Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

ludd kring öronen

 Fredag den 30 december 2011 sol minus 2 grader

 
Vilken härlig dag, den näst sista på året 2011. Började med att klippa MARION. Hon blev så fin, klippte håret på och runt öronen så de små fina öronen kom fram ur allt ludd. Halsen ser lång och slank ut med muskerna på rätta stället. Magen har åkt upp till ryggen så hon ser mer kraftig ut än tjock. 
 
Tog en lång härlig promenad med henne. Hon var riktigt pigg, skyggade lite och sprätte till ibland. Men hon är alltid så säker i alla fall. Red lite tempoväxlingar där det gick att trava. Det var hårt för övrigt så det blev mest skritt. Men det var bara härligt i solen. Mår ständigt illa sen ett par veckor tillbaks och då är det skönast att vara ute i friska luften. I morgon blir det ett litet dressyrpass, ska bli roligt. 
 

 

Fredagen den 30 december 2011 kl. 15:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

öka tempo i samling

 Torsdag den 29 december 2011 regn 5 grader

 
Busväder idag och jag tänker lata mig och inte rida. Annars har MARION varit igång lite varje dag. Varierat uteritter och dressyr på vägen bakom huset och i hopphagen. 
 
Roligt hade hunden när jag skulle träna byten på vägen. I skritt och trav följer hon med så fint men när jag galopperade blev hon busig. När jag sen gjorde byten blev hon alldeles till sig och började hoppa på hästen. Det var lite läskigt för jag såg inte vart hon var. Ibland var hon nästan under hästen. Hon tyckte nog att benen på hästen blev roliga. Jag fick passa på när hunden inte var så nära. Vad jag kunde notera var att Marions galopp blev mycket luftigare och finare efter bytena. 
 
En annan dag när det blev snöklumpar trots sulor fick jag nöja mig med skritt på gräset som var mjuk och som jag inte ville förstöra med hål efter hovarna i en annan gångart. Oj, det blev en för lång mening! Men, i alla fall efter att ha lösgjort henne samlade jag henne med mina vikthjälper. Vad som händer då är att hästarna gärna även saktar in tempot. Så, jag ökade tempot i stället i samlingen. Fick säga till henne först, men utan varken sporrar eller spö. Hon accepterade och förstod så det blev en roligt övning. 
 
Attriana vilar fortfarande och börjar så smått att gå ner i varv. När hovslagaren var här var hon riktigt ilsk. Öronen slickade bakåt, hon slog med huvudet och måttade med bakbenen. Mycket märligt hon brukar stå som ett ljus. Jag lät henne trampa piaff några steg med bakbenen och gav henne beröm med en morot, sen blev hon snäll som vanligt. Antar att det var överskottsenergi. 
 
Isabella har också varit en riktig “hagga“. En dag när det var strömavbrott ( 19 timmar, fick hämta vatten i ett dike till hästarna) fodrade jag dem ute i hagen nära diket för att de skulle kunna dricka vatten, blev Isabella helt tokig. Hon gick till anfall mot Attriana med sparkar och bett, hon kastade sig runt i luften och hoppade på stället. Till slut fick Attriana nog och drog iväg i full fart upp till stallet, hon såg helt chockad ut. Isabella orkade inte äta så mycket utan stod och sov i flera timmar efteråt. 
 
Jag har köpt ett till småmaskigt hö nät, det fungerar fantastiskt. Men Attriana fick inte vara med och äta. Isabella vaktar nätet som om det vore hennes egen egendom. De äter hellre genom nätet i stället för hö´t på marken. Att äta sakta genom nätet blir mer som  när det betar jag tror det är bra.
 

 

Torsdagen den 29 december 2011 kl. 12:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

piaff i bomull

 Onsdag den 21 december 2011 1 plusgrad

Passade på att rida MARION lite på morgonen när det fortfarande var lite fruset på marken där det var plogat på runden uppe på gården. Skrittade bara eftersom det ändå blev märken på marken. Ett varv öppna och ett varv sluta åt båda hållen. Hon var mjuk och fin så jag red sen tre steg skritt etc… De blev så småningom två steg och slutade i en mjuk fin skrittpiaff som att trampa i mjuk bomull. Härliga häst! Isabella har piggnat till ordentlig och travar in och ut i stallet. Hon har även börjat äta mer hö. Det finns hopp ett tag till. I morgon kommer hovslagaren/veterinären och jag får sulor på hästarna och lilla Greta ska bli vaccinerad. Vilken lycka att ha samma person till både ock! I morgon ska jag även hämta det småskaliga hönätet. Det ska bli riktigt spännande att se hur hästarna reagerar på det. Det ska kunna stå och äta länge men inte få i sig så mycket. På nätterna kommer Marion få halm har jag tänkt.

 

Onsdagen den 21 december 2011 kl. 16:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Martin i Tyskland

 Lördag den 17 december 2011 moln 2 grader

 
Ingen häst att rida idag. Känns lite tråkigt! Har lånat ut Marion idag och ev om det inte blir snö ska hon gå lektion i morgon. Själv får jag nog ta en riktigt lång promenad med vovven. Julbord igår som nog måste motioneras bort. Har beställt småmaskigt hö nät till hästarna så kanske Marion också äntligen går ner i vikt. 
Har lagt in två bilder på min gamla elev Martin som nu blivit stor och jobbar i Tyskland. Han är numer utbildad unghästutbildare och rider många hästar om dagen. Ska bli roligt att höra hur han haft det när han kommer hem till lilla Harbo.  
 

 

Lördagen den 17 december 2011 kl. 11:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

distinkta travsteg

 

 
Torsdag den 15 december 2011 moln 2 grader och is
 
MARION fick jobba lite på isen idag igen. Red ca 30 min. Lösgörande arbete ute på vallen först. Korta distinkta travsteg på isen på banan. Lite skolor och flyttade bakdelen utåt på volten. Styrkearbetet bestod av fem steg trav, fem steg trav osv. Här gällde det distinkt arbete. Red sen lite tempoväxlingar från tempo 2 till 2,5.  Hon kom ihop sig ordentligt och vi gick över till halva steg i skritt som avslutades i skrittpiaff. Tränade på övergången från piaff till skitt, svårt men kul och det blev riktigt bra. 
I morgon blir det julbord med Ultuna Hästvänner. Ska berätta att jag bjudit in vår “arbetskamrat” professor Kyra Kyrklund till vårt årsmöte med middag. 
 

 

Torsdagen den 15 december 2011 kl. 17:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

ny övning, böjning utåt

 Onsdag den 14 december 2011 moln 3 grader is is is

 
Skönt med broddar då går det riktigt bra att rida på isen som sviktar. Man måste dock rida med förstånd. Red Marion i kort, kort trav och medsittning hela tiden. Hästarna håller ihop väldigt bra i den korta traven och det gör dem starka. Red rörelser på volten och längs fyrkantspåret. Red en ny övning, böjning utåt på volt. Lite jobbigare åt höger tyckte Marion. Efter ett tag med tre repriser blev hon mjukare. I avslutningen var hon luftig och fin. Ingen galopp på isen.  
 

 

Onsdagen den 14 december 2011 kl. 17:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

trakten ska sättas i först

 Måndag den 12 december 2011 moln 2 grader

 
Ruggigt väder ute. Satt inne och jobbade hela dagen och kände inte för att gå ut. MARION har inte gått på några dagar så jag var tvungen att göra något med henne. Det var is och jättehalt överallt. Tog henne i hagen direkt till banan och longerade henne i grimma med täcke på. Det var mjuk is så det gick bra. Hon fick jobba med att öka och minska volten och med lite tempoväxlingar. Hon var så snäll och jobbade på. Jag kunde notera att hon sätter ner bakhovarna med trakten först. Det är så de ska göra så det kändes bra att se. Fick hålla mig i hennes man när vi förflyttade oss upp till stallet, fötterna bara gled undan. Bättre att sitta på en broddad häst än att gå bredvid.
 

 

Måndagen den 12 december 2011 kl. 16:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

vila sex veckor för Attriana

 Lördag den 10 december 2011 snö, blåst, sol och o grader

 
Vädret är ingen höjdare att rida i. Det är tösnö och det blir klampar i hovarna. Det verkar hålla i sig ett tag så idag beslutade jag mig för att låta ATTRIANA få sina sex veckors ledighet. Under sex veckor hinner ev skador läka men de tappar inte muskler. Normalt jobbar jag dem med ett mål innan vilan. Målet i år var att få till några bra byten. Jag fick bara till två stycken men med det här underlaget få jag vara klok och nöja mig med det. Det är inte heller någon höjdare att ge sig ut på vägarna till något ridhus. Men, hon har utvecklats väldigt bra sen förra året. Hon har blivit mycket starkare och känsligare för hjälperna. I traven finns inga problem, vi nosar på piaffen lite då och då. Passagen har jag också nosat på om än med bara några steg. Det är bara att jobba vidare med nästa år.  I galopparbetet ligger vi efter. Anledningen är att efter min operation fungerade det inte för mig i vänstergaloppen. Det problemet är löst och hon har jobbat på bra i den samlade galoppen, men den kan bli mycket bättre. Ett tag stannade hon när hon skulle jobba samlat i galoppen men det är som bortglömt som tur är. Hoppas att hon får en skön vila.
 
MARION kommer att jobba på halvfart, det mår en gammal häst bäst av. Gamla ISABELLA mår bra som pensionär. Utan skor är hon mindre farlig för Attriana som hon håller ordning på i hagen. Själv har jag bakat julbröd och ska i lugn och ro i år få ägna mig mer åt förberedelser för julen. Det känns också som om jag kommit igång ganska bra med mina skriverier. Vi får hoppas att det håller i sig för jag har mycket i huvudet som jag vill få ner på papper. Efter ett så långt och aktivt  hästliv har man skaffat sig många erfarenheter och det är vikigt att alla som har det kan förmedla det till eftervärden. Något som jag är stolt över är att jag aldrig ridit någon häst halt. Även fast det arbetar nästan varje dag och är i tävlingskondition.   
 

 

Lördagen den 10 december 2011 kl. 16:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

is, hårt och halt

 Torsdag den 8 december 2011 sol minus 8 på morgonen

 
Ett snötäcke på ca en dm hade kommit och lags sig över alla ojämnheter och isfläckar.
Det var riktigt halt ATTRIANA halkade några gånger. På spåret på ridbanan gick det i alla fall att rida, men bara i skritt. Efter att ha mjukat upp henne på cirkelbågar 
(det var då jag upptäckte att det var halt) gick jag över till fyrkantspåret. Red öppna tre långsidor i höger varv och fem i vänster varv. Red sen tre steg halt övningen. Sist lite ryggning och lite tramp. Jag tror vi var lika rädda båda två för att halka omkull så hon var så försiktig. Hon vet alltid när det är allvar, bäst när det gäller!
 
MARION tog jag ut på vallen för att se om det skulle gå att trava där. Men det är ojämnt och hårt. Red alla övningar och upptäckte en ny, bakdelsvändning med en böjd häst. Bakbenen fick trampa runt på en riktigt liten cirkel och hon var mjuk och böjd i resten av kroppen. Lite jobbigare åt höger men hon gjorde det bra. Red även henne tre steg halt och hon trampade själv efter ett lite tag. Det fick alltså bli lätt styrkeövning med båda hästarna. ISABELLA går med ett varmt täckte hon fryser lätt nu för tiden. 
 
I morgon blir det Uppsala hela dagen och kvällen så det blir vila för hästarna. Det lär bli busväder så det kanske är lika bra det! Hoppas att det går bra att komma fram med bil.  
 

 

Torsdagen den 8 december 2011 kl. 17:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

gräshage i snön

 Onsdag den 7 december 2011 snö 0 grader

 
Ja, då kom det ca 5 cm nysnö på morgonen. Eftersom hästarna inte har fått sulor än så var det bara att ställa in alla aktiviteter. Det är skönt för ISABELLA att det kom snö. Det blev lite jobbigt att gå utan skor på det hårda underlaget som varit ett par dagar. Idag släppte jag dem i en gräshage. Det gillade de allihop, naturligtvis.
 

 

Onsdagen den 7 december 2011 kl. 15:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nybörjarlektion

 Måndag den 5 december 2011 sol, moln, snö och minus 5

 
Jag började jobbet i dag med ATTRIANA genom att peta med ett spö på bakbenen. Ett i taget skulle hon lyfta. Det belönades med godis.
Därefter  blev det cavaletti arbete och lite hoppning över ett litet kryss. Marken var hård men på hoppbana är det lite högre gräs så där var det utmärkt att jobba. Hon slarvade lite till en början med att lyfta på bakfötterna. Efter att ha slagit i några gånger lyfte hon fint på fötterna. Hon blev så glad att få hoppa att hon hade tendenser att kasta sig upp i luften och vifta med frambenen. Men hon behärskade sig då det var lite halt. Så klok hon blivit, skönt. 
 
MARION fick gå en nybörjarlektion igår. Hon bara älskar det! Ögonen lyser på henne och hon lyder så fint. Det är verkligen roligt med en helt rå ryttare. Tror vi hade lika roligt alla tre. Roligt också att få inviga en ny person till denna underbara sport. 
 

 

Måndagen den 5 december 2011 kl. 20:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Iväg på träning till Uppsala

 Lördag den 3 december 2011 sol, - 8 på morgonen, regn och  +2 grader på em. 

Drog iväg med ATTRIANA till Uppsala ( ca 6 mil)  tidigt på morgonen. Det var ingen höjdare. Is på vägarna! Typiskt när jag ska ut och åka och när jag åker så sällan! Det var riktigt jobbigt men med 60 km per timme tog vi oss fram. Om man ska åka mycket på vintern är det nog bättre med en fyrhjulsdriven bil i stället för en framhjulsdriven. Bokar nog inte in någon mer träning i vinter. Men, jag har väntar över två år på att få träna för denna tränare. Det har aldrig passat med tider. Hon är B-tränare och har tillsammans med mig ridit för Christian Carde. Jag vet att hans filosofi fungerar så det var lite spännande att se vad hon snappat upp. Attriana är utbildad efter denna filosofi så jag var lite nyfiken vad hon skulle tycka. När jag red MARION för honom sa han ju att “everything was just perfekt“! Så lite har jag väl förstått. Nu blev det så att jag inte red själv, utan vi satsar på ungdomarna så Paullina fick rida. Hon har junior SM som mål och jag tycker det är bra för henne att känna på denna typ av ridning. 
 
ATTRIANA var som en helikopter när vi lastade ut henne. Det var hästar i hagar runt omkring och hon var riktigt upprörd. Det var inte tal om att sätta på sadeln utomhus utan vi gick in i ridhuset. I början var hon lite spänd där också men ganska snart blev hon sig själv. Tränaren tittade först på om hon var rak, framifrån. Det var hon så då fick hon rida böjning utåt? Det var nytt för mig, spännande. De fick sen göra skänkelvikning med betoning på frambenen, för att bli fri i bogarna. Sen gick tyvärr tränaren över med att undervisa i centrerad ridning vilket ryttaren redan kunde. Men de fick jobba i riktigt sakta trav med vikthjälper. Båda var jätteduktiga och de fick mycket beröm. Det blev bara några minuter med galopparbete tyvärr, eftersom det arbetet ligger lite efter. Hon fick fatta galopp från bakdelsvändningar vilket vi brukar göra. Allt var som när jag brukar rida henne. Attriana var riktigt trött i huvudet när vi lastade in henne och i morgon blir det ut i skogen. Tömkörning på måndag och vila på tisdag. 
 

 

Lördagen den 3 december 2011 kl. 19:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

krattat ridbanan

 Fredag den 2 december 2011 halvsol 2 grader

 
Ridningen gick bra på morgonen men ridbanan håller på att frysa på. Red ATTRIANA i ett halvlätt pass. Mest i galopp, det gällde att passa på. Den förvända galoppen genom en kortsida  kändes bra. Fattade förvänd galopp en meter från spåret och styrde mot spåret då blir det inga oklarheter vilken galopp man vill ha. Red en liten serpentinbåge i förvänd och var noga med att tempot inte ändrades. Skänkelvikning på volt fungerar alltid bra i galoppen. Provade på att rida en skänkelvikning på diagonalen men då bröt hon av till trav. Det kändes som om hon trodde att det var något fel. Släppte då idén men kommer att testa vid ett annat tillfälle. De halva stegen i skritt gick utan problem så jag lade in några ryggningar och trampade henne några steg. Det blev bara en tendens för hon var så avslappnad. Hellre det än för mycket tändning så det var godkänt. Det tar mycket längre tid att träna på det här sätten men jag får inte bakslag utan vi går sakta men säkert framåt. Gjorde några snabba halter på western vis. Man lägger fram skänklarna och trycker till med hälarna i luften framåt. Fjordingarna tvärnitar men det gör inte hon än så länge. Det blir verkligen tvärstopp på bakbenen av den hjälpen. Perfekt i nedförsbackar. Kul att leka med också. 
 
När jag skulle rida MARION blev Greta tjatig att vi skulle ta en tur så, så fick det bli idag igen. Sen blev det lite lika arbete som igår. Att få igång vänstergaloppen lite bättre i tretakt. Satt och gjorde byten i mitten på åttvolten. När jag fått igång galoppen gick det bra. Det var också en träning för mig själv att få in rytmen och bytet. 
 
På eftermiddagen gällde det att harva ridbanan och kratta spåret med kratta. Det var lite tungt jobb för det började frysa på men jag hann. Om det inte skulle bli plusgrader igen så har jag ingen ridbana att rida på. Den måste vara slät när den fryser på. Så nu ligger man här med hemsk ryggvärk, men det får det vara värt.  
 

 

Fredagen den 2 december 2011 kl. 16:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

luftig galopp

 Torsdag den 1 december 2011 moln 5 grader och blåsigt

 
Gårdagens träningspass med ATTRIANA bestod av galopparbete i lätt sits. Övergångarna trav - galopp följdes av olika storlekar av volter och av tempoväxlingar. Red några långsidor svag öppna och på diagonalen svag sluta. Arbetet var lösgörande inför dagens arbete. Vi ska på träning till Uppsala för en B-tränare på lördag. Hela veckas arbete är upplagd inför det träningspasset. 
 
Idag blev det ett tufft pass. När jag nästan var klar började Attriana undra lite försiktigt om vi inte skulle avsluta? Men jag red ett par enkla byten också innan jag avslutade. Tror hon blev lite trött men det blev jättefina enkla byten. Innan hade jag bytt genom trav på samma ställe. Red idag skolorna i trav och även en långsida med halva steg. Från de halva stegen fick jag en fin galoppfattning till samlad galopp. Galopparbetet bestod av tempoväxlingar och på volter i samlad galopp. Red en del på volt och jobbade med spårningen. Det är inte alltid så lätt. Det flyter gärna ut ett bakben eller en ytterbog som man får passa. Om inte hästen spårar på volten är arbetet förgäves. Efter några galoppfattningar från skritt fick hon en riktigt härlig galopp, taktfast och luftig. Lånade Isabellas Kiefersadel idag och det blev mer rörelse i hästen. Den sadeln hade hon när jag red in henne. Men det verkar som om det är den jag ska ha nu igen. Igår red jag på ett kulbett som hon aldrig haft tidigare och idag var det kandaret med det tredelade handgjorda järnbettet. Hon trivs med det mesta och det beror på att jag är mycket lätt på handen och det beror på att hon bär sig själv.
 
MARION fick också gå ett pass på banan. Greta ,vovven föreslog att vi skulle gå ut en sväng först så då gjorde vi naturligtvis det. Det blev mycket galopparbete med Marion också. Tempoväxlingar framför allt. Jag behöver ha igång henne mer i vänstergaloppen och det gick bättre mot slutet. Vi övergångar måste jag alltid vara noggrann att hon startar med bakbenen. När det fungerar blir hon som en helt annan häst. Det blir mer kraft i gångarterna. Hon flåsade lite och jag antar att hon behöver klippas igen. I morgon är det kanske sista dagen som banan är mjuk. Det blir då träning med båda hästarna som idag. Attriana med ett mer lösgörande pass och Marion ungefär som idag. Klippte manen på ISABELLA och borstade av henne. Hon var riktigt busig, skulle nafsa på mig och bita i saxen och hade svårt att stå still. Hon verkar pigg, krutgumman. 
 

 

Torsdagen den 1 december 2011 kl. 19:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.