Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

ny övning

 Lördagen den 30 juli 2011

 
Planen gick i lås med tömkörning i fredags kväll och dressyrridning i morse. Jobbar henne nu med mycket samling. På töm fick hon galoppera på små volter med bara ett lätt stöd på yttertöm. Trampade henne lite också. Jag gör det på volten där är hon lugnast. Provade en gång ute på spåret när jag gick bredvid henne. Men då fick hon lite panik trots att jag inte höll speciellt mycket i henne. Jag har ägnat fem år med att hålla flykten borta men den finns där i bakgrunden hela tiden. När jag ledde upp henne till stallet efteråt var hon taggad för allt som rörde sig. 
 
Ridningen i morse började jag med att böja henne för hand i en ny modell. Böjer henne inåt och flyttar samtidigt inre bakbenet mer under hennes kropp. Uppsutten är de samma övning som när jag rider henne på volt ställd inåt och flyttar bakdelen. Böjer henne också åt båda hållen med hög hals. Red sen harmoniövningen med låg form, sakta, bärig trav i olika rörelser. Red henne överböjd åt ett håll men flyttade henne åt det andra hållet. Red henne därefter mest i galopp. Lyckades behålla vänster förvänd galopp en halv volt. Jag tycker inte om förvänd galopp, det känns så konstigt och lite elakt mot hästen, men det är en nyttig rörelse. Gjorde en hel del fattningar från skritt, i sluta, i böjning, från piaffsteg och på rakt spår. På stora åttvolten red jag enkla byten med bra skrittkvalitet. Det var roligt för det var en övning hon inte varit så bra på tidigare. 
 Planen är nu dressyr i morgon igen, ut på måndag i skogen, vila på tisdag som vanligt. Dressyr på onsdag med bara lösgörande övningar. På torsdag åker vi till lägret och jag tömkör henne där på eftermiddagen. 
 

 

Lördagen den 30 juli 2011 kl. 20:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

I paradiset

 Fredagen den 28 juli 2011

 
Nu har sonen, vovven och jag tillbringat några dagar i stugan vid vattnet. Det har varit underbart. I går kväll åt vi kräftor på verandan. Till efterrätt körsbär och till ytterligare en efterrätt choklad med körsbär i. Alla mina favoriter, det kan inte bli bättre. Hästarna har fått vila några dagar efter vaccinering. Innan körde jag två hårda pass med ATTRIANA. Vi tränar på galopp samling. Halvt igenom i galopp som i LA är lite kämpigt tycker hon. Har tränat det på olika sätt. Red den övningen som hon känner igen med ,bakelsvändning och galoppfattning därefter, på samma ställe hela tiden på en volt. Hon blev trygg i det. Gick sen vidare och vände på volten i galopp, därefter blir det ett enkelt byte. Kul tyckte hon! Trots nya svåra övningar har hon inte peppar, peppar stannat någon gång. Fjordingarna har jag tömkört. Marion är piggare som nyklippt men har svårt att gå på tygeln det tar emot i andningen. Hennes allergi gör att det bildas mycket slem i halsen. Isabella var kanon pigg. Båda fjordingarna gjorde bocksprång inför första galoppen. Gott tecken!
 
Idag ska vi hem och köra in mer hö. Hoppas på att orka tömköra Attriana senare på kvällen och rida henne i morgon bitti. 
 
Nästa vecka på torsdag åker vi hit igen hela klubben till mitt ridläger som jag ordnat. Det är klart med scheman och vad gäller boendet på Rullsand så har vi fått två nya, stora stugor till samma pris som de 7 små jag hyrt. Där passar det bra att ha vår vin/Coca/Cola provning som vi ska ha på lördag kväll. Hoppas jag har tänkt på allt och att lägret blir lyckat. Det ska bli så roligt att få visa mina klubbkompisar mitt paradis och våra älskade hästar har vi ju också med oss. 
 

 

Fredagen den 29 juli 2011 kl. 10:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

tvättat klart stallet!!!

 Söndagen den 17 juli 2011

 
I går red vi en lång och omväxlande tur med ATTRIANA och MARION. Attriana gick lågt med nosen och bara njöt. Hon älskar dessa turer. Marion är inte bra hon flåsar. Skrittade en lång sträcka, på slutet sa jag åt medryttaren att trava och galoppera som de ville, jag skrittade efter på långa tyglar, inga problem. Även om hon var flåsig kändes hon pigg så jag lät henne trava i alla fall och det gjorde hon gärna. På slutet tog vi även en liten galopp. Hon är långhårig igen. Antigen flåsar hon för att hon är långhårig eller tjock, eller kan det vara något annat? Cushing? Måste höra när jag kan få medicinen till henne. Isabella gick dressyr i fredags och var pigg som vanligt. Dock, sade hon ifrån när det öppna för länge. Dressyren är helt på hennes villkor.
 
ATTRIANA idag, det blev ett kortare dressyrpass på vallen. Underbart underlag där nu med kort gräs. Lite mjukt här och var så man fick välja vad man skulle rida. Det var en hel del broms så det blev ett pass på bara ca 20 min. Var effektiv och red lite längre sträckor skolor. På slutet varvade jag öppna och sluta och avslutade med tempoväxlingar och en ökning som var magnifik. 
 
Tvättat klart alla tre boxarna nu så det känns så skönt. Det är lite mickligt, massa prång och vinklar med bräder. Isabella slaskar så när hon äter så det var betfor lite här och där. Marions box var så torr under bädden som vanligt. I de andra måste jag ta ut gummimattorna och vädra plankorna under. Stallet är gulligt och mysigt men en gång om året önskar jag mig betonggolv och köpta raka boxarväggar.
 
I morgon blir det träning för tränare. Hoppas bara inte banan är helt dränkt av allt regn som ska komma. Måste kanske ställa in i så fall. 
 

 

Söndagen den 17 juli 2011 kl. 19:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

uppmärksam häst

 Fredagen den 15 juli 2011, Attriana.

 
I går blev det träning tidigt på morgonen resten av dagen gick åt till att jobba med hö. Började med att rida vägarna i LA:1, mitt gamla program som jag kan utan och innan och red fjordingarna i. Travdelen var det inga problem med. Skänkelvikningen var magisk, en hjälp och hon bara flöt på åt sidan i samma tempo. Men däremot, den förvända galoppen i vänster galopp blev svår, trots att det är sån liten sträcka. Ryggningen är fortfarande inte heller bra. Idag red jag henne med spö och petade på bogspetsarna för att få henne att flytta sig bakåt. Det går men det ger ingen 10,a, precis. Jag vill att hon ska kunna bara gå bakåt lösgjort och fint  i volter. Hon har kunnat det tidigare men jag har helt enkelt inte hållit det i liv. Hon blir så ifrågasättande när det är något hon inte är med på. Bör nog åka på en western kurs där ska hästarna kunna gå bakåt likväl som framåt. Vad jag också just nu koncentrera mig på är att rida henne i halva steg i trav. Nästa steg är att göra samma sak i galopp. 
 
Idag efter regnet fortsatte jag med samma problem även i galoppen. Fattningarna är nu helt perfekta. Hon kan från helt lugn skritt bara sätta sig i galopp, lugn och  fin. I förvänd högergalopp kom jag så långt att hon klarade ett halvt varv på mittvolten. I vänster förvänd galopp blev hon överrumplad och lite sur när jag satte henne i den rörelsen. Hon gjorde det men verkade så förvånad att man kunde göra såå????? Jag gick tillbaks till den enkla övningen när jag står i fältsits och rider en svag serpentin efter långsidan. Nu var hon så undrande att inte det gick heller, till en början. Avbröt när det gick bra och lade ner henne i lång och låg form i trav. Kul att det är så mycket “tänk“ i hjärnan på henne. Idag märkte hon att jag hade kastat ut gammal hundmat vid ett stenröse vi passerade. I går reagerade hon likadant då hade vi lagt dit lite fler stenar. Såå, uppmärksam hon är. I morgon blir det ut i skogen.  
 

 

Fredagen den 15 juli 2011 kl. 19:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

klassisk ridning

 Onsdagen den 13 juli 2011

 
Två arbetsdagar till ända. Det är mycket att göra på jobbet. Det känns som man bara springer omkring hela dagarna. På måndag ska jag börja flytten av mitt lab till ett stort och vackert hus med inredning av trä och glas. Det ska bli spännande men mycket att tänka på för att få allt att fungera efter flytten. Laboratorieinstrument är ofta väldigt känsliga. Hoppas på att jobba lite extra nästa vecka och sen påbörja en månads semester. Vi får se? Jag har skrivit min egen variant av utbildningsskalan men tyvärr lämnade jag den på jobbdatorn som jag packat ihop. Sätter ut den på hemsidan nästa vecka hoppas jag. Om jag får datorn att fungera??
 
 
Tömkörde Castillja i går och lärde henne sluta, hon såg så stolt ut när hon förstod. Jobbade en hel del i galopp. Gjorde övergångar från skritt på en liten volt. Ock, fick en otroligt samlad galopp, hon lättade verkligen i fram och nästan stod på bakbenen. Jobbade henne så i ett halvt varv och lät henne sedan gå ut på den stora volten och hon sänkte sig genast ner i låg form.
 
ATTRIANA jobbade jag på liknande sätt idag men uppsutten. Det kändes på henne att intervallträningen gjort sitt. Hoppas på att få jobba med den en gång i veckan nu. Det är för mycket broms i skogen och vallen är så fin att rida på. Provade en ny övning á la klassisk ridning. Lyfte upp hennes huvud och böjde henne för att räta ut hennes nackmuskler. Gjorde det naturligtvis efter att ha gjort det i låg form innan som jag brukar. Hennes vänstra nackmuskler vill jag räta ut och jag måste göra det när jag sitter på eftersom hon är så hög. Jag vet inte om det gjorde att hon kändes extra fin idag. Fick några protester när vi skulle börja med galoppfattningar från den lilla volten men sa ifrån på skarpen och hon accepterade det direkt. Det gick alldeles perfekt i båda varven och hon valde att arbeta i en väldigt låg form. Gjorde sedan galoppfattningar från skritt på raka spår och det gick lika fint. Helt underbart, nu går det snabbt framåt! 
 

 

Onsdagen den 13 juli 2011 kl. 15:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

felfri häst!

 Söndag den 10 juli 2011

 
Kommit hem efter en helg i Örebro och tittat på SM för fjordhästar. Kollade bara upp dressyren. Det var ung. som vanligt. Trodde att det skulle vara en jämnare kvalitet eftersom kraven höjts för att få starta. De bästa var klart godkända. Cristall, pappa till min sista fölunge kom på 5 e plats. Han var 3 a i uppvärmnings klassen,, helt godkänt!
Flera hästar bara tassade på i sina gångarter, det fanns ingen energi och styrka. Jag sakande halvhalter. Många högerhänta ryttare satt hela tiden på vänster sittben. Vilket tyvärr är väldigt vanligt bland ryttare över lag. Det krävs styrketräning av ryttarna för att bli mer liksidig. Hästarna är bra snälla som kämpar på och gör sitt bästa. En Sindarve häst gjorde den finaste ryggningen jag någonsin sett. Han var för övrigt väldigt lik min förra fjording som jag tävlade mycket med. Han var också duktigt på ryggningar. Hans morfar,  Markus var pappa till min häst, som var den vackraste fjording jag haft.  Passade på att ta semester i dag och fick se en hel del fina platser med min son. Bl.a. var vi till Julita och tittade på en fantastisk rosenträdgård. Stannade också på förmiddagen hos våra vänner i Örebro och tittade på deras hästar. Louise dottern har blivit jätteduktig och hoppar nu 130 klasser. Stolt är jag att hon red för mig som liten.  
 
ATTRIANA hade varit ute med min medryttare och arbetat med intervall träning idag. I torsdags red jag henne på banan tidigt på morgonen. Vi har nu kommit så långt att hon kan fatta några galoppsprång från en väldigt liten volt. Hon gör det stolt och håller sig helt lugnt, härligt! Ännu roligare var det när Equiatrikern kom i torsdags kväll. Hon hittade inga fel på henne förutom att hon är för tjock. Det har jag aldrig varit med om med någon häst tidigare. Att hon tappar bakbenen vid styrkearbete beror på slaggprodukter av gräset som gör att hon får mjölksyra. Bantning med andra ord så ska det gå över. Det började ju efter min semester i Schweiz då hon fick vila för mycket. Så nu är det bara att rida på. Roligt att få ett sådant positivt besked. Att träningen fungerar och hästen utvecklas utan spänningar.  
 

 

Söndagen den 10 juli 2011 kl. 23:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

varmt, ridning tidigt på morgonen

 Måndag den 4 juli

 
Efter jobbet på kvällen tömkörde jag Castillja. Den lilla söta C-ponnyn med de stora svarta ögonen. Hon blir starkare, smidigare och lugnare för varje gång. Förvänd öppna älskar hon som alla andra hästar. Däremot samlad vanlig öppna har hon inte förstått än. På volt i trav och galopp blev det många övergångar både på stor och liten volt. Stadig i formen i alla gångarter och spårar som hon ska. Skönt med en sådan problemfri och härlig ponny. Under ryttare upplevs hon däremot som het. 
 
 
Onsdagen den 6 juli
 
Lät både ATTRIANA och MARION få jobba lösa på ridbanan. Det fick bli en hel del galopp för att få upp flåset. Avslutade med att de på kommando travade i en volt runt mig i låg form för att varva ner och bli av med mjölksyra. Fick hålla igång dem hela tiden eftersom det var broms. De njöt av att bli duschade efteråt.
 
Torsdag den 7 juli
 
Red ATTRIANA tidigt på morgonen när det var lite svalare. En del broms så jag fick dra ner på skrittprogramet. Hästarna är så varma i kroppen nu så det ska nog inte vara någon fara. Även idag fick hon jobba mycket i galopp. Gjorde övergångar från trav och skritt till galopp på raka spår och fattningarna blev hela tiden mycket bra, kul! Efter galoppfattningarna från skritt blev hon väldigt samlad i galoppen. Red öppna i galopp i fältsits, funkade bäst i höger öppna men även vänster helt OK. Avslutade med trav i tävlingsform, red skolorna på olika spår, undvek fyrkantspåret. Hon var underbar, svävade fram ovan mark kändes det som och alldeles mjuk i ryggen. Härlig dusch som avslutning.  Vilken ära det är att få äga och rida en sån fantaskiskt häst. Lite rolig är hon också. Expert på att öppna dörrar. I går tog hon sig ut från stallet, in i ett annat stall. Käkade hö och lite havre som hon hittade i en hink. När hon var klar kom hon ut på gården, kollade runt lite och kom sen fram till mig så jag kunde leda henne tillbaks där hon bor. Nu får det bli ett litet balsnöre vid handtaget, hon kommer att försöka igen. Vi har hö igen på vallen som ligger på tork, hoppas få börja köra in i morgon. I helgen är det SM för fjordingar i Örebro, skulle gärna vilja kunna åka dit.
 

 

Torsdagen den 7 juli 2011 kl. 11:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

ridning á la Oliviera

 Lördagen den 2 juli 2011

 
Ridning á la Oliviera idag! Red ATTRIANA i skolorna på olika vägar, på volt, på rakt spår och genom hörn. Hon blev så mjuk och fin. Gjorde sedan samma sak i mycket samlad trav med lösa tyglar. Mjukt och harmoniskt kändes det. Började med att försöka göra samma sak i galopp, men där är vi inte än. En sluta i galopp på volt fick räcka. Ryggningen fungerade inte alls i dag heller, hmm!
 
MARION blev dressyrriden på ung. samma sätt med Malin. Jag tyckte att galoppen inte var tillräkligt bra så jag hjälpte henne att piaffera Marion före galoppfattningarna. Det satte fart på energin i galoppen. Hon såg riktigt fin ut.
 
Känner att det börjar bli tröttsamt att rida tre hästar och har väl nästan bestämt mig för att lämna fjordingarna mer till mina medryttare som då även får ta dressyren. 

 

Lördagen den 2 juli 2011 kl. 20:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Isabella fantastisk

 Fredag den 1 februari 2011

 
Jobbade hästarna på morgonen innan det stora regnet kom. Vid saknad av medhjälpare på marken med träningen av ATTRIANA med ryggning och piaff tömkörde jag idag. Eftersom jag tänkte samling ville jag se vad hon gjorde med bakbenen. Hon tappade vänster bakben lite en gång bara. Efter att ha mjukat upp henne i skolor och skänkelvikning fick hon jogga igång sig på cirkeln. Gjorde sen övergångar mellan trav och skritt, sen trav och galopp, sen skritt och galopp, sen halt och galopp och sist men inte minst ryggning och galopp. Hon blev mer och mer tänd och jobbade på så fint. Övergick till piaffsteg och trav. Fick till några steg i passage men jag vill att hon ska vara säkrare på övergångarna från piaff till trav innan passagen. Häftig var hon, explosiv men lätt att ha kontakt med i alla fall.
 
MARION tömkörde jag också. Hon går för samlat så hon fick öka tempot på i trav och galopp. Hon såg riktigt smal ut idag och blir då också mycket piggare. Lite svullen över ögonen fortfarande dock. Hon fick också göra många övergångar  i stort sett som Attriana.
 
ISABELLA reds av Malin, dressyr på ridbanan. Det såg riktigt bra ut med skolor och skänkelvikningar. Samlad fin galopp på 10 m volt. Förvänd och riktig öppna. Några piaffsteg lade vi också in som gjorde henne väldigt taggad. Fantastisk häst!
 

 

Fredagen den 1 juli 2011 kl. 17:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.