Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Känsla för ridning

 Söndag den 29 januari sol minus 5 grader

 

GRATTIS! GRATTIS! GRATTIS! PAULINA OCH EMILION, de kom 5:a i första starten efter att inte ha tävlat på hela förra terminen.  Det var många kända namn i starlistan i medelsvår C:2. Jag är mycket stolt över dem. Nu är den svåra perioden över med att en häst fått en ny ryttare. Han är testad på klinik och är helt frisk. Hoppas det nu håller så kan de gå hur långt som helst. 
 
Bättre väder kan man inte önska sig blå himmel och vit snö. Själv fick jag nöja mig med hundpromenad. ATTRIANA reds ut av hjälpryttaren. Det var första gången på sju veckor som hon kom ut i skogen. Hon njöt verkligen men allt sker på en skör tråd. Hon  var lite bockig på gården när de gick iväg sen hade hon vandrat en liten runda på 30 minuter med helt långa tyglar. Den sköra tråden handlar om att inte ta i tyglarna och hela tiden för ryttaren att andas långt ner i magen. En stressad ryttare skulle göra ridturen till en katastrof. Jag är så nöjd och glad över att ha en sådan duktig ryttare till henne. Jag skulle inte klara det, jag har för mycket nerver själv. 
 
MARION skötte sig perfekt med två ryttare på lektionsridning. Jag är så imponerad av min nybörjarryttare. Hon har bara ridit fyra gånger men klarar alla tre sitsarna galant.  Sitter på rätt sittben i lättridningen. Rider volter, ställer hästen rider de raka spåren rätt. Hon kan också göra halvhalter och rida i bestämda tempon. Vad vi inte har gjort än är galopp men det är fortfarande för hårt underlag. Det skulle vara roligt att få jobba med nybörjare. Den här ridtekniken åstadkommer så snabba resultat för eleverna. De hittar känslan i ridningen och därmed rytmen. De har kontroll över sin egen kropp och då blir ridningen så mycket lättare.
 

 

Söndagen den 29 januari 2012 kl. 20:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vilket påskjut!

 Lördag den 28  januari 2012 molnigt minus 5 grader

I går red jag ATTIRANA i ett skrittdressyrpass på 20 minuter. Red bara lösgörande övningar och kollade upp att hon kändes lika i båda sidor. Till vänster var hon mjuk som bomull men till höger kärvade det lite. Red små serpentiner på 7 steg åt vardera hållet. Tänkte till ordentligt och förstod att det första jag skulle göra var att se till att jag själv var lika mjuk åt båda hållen. Ansträngde mig mer till höger och det gjorde susen. Hon blev lika fin åt båda håller efter ett litet tag. Det kändes så härligt! Skänkelvikningarna på diagonalen var lite jobbiga sa hon och låtsades i samma veva bli rädd för något! Väldigt typiskt för henne för att kanske få slippa. Men jag stod på mig (modiga jag) och det gick bra. Hon såg så nöjd ut på vägen hem. MARION fick vila efter två tuffa pass. 
Idag gick jag först en promenad i skogen med Attriana. Det var lite mycket att titta på eftersom en jakthund sprang omkring och skällde. Men jag hade kapson på så det kändes säkert och då blev även hon säker och duktig. På vallen fick hon sen trava runt på stora volter och vi rörde oss runt på olika platser över vallen. Speciellt där det var lite ”farligt”. 
Med Marion gav jag mig iväg och travade på de fina vägarna som nu har lagom med snö på och som bilarna plattat till. Jag märkte direkt att de två senaste dressyrpassen gett resultat. Vilket påskjut hon hade? Verkligen förvånande? 
I morgon ska Attriana ut och skritta rakt fram 30 minuter och Marion går ett pass lektionsridning. 
Ikväll har jag jobbar med förberedelser till ridlägret vi ska ha i klubben. Det bär iväg till mitt paradis i Älvkarleby. Det gäller att boka stugor i god tid för det är stor efterfrågan. Förra året var vi 18 personer och 12 hästar. Det var fantastiskt roligt och vilken fin sammanhållning det blir i klubben!
 

 

Lördagen den 28 januari 2012 kl. 21:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ökning i öppna

 ATTRIANA tömkörde jag i dressyr idag. På vägen ner mötte vi sopbilen. Jag lät henne titta på den och hon blev 2 m hög men flydde inte, så det var jag glad för. Det är så pass halt under snön att det är nog svårt att hålla en häst om det bär iväg. Lät henne jobba på den ”läskiga” delen av vallen. Det gick bra att köra i både öppna och sluta på raka spår. Hon var verkligen på hugget i traven, vilken power den hästen har! Hon gick själv in i samling och trampade några steg, sneglande på mig; titta va jag är duktig! Jag lät henne hållas men det blev inget godis naturligtvis. Det enda jobbiga fick bli tre övergångar i vardera varvet.

 

MARION red jag som igår men med lite andra vägar. Hon svara så fint med sina bakben för mina skänklar. Red en del med bakdelen utanför volten, en fin övning. Allt gick bra och hon jobbade på som bara den. Ryggen var med hela tiden. En svårighet är ökningar i hög form. Hon vill vara låg. Det blev springit när jag krävde högre form. Jag provade att göra ökningen i öppna i stället och det gick bättre med det var naturligtvis lite jobbigt. Provade att galopper lite men det kändes inte bra. Underlaget är hårt och  varierat med gräs och is. 
 
Greta har blivit så duktig. Hon sitter kvar på gården och tittar efter mig när jag rider iväg med hästarna. Hon som älskar att följa med. Men jag vill inte ha henne med när jag rider dressyr. Jag kan nu säga till henne om hon ska få följa med eller stanna hemma. Duktiga lilla vovve!!!!
 
Ikväll blir det tömkörning med Castillja i ridhuset. Tänker nog jobba henne en del i samlad galopp på liten volt. Hon har blivit så stark. Tänker jämföra de olika varven hur hon orkar,
 

 

Torsdagen den 26 januari 2012 kl. 15:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

bettet på tungan

 Onsdag den 25 januari 2012 sol minus 5 grader

Underbart väder! Det skulle bara vara lite mer snö som frusit fast i isen om man får önska något. 
Tog ut ATTRIANA på vallen för den första ridturen för min del det här året. Hon var lite pigg, såg en traktor långt borta så jag lät henne trava runt på lina tills hon sänkte sig ner innan jag steg ombord. Hon kändes fantastiskt att sitta på som vanligt. Körde igenom hela gymnastikprogrammet i skritt. Slutan till höger var lite jobbig i början men annars kändes hon som vanligt.
MARION fick jobba i ett vanligt dressyrpass förutom att jobba i galopp. Jag testade Grand Prix Tysk tränarens filosofi. Det kändes inte så bra att hålla kvar handen i samlingarna med aktiva bakben. Visst lossade hon i handen och hon kunde gå ”lös” mellan hjälperna. Nöjd var hon faktiskt också. Visst fungerar det men jag jobbar dem mycket över ryggen för övrigt så en kombination av träningarna ska jag testa ett tag. En test var en skrittpiruett och hon har väl aldrig gjort en sådan fin piruett. Det ska bli spännande framöver hur jag lägger upp det. Detta är definitivt ett tillägg till tävlingsdressyren. Skulle jag rida så här hela tiden tror jag inte att det är så lyckat. Om hon skulle bli kvar i handen och handen ska vara så här låg kommer hon att ha tryck på tungan hela tiden. 
 

 

Onsdagen den 25 januari 2012 kl. 16:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Är ryggen med?

 Måndag den 23 januari 2012 sol minus 4 grader

På förmiddagen var jag och tittade på träningar för tysken som ridit 400 grand prix dressyr och vunnit 70 st. Hans filosofi är att hästen ska lyssna på hjälperna först och främst. Börja samla med snabba elektriska bakben redan i skritt. När allt fungerar utan hand och skänkel kan man sedan göra det mesta med kvalitet. Har man de aktiva bakbenen med i alla rörelser går det även bra att rida piruetter och byten. En intressant iakttagelse var när en häst blev rädd och kastade sig åt sidan, fick ryttaren inte skänkla hästen. Utan bara hålla kvar tyglarna med kontakt och avvakta. Hästen ryggar naturligtvis då och den får då rygga tills den stannar. Han menar att man ska stötta hästen i sin rädsla för att den ska ha förtroende. I ökningar var han noga med att lyfta hästen i fram och behålla aktiva bakben. Där får man nog vara försiktig så att ryggen är med.
Över huvud taget mycket bakben, aktiva, och en hög form. Jag vet inte än vad jag tycker om hela konceptet det finns risk för att ryggen inte jobbar som den ska? Det gäller verkligen att inte hålla kvar handen. Han anser att det är hästen som ska släppa? Tror inte riktigt på det hela?
Det blev skritt ute i mörkret med ATTRIANA på kvällen, vilket hon inte är så van vid. Det blev en bra träning. Först var hon lite spänd  men sen gick det bra. Tömkörde MARION och hon var kalasfin! Jobbade med aktiv trav på varierande voltstorlekar. Jobbade sen med piaffen och övergångar till trav. Hon piafferar nu lika högt och fint som ISABELLA. 
Tyvärr så blir  Isabella magrare och magrare hon äter för lite hö, vill helst bara ha morötter och havre. Hon ser väldigt pigg ut på ögonen så det är lite märkligt. Jag avvaktar dag för dag så får vi se hur det blir? 
I morgon blir det vila för hästarna.
 

 

Måndagen den 23 januari 2012 kl. 19:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ingenting att säga

 Söndag den 22 januari 2012 snö minus 1 grad

Idag reds ATTRIANA för första gången efter vilan. Hon var som vanligt väldigt lugn. Lufsade på med sänkt huvud. MARION hade lite större problem. Trots snösulor så samlades det lite snöklumpar och hon gick och spände sig. Jag hade tänkt att rida dressyr med henne men det gick inte. Det är is lite här och där och då halkade hon. Hoppas att snön fryser fast på isen då blir det riktigt fint underlag. Lite tur har jag, ställde av Attriana i december för det var så tråkigt underlag. Nu när jag sätter igång henne kommer snön. Skönt med lite balans att man har  lite medgång ibland. Skrittade ca 20 minuter och det är väl inget mer att säga om det. I morgon vila då jag ska åka och studera en tysk tränare hur har tänker i sitt arbete. 
 

 

Söndagen den 22 januari 2012 kl. 12:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Två vilda djur!

 Lördag den 21 januari halvsol 15 grader

Underbar luft ute i alla fall om man andas in luften med näsan och inte med munnen.  Longerade båda hästarna på lös longerlina idag igen. Det är riktigt roligt att iaktta dem i deras rörelsemönster. Det är lite mer snö på vallen och därmed lite mjukare och då tar det ut stegen mer. När jag arbetat dem på hårdare underlag sätter de under sina bakben mer för att hålla balansen bättre. Ett bra jobb i och för sig tycker jag. Men, idag tog de ut stegen mer, men hade ändå bakbenen på rätt plats.
Använde mig av den fyra hektar stora vallen. Flyttade mig hela tiden och höll dem längst ut på linan. De fick idag ha träns med tredelat bett och gummiplattor. Gick en lite sväng med dem först. ATTRIANA var på G! Det gäller att de går lugnt och fint när det är så halt som det är. När hon såg grannens hästar kom balanstraven. Vi första stegen stoppade jag henne genom att sänka hennes huvud. Det fungerar perfekt! Hon frågade några gånger om hon fick ”hispa” upp sig, men det var bara att be henne sänka huvudet så skötte hon sig bra. 
 
Hennes arbeta på vallen bestod först av kontakt med mig. Gick bredvid bogen och hon fick följa mig med halter, ändrad steglängd och även ryggningar. Sen gick det fint med arbetet utan bus. Jag ville sen utmana ödet lite och gick nästan längst  bort på vallen. Det fanns en gräns där hon hade svårt att behärska sig. Hon har inte varit utanför hagen på flera veckor nu så det är inte konstigt att flykten tar tag i henne. Målet nu är att hon ska kunna arbeta lugnt överallt på vallen. Det går inte att galoppera utan det blev jobb i trav, Attriana 20 minuter och Marion  30 minuter. Marion började tugga på betet mot slutet mjuk och fint det var roligt att se. MARION var så duktig och bara jobbade på. Attriana går av sig själv i mestadels låg form. Marion vill hellre jobba i en lite högre form.  
Innan jag jobbar dem böjer jag dem alltid och ryggar lite. Vad jag tänkte på idag är hur fint Marion lyfter på sina framben i ryggningen. Attriana har en liten tendens att släpa dem. Kommer att jobba mer med det. I morgon blir det en liten skritt-tur på 15 - 20 minuter för Attriana. Det är mer än jag brukar börja med. Jag har en hjälpryttare till det arbete och jag kan inte be honom komma hit flera dagar i rad. Hoppas att hon sköter sig i morgon! Jag följer med på Marion och hon får sedan gå ett dressyrpass. 
Efter arbetet med hästarna är det hundens tur att få en promenad. Idag var det bilar vid jaktstugan som vi brukar gå till. Greta blev genast vaken och tänkte ta till flykten bakåt. Jag såg att bilarna skulle åka därifrån och eftersom jag inte ens hade ett koppen med mig gick jag upp i skogen. Där hoppade Greta upp på en hög sten. Hon var så fixerad på bilarna när det passerade och påminde om ett lodjur med de små öronen rakt upp. Det är verkligen en liten speciell hund. Det känns som hon är till hälften en tamhund och till hälften något vilt. Samma flykt beteende som Attriana. Jag tycker mycket om dem båda. 
Var på läkarbesök igår och han kommer att rekommendera min chef att jag inte ska fortsätta att jobba mer på mitt jobb. Det känns lite trist men också skönt att bara få koncentrera mig på min rehabilitering. Det är tur att man har hästarna. När man jobbar med dem finns inga sjukdomar.  Jag hoppas dock på att kunna behålla jobbet med personalförening Ultuna Hästvänner. I vilket fall tills föreningen är mer befäst. 
 

 

Lördagen den 21 januari 2012 kl. 16:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

tömkörning på gammalt klassiskt sätt

 Torsdag den 19 januari 2012 sol minus 3 grader

Hade tre hästar som jobbades från marken i morse. Sen hade man ont i fötterna, det blir nog rätt många steg som man knatar runt. Började med Casillja i ridhuset. Det är lite för hårt underlag där men det dammar som tur är inte. Hade en idé idag om att prova gamla klassiska tänket om tömkörning alt logering, med lösa tömmar/longerlina. Med Castillja måste jag vara väldigt noga med att hon är avslappnad innan jag börjar med styrketräningen. Vad jag gjorde idag var att bara låta tömmarnas tyngd verka. Jag gick omkring och flyttade runt i olika cirklar och raka spår. Var noga med att jag inte ändrade min steglängd eller takt. Det blev en liten test i hur pass lösgjord hon var. 
Gjorde senare samma jobb med MARION och ATTRIANA  men på longerlina och kapson. Alla tre hästarna höll exakt samma takt hela tiden. Det var skönt att se. 
Ja, Attriana satts igång igen idag. Hon var riktigt nöjd med att komma igång. Hon har stått och tittat på när jag jobbat med MARION länge nu. Riktlinjen för jobbet är att hästarna ska arbeta utan spänning.  Styrkearbetet fungerar inte om man har en spänd häst. Vad jag också kollade upp var att de var eftergivna i sidorna och spårade på volterna. Där fick alla tre godkänt också. Marion kan vara lite svår ibland och det tog lite längre tid att få loss henne i högersidan, ja kanske två minuter! 
MARION fick trava på ca 30 minuter. Hon har blivit lite tjock igen när hon nu går i en gräshage, visset gräs med ändå sväller hon om magen. Attriana blev så pigg så hon fortsatte att busa runt i hagen efteråt. Hon frågade ibland om hon skulle få galoppera på linan men det gör jag aldrig de första gångerna när de sätts igång. Trav på lin/töm och skritt med ryttare under en vecka minst. 
I morgon är det Uppsala hela dagen. På lördag longerar jag Attriana igen 20 minuter och på söndag ska hon ridas ut på en liten promenad i skritt.
Är så trött på min astma som gör att jag känner mig som en hundraåring när jag rör mig. Som trots har jag bokat en resa till Paris i vår. Man måste ha något roligt att se fram emot och jag hoppas jag är så pass bra då att jag kan vistas i en storstad. Eller, jag måste bli så pass bra då att jag kan resa. En utmaning det också. Så nu börjar planeringen för våren. Jag ska ordna två pay and ride här hemma. Vi får se om även Marion kan vara med då. Attriana är självklar. Vi har sju stycken ridbanor  i klubben bland klubbmedlemmarna. Nu ska vi bjuda in varandra till olika aktiviteter, det blir nog en hel del! 
 

 

Torsdagen den 19 januari 2012 kl. 21:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lycklig hästägare

 Onsdag den 18 januari 2012  moln 0 grader

Tänk vilken lyx det är att bara knalla igenom trädgården till hästhagen. Plocka in en häst och ge sig iväg på en skogstur. Tänk så många år det var min högsta önskan att få äga en egen häst. Nu är det ju så! Det gäller att stanna till ibland och uppskatta det man har. Idag tog jag med hunden som blev överlycklig att få följa med. Jag har ganska mycket besvär med andningen idag och det känns som man är 100 år när man går. Grannen håller på och eldar och röken kommer över vår gård, inte så bra när man redan har problem med andningen. Men då är det ju bra att kunna ”åka” häst i skogen. Precis som en viss sportskribent skriver i tidningen. Marion får välja väg medans jag väljer riktning. Det gör henne lite stolt och ökar hennes självkänsla. En annan granne höll på att ta ner skog med motorsågen. Något träd dunsade ner, men ingenting sån´t berör säkra Marion. Hon är så duktig. 
 

 

Onsdagen den 18 januari 2012 kl. 18:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Uppåt, framåt!

 Tisdag den 17 januari 2012 sol minus 2 grader

Uppåt, framåt med energi och med bibehållen genomsläpplighet genom kroppen och framförallt ryggen! Ja, så var tänket idag när jag red dressyr med MARION. Förberedelserna fick ta den mesta av tiden. När hon var mjuk i sidorna och mjuk över ryggen kunde jag jobba med dagens övning. Det bestod av små, små tempoväxlingar med korta, korta steg. Tempot låg mellan 1,5 till 2, av en skala till 10. Hon var riktigt duktig för det är där svårigheterna för henne brukar ligga. Hon jobbade på med ett glatt humör. Det är fortfarande väldigt hårt och isigt så det blev ingen galopp.  På lektionen i söndags skulle vi prova en galoppfattning men det kändes inte bra för Marion så vi avstod. Det kommer bättre tider och med bättre underlag. Hoppas på snö på torsdag. 
 

 

Tisdagen den 17 januari 2012 kl. 18:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

ryttarkänsla för nybörjare

 Söndag den 15 januari 2012 minus 2 grader lite snöflingor i luften

MARION fick idag agerar lektionshäst. Hon skötte sig fint som vanligt. Det är roligt att använda en så lätt och känslig häst för att få förmedla ryttarkänslan. Det är alltid något som är svårt att lära ut men om hästen hjälper till underlättar det. Detta blir en helt annan ridning än på ridskola. Det skulle inte fungera för ridskolehästarna att gå för så lätta hjälper. Hästen måste ha maximal koncentration hela tiden och det skulle de inte orka med olika ryttare hela tiden. Det blir lyxlektioner för min duktiga elev. 
Jag har helt slutat att rida med spö i handen. Det är så skönt att slippa det. Jag var nog nästan född med spö i handen tidigare. Har ridit så i 50 år. I går när jag red ut och Marion inte ville få fram över ett isfyllt dike fick jag skänkla på henne med mina mjuka stövlar. Hon tog hjälpen direkt och gick över. Då blev jag lite förvånad att det gick så lätt. Fick en känsla att spö´t nog skapar lite mer motstånd. Nu är jag nyfiken om det fungerar så bra i alla situationer. Enligt en insändare i tidningen Ridsport görs gällande att man inte kan få hästen att piaffera utan spö? Samtidigt sägs att hästen ska ridas till piaff? När hästen är tillräckligt stark ska det fungera ändå. Om man sen vill få hästen lite aktivare i bakbenen får man väl smacka, kanske? 
 

 

Söndagen den 15 januari 2012 kl. 18:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lång nyttig skrittpromenad

 Lördag den 14 januari 2012 halvsol minus 2 grader

Tog en riktigt lång skrittpromenad med MARION. Red först efter ån och sen stigar i skogen. Hamnade på ett hygge men det gick bra det också. Var nog ute 1,5 h. Hon tycker det är så roligt och knallar på med öronen framåt hela tiden, det spelar ingen roll vilken riktning vi tar . Det var riktigt halt på några ställen. Där fick hon småtrava med små korta steg för att broddarna skulle ta lite bättre. Det blåste en del men i skogen var det härligt. Ibland knakade det till ordentligt i träden och det låg även en del stammar lite här och där. Letade efter lite nya stigar. Det är utmärkt jobb nu när det är fruset och gräset ligger ner. När jag red tänkte jag på att tyglarna ska alltid användas tillsammans. När jag svängde lät jag armarna följa med resten av kroppen. Då har man alltid ytterboden med också. 
 
ATTRIANA tappar sitt hovbandage hela tiden. Hon är riktigt öm vid såret. Jag sprutar på väteperoxid och lägger dit en kompress indränkt med väteperoxid. Bandaget går upp när hon är ute i hagen. Idag tog jag gräshagen vid vägen. Attriana har sprungit en hel del för bilar och traktorer och hon är ohalt redan. Tempar henne varje dag och tempen står på samma hela tiden, det känns bra. 
 

 

Lördagen den 14 januari 2012 kl. 18:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Genomkörare i skritt

 Torsdag den 12 januari 2012 regn 1 grad

Det var riktigt hårt på marken så det fick bli ett arbetspass i skritt på vallen. Det var riktigt härligt i regnet. Det går lättare för mig att andas i det här vädret än när det är kallt och torrt. Så att det regnar gör ingenting. Det blev en riktig genomkörare trots att det bara var skritt. Det enda som hon inte svarade på tillräkligt var hjälperna för skänkelvikning på raka spår. Jag fick puffa till henne i sidorna med mina mjuka stövlar och det hjälpte faktiskt. Jag använder aldrig spö´t längre. Jätteskönt att inte behöva hålla det i handen. Men man måste se till att de svarar på alla hjälper.  Det kändes att hon behövde korsa sina ben för lösgjordheten. Red sen lite småvolter och åttvolter. Var noga med övergångarna, med halvhalter och omställning. Det gick lite sämre till höger till en början men när hon mjukats upp sig gick det lika bra som åt vänster. Tanken gick till att, så viktigt det är att lösa upp alla knutar i skritt innan man går över till en annan gångart. Skolorna var inga problem. Gick sen över till halter. Hon började naturligtvis trampa direkt. Det är en rätt härlig känsla för ryggen kommer upp som en sprättbåge. Inget godis i dag heller och då övergick hon till att göra perfekta halter. Som belöning fick hon sen piaffera och fick godis. På slutet jobbade jag även lite med passagen och övergångar till piaff. Det gick rätt bra idag . Passagen är så lugn och fin så det blev ingen stor belastning på lederna. 
 
Jag har kommit på varifrån ATTRIANA fått sin hovböld eller snarare  sår i sulan. Hon var inte halt när jag tog in dem vi 17 tiden i måndags. Men när jag fodrade vid 22 tiden var hon  halt. Det finns tjocka, vassa och stadiga ”pinnar” i hö´t. Jag vet inte vad det är för växt men det måste vara en sådan som hon fått in i hoven i boxen helt enkelt. Jag plockar alltid ur dem ur hö´t men det är lätt att missa någon. Hon var relativt ohalt idag och busade omkring i hagen. Det får gå i en gräshage som är jämn och fin och inte så hal. I morgon reser vi bort hela dagen så då får det tyvärr bli den vanliga hagen. Hoppas det går bra. 
 

 

Torsdagen den 12 januari 2012 kl. 15:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hovböld

 Onsdag den 11 januari 2012 sol 3 grader

ATTRIANA haltade i går kväll så jag ringde veterinären idag på morgonen.  Han var snäll och kom direkt. Hovböld! Han grävde ut ett två cm djupt hål vid strålen. Det gick inte att hitta något föremål kvar i såret  så det fick blir väteperoxid, kompress och bandage. Det kan vara så att hon trampat på en vass sten helt enkelt. Nu har hon fyra dagar på sig att bli ohalt. Hon hade ingen temp så det är bara att hoppas att allt ska gå bra! Det är ju tur att hon inte rids just nu så det blir ingen inskränkning på träningen. 
Tog en underbar skritt-tur med MARION. Pigg som vanligt men lydig och snäll. Castillja fick gå i tömkörning på kvällen. Hon hade varit ”överpigg”. Matte hade inte kunnat galoppera henne så det fick bli ett lite lägre pass med galopp som sen fick gå över i övergångar till trav. Gjorde sen 12 övergångar från skritt till trav. Hon var först lite olydig men när jag bytte varv var hon klockren. Det var lite märkligt. På slutet var hon kanon fin och jobbade genom hela kroppen. 
 

 

Onsdagen den 11 januari 2012 kl. 22:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

halvhalter med vikthjälper

 Måndag den 9 januari 2012 sol minus 15 grader

ISABELLA har varit dålig i natt och inte ätit så mycket. Det är synd för sista tiden har hon varit så pigg. Kan det vara kylan hon reagerar på tro? Två täcken har hon när hon är ute i dag. Det är bara att hålla tummarna att det går vägen även denna gång. MARION var helt fantastisk att rida. Det var som jag hade räknat med efter all förberedelse. Hon kanske var lite för pigg på grund av kylan men svarade blixtsnabbt på mina hjälper som bara var vikthjälper idag. Det blev nog ett hundratal halvhalter. Efter en stund i skrittgymnastiken började hon piaffera som igår. Jag satt bara och väntade ut henne. Piaffen blev intensivare och intensivare för att tigga godis. Visst är det trevligt men nu börjar det gå för långt så det blev ingen godis i dag, stackars häst. Hon fick i stället godis för det lösgörande arbetet som hon fixade fint. Det blev skolorna på öppna spår, varvat med skänkelvikningar också på raka spår. Det har blivit lite för mycket på volt de senaste dagarna så idag tänkte jag raka spår. Red lite på stora volten och varvade med små volter både inåt och utåt. Koncentrerade mig på halvhalter och omställning. Jag är lite irriterad på min högra hand. Den lägger sig inåt. Jag måste korrigera mig hela tiden. Jag tror att det kan bero på att jag under ett år haft någon typ av sk. Frusen skuldra eller om det har varit senorna i höger axel som jag skadade för ett par år sedan. Jag kunde inte lyfta höger arm i alla fall. Det tog ca ett år innan det läkte och det är ganska nyligen. Krämporna kommer och går. Just nu är det ju astman som är väldigt besvärlig. Det är som bäst ute med hästarna i friska luften. Tur att man har dom som rehabilitering.  Ringer efter en remiss till lungkliniken idag. Hoppas att det finns starkare mediciner än de jag har idag. 
 

 

Måndagen den 9 januari 2012 kl. 12:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Inget bensprattel

 Söndag den 8 januari 2012 moln minus 5 grader

 

Idag blev det då tömkörning med MARION. Efter en skrittpromenad tänkte jag arbeta med öppna på öppna spår på vallen. Det var inte så lätt som jag hade tänkt mig. Hon ville ha ett ytterstöd i form av en väggren eller vägg. När jag tog det på yttertömmen blev det för mycket förhållning så hon började piaffera i stället. Hon fortsatte ganska länge med några steg i vila ibland. Jag förstod att hon tiggde godis på sitt sofistikerade sätt. Försökte låta bli men till slut föll jag för hennes intensitet och charm. Så det fick alltså bli det lösgörande skrittarbetet i dag. Eftersom jag ville att hon skulle gå fram i trav direkt efter. Efter en liten stund kom det en bil på vägen. Då stannade hon upp och började piaffera igen. De har alltid tyckt om att visa upp sig mina hästar men för en bil var väl lite överdrivet kanske. Men piaffen blir så bra när de gör den på eget bevåg, sitter på bakbenen ( OBS inget bensprattel) och är helt avspända. Jag var sen tvungen att låta henne trampa på mitt kommando en gång till. 
 
Annars var det inga problem med formen eller med vänsterbogen. Hon var riktigt fin i högervarvet med bra kliv på höger bak och fint böjd genom hela kroppen. Hon missförstod mig när jag skulle jobba med lite tempoväxlingar och gick i stället över till samlad galopp. Gräset var relativt mjukt så det fick bli lite övergångar trav - galopp. Den samlade galoppen var riktigt fin och tretaktig. Tror hon gör det bättre utan ryttare på ryggen. Kortade upp travstegen men behöll energin och avslutade med lite passage - trav på liten volt i båda varven. I morgon ridning, ska bli så roligt! Måste då ha detta arbete jag gjort på näthinnan. 
 
Jag har gjort om framsidan på hemsidan med lite mer betoning på träningar. Har kommit fram till att jag inte kommer att kunna jobba vidare på SLU eftersom mina astmaproblem blivit värre och jag mår dåligt av att vistas inomhus. Tanken är då att jobba mer med träningar och kurser. Det var även tanken med min tränarutbildning en gång i tiden att det skulle bli min pensionsförsäkring. Jag är nog där nu? 
 
 

 

Söndagen den 8 januari 2012 kl. 13:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

vänsterbogen

 Lördag den 7 januari 2012 sol minus 10 grader

Underbart med sol! Jobbade med den lilla blå hästen idag igen. Eftersom hon är helklippt vill jag ha ett litet täcke på henne även när hon jobbas och det är så här kallt. Gick ut på vallen igen, men till hörnet där det lilla hindret finns. Lösgörande övningen idag var 10 små språng över hindret. Hon var lika fräsch och fin idag också.  Styrkearbetet blev 20 övergångar i varje varv. Hon vet precis vad det handlar om. Hon gör det nästan själv och det är så viktigt att inte ta henne i munnen. Hon fick sen jobba lite på 10m volter och då sökte hon sig nedåt framåt. Bäst var hon i höger varv men vänsterbogen pekade då ut lite. Det ska bli jätteroligt att tömköra i morgon då kan jag få tag i vänsterbogen. Ännu roligare ska det bli att rida på måndag. På Tisdag ska hon få vila. 
 

 

Lördagen den 7 januari 2012 kl. 12:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Blå häst med rosa ränder som kvalar till SM

 Fredag den 6 januari 2012 sol minus 4 grader

Tror jag har nyupptäckt min MARION. Marken var väldigt frusen idag och med isfläckar som inte syntes under det tunna snötäcket, mycket förrädiskt! Beslutade att bara longera henne på vallen. Oj! Så pigg hon var! Hade på henne ett blått flees täcke med rosa ränder och en rosa gjord, hon såg så gullig ut. Vilken taktfast trav hon har, klockren och vilket driv hon hade i bakbenen. Det enda felet är att hon inte slappnar av och söker sig nedåt.
Jobbet bestod i att öka och minska volterna och därefter 15 övergångar från skritt till trav i båda varven. Efter det lugnade hon ner sig lite och jag såg tendenser till att hon började sänka sig. Jag kommer mer och mer underfund med att jag inte får ta henne i mun. Det är inte lätt när hon springer på som hon gör. Kan jag bara behålla den här energin och få henne avslappnade skulle jag nog kunna tänka mig att kvala in till SM i år igen på gamla da´r.
Eftersom vädret inte verkar förändras de närmsta dagarna ska jag nog fortsätta med logering i morgon också och på söndag tömköra henne. Få se om jag kan få till en avslappning?
Hade styrelsemöte i klubben idag och det bestämdes att vi ska åka på ridläger till Älvkarleby i år igen. Det är inte så dumt där med fina boxplatser och stugorna vid havet. Förra året var vi 18 personer och 12 hästar. Det lär bli ännu fler som vill åka med i år, undrar om det finns fler stallplatser? Men i år ska jag inte arrangera allt själv har jag bestämt! Jag måste bli bättre på att delegera.
 

 

Fredagen den 6 januari 2012 kl. 21:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

taggtråd i skogen

 Onsdag den 4 januari 2012 runt 0 grader slask och regn

Red ut en härlig ritt med MARION idag. Igår fick hon jobba på ridbanan med en elev. Det blev lite skänkelvikningar och tempo controller med halvhalter och övergångar. Det var lite hårt på marken och isigt så hon fick jobba i samlad trav. Idag hade det kommit lite snöslask så jag kunde trava henne ordentligt. Vi travade på i ett friskt tempo som hon fick bestämma själv. Det var härligt att susa fram genom skogen och hon verkade njuta hon också. Ibland när hon travar på så friskt brukar hon slå i sko. Men det var ingenting av det idag och det kändes väldigt bra. Vid en lite besvärlig övergång över ett dike gick jag av och ledde henne över. När jag kommer från det andra hållet rider jag alltid över diket. Men idag när jag gick bredvid henne upptäckte jag att det låg en rulle med gammal brun taggtråd vid diket. Man blir ju alldeles kall av skräck när man ser sånt. Tänk så lätt det hade varit att trampa i den och sen har man kanske ingen häst kvar. Nu kunde jag inte ta hem det men lade det åt sidan för att gå och hämta hem rullen sen. Vilda djur kan också fastna i dess hemska ting, UCH!!!!! Tänk att man kan hitta taggtråd mitt i en skog? 
 

 

Onsdagen den 4 januari 2012 kl. 19:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

blöta fleesvantar värmer

 Måndag den 2 januari 2012 regn plus 4 grader

Riktigt ruskväder ute men ändå ganska skönt tog en lång ridtur med MARION. Snön var så pass blöt att den inte fastnade i hovarna. Fick trava där det var lite mjukt. Koncentrerade mig på att hålla henne i tempo 5 av 10. Fick bromsa lite väl ofta men endast med vikthjälper. Red henne på en stång för ovanlighetens skull. Hon verkade gilla den och var mjuk och fin in mun. Det blev mest skritt i skogen och hon var så pass pigg att det blev taktning i början. Hon skuttade undan för lite grankvistar som ramlat ner och svarta stenar. Nästan som Attriana brukar vara. Skillnaden är att på Marion är jag helt trygg, trots att jag ramlat av henne men aldrig Attriana. Ibland tänker man inte logiskt. 
I går när jag var ute med hunden och gick på ridstigarna fick jag plocka undan massa grenar som ramlat ner under blåsten. Men det är också efter avverkningar. Bönderna verkar inte bry sig om att hålla småvägar och stigar fria från ris. Vår egen skog är vi alltid noggranna med att det ska vara lätt att ta sig fram i skogen för både människor och djur. Värst av allt är en skogsägare som brukar lägga massa ris i ett dike som vi brukar gå över. Jag vet inte om han gör det medvetet? Men man ska väl hålla dikena öppna? Hoppade av hästen och gjorde en liten gång i riset med den påföljden att fleesvantarna  blev dyngblöta. Men en sak lärde jag mig, det är att flees värmer även när det är blött. I morgon går Marion som lektionshäst och så blir det tömkörning av Castillja på kvällen i ridhuset.
 

 

Måndagen den 2 januari 2012 kl. 12:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dressyrpass och iskristaller

 Söndag den 1 januari 2012 snö minus 2 grader

 
God fortsättning på det nya året som jag hoppas ska bli ett bra år. Det var inget större fel på det gamla året heller vad gäller det privata och arbetet med hästarna och gemenskapen med vår underbara vovve, Greta. Idag får MARION vila, hade ett fantastiskt dressyrpass med henne igår. Det var lite hårt underlag på vallen så det blir vila idag. 
Var på en underbar middag på nyårsaftonen men goda vänner sen den gamla hästtiden i Uppsala. Det blev bara tre timmars sömn så idag fick det bli en riktigt lång härlig promenad med Greta. Hästarna står hela dagar och mumsar på hö i det finmaskiga hönätet. Det är verkligen lyxigt att inte behöva passa tiden för lunchfodringen. 
Gårdagens träning med MARION bestod av skrittövningar på gården först. Ock att hon skulle gå fram och hälsa på vår tomtemor och tomtefar som vi satt upp till infarten till huset. Läskigt sade hon. Gick sen ner på gräset och vallen och jobbade henne. Det var som sagt lite hårt så det blev många övergångar och red bara i samlad trav i balans. Efter även några tempoväxlingar kom hon ihop sig så pass mycket att hon ville gå i passage. Passade då på att jobba med övergångarna mellan piaff och passage som är så svårt. Det gick hyggligt några gånger. Marion var riktigt på hugget och tyckte att det var roligt. Gjorde sen några övergångar från halt till galopp, bara några steg. Det upptäckte Greta som kom rusande från ingenstans och hoppade runt Marion. Marion var så ambitiös och duktig, solen sken och det glittrade av alla iskristaller i alla färger. Ett ridpass att minnas.
 

 

Söndagen den 1 januari 2012 kl. 15:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.