Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

kurs i mental träning

 Hela dagen idag tillbringade jag på kurs i mental träning. Den var baserad på tävlan med häst. Det var mer givande än andra mer allmänna kurser jag gått på. Konkreta tips hur man kan avdramatisera tävlandet. Det ska bli en heldag till samt en uppsutten träning. Sen är det bara att ut och tävla?! Red ISABELLA på kvällen. Det fick bli ett kort pass ute på gården. Hon var pigg som vanligt. Det var mycket isigt så jag red bara skänkelvikningar blandat med samling rakt fram. Jag hade lite problem att få henne att gå rakt i de halva stegen. Först föreslog hon mer skänkelvikning i stället. Sen försökte hon med slutor både till höger och vänster. Jag parerade. Att varva samling med en lösgörande övning är effektivt. Jag red inte mer än ca 20 min. Red kanske tre  min piaff  sammanlagt vilket då motsvarar ca två timmars uteritt. Effektiv träning med andra ord som passar bra när det är hårt och isigt. 

 

 

Söndagen den 30 januari 2011 kl. 23:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

nytt täcke med hål i!

 Använde samma fin ridbana ( vägavsnitt ) som jag använde till Isabella i torsdags. Det blev lite mer trav på isen med MARION. Efter att ha mjukat upp henne i alla leder red jag övergångar till halt. Hon blev så samlade att hon trampade lite, då fick hon en adrenalinkick och gick fram i en mjuk passage. Hon kände sig mycket duktig, godis!! Det här börjar likna Isabella ridning. Red henne sedan i öppna passage. Hon tappade först passagen men den kom tillbaks igen i. Nu var hon “godisduktig” igen. Passagen och piaffen  måste alltid utgå från kraftig samling!! Jätteviktigt!!! Ock även att behålla lösgjordheten är också jätteviktigt!!!! Galopperade henne på “pisten” i sluta galopp och därefter riktigt samlad galopp. Det blev ett tufft styrketränings pass idag. I morgon ska hon vila. Attriana har fått ett nytt dyrt märkestäcke som hon hade första dagen idag. Det gamla täcket var trasigt över ryggen där Isabella går och biter på henne. Efter en dag med det nya täcket med 1200 D är det hål även i det. Trots att Isabella är så gammal håller hon ställningen i hagen. 

 

 

Lördagen den 29 januari 2011 kl. 18:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

sol och snö

 Sol och snö! Kan det vara bättre? Inga broms, flugor och knott! Dansade fram med ISABELLA på en väg som var som en välpistad slalombacke. Red samlad galopp med slutor. Samlad trav i nedförbackar med många små halvhalter. Hon fick rumpan under sig ordentligt. Undvek piaff idag men traven var ibland passageartad så jag fick ta ner henne i låg form. Hon hade varit pigg på uteritten i tisdags kväll och det var hon idag också. Hon är i kanonform just nu. I morgon är det en lång arbetsdag igen så hästarna får vila. 

 
Tömkörde TOBBE i ridhuset på kvällen. Han var lite stressad i början. Någonting hade hänt i stallet. Han ska hoppa en clear round i helgen så jag tränade honom på bommar och ett litet krysshinder. Han fick göra halter både före och efter hindret innan han fick rulla på. Gick igenom alla gångarter och gick inte vidare föränn det fungerade. Jag fick backa några gånger men på slutet rullade han på i lugn galopp åt båda hållen.
 

 

Torsdagen den 27 januari 2011 kl. 19:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

aktiv halt

 Efter några hektiska dagar på jobbet var det skönt att komma ut och jobba med MARION. Tyvärr så har hon väldigt mycket päls och blir snabbt svettig. Min inflammationen i armen håller i sig så det är inte ens att tänka på att försöka klippa henne. Det är med stor möda jag försöker borsta av dem. Att lyfta upp sadeln är ett äventyr. Men trots lite småproblem så är et härligt att jobba med hästarna. Använde den isiga ridbanan. Började med uppmjukande övningar i skritt. Red först öppna längs med långsidan. Red en stor böj mot mittlinjen och fortsatte med öppna som blev förvänd genom att jag bytte varv. Red henne  med reining dvs flyttade framdelen på henne. Red en volt med henne utåtställd och flyttade henne runt med bara yttertygeln. Red samma övningar i väldigt kort trav. I galopp vågade jag inte svänga eftersom det var så halt. Skrittade henne på kortsidorna och galopperade på långsidorna. Gick sen över till att göra halt innan och efter galoppen. Halten var en aktiv halt. Dvs jag höjde ryggen på henne så galoppfattningen kom direkt. Ska försöka övertyga min man om att ploga upp en större ridbana på en vall! Eftersom vi inte har någon skopa till traktorn är det inte så lätt! Men, man kan allt bara man vill!!??!   Tror jag.

 

 

Onsdagen den 26 januari 2011 kl. 19:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

pälsen ramlar av!

 ISABELLA fäller sin vinterpäls, det bara rasar av hår med gummiskrapan. Så nu blir det att köpa B-vitamin i morgon. Om jag inte ger det brukar hon få ont i ryggen. Jag har fått en förklaring varför det blir så men kommer inte ihåg just nu. Det har med hormoner att göra. Filmade henne idag. Hon har fint hull nu och äter som en häst så det är roligt att ha en film på henne.  Red på den ovala banan. Började med skänkelvikningar på diagonalen, öppna utåt, öppna inåt på långsidorna och sluta på diagonalen för att byta varv. Red henne även på volten och flyttade bakdelen utåt. När jag gjorde halter började hon trampa av sig självt, mjukt och fint. Min man kom ner och filmade. Fick några fina sekvenser i skolorna på mittlinjen mot fotografen. Gick sen över till trav. Hon var riktigt på hugget. Ser riktigt lätt och elegant ut på filmen. Ska nog ta några foton av henne nästa gång, eftersom hon är så lagom i hull just nu. Till våren går hon alltid ner i vikt. Tävlade en gång på våren, tror hon var ca 21 år då. Domaren tyckte att hon skulle sluta tävla på grund av sin ålder. Hon såg nog väldigt mager ut som hon alltid gör på våren. Den domaren skulle sett henne idag!

 
Red MARION i samma rörelser. Idag kändes hon lite svagare på vänster bak. Red ett extra varv i vänster öppna och höger sluta. Travade henne i mycket samlad trav. Kände hur hela hon kom under sig och var aktiv i bak. Tog det mycket försiktigt i piaffen och fick en fin övergång till några passagesteg och slutade med övningen direkt. Hon fick massor av beröm och godis.  Egentligen ska man inte sluta när det går bra. Då ska man fortsätta att jobba med det som fungerar. Men som sagt……Jag känner hur hon själv klurar på hur hon ska göra. Hon anstränger sig verkligen. 
 
 
ATTRIANA vilar och har nog lite tråkigt för hon har blivit förkyld. Förmodligen som man själv reagerat efter att ha jobbat mycket och man får semester, naturligtvis blir man förkyld, eller något annat. I morgon vilar de som vanligt, på tisdag rider tjejerna och då kommer även hovslagaren som nu är färdig med sina veterinärstudier. Tänk att ha en hovslagare och veterinär i samma person, det är perfekt! Han lär väl inte forstsätta med skoningen när han får fart på sin klinik. Nästa lika jobbigt att leta efter en bra hovslagare som att leta efter en ny hemsida. Jag har en jättefin present han ska få av mig. En samling mycket gamla veterinärtidningar. Han har mer nytta av dem än vad jag har. 
 

 

Söndagen den 23 januari 2011 kl. 19:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Isabella en fantastisk häst!

 Fredag

En av de mest minnesvärda ridturerna hade jag idag med ISABELLA. Redan i stallet märkte jag hennes glädje att hon skulle få komma ut med mig. Hon var som en hund i hallen som väntar på att få gå ut. Nu hoppade och studsade hon inte direkt. Men, hon nosade mig i ansiktet och bet lite lekfullt i min krage. Så gör hon när hon är glad! På stallgången lyfte hon ner grimmorna som hängde där. Djuren har kvar sitt barnasinne även när de blir gamla mycket mer än människor. Red dressyr ute på vägarna. Mjukade upp henne med skolor och skänkelvikning. Gjorde sen övergångar skritt-halt-skritt. Efter några gånger kom piaffen fram. Fortsatte då med halva steg som sen blev passage. Red skolorna i passage. I ett försök att jobba till övergång i piaff igen tappade hon takten och det blev galoppinslag. Så småningom fick jag henne att arbeta i takt och det var fantastiskt! Här ser man skillnaden på temperament på mina två fjorhästar. Marion den lugna får skrittakt i piaffen , Isabella galoppinslag. Tänk vilken häst Isabella är. Hon går att köra med alla kördon samtidigt som hon är en otroligt fin dressyrhäst. En häst på millionen, önskar att jag fick ha kvar henne jämt. Det är sådan livsglädje i henne trots att hon varit nära döden så många gånger.  
 

 

Fredagen den 21 januari 2011 kl. 00:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

piaff på is

 Underlaget varierar verkligen i vår land! Idag var det skridskobana på ridbanan. Men som jag sagt varierat underlag är bra för hästen. Is är sviktande och helt OK att rida på om man har fyra broddar. MARION fick jobba i samling hela travpasset. I skritt mjukade hon upp sig i muskler och ligament. Red henne sen samlat med korta steg. Tänkte mig att jag hade en svans som jag riktade framåt. Det fick henne att sätta sina bakben lite mer under sig och komma upp med framdelen. Efter att ha arbetet med skolorna gick jag över till övergångar till halt. Fortfarande med svansen riktad under framåt. Övergångarna till trav övergick till en sakta passage. Försökte åter igen med övergångar till piaff. Det blir antingen passage eller piaff. Hon fastnar i piaffen. Prövade att ta fram skänklarna lite som jag gör när hon ska gå upp i levad. Men hon gjorde helt rätt uppfattade det som jag ville ha levad. Jag ville ha henne kvar med bakbenen under sig och lätt i fram och gå fram i passage utan att få ett hack. I passagen kan jag få henne nästan stillastående men det är inte riktig piaff. Jag vet faktiskt inte riktigt vad det blir. Borde filma. Hon är så lydig Marion att hon aldrig byter gångart om jag inte ber om det. Förmodligen är det vad som händer. Hennes piaff är mer skittartad än travartad. Hon vågar inte byta gångart? Nästa gång ska jag börja med piaffen och få den aktivare.  Ska nog göra samma sak med Isabella i morgon för att själv få in rörelsen i min kropp. Hon har en aktiv riktigt fin piaff.

 
Det blev kanske inte så bra svenska idag. Känner mig trött på ord! Har suttit hela eftermiddagen med min skrift om unghästutbildning. Ska läsa igenom den i morgon förmiddag för sista gången hoppas jag och sen sätt in den på hemsidan. 
 

 

Onsdagen den 19 januari 2011 kl. 19:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

adrenalinhalten i piaff?

 

 
Snöslask och regn = klampar i hovarna. Nu var det väldigt blött så det gick hyfsat att rida. MARION fick jobba med styrketräning idag. Började med tre steg - halt - tre steg halt etc. Hon gör den övningen själv när jag ber henne. Mycket bra övning för ryggen. Pulsade sen lite i djup snö. Arbetade med piaffen i en uppförsbacke. Jag vill ha henne högre fram i piaffen så det passade bra. Därefter signalerade hon själv att hon ville jobba i passage. Den blev bra idag igen. Men något hon inte är bra på än är övergångarna från passage till piaff. Det är nog bland de svåraste att kunna utföra på ett bra sätt. De får inte sitta för mycket i piaffen. De måste ha styrka att kunna gå ur den med bibehållen takt. Under skritturen hem kunde man känna hur adrenalinhalten sjönk undan för undan. Det skulle vara spännande att mäta adrenalinhalten i blodet när man piafferar. Den stiger alltid! Men hur mycket och när klingar den ur. Ock på bästa sätt?   
 

 

Söndagen den 16 januari 2011 kl. 13:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

leka med sluta i galopp

 Igår blev det en heldag med aktiviteter. Red först MARION i dressyr på en fin skogsväg med perfekt underlag. Någon dm packad snö. Eftersom det var så fint underlag passade jag på att arbeta i galopp. Red längre sträckor i sluta. Lekte också med slutan. Varvade med att rida rakt fram och tog några steg i sluta då och då. Galopp som gångart är samlig i sig. I traven efteråt bjöd hon själv in mig till passage. Den blev riktigt bra. Det är en svår rörelse för Marion men hon kämpar på och vill gärna försöka. Det blev godis såklart. ISABELLA hade jag tänkt att köra släde med. Men tyvärr var det grusat ute på vägen. I och med att det var minus 15 grader så sörjde jag inte över det utan red henne i stället. Det fick bli en hel del galopp med henne också. Så mycket som hon orkade. Red henne i ett friskare tempo. Marion gick däremot nästan hela sitt pass i samling. Det vill jag inte begära av den gamla hästen. Marion var riktigt svettig efter passet. Isabella som jobbat lika länge men i friskare tempo hade inte en svettdroppe. I och för sig har Marion mycket päls igen. Men, man märker vilken skillnad det är att riktigt jobba dem mot att bara rida. Resten av dagen tränade jag mig själv och åkte skidor, härligt! I dag blir det en långtur med skidor. Hästarna vilar. Jag hoppas att mina inflammationer i högersidan ger med sig. Det är svårt att sadla och borsta hästar. 

 

 

Lördagen den 15 januari 2011 kl. 11:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

galopp i böjning

 Härlig nysnö faller från himlen. Lyxridning idag. Eftersom Attriana vilar och Isabella gick igår hade jag bara MARION att rida. Red dressyr på ridbanan. Nu var det några dagar sen jag red dressyr med henne så jag fick börja med att mjuka upp henne. Började med att ställa henne inåt med innerskänkel och innertygel. Hon behöll inte ställningen när jag lättade på innerhanden. Det fick ta lite tid innan det fungerade. Gick sen vidare med skolorna lite längre sträckor på den numer ovala ridbanan. Var noga med att hon behöll mig på innersidan och att ställningen var kvar hela tiden. I traven ville hon dra iväg med långa kliv så jag fick ta ner henne i bärig form med korta steg. Kanske skulle man kunna kalla de korta stegen för jogg? Men det är mer ansträngande än att låta dem bara springa på. Samtidigt som det är mer ansträngande för lederna att gå i för högt tempo med svängar hela tiden. 

 
I galoppen red jag henne i böjning. Normalt gör jag bara galoppfattningar i böjning. Nu behöll jag galoppen. I  början var det kantigt och inte så bra. Men när jag lät henne rulla på blev det bättre och bättre. Tillslut hade jag en jättefin samlad och rund tretaktsgalopp. Kunde inte låta bli att göra några byten också och från höger till vänster blev bytet perfekt. Böjning är en bra övning för rakriktning. Man rider hästen böjd som på en liten volt men rider på en stor volt. Man kan även rida hästen böjd rakt fram. Det var lite jobbigt tyckte Marion och kikade lite på utgången. När jag lade ner henne blev det ganska mycket spring. Jag gjorde några halter innan hon lyssnade på mina halvhalter. 
 

 

Onsdagen den 12 januari 2011 kl. 13:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

vila för Attriana nu

 Underbart väder idag! Minus tio grader och vindstilla. Eftersom det ska bli töväder igen beslöt jag mig för att rida alla tre hästarna på dressyrbanan. Jag beslöt även att det blir ATTRIANAS sista pass innan hennes vila på sex veckor. Den  20 februari ska hon sättas igång igen och den 3 april är hon helt igång igen. Att det är just sex veckor beror på att hästarna inte hinner tappa alla muskler men hinner läka om det är någon överansträngning på gång. Det är något jag alltid har gjort med mina hästar och eftersom jag i stort sett aldrig haft någon halt häst på över 40 år frångår jag inte den vanan. De äldre hästarna går på halvfart och mår bäst att fortsätt med det.

 
Red i stort sett samma program med alla tre. Började i skritt och sen i trav, förvänd öppna, öppna och sluta längs med en långsida. Bytte varv med skänkelvikning med Attriana med en halv cirkelbåge med ISABELLA och MARION (som sen skulle göra byten där). Red en ny övning, ryggade sex steg gick fram sex steg osv. Trots att det var nytt köpte Attriana idén och fungerade bra. I galopp red jag skritt på kortsidorna och galopp på långsidorna. Nu kände Attriana igen övningen och var lugn. Galoppen blev mer och mer samlad. Men fjordingarna varvade jag med ett byte vid X. Byterna blir perfekta i lite djupare snö. Bra tips att börja träna byten tror jag. Det krävs en schvunggalopp för att byten ska bli bra och det blir det i snön. Attriana filmade vi för att jämföra med förra årets film vid den här tiden. Jag har nått mina delmål med henne under året. Nu kan man säga att grundridningen är klar. Hon är stadig och gör alla rörelser utan att stressa upp sig. Nästa termin ska övergångarna blir bättre, mer schvung ska till i traven och galoppen ska bli ännu mer samlad. Rena byten är också ett mål nästa termin. Ev. kommer piaffen att fungera också. Det som sen är kvar är passagen. Fjordingarna var helt underbara idag med övergångar, skolor och samlingar idag. Ock de löddrade lika över hela munnen. Jag ser verkligen fram emot att få rida Attriana när hon blir lika duktig,
 
En tråkig nyhet är att zoomins hemsidor ska släckas ner. Jag som tycker så mycket om min sida. Har en hel del artiklar som jag kommer att lägga ut på hemsidan. Unghästutbildningen är snart klar. Jag har provat en ny hemsida som heter klassisk dressyr.n.nu. Tror jag att det var? Men bara försökt sätta in hur den fungerar. Eller om jag ska välja någon annan? Tips?  Nu när jag har en häst mindre framöver ska jag göra klar fler artiklar till hemsidan, var det tänkt! Efter att ha lagt ner 100 000 tals med kronor på utbildningar i dressyrens ädla konstart ser jag det som en plikt att förmedla mina kunskaper. 
 

 

Lördagen den 8 januari 2011 kl. 19:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

vitt, vitt och halt

 En dm nysnö, tö och det vräker ner mer snö! Red ner till ridbanan med ATTRIANA! OBS! Stort framsteg, red ner! Allt var vitt, vitt även vi var vita efter ett litet tag.  Eftersom hon var så mjuk och fin igår gick jag vidare med skrittarbetet i mer samlande rörelser. Checkade först  av att hon var eftergiven i sidorna och vid ganascherna. Red bakdelsvändningar, ryggningar och böjning direkt utan att ha ridit skolorna först. Hon var otroligt mjuk och smidig. Red en volt på kortsidan och efter en ny påbörjad volt skänkelvikning till långsidan. När jag sen började trava och red den lilla volten hade jag tänkt att hoppa över skänkelvikningen. Men Attriana hade andra åsikter så vi gjorde även skänkelvikningen. Rätt ska vara rätt!! Jag tycker om när hästarna tänker och har åsikter om arbetet. Sen gick det inte så bra. Galopperade henne i en samlad högergalopp på en liten volt. Det blev lite bocksprång i fattningen men kändes bara mjukt och roligt. Stort framsteg igen för mig.  Hon halkade till lite, ändå värre blev det i vänstergaloppen, då halkade hon så mycket att hon var nere på frambenen. Tänkte avsluta i kort trav men fick en halkning till. Då var det dags att lägga av. När jag kom in i stallet hade hon höga styltor i framhovarna, trots snösulor. Marion fick vila idag. Nu är det plogning och skottning resten av dagen som gäller. 

 

 

Fredagen den 7 januari 2011 kl. 11:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

vilsesprungen hund

 

 
Så var det dags för lite snöoväder igen. ATTRIANA var lite fundersam på att snövallarna såg annorlunda ut efter snöplogningen igår. Gick några extra varv tills hon lugnat ner sig. Idag lade jag ner några extra minuter i skrittarbetet. Ridbanan är nu oval till formen så det fick blir skolor hela vägen runt. Red henne även i böjning och idag var hon fantastiskt mjuk åt båda hållen. Hon har aldrig varit så mjuk i högersidan som hon var idag. Varför? Vet inte, hoppas att det håller i sig bara. Idag lade jag även till några piaffsteg, efter att ha sett den fina avspända piaffen igår. Det blev bara tendenser till piaff. Det gör ingenting alls, det är inte en svår övning för henne. Det svåra är att behålla lösgjordheten och det gick perfekt trots att det yrde snö från taken. Att kunna rida ett dressyrprogram i Grand Prix med en välgymnastiserad och lösgjord häst är målet. Red även skolorna i trav, öppna till vänster gick sämst idag. I högergaloppen var hon underbart mjuk och samlad. I vänster galoppen höll vi oss något så när på rätt spår. Gjorde några enkla övergångar från skritt till galopp med lösgjord skritt emellan. Red därefter några övergångar från trav till skritt/halt. Här var jag mer noggrann med att allt skulle ske på sekunden. Framförallt igångsättningar så det inte blir piaffsteg. Hon måste kunna lyssna på vad jag vill. Ganska snart var hon med på noterna. Övningen  gjorde henne lite mer spänd och jag lade ner henne efter ett tag för att inte tappa lösgjordheten. Det är så lätt att gå ett steg för långt. Detta arbete får ta sin tid för att det ska bli kvalitet.     
 
Red ca 40 minuter. Men sen tog det nog 30 minuter innan jag kunde ta in henne i stallet. Det var något märkligt ljud, ev från en vilsen jakthund som hon blev upprörd över. Det är sådana händelser som gjort att hon fått kolik när hon var yngre. Min uppgift fick bli att lugna henne och kunna skritta något varv på gården. Det tog tid men jag lyckades tillslut att få henne att skritta med sänkt huvud. Vad jag gjorde var att flytta henne några steg bak och fram, böjde henne och gav henne godis när hon gjorde något bra. 
 
Igår var kväll var jag och tömkörde Tobbe efter sin vila efter hovrötaingreppet. Han var lite stressad i början men jag började i skritt med förvänd öppna några långsidor. Det gjorde honom avsänd. Gjorde sen en del övergångar men lät honom mest rulla på i trav och galopp. Han var finare än han varit tidigare. Lite kort i stegen i början men det är så jag vill att han ska börja. Efter galoppen var traven fin och han sökte sig framåt neråt. Det kändes härligt! Nu är han till salu och en spekulant ska titta på honom på lördag. En ryttare med inte så stora krav på att han ska hoppa höga hinder. Det skulle bli bra för honom.
  
 

 

Torsdagen den 6 januari 2011 kl. 13:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hästarnas ålder

 Äntligen lite mildare väder. Red ut på en tur med ISABELLA. Galopperade på en liten väg med snötyngda träd runt om och det var alldeles vindstilla. Det kan inte bli bättre. Några gånger bröt hon av galoppen och fick då vila. Även i trav bröt hon av till skritt. Det kändes som hon var lite trött trots att hon var pigg samtidigt? ATTRIANA och MARION fick också ut och trava och galoppera på vägarna en längre tur. De frustade och tyckte att det var spännande och roligt. En traktor röjde snö på gården så vi fick vänta nere på vägen innan vi red hem. Attrianas medryttare skojade lite med henne och petade med spöt på manen. Attriana visste inte riktigt vad hon skulle göra så hon började piaffera, lugnt och fint. Tittade stolt på mig och fick naturligtvis godis. Marion blev avundsjuk och började göra levader för att tigga till sig lite godis hon med. Gjorde om piaffen med Attriana två gånger till och den blev lika fin varje gång.  Lösjord i piaffen! Ett jättestort mål är nått! 

 
Tävlingshästar fyller år 1:a januari. Man kan räkna med hästens ålder gånger 2,85. Det gör att mina hästar är; Marion 57 år, Isabella 74 år och Attriana 26 år.  Med stor sorg fick jag meddelande igår att Attrianas halvbror ( samma mamma) var död. Han blev bara nio år och hade fått tarmvred. Det var en jättefin och trevlig häst som jag tyckte mycket om. Man får verkligen glädjas varje av att ha friska hästar. 
 
  
 

 

Onsdagen den 5 januari 2011 kl. 14:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

sluta i galopp

 Ridbanan blir mindre och mindre ju mer snö som kommer. Teknikträning går ändå bra att träna. Använde kandaret på ATTRIANA idag. Efter att ha böjt igenom henne red jag start och stopp för att hon skulle få känna på, kandarets bett. Hon har aldrig reagerat speciellt på kandaret. Jag använder det någon gång ibland bara för träning inför tävling så småningom. Red även idag lite längre sträckor med öppna på böjda och raka spår. I sluta till höger tog det emot lite som vanligt i skritt men det gör det inte i trav. Red även sluta i galopp idag. Minskade volten i sluta och ökade i skänkelvikning. Det var en ny övning för henne så jag krävde inte att det skulle bli perfekt. En annan övning vi varit och nosat på ett tag var galoppfattningar från skritt. Nu gjorde jag dem på raka spår och bara några steg åt gången. I en galoppfattning till höger fick jag direktkontakt med vänster bakben och då även en riktigt samlad galopp. Precis så som jag vill ha det. Efter det konstrade hon med att trampa innan galoppen. Då fick jag rida lite längre skrittsträckor för att få henne lugn. Samling och lösgjordhet måste gå hand i hand. Det här är en övning som hon förstår nu och jag kräver att den blir perfekt vilket hon accepterar. Trots att vi gjorde en del svåra övningar stannade hon inte någon gång. Red även en del övergångar från ryggning till trav. Hon började med att rygga själv. Jag sa ifrån en gång sen väntade hon på mitt kommando varje gång. Det är så roligt när samarbetet fungerar och vi förstår varandra. För min del blev det en lång skidtur på eftermiddagen igen. När man bara rider en häst får man tid och ork till annat också. Att träna sig själv är lika nyttigt som att träna hästen. 

 

 

Måndagen den 3 januari 2011 kl. 15:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

kommandordet rakt!

 Igår hade vi snöstorm och fick ca 2 dm snö till. Nu har vi nog ca 80 cm sammanlagt. Hästarna kämpade på ute och fick vila från träning. Själva hade vi kommit hem väldigt sent efter en mysig nyårskväll med goda vänner. I dag på morgonen började röjningen av all snö. Ridbanan hann vi inte med så jag tog med ATTRIANA till landsvägen och tränade henne där, nyplogat och fint. Uppe på gården fick hon vänja sig med traktorn som tuffade runt. Tömkörde henne långa sträckor i öppna och sluta. Det märktes på henne efter ett tag att det blev jobbigt. Hon flyttade sig till den andra sidan av körbanan men fortfarande i öppna. Eftersom jag håller henne i ett lätt tömtag har hon viss frihet. Jobbade henne sen i trav i halva steg också en längre sträcka. Nu fick jag koncentrera mig på att hon skulle gå rakt. Hon förstår kommandorden öppna och sluta osv. Jag måste lägga till kommandordet, rakt! Det blev lite sluta hit och dit när det blev jobbigt. Men hon var fantastiskt duktig jag kunde promenera lugnt bakom henne och hon jobbade väldigt samlad med energi.  Nästa steg blir att jag ska kunna gå bakom henne och hon galopperar med korta steg.

 
MARION tog jag också ut på landsvägen. Men henne red jag just den där riktigt samlade galoppen. Började med att galoppera på, med henne så hon fick in rytmen. Konsten med henne är att behålla tretaktsrytmen i den samlande galoppen. Det gick bra idag.  Det blir effektiv träning med styrkearbete på kort tid. Vikigt är att stretcha dem efteråt. Muskeltrådarna blir korta annars.  Själv åkte jag skidor några km på eftermiddagen. Det är så viktigt att träna andra muskelgrupper för att inte stelna till i kroppen. Jag har fått någon slags inflammation i höger höft och höger arm. Kan inte ens lyfta upp sadeln. Det blir lite komplicerat. Nu ska jag försöka träna bort värken.
 

 

Söndagen den 2 januari 2011 kl. 18:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Sista dressyrpassen 2010

 Idag fredag skulle jag lösa problemet med att ATTRIANA flyttar mig till höger i vänster galopp. Skrittuppmjukningen bestod av överdriven böjning. Både på framdelen och bakdelen och sen hela hästen. Böjningen till vänster  gick hur lätt som helst. Till höger fick jag tjata på henne att hon skulle böja sig mer i bak. Red även lite böjning i trav. När jag började med galoppen tog hon bara några språng och gick ner till skritt och såg så nöjd ut. Det var ju övningen igår! Så jag lät henne sen galoppera på ordentligt  i båda varven. Åter till förberedandet av galoppövningen. Travade på volt i vänster varv. Fick vara väldigt noga med att hon skulle spåra. Överdrev det genom att hon fick gå i förvänd sluta. Red sen likadant i galopp. Upptäckte också att jag inte fick ha kvar ytterskänkel för långt bak. Måste träna mer på att hon bara fattar galopp med min inre höft. Det gick över förväntan. Jag kunde balansera upp henne till att göra riktigt små volter i vänster galopp utan att hon flyttade mig utåt. Hon satt sitt vänstra bakben där det skulle vara. I höger galopp var hon samlad och fin även där kom vi ner i små volter. En riktigt bra avslutning på det gamla året. Om några år kommer hon att vara lika fantastisk som Isabella.

 
ISABELLA fick jobba dressyr idag. Av min medryttare hade jag hört att hon var i kanonform och det visade sig vara riktigt. Helt fantastisk, mer allärt än Attriana idag. Öronen spetsade hela tiden och hon fullkomligt flög fram. Red inte så länge men gjorde allt med henne. Bland annat små volter i förvänd galopp i bra balans. Red riktigt fina galoppiruetter. Fick henne att korta upp stegen i dem så de blev centrerade och med energi.  Det var också en fin avslutning på det gamla året att få uppleva ett till dressyrpass med henne. Eftersom hon blir 26 år i maj vet man aldrig hur länge hon ska vara så här fantastisk.
 

 

Lördagen den 1 januari 2011 kl. 15:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.