Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

träning i mörker

 Måndag den 31 oktober 2011 molnigt 10 grader

 
Gårdagens träning gick bra med något undantag. ATTRIANA råkade ut för div. fordon som skrämde henne i lördags på ute ritten. Det började med att min medryttare pratade i mobilen med mig samtidigt som han skulle hämta henne i hagen. Det gjorde henne väldigt upprörd. Hon galopperade omkring och slog med frambenen i luften som hon gör när hon leker. Inte förrän han slutade prata i mobilen kom hon fram till honom. Det taggade igång henne. Sen mötte de en liten skåpbil på vägen. Den stannade snällt men hon var i gasen så det blev galopp på stället. Föraren i bilen blev alldeles förskräckt och gasade snabbt iväg. Han såg rädd ut, var väl rädd om bilen kan jag tänka. De tog sig sen upp till en skogsväg och oturen var framme igen när det kom en traktor mot dem med en stor skopa framtill. Hon kastade sig ner i skogen som var sumpig och stenig. Som tur var fick ryttaren henne att stå alldeles still trots att hon var så rätt att hon skakade i hela kroppen. Det hade kunnat gå väldigt illa om hon stuckit iväg i den skogen. Vilken duktig ryttare jag har. Jag skulle blivit livrädd. Det blev sen en snabb skritt hem.
 
Igår på träningen hann det bli mörk och hon fick för sig att skogen vid ena kortsidan var farlig. När jag bad tränaren ställa sig där gick det bättre. Då anlände en ny häst med transport, läskigt igen. Precis när hon lugnat ner sig kom en ryttare i mörkret med pannlampa. Då kändes det som hon fått för nog. Men vi red igenom LB programmet med lite dåliga vägar på en del ställen.
 
Idag hade jag tänkt en lugn träning på banan. Det blev en light version av igår. Det hann bli mörkt. Sen började min man flytta på trailern på gården och slutligen kom grannen igen ridandes på vägen, klappidiklappp med pannlampa. Min stackars häst var väldigt upprörd idag igen. Men vi tränade lite på vägarna och när jag red igenom programmet på slutet var hon underbar. Det kändes som att lägga i en pollett och hon svävade fram självsäker på vad hon skulle göra. 
 
Jag blev lite imponerad av henne idag. När jag tog ut henne gick hon direkt fram och nosade där hästen igår hade blivit lastad. Hon hade inte sett var det var men måste ha gått på lukten. När vi kom ner till ridbanan gick hon åter igen direkt fram till det ställe där en häst skitit igår men själva skiten var borttagen. Hon stod länge och nosade där också. Intressant!
 
MARION fick gå med de andra i hagen idag och svällde upp som en ballong. Travade henne en längre sträcka på en skogsväg. Castilja tömkörde jag senare på kvällen. Hon  var lite mer stel än vanligt i högersidan. Hon ska gå ett tufft tränings pass i morgon så det var viktigt att lösa upp knutarna på henne. 
 
I morgon blir det vila för Attriana och löshoppning på onsdag. Sen dressyr torsdag och fredag samt tävling på lördag.  
 

 

Måndagen den 31 oktober 2011 kl. 20:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

skrittgymnastik

 Fredag den 28 oktober 11 grader och moln

 
Idag var hästarna lite lojare, beror det på vädret tro? Började med ATTRIANA, promenaden vid fåren lite dramatisk idag igen. Idag provade jag att prata lite med fåren när hästen stod i flyktställning och stirrade med stora ögon. Det gjorde att hon slappnade av och vi kom förbi tillslut. Jag bad henne även att sänka ner huvudet och då blev hon kolugn. 
 
Hon kändes fantastisk i skrittgymnastiken som vanligt. Red med kandaret men utan nosgrimma. Kandaret har handgjorda bett i järn som alla mina hästar tycker så mycket om. När vi kom till jobb efter joggning i trav och galopp arbetade jag mest i galopp. Gjorde massor av fattningar, från trav och skritt. Red öppnor längs långsidorna och bytte varv i sluta. Det sista arbetet var många fattningar på spåret med bara några galoppsprång. Jobbigt sa hon efter ett tag och försökte fuska. Då gjorde jag det en gång till och gick in med den samlade galoppen och red en så liten volt det bara gick. Häftigt i högergaloppen och OK i vänstergaloppen. Idag var hon som vanligt lugn när jag lade ner henne, nosen nästan i backen. Trots att hon några gånger i samlingarna blev lite stirrig och tittade mot skogdungen som hon gör när on blir lite upprörd.
 
MARION var också fin. Tänk den gamla hästen med den stora magen är så känslig. Det räcker med att jag lyfter upp andningen lite så får jag de halva stegen. Från den kan jag bara lyfta lite på respektive sittben så får jag piaff. Annars blev det mest galopparbete för henne också. Varvade mycket med samling och framåt. Red en båge på kortsidorna i samling och ökade till nästa båge med samling på den andra kortsidan. Ibland red jag diagonalt med ett byte. Jätterolig övning som jag kan rekommendera. Satt sen och red byten för att träna mig själv. Red idag i förvänd galopp längs spåret och bytte när det kändes bra. Ett ganska bra sätt att byta då man kan vänta in rätt tillfälle och det blir ett rakt byte.
 
Nu till stugan igen. Hästarna rids ut i morgon och ev träning på söndag. 
 

 

Fredagen den 28 oktober 2011 kl. 13:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

äpplen i skogen

 Torsdag den 27 oktober 2011 molnigt 10 grader

 
Omväxlande och roligt blev arbetet med ATTRIANA idag. Började med en skritt-tur ut i skogen. Gamla minnen kom tillbaks då jag vandrade mycket med henne. Det var för att ge henne självkänsla och att hon gick fram överallt. Med facit i handen var det lyckat. Vi hittade en hög med äpplen som hon brukar vara rädd för. På bortvägen smög hon förbi och på hemvägen stannade vi där. Efter ett tag mumsade hon på äpplena, lite på sin vakt men ändå..
 
Gick sen ner till paddoken där jag har med hinder och cavaletti. Efter att hon fått trava runt på volt fick hon sen gå över cavaletti med början i höger varv. Tog in henne på en liten volt på ett annat ställe igen och hon berättade att hon ville trampa och så fick det bli. Lät henne sträcka ut över cavalettin igen och hon såg så fräsch ut. Gjorde sen på samma sett i andra varvet. Kul och nyttig träning blev det. Schemat blev lite omvänt denna vecka men jag räknar nu med dressyr fredag, ut lördag och dressyr för tränare på söndag sen vila på måndag som vanligt.
 

 

Torsdagen den 27 oktober 2011 kl. 12:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

frisk galopp

 Onsdag den 26 oktober 6 grader molnigt

 
Riktigt pigga hästar idag. Började med ATTRIANA, gick den vanliga svängen med henne till ridbanan. Nu var fåren tillbaks i sin hage där vi skulle passera. Hej och Hååå! Men med bestämdhet, tålamod och lite godis kom vi förbi med bara några steg i balanstrav. Bestämde att det skulle få bli ett litet tuffare pass idag. Nu har hon varit överladdad i flera dagar. Skrittövningarna höll jag dock i lösgörande övningar. Det enda jag lade till var böjning. Joggade igång och hon kändes så lätt bara flög fram. 
 
Arbetet idag gick mest i galopp. Började med lite tempoväxlingar i fältsits. Red även lite olika vägar med lite mindre volter. Red lite fattningar på rakt spår och förvänd galopp i sluta. Där krävs det en hel del av mig och jag känner att min fysik är för dålig. Ryggen slut och sedan några dagar kan jag inte vinkla höger knä. En ung frisk ryttare på denna häst skulle kunna bli hur bra som helst.
 
Minskade volten i sluta och ökade ut i skänkelvikningar. Kanon till höger och rätt skapligt till vänster. Provade att rida i förvänd galopp i sluta genom några hörn. Det gick så där, men var nytt för Attriana så det var väntat. Avslutade med att rida LB programmet. Förutom att det behövdes några halvhalter ibland kändes det bra. 
 
Hon var så laddad, när jag kom på att jag skulle räta upp mig kom startmotorn direkt gång i bak. Hon brukar var lugn när jag lägger ner henne. Men, vis av gårdagen släppte jag henne inte helt det kändes berättigat. Öronen stod rätt upp. Inget bra tecken de ska ligga ner. Strax innan jag var klar upptäckte jag en skidåkare på vägen. Hon hann inte se honom utan jag låtsades vara klar och gick av. Gissa om hon blev hög som en staty när hon upptäckte honom. Skönt att vi slapp avsluta med bus.
 
Red även dressyr med MARION. Hon var också pigg och kändes lätt trots att hon har stor buk. Hon är så känslig för alla hjälper att det är en fröjd att rida henne. Red även henne mest i galopp som var frisk. Tidigare har hon helst velat gå i för samlad galopp. Nu nosade jag bara på den och red sen framåt. Även med henne red jag slutor i galopp på volt och ut i skänkelvikning då i frisk galopp.  Det var riktigt roligt. Hade tänkt rida jakt med henne den 5 oktober men nu blir det KM samma dag så jag måste välja Attriana och tävling. 
 

 

Onsdagen den 26 oktober 2011 kl. 14:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Isabellas första dag som pensionär

 Tisdag den 25 oktober molnigt 10 grader

 
Förra året vid den här tiden hade snön kommit. Så skönt det är med barmark. Idag har  Isabella inlett sin pensionsålder. Vi tog av henne skorna, ett stort steg. Nu blir det vila och något lättare arbete på gräs eller snö. Få se tiden an hur hon artar sig, Äter lite för dåligt av hö tycker jag. De andra två fick nya skor med fyra broddar. Gräset är halt så det känns bra med lite mer stopp. I ock med nya vinklar på hovarna blev det vila idag. 
 
I går kväll satt jag och tittade på en tysk tränare som ridit 700 grad prix. Han var mycket för att de skulle svara på skänklarna framåt med en stilla hand. Han red själv två hästar. Problemet var att han bara skänklade pang på! Inte när rätt bakben var i luften som man ska göra för att få bästa resultat. Rätt enkel ridning med andra ord. Men han är säkert bra på annat? När man varit med så många år som jag är man väldigt kräsen. Jag reagerar ännu mer när jag ser att en ryttare sitter snett och tränaren inte påpekar det. Det går aldrig att kräva att hästen ska bli rakriktad om man inte tar tag i ryttarens sits 
 
Sent i går kväll red jag Attriana. Hon var på hugget i mörkret. Speciellt var eller spelade hon rädd på ett ställe där jag piafferade henne i fredags morse. Jag skulle då iväg till stugan och snabbjobbade både Marion och Attriana på töm. Marion började trampa och riktigt fint när jag började med igångsättning från halva steg i skritt. Attriana trampade också fint men inte lika jämt som Marion. Men, det kommer! Hon blev lite laddad och såg spöken därav spökerna i går kväll. I går kväll när jag skulle lägga ner henne for hon plötsligt iväg när jag satt med långa tyglar. Jag hann naturligtvis inte reagera utan tappade sitsen bakåt och höll mig kvar i sidorna med sporrarna rakt in i hennes mage. Kändes inte så bra och lite taskigt mot henne. Kunde slutat med katastrof om jag inte hade en sån snäll häst som jag har. Hon galopperade stillastående i stället tills jag hade fått ordning på tyglar och sits. Det gäller att ta hand om en gammal dam. 
 
 

 

Tisdagen den 25 oktober 2011 kl. 18:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

red Marion

 Onsdag den 19 oktober halv sol 10 grader

 
Det var blött på banan idag efter allt regn i går. Ville inte förstöra den så jag avstod från galopp. Idag red jag Attriana i mer böjning. Det känns så bekvämt att stå upp i traven så det blev den sisten nästan hela tiden. Red skolorna och skänkelvikningar på alla möjliga och omöjliga spår, men inte efter fyrkantstaketet. Det måste vara optimalt att inte störa ryggen men ändå jobba dem i rörelser.
 
Satt mej ner på henne på slutet och red samlat i halva steg lite längre än i går. Började i skritt och gick över till trav. Hon blev tänd, tvärstannade och stirrade i flykt ställning utöver skogen. Var ganska säker på att hon inte spanade in något särkskilt. Satt bara kvar och smekte henne över manken tills hon slappnade av. Lösgjorde igen och fortsatte sedan med samlingen. Det gick så bra. 
 
Red även Marion på banan idag. Riktigt roligt. Hon blir så pigg när hon är klippt. Mjuk och fin var hon och arbetade på så fint. Red lite samlade slutor i trav och vände i slutor på volten. Hon bar sig och tyckte att det var roligt. 
 

 

Onsdagen den 19 oktober 2011 kl. 15:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hon gick omkull

 Tisdag den 18 oktober +5 grader och regn, typiskt höstväder

 
Det blev några härliga dagar i stugan vid havet. Det första jag gjorde när jag kom dit var att lägga några enkvistar i skåpet vid avloppet där mössen kommer in. Så inga möss i stugan trots minusgrader på natten. Skönt!!
 
Resan dit gick bra. Attriana fick bo i en stor och fin box i det fräscha stallet. Nästan på samma ställe där jag hade min första häst. Det var i början på -70 talet. Har genom åren flera gånger träffat på folk som minns Trulls. Han var en mycket fin och duktig fjording. Jag har alltid varit väldigt ambitiös med mina hästars utbildning och hela tiden vetgirig att lära mer. Olle Barkander arbetade jag för och han var en internationell tränare i fälttävlan. Han hade en hel del knep som jag tog till mig och som är den del av den filosofin jag har idag. En bra tränare ska vara gråhårig! Det tar  lång tid att förstå ridningens alla hemligheter.   
 
Första dagen tömkörde jag Attriana. På den bana jag tävlade henne på i våras  då hon var så spänd. Bland annat för att hästar gick i en hage bredvid. Envis och revanschsugen ska man vara. Hon var lite spänd till en börja men kom snart in i arbetet och blev koncentrerad. Dag två red jag henne på samma bana i lösgörande övningar och med bridongbett. Det tredje dagen skulle jag rida henne lite mer samlad  på kandaret. 
 
Hon hade kommit in i gemenskapen med många hästar runt omkring. Stod i en liten fängelsehage på dagarna, med hästar runt omkring. När jag tog in henne i stallet blev hon alldeles själv den stackaren. Så hon blev helt tossig. Det gick inte ens att försöka borsta av henne. Hon hade blivit så kär i en valack och han i henne. Det skrek åt varandra hela tiden och jag fick ingen kontakt men min pålle. Tog ut henne ett ta och gick omkring med henne. När jag sen tog in henne igen gick det bra. Men jag hade beslutat att lina henne innan jag satt upp. 
 
Det var ett rätt beslut för hon travade runt i balans trav i evigheter kändes det som. Jag hade kontakt och kunde ta in henne till mig och byta varv. Men upprört var det hela tiden. Hennes älskade valack sprang hela tiden och busade i sin lilla hage. Greta som satt i bilen började skälla på hästarna som bar sig så illa åt. För att få slut på springet villa jag att Attriana skulle galoppera och busa av sig ordentligt. Vid galoppfattningen gick hon omkull och låg kvar helt chockad på marken. Det visade sig att det var ett lager med sand ca 2 dm och under var det lera som var hal. Hon kom i alla upp på alla fyra fötter igen men hade skrapat upp höger carpus. Det blödde lite men jag red henne i alla fall några minuter. Dels för att hon inte skulle stelna till och för min del lite psykologi att sitta upp på henne när hon var upprörd. Hon var absolut inte halt och har inte varit det sen dess. 
 
Hon har nog aldrig känts så häftig. Red små volter i sluta som jag utökade med skänkelvikningar. Började i skritt sen trav. Tog någon galoppfattning men vaken hon eller jag kände för galopp på det underlaget. Hon var riktigt, riktigt samlad. Kändes som en meter kortare och kändes sååå stark. Hon tog i allt vad hon orkade. Det var en mycket häftig känsla av vad denna häst har för kapacitet. 
 
På eftermiddagen beslöt jag mig för att åka hem så jag skulle kunna se efter såret lite lättare. Det har inte blivit svullet så det ser bra ut. I går måndag vilade hon som vanligt. Idag tänkte jag att jag skulle rida henne lösgörande och inte på volter. Red däremot ut i alla hörnen och tränade mig på att fånga upp yttertygeln direkt när vi gick ur hörnen. Red både i trav och galopp i stående sits. Hon kändes så bra så tillslut kunde jag inte låta bli att rida samlat på långsidorna. Började i halva steg i skritt och gick över till halva steg i trav. Skritt på kortsidorna. Efter ett tag blev hon lite väl laddad och jag avslutade. I hagen sen tog hon ut överskotts energin och busade runt ordentligt. Kommer att fortsätta samma jobb i morgon men med mer böjning. 
 
Klippte Marion och rider henne i morgon. Det regnade för mycket och jag ville inte att hon skulle bli kall på ryggen. Isabella äter dåligt och hade ont i magen när jag tog in henne i går kväll. Satt länge hos henne, tog en liten promenad och lät henne äta gräs. Sen gick det över. Pratade senare på kvällen med en veterinär om hur det fungerar med avlivning. Måste ställa in mig på det. Få ser hur det utvecklar sig. Jag vill inte att hon ska ha ont. 
 
Åker tillbaks till stugan på torsdag igen. Mina lungor mår så bra av de långa promenaderna på stränderna vid havet. Luften känns lika bra där som i fjällen. Under lördagen tog jag en promenad på Rullsand. Stranden är mer än en km lång. Sanden var  alldeles vit, havet och himmelen alldeles blå och inte en människa till förutom min lilla Greta och jag. Hon badade flera gånger och verkade njuta trots det kalla vattnet. Det var magiskt.  
 

 

Tisdagen den 18 oktober 2011 kl. 14:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

möss

 Torsdag den 13 oktober 2011 sol 9 grader

 
Vilken härlig häst jag har! Hon är nu så lättriden och lyssnar så bra. Förberedde henne noga inför dagens övning som var början på galopp piruetter. Skrittprogrammet började jag med lite böjande övningar. Gick sen över till bakdelsvändningar och skrittpiruetter. Från rakt spår i öppna och sluta, sen från böjning. Red även lilla fyrkanten och vände framdelen i hörnen. Joggade i trav och galopp, där jag även lade in förvänd galopp. Nu var hon i fin balans och mjuk i kroppen. 
 
Red först några öppnor i mycket samlad trav på långsidorna och lade ner henne i volter på kortsidorna. Bytte varv med skänkelvikning i lättridning. Galopparbetet fick först bli i fattningar från bakdelsvändningar på stora mitt volten. En övning som hon tyckte var så svår tidigare. Nu kände hon igen sig och det gick lätt och bra. Red sen galoppfattningar från skrittpiruetter. Bara några steg. Hon var fantastisk i höger galopp. I vänster fick jag göra om det fler än tre gånger som är mitt övningsantal. 
 
I traven blev jag ett tag lite osäker om jag hade ridit två eller tre långsidor i öppna. När jag tänkte på börja den fjärde reagerade Attriana med förvåning. En sån där tanke som man bara uppfattar väldigt snabbt. Jag red direkt skänkelvikning på diagonalen i stället. Det är den här närheten till hästen som jag tycker så mycket om och som gör arbetet med hästen så spännande.
 
I morgon åker jag till Älvkarleby med lilla vovven Greta och Attriana. Hon ska stallas in på Älvkarleby Ridklubb några dagar. Det blir lite extra miljöträning och jag kan stanna i min stuga några dagar utan att behöva åka hem för att rida. Min astma kommer att må bra av långa promenader í den härliga havsluften. På kvällarna har jag tänkt att sitta och skriva på mina artiklar. Hoppas bara att jag inte får besök av möss som kommer in för att övervintra i stugan. Har nog lite fobi för de där hemska djuren. Tänk om Greta fångar en och äter upp den med det där knastrade äckliga ljudet. Då får jag nog springa över till en granne och hämta hjälp. Men pinsamt blir det! 
 

 

Torsdagen den 13 oktober 2011 kl. 20:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

akademsik ridning, befriande och outstanding!

 Onsdag den 12 oktober, 9 grader sol, moln, regn

 
Tog en liten tur ut med Marion på morgonen när det var sol. Red ner till ån och njöt av vattnet. Längtar nog lite till stugan och havet. Det blev mest skritt men även lite galopp. Hon kändes inte så pigg, måste klippa henne igen. Själv får jag ont i ryggen av att skritta en längre sträcka, byta ut den eländiga ryggen vore inte så dumt.
 
Attriana fick jobba i akademisk ridning. Det är så fantastiskt roligt och vi har kommit riktigt långt nu. Jobbade med övergångar i böjning. Galoppen blev fantastiskt samlad och härlig. Lite jobbigare i vänster fortfarande men det går bättre och bättre. Att bara ge en hjälp och sen låta hästen jobba är befriande. Rörelserna skapar styrkan utan att man ska vara på och hacka med skänklar och använda tygeln. Just böjning är den rörelse som ger bästa rakriktning. Vi hade nog lika roligt både hästen och jag. Visst kan man rida sk modern dressyr ibland. Men, för att kunna arbeta med gran prix rörelser och fortfarande ha en lösgjord häst är denna träning outstanding.  
 

 

Onsdagen den 12 oktober 2011 kl. 15:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ultuna Hästvänner

 Tisdag den 11 oktober 2011, 9 grader sol

 
Varit till Uppsala idag på styrelsemöte för Ultuna Hästvänner där jag är ordförande. Vi har några projekt på gång. En jakt i Hågadalen den 5 november som vi förbereder. Även ett studiebesök på vet. Kliniken hos en av styrelsemedlemmarna. Hon är veterinär och har bland annat ett litet labb som studenterna får lära sig att på rätt sett ge sprutor på artificiella djur. Det ska bli spännande och lärorikt. Sen har vi ett föredrag om mögel i hö och ett om hur man bäst släpper ihop hästar, som är ett doktorsarbete. Senare i vår kommer vi att få  lyssna på den senaste forskningen om hovbroskförbening. Alltid kul att träffa gänget och spåna om framtiden. Vad vi gör finns att läsa på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU,s hemsida om man skriver in sökordet Ultuna Hästvänner. Där ligger även SLU,s informations sidor om hästforskning och råd. Man kan även se filmen om professors installationen med Kyra Kyrklund och Jan Jönsson.
 
Det blev ridning av Attriana i mörkret på ridbanan. Red endast lösgörande övningar i lätt eller fältsits Skänkelvikningar på volt och raka spår, förvänd, böjd öppna. Olika storlekar på cirkelbågar, serpentinger och lite tempoväxlingar i galopp. Hon var väldigt pigg och fräsch. Hela tiden gick hon och väntade på att vi skulle göra lite svårare saker. Frågade och undrade hela tiden. Även när jag avslutade och lade ner henne på åttvolten. Det kändes som om hon behövde detta enkla pass för att rensa hjärnan. 
 
När jag var i stan idag passade jag på att besöka höstens marknad. Letade efter och fann en tunnare typ av tröja i ull från Peru. Underbart smidig och varm. Attriana reagerade direkt att jag hade något nytt på mig och stod och nosade länge på tröjan. När jag ridit klart och steg av henne nosade hon på tröjan igen. Min man hade aldrig märk att jag hade en ny tröja, minsann! 
 

 

Tisdagen den 11 oktober 2011 kl. 20:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Elitgymnasiet i dressyr

 Måndag den 10 oktober 2011, 8 grader halvmulet

 
Idag har jag varit och tittat på duktiga Paulina som rider på Elitgymnasiet i dressyr. Var på ett trevligt ställe utanför Västerås. Hon hade varit missnöjd med den nya tränaren förra gången. Hennes mamma och jag var med  för att avgöra om hon skulle säga ifrån eller fortsätta. Efter förra omgången hade hästen haft dålig cirkulation i benen och varit väldigt stressad. Men, förutom några saker så gick det väldigt bra när hon fick en privatlektion. Söka mer kontakt med vänster tygel  på traditionellt sett fick de jobba med. Därefter fick vi se några byten från förvänd galopp. Jag tror mycket på Paulina hon tränar styrketräning och är stark med följsam i sin ridning. Jag är också mycket stolt över henne då hon ridit för mig från allra första början och jag hoppas få följa henne vidare till Grand Prix. Anmärkningsvärt är också att hon är så mogen i sitt sätt att tänka. Hon lade självständigt in små mikro pauser i träningen idag, vilket jag tror tränaren uppskattade. Att hon kom in på elitgymnasiet inte som framgångsrik tävlingsryttare utan för att hon rider så bra gör det hela inte sämre. Nästa steg är att hon kanske ska få rida för Cornelia Endres på en fortbildningskurs för tränare. Cornelia är tysklands mest framgångsrika tränare för ungdomslagen i dressyr.
 
Igår blev också en dag att minnas. Vi var på tävling med Attriana. Astrid red och gjorde ett jättebra jobb för att bara ha ridit henne några gånger. Allt är så nytt för Attriana. Men det verkar som om hon tycker att det är spännande och roligt. Inte ens nervös när vi satt på transportskydden inför avfärd. Framridningen i första klassen gick bra men när hon kom in i ridhuset vågade hon inte gå fram till läktaren på kortsidan. Så de blev sist placerad. Inför nästa klass red en tjej rakt in i dem och trängde upp dem mot sargen så Attriana blev stressad och började springa bakåt alt. Piaffera för att sen trava fram i låg form. Jag tror hon  ville visa sig duktig för att sen avsluta i den låga formen. Allt för att komma därifrån. Min lilla kloka häst.  Att de börjar backa när det blir obekvämt kan lätt komma när man har övat ryggning. Det är inget att oroa sig för det går över. Det gick bättre i LA. Den förvända galoppen och ryggningen vid x gick bra. Det blev några missar med 1 poäng men också två 7 or. Med lite mer rutin, tempo och exakthet blir det bra. 
 
Isabella har ätit dåligt men vi får hoppas att hon blir bättre. Kanske måste jag försöka få tag på tunnare hö? 
 

 

Måndagen den 10 oktober 2011 kl. 18:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

inför tävling

 Lördagen den 8 oktober 2011 sol och 12 grader

 
Nu är Attriana väl förberedd inför tävlingen i morgon. I torsdags gick hon ett lätt lösgörande pass på ridbanan. Red igenom LB:1 programmet i låg form. I går var hon ute på ett skrittpromenad i skogen. Tyvärr fick hon en gul knattekross efter sig mitt i skogen. Hon hade blivit rädd och galopperat iväg några steg. Ryttaren släppte henne sen direkt på långa tyglar och sen gick det bra med krossen trots att de följde efter nästan ända hem. Hade han hållit kvar i tyglarna hade hon fått panik. Jag är mycket tacksam för min duktiga medryttare. De gick förbi en hög med äpplen som låg på marken och såg farliga ut. Efter 20 min och med en sju meter lång hals fick han henne att ta en tugga på ett äpple. Bra gjort även det.
 
Idag fick min tävlingsryttare rida igenom programmen för en dressyrdomare. Hon provade först med sporrar men det gick inte så bra. Det blev riktigt laddat. När vi tog av dem gick det bättre. Jag kom även ihåg att tala om för ryttaren att jag hela tiden pratar med hästen om vad hon ska göra. Hon blir då lite tryggare. Programpunkterna varierade från en 2 till en  8,a. Kan Attriana bara hålla sig lugn och ryttaren rider med de rätta  vikthjälperna så ska det nog gå bra. Det är inte lätt att rida in sig på en häst efter bara några gånger. Attriana är både känslig men också mycket tuff. 
 

 

Lördagen den 8 oktober 2011 kl. 18:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Greta hittar på bus

 Onsdag den 5 oktober 2011, 14 grader och sol

 
Det blev inte som jag hade tänkt igår. Var på långpromenad i Östa vid Dalälven. Det är medicin för mina lungor som inte mår så bra tror jag. Vandrade över en fin mosse till ett fågeltorn. Greta som vill så högt upp som möjligt som den bergshund hon är klättrade lätt upp för trappstegen. Sen försökte hon hoppa upp på räcket så hon skulle kunna se ut. Vi fick lyfta upp henne och hon granskade omgivningen noggrant. Undrade hur hon skulle ta sig ner för den branta trappan, men det var inga problem det heller. 
 
Jag var ganska trött efter promenaden och kom inte ut med Attriana förrän vid 20 tiden. Det blåste kraftigt fortfarande och jag kände mig lite yr och konstig så det fick bli tömkörning. Efter att ha arbetat igenom henne i skolor, ryggning och halva steg travade och galopperade jag henne på en volt. Arbetet bestod sen i samlad trav och samlad galopp. Förberedde med övergångar och tempoväxlingar. Hon var ganska taggade i mörkret och blåsten så det blev ett bra jobb.
 
Idag red jag däremot först delar av LA programmet och avslutade med hela programmet. Det var nog tredje gången idag som jag red det och hon kunde och kände igen programmet. Så fort de lär sig ett program. Känner mig nöjd med det mesta. Ryggningen blev bra med 5 steg och jag lät det räcka med det. Den förvända galoppen fungerar bättre i vänster galopp nu?? Rider vägen lite slarvigt men hellre det än att hon bryter av. Ökningarna som föregås av en liten halvhalt känns bra. Skänkelvikningarna flyter på jättefint, volterna blir bra. Red 10 m volten i vänster galopp lite större. Den ökade skritten kändes framåtgripande och bra. Uppridningarna och halterna gick också bra. Ja, i stort sett gick det väldigt bra med tanke på denna snabb träning.  Hon är lite lustig den lilla hästen. När jag skulle fatta den första högra samlade galoppen tvärnitade hon. Jag är på henne som en igel med skänklarna och hon bara står still. Ser nog ganska roligt ut. Men anledningen är att det ska vara otrevligt att stå still i stället för att fatta galopp. Alla andra fattningar blir hur bra som helst. Det här är hennes lilla egna bus, vet att hon ser illmarig ut på ögonen.
 
Tyckte att Marion skulle behöva komma ut en sväng. Bestämde mig för att ta med Greta och rida lite dressyr på en äng i skogen. Greta fick fnatt och sprang som en liten tok när vi kom ut på öppen mark. Sen försvann hon! Jag fortsatte och red lite dressyr  ca 20 min men hunden dök inte upp så jag blev lite orolig. Hon brukar inte springa ifrån mig. Ringde hem men hon hade inte sprungit hem heller. Red tillbaks och då kom hon ut från skogen. Det kändes helt underbart att se henne igen. Undrar bara vart hon varit och varför? Om hon hade haft koll på mig hela tiden men tyckte att det var jobbigt att springa i högt gräs? Hon så inte särskilt trött ut. 
 

 

Onsdagen den 5 oktober 2011 kl. 13:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Isabella boss i hagen på sitt 27 år!

 Tisdag den 4 oktober 2011 sol blåst 16 grader

 
I går måndag vilade alla hästar som vanligt trots att jag är hemma och sjukskriven med astma problem. Var dock och tömkörde lilla Castilja som var superfin som vanligt. Arbetade med tempoväxlingar i trav och galopp. Hon tog inte förhållningarna så bra i höger galopp så jag fick gå över till att arbeta med förhållningar och sedan gick jag vidare med halvhalter. Arbetade henne på slutet i samlad trav och galopp. Hoppträning för henne idag och dressyrträning på onsdag. Hoppas hon är lugn.
 
Attriana fick ju en rejäl galoppträning i söndags och behövde sin vila i går för att bygga muskler. Isabella reds i dressyr på banan i söndags kväll av sin ryttare. Hon hade haft vilja till att jobba t. o m i piaff men orken hade tagit slut. Känns som det är dags att pensionera henne. Tar av henne skorna vid nästa skoning nu när det är mjukt i marken. Kommer kanske att köra henne någon gång ibland som hon tycker så mycket om. 
 
Isabella är nog den mest fantaskiska häst jag haft och ridit. Så full av bus och egen vilja men hon har älskat att jobba. Hon har överlistat mig så många gånger att man har blivit helt stum. Hon är fortfarande den som bestämmer i hagen, på sitt 27 år helt otroligt. Det säger en hel del. I går vid 22 tiden när jag ropade in hästarna kom de i full galopp i mörkret. Vem kom först in? Jo Isabella!!! När jag släpper ut dem på morgonen går hon gärna in i Attrianas box för att rulla sig och sätta sin prägel i hennes box. Jag säger då bara det, vilken häst! Hur lyckades jag egentligen att rida in henne. Den historien ska jag berätta. Jag har vigt mitt hästliv åt att bevisa att fjordingar med mycket arbeta kan arbeta i svår dressyr och jag lyckades med det. Kanske på bekostnad på min egen karriär som tävlingsryttare. Roligt på vägen har jag i alla fall haft med mina fyra fjordhästar. Trulls, Sindarve Myling, Isabella och Marion.  
 
Idag blir det dressyr med Attriana och träning av program till tävlingen på söndag. 
 

 

Tisdagen den 4 oktober 2011 kl. 10:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attriana väger 35 kg

 Söndag den 2 oktober 2011 mulet 16 grader

 
Idag var vi ute på stubbåkern igen och galopperade. Attriana var så roligt hon drog genast igång med att visa upp sina halva galopp piruetter som vi tränat på banan. Gång på gång laddade hon med galopp på stället väl samlad och vände några steg. Det såg fantastiskt ut, vilken kraft! Det kändes som om hon vägde 35 kg sade ryttaren. Sen bad jag dem galoppera iväg och använda energin till fart i stället och då låg hon på och det kändes som 600 kg. Det är så roligt med mina hästar för de är så oerhört stolta när de lär sig nya saker. Fjordingarna kan ställa sig och piaffera med en nybörjare på ryggen som inte förstår vad som händer. Det känns som Attriana har blivit likadan. Ett mål som är nått. En glad, stolt och kraftfull häst med stor självkänsla. När vi red tillbaks till stallet övade en granne med sitt skjutvapen. Det var massor av skott som kändes alldeles nära. Vi var beredde på att få en kula på oss när som helst. Det var otäckt men hästarna skötte sig mycket bra. 
 
Marion hängde med idag också och vi galopperade nästan fyra varv. Båda hästarna blev så pass svettiga att det fick bli ordentlig avtvättning efteråt. 
 
Igår var jag borta hela dagen och kom hem sent. Kom ut vid 22 tiden på banan med Attriana. Jag var lite yr och illamående efter en jobbig dag. Attriana var väldigt pigg. Hade ingen plan för min ridning och i och med det ingen känsla för vad jag gjorde. Fick förståelse för de som rider dressyr utan att ha hittat själen i den. 
 
I fredags var jag också borta hela dagen och kom inte hem föränn vi 24 tiden, tro det eller ej men jag lät hästarna vila. I torsdags var jag med om en lärorik sak. Tränade förvänd galopp. Stod upp i stigbyglarna. Men lite mer tyngd i vänster stigbygel gick vänster förvänd galopp suveränt. Red nästan en hel volt och det kändes väldigt säkert. Det var så tydligt hur man krånglar till det med sits och tyngdpunk när man ska rida de förvända galopperna. 
 
 

 

Söndagen den 2 oktober 2011 kl. 17:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.