Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

samlad galopp som små bocksprång

 Torsdag den 28 september 2011. 16 grader mulet blåsigt

 
Gårdagen var födelsedag för min del. Men firade inte mer än att vi åt en tre rätters middag på IKEA. Ganska OK, billigt var det i alla fall 79 kr! 
 
På morgonen longerade jag Attriana på vallen vid korna. De var stillsamma så det gick bra. Sen fick hon jobba lite över cavaletti, 
 
Idag har jag ridit på banan. Astman är svår så det är lite problem för mig med andningen. Det fick bli lätt jobb för mig och jobbigt för hästen. Efter sedvanlig uppmjukning av leder och muskler red jag henne i väldigt samlad galopp. I början fick jag lite protester men sen accepterade hon jobbet. Det kändes som små bocksprång, väldigt häftig känsla som jag inte varit med om tidigare. Red olika vägar, både cirklar och rakt fram. Höger galoppen orkade hon hålla länge men i vänster galopp tyckte hon att det var lite jobbigare. Gjorde enkla byten i mitten av åttvolten för att det inte skulle bli lika jobbigt på slutet. Känns som vi gjort ett stort steg i samlingen. Det kändes så stadigt och bra. I morgon ska jag fortsätta på samma sätt men även lägga till den förvända galoppen. 
 

 

Onsdagen den 28 september 2011 kl. 14:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gretas födelsedag och förvänd galopp

 Söndag den 25 september 2011 solsken 14 grader

 
Greta födelsedag idag. Hon blir tre år den lilla vännen. Den mest underbara hund man kan ha. Inne är hon en lite ängel finns lite överallt men märks knappast. Ute är hon som en virvelvind, full med bus. Men hon är ändå vaksam på vad man vill och gör som man tänker. Att vara ute i skogen och hoppa upp på alla stenar, stora som små är nog det bästa hon vet. Idag ska hon få följa med till en fin gammelskog. Hon kommer att vara lycklig när hon får springa omkring och hitta på egna nöjen medan vi plockar svamp.
 
Attriana och Marion har varit och galopperat på stubbåkrar. Marion var väldigt pigg och växlade upp tempot några gånger. Attriana fick på slutet träna förvänd galopp. Med medryttaren gick det galant i vänstergaloppen beroende på hans sits. I höger galopp gick det inte så bra. Mycket intressant hur mycket man kan stjälpa och hjälpa hästen. Ock, även hur viktigt det är att man är rakriktad själv innan man begär något av hästen. Hon fick gå på en stor åttvolt utan att byta galopp. Det avsevärt bästa sättet att träna en häst i förvänd galopp. 
 

 

Söndagen den 25 september 2011 kl. 11:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

samlad galopp

 Lördag den 24 september 2011

 
Igår red jag Attriana på banan med gammalt tredelat järnbett som jag aldrig provat tidigare. Hon tyckte om det och jag red “akademiskt”. Hon jobbade på som bara den. Kändes väldigt fräsch lätt och fin. Jobbade som vanligt mest i galopp. Förberedde för förvänd galopp genom att variera galoppfattningarna. Varannan gång vänster och varannan gång till höger på rakt och böjt spår. Lite fundersam är hon i vänster galopp fattningarna i höger varv, men det går oftast. Avslutade med galopp halv igenom och lite förvänd. Det går bättre och bättre. 
 
Tömkörde Castilja som var jättefin. Mjukade henne ´för att hålla henne fin inför hopptävlingen som var idag. Hon hade gått felfritt i första klassen och debuterade därefter i LA. Hon hade även där gått jättefint, lugnt och styrbart hade det varit men hon petade ner det sista hindret. Klart godkänt! Hennes kloka lilla matte var nöjd trots att det inte blev någon placering utan två fina ritter i stället. Har satt in två foton på henne bland “mina andra hästar”.
 
Idag var det “Bettanträning”. När vi kom till den samlade galoppen fick jag några tvärstopp på henne. Det kom samtidigt hästtransporter och folk som promenerade i skogen. Så det blev för mycket. Men när det fungerade kändes det fin. Gjorde t o m lite för små volter. Men oj, vad hon tog i och jobbade. Den förvända vänster galoppen gick ännu bättre idag, kul! Men har henne fortfarande lite för mycket ställd åt vänster för säkerhets skull. 
 

 

Lördagen den 24 september 2011 kl. 21:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

jobb i lera

 Torsdagen den 22 september 2011

 
Igår var jag ute och snabbjobbade Attrina på en tung, lerig stubbåker. För att det skulle  bli lite lättare blev det logering. Höll till på ett ställe där hon hade väldig utsikt med några kossor som bakgrund. En skogsdunge vars träd blåste blev även det ett orosmoment. Dit gick vi lugnt och fint hem fick jag henne att skritta med lite svårighet, men det gick. 
Hon fick trava på volt ca 15 min, lite busgalopp blev det också. Med andra ord snabb jobb men även en lungöppnare.
 
Marions matte hade ridit dressyr, också hon upplevde att hon var superfin. Vilat sig i form har det handlat om!
 
Idag kommer ryttaren som ska tävla Attriana. Jag ska vara med och hjälpa till att få till tävlingsformen och den förvända galoppen. 
 
Har återigen blivit sjuk i astma där inga mediciner hjälper. Anledningen är det nybyggda huset på jobbet. Mattor, lim och andra lösningsmedel gör att jag inte kan jobba där. Känns fruktansvärt trist. Vet inget om framtiden just nu. Nytt jobb när man har två år kvar till pension känns inte så lockande. Har även problem att vistas i stallet just nu. Bra att få hjälp idag.
 

 

Torsdagen den 22 september 2011 kl. 10:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kallblodet lika snabb som halvblodet

 Söndag den 18 september 2011

 
Underbar ridtur med medryttaren på Attriana och jag på Marion. Red iväg till en by lite längre bort och hittade en jättefin stubbåker. De stubbåkrar som finns här i närheten är fortfarande väldigt blöta. Attriana fick rulla på i galopp. Marion kändes väldigt fin så jag red lite dressyr och hon var fantastiskt fin. Mjuk i sidorna och svarade direkt på hjälperna. Fortfarande mycket snabbare än Attriana. Där ser man! Hade en diskussion med Ulla Ståhlberg en gång. Hon ansåg att kallblodets nervbanor var annorlunda och att de därför inte kunde reagera lika snabbt som halvblodet. Alla hästar är så pass mycket snabbare i reaktionerna än vad vi människor är i vilket fall som helst. Ock vad jag försåt så är det ingen skillnad på synopserna. På hemvägen skrittade Marion på så Attriana kom efter. Det känns verkligen roligt att ha fått tillbaks min lilla pigga fjording igen.
 
Attriana gick dressyr igår med Astrid som ska få tävla henne. Vad jag förstå så hade det gått bra, förutom den förvända galoppen i vänster galopp. Nu är det bara för mig att träna på. Har några veckor på mig. 
 

 

Söndagen den 18 september 2011 kl. 19:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

hjälpa till med kroppen

 Fredag den 16 september 2011

 
Kalasdag för ridning, torr härlig luft och soligt. Attriana är väldigt pigg! Det räcker att man hostar till så reagerar hon. Idag jobbade vi i stort sett bara i galopp. Fick till riktigt små volter ner till åtta meter. Hon blev nästan lite sprallig efter det. Hon känns glad och stolt över ökad svårighet. Den förvända vänstergaloppen gick bättre idag. Den är inte perfekt i balans än. Hela LA programmet flöt på fint. Men för att få till svårigheterna måste man använda sin egen kropp maximalt. Hon behöver all hjälp. Egentligen är det bra att man blir sporrad av tävling ibland man får skärpa till sig och gå vidare i utbildningen.
 

 

Fredagen den 16 september 2011 kl. 20:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

halvhalter

 Torsdag den 15 september 2011

 
Träningen med Attriana är i full gång. Har haft tre förberedande dagar inför tre dressyrpass. Började med en dags vila, därefter uteritt i skritt och dagen efter tömkörning. Idag var den första träningen på banan. I tömkörningen igår var hon väldigt sugen på att samla sig hon stannade upp och trampade lite själv. Tittade på mig och undrade om det var godisbra? Eftersom hon hade saktat av själv ville jag att hon skulle gå fram direkt efter trampet. OK, sa hon och travade på i lång och låg form. Den duktiga lilla hästen. I galoppen var hon också väldigt samlad och galopperade på en liten volt utan stöd från mig. Skönt att det fungerar med samlingen igen. Ock, tänk så långt man kommer med lite godis. Som i mitt fall består av några bitar pellets. Jag har t.ex. helt fått bort att hon surar när man spänner sadelgjorden genom att ge henne godis efter att gjorden är spänd.
 
Nu är det träning inför start i LA:1i oktober. Red igenom programmet idag. Allt fungerar bra utom den förvända galoppen i vänster galopp. Hon håller den något sånär om jag rider en snäll väg, med det är det vi ska lägga fokus på nu i träningen. Hon har varit väldigt pigg och samarbetsvillig den sista tiden. Förmodligen för att det är lite svalare. Idag låg hon på så mycket att jag fick använda mig av halvhalter. Det har aldrig behövts förut. Hon brukar alltid vara bärig, men det är bara roligt att hon är så pigg och känns så fräsch. Jag kommer att träna henne inför tävlingen men på själva tävlingen lånar jag ut henne till en stackars lagmedlem vars häst har blivit halt. Bättre att de yngre ryttarna får tävla. Jag känner att jag gjort min del på tävlingsplatsen. 
 
Min ridklubb hade en lokaltävling i söndags. Eftersom Attriana hade sträckts sig var jag inte med och red för vårt lag. I stället satt jag speaker. Ett ganska roligt jobb då man måste var med och titta på alla ekipage. Det är tragiskt att så många ryttare sitter så dåligt. Av 39 ryttare var det kanske bara fem som kom ner på hästen och kunde påverka med sin kropp. Centrerad ridning till alla skulle jag vilja säga! Många fina hästar hade de så det är lite synd att de försämrar gångarten med att inte sitta med i hästens rörelser.
 
 
 
 

 

Torsdagen den 15 september 2011 kl. 20:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

musklerna arbetar

 Fredag den 9 september 2011

 
Var ute på en lång skritt-tur med Attriana igår. Travade några steg och hon går klockrent nu. Fortsätter ändå att skritta i huvudsak. Skritt är en undervärderad gångart. Ett ben i taget i marken och flest muskler arbetar. Fjordingarna har varit ute och galopperat på stubbåkrar med sina ryttare. De hade busat och skuttat och mina planer på att dra ner på deras aktivitet fungerar inte. De måste väl få arbeta så länge de vill själva, antar jag. Själv känner jag mig ganska trött har tappat all energi men hoppas att den kommer tillbaka. Tävlingar i helgen och jag ska sitta speaker åt 40 ekipage, känns på gränsen? All halm inne i alla fall annars brukar det alltid krocka. 
 
Jobbar med Greta med att leta kantareller. Var på kurs med henne förra helgen. Med köttbullar som belöning tycker hon att det är jätteroligt I går var jag ute i skogen för att leta kantareller med henne. När täcket kom på sprang hon omkring och letade i  full fart. Såg bara ett rött skynke som for omkring. Nosen vädrade som jag aldrig sett förut. Hon var såå fokuserad. Brydde sig inte om att tigga köttbullar som jag hade med mig. Tillslut hittade jag några på ett annat ställe, hon satte sig genast på en kantarell och ville ha en köttbulle. Sen provade hon att sätta sig lite överallt för att få köttbullar. Men jag gick inte på det tricket utan tillsammans letade vi vidare och hittade fullt med kantareller. Hon förstår näästaan vad hon ska göra. Provar idag igen.
 

 

Fredagen den 9 september 2011 kl. 11:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

kantarell kurs och sträckning

 Söndag den 4 september

 
Kommit hem efter en rolig helg som jag tillbringat med min lilla vovve Greta. Vi har varit på kantarell - sök - kurs. Det blev lite intensivt i början. Hon förstod ganska snart vad jag ville men sen tröttnade hon och tyckte nog att jag var lite tjatig. Men vi ska träna vidare hemma under korta stunder. Kul var det att träffa hund människor och inte bara prata häst. Lärorikt också att se hur andra ser på inlärning. 
 
Vad gäller ATTRIANA så tog jag hit min veterinär i fredags ang. att Attriana inte rörde sig som hon brukar. Han kunde ganska snart konstatera att hon sträckt sig. Det måste ha hänt när jag hade henne inne i boxen och hon fick halka omkring på pelletsen i boxen. Skulle ha vattnat mer på den men nu har hon trampat till den så det är som mjöl i boxen. Red henne ikväll och mjukade upp henne i skritt med lösgörande övningar. Släppte henne sedan på banan och lät henne trava lite. Det såg redan mycket bättre ut. Kommer att skritta henne några dagar till så får vi se om hon är OK inför tävlingen på söndag. 
 

 

Söndagen den 4 september 2011 kl. 21:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Bröt lårbenet igång med dressyrträning igen

 Torsdag den 1 september 2011

 
Känner mig trött efter att ha jobbat första veckan efter semestern. Det blev även bråda kvällar i stallet. Temperaturen sjönk och Marion var nyklippt. Jag är väldigt försiktig med att hästarna inte får äta frostigt gräs så jag ville ha in dem i vinterstallet till natten i tisdag. Det var bara plus tre grader vid 23 tiden.
 
Jag hade köpt träpellets och lagt in på skivor i boxarna, det blev riktigt halt. Var alltså tvungen att göra om allt. I Attrianas box blev det gummimattor och i Isabellas box takpapp. Marions box hade kvar sina gummimattor från förra säsongen. Eftersom det var kalkat i botten blev det väldigt dammigt när vi tog ut underlaget. Inte alls bra för min astma. Det blev lite extra jobb men hästarna fick komma in. Attriana hade varit orolig under första natten. Det knastrade under fötterna på henne när hon flyttade sig. Andra natten gick bättre. 
 
Två stora saker har hänt sen jag skrev sist. Castilja vann sin första hopptävling på 95cm bana med Julia. Hon är en verkligt duktig liten ryttarinna. På sina fyra B ponnyn har hon vunnit en stor del av de tävlingar hon deltagit i. Denna gång var det stilbedömmning och även den vann hon alltså.  Ponnyn är ofta inte så bra grundridna och jag har tömkört dem i dressyr så de blivit smidiga och starka. Den servicen borde alla små ponnyn och deras ryttare få hjälp med. Det tillsammans med en duktig ryttare ger resultat. Även träningsupplägget i övrigt har hon hjälp med av min medryttare tillika  familjemedlem. 
 
Den andra stora händelsen är att jag har varit och tittat på Nordsvenska Kaxe i sin första dressyrträning efter att han bröt lårbenet i oktober 2010. Det riktigt strålade av honom att vara igång igen. Enl. matte tycker han bäst om att gå i galopp eller i skritt. Svårigheten är att våga sträcka ut vänster bakben bakåt. Han fick jobba i korta bäriga steg och successivt töja ut sig bakåt. Det var sen inga problem alls. Vilken fantastisk historia. Tänk om alla hästarna hade en sådan kunnig och omtänksam matte. Många får sluta sin tid för tidigt. Den första tiden fick han  hänga i sele i sin egen box i sin invanda miljö. Att må bra psykiskt är lika viktigt som något annat när det gäller rehabilitering. Mattes homeopat medel har nog hjälpt honom på traven också. 
 
ATTRIANA har varit ute och galopperat med min medryttare, jag red dressyr i går. Red med bara sporrar men inget spö i handen för att träna till tävlingen. Jobbade mycket på volt i börja med alla rörelser. Ute på långsidan när jag kortade henne försökte hon själv få till några piaffsteg. I trav hörde jag att en sko glappade. Hovslagaren skulle komma samma kväll, vilken tur. Hon har fått nya skor som ska vara bra för hennes hovsprickor på fram. Jobbade mycket med galoppen med bl.a. tempoväxlingar på volt. Red i riktigt samlad galopp några steg, härlig känsla! I dag blir det mer fokus på förvänd galopp och vändningar i galopp.  
 
Det gick inte så bra med träningen idag. Attriana ville inte jobba i höger varv. Släppte henne på banan och såg att hon inte ville arbeta med höger bak. Såg nog faktiskt lite stel ut även på vänster. Hittade ett litet så på det högra bakbenet så vi fick hoppa över träningen idag. Hoppas att det blir bättre om några dagar. Hon få stå med lindade ben under nätterna för att inte överbelasta något annat ben. Kändes lite snopet. Men, så klokt av henne att stanna och säga att jag vill inte arbeta. Hon är rätt mysig ändå.
 

 

Torsdagen den 1 september 2011 kl. 19:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.