Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

trav bland isblock

 Tisdag den 29 november 2011 regn 5 grader men snö och is kvar på marken

 
Gick ut på kvällen med förhoppning att isen hade smält på ridbanan. Det fanns fortfarande isblock kvar blandat med sand. Tog ATTRIANA på lina så hon bara fick röra lite på sig. Det verkade lite jobbigt att trava på det varierade underlaget. Ökade och minskade volten och körde lite tempoväxlingar där det var bara grus. Det rörde sig om ca 7 meter! Hoppas på mer regn över natten och plusgrader så jag kan rida i morgon. Längtar!! MARION fick gå ut på en sväng i skogen när det regnade som mest. Inte så där jättemysigt, men så är det när det är höst. 
 

 

Tisdagen den 29 november 2011 kl. 17:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Globen

Måndag den 28 november 2011, snö minus 1 grad
Ångrade idag att jag inte red i går. Men jag var verkligen slut efter en heldag i lördags på Globen. Men en underbar dag var det. Först ponny-kur med tyvärr bara fyra ponnyn. Synd att inte fler får chansen att visa upp sig. I Grand Prix var det stor variation. Patrik Kittel var suverän! Såg även en häst som gick med ganska lösa tyglar. Den var otroligt väl musklad och riden på rätt sätt. Stark i piaffen och galoppen. Men när det är tävling måste man ha mer kontakt för att det ska se harmoniskt ut. Tinne vann, roligt då hon var vår ledare under C-tränar utbildningen. Isabell Werth på Warum Nicht hade inte sin bästa dag. En mycket spänd häst och ryttare. Under söndagen var det skönt att sitta hemma och titta på tv. Speciellt när man hade sett ekipagen dagen innan. En märklig sak? Många av ekipagen hade paddar under sadeln. Det ska aldrig behövas om man har en sadel som passar. Själv gjorde jag ett fynd och köpte en ”Kyra” vinterjacka röd och fin för halva priset.

Fick ett sms från medryttaren när vi var i Stockholm. Han hade ridit ut med ATTRIANA. Hur många kg havre har du gett henne? Hon hade varit alldeles tokig och skrittat så fort att hon inte hann få med sig benen utan gått ner på frambenen två gånger. Förklaringen fick jag när jag kom hem, det hade varit jakt i skogen. Hon reagerar starkt på när andra djur är stressade.
Idag skulle jag rida hade jag tänkt men det kom snö i natt och det var stora isfläckar på ridbanan blandat med snö. Tog ut henne på kvällskvisten och skulle se om hon kunde gå där överhuvudtaget då jag inte satt på snösulor än. Det var jättehalt att leda ner henne och trots att hon var spänd i blåsten gick hon så snällt bredvid mig när hon märkte att jag hade problem. Jag är så himla rädd att halka och bryta mig igen. Det gick inte alls bra för ATTRIANA heller hon hade en dm höga snö styltor och halkade på isen. Men jag tränade lite horsmanship på väg till stallet. Gjorde halter och ryggade en gång. Hon blev som en Western häst, gick bakom mig med nerböjt huvud. Hoppas det är bättre väder i morgon.

 

 

Måndagen den 28 november 2011 kl. 19:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Välmusklad häst

 Fredag den 25 november 2011 moln, blåst 8 grader

 
Det var mycket blåsigt idag men Attriana var ändå lugn. Red igenom henne i skritt på volten i alla rörelser. Hon kändes lite seg så jag red henne på mittlinjen och bytte slutorna från vänster till höger efter tre steg. Hon lyssnade direkt så det var jag nöjd med. Red inte så mycket samling idag eftersom hon gått två tuffa pass dagarna innan. Hon tappade höger bakben en gång när jag red en liten ökning på diagonalen. Tror hon är lite trött i det benet. Hon har fått en liten galla i hasen. Red bara en halv långsida halva steg i skritt. Provade på ett litet byte när jag bytte riktning, det kändes rätt OK. Annars var det mest lösgörande övningar och liniment efteråt. Ut i skogen i morgon och på måndag vila. Fått beröm för att hon är så välmusklad idag, kul!
 
MARION uppförde sig bra men hon var lite borta i tankarna. Gjorde det hon skulle men inte mer. Red en del byten och hela arbetet mest i galopp för att få bort kalas kulan. Hon får bara 5,5 kg hö så det kanske inte är så konstigt om hon inte orkar riktigt. Men magen är fortfarande jättestor så jag måste banta henne. ISABELLA har varit slö och mest stått och sovit i hagen. Det kanske också påverkar. Har sett att Marion och Attriana turats om att var med henne. 
 
I morgon ska jag till Globen, ska bli roligt! 
 

 

Fredagen den 25 november 2011 kl. 16:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

schvunggalopp

 Torsdag den 24 november 2011 sol 3 grader

 
ATTRIANA var lugn och fin idag. Då passar det extra bra att rida samlande arbeten. I skrittarbetet lade jag in bakdelsvändningar och vi lyckades för första gången rygga en hel volt, vilket har varit ett mål med ryggningen. Att den är avspänd och hon bara går, bakåt. Den samlande ryggningen  blir sen desto finare om hästen är lösgjord i rörelsen.
 
Det blev mest galopparbete. Långsint ska man vara som tränare av hästar. Alltså hade jag kvar träningen med galoppfattningar på spåret i varannan gång vänster och varannan gång höger. Nu lade jag in det tidigt på passet när jag fortfarande stod upp. Det gick bra gjorde bara några av den förvända men det duger än så länge. Fattningar från ett piaffsteg på volten gjorde sen att jag fick en fantasiskt sk schvunggalopp. Den är stor och luftig men ändå samlad. Blev nästan lite stum och overksam då jag bara njöt av den fantaskiska galoppen och vad jag ska kunna göra sen av den. 
 
I den samlade galoppen är det så lätt att den blir fyrtaktig och flack. Det är så här det sak vara. Det är den här galoppen Marion har svårt för. Jag såg när jag tömkörde henne igår att när jag minskade volten och galoppen blev hon aktivare i rörelserna. Det är något jag lärt henne, så det var rörande att se. För Attriana som av naturen har bättre gångarter är det mycket lättare. Det är ur denna galopp byterna ska göras. 
 
Jag sitter ju i stort sett alltid själv och jobbar hästarna men jag vill ha någon som tittar när vi ska göra de först byterna. Jag snuddar lite vid dem men…..Fördelen att jag vill jobba själv är att ridningen kanske inte ser så fin ut då jag låter hästen bära upp sig själv. Jag har mycket lätt kontakt med munnen utan låter rörelserna som hästen arbetar med får stärka hästen. Självklart rider jag med mer kontakt ibland  sk modern sportridning för att kolla upp att allt fungerar. Tävlingsmässig träning ska gå parallellt enligt min uppfattning. Se det ena som gymnastik och det andra som uppvisning av gymnastiken. 
 

 

Torsdagen den 24 november 2011 kl. 17:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

finger i hästnos

 Onsdag den 23 november 2011 dis 5 grader

 
Idag tömkörde jag ATTRIANA och MARION på morgonen. Ridbanan var mjuk och fin, härligt! Attriana är lustig. När jag skulle göra inordning henne upptäckte jag en nagel som var lång och taggig. Jag tog stallsaxen och klippte av den. Attriana blev genast intresserad av vad jag gjorde. Hon skulle nosa på nageln. Hon satte fingret i ena näsborren och där stod hon och sniffade till jag tappade tålamodet. Så gör hon alltid stå och nosar hur länge som helst och det ser ut som hon tänker samtidigt. Men, tänk hon ska vara med på allt. Hon kommer nog att bli en mycket vis häst när hon är gammal.
 
Hon var lugn i dag. Efter att ha mjukat henne i skolor längs spåret fick hon arbeta på volt. Hade kopplingen högst upp på selen men hon var ändå lång och låg av sig själv, som det ska vara. Hon spårade och var lätt inåtställd i båda hållen utan att jag tog i henne, Själva jobbet blev idag piaff - gallopp. Nu fungerar den lösgjorda piaffen så bra att jag vill sätta lite mer energi i den. Samtidigt fick jag en väldigt fin och samlad galopp. Behöll sen den samlade galoppen på en mindre volt och ökade ut den i ökning av galoppen. Gjorde det tre gånger och hon var jätteduktig. Är lite sugen på att plock fram passagen ur piaffen snart. 
 
Marion var också lugn och fin. Mjukade henne på samma sätt men lade även in piaffen i den på slutet. Attriana däremot fick rygga några steg, gå fram, rygga osv och även hon trampade lite efter den övningen. Marion satt igång och trampade ordentligt. Det är så roligt att se för hon har alltid varit lite lam i piaffen tidigare. I galopparbetet till höger gick Marion bra. Även hon fick trampa in i galoppen som jag sen ökade ut till större volt och steg. I vänster galopp ville hon gå för mycket samlat av sig själv. Hon tiggde till och med godis för hon tyckte att hon jobbade så samlat och bra. Men vid ett sånt tillfälle blir det inget. Jag ville att hon skulle galoppera på. Jag vet inte om hon missförstod mig och tyckte att hon var duktig, Eller om det är något annat. Jag hade kandar på häromdagen. Undrar om det kan var det som sitter i. 
 
Var på studiebesök med Ultuna Hästvänner i går på ett undervisningslabb. Marja leg. vet har byggt upp ett labb med djur modeller så eleverna på veterinärhögskolan ska få fler tillfällen att lära sig ta blodprov o.s.v. på olika djur. Det ska ta 13 minuter att tvätta händerna inför en behandlig som kräver att inga bakterier finns med. Det är vad de flest elever kuggar sig i. Vi fick även se hur man ska sy igen sår. Hon hade gjort autentiska sår och hur man tänker om dem. ´När en häst har kolik och man känner inuti hästen på tarmarna fick vi se på en  informativa film på datorn som hon hade. Nu förstå man hur det är när de känner runt i hästen. Vi fick lära oss hur man sprutar pencelin och tar blodprov på en häst. Det var otroligt lärorikt och måste vara hur bra som helst för studenterna att träna ordentligt innan de ger sig på djuren. Tidigare fick de bara sticka två stick på försökshundarna innan du skulle jobba på riktigt. Labbet kommer att tillverka bättre och säkrare veterinärer,
 

 

Onsdagen den 23 november 2011 kl. 14:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dålig horsemanship

 Måndag den 22 november 2011 moln/dis 3 grader  

 
Red ATTRIANA ett lösgörande pass på banan på morgonen. Red i ståsits och bara mjukade upp henne. Galopp/trav, förvänd galopp, mjuka bågar. Red inte något samlat då det blir 4 dressyrpass denna vecka.
 
Igår red vi ut i skogen med Attriana och Marion. Det blev bara skritt men över stock och sten så de fick lyfta på benen. Vi kom i kontakt med en bil. Först gick det bra tills den vände och kom emot oss. Attriana kastade sig lite åt sidan men det var OK. Svårt att träna bilar när det bara kommer någon då och då på vägen. 
 
Ang. hopptävlingen igår så hade Castilja ner två bommar i första klassen på grund av en högtalare med mycket hög musik som hon inte tycker om. I andra klassen hade hon vant sig med musiken och gjorde hon en jättefin runda. Det var en ackumulator hoppning och på sista hindret på 1,10m fanns bara en vit ribba. Under stod en snögubbe på snö. Det gillade hon inte och smet förbi och därmed missade hon en klar seger vad gällde tiden. Bättre lycka nästa gång. Tömkörning med henne i kväll som vanligt. 
 
Jag måste säga att jag är så irriterad på den höga musiken som finns med på div hästaktiviteter nu för tiden. Det är allt från Globen horse show, Flyinges unghäst visning och på hopptävlingar. Det räcker med bakgrundsmusik som bara kan vara trevligt. Det är onaturligt för hästar att behöva vistas med dessa höga ljud. DÅLIG HORSEMANSHIP!
 

 

Måndagen den 21 november 2011 kl. 15:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

panik olycka

 Lördag den 19 november 2011sol 3 grader

 
Det höll på att gå riktigt illa idag. ATTRIANA trampade på och fastnade sen och  blev hängande med benet över stångtygeln. Hon kastade sig bakåt i vild panik. Men när det gjorde ännu mer ont i munnen stannade hon och tittade bedrövat på mig. Jag spände loss tygeln men såg att det rann blod på det andra benet. Förstod inte vad det kom ifrån och var rädd att hon skadat tungan. Men det visade sig vara ett litet brodd sår på benet. Jag blir så glad att hon klarar av sina panik situationer så bra. Men det var en av de saker jag såg när jag köpte henne. Hon har kontroll och tänker efter även när det går på tok. Vi hade lite mental träning som jag har då och då med henne. Hade gått på en presenning, tittat på några målarburkar och hon skulle nosa på en ispöl då tygeln gled över halsen. Allt var mitt fel som inte såg upp.  
 
Jag minns en sommar när hon hade ett dåligt myggtäcke på sig. Spännena fram gick upp och täcket hängde på trekvart bakpå henne. Det var mycket insekter och jag gick runt och fixade med staketet. När täcket blev för besvärligt kom hon i full fart mot mig, ställde upp sig och lät mig fixa täcket. Sen satt hon full fart igen till det bästa betet. Det hände flera gånger och då var hon nog inte mer än två år. 
 
Träningen gick annars mycket bra som vanligt nu för tiden. Banan var lite bättre och det blev mest galoppträning. Hade för avsikt att göra galoppfattningar på spåret med bara ca tre språng. Varannan gång vänster och varannan höger. Det gick i början men sen kanske det blev lite för jobbigt. Gick då in på volten och gjorde fattningar från skritt och sen från en aktiv halt. Det fungerade nästan bäst i vänster galopp nu, kul! 
 
Red sen fattningar fortfarande på volten men från bakdelsvändningar. När jag hade gjort några sådana vände jag i galopp där jag hade gjort bakdelvändningarna och provade lite på att byta galopp. Vändningarna gick bra men bytet förstod hon inte riktigt. Det blev lite förvänd i stället och det är ju inte fy skam det heller. 
 
Den förvända red jag snälla vägar och det är hon säker på nu. Ryggningen går också bra. Provade att rygga på volt och lyckades med en halv liten volt. 
 
Hoppas att det blir lite varmare igen så vi kan fortsätta med galoppövningarna det är så roligt och vi har lite kvar än att träna. I trav är hon kanon. Även halva stegen i skritt kan hon hålla en hel långsida nu utan att bli taggad. Hon blir bara stor som ett hus och känns stolt med hög rygg under mig.  
 
Med MARION red jag ut en sväng och hade Greta med. Red sen lite galopparbete med henne också. Eftersom jag hade kandar på Attriana idag tog jag det även på Marion. Det var ett tag sen jag använde det på henne och nu kände jag att hon går inte fram till handen lika bra som med vanligt bett. Hon är så känslig i mun trots att man nästan inte tar i henne och då blir hon stel. Den samlade galoppen blev mycket i fyrtakt på grund av det tror jag. Det ska bli spännande att prova samma övningar med ett valigt bett och notera skillnaden. 
 
I morgon ska båda ut i skogen. Isabella är bra igen men hon magrar. Om det inte vänder snart vet jag inte riktigt vad jag ska göra? Det är inte så lätt när man haft hästen i snart 25 år. Hon har alltid varit min häftigaste häst både ridmässigt och humörmässigt.     
 

 

Lördagen den 19 november 2011 kl. 19:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tempererad häst och busig hund

 Fredag den 18 november, sol, moln, regn 2 grader

 
Hade ett helt underbart träningspass med ATTRIANA idag. Var inte riktigt i form då jag red på eftermiddagen och är då alltid lite trött och har lite ont i magen. Men Attriana är så lättriden. Man bara ber om något och sen åker man med. Själva arbetet idag var på volten. Red endast i skritt och korta steg i trav då banan var lite hård. Öppna inåt, öppna utåt, sluta inåt, sluta utåt och flyttade bakdelen utåt och bytte varv. Jag kände hur hon tog i med hela kroppen men var ändå mjuk. Efter den övningen gick jag ut på fyrkantspåret och red halva steg i trav. Skrittade på kortsidan. Vi klarade av två långsidor sen började hon ladda så då red jag lite serpentinsvängar och sedan öppnor längs långsidorna innan jag lade ner henne. När jag promenerade med henne efteråt slog mig tanken att jag har aldrig ridit någon häst som är så rakriktad. Det är förmodligen för att det arbetet har funnits med redan innan inridningen. Hon är även  så rolig att temperera man får svar direkt. Idag var det en “dyr” häst jag red. 
 
Isabella hade lite ont i magen när hon kom in från hagen. Hon brukar få det om hon blir kall och det kom regn på eftermiddagen. Hon är lugn och ligger ner i boxen så jag får var med henne och trösta. Det brukar hon uppskatta. Jag tycker att hon äter för lite nu när det inte finns så mycket gräs kvar. Vi får se hur det går. Hon är fortfarande kung i hagen och ser pigg ut på ögonen.
 
Greta min lilla Berger har på sista tiden blivit riktigt kaxig. Mer skällig, mer igång mest hela tiden även inne som hon inte var tidigare. Framför allt går hon ut själv på kvällarna när vi ätit. Hon öppnar dörren själv och smiter ut. Jag tror att hon tycker att hennes uppgift är att hålla alla andra djur borta från gården, katter, rådjur och fåglar. Mysig hund och rolig! I morse tog vi en lång promenad och hon är otroligt självgående i skogen. Hon flyger över stock och sten. Alla stora stenar ska beskigas. Då står hon där och spanar och ser sååå nöjd ut. 
 

 

Fredagen den 18 november 2011 kl. 19:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

slambilen kom

 Torsdag den 17 november 2011 sol 2 grader

 
Igår tränade vi bilskräcken som ATTRIANA har fått. Men jag är inte säker på om det blev så bra? Jag hade för avsikt att rida henne på vallen nere vid vägen. På lagom avstånd från ev bilar som skulle passera. Men jag kunde snart konstatera att det var för mjukt att trava där. Jag vill inte förstöra min gräsridbana som jag ska ha i vinter. Gick då upp till hoppbanan som också är gräsbelagd men som jag inte är lika rädd om. Hon blev väldigt spänd så jag gick av och släppte henne för att hon skulle få springa själv lite. Framriden i skritt som hon redan var. DÅ! Kom slambilen och backade upp på vår väg alldeles bredvid banan.  Det var förmodligen den hon hört tidigare när hon blev så spänd. Hon fick panik och sprang så att hon slog ner ett par staketstolpar och elbandet fladdrade fritt. Hon är otrolig på att klara av farliga situationer. Hon trasslade på något sätt sig ur bandet som var också var ström på. Efter att ha sprungit runt igen lugnade hon tillslut ner sig och jag kunde klappa om henne. Vi stod och tittade på “slamgubben” när han drog ut slangen och hon fick beröm och lite godis. Släppte sen ut henne i hagen bredvid. Hoppas att det inte blev något negativt av det. Men bilrädd verkar hon ha blivit. En inte så rolig situation. 
 
Inför dagens pass höll de på med vedsågning på gården. Jag passade på att gå fram till traktorn när den var avslagen och hon var duktig och nosade på den trots att hon var jätterädd. Red på ridbanan som var halvbra, litet småfruset. Hon arbetade på utan spänning konstigt nog. Men vi är trygga på banan både hon och jag. Jättekänslig var hon och jag behövde nästan bara tänka vad jag skulle göra. Red igenom henne i alla möjliga rörelser men ingen galopp. Gjorde en ryggning som var super. Så bra att jag inte vågade prova en gång till. Kände inga svagheter på henne mjuk och fin och samlade sig lätt. Red en hel del övergångar. Övergick sen att göra tempoväxlingar där jag gick från “nästan” halva steg till trav nr 3av 10. Ska berätta mer om det i kommande artiklar om dressyrträning. Gjorde övningen på mittvolten. I båda varven ville hon lägga in bakdelen litegrann.
 
MARION fick jobba på liknande sett och hon var också jättefin. Märker mer och mer hur lätt kontakt jag måste ha med handen. Hon spänner sig direkt om jag tar i henne. Jag är så nöjd med att jag börjat använda mig av ståsits. Hästarna blir så fina och rörliga i gångarter och kropp. 
 
Nu är det mycket jobb med Castilja. Ska iväg ikväll och ge ryttaren en liten ridlektion och i morgon kväll blir det tömkörning inför hopptävlingen på lördag. 
 

 

Torsdagen den 17 november 2011 kl. 17:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hoppning vid kohage

 Tisdag den 15 november 2011 5 grader sol, härligt väder!

 
Tog ut ATTRIANA på morgonen för att longera och hoppa några skutt. Höll till på det otäcka stället där korna var i somras. Använde mig av kapsonen så hon skulle slippa ha något i munnen. Det gick väldigt bra, hon var lugnare idag och hon tyckte det var roligt att hoppa trots att det inte var så högt. En rishög som jag lagt dit. Marken höll förvånansvärt bra. Det är en ovanligt torr höst och det var fortfarande lite fruset på marken. Broddarna fungerade bra trots att hon busade lite. Hon var helt genomsvettig efter passet. Hon som nästan aldrig blir svettig. Var det stress? Eller var det ett tufft pass på en häst med vinterhår. Hon är inte långhårig men pälsen är tät. Än så länge har jag inte haft täcken på hästarna. Det mår så bra av att vara utan täcken. Den tiden kommer nog ändå snart. MARION fick gå ut i skogen med sin Anna. Tyckte nog att magen hade minskat lite på hästen idag. 
 

 

Tisdagen den 15 november 2011 kl. 19:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

bildridning i kvällssol

 Måndag den 14 november 2011, 3 grader sol

 
Idag har jag suttit hemma och jobbat eftersom jag fortfarande inte kan vara i vårt nya hus på jobbet då jag får astmaproblem. Efter att ha suttit framför datorn hela dagen var det härligt att ta en tur med MARION och Greta. Red till en gammal vall där de fick trava runt och träna kondition i sex varv. På hemvägen gick solen ner och himmelen var flammande röd, mycket vackert. 
 
En gammal kunskap som jag använde mig av idag och som fungerar fantastiskt är bildridning. Marion envisades med att inte vilja gå i mitten på gräsvallen på skogsvägen. Jag satt och puttade henne rätt med säte och skänklar. Innan jag kom ihåg bildridningen. Såg bara framför mig hur hon gick på mittsträngen och det var det enda jag gjorde. Hon försökte inte ens att gå på sidan, mycket bekvämt. Det fungerar så bra om man bara kommer ihåg att använda sig av det. Nu ska jag till ridhuset och tömköra Castilja. Hon ska tävla på lördag så det får bli tömkörning på fredag också. Låter henne nu bara gå lösgörande pass. Har skrivit klart “Ramar till ett träningspass i dressyr” Kontroll läser och hoppas få sätta in det snart på hemsidan. Den stora artikeln med ryttarens sits blir aldrig klar känns det som. Ett mycket stort ämne.   
 

 

Måndagen den 14 november 2011 kl. 16:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

pytteserpentiner

 Söndag den 13 november 2  grader sol

 
ATTRIANA var riktigt fin idag. Igår hade hon reagerat väldigt på två bilar de mötte på landsvägen. Hon hade sprungit ner i ett djupt dike och fortsatt där. På väg till en plasttrumma med vassa kanter hade ryttaren fått upp henne på vägen igen Men bilen var en fasa trots att den stod still. Så nu blir det att träna med bilar igen. Orsaken tror jag var när hon mötte en bil för en tid sen som hade gasat iväg när hon blev rädd och börjat steppa på vägen. Det behövs inte så mycket för att en känslig häst  som är orädd för bilar blir rädd om den blir skrämd. Det är obehagligt att man måste ut i trafiken för att ta sig till fina ridstigar. Tränade med vår bil på gården idag. Det gick bra. 
 
Under träningen idag märkes inget av gårdagens rädsla. Hon var pigg och alert men lyssnade på mig med andra ord hon var lösgjord. Det blev många olika styrkepass. Mycket galopparbetet. Lite lätta vägar i förvänd galopp. Enkla byten av galopp i serpentiner som gick galant. I skrittarbetet innan lade jag in en ny övning som var rolig. Red pyttesmå serpentiner på bara tre meter. Kände efter att ryggen kändes lika i båda sidor. I början var hon lite hårdare på den vänstra sidan. Men, efter att övningen fortskred så kändes det lika åt båda håll, det var en häftig känsla. Det satt sen i när jag red serpentiner i galopp. 
 
Gjorde några samlade fattningar från skritt och hade tanken att göra dem från halva steg i trav. Men, jag fick henne i en sådana fina halva steg att jag fortsatte med den övningen i stället. Provade att göra en fattning till höger men hon blev lite väl laddad så jag spar på det. Hon fick i stället gå tre varv åt båda hållen i halva steg. Nu kända jag hur stark hon har blivit. Nästa steg är att utföra stegen ännu kortare och låta henne piaffera. Längtar till nästa dressyrpass.  Tanken var att lägga ner henne och avsluta men hon var lite för taggad. Jag utnyttjade i stället hennes energi till  öppna i trav som blev fantastisk. De halva stegen idag var en hyllning till trevliga Piet Bakker som är i Sverige och har kurs. Han lärde mig att utföra dem utan att ta i munnen på hästen. 
 
I morgon blir det vila. På tisdag löshoppning. Byggde lite hinder av ris på vallen i idag. Få se om det fryser på så kan jag utnyttja dem. 
 

 

Söndagen den 13 november 2011 kl. 16:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Marion gör rena byten!!!

 Torsdag den 11.11.2011 kallt blåsigt 5 grader

 
Idag var ATTRIANA på tårna ordentligt. Ibland förstår man inte varför. Var det för att det blåste tro? Fåren var läskiga och sen fanns det allt möjligt att bli lite rädd för. Jag hade förberett för styrketräning och så fick det bli i alla fall. Förarbetet fick ta lite tid. Taggade henne lite medvetet och lösgjorde om vart annat för att ha kontroll. När det fungerade arbetade jag med samlad galopp på liten volt. Det blev lite jobbigt i höger varv efter ett tag. När jag sen gick över till vänster gick det riktigt bra. Red sen väl samlade bakdelsvändningar och fattade galopp ur dem med byte av varv hela tiden. Riktigt häftig var hon. Lyckades med att hålla henne lugn vid avslutningen genom att först rida lite skänkelvikingar och böjningar i halsen. Noterade idag att i skänkelvikningarna på diagonalen i skritt, där jag ställe omväxlande utåt och inåt så hade hon svårare att ställa “fel” i skänkelvikning till vänster. 
 
MARION fick gå ett riktigt fint dressyrpass. Var noga med att rida igenom hela hennes kropp med mjukhet över ryggen och på sidorna. Det gjorde nog att jag fick en jättefin trav och galopp med speedcontrol. Red henne också på kandaret men höll inte alls i henne, bara en mycket lätt kontakt på bridongen. Red skolorna på volt i både trav och galopp. Den jättefina galoppen jag fick resulterade i att vi för första gången fick helt rena byten både till vänster och höger. Red bytena på serpentinbågar. Det kändes helt underbart!
 
I morgon går båda hästarna förhoppnings vis ut på tur i skogen.  ISABELLA´S med ryttare var ute och gick med henne i onsdags. Jag lovar hon var lycklig i flera dagar efter det. Hoppas hon får fler sådana mysturer med sin medryttare som hon tycker så mycket om. Marion älskar också att var ute med sin medryttare. Tror att båda hästarna har njutit mycket av att vara ute tillsammans på spännande turer genom åren. Men Isabella ser inte så rolig ut i sin rygg så det är nog slut med ridning för hennes del. 
 

 

Fredagen den 11 november 2011 kl. 12:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

järnbettet

 Torsdag den 10 november 2011 5 grader

 
Fortfarande är ridbanan mjuk och fin det är underbart att kunna fortsätta att träna. För ev framtida vinter med frusen mark stakade jag upp en 60 m bana på vallen. ATTRIANA var lugn och snäll idag. Kändes nästan lite trött. Red i stort sett bara lösgörande arbete med järnbettet. Red en del på diagonalerna med skolor, varvat öppna och sluta. Hon var mjuk och fin åt alla håll och kanter. Det enda samlade arbetet jag gjorde var att gå i halva steg längs med långside staketet. Provade på några byten i mitten på åttvolten men de blev inte bra. Red förvänd galopp i små serpentin bågar, det är inga problem. I morgon ska jag försöka mig på en volt i förvänd galopp. Jag kommer också att rida henne på kandaret och rida en del samlingar. Samlad galopp, piaff och piruetter i trav. Sen bär det av till stugan igen över helgen. Ska ta med laptoppen och hoppas bli klar med skriften om ryttarens hjälper. 
 

 

Torsdagen den 10 november 2011 kl. 18:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

farlig träning

 Onsdag den 9 november 2011, 5 grader på morgonen

 
Tog ut ATTRIANA på vallen för tömkörning. Gick längst bort på vallen mot kohagen. Korna är inte kvar i hagen men hon är fortfarande väldigt misstänksam. På en gård bredvid står en grävskopa som också är ganska farlig. Meningen var att träna henne mentalt likväl som fysiskt. Det var med andra ord en spänd häst som travade och galopperade runt. Jag lät henne bara vara. Hon stannade ibland och spanade sen satt hon fart igen. Det tog ca 15 min sen började hon gå upp i varv lite för mycket. Då började jag arbeta henne med övergångar. Minskade sen volterna och hon var helt med mig men ändå väldigt uppmärksam på allt runt omkring. Gjorde tempoväxlingar och hon trampade några steg helt utan kontakt med tömmarna. Det var en mjuk avspänd piaff precis så som den ska vara innan jag börjar tempoväxla den. 
 
Efter det fick hon syn på något och blev staty. Jag trodde att det var för anspänningen i piaffen och lät henne stå och titta. Sen kom det fram två jättefina hjortar ur skogsdungen. Det hoppade så fint över ett dike alldeles nära oss. Attriana blev helt lugn och vi gick hem lugnt och fint i skritt. Det såg ut som om hon var kompis med hjortarna och blev lugn av att de var i närheten. 
 

 

Onsdagen den 9 november 2011 kl. 13:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

C-ponny hoppar 1.20 m banor

 Måndag den 7 november 2011 7 grader moln

 
Tog en härlig tur i höstvärmen med MARION. Hon var pigg och glad som vanligt. Det blev mest skritt, en del trav och lite galopp. Tränade lite övergångar. ATTRIANA var ute på en lugn sväng med sin medryttare i går. Hon hade gått med helt lösa tyglar hela tiden och bara njutit. Idag var hennes vilodag. CASTILJA (C-ponny) fick ett pass i kväll med lösgörande tömarbete. Hon går tuffa hopp -pass på 1.20m hinder nu på tisdagarna. Så för tillfället blir det inga styrkepass. 
 

 

Måndagen den 7 november 2011 kl. 22:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

kom på andra plats på KM

 Söndag den 6 november 2011 8 grader moln

 
Pustar ut efter gårdagens tävlingsdag. ´Även om man försöker tänka att det inte är så märkvärdigt blir man trots allt lite spänd när det är tävling. Speciellt märks det när man rider för man blir trött av själva ridningen. Jag som i många år red tre hästar om dagen blir trött av att rida två pass? 
 
På morgonen när vi skulle ge oss iväg och fixade med det sista ( alla knopparna satt kvar i manen sen i går em) stod Attriana helt lugn i stallgången. Fjordingarna tassade runt i boxarna och jag hade magknip. Attriana bajsade en enda gång och det var när vi skulle åka hem från tävlingsplatsen innan hon gick in i transporten. Hon är så trygg i sig själv. Där ska det helst vara rent tycker hon. Härliga hästen!!
 
Jag fick hjälp på tävlingsplatsen av min medryttare. Hon var ändå rätt OK. Den enda malören på framridningen var att jag red mellan staketet och en annan häst då fick hon “spel” och for iväg. Det var det som hände här hon tävlade sist i Heby och tyckte att det var otrevligt. Tänk så lätt det kan bli så fel med en känslig häst. Jag höll mig sen på rätt sida av hästar och staket. Det smartaste hade väl varit och gjort tvärt om, men där kom min feghet in. Vi får ta det en annan gång. 
 
När vi sen skulle rida runt banan fanns där en barnvagn alldeles vi staketet på kortsidan, som hade ett stort blått paraply över sig. Fasa!!!sa Attriana. Flyktnivån stod högt på hennes agenda. Jag morskade upp mig ordentligt och vi lyckades passera. Men paraplyet fanns i hennes tankar under hela ritten. Trots det lyckades jag lotsa henne genom programmet på 67.24% första gången och 66.8% andra gången.  Vi fick två missar. Inför vänstergaloppen vid ingången försökte hon smita ut, det blev en 4a där. Hon gjorde också ett skutt i ena galoppen. Precis samma hände andra gången jag red, trots att jag försökte passa henne. Hon var för snabb. Jag fick som tur var beröm i protokollet för rätt korrigering. Andra gången var det ett riktigt bussprång upp i luften, mina kotor i ryggen kände tyvärr av det. 
Serpentinerna fick 8 or. Jag älskar serpentiner det är en underbar rytm i dem. Övergångarna fick vi också beröm för. En svårighet tycker jag så det känns bra. Alla galoppfattningar gick perfekt med 7 or. Fin häst stod det i protokollet och jag fick 7 or för sitsen. Bäst av allt! Vi kom på andra plats med bara några poäng i skillnad. Det var buset som gjorde att vi inte vann, tyvärr. Men jag är ändå jättenöjd att hon skötte sig så pass bra, trots paraplyer och det fanns faktiskt andra hästar lösa i en hagen en bit ifrån som hon hade upptäckt.
 
Hon var så fundersam på prisutdelningen. Hon stod alldeles still och tittade sig fundersamt omkring. Men det verkade också som om hon förstod att det var något bra. Hon var så fin i den blå rosetten.  När vi sen rev dressystaketet fick hon följa med. Så fort jag tog en kon vände hon och visste vart vi skulle ställa den. Min association gick till när jag tidigare körde med hästarna i skogen. Det var ett seriöst arbete vi utförde och Attriana gjorde nog det med min hjälp. 
 
Det enda tråkiga var hemtransporten som vanligt. När hon såg gården var det inte  piaff i transporten utan hon stod och galopperade kändes det som. Glad att komma hem men jag tror också väldigt nöjd med att få vara med om andra saker än att bara vara hemma. 
 

 

Söndagen den 6 november 2011 kl. 10:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

feber inför tävling""""

 Fredag den 4 november 2011 på morgonen 5 grader moln

 
Kanonförkyld! Så typiskt när det är tävling i morgon. Den enda tävlingen jag nu är med på i höst. Kurerar mig med alvedon och varvar jobb med vila. Eftersom astman frodas gör det att förkylning blir lite extra jobbig. Som tur är så är ATTRIANA den lilla lugna och snälla hästen för tillfället. När jag gick promenaden med henne funderade jag om jag orkar fortsätta med hästarna och hur länge då min hälsa inte är den bästa. Ryggen blir inte bättre utan den gör sig påmind bara jag bär en matkasse. Att sova på värktabletter känns inte så bra att fortsätta med. Stalljobbet är tungt. Bara att lyfta upp en sadel eller kratsa hovar känns i  ryggen. Jag tränar den varje dag men det verkar inte hjälpa längre. Men, tanken gick då, vill jag ha en annan lite mer lätthanterlig häst än Attriana eller sluta med hästarna helt? Att byta ut Attriana mot en annan häst skulle nog bli svårt. Hon har så mycket, hon är vacker, har vackra ögon, klok, samarbetsvillig, omtänksam, snäll och helt fantastisk att rida. Bortsett från när hon blir lite stollig ibland. Men även när hon flippar ur har hon konstigt nog kontroll i alla fall, trots att man inte kan tro det. 
 
Idag red jag åter lite vägar i programmet. Gav mig genast på fattningen i vänster galopp. Det blir lite stul där och hjärnsläpp. När jag gör fattningar på andra ställen blir det fantastiska fattningar. Efteråt kom jag på att jag naturligtvis ska vägleda henne med rösten också. Ska försöka komma ihåg det i morgon. Vi avbrott använde jag rösten hela tiden. Knäpp är man ibland! Red några ökningar på diagonalen. Vid den sista tappade hon höger bak. Annars kändes det bakbenet jättefint idag i slutorna till vänster. Det ska nog gå bra i morgon om min feber håller sig borta och det inte finns några får i närheten eller lösa hästar. Ikväll ska vi i ridklubben ha kalas och vi bjuder även in vår grann ridklubb, goda relationer är alltid trevligt.
 

 

Fredagen den 4 november 2011 kl. 11:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

höger bakben

 Torsdag den 2 november 2011 10 grader moln

 
Vaknade med halsont. Var till Uppsala i tisdags och träffade mina jobbarkompisar. När man går här hemma på gården och inte träffar så många får man ingen motståndskraft kan jag tänka mig. Först sjukskriven över en månad för astman jag fick i de nya lokalerna på jobbet. Nu sitter jag hemma och jobbar eftersom jag fortfarande inte kan gå in i lokalerna. Jag är fortfarande inte bra och klarar inte ens av en tuschpennas lukt. Det enda som hjälper är att vara ute så mycket som möjligt. Det blir lite jobbigt om man är förkyld. Nu har jag gjort mig lite ägglikör för att lindra smärtan i halsen. Men omdömet blir kanske lite sämre. Fler stavfel än vanligt kanske?
 
Red i alla fall ATTRIANA på morgonen. Fåren lite halvfarliga. Jag bad henne sluta med dumheterna och då sänkte hon halsen direkt, snäll och lydig häst. Tränade på programmet. Skrittökningarna känns jättebra. Red några i skritt-gymnasiken. Red en del på diagonalen. Varierade med skolorna och skänkelvikningar. Försökte hålla en rät linje. Samlingen idag bestod av fyrkanten med flyttning av framdelen. 
 
Tränade sen på vägarna i LB:1. Den enda svårigheten är att jag inte får till en riktig halvhalt inför fattningen av vänster galopp. Hon blir lite för ivrig och mjukheten i vänstersidan försvinner. Jag löste det med att göra tre galoppfattningar på volten från skritt med undersatta bakben. Gick sen ut och gjorde några fattningar där de ska vara i programmet och det blev perfekt lika bra som i höger fattningarna. Få se om de sitter på lördag. 
 
Jag såg ju i går på löshoppningen att hon var lite svagare i höger bakben. Märkte det även i sluta till vänster. Det gör också att vänster galopp fattning blir lite jobbigare. Men vi kämpar på två dagar till och tar det lite lugnare sen. Hon fick liniment på båda bakbenen i dag.  
 

 

Torsdagen den 3 november 2011 kl. 13:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

löshoppning krysshinder

 Onsdag den 2 november 2011 10 grader moln

 
Löshoppade både MARION och ATTRIANA. Började med cavaletti i skritt och sen i trav. Attriana kan vara lite slarvig i början men då hon stöter i en bom skärper hon sig. Fåren på vägen till ridbanorna var inga problem idag så det var en “lugndag”i dag. Använde bara en grimma och senskydd på frambenen samt longeringslina vid cavalettiarbete. Under löshoppningen tog jag bort linan. Satt bara upp ett litet kryss med bommar framför och bakom mitt på långsidan. Det var länge sen de hoppade så det blev ett lätt hinder och max 20 språng. En lustig sak hände. När Marion skulle börja hoppa gnäggade hon lite svagt. Så som Attriana brukar göra när hon själv tappar kontrollen. Jag har aldrig hört Marion låta? När sen Attriana skulle börja hoppa och Marion var ute i hagen bredvid gnäggade de åt varandra. Själva hoppningen tyckte båda två var riktigt roligt. Förstod inte deras språk med varandra. Någonting ville de säga i alla fall? 
 
Marion hoppade fantastiskt bra, hon var högt över hindren med båda frambenen ordentligt böjda under sig. Ryggen var med i varje språng. I höger varv bytte Attriana galopp ibland och bytet var klockrent. Jag hann nästan inte se när det skedde. I vänster galopp bytte hon aldrig utan den såg starkare ut. Alltså precis tvärtom mot när jag rider. På något sett påverkar jag att den blir sämre. 
 
Som avslutning lät jag dem trava på en åttvolt. Motar dem när de går mot hindret och byter varv. Attriana såg svagare ut i höger bakben än i vänster när hon bytte varv. Marion blev busig, bockade och rusade lite. Attriana busade också men genom att hoppa en gång till. Det var målet med träningen idag. Att få upp flåset, lösgjordheten och att de hade roligt. 
 

 

Onsdagen den 2 november 2011 kl. 19:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.