Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

mjuka steg i piaff

 Torsdag den 31 mars

Minus 10 grader i natt och stelfruset på marken. Skulle till Uppsala så jag fick rida på fm och kunde inte vänta tills det blev mjukare i marken. Med ISABELLA hittade jag en liten skogsbacke med barmark. Red många övergångar. När man gör det med henne övergår det ofta till piaff. Hon gjorde några riktigt mjuka och fina piaff steg. Jag kunde inte låta bli att berömma henne. Red även en riktigt kort underbar galopp. Tänkte på att det kändes mycket mer naturligt att rida i vänster galopp än vad rörelsemönstret för mig blev i höger galopp.

ATTRIANA red jag på gården någon timme senare, Hon ville inte gå där det var för hårt och där det var stenar. De blir ofta lite ömma i fötterna när man tar bort sulorna efter en lång vinter. Hon var väldigt pigg och behöver röra mer på sig. I morgon tar jag med henne till ridhuset igen. Jag hade en väldig tur när jag skulle gå upp på henne. För ovanlighetens skull så ställde hon sig inte exakt som jag ville vid pallen. Jag steg ner från den och flytta henne. När jag sen skulle gå upp på henne kom postbilen och hon gjorde ett jättesprång i luften. Då kändes det bra att stå bredvid. Skrittade henne runt rundeln som är ca 100 skrittsteg lång. Gjorde alla rörelser även små, små volter. I trav stod jag först upp för att känna balansen och låta hennes rygg få komma upp ordentligt. Red sen lite sluta och öppna med det fanns inte så många ställen att trav på. Gjorde i stället övergångar. Kände att ryggen kom upp ordentligt. Fick då till några skrittstegspiaff utan att hon spårade ur. Det är där hon ska jobba i piaffen nu. Hon kan rörelsen piaff men det ska utföras med lösgjordhet. Från halt ska hon kunna böja sina leder i bak och bara trampa lite mjukt några steg. Det var första gången det fungerade så det känns roligt.

 

Torsdagen den 31 mars 2011 kl. 23:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

bäriga korta steg

 Onsdagen den 30 mars

 
Hittade ett litet hörn på ridbanan där jag kunde tömköra. Arbetade på samma sätt med både ATTRIANA och MARION. Fjordingarna hade varit ute med sina medryttare igår. Isabella hade varit väldigt pigg men Marion hade känts lite seg. Misstänker att det är dags att klippa henne igen. Det får nog bli på fredag.  Halkade ner på isen till ridbanan med hästarna. Marion var den som uppförde sig bäst idag. Stadig i formen och tog kontakt med yttertömmen hela tiden. Attriana kändes lite slöare och då är det alltid svårare att ha kontakt med yttertömmen. De ska överföra sin energi mot den. Minskade volten och gjorde många övergångar från trav till skritt. Det blev ung. 20 st. De fick också fatta galopp några gånger. Slutövningen blev tempoväxlingar under några steg med små korta steg i bärighet. Attriana vill gärna tappa energin och bara stå och trampa. Fick henne att jobba i de korta stegen.  Soligt och plus fem grader så jag tog av dem täckena vid lunch. 
 

 

Onsdagen den 30 mars 2011 kl. 19:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

till ridhuset

 Söndag den 27 mars

 
Blåst, blåst, blåst!!! Under alla aktiviteter idag har man fått kämpa med starka och kalla vindar. Var totalt genomfrusen på kvällen. Det var underbart när man kom in och fick lägga sig i ett varmt bad och med en son som lagade en underbar middag med kyckling.  Snart väntar en deckare på tv. 
Började dagen med en timmes skidåkning när det fortfarande var sol. På eftermiddagen red jag fjordingarna. Det enda stället det gick att rida dressyr på var på gården. ISABELLA fick gå ett enklare pass med MARION lade jag till galoppfattningar från halt. Hon fick inte gå fram ett enda steg i skritt. Sträng tränare idag! Annars det vanliga öppna, sluta och skänkelvikningar samt övergångar in mass. 
 
Kände att nu måste ATTRIANA få röra på sig lite mer. Den enda utmaningen för henne är just nu att försöka norpa några höstrån från fjordingarna och hinna undan innan hon får stryk av dem. Vägarna är åkbara så jag tog med henne till ridhuset. Det var nyharvat och härligt. Hon var lugn och fin när jag ledde henne runt lite. Eftersom det blåste så mycket knakade och brakade det överallt. Tuff är hon och orädd så jag steg upp. Direkt bar det iväg i trav? Hon blev förbaskade på mig när jag bad om skritt. Ska man arbeta med ATTRIANA gäller det att inte komma i någon konflikt så det fick bli trav. Anledningen tror jag var att när hon som unghäst reds i ridhuset longerade jag henne jämt innan jag steg upp på henne. Det var så hon ville ha det idag men med mig på ryggen. Jobbade på i trav på volter och så småningom öppnor och skänkelvikningar i lättridning. Hon var överlycklig att ha fast underlag under fötterna och kunna röra på sig. Satt ner lite på slutet i den medelsvåra rörelsen. Öppna volt sluta. Hon var riktigt häftig att rida. Ett otrolig på skjut bak och lätt i fram. Red inte mer än ca 30 min. Tänk att lilla jag får äran att sitta på en sådan häst. Min uppgift är att ledsaga henne, på hennes villkor. Det känns som om hon kan gå väldigt långt, bara hon vill själv och det tror jag att hon vill.  Det enda solket i bägaren att hon står och trampar i trailern när vi närmar oss ridhuset eller gården. Jag hoppas att trailern håller. Det är inte så roligt att köra henne.
 

 

Söndagen den 27 mars 2011 kl. 21:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

lugn häst lika viktigt att träna som något annat

lördagen den 26 mars

 I morse var det minus tio grader igen. Det blev en miss i kommunikationen att det skulle vara vår. Hästtäckena på igen och frusen mark. Vi skulle åka bort över dagen så  jag var tvungen att rida tidigt på morgonen. Började med ATTRIANA. Adrenalinhalten var fortfarande hög i henne. Det enda stället som gick att rida på var på gårdsplan. Häromdagen när jag jobbade henne där var det mycket på tårna i blåsten och jag passade på att träna piaff. Ja, det kändes såå där idag. Gick med henne runt ett bra tag men hon reagerade blixtsnabbt för minsta ljud. En av de viktigaste sakerna är att ha en lugn häst!!! Inga nya muskler byggs på en spänd häst. Mitt mål idag blev att få henne lugn. Satt upp på henne och red ett varv åt vardera hållet med böjd hals. Då kan hon inte sprattla iväg och hetsa upp sig ännu mer. Fortsatte med öppna och sluta. Avslutade med att få henne att skritta lång och låg. Det fungerade och det kändes väldigt bra. Marken var stenhård barmark så det gick inte att göra något annat än att skritta. Föresten, jag testade hennes tanke förmåga också. Innan jag stiger upp på henne böjer jag henne alltid för hand. Först till vänster sen till höger sen ryggar jag henne några steg. Idag började jag böja henne åt höger. Därefter ryggade hon själv några steg. Sen gick jag ett varv på gården igen innan jag böjde henne åt vänster utan att hon ryggade.  Hon satte alltså böjningen åt höger i samband med ryggning inte att jag böjde henne andra gången. Smart eller inte smart??

 
MARION var bara lagom pigg. Efter avslutat arbete som med Attriana piafferade jag henne under en minut. Snabbjobbat med henne idag. 
 
Själv har jag varit till stugan och vi plockat upp lite grenar på marken som blåst mer. Knipsat ner lite parkslide och tagit bort markisväven vid verandan. Det var lite kallt och blåsigt. Det räckte för min rygg som är totalt kaputt. Orkar inte stå utan det blir vila, vågrätt  resten av kvällen. Tänker på hästarna som säkert råkar ut för samma sak om de har känsliga ryggar och ska utföra nya övningar. 
 
Gårdagskvällen var magisk med Bo Furugrens föredrag. Vilken djup kunskap han har om ridkonsten. Något måste göras!!! Hippologerna, ridlärarna och vi tränare måste ha den här kunskapen för att kunna göra ett bra jobb. Utan historien är vi ingenting. Bo är pensionär och vi måste skynda oss att ta tillvara hans kunskap. Jag kommer att driva denna fråga så mycket jag bara kan. Styrelsen för Ultuna Hästvänner består men med en ny suppleant. Ska bli kul vad vi ska hitta på i år. På första parkett är vårt ledord och vi ska se till att vi får lyssna på den senaste forskningen på Campus Ultuna. 
 

 

Lördagen den 26 mars 2011 kl. 20:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

årsmöte

Jobbar hela dagen i Uppsala. På kvällen blir det årsmöte i Ultuna Hästvänner där jag är ordförande. Därefter ska vi lyssna på Bo Furugren när ha berättar om "Ridkonsten genom tiderna". Ska bli jätteintressant! Efter det blir det middag med trevliga Ultunesare med hästintresse. Mina hästar får passa på att få nya skor.

 

Fredagen den 25 mars 2011 kl. 16:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

dramatisk ritt

 Fredag den 24 mars

 
Stormvindar orsakade en dramatisk ritt med MARION. Började lite fint på gården med att böja henne. Testade att gå ner på ridbanan. Såg två fläckar med grus och det var alldeles mjukt där. Oj, vad jag längtar tills jag kan använda den igen. Resten av banan bestod av porös tjock is som ibland bar och ibland gav efter för hovarna. Det var bara att gå upp på gården igen. Dörrar stod och slog träden nästan låg ner ibland. Men Marion och jag är ju modiga så vi jobbade på. Koncentrerade mig på att få en bärig och balanserad trav. Det var märkligt när jag red i vänster varv och gjorde övergång till skritt fick jag ett hack i det första skrittsteget men inte i höger varv. Bytte varv och satt och funderade vad som gjorde det hela. Det blev bättre i vänster varv men inte lika bra som i höger varv. Gjorde sen tempoväxlingar som nästan var omärkliga men med bärighet framåt. Skulle sen på ner på vägen och rida kort galopp. Då flög en takpanna ner alldeles framför oss. Höll mig då ifrån huset längre ner på vägen. Såg att min pall som stått på vallen hela vintern inte satt fast så djupt i snön längre. Tänkte att jag skulle gå dit sen och hämta den. Det är bökigt att gå på snön. Man går igenom ibland och då har man snö upp till knäna. Rätt som det var kom pallen rullande på landsvägen. Marion fick stora ögon. Nu var hon omringad av nedfallande takpannor och en skramlande pall. Som tur var tog pallen riktning upp på vår väg mot oss. Marion fick ännu större ögon men jag blev glad att pallen kom till mig. Satt av och hämtade den. Stackars Marion det fick räcka för henne i och med det. 
 
Var lite fundersam hur jag skulle göra med ATTRIANA. När jag tog ut Isabella på morgon blev hon lite tokigare än vanligt i boxen. Småstegrade och galopperade runt och skrek. Jag lät henne gå ut ett tag. Ute sprang hon omkring och busade. Det var nog inte läge för att rida henne på gården idag. Takpannor på husen runt omkring kändes olustigt. Jag tömkörde henne. Det var inte så lätt att få henne lugn. Efter att ha gått runt lite övade vi på tre steg halt, tre steg halt osv. Det gjorde att jag fick hennes koncentration. På ena stället där det smällde mest i dörrar och saker yrde runt gick det inte att få henne att ta det lugnt. Där tränade jag nu piaff. Gjorde halt och hon trampade så lätt och fint på kommandot. Gjorde det i tre intervaller varje gång jag passerade platsen. Efter piaffstegen var hon lugna under resten av cirkeln. Hon fick godis och var så stolt. Energi blev hon också av med men på ett vettigt sätt. Men, det finns bättre dagar att träna hästar. Har fått en intressant artikel om sitsen som jag sätter in någonstans på hemsidan. Jag kan inte göra ny knappar längre få se vad den platsar. Men läs den!
 

 

Torsdagen den 24 mars 2011 kl. 15:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attriana har tränat sitt flyktbeteende

 Onsdag den 23 mars

 
I går på uteritten hade ATTRIANA tränat sitt flyktbehov genom att spinga baklänges en längre sträcka och låtsas vara rädd för grannens får. Det satt i dag och hon var väldigt spänd. Hon arbetade dock på och lyssnade uppmärksamt på mina hjälper. Stor och maffig kändes hon. Nu är det äntligen barmark på gården. Normalt skulle jag ha tömkört på banan men där är så isigt att det är svårt att gå på den. Red igenom henne med skolorna och böjning på halsen. Det är alltid bra att lossa hästarna framtill när de är spända. Travade sen bara runt ett tag stående i stigbyglarna och checkade av min balans. Skolorna i trav fick gå i relativt kort tempo men i låg form för temperamentets skull. På slutet fick hon komma upp i form och jag jobbade med övergångar till skritt/halt och sen små tempoväxlingar. Hon blev aldrig helt avslappnad. Normalt söker hon sig väldigt lågt ner vid avslutnings joggen. Jag märke när jag stretchade henne efteråt att det knakade lite. När jag släppte ut henne i hagen blev hon stor och vaksam. Det kommer säker att bli bättre i morgon. Själv känner jag mig väldigt mallig för jag var helt avslappnad, nästan i alla fall. Jobbade med min sits att inte sjunka ihop utan red med stolthet.
 
ISABELLA gick inte i går så jag tog ut henne på en uteritt. Hon var VÄLDIGT pigg. Hon gick och taktade ibland. Det var ju väldigt blåsigt idag och hon var vaksam. Vi skulle gena genom en skog. I diket vid skogen gick hon genom snön och höll på att ramla. När vi kom till motsvarande snövall på andra sidan skogen vågade hon inte gå över vallen. Jag sa till henne att hoppa, ock det blev ett stort språng över, min gamla duktiga häst. Hittade en väg med lite mjuk is på som vi kunde trava på. Oj! Så fint hon gick, stadig på tygeln och mjuk över ryggen att sitta på. Red henne i några övergångar och temopväxlingar. Men mest av allt njöt vi av den härliga vårvärmen. Det blir en lång sträcka hem på asfalten. Jag tycker inte om att rida med broddarna i på asfalt så jag hoppade av och ledde gick bredvid. Hovslagaren skulle kommit men var tvungen att åka på ett kolikanfall. Han är ju även veterinär nu. Jag hade tänkt att han skulle plocka ur sulorna men broddarna får nog tyvärr sitta kvar. 
 

 

Onsdagen den 23 mars 2011 kl. 19:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

jobbade på isen

 Söndag den 20 mars

 Äntligen uppe på hästarna igen. Magsjuk längst bort på myren under skidturen i torsdags var ingen höjdare. Mår fortfarande illa men idag kände jag mig tvungen att rida alla tre som fått vila. Konstigt nog så glömmer man bort att man är dålig när man kommer upp på hästryggen. Skottade gården för hand i går för att ha något att rida på. Snö som ligger ovanpå glans is är inte så bra underlag.  Började med ISABELLA. Red alla skolor i skritt och sen i trav. Galopperade också lite i väldigt samlad galopp. Vad jag lade fokus på var övergångarna där hon kan streta emot. Annars var hon pigg och mjuk. Red henne hela tiden i låg form då hon behöver jobba med ryggen. Gammal och svank som hon är.  ATTRIANA var jag full av beundran för. Trots att hon inte gått på flera dagar var hon lugn och fin. Jag koncentrerade mig på att hon skulle hålla sig lugn hela passet. Började med att böja halsen på henne för att få henne att slappna av. Övergick sen till öppna och sluta. Traven började jag med att stå i balans för att se till att jag inte hamnade till höger i vänster varv som det blev lite av i början. Red henne sen med korta steg i skolorna i låg form. På slutet tog jag upp henne i formen några varv. Och avslutade i lång och låg men med relativt korta steg på grund av halkan. Fokus med henne är hela tiden spänst men inte spänning. Hon är helt mjuk både på sidorna och över ryggen. Fantastisk härlig känsla att rida henne.  MARION samlar sig gärna med jag ville att hon skulle ta kortare och mer elektriska steg. Hon förstod och jobbade på även hon i skolorna. Överdrev stegen riktigt mycket så det blev nästan piaffsteg men framåt. En bra samlade gångart som man inte få sitta och jobba för länge med, fem minuter räcker. 
Plockat undan alla sittskydd, filtar över dörrarna och tvättat av det vita väggarna i boxarna i stallet. Nu ska det bli vår har jag bestämt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Söndagen den 20 mars 2011 kl. 17:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

trav i balans

 Det är väldigt halt ute på gården, så halt att det var svårt att tömköra och få fäste på marken. Så jag släppte hästarna lösa på ridbanan i stället. Det var roligt att jämföra hur olika de travade. ATTRIANA bar sig på bakbenen i god balans. MARION travade på med större kliv som var mer energisparande. Påbörjade en övning som sen ska bli  galoppombyte. På kommando lät jag dem byta varv på en kortsida. Det ökade adrenalinhalten. Attriana fick en luftigare gång med något galoppinslag men hon var fortfarande mycket bärig och i balans. Marion blev busig i vändningen med lite krumbukter och även hon blev lättare i gången men fortfarande inte helt bärig. 

Sen hade jag en underbar eftermiddag med skidåkning på skaren mot solen. Åkte långt för jag ville helt enkelt inte vända. Greta sprang med och det gick lätt för henne nu när skaren bar. Hoppas på en till kall natt med skare i morgon. 
 

 

Onsdagen den 16 mars 2011 kl. 17:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

barmark

 Söndag den 13 mars 2011

 
Det blev en lång härlig skritt-tur med ATTRIANA och MARION idag. Varierad terräng med djup snö, asfalt och barmark på gräs. Stötte ihop med Attrianas halvbror och uppfödare i skogen, vi gjorde sällskap en bit, roligt! ISABELLA fick gå ett kortare dressyrpass på gården. Hon var väldigt taggad idag så jag red inga avancerade samlande rörelser. Jobbade i stället med korta steg i trav i låg form för att få henne mjuk över ryggen. När det fungerade red jag övergångar, fortfarande i den låga formen eftersom hon fortfarande var väldigt pigg. Hon var som en unghäst idag. Hon har mycket mer krafter nu eftersom hon äter väldigt bra. Hon är nästan lite rund om magen. Det brukar hon aldrig vara vid den här årstiden. Jag tror att något hände vid den kraftiga koliken hon hade i november. Sen dess har hon för det mesta ätit och mått väldigt  bra. 
 
 

 

Söndagen den 13 mars 2011 kl. 21:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attriana har växt

 Lördag den 12 mars 2011

 
Bara en häst att rida idag, rena semestern så jag passade på att baka på eftermiddagen, vilken lyx! Red ATTRIANA på gården på isen. Ökade på svårighetsgraden idag. Började som förra gången,  med  böjningar i låg form. Red sen på den raka vägen mot stora vägen. Red övningarna hemåt och skrittade bortåt för att få henne att tagga ner och skapa lösgjordhet i övningarna. Började i skritt och sen i trav. Förvänd öppna och  sluta med så mycket böjning det gick. Red sen vanlig öppna i etapper och sluta i etapper några steg åt gången med byte av sida. En mycket uppmjukande övning. Hon låg på gränsen att tagga upp men höll sig i skinnet. Några gånger låg hon på i handen men lossade direkt när jag satte under bakbenen på henne med vikthjälper. Ryggade tre gånger i svag nedförsbacke. Avslutade på samma väg med trav i låg form. I morgon ska vi ut på en längre tur och trava mer. Jag har fått för mig att hon är så hög, inbillning? Har växt? Jovisst! 166 cm mot tidigare när jag mätt henne till 163. 
 

 

Lördagen den 12 mars 2011 kl. 16:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

den säkraste hästen

 Fredag den 11 mars

 
Började dagen med en timmes skidåkning. Det var lite kämpigt, man sjönk mer i snön och fick knalla på skidorna. T.o.m. Greta sjönk ner. Men, det var soligt och mycket blåsigt. Motion och frisk luft fick man i alla fall. Red ISBELLA på eftermiddagen. Isigt på gården som hon gick igenom. Det var inte så lätt för Isabella men hon jobbade på i alla fall med öronen spetsade. Red på vägen i skolor och koncentrerade mig på övergångarna mellan skolorna att hon skulle behålla formen. Efter att ha sagt till henne jobbade hon på riktigt duktigt. Passagen blev väldigt energisk så jag red den i lättridning och lät henne jobba med ryggen ordentligt. 
 
Senare red vi ut med ATTRIANA och MARION. Vi hittade en fint plogad väg med is under och ett litet snötäcke ovanpå. Det var härligt att jobba dem i trav några km. Attriana skötte sig exemplariskt som vanligt och man såg hur hon njöt. Marion skuttade undan för några större snökockor. Attriana var ute själv med min medryttare i tisdags. Han berättade att hon går fram överallt och är så stabil. Den säkraste hästen jag har anser han med ett leende!!! Ja, ja
 

 

Fredagen den 11 mars 2011 kl. 20:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

mjuk i bak

 Passade på att åka skidor på morgonen när solen sken. Ganska mycket blåst och spåren var inte så bra. Men mycket frisk luft och motion fick Greta och jag. Efter att ha varit och besiktigat bilen, tittat på valpar och hästar var det dags för tömkörning i regn framåt kvällen. Hästarna var lite roliga i morse när jag släppte ut dem. Jag hade lagt ut hö men Marion ratade höt och sprang iväg bakom knuten. De andra hängde  med. Jag blev verkligen nyfiken. De stod alla tre och käkade på asparna som vi ska ha som ved och som lags in i hagen. De var alltså godare än höt. 

 
ATTIANA var fin att tömköra. Hon har kommit igång bra och har nu massor av energi. Nu har vi kommit så pass långt i igångsättningen att det blev ett ordinärt träningspass. I skritt på volten flyttade jag undan hennes bakdel några gånger. En bra övning för att få henne mjuk i bak och inte bara stark. Minskade volten några gånger och kollade att hon spårade. I trav fick hon först bara rulla på. Minskade sen volten igen och lät henne även trava några varv på den lilla volten. Det blev relativt mycket galopp. Men, det var på gränsen för halt med is under snön. Hon har halkat omkull så många gånger som unghäst och hon var nu försiktig. Jag fick hålla henne i hög form. När hon kom i lägre form halkade hon mer. I den högre formen fick hon även galoppera på en mindre volt. Hon stannade en gång, började trampa och fattade sen galopp. Sen stannade hon igen och bad om godis för den fina bedriften hon gjort. Jag blev lite osäker hur jag skulle göra. Ge godis för att uppmuntra eget initiativ eller rätta henne att hon skulle gå fram? Det fick bli det senaste.
 
 
 

 

Onsdagen den 9 mars 2011 kl. 21:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

kurs i mental träning del 2

 

 
ATTRIANA var ute själv med sin medryttare idag. Hon hade skött sig exemplariskt. Hon är inte rädd för någonting när hon är själv. Starkt självförtroende har hon. Själv satt jag hela dagen på kurs i mental träning. Det är alltid lika spännande. Efter att ha varit på en hel del sådana kurser känner man igen många saker. Det är alltid bra med repetition. Då kanske en del moment fastna. Vi fick jobba med att skaffa en sk trigger i en behaglig situation. Sen plockade vi fram den och det fungerade direkt. Det är något jag ska ta med mig i träningen.
 
Red MARION på ridbanan på kvällen. Lekte mest, orkade inte vara seriös. Tempoväxlingar lite skolor i snön som alltid blir lite extra jobbig när det är tungt underlag. Sen red jag galoppfattningar med bara två galoppsprång. Oj vad hon samlade sig och kom upp med ryggen. 
 

 

Söndagen den 6 mars 2011 kl. 19:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

ryggradens rörelser i skritt

 Lördagen den 5 mars 2011

 
Satt resten av kvällen igår och försökte länka mina sidor till den nya hemsidan, men får nog ge upp. I alla fall ett tag. Eftersom det är dålig teckning här så tar det någon minuter att vänta på alla dokument. Skulle hellre vilja skriva klart om ryttarens sits t.ex. I morse var vi i alla fall ute i blåsten och travade ATTRIANA och MARION. Det går än så länge att rida på sidan av vägen där det är mjuk is och ett fint underlag. Attriana tyckte att det var så härligt och låg på. Det var första dagen med trav sen vilan. Vi stötte ihop med en traktor och en skällande hund. Det gick bra, men en vedhög gjorde att Marion snurrade runt ut i snön. Attriana var den säkraste hästen som vanligt. Ock jag min fegis rider inte gärna ut med henne. Ologiskt!! Idag när jag red tänkte jag på rörligheten i min ryggrad i skritten. Det gäller ju att låta hästens rörelser fortplanta sig. I trav är hästens rygg mer stilla. ISABELLA red jag på gården och vi filmade. Skolor, samlad galopp och lite piaff. På min nya blogg ska man kunna lägga in film. Det blir nästa datajobb! Ikväll ska jag tömköra Tobbe. Tänker köra med koppling i halvhöga öglor. Det kommer att bli en del övergångar på volten och jag ska låta honom rulla på i galopp. Ska sen prova tempoväxlingar i galopp. Han är väldigt säker i sin galopp. Hoppas att det går bra.   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Lördagen den 5 mars 2011 kl. 16:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

ny hemsida

 Fredag den 4 mars 2010

 
ATTRIANA var ju väldigt pigg igår så idag lät jag henne jobba med att tänka lite mer. Tömkörde på gården. Lät henne bara jobba med förvänd öppna och sluta. Öronen var spetsade och det blev lite taktning. Inte så konstigt då Greta var i gasen och surrade runt oss i hög hastighet. Greta har vilat och varit trött sen vi var ute på den långa skidturen i onsdags. Det har tagit några dagar för henne att ta igen sig. Det är en viktig lärdom. Det tar lika lång tid för hästarna att vila efter en extra ansträngning. Pressar vi dem i det läget är det inte så bra. Gick sen ner på banan för att arbeta Attriana i trav och galopp. I traven lät jag henne minska in volten och i samma veva byta varv. Kul! Sa hon och tände till. Då passade jag på att arbeta henne i tempoväxlingar. Varvade med små knappt märkbara och mer yviga med större rörelser. Det gick väldigt bra. I galoppen lät jag henne rulla på. Nästa steg är att arbeta med tempoväxlingar där också.
 
MARION filmade vi. Red på gården i skolor mot fotografen. Hon ser riktigt läcker ut med energiska framben. På banan piaff, passage och övergångar. Red galoppfattningar från piaff och avslutade med levad. Få sen om jag lyckas sätta in några bilder på min nya hemsida. Har jobbat med den hela dagen men inte kommit så mycket längre. Få inte till länkarna på knapparna. UCH!!!! Så tråkigt jobb!!!! Är inte glad åt att denna sidan släcks ner. Jag kan inte sätta in nya bilder på den och snart försvinner den. 
 

 

Fredagen den 4 mars 2011 kl. 20:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

ryttare på tygeln!

 Torsdag den 3 mars 20100
Så blev det bara en häst idag. Jobbade ATTIRANA med likadana övningar som igår men uppsutten. Började att rida runt på gården. Hon var lite för piff för min smak. Öronen stod spetsade hela tiden och det blev några rusningar. För mig tar det några minuter innan jag hunnit samla upp tyglarna och fått stopp på henne. Man kan naturligtvis ha en annan beredskap när man håller tyglarna men jag vill att tyglarna ska vara helt långa. Däremot när jag börjar jobba henne arbetar jag bara med lösgörande övningar. Travad på banan i tio minuter som avslutning.

Börjat läsa en ny bok, har bara hunnit med inledningen än. Han beskriver hur han tittar på dotterns ridlektioner. Ett gäng “duktiga” barn rider hästarna på tygeln. Han noterar att barnen själva sitter som på tygeln med framåtlutade nickande huvuden. Man ser bilden framför sig, ganska lustigt. Själv höll jag huvudet högt och körde längdåkning i två timmar igen. Greta fick vara hemma idag och vila musklerna.

Tömkörde TOBBE, han var väldigt fin ikväll. Avspänd och tyckte att det var så roligt att jobba. En annan ponny var där samtidigt. Han var så spänd i logering att han inte ens kunde andas ordentligt. Visserligen var han inte jobbad tidigare men desto viktigare att han inte börjar sitt arbeta i spänning. Spänning är hästens stora ovän!

 

Torsdagen den 3 mars 2011 kl. 23:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

sluta blev piaff i stället

 Onsdag den 2 mars 2011

Tömkörde ATTIANA och MARION. Idag fick Attriana arbeta med skolorna öppna och sluta i skritt. Böjlig och fina åt båda håll. Traven tog vi på ridbanan. Lät henne rulla på i låg form. Bytte varv några gånger i skritt. Nu är vi inne på tredje veckan med igångsättning så jag lät henne galoppera. Det är väldigt halt under snön så jag var tveksam hur det skulle gå. Men, hon var så väldigt samlad trots att jag inte höll i henne så det gick bra. Eftersom det gick att galoppera tog jag även Marion och arbetade på samma sätt. Det var länge sen vi kunde galoppera på banan. Men, innan tömkörde jag henne i skolorna. Hon har svårt för sluta på töm. Tror inte att hon förstår riktigt. I stället började hon piaffera, idag med en bra energi. Passade på att göra några övergångar till passage. Nu blir det inget hack längre men passagen ska bli kraftfullare i stället. Hon tyckte att det var så roligt att få galoppera på banan att det blev lite luftsprång, men även det gick utan att halka. ISABELLA reds ut av Malin som hade galopperat på en fin liten skogsväg. Isabella hade varit väldigt pigg och ville helst bara galoppera. Kul.
 
 
På eftermiddagen åkte jag iväg med Greta på en två timmars skidtur i det fantastiska vädret. Trodde inte att jag hade så bra kondis för det har varit dåligt glid hela vintern under skidorna. Det blir så när snön är kall. Men idag när det var plus 4 grader flög vi fram på nygjorda riktiga spår och skoterspår. Åkte över vallar, björkskogar, myren och på en skogsväg. Det kändes nästan som om man var i fjällen.  
 

 

Onsdagen den 2 mars 2011 kl. 19:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.