Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

mina kloka djur

 Onsdag den 29 februari 2012 sol och 14 grader varmt i solen, vilken dag!!!!

 

Väntade till eftermiddagen då jag var tvungen att jobba på förmiddagen. Det hann också smälta bort lite mer is. Jag har hostat sönder ett revben sen några dagar tillbaks och det blir värre med värken för varje dag. Jag var lite osäker om jag kommer upp på hästen så jag tog ATTRIANA på lina och kapson. Hon behövde trava på ordentligt också inte bara tassa runt bland isen på ridbanan. Vi höll till i en hage med lite is här och där. Hon tyckte att det var roligt och brallade till lite ibland. Det kom flera bilar som hon tittade på men var lugna med godis. Det är ett härligt sätt att träna hästen, fritt på något sätt när man rör sig från plats till plats och ibland raka sträckor. Ska försöka kravla mig upp i morgon på henne. MARION fick gå ut på en sol promenad med sin Anna. 
 
Måste bara berätta så kloka mina fina djur är. Attriana hjälper mig nu att plocka bort ”pinnarna” i hö´t. Hon lägger dem så fint i vid boxdörren. En gång när hon stod på en gård för beteckning hamnade hon i en hagen med massa skräp i. Det var stålprylar och koppar och annat skräp. Vi gick och rensade och hon gick med nosen i ryggen på mig hela tiden. När jag trodde att jag var klar gick hon iväg och nosade på ett skräp som jag hade sett. Klok häst! 
 
Hunden Greta imponerade också på mig i veckan. Vi hade en varg som passerade byn. Förmodligen gick den över gården för Greta lämnade inte min sida när vi var ute under några dagar. Gick tätt intill mig och ville vara med mig inne i stallet. Normalt är hon ute överallt på gården och håller den rent från alla vilda djur. Men vargen var nog för mycket. Det höll i sig tre dagar nu är hon som vanlig igen. Idag gick hon ut kl sju i  morse och gick inte in förrän till kvällen. 
 

 

Onsdagen den 29 februari 2012 kl. 19:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

piaff piaff piaff

 Måndag den 27 februari 2012 halvsol 2 plusgrader men isande vind

 

Väntade till eftermiddagen med träningen men det var lika halt och hårt på marken som på morgonen. De halkade lite även med broddarna på. I morgon ska de vila och jag ville inte bara skritta. Alltså ett utmärkt tillfälle att jobba styrka. Tänkte piaff på töm, i hopp paddocken som är inhägnad för säkerhets skull. Eftersom man bara skulle halka efter dem om de skulle vilja ge sig iväg. 
 
Det blev så lyckat att jag svävar på moln! Attriana piafferade för första gången helt lugnt i intervall av 5 X 10 steg. Hon brukar explodera efter några steg bara men nu verkar det ha det mognat det jag har tränat innan vilan. Däremot var hon jättekonstig i stallet efteråt. Såg chockad ut och ville först inte stretcha efter moroten. Stod som en staty! När jag skulle släppa ut henne kom glassbilen samtidigt. Det blev att kasta sig över tröskeln och i fyrsprång till de andra hästarna över värsta glansisen. Jag höll bara andan! Har inte sett några skador på henne. Ska kolla igenom henne i kväll igen. Det var lite synd när det hade gått sååå bra!
 
Hon riktigt satt ner i piaffen med väldigt böjda bakben och kruppa. Mjukt, mjuk trampade hon på!!!!!!! Stod sen snällt och väntade på sitt godis. Va roligt det är när det lyckas det man har kämpat så med. Började det här jobbet för fem år sedan. Det gäller att ha tålamod för att det ska bli kvalité. Symaskinspiaff är ingen vacker syn. 
 
Men till själva träningen som fick ett bra upplägg. Jobbade både ATTRIANA och MARION på samma sätt. Först en liten skrittvända och sen cavaletti. Fem stycken och tre gånger åt varje håll. Sen fick de trava lite sakta på en volt ca 10 min. Därefter trampade jag dem hela tiden på samma ställe. Mellan trampen fick de gå över cavalettibommarna för att mjuka upp ryggen. Avslutade med skritt på volt åt båda hållen. Marion fick trampa lite mer 5 X 20 steg. Det tråkiga med henne är att jag måste aktivera henne med pisken annars slutar hon. Därför höll jag på lite längre. Jag vill att de ska trampa tills jag säger att de ska sluta.  Men Marion tycker naturligtvis att det är jobbigt och gör inte mer än hon behöver. Men hennes piaff kunde jag tempoväxla. Vilka duktiga hästar jag har!!! Idag är ingen till salu!
 

 

Måndagen den 27 februari 2012 kl. 19:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Rädd!

 Söndag den 26 februari 2012 sol 0 grader

 

En ”proffsryttares”  bästa tips! Stig av hästen om du spänner dig!
Tanken var att vi skulle filma när jag red ATTRIANA i det fina vädret nere på vallen. Det hade varit minus tio grader på natten och på morgonen var isen stenhård och så hal att det var problem att gå på den. Hästen har ju fyra brodd resonerade jag och gav mig av ner till vallen. Marken var stenhård så jag insåg ganska snart att det inte skulle gå att trava. Så vi halkade runt på isen. Böjde igenom henne och hon var så fin!
 
Sen kommer en bil med släp! Skulle hon bli rädd och fara iväg såg jag framför mig hur jag skulle bli rädd och spänd och hon skulle kunna halka omkull om jag reagerade fel. Så, jag gick faktiskt av henne. Det var så pass halt att det skulle vara svårt att komma upp igen, eftersom man inte fick avstamp från marken. Ja, så blev det med den filmningen och träningen. Vad jag vill säga med detta är; man ska våga erkänna att man blir lite rädd ibland. En 64 årig tant som är benskör får göra det. Detta skulle aldrig ha hänt för bara tio år sedan. Det är viktigt att aldrig visa sin osäkerhet när man sitter på hästen. Som ryttare är du ju hästens personliga tränare och trygghet.
 
På eftermiddagen blev marken lite mjukare och lektionsridningen gick bra. Jag hade tänkt rida Attriana lite senare igen på eftermiddagen men det var hoppning på tv och jag trodde att det även skulle visa dressyren från Göteborg. Så det blev inget mer tyvärr. Nu blir det ridning på eftermiddagarna ett tag framöver för vädret verkar hålla i sig. 
 

 

Söndagen den 26 februari 2012 kl. 19:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Små mjuka bocksprång

 Lördag den 25 februari 2012 regn, sol, moln och snö! Runt 0 grader

 

Tänk vilken härlig och nyttig sport ridningen är. Det finns inget dåligt väder! Det är bara att klä sig rätt och ge sig iväg ut. Man får massa frisk luft. Idag red vi ut med ATTRIANA och MARION. Tog en ny vända genom hagen till en skogsväg och kom sen fram till gamla landsvägen där vi kunde trava och galoppera. Det var snö i mitten och Attriana ville bara galoppera. Hon hade längtat efter det, det märktes. Marion hängde på och blev lite svettig. Även när Attriana försvinner i blickfånget håller hon sig till det tempo jag vill. Det är så tryggt och bra. Attriana bockade en del idag men bara små fina bocksprång men mjuk rygg. Det måste vara jätteskönt för hästens rygg. Tog vändan genom skogen hem. Det var lite trassligt med det gick bra. Vargspåren fanns på gamla landsvägen. Tänk så häftigt det skulle vara att få se vargen. I morgon blir det dressyr för Attriana, lektionsridning för Marion. På tisdag blir jag borta hela dagen, så då får hästarna vila. Vi har styrelsemöte i Uppsala och vi ska även lyssna på ett forskningsprojekt om mögel i hö på SLU. 
 

 

Lördagen den 25 februari 2012 kl. 17:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Sorg

 Fredag den 24 februari 2012 halvklart plus 6 grader, hästarna utan täcke!

 

Isen var lite hård på morgonen så jag väntade med att rida till på eftermiddagen. Red på ridbanan för första gången på länge. Tjälen har gått ur lite grann och då vill jag inte förstöra de ytliga rötterna på vallen. Redan nu saknar jag den härliga snön när vi kunde vara på hela stora vallen och jobba hästarna. 
 
På ridbanan var det ömsom, snö, vatten och olika konsistenser med is. ATTRIANA gick väldigt försiktigt. Red serpentiner igen med väldigt böjd häst i ”hörnen”. Ibland vände jag med sluta. Traven fick bli väldigt samlad med nedsittning. Efter att ha travat runt lite för att känna på underlaget gick jag över till skritt. Då stannade hästen och nosade länge på min fot! Ja, det betyder alltså att hon tycker att jag ska gå av. Hon gillade inte att gå på underlaget. Jag avslutade då med att rida tre steg halt o.s.v. När jag kom till ett hörn red jag vändningen med tre steg halt bara med frambenen. Det blev en kul variant på bakdelsvändning. Hon fick stanna till och vänta. 
 
MARION knallade runt med lite mer självförtroende. Red dock samlat med henne också. Ungefär samma övningar med jobbade sen med de halva stegen och piaff. I de halva stegen trampade hon på mer kraftfullt med sina bakben nu. Men när jag gör övergången därifrån till trav får jag ett hack. Blev lite frustrerad då hon är så fin annars. I den avslutande traven var hon fantastisk med energisk trav. Jag begär kanske lite för mycket av henne?
 
Dagen har gått i sorgens tecken. En häst-väninnas man har avlidit och jag lider så mycket med henne. När ens andra hälft försvinner och man har en hel gård tillsammans är det ju inte bara sorgen efter den andra hälften. Det blir så mycket mer! Jag har verkligen tänkt hela dagen på henne. Stackars tjej!  Det är så tragiskt! Han var bara 40 år och en underbart snäll man. Tänk man vet ingenting om morgondagen.


 

 

Fredagen den 24 februari 2012 kl. 18:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Bakvänd öppna

 Onsdag den 22 februari 2012 några plusgrader, regn, hagel och blåst, brrr!

Det är nästan ruggigare en sådan här dag mot en dag med några köldgrader med sol och vindstilla.
Hur som helst det var bara att borsta av hästarna och sadla de ädla springarna. Måste säga att jag är riktigt förtjust i den nya typen av piggborste. Men jag förstår inte varför de säljs i tre-pack? Måste ha missat något?
 
Red ung. samma program med både MARION och ATTRIANA.
Red på vallen och snön var inte den bästa. Man sjönk igenom ibland och det var även lite slibbigt. Det blev tyvärr ingen galopp idag. Började med serpentiner och sedan alla skolor på volt, både utåt och inlåt. Red bara några steg och bytte sen. Däremot lade jag lite mer tid på att de skulle vara ställda med inner skänkel och inte med innertygel. När det fungerade flyttade jag ut bakdelen tre gånger. Mer och mer för varje gång. Den sista gången gjorde jag en vändning. Lite jobbigt sa Attriana en gång och protesterade genom att stanna. Men det blev bara en fråga till mig att hon tyckte att det var jobbigt.  Man skulle nog kunna kalla denna rörelse för en bakvänd öppna. Båda hästarna gjorde alla rörelser mycket bra. Speciellt Marion som svara mer direkt och snabbt på hjälperna. 
 
Red sen fyrkantiga serpentiner då jag flyttade framdelen. Övergick sen till att ställa hästen innan och rida bakdelsvändningar i stället. Därefter samlade jag dem på raka spår och satte in bakbenen ordentligt. Med Marion red jag piaff från trav. Det har hon lite svårt för eftersom jag alltid tränat in piaffen från halva steg i skritt. Men med lite mer övning blir det bra det gäller att få henne att förstå bara. När jag ändå var inne på den linjen provade jag på lite passage. Det blir lite annorlunda nu när jag blivit strängare på att hon ska bära mer, mycket kul och spännande. Jag tycker att hon redan har musklat sig mer i bak. 
 
Suttit inne hela eftermiddagen med datorn och jobbat med styrelsearbete. Verksamhetsberättelsen till Ultuna Hästvänner är nu klar. Nu ska vi bara spika årsmötet. Vi har bestämt att vi ska titta på Gerd Heuschmanns senaste film. Det är sju kapitel och vi ska stanna upp och diskutera varje kapitel. Undrar om det är några nyheter? Ska bli mycket intressant! 
 
I morgon ska jag på rehabiliteringsmöte med läkare, chefer, facket och hoppas få ett svar hur det ska bli med mitt framtida jobb på SLU? Tänk vad skönt det skulle ha varit att bara fått vara frisk och tuffa på med jobbet ett och ett halv år till och sen pension! Efter 39 år på SLU känns det som att stupa innan mållinjen. Inte roligt alls. Det är tur att man har träningarna kvar. Det är nästan lika roligt som att rida själv. Fördelen med det jobbet är att man är utomhus, där jag mår som bäst. 

 
 

 

Onsdagen den 22 februari 2012 kl. 18:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

vår och galopp

 Tisdag den 21 februari sol och plusgrader. Just nu 11 grader vid köksfönstret

 

Det börjar kännas lite vårlikt. Ljusare, fågelkvitter och tösnö. Stalldörren är svår att ställa upp hela vägen eftersom tjälen skjuter upp genom marken. En snäll husbonde har hjälpt mig med spätt att ta bort isen. Skönt att vädra ur stallet ordentligt. Igår tog vi ut ATTRIANAs bädd i boxen för tredje gången. Lägger lite torv under och sen träpellerts över. Visst kan man med en riktig bädd bara lägga på mer. Eftersom hon är så pass stor blir det för högt med tanke på närheten till taket. Det måste finnas lite rymd runt hästen. 
 
Jag var jättemodig idag och red ner Attriana till vallen och jobbade henne utanför inhägnaden. Det är skönt att har flera hektar att rida på. Nu vet jag att det inte är blankis under lägre så jag kunde galoppera henne och det på en lite större yta. Hon tog galoppfattningarna perfekt både från trav och skritt.  Eftersom jag kunde röra mig på lite större yta utnyttjade jag det till att rida många lösgörande övningar. Samlade henne på slutet i 3x3 långsidor öppna i samlad trav. I öppna till höger hamnade vi snudd på i piaffsteg, som hon själv inbjöd till. Hon inte var lite lika stark i vänster bakben. Eller var det tvärtom? Nu blev jag lite osäker när jag försöker rekonstruera. Det brukar vara så men ….. Jag är inte helt säker? Ibland när de byter sida blir man lite konfys. Jag glömmer aldrig när ISABELLA bytte sida under en träning en gång. Både tränaren och jag kliade oss i skallen? Hur var det nu igen?
 
MARION jobbade jag äntligen i galopp. Oj! Vad jag har längtat efter det. Marion behöver det för att stärka sina magmuskler. Det blev varierat samlat och arbetsgalopp (nr 5). Gjorde en del fattningar från bakdelsvändningar. När man samlar ihop med snabba bakben reser sig hästen in i galopp från bakbenen och det är en härlig känsla som också ger en bra galopp. Red även några vändningar i piruettgalopp och red galoppombyten. Det var inte så bra häromdagen när jag red på gården. Nu hade jag ett bra tillfälle att rätta till det genom att jag hade bättre kvalitet på galoppen. 
 
Nu ska det bli spännande på eftermiddagen då min gamla stallkamrat kommer hit med sin två Leonberg för en promenad och att hundarna ska få leka. Min lilla Greta ser ut som en liten tuss bredvid dem. Hoppas att det går bra hon kan vara lite tuff på andra hundar. 
 

 

Tisdagen den 21 februari 2012 kl. 13:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Isabella på promenad

 Måndag den 20 februari 2012 halvklart sol runt noll

 

Tog en härlig tur med MARION på morgonen. Lilla Greta fick också följa med. Var lite dålig i går och hade inte så mycket energi men behövde frisk luft. Vad är inte bättre än att ta en lugn tur med sin häst. 
 
ATTRIANA vilar idag då hon fick ett lite tuffare pass i går. Medryttaren red först ut med henne en sväng i skogen. Det var skogsavverkning med surrande motorsågar och träd som föll så hon blev lite upprörd. Hon hade tacktat på lilla stigen genom skogen men det gick bra. Han red sen ut på vallen för att låta henne trava. Där är hon trygg och var jättefin. Jag passade på att filma dem. Det blev även lite galopp. Jag tror att isen under snön har smällt ihop med snön så nu är det inte lika halt längre. Hon var riktigt svettig efter passet och verkade sååå nöjd. Fjordingarna var också nöjda de fick besök av sin kära gamla medryttare och de visade att de var glada att träffa dem. ISABELLA fick gå en promenad för hand då vi har slutat att rida henne. Men hon hade gått så snabbt att Marion hade fått trava ikapp då och då.  
 

 

Måndagen den 20 februari 2012 kl. 14:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Trullsage

Trullsage

 

Trullsage är en rörelse som jag brukar använda mig av för att få både hästen och mig själv lika mjuk i båda sidorna. Namnet hittade jag på under -70 talet när jag red rörelsen med min första häst som hette Trulls. Det är en utmärkt lösgörande övning som också passar  bra till uppvisningar och till valsmusik.
 
Man rider små serpentinbågar på bara ca sju steg. Viktigt är att göra en halvhalt mellan dem och ställa om hästen. Viktigt är också att forma sin egen kropp i samma rörelse som hästen. Om man rider den på ridbanans mittlinje så ska bågarna bli lika stora åt båda hållen. Man ska känna efter att man kommer ner lika mycket på hästens innersidor. Hästen ska ställa sig lika lätt i de båda sidorna. 
 
Om det går sämre åt det ena håller är det viktigt att först se felet hos ryttaren och rätta till det. Om man fortsätter att rida Trullsage en stund brukar både ryttaren och hästen bli mer liksidig och mjuka. 
 

 

Lördagen den 18 februari 2012 kl. 16:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Busväder

 Lördag den 18 februari 2012 sol minus 10 grader på morgonen, o grader och busväder på em.

 

Det var riktigt fint väder på morgonen när jag red dressyr med båda hästarna. ATTRIANA red jag på banan på vallen och MARION fick jobba uppe på den plogade gården. Tänkte att hon skulle få det lite lättare och slippa trampa runt i snön. Om man tänker att hon har kortare ben än Attriana så borde det bli jobbigare för henne med två dm snö?
 
Marion fick gå ett ganska tufft pass ändå. Rider på rundeln på gården men även på vägen ner till vägen. Där utnyttjar jag att det är en lutning. Efter uppvärmning med alla skolor och skänkelvikningar på härsen och tvärsen fick hon jobba med samlingar i skolorna. Jobbade med snabba, halva steg i framför allt öppna i både trav och galopp. Piafferade henne några steg inför galoppfattningarna för att få henne alert i bakdel och rygg. 
Attriana var lugn och sansad idag så jag kunde spänna bågen. Hon fick också jobba i halva, snabba steg i öppna. Hon var lite segare så jag lade till ett nytt ord som jag tyckte passa och det var ordet fortare. Det lät lite hetsigt när jag upprepade det och hon lyssnade tillsammans med skänklarna. Det ska i förlängningen sen räcka med att säga det. Hon blir alltid lite upprörd av nya krav men det var inga problem att lägga ner henne. Avslutade också med Trullsage för att kolla upp att hon var jämn i de båda sidorna, att jag inte hade skapat någon spänning i henne. 
 

 

Lördagen den 18 februari 2012 kl. 15:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Träna flykt

 Fredag den 17 februari 2012 sol, minus 5 grader på förmiddagen plusgrader på eftermiddagen

 

Passade på att jobba hästarna i den kalla nya snön som kom igår. Både ATTRIANA och MARION fick jobba lösa på kapson. Arbetade i den ”otäcka” gripen. Attriana lite upprörd med det gick bra. Hästarna bör träna lite på sitt flyktbeteende ibland när det bor på en ”skyddad verkstad”. De fick hoppa sex språng var över ett litet naturhinder som jag har där.
 
Galopperade dem också lite men det är halt under och de halkar ibland och blir osäkra. De kom själva på att de kunde göra  övergångar med trav på de halaste stället. På vägen hem över vallen gick jag med dem medan de fick arbeta i stora cirklar. Det blev härliga mönster efter oss. Nu blir det naturligtvis skidåkning resten av eftermiddagen. Astman frodas av någon anledning idag så jag ska hålla mig utomhus i det fina vädret. Såg på rankingen för ungdomsryttarna att Paulina ligger på 9, plats efter en tävling. Hoppas det går lika bra i medelsvår B!
 

 

Fredagen den 17 februari 2012 kl. 13:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Med tummarna upp!

 Torsdag den 16 februari 2012 moln minus 7 grader

 

Det var kalasväder i dag, fin snö och inte så mycket vind. Den kom senare på eftermiddagen. ATTRIANA var fin som vanligt. Idag blev det ett litet längre ridpass. Mjukade upp som vanligt och koncentrerade mig på att hon skulle flytta baken. Dels från volten med innerställning och med slutor. Idag satt jag lite mer på henne i traven. Red igenom skolorna och laddade henne sen. Det är värst vad hon tänder lätt! Men idag hade hon lugnet innan så då kan jag lägga på lite mer energi. Det är lite som att leka med elden. Red tre långsidor i varje varv med volt i ståsits på kortsidorna så att hon fick stretcha ryggen. Samlade henne i traven med små tempoväxlingar. Jag behövde bara leka lite med sittbenen så kom hennes bakben. Hon blev hög och fick ett härligt flyt. Det tog några varv på den avslutande åttvolten innan jag fick henne att slappna av helt. Provade även lite galopp idag men det kändes lite för halt. Hon ska få galoppera mer i morgon på större yta och med kapson.
 
MARION fick gå ut på en härlig ute ritt. Snön på vägarna var perfekt. Kunde trava och galoppera i fem km. Lite skritt emellan för vila annars gick det ordentligt undan. Hon fick välja tempo och form själv. Jag bestämde var på vägen hon skulle gå och gångart. På slutet på hemvägen var hon faktiskt lite trött och svettig. Men det var snabba galopper och en snabb trav hela tiden, riktigt mysigt, nästan som på 70 talet med Trulls. Jag har alltid Trulls i tankarna när det går undan på vägarna. Det kan bli tvärstopp ibland när de ser något ”farligt”. Det hände ofta med Trulls och jag lyckades stuka mina tummar flera gånger. Så nu håller jag alltid upp tummarna som man ska göra när jag rider på det här sättet i alla fall.
 

 

Torsdagen den 16 februari 2012 kl. 16:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

dressyr i snöstorm

 Onsdag den 15 februari 2012 snöstorm minus 5 grader

 

När jag ledde ner ATTRIANA till vallen var hon väldigt pigg men inte spänd. Det kändes sådär att stiga upp på henne i blåst och snö. Hon var också väldigt pigg när jag började med skrittarbetet. Hon tog sikte på grannens hästar och spände upp sig. Som tur var syntes de inte ens till.  Jag lyckades få med henne på mina övningar. Det var inte så roligt varken för henne eller mig. När vi red mot vinden slog snön in i ögonen på oss så man såg ingenting. Hon försökte protestera och vända sin mot vinden men gick ändå med på att jobba. Det fick bli lite snabbjobb i styrka. På volten red jag alla skolor åt alla håll först i skritt och sen i trav. Hon var fantastiskt mjuk!
 
Att sitta på hennes rygg i trav är som att sitta i en roddbåt som gungar fram på små vågor. Snacka om äkta ryggverksamhet. Jag skulle önska alla som inte vet vad jag talar om fick prova på den känslan. Det är ganska självklart att om ryggen är stum blir det skador på hästarna. Har satt in en artikel om Gerd H. clinic i helgen ang. det. Tyvärr ser man ofta fel ridning och det är tråkigt att ryttarna inte förstår hur hela hästen ska arbetas.  Efter ridpasset skulle jag  leda Attriana upp till gården då blev det livat. Då strålade all energi hon hållit tillbaka under ridning och det var att springa åt sidan och kasta sig hit och dit! Tre steg halt, tre steg halt,,,,,fick henne att lyssna men det tog lite tid. Sista metrarna var med lång och låg hals i alla fall.
 
Red även MARION på gräsridbanan för ovanlighetens skull. Där vet jag att det inte är någon is under så jag kunde satsa allt. Red även henne med skolor på volten men också mycket tempoväxlingar. Jag är så glad att övergångarna från samling fungerar så bra nu. Hon verkar riktigt stolt själv och tittar efter godis. Som hon naturligtvis får. Red en del galopp och den har blivit så mycket bättre. Lätt och luftig!  Tyckte jag såg på facebook att det skulle var Fjordingar med på Skandinavium i helgen. Jätteroligt! 
 

 

Onsdagen den 15 februari 2012 kl. 16:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tillbaks på "brottsplatsen"

 Tisdag den 14 februari 2012 halvklart 0 grader

 

Vi passade på att rida vid niotiden i morse när snön fortfarande var lite hård. Började med att rida ut en sväng  och travade på en fin skogsväg. ATTRIANA var avspänd och fin så även MARION. De ville fortsätta att trava mer så vi red sen ner till vallen. Vi skulle ju besöka ”brottsplatsen” från igår. Det kändes lite spännande och se hur hon skulle reagera. Hon gick raka vägen dit med hängande öron. Hon brukar alltid reagera lite där men inte idag. Det kändes underbart! Jag hade lyckats med träningen där igår. Han red till och med själv där med henne utan oro. Vi delade upp oss och jag red lite dressyr på ett ställe och medryttaren travade runt med Attriana lite över allt. Ock, framförallt i gipen som hon inte tyckt om. Hon kändes och såg fantasiskt fin ut. Han red lite ökningar och även några steg i galopp.  Marion fick jobba med sina bakben. Det blev en hel del små tempoväxlingar. 
Undrar om det kan vara hormoner som sätter igång Attrianas flyktbetende  ibland? Ska börja föra lite statisktik över när det händer. Hon är som sto väldigt olika i sitt sätt olika dagar. Det enda som var idag var att hon var väldigt irriterad när jag gjorde i ordning henne. Man fick inte peka på henne så grinade hon upp sig? Jag tror att jag aldrig sett fjordingarna ha öronen bakåt någonsin!!
 
I morgon ska det blir dressyr med båda hästarna, ser fram emot det!
 

 

Tisdagen den 14 februari 2012 kl. 12:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Galen häst

 Måndag den 13 februari 2012 halvklart 0 grader på dagen

 

Hade lite ont i ena foten av att ha gått så mycket igår så det fick bli bara ATTRIANA idag som jag tömkörde. MARION hade skött sig exemplariskt igår och fick vila idag.
Tog med Attriana till stället på vallen som är lite läskig. Det gick bra till en början men sen såg hon en kille på en gård långt bort och blev lite spänd. Men vi jobbade på med lite serpentiner och sen på volt i trav med ökning och minskning av volten. Jag hade den högsta ringen till tömmarna idag, eftersom hon alltid sänker sig så bra själv. Sen började hon trampa själv några gånger på samma ställe på volten. Jag lät henne tyvärr hållas men det tände henne så hon ”gick i taket” och kom ihåg att det var en kille på en gård långt bort.
Resten av timmen fick jag koncentrera mig på att återfå kontaken och lugna henne. Kopplade upp till dubbel koppling för att ha lite mer koll på henne. Med när man tar i tömmarna då och gjorden inte sitter stenhårt drar man den mot manken. Det kunde göra henne alldeles tokig när hon var ung men nu blev hon bara irriterad. Hon försökte fly trots den här kopplingen och det var lite svettigt eftersom jag halkade på isen trots broddar. Men som tur var redde jag ut det. Stod länge med henne och bara väntade ut henne. Hon kastade sig några gånger men undvek att hamna på mig. Avsluta med ett par varv som skulle vara skitt men blev trav, halvvinst! Kunde i alla fall gå därifrån med tre steg halt osv och att hon sen sänkte sig och var lugn tills hon upptäckte en ny blå brevlåda som stod på gården. Stackars häst!!! I morgon ska hon ut i skogen och sen trava på vallen, även där vi var idag. Hoppas att det går bra? 
 

 

Måndagen den 13 februari 2012 kl. 15:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

årsmöte och 20 årsjubileum

 Lördag den 11 februari 2012 halvklart minus 5 grader

 

Kunde inte låta bli att pressa ATTRIANA lite idag. Hon var så lugn och fin i förarbetet, verkade nästan tycka att det var lite tråkigt. Jag började med att trava in från långsidan till mittlinjen och red framdelsvändingar och gick direkt ut i trav. Har nog aldrig gjort det tidigare med henne så hon tyckte att det var kul. Hon gjorde först halter och halkade lite med bakbenen eftersom hon sätter i dem så mycket. Hon kom själv på att det inte behövde vara så brutalt. Anledningen till framdelsvändningarna var att jag ville få henne att lyda skänklarna lite mer och att hon skulle vara under sig med bakbenen i igångsättningen. Hon kom igång ordentligt. Då passade jag sen på att rida lite temopväxlingar med aktiva bakben i den korta traven. Hon blev hög, lätt och fin i fram, jättekul var det!
 
MARION fick gå ett lite kortare pass men med samma övningar. Jobbar vidare på att ökningarna inte ska bli springiga det krävs att man är med i varje steg. Lite svårt är det fortfarande. 
 
Årsmötet gick galant med flera nya i klubben och i styrelsen. Nu är vi 10 stycken i ledningen, fantastiskt för lilla Harbo!  Kan inte fatta att det var 20 år sedan vi startade. 
 
Marion går lektion själv i morgon med sin elev och jag blir borta hela dagen så Attriana får vila. 
 

 

Lördagen den 11 februari 2012 kl. 20:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

äta hö tillsammans med hästen

 Fredag den 10 februari 2012 halvklart minus 7 grader

Det blev nog lite för mycket för min astma att rida i går kväll. Har haft lite problem med andningen och man blir då även väldigt trött. Idag har det gått tre veckor sen jag satte igång ATTRIANA efter vilan så det var dags för galopp. Börjar med galopp på lina och med kapson. I börja av galoppen var hon så samlad och fin. Men efter ett tag tände hon till och skogsdungen i deras hage intill var plötsligt ”farlig”. Det blev lite bus och lite halka på isfläckarna men hon häll sig på benen. Eftersom jag inte ville andas in alltför mycket kall luft idag så linlöpte jag även MARION. Hon har ju inte heller galopperat på länge och behöver det för sina magmuskler. Hon uppförde sig precis som Attriana, som en kopia? Det verkade som om det tyckte att det var roligt.
Vad jag har lärt mig de senaste dagarna är att hästarna är mycket lugnare i mörker. Det var mycket att titta på idag. 
Vägen till hästen hjärta är ju mat. Vill man utvidga det ännu mer kan man  äta hö tillsammans med dem. Måste nog förklara det här lite närmare? Om du har svårt att få tag på en häst ute på bete som kanske ska behandlas varje dag för ett sår t.ex. är det ett bra knep att låtsas beta själv. Man böjer sig ner och kliar lite gräs. En del hästar blir nyfikan och kommer fram. Om de inte gör det kan man knia närmare och närmare hästen till man är alldeles intill. Det brukar alltid fungera. I mitt hö i år har jag en del hårda stammar av någon ört. Jag vill inte att det ska finnas i boxen så jag tar alltid bort dem. Häromkvällen plockade jag runt i hö´t när jag lagt in det till Attriana. Hon var med sin nos vid mina händer hela tiden och verkade tycka att det var mysigt. Det kändes som vi åt tillsammans. Jag kände en väldig närhet med hästen som var lite extra. Goda hästvänner betar ju i samma hö hög. En lite roligt reflektion var det. I morgon blir det dressyr sen årsmöte och 20 års jubileum i HORS, den ridklubb jag startade här i Harbo när jag hittade ett ridhus som stod oanvänt. 
 

 

Fredagen den 10 februari 2012 kl. 15:17

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Mörker-ritt i minus 18 grader

 Torsdag den 9 februari 2012 sol minus 7 grader ( minus 18 på kvällen)

I kväll blev det mörker ridning i skogen och på vallen. MARION fick följa med ATTRIANA som sällskap denna gång. Oj! Vad Attriana gick och tittade inåt skogen. Huvudet gick från sida till sida Det var rätt kallt minus 18 grader så vi avslutade med att trava på vallen. De var väldigt pigga och hade enormt driv båda hästarna. Underlaget är perfekt nu, någon dm snö. Det märkliga var att man såg fullt med stjärnor men ingen måne som lyste upp så det var lite svårt att se. Men härligt knarr under hästhovarna. 
 

 

Torsdagen den 9 februari 2012 kl. 20:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

hovslagaren

 Onsdag den 8 februari 2012 snöbyar minus 7 grader, vind

MARION fick vila idag efter ett ”Tysk” pass igår. ATTRIANA var fin, två bilar passerade ingen min, härligt! Lade till lite öppna i trav och lättridning idag. Red också några övergångar från skritt - trav, annars valig skrittgymnasik och trav med lätta vägar. I kväll kommer hovslagaren. I morgon ska det ut på en kvällsritt, bra träning för Attriana. Om hon har Marion med sig kanske hon inte får kolik denna gång. 
 

 

Onsdagen den 8 februari 2012 kl. 18:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ingen hand ingen skänkel

 Tisdag den 7 februari 2012 moln minus 5 grader, vindstilla

 

Underbart väder idag, tänk att det är så skönt ute när det inte blåser. Jag vet inte om det var det som gjorde att ATTRIANA var gudomlig idag. Lösgjord och hur mjuk som helst. Nu längtar jag till att få börja med samlande arbete igen. Men jag tänker vänta en vecka till. Tre bilar passerade på vägen bredvid där vi var. Vid de två första fick hon lite godis sen behövdes det inte mer, väldigt skönt. Efter skrittgymnastiken travade jag henne. Gjorde inga konstigheter utan använde bara ordinarie ridvägar på banan. Kände efter att hon böjde sig för innerskänklarna. Till vänster fick jag påminna henne ett par gånger med att ta lite i innertygeln. 
 
MARION är ett spännande projekt just nu. Red ”Tyskt” och nu är jag säker på att ryggen är inte med. Man känner det inte riktigt för bakbenen är så aktiva och under hästen och det känns som hela hästen håller ihop och är kort. Men det ser säkert jättehäftigt ut på tävlingsbanan. Domarna brukar inte vara så bra på att se att hela hästen är med i rörelserna. Jag kan nu klarare se kritiken av den här typen av ridning. Har själv inte ridit så här på kanske 15 år, det är bra med en uppdatering.  Det går säkert att rida på det här sättet på tävlingsbanan om man för övrigt arbetar på ett annat sätt och underhåller hästens muskulatur. Jag måste nog be någon filma en dag så jag får se hur det ser ut? Det känns väldigt häftigt, övergångar och halter blir precisa. När allt är på plats känns det som man bara åker med. Ingen hand och ingen skänkel!  Marion verkar konstigt nog ganska nöjd. Det vore spännande att tävla henne nu och se vad man kan få för poäng?
 
Vad gäller stretching så har jag lärt mig ett nytt sätt att ställa benen lite utåt på ett visst sätt.  De första gångerna jag gjorde det på MARION skakade hon i höger bens överarm? Idag märkte jag inget men jag kommer att prova efter varje ridpass nu. ATTRIANA vrider huvudet när jag stretchar till höger. Jag har börjat ledsaga hennes huvud lite försiktigt på rätt sätt och nu börjar det ge resultat. Ibland gäller det bara att bli lite uppmärksam på problemen och åtgärda. 
 

 

Tisdagen den 7 februari 2012 kl. 15:39

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Kul träning

 Måndag den 6 februari 2012 moln 7 grader ( minus grader massor med vinden)

 

Usch vilket kallt väder det var idag, riktig is-vind! Väntade till eftermiddagen med träningen och hoppades att det skulle bli lite varmare, men så var inte fallet. MARION fick arbeta med konditionen, travade henne 6 varv på vallen. Med vovven efter.
 
ATTRIANA var tänkt att gå i dressyr. Men att sitta och jobba med skrittdressyren kändes inte rätt i det här vädret. Jobbade henne lite för hand och satt sen upp för mjuka upp henne uppsutten. Hon var mjuk och fin så jag lade in lite halter och hon tecknade själv för ryggning. När jag sen skulle börja trava upptäckte jag att  jag hade missat ena örat när jag satte på tränset. Det var det randsydda tränset som jag inte är så van vid. Jag hade ett kulbett så hon var redan lite fundersam så det kändes bäst att gå av och rätta till tränset. I stället för att kravla mig upp igen lät jag henne trava lös på stora ridbanan, vilket hon inte gjort tidigare. Först var hon lite osäker och travad bara runt mig. Men sen tog hon ut svängarna när jag började jobba henne i tempoväxlingar. Det blev även lite bus men hon var väldigt försiktig och rädd för att gå omkull som hon gjort så många gånger. Det kändes som en utveckling. På vägen kom en vit skåpbil med arbetsvagn efter. Hon tog direkt kontakt med mig och fick godis, det kändes underbart! Istället för att bli rädd och fly! Det blev en annorlunda träning mot hur jag hade tänkt det men vi hade roligt både hästen och jag och det är det viktigaste. 
 

 

Måndagen den 6 februari 2012 kl. 23:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Bakben med eget liv

 Söndag den 5 februari 2012 moln minus 10 grader ( minus 16 grader med vinden)  

I skogen där det inte blåste var det ganska skönt men annars var det en isande vind. Vi red ut med ATTRIANA och MARION. Attriana blev jätteglad när vi travade men sansad. När medryttaren tog i tyglarna krullade hon bara ihop sig men ändrade inte tempot. Det var något nytt? En rolig upplevelse för mig var när vi red nedför en backe satte Marion i bakbenen ordentligt och bromsade på dem. Det var häftigt! Bakbenen hennes har fått ett eget liv! Det blev lite för kort runda så vi red förbi gården på vägen hem och travade några varv på vallen. Tänk de gick bara förbi gården utan protester. Det här har jag tränat dem i när de var barn. Men jag uppskattar det ändå. 
 

 

Söndagen den 5 februari 2012 kl. 17:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Springiga ökningar

 Lördag den 4 februari 2012 sol minus 22 grader

 

Ja, så var det riktig vinter! Det var kallt i morse så jag väntade tills eftermiddagen med att arbeta med hästarna. Igår var jag och röntgade lungorna och passade sen på att åka till Gävle för lite shopping. Jag ville inte börja jobba hästarna för tidigt så jag hann bara med ATTRIANA igår. Nu har två veckor gått på igångsättningen efter vila så igår fick hon trava med ryttare. Efter ett uppmjukningspass i skritt fick hon trava några varv på fyrkantsspåret och stora volter. Hon såg så snopen ut när jag bad om trav men blev också väldigt glad. I höger varv fick jag balanser upp henne lite med yttertygeln så hon inte skulle känna sig osäker. 
 
Det var en riktig snöstorm i Gävle och enligt uppgift hade nästan 100 bilar åkt i diket norr om Gävle. Vi åkte och tittade till min stuga i vinterskrud. Funderade vad man skulle göra om de lyste i stugan? Om någon flyttat in. Det har hänt in andra stugor på vintern ibland. Det skulle kännas lite kymigt att gå och knacka på?  Gamla E-fyra tog vi hem, mycket behagligt med väldigt få bilar. Här hade det inte kommit någon nämnvärd snö. Vi har nog bara en dm, så det är fortfarande lite hårt underlag. 
 
Idag longerade jag Attriana på vallen. Hon var väldigt vaken men inget bus. När jag gick ner till vägen hade jag sådan tur att det kom en vit skåpbil. Just som hon skulle kasta sig bakåt lyckades jag ge henne lite godis. Då var bilen inte farlig längre. Det kommer inte så många bilar på vägen, annars skulle jag stå där med henne och mata med godis för varenda bil. Jag lovar att hon skulle älska bilar efter det. 
 
MARION fick gå ett dressyrpass. Benen är som små trumpinnar fortfarande. Jag testade att rida igenom LA:1. Det gick kanonbra! Vilka halter och vilka igångsättningar. Det är bara ökningarna som nu blir för springiga. Hon måste tänka om där, så det får bli en utmaning. Att behålla energin och de intensiva bakbenen men ändå länga sig?   Jag måste ta det successivt. 
 

 

Lördagen den 4 februari 2012 kl. 19:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Flög fram på vallen

 Torsdag den 2 februari 2012 sol/moln minus 15 grader 

 

Det bet lite i kinderna i morse när jag red ATTRIANA. Det var dags för skrittdressyr igen. Hon var pigg, glad och mycket samarbetsvillig. Hon kändes redan från början mjuk i höger sida. Skänkelvikningarna lade jag lite mer energi på idag. Hon är lite motvilligare att gå undan för vänster skänkel än för höger. När jag hjälpte till med vikthjälperna gick det bättre. Kanske sitter jag inte rätt när hon ska gå åt höger för vänster skänkel. Om jag anstränger mig blir det kanske bättre för henne. Hon var avspänd hela tiden tills det kom en bil på slutet när jag hade hoppat av och hon fick beta på lite fruset gräs. Hon blev verkligen rädd och kastade sig bakåt, jättetråkigt!! Sen var hon rädd för allt. Tänk va skört det är! Funderar på att låna ut henne till ett stall i Stockholm eller något. Felet är att det är för lugnt här. 
 
MARION var fantastisk som vanligt i dressyren. Nu behöver jag bara tala om vad bakbenen ska vara och de är även raska och pigga. Hon hade en enorm energi utan att vara stressad. I passagen satt hon mer än hon brukar. Det var häftigt att susa fram på vallen med en sån härlig häst. Solen lyste, himmeln var blå och snön alldeles vit och fin. Men, viktigt innan jag rider henne i tävlingsformen är att jag är mycket noga med den lösgörande gymnastiken innan och efter.  
 

 

Torsdagen den 2 februari 2012 kl. 16:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

lätt kolik

 Onsdag den 1 februari sol minus 7 grader

 

En lite lustig sak hände med min lite lustiga häst ATTRIANA. Igår kväll red medryttaren ut med henne i mörkret i skogen och ute på några åkrar bakom gården. Hon har aldrig ridits ut i mörker förrän häromdagen när vi var på vallen och jag var med, med Marion. Hon hade varit väldigt chockad, gått med små korta steg först men sen hade hon bara gått på och aldrig varit så lugn. Men det var nog inte riktigt så. I går kväll och i natt har hon haft ont i magen och krafsat runt i boxen. Hon var nog väldigt upprörd över det hela? Hon brukar reagera så här när det händer något ”läskigt”. När hon var yngre fick hon alltid kolik när grannen försökte valla sina får i en hage en bit ifrån. Hon får också kolik om det inte finns vatten tillgängligt när hon ska äta hö. Ja, visst, hon är verkligen en skör och känslig individ. Att jag tömkörde henne ute i skogen och överallt så mycket när hon var liten är nog orsaken att hon trots allt går fram överallt. 
 
I måndags red jag igenom henne i skritt i dressyr ca 30 minuter. Hon kändes fin. Gjorde lite snabbare förändringar med rörelser men ännu inga samlande. Varvade bland annat öppna och förvänd sluta. Det brukar jag inte göra så ofta. Ett bra sätt att hålla koll på bogarna. 
 
Idag blev det logering i trav på vallen. Jag var runt med henne i stora cirklar lite överallt. Gjorde likadant med MARION. De verkar gilla friheten i den övningen. Den är samtidigt lösgörande och ett roligt nytt sätt att jobba dem. De brukar tugga på ett bett som inte finns ( har kapson) i munnen och sänka sig ner. Tydliga tecken på att de trivs.  
 
Annars är det mycket nu med föreningarna. Årsmöten både på HORS och Ultuna Hästvänner. Planerar också ridlägret i sommar i Älvkarleby. Det är 20 personer föranmälda och 14 hästar! Häftigt! Det ska bli så roligt! Efter succén förra året är det bara att hoppas på att vi får lika fint väder i år igen.
 

 

Onsdagen den 1 februari 2012 kl. 19:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.