdelsvändningar på en volt och fatta galopp ur vändningen. Sedan kunde jag behålla den samlade fina galoppen och fortsätta på volten. Där jag hade gjort bakdelsvändningarna reda ja några steg i piruettgalopp. Samlade henne med mitt inre sittben. Men det struntade hon i efter andra gången så jag fick tyvärr korta henne med yttertygeln i stället. Men det kommer att bli bra sen när hon blir starkare. 
På slutet provade jag att trampa henne några steg på volten. Idag fick jag förklaringen till varför hon gör det sämre i höger varv på töm? Man måste passa hennes rakriktning i höger varv, jag har nog inte sett det när hon varit på töm. Ska bli mer uppmärksam nästa gång. Trampet blev lite lamt men hon blev ändå lite laddad och jag fick en fantastiskt trav efteråt. Nu ska vi nog ta och rid lite mer på den spänst det ger och i tävlingsform. I morgon ska hon få jobba på lina men på lördag rider jag dressyr igen, längtar faktiskt!
 
MARION klippte jag i går kväll och fortsatte även att putsa henne idag. Hon njuter verkligen av det. Det blev två fulla kassar. Vilken fjordpäls, stackaren!  Tråkigt är det att behöva klippa henne vid den här årstiden och förstöra sommarpälsen men jag måste. Det är något hormonfel som gör att pälsen växer så mycket att hon står ute och flåsar i sommarvärmen annars. 
 
Det var som att rida en helt ny häst. Hon var riktigt pigg! En hel del galopp blev det. Tempoväxlade och red byten. Den samlade galoppen är tretaktigt och fin nu så jag behövde inte korta stegen utan det fungerade ändå. Vänster galopp var till och med bättre än höger. Hon fick trampa några steg innan galoppfattningarna på volten som gjorde att galoppen blev så fin. Varvade med att rida byten på diagonalen vart tredje steg. Men det blev inga fin byten. Jag var nog lite för trött förr att ha full koncentration. Skulle behövt en tränare som sagt till mig att skärpa mig. 
Snälla Malin gick en promenad med gamla Isabella som blev sååå glad. Förra veckan när hon gick med henne hade hon stegrat sig. Hennes gamla favoritövning kom fram, jag tror det var för att hon var så  glad.  
 

 

Torsdagen den 22 mars 2012 kl. 17:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

kort tagning

 Tisdag den 20 mars 2012 moln plus fem grader

 

Idag gick det bra att harva ridbanan. Det ser alltid så fint ut när det är nyharvat. Både ATTRIANA och MARION fick ungefär samma jobb i dag. Den enda skillnaden var att jag jobbade Attriana på töm och Marion riden. 
Började i skritt med småserpentiner varvat med raka skänkelvikningar. Sen förvänd öppna och därefter sluta längs spåret. De fick sen gå i tempoväxlingar. Sen ryggningar och därefter i halva steg och slutligen i skritt piaff. Efter det var de klara för trav först lulla runt lite och sen på spiralen. I slutet av spiralen fick de idag gå in på en väldigt liten volt. Med Marion fick jag se till att hon kortade stegen så hon blev bärig. Gjorde likadant i galopp. 
 
Efter det blev det piaff jobb med Attriana vi tog lite kort och hon var mycket tålig. Stod och väntade helt lugnt medan jag kollade korten. Vilken häst hon blivit! Skulle velat haft lite mer trav i piaffen hon var nästan lite loj idag. Hon kröp även ihop lite för mycket i piaffen som man kan se på kortet. Men viktigaste var att hon var lugn. 
Marion fick jobba lite mer i galopp i stället för att få bättre magmuskler. Red tempoväxlingar och i den kortaste galoppen fick hon jobba på med lite mer energiska korta steg. När jag sen ökade ut henne var hennes galopp rund och fin, det gjorde stor skillnad. Avslutade med galoppfattningar på en liten volt med böjning. När jag sen behöll den samlade galoppen kändes det riktigt fint. Hon blir lite flåsig så det verkar tyvärr som om jag måste klippa henne. 
 

 

 

Tisdagen den 20 mars 2012 kl. 20:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

snöstorm

 

Måndag den 19 mars 2012 snöstorm runt noll grader, sol på em

 

Vilken tur att det är hästarnas vilodag idag, i den här blåsten är det inte roligt att göra något. Man tappar andan när man går ut! 

 

Måndagen den 19 mars 2012 kl. 16:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Bytes sken

  Söndag den 18 mars mulet plus 7 grader

 

Eftersom ridbanan var lite uppriven redan passade jag på att jobba sk fartlek med ATTRIANA. Hon skulle få galoppera och busa. Men så tänkte jag att jag skulle kunna träna byten också. På det sätt som man lär galoppörer att byta. Man låter hästarna galoppera i en åttvolt och de byter då automatiskt själva vid byte av volt. Det började så fint med att jag lät henne trava på åttvolten. Men så fick hon fnatt och stack iväg i galopp. Jag lät henne busa av sig och skulle sen börja med bytes övningen. Men det blev för mycket och hon började skena på banan. Det händer när hon blir lite coco i huvudet.  Men nu var det länge sedan. Hon satsade på att hoppa ut från banan men besinnade sig som tur var. Det har inte gått så bra förr, hoppas att den läxan finns kvar i henne. Efter att hon sprungit ett tag fick jag i alla fall kontakt med henne. Kunde leda henne runt tills hon slappnade av. Hon var alldeles blöt av svett så visst blev det fartlek. I morgon ska jag nog harva banan!
 
MARION och jag tog en lång skritt-tur. Det var roligt att rida ut med bara henne utan att behöva ha Attriana med. Försökte hitta vägar i skogen som vi ska kunna ta för att slippa rida ut på vägen med Attriana. Vill inte utsätta henne för bilar på vägen än. Det måste vara lite säkrare först. Det låg en hel del nedblåsta träd över stigarna. Men jag hittade en bra väg att ta sig till nästa by. I skogen var det fortfarande isiga passager med de höll att gå på. Den sista sträckan fick en liten grannflicka rida henne hem. Hon hade ramlat av en häst när hon var mindre och var lite rädd. Efter några minuter litade hon på Marion och såg så nöjd ut. Det är roligt att ha en så säker och snäll häst som kan glädja andra. Marion är en pärla i att ta ansvar när det gäller. Innan hade vi till och med varit framme och tittat in i en hönsgård med kacklande och oroliga höns. Men även det står hon pall för. 
 
Själv tog jag och Greta en ännu längre promenad på eftermiddagen så idag fick jag mycket frisk luft i lungorna och bra motion. Tyvärr är jag rätt flåsig när jag ska promenera trots att jag har bra kondition men det ända sättet att få friskare lungor är att vara ute som mycket som möjligt i bra luft. Den här veckan brukar vi alltid tillbringa i fjällen och det är något jag saknar enormt att åka slalom. Det brukar vara den bästa veckan på hela året. Kanske jag kan komma iväg nästa vecka? 
 

 

Söndagen den 18 mars 2012 kl. 21:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Variation i piaffträningen

 Lördag den 17 mars mulet plus sju grader

 

Idag var det lite ”bråttom jobb” med hästarna eftersom vi skulle på begravning.  Det var det femte dödsfallet i vår närhet på bara några månader. Man börjar väl komma upp i den åldern när det blir så här. Nu var det en granne och över hundra personer som kom. Många bekanta i grannområdet som det var roligt att träffa. På landsbygden känner man många fler än man tror. Många träffar man lite då och då i olika sammanhang. Träffade bland annat en gammal elev som sa att ha alltid kör bil som han satt till häst. En person frågade om han red lätt då också? Visst svarade han, det är så mycket gropar på vägen!
 
ATTRIANA tömkörde jag. Långsint ska man vara. Igår kom jag aldrig till piaffen då hon själv blev nöjd innan jag kom dit. Så idag var det desto mer piaffjobb. Fick henne att trampa riktigt fint på spåret på ridbanan där hon alltid blivit för explosiv förut. Började i skritt och ökade så småningom tempot till travpiaff. Hon var fantastisk! Gick sen över till volten där jag med rösten stoppade upp henne och hon trampade några steg och travad sen iväg i låg form. Efter det höll jag henne kvar i piaffen lite längre och fick henne att gå framåt i den till några passage steg. Även det gick utan problem. Det är viktigt att variera piaffen både i tempo, höjd, på stället och med några steg framåt. Hon såg så stolt ut och jag var stolt över henne. 
Tiden gick och eftersom Marion fått jobba med krav de sista passen släppte jag henne på banan och hon fick busa. Ett bra sätt att motionera henne på också. Jag kunde också iaktta hur hon rörde sig och om hon var pigg. Det var hon så mycket att det blev rätt upprivet på banan. Det gjorde att jag beslutade mig för att göra samma sak med Attriana i morgon. Det kan hon nog behöva, lite bus.  Så får det bli att harva banan för första gången i år sen. Härligt!!  Marion kommer jag att rida ut med på en lite längre lugn tur i morgon.  
 
 

 

Lördagen den 17 mars 2012 kl. 19:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

tempo 7

 Fredag den 16 mars 2012 sol tio plusgrader men blåsigt

 

Red både ATTRIANA och MARION  på banan som är så fin nu. Attriana fick gå ett lite tuffare pass medan Marion kändes lite trött sen igår så hon fick ta det lite lugnare. Efter fas ett med uppmjukning jobbade jag Attriana i lite mer trav idag. Det går bra att sitta på henne nu. Mycket därför att hon är så mjuk och musklad över ryggen. Red öppnor i samlad trav som jag samlade mer och mer tillslut blev det nästan halva steg. Varvade med skänkelvikning på diagonalen i ståsits. Red sluta också längs långsidan och avslutade den övningen med halva långsidan i öppna, en tiometers volt mitt på långsidan och resterande  i sluta. På alla kortsidor ståsits och tempo sju, (10). Red sen några ökningar med att vinklat bäcken i först skritt och sen trav för att få henne att bära mer i ökningarna. Det fungerade bra. Red halva steg i skritt och petade lite med spö på svansfästet och hon har aldrig gått i sådana fina halva steg. Piaffsteg framåt med lösgjordheten kvar. Hon kändes som hon växte flera dm.
Galopparbetet i fas två bestod av först lite voltjobb och sen förvänd galopp i serpentin längs långsidan. Otäckt tyckte hon och när jag var klar sänkte hon sig direkt i låg form och med kraft avslutade sig själv. Hon tyckte att hon varit duktig och att det räckte. Då kan man ju inte göra annat än att följa med. 
 
Marion jobbade jag byten med på serpentinlinjen. Red först övergångar på mittlinjen och på samma ställe sen gjorde jag byten som blev ganska OK!  Hon gick bara ett pass på 30 minuter med alla tre faser, uppvärmning, arbete och avslutning. Själv har jag lite träningsvärk i magen så det känns helt rätt och bra. Kul att vara igång med dem.
 

 

Fredagen den 16 mars 2012 kl. 14:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Marion i bikini?

 Torsdag den 15 mars 2012 sol sen moln och några plusgrader

 

En  härlig morgon och började med hästarna direkt. För mig känns det alltid bäst att rida direkt på morgonen när man är som piggast. Började med ATTRIANA som nästan kändes lite loj när vi tog en promenad. Rätt skönt när hon bara går bredvid med sänkt huvud. Hon var nog trött efter att ha haft ansvar för en ny ryttare på skogspromenad igår. Hon hade skött sig utmärkt, så det känns bra. 
 
Bana var upptorkad och fin och det gjorde inte ont i revbenet när jag steg upp på hästen. Så det blev ett riktigt ridpass. Kunde till och med sitta ner i både trav och galopp. Det enda problemet är att stiga av den stora hästen, det är långt ner till marken. Tur att hon står så still. 
 
Efter inledande upp uppledande skritt arbete i alla rörelser inkl, några halva steg joggade hon igång i först trav och sen galopp. Red de roliga cirklarna som jag jobbat hästarna i den senaste tiden. Sex cirklar över ridbanan. Nu kunde jag rida ena sidan på cirkeln med stängda ytterhjälper och den andra delen i skänkelvikning på volt. Red dem även med MARION  och båda hästarna blev så  otroligt fina och lösgjorda. Jätteroligt med en ny övning som är så bra. Undrar hur många bra övningar till det finns att uppfinna?
 
Styrkearbetet idag blev galoppfattningar från skritt och halt med Attriana. Marion fick jobba i galopp med minskning av volten i sluta och hon fick galoppera några varv på den lilla volten. Innan fick jag se till att det var rytm och luft i galoppen. Till vänster tyckte Marion att det var lite jobbigare. Till höger var hon riktigt duktig. Red även Marion i lite byten. Provade att byta från sluta på halvt igenom, men det kändes inte så bra. Föredrar att ha lite mer tid på mig för att förbereda. Med den luftiga galoppen blir bytena bra men det är inte så lätt att få bra byten på henne. 
Problemet med Attriana just nu är att få henne att piaffera lika fint under ryttare som på töm. Måste nog ta med ett spö och peta lite vid svansfästen för att få henne att förstå. Det blir lite för mesiga steg annars.  Nu är hon så lugn i skrittpiaffen att jag tänker gå vidare till trav piaff. Kul att ha kommit så långt, sakta med säkert har vägen varit.
 
Kollade vikten på Marion och hon har minskat med 15 kg, tror att det är i lagom takt. Jag har också tappat 1,5 kg så vi kämpar på till bikini säsongen. Ska bli kul att se Marion i bikini! Till dressyrfestivalen kanske?
 

 

Torsdagen den 15 mars 2012 kl. 14:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tömkörningens Grand Prix pass

 Onsdag den 14 mars sol några plusgrader

 

Idag ska tjejerna rida ut med båda de ridbara hästarna. Isabella (pensionären) kommer att få gå en liten promenad. Det känns lite märkligt att få en hel dag för sig själv och i stället ta en riktigt lång promenad med hunden. Efter att ha jobbat med hästarna brukar jag vara rätt slut och inte orka så mycket mer så det ska bli skönt. Hoppas att Attriana sköter sig nu bara!!
 
Igår tömkörde jag ATTRIANA på banan för första gången på länge med fint underlag. Det blev en riktig rejäl omgång.  Hon ska nu vara igång  nästan helt igen efter vilan. Började med en promenad. Skrittarbetet bestod av skänkelvikningar på olika diagonaler, förvänd öppna, sluta och lite så serpentiner i lösgörande arbete. Därefter samling i halva steg, ryggningar, övergångar till halt och några steg i piaff. Trots exaltering som samling medför travade hon igång i jogg. Hon fick jogga i båda varven i volter då jag rörde mig över banan. Det blev sex volter till vänster/höger. Efter det började hon länga ut stegen och travade på. Det gjorde mig så glad för det är precis så här jag vill att de ska jobba. Det ska värma sig själva fram till steg med energi. Det värsta man kan göra är att trava igång och direkt kräva att de ska arbeta från första steget. Det skapar spänningar. Spänningar som sätter sig i ryggen och sen i benen som ledinflammationer. 
 
I galoppen var hon jättefin i den först lite långsama men med bärighet. Även här fick hon jobba över hela banan med stora volter. Därefter fick hon komma fram i några tempoväxlingar för att få lite mer energi.  Minskade volten till ca 10 meter och hon orkar nu hålla galoppen även på en liten volt. Det är häftigt att stå så nära en stor vacker häst som jobbar runt en med kraft och stolthet. Vid ökningar av volten ökade hon också tempot. Det blev en hel del galopparbete och det har jag saknat så länge så det kändes bra att hon var så fin. Ser verkligen fram emot att få börja jobba henne på allvar nu. 
 

 

Onsdagen den 14 mars 2012 kl. 09:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attrianas dumheter

 Söndag den 11 mars 2012 sol några plusgrader men lite för mycket vind

 

I lördags reds hästarna ut, först en tur i skogen och sen ner på vallen. Jag ville testa ATTRIANS reaktion på den ”farliga platsen” med ryttare på ryggen. Hon reagerade med galopp och flykt men ryttaren höll henne kvar där i form av en åttvolt. Efter ett tag gick det ganska bra och hon fick trava och galoppera runt på övriga delen av vallen. Hon gick hela tiden en jämn samlad galopp med knapp tygelkontakt. Enligt ryttaren så gjorde hon det själv. Det var kanske lite halt så hon kände att det var det bästa sättet att galoppera på. Efter ett tag återvände han till PLATSEN och då reagerade hon likadant igen. Men lugnade sig efter ett tag och fick då sluta sitt  träningspass. 
 
MARION travade runt på vallen med sin ryttare utan några problem alls. Det var nog sista gången vi kunde arbeta hästarna på vallen då tjälen nu går ur marken. Det var på gränsen i går också men jag offrade lite förstörd vall för att testa Attrianas dumheter.
Idag var det lektionsridning för Marion. Det blev ett långt pass på nästan två timmar och ridbanan var lite tung och blöt så nu får det bli vila i två dagar för hennes del. Jag klättrade upp på Attriana för jag var så sugen på att rida. Det gjorde lite ont i revbenet när jag steg upp och sen satt jag där och undrade hur jag skulle komma av? Men det gick ganska bra. Hon står ju still som en staty när man klänger på henne. Det lärde hon sig redan som 2 åring. Man måste ha en häst som står still när man kommit lite upp till åren. Speciellt när man är lite skadad då och då. 
 
Hon kändes jättefin! Red igenom alla rörelser i skritt och sen även i trav i ståsits eller tvåpunkt sits som man också kan kalla det. Det är en perfekt sits vid skadat revben!! Kan rekommenderar det! Två samlade rörelser gjorde jag, det är dags för det nu tidsmässigt efter igångsättningen. Hon fick jobba i halva steg i skritt. I trav red jag in till medellinjen från långsidan, gjorde halt och ryggade henne några steg. Red sen varannan gång åt höger och vänster. Hon tar lite korta steg i ryggningen men hellre det än långa med böjda framben. Ska jobba vidare med ryggningen. Det är roligt så tänd hon blev av bara den övningen. I början på ridpasset gick hon över en vattensamling på ena kortsidan. Men efter ryggningen var vattnet ”farligt”. Sådana är de, de små djuren! Det här är en del av tjusningen.  Att jobba med den mentala biten är lika viktigt som med rörelser. 
 
I morgon blir det vila och jag ska åka till sjukhuset för att ultraljuda buken. Vi får hoppas att de inte hittar något

 

Söndagen den 11 mars 2012 kl. 19:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Denna flykt?

 Fredag den 9 mars 2012 blåsigt moln några plusgrader

 

Tog med ATTRIANA i kapson och tömkörningsgjord till vallen.  Gick med henne till ”den otäcka ” platsen. Gick fram och tillbaks med henne ganska länge med mig mellan platsen och henne. Det gick bra efter ett tag. Provade då att trava henne lite på en volt men det fanns tendenser att hon skulle hetsa upp sig. På ena halvan av volten gick hon i låg form och i den andra i flyktform. Jag återgick till att skritta och travade bara något varv. Höll säker på 30 minuter. En död gulmes låg och lyste få fint i närheten. Men det kändes inte så kul om hon skulle trampa på den så jag flyttade på mig. Gick sen tillbaks och plockade bort den. Gick också upp i skogsdungen och tittade efter om det fanns något där som hon skulle kunna bli rädd för. Men såg ingenting så det är bara en fix idé hon fått. Men man kan ju aldrig bestraffa en häst som uppenbarligen är rädd, även om det är för ingenting. 
 
Gick sen till en annan del av vallen. Hon var fortfarande spänd men mer på en normal nivå. Satt på inspänningstyglarna för att jag ville kolla om hon skulle bli lugnare med dem på. Men, det blev ingen större skillnad. Hon lugnade ner sig ändå efter ett tag och blev jättefin. Rörde mig lite mer över vallen men höll henne där hon var trygg. Jag kunde till ock med trampa henne lite med bara rösten och ett litet pet på svansfästet, i fram var hon lös.
Red faktiskt dressyr med MARION på ridbanan, kunde inte låta bli och det gick bra med ståsitsen. I galopp kunde jag sitta på henne. Det blev mycket galoppträning med olika steglängder och byten. Hon var så duktig och ambitiös. 
 

 

Fredagen den 9 mars 2012 kl. 13:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

skänkelvikning utan ryttare

 Torsdag den 8 mars molnigt kall natt några plusgrader på dagen

 

Lyckades skanna in ett intressant diagram om hur olika bett påverkar hästen. Att rida bettlöst är inte så harmlöst som man tror. Det är intressant! Jag rider själv med en hemmasydd sidepull ibland och de har en väldig respekt för den trots att det är läder över nosryggen. Diagrammet finns under fliken Nyheter. Artikeln går att läsa i tidningen Hippson nr 1 2012. 
 
Jag mätte (vägde) Marion idag. Hon väger 50 kg över sin vanliga vikt 550 kg. Jag har också gått upp fem kg under min sjukdomsperiod. Nu blir det skärpning! Marion ska bantas 50 kg och jag 5 kg. Undrar vem som vinner? Men så fina vi ska bli till våren.
 
Hoppade upp på MARION idag och red ut på morgonen. Marken var som betong om det inte var blankis. Det gick och trava på isen och på gräset på mittsträngen på vägen. Jag kände inte av skadan i revbenet. Skadan  sitter ovanligt långt upp den här gången så det gick bra att rida lätt till och med. Hon hoppade till några gånger och även det gick bra. Däremot när jag skulle kliva av såg det nog inte så spänstigt ut. Fick parkera henne exakt vid pallen sen lägga över höger ben över ryggen på henne och sen häva mig av med armarna. Undrar om ATTRIANA skulle acceptera det?
Attriana blev riden av Malin både igår och idag. Igår ute på vallen och idag på den mjuka fina sanden på ridbanan för första gången i år. Igår fick hon sitta ner i trav och rida med korta steg och sakta tempo idag blev det fart på ekipaget. Första galoppfattningen till höger blev till med glädjehopp i luften och små söta bockningar. Det var annars lösgörande arbete först i skritt sen samma rörelser i trav. Förvänd överböjd öppna, överböjd sluta och skänkelvikningar på volt. Den enda samlingen var en ryggning som gick sådär? 
 
Men mitt i allt började Attriana gå i skänkelvikning själv på linjen halvt igenom. Malin satt bara och gapade för hon gjorde absolut ingenting. Men det är ju så här mina hästar är. Fjordingarna älskar att visa upp sin piaff om det kommer en åskådare. De gör det helt själv och Attriana ville väl visa Malin att hon var duktig på just skänkelvikning. Lustigt att hon valde just den linjen? Men det är så här samarbetet ska fungera mellan häst och människa. Hästen ska känna sig stolt! Se min första sida på hemsidan. Attriana är väldigt nyfiken på Malin som inte ridit henne på något år och inte många gånger sammanlagt. Hon nosar mycket på henne och jag tror att hon har godkänt henne. Attriana är inte den som släpper in vilken som helst inpå sig. Det är ISABELLAS gamla ryttare. Jag såg att hon stod och titta på dem på ridbanan hela tiden med ledsen blick. Isabellas glansdagar är ju tyvärr slut. Hon har alltid tyckt mycket om sin Malin och det har en alldeles egen historia som kanske Malin kan berätta själv?
 
I morgon ska jag försöka rida lite dressyr med Marion medan Attriana ska utmanas på det ”läskiga” stället på vallen igen. Sen blir det bio på kvällen. Jag minns inte när jag var på bio sist, det måste ha varit över 20 år sedan. Jag som sprang  på bio jämt när jag bodde i Solna på -60 talet.  
 

 

Torsdagen den 8 mars 2012 kl. 21:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

piaff paddocken

 Tisdag den 6 mars 2012 sol kall natt minus tio och plusgrader under dagen

 

Det är bra att våren smyger sig fram. Det  blir då torrt och fint i markerna. Tyvärr är det lite väl hårt att arbeta hästarna på. Men utan ryttare på ryggen går det bättre. Det passar mig bra då jag är lite dålig. 
Jag blandar ihop dagar nu när jag är sjukskriven och hemma så jag fick en dag till med hästarna. Det är i morgon medryttarna rider. Det känns skönt efter resan med Attriana jag hade igår. Eftersom jag har arbetat med lösgörande arbeten i två dagar fick det bli samling idag. Höll till i hopp paddocken som väl nu i stället bör kallas piaff paddocken. Arbetade både MARION och ATTIANA på ett liknande sätt. 
 
Det fick skritta 3X3  gånger över cavalettibommar och sen trava över dem 2X10 gånger. Det var lite knaggligt och halt på vissa ställen och Marion snubblade en del. Jag var lite undrande över hur Attriana skulle klara det. Ville inte ha en ramling i dag igen. Men, hon snubblade nästan inte alls. Funderade på om det är för att Marion fortfarande är fet som hon snubblar? Nu kommer jag att dra ner på utehöt i näten. Hon står och käkar hela dagar. Trots att jag inte ger henne så mycket inne till natten förblir hon fet! Jag måste säga att jag tycker verkligen inte om feta fjordingar. Mina har alltid varit så fina i hullet. Jag vet inte om det är åldern 22 år som gör att Marion numer lägger på sig så mycket. Hon skulle behöva ut och galoppera men det är för hårt i marken än så länge. 
 
Efter de lösgörande övningarna fick de jobba med piaffen. Marion fick börja med ett ganska långt pass. Jag ville att hon skulle fortsätta tills jag sa till henne att sluta. Hon mattar av trampet själv när hon tycker att det räcker. Körde tre sådana pass med piaff i ca två minuter. Sen fick hon trampa bara ca tio steg åt gången med skritt emellan. De gjorde att den piaffen blev fantastisk. 
Attriana hade stått bakom knuten och kikat på oss såg jag. Hon började trampa direkt när jag skulle trava henne på en volt. Precis som vid inlärningen, på ett ställe på volten. Jag fick tyvärr mana på henne för vi hade cavalettin först. Hennes piaff fick hon också bibehålla lite längre än vad hon själv ansåg. Jag petade med spö lite vid svansfästet. Men hon var också så duktig och visade ingen sur min utan jobbade på i stället. Gjorde ett lite tappert försök att få henne att gå ut till staketet och trampa på rakt spår. Men det fanns inte i hennes huvud. Hon har lärt sig på det här sättet och vill inte ändra på det. Hon vet ju hur det ska vara? Så, det blir min nästa uppgift nu att få henne att förstå att man kan jobba på det raka spåret också.
 
Något som var så roligt idag att hon var helt lugn efter jobbet då jag tog en lite promenad med henne. Igår var hon billig men idag är hon dyr.  Sen var hon väldigt söt idag ocskå. Hon fick lite godis efter bra tramp. En gång tyckte jag att det inte var tillräkligt bra så jag manade på henne framåt i stället. Men, då började hon trampa i stället i en lysande piaff för att få sitt godis såklart. Det är på det här sättet jag använder godiset och det fungerar så bra. Speciellt i piaffträningen då jag vill fortsätta att ha dem lösgjorda.   
 

 

Tisdagen den 6 mars 2012 kl. 19:39

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dessa galna halvblod

 Måndag den 5 mars 2012 sol kall natt plusgrader under dagen
 
Det var meningen att jag skulle arbeta hästarna på ungefär liknande sett som igår. Men lite variation måste man lägga in. Började med att skritta dem över cavaletti för att mjuka upp ryggen.  Gick sen ut på vallen och de fick trava runt på lina med kapson. MARION skötte sig exemplariskt som vanligt. Idag fick hon trava på ett högre tempo, tempo 6. Hoppade henne även över ett rishinder fem gånger åt vardera hållet. Båda hästarna fick även träna på att gå i ett högre skrittempo idag. Marion fick trava i 20 minuter och Attriana höll jag nog på med 45  i minuter.
 
ATTRIANA skötte sig inte lika bra. Det började bra med cavalettin. Traven valde hon sen själv att börja i tempo 3,5. När vi sen närmade oss den lilla skogsdungen eldades tempot upp till 8. Hon eldade upp sig mer och mer och det mer och mer galopp. Så fort jag bad henne ta det lugnt sänkte hon halsen och huvudet några steg sen kom det hysteriska fram igen. Det kändes bra att jag hade satt på henne senskydden idag. Det var alldeles för halt att galoppera på vallen. Hon halkade och satt sig först ändan en gång. Det var tydligen ingen läxa för sen ramlade hon omkull helt och blev chockad liggandes på sidan. Efter det skärpte hon sig. Det är den hårda vägen som gäller tyvärr. Såg ingen hälta så jag jobbade henne sen i det andra varvet också. Skrittade först ett tag. Jag var så elakt att jag gick upp med henne i gripen där hon också ser spöken. Men det gick så bra så nu när hon förstod vad som skulle kunna hända.
 
Hoppas underlaget håller i sig ett tag till så jag kan få fortsätta att arbeta henne där. Det är ju bara fånigheter hon håller på med. Men det typiska är att först gör de sig själva rädda för ingenting, sen blir det rädda för sig själva på något underligt sätt. Hon har säkert ramlat omkull tio gånger på brallar och galopp där det inte går att galoppera. Som tur är har det aldrig hänt med ryttare på då man kan kontrollera henne bättre. Nu är det väl bara att hoppas att hon är OK när jag tittar till dem ikväll. I morgon ska en medryttare rida henne. 
 

 

Måndagen den 5 mars 2012 kl. 18:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Åter på banan

 Söndag den 4 mars 2012 sol några plusgrader på dagen minus tio på natten

 

Vilket är värst, att ha ett trasigt revben eller att ligga och spy i 8 timmar? Jag vad är ett revben mot det? Usch! Det orsakades av att det nog varit lite för mycket den senaste tiden. Ingen lösningar på jobb situationen som jag försöker hjälpa till att lösa. Sen är det årsmöte på UH med kallelse och verksamhetsberättelse samtidigt som inbjudan till ridlägret ska ut. Samt att när man blir så sjuk är det massa saker som ska ställas in. Bland annat missade jag återigen träningen i Uppsala för B-tränaren. Tyvärr fick jag inte tag i någon reserv. Ock teatern jag skulle gå på i torsdags kväll. Klänning och busskort inköpt! Man vad hade man för det?
 
Illamåendet satt i tre dagar. Så fort jag stod upp kom det vällande över en. I går kväll kunde jag äta för första gången. Idag känner jag mig jättetrött och  matt men inget illamående, himmelskt! Tog men promenad med Greta i det fina vädret. Hon är rolig, söker upp varenda isfläck och ska gå på den. Efter lite vila och smörgås orkade jag ta itu med hästarna också. Eftersom revbenet gör sig till känna får jag jobba dem för hand några dagar. Höll till på stora vallen som är halvfrusen med att låta dem trava i stora volter över hela vallen. Marion fick trava sammanlagt 30 minuter och för Attriana blev det 20 minuter. Hon var lite spänd så det blev lite bus, men klarade sig från att gå omkull. Min envisa sida kommer fram så jag ska fortsätta att låta henne jobba uppe vid skogsdungen där det är så läskigt. 
 

 

Söndagen den 4 mars 2012 kl. 18:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

skadad

 Torsdag den 1 mars 2012 sol plusgrader

 

AJ AJ Aj nej nu gör revbenet så himla ont att jag knappast tar mig ur sängen. Har inget annat val än att låta hästarna vila några dagar. Av gammal erfarenhet vet jag att det går att komma upp på hästen och stå i fältssits och rida men det är jättesvårt att komma av. Tror det är fjärde eller femte gången revbenen pajat. Det beror på min benskörhet. Så inget roligt att skriva om idag!
 

 

Torsdagen den 1 mars 2012 kl. 12:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.