Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Var sitter vår manke?

 Fredag den 26 augusti 2011

 
Igår hade jag en underbar ridtur ute över skog och ängar. Jag försökte vara så avslappnad jag kunde men en häst kan man inte lura. Hon blev rädd för sig själv när hon pruttade och om jag tittade på något tittade hon direkt åt samma håll. Men det gick så bra och var underbart. Hade en liten fundering, när en häst är osäker ska man ju lägga handen på maken. Min manke måste väl vara nackkotan. Satt och gned lite på den för att undersöka om jag skulle bli lugnare. Men, Nej.
 
I morse tränade jag på banan. Det fick bli ett lite tuffare pass och hon var väldigt pigg och glad. Red en hel del på volt och gjorde alla rörelser i alla tre gångarter. Öppna åt båda håll. Sluta åt båda håll, flyttade ut bakdelen och red små tempoväxlingar. Det gick inte lika bra i galopp men skapligt i alla fall. Ryggningen var fantastisk idag, kul, då har vi löst det problemet. Några tramp blev det också ur de halva stegen. Avslutade att rida ett program, en variant av lätt C, kom inte ihåg det riktigt. Vi ska nämligen tävla igen den 11 september i hemmalaget och på hemmaplan. Måste ställa upp för laget. Tråkigt att börja rida de tråkiga programmen igen. Hon kom ihåg vägarna och kändes fin i alla fall. Fattningen i vänster galopp som krånglade förut var tillbaks, det blir lite att träna bort. Får lura henne på något sett. Men vad de kommer ihåg händelser i samband med platser. 
 
Castilja har jag tömkört två gånger denna vecka. I måndags var hon väldigt het idag var hon lite stel i höger sida. Hon hade gått ett tufft hopp träningspass i Heby i tisdags. Tror det satt i lite idag. Det fick bli rehabilitering och hon blev relativt mjuk och liksidig. På söndag ska hon på sin första tävling, det blir stilbedömning i hoppning så vi får hålla tummarna. 
 
Själv har jag nu varit hemma och skurat klart stallet, varenda liten borste är ren. Planat ut ridbanan och spåret på den. Lagt in skivor i boxarna och fyllt på träpellets. Det blev som skridskobanor så tyvärr måste jag göra om allt och lägga in gummimattor i stället. Golven behöver skydd eftersom det är trägolv. Pelletsen har jag testat i sommarstallet i sommar på betonggolv och det är ett utmärkt underlag och väldigt drygt. Ingen mer torv i i stallet nu efter tvätten. Kul att prova något nytt! Nu bär det av till stugan och havet. Hoppat över “Bettanträningen” på lördag, sån jag har blivit?   
 

 

Fredagen den 26 augusti 2011 kl. 13:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

lösa byten

 Torsdag den 25 augusti 2011

 
Har haft några spännande och lärorika dagar med ATTRIANA. Ridit tre pass på banan och ett lösträningspass. På banan tränade jag ryggningen. Den fungerar så bra på marken och nu även uppsutten. Hon går lösgjort med distinkta steg. Det blir ca fyra till fem steg sen sackar hon så det är bara att träna vidare. Förövningen till ryggningen var att jag arbetade med många tempoväxlingar och med att göra dem med mitt bäcken, framåt och bakåt. När hon lyssnade på den hjälpen och blev elastisk kunde jag använda bäckenet som kommando för ryggningen också. 
 
Piaffen tränade jag med många övergångar. Börjar alltid med att hon ska hitta jämnhet i de halva stegen i skritt. Går några steg och vilar i låg form emellan. Efter att det fungerar utan spänning trampar jag henne i skrittpiaff, några steg bara. Dessa steg blir också högre och finare för varje gång. Även dessa ska ökas på i antal. Övergången från piaff till skritt gör henne lugna medan övergången till galopp ger mer energi även till galoppen. Kul att vi kommit så långt och hon behåller lösgjordheten. Lösgörande arbete varvas hela tiden med det samlande. 
 
Igår hade vi roligt på banan. Hade tänkt att löshoppa henne men kom på andra tankar. Efter att ha skrittat och travat över cavaletti med olika avstånd lösgalopperade jag henne på banan. Började med att byta varv på ena kortsidan med ordet changé som hon känner igen. Hon gjorde ett helt rent byte i galoppen. Så jag fortsatte med det jobbet i stället. Efter några byten började hon skena runt och skrika som hon gör när hon tappar fattningen. Jag bara väntade ut henne och tillslut slutade hon att springa. Arbetade med detta i tre perioder och brydde mig inte så mycket om hennes hysteriska utfall. Rena byten blev det! Efter att jag var klar kunde jag som tur var få henne att skritta på kommando. Jag fick ägna en timme åt att släta ut banan och hon stod som en staty i 15 minuter. Sen gick stressen ur henne och hon började beta lite försiktigt. 
 
Flykten kan jag aldrig få ur henne helt men det här kanske kan vara ett sätt att hantera den, låta den komma och vänta in?? Lite synd om det påverkar bytena? Funderar vidare. Det kan fungera om jag lägger de uppsuttna byterna på en annan plats och lägger in skritten direkt efter bytena. I samband med de lösa byterna kan hon lära sig byten på kommando som blir rena och fina. Idag tänkte jag faktiskt ta mod till mig och rida ut hon behöver det. Medryttaren få ta intervallträningen ute i stället så skrittar jag bara, Hoppas det går bra? Att hon ta hand om sin skröpliga matte.
 

 

Torsdagen den 25 augusti 2011 kl. 10:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

kraftigt gräs

 Söndagen den 21 augusti

 
I vecka har ATTRIANA vilat och varit ute och galopperat med medryttaren.
Igår tömkörning. Jättefina ryggningar nu med distinkta bakbenstramp. Med godis som belöning trampar hon mer än gärna. Efter lösgörande förvänd öppna och branta slutor jobbade vi med halva steg på spåret. Vilade henne några minuter när hon blev trött och körde sen på igen. Avslutade med några piaffsteg. Jobbade sen på volten med många övergångar. Även där fick hon trampa några steg och direkt därefter gå fram i lång och låg form. Gjorde på slutet några galoppfattningar från ett par piaffsteg. Det tycker hon är roligt.  
 
Idag ridning. Arbetade som igår men uppsutten. Varvade hela tiden lösgörande arbete med samling. Försöker få jämna steg i de halva stegen. Det krävs rakriktning och styrka men ger också rakriktning och styrka. Några piaffsteg som avslutning. I galoppen körde jag med många fattningar. Först från trav och när hon taggat ner sig från skritt. Skulle gjort fler tempoväxlingar i galopp som jag gjorde i trav men glömde bort det. I trav red jag fyra steg fram och fyra steg tillbaks till arbetstrav. Måste komma ihåg att göra det i morgon. Då ska hon också få jobba i tävlingsform några minuter. Fick vara lite försiktig med avbrotten från galopp till skritt då hon tappade bakbenen ordentligt en gång. Stämmer att det är gräset. Mycket regn i går och mycket kraftigt gräs. 
 

 

Söndagen den 21 augusti 2011 kl. 13:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

död häst

 Tisdagen den 16 augusti 2011

 
Varit hemma för att jobba med  Attriana och Castilja. Åker tillbaka till stugan i dag och kommer hem på fredag igen. I stugan får jag lugn och ro med att skriva kapitlet om ryttarens sits. Det är ett omfattande ämne så det gäller att hålla sig till fakta. Många bra tankar finns så det är roligt! 
 
ATTRIANA red jag sent på kvällen i skymningen. Det var svalt och skönt och hästen var lagom pigg. Mjuk och fin var hon i kroppen. Ryggningen för hand fungerar bra även när jag petar med spö på korset så att hon lyfter på bakbenen. Det fungerar även när jag sitter på henne, men efter ca 10 steg slutar hon att gå bakåt. Där är målet att gå bakåt i en åttvolt. Åttvolt red jag henne även i galopp med byte i skritt. Jag gjorde lite mindre volter än vanligt och fick lite protester. Men hon var lite roligt i stället för att stanna helt gick hon sakta, sakta fram i skritt, medan jag bad om galopp. Hon testade om jag inte skulle bli lika irriterad på henne som jag blir när hon stannar upp helt. Kul att de testar och tänker. När hon var klar med sin lilla protest gick det väldigt bra. Red halva steg i skritt och hon börjar bli trygg med det, lade även in ett par piaffsteg i det. Full fart framåt nu med piaff träningen. Jag känner så för den gamla klassiska träningen och kommer att jobba mycket med den. En tävling den 11 september får det nog räcka med. Att arbeta hästen i sin egen balans och med lösgjorda vackra rörelser är så underbart. Tävlingsridningen innebär ofta lite stress eftersom allt måste vara perfekt.
 
Tömkörde Castilja i ridhuset och hon var väldigt fin. Det hade legat en häst och självdött i ridhuset som blivit liggande där i fem dagar. Så det var en fläck med borttaget spån och hundar som varit och grävt efter bloddoften. Man fick undvika att gå där. Det kändes lite olustigt. Kände lidandet av den stackars hästen som hade haft så ont i kolik. Ett föl på fyra veckor hade hon men det går bra med handmatningen, alltid en tröst. Ett trevligt telefonsamtal fick jag från en väninna som har en Nordsvensk travare som bröt lårbenet för snart ett år sedan. Hon hade tagit hem honom och vårdat honom själv. Gjort en hängsele och gett honom homeopatmedel. Tänk! Han reds i sin första träning på ridbanan igår och det gick utmärkt. Lite stel i bakbenet men inte halt. Det är ett underverk! Roligt med en sådan underbar häst och underbart med hästägare som tar så fint hand om sin häst. Kanske upplärd av mig? Då hon var min medryttare under 70 - talet. Arvet går nu vidare till hennes duktiga döttrar. Frågan till en av dem har gått om hon vill tävla Attriana. Så kan jag själv lämna den biten. 
 
I morse tömkörde jag Attriana. Började med att gå ner till jaktstugan för att se vad de hade gjort med den  eftersom det var byggjobbare där när jag sist red förbi. Till Attrianas förfäran såg det inte ut som vanligt. En ny altan var byggd. Attriana lade genast in gasen för flykt. Lyckades hålla henne kvar. Sen var det bara att vänta ut henne. Det slutade med att hon försökte stiga upp på verandan och tillslut även kunde gå sakat därifrån. Men, det tog nog 20 min minst. På banan ville hon själv börja piaffera på en gång. Så vi jobbade med den. Gjorde övergångar från piaff till skritt, trav i låg form och slutligen till galopp. Galopperade henne även på små volter väldigt samlat med helt lösa tömmar. Hon blir starkare för var dag. Nu väntar en uteritt i morgon med galoppträning och dagen efter vila.
 

 

Tisdagen den 16 augusti 2011 kl. 14:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Red ut själv med Attriana, kors i taket!

 Torsdagen den 11 augusti 2011

 
Kors i taket! Red ut med ATTRIANA idag. Det var inte meningen. Skulle skritt ner till jaktstugan bara. Otur som man har ibland så var det tre bilar där och de höll på att riva ut innehållet i stugan. Eftersom det aldrig brukar vara någon där blev Attriana lite fundersam. Då kunde jag ju inte vända och ge henne klartecken att det var farligt. Så jag hoppade av och ledde henne förbi. Då var det bara att fortsätta sen en längre promenad. Hoppade upp igen med hjälp av en sten. Hon var inte helt lugn men det gick bra. Hon fick ett ryck att sticka iväg en gång. Tar man tag i tyglarna vid ett sånt tillfälle kommer bockningar som på posten. Jag har inte lärt mig än att släppa reflexen att ta tag i henne utan stannade henne och gick av ett tag till. Sen gick det bra. Känns lite  obehagligt att man är så osäker, önskade att jag var 20 år igen. Hon är otroligt terränggående full fart över stock och sten och öronen är hela tiden spetsade framåt. Det märks att hon gillar det men samtidigt är vaksam. 
 
Red henne lite på banan i skritt efteråt. Igår hade hon varit lite taggad i stallgången stod och piafferat när jag lämnade henne några minuter. Red ett harmonipass med många böjningar och koncentrations övningar. Hon blev jättefin och jag lade in några  halva steg, det kändes som om hon växte flera cm. Det är samma där hon gillar inte att man tar i henne i det momentet. Idag gick jag vidare och av de halva stegen fick jag till några mjuka piaff steg i skritt. Nu är målet att hon ska kunna piaffera mjukt, lösgjort och med energi under hösten, spännande! 

 

Torsdagen den 11 augusti 2011 kl. 12:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lägret över!

 Tisdag den 9 augusti 2011

 
Börjat äntligen landa i vardagen igen. Förkyld och väldigt trött. Det har varit väldigt mycket jobb med lägret jag anordnade för ridklubben. Kontakter med tränare, ridklubb om stallplatser och banor, stugor att hyra mm. Det blev väldigt lyckat allting, men för att det ska bli lyckat krävs bra planering. Något vi hade tur med var vädret! Helt fantastiskt, regnet kom när vi skulle åka hem.
Älvkarleby ridklubb tog emot oss med öppna armar, jättefin anläggning med bra banor och fina stall. 12 hästar hade vi med oss. Deltagarna fick bo vid havet nära sandstranden i nya fina stugor. Maten åt vi tillsammans och grillade på lördag kväll. Senare på kvällen hade vi vuxna vinprovning med en expert. Det var svårt men intressant, en helt ny värld att leta smaker, dofter och lukter. Vi skulle hitta hästraser i vinerna. Vi drack inte av vinet så jag kunde åka bilen hem till stugan efteråt. Eftersom jag hade så nära bodde jag i min stuga. 
 
Attriana skötte sig inte speciellt bra. Nu är det nog dags att tänka på att jag ska sälja henne. Det svider i hjärtat för jag älskar henne men hon passar bättre hos en yngre ryttare. Ska fortsätta att utbilda henne i piaff och passage sen får jag nog ge mig. Har mitt lilla PRE föl att tänka på som efterföljare. Attriana är så underbar, gnäggar och kommer alltid fram till mig när hon ser mig. Men, hon har en lite hysterisk sida, som jag hela tiden håller tillbaks. Hon är inte dum kastar av eller så men det finns något i henne som kan explodera. Det är också det som kommer att göra henne till en fantastiskt bra tävlingsindivid. Själv är jag inte längre intresserad av tävling. Bättre grundutbildad häst kan man nog inte få tag i. Mjuk och fin sitter inte fast någonstans. 
 
Första ridpasset på lägret gick bra. Under det andra sprang det omkring hästar i en hage intill och det gjorde henne fruktansvärd rädd. Jag vet varför hon blir så här ska berätta om det vid ett annat tillfälle. Jag klev av och gick upp igen när de andra hästarna var intagna och det gick bra att fortsätta. Men, dagen två red en annan tjej henne och det gick jättebra. Hästarna i hagen bredvid var lugna. Men, i stallet efteråt fick hon fullständigt panik, utan anledning. TRODDE JAG!
 
Nu har jag fått en förklaring. Det var en elektrisk insektsfångare som de hade satt på i taket. Jag såg den aldrig men Attriana såg och hörde den och förstod inte vad som var pågång. Hon var verkligen helt panikslagen. Jag hade många funderingar hur jag misslyckats med att hålla hennes flykt borta. Har tränat på så många olika situationer men kände mig misslyckad. En sak ska man ha tankarna när man arbetar med djur. Det är lika svårt att arbeta bort jakt i en jakthund som det är att arbeta bort flykt i ett flyktdjur. Hade tänkt sälja henne efter den händelsen men vi jobbar på ett tag till. Men, jag tror nog att jag kommer att sälja henne i alla fall. Det är en fantastisk tävlingshäst jag har men jag har själv tappat intresse för tävling. Hon var också menad som en pensionsförsäkring. Men, hon är så underbar! Jag älskar denna häst, så det kommer att bli väldigt svårt. 
 

 

Tisdagen den 9 augusti 2011 kl. 12:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.