Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Levad i nerförsbacke

 Började med MARION idag i väntan på att ridbanan skulle bli plogad till “prinsessan”. Red dressyr på vägen. Hon kändes mer pigg och framåt än smidig idag. Hon tappade bjudningen när jag red skolorna i skritt. Red då bara några steg och sen framåt för att få behålla samma tempo. Efter ett tag mjuknade hon. I traven låg hon på lite så jag gjorde flera halter i början. Sen kom halvhalterna fint. Galoppen var fin, red en del sluter som jag behöll lite längre. I slutan till höger blev det tydligen jobbigt så hon böt galopp några gånger.  Gick in på hennes linje och red några byten. De blev inte rena idag. Tog en snabb galopp upp för en backe några gånger. Det tyckte hon om. Skrittade nerför och gjorde halter. Trampade henne lite och gjorde några små levader. Levad i nerförsbacke måste vara en optimal styrkeövning på bakbenen. Hon var tydligen nöjd med turen och hade ingen tanke på att vilja ta vägen upp till gården. De tycker nog att det är skönt att slippa den djupa snön. Marion kommer att gå på halvvila nu i sex veckor. Normalt brukar hon vila helt men det är bättre att hålla igång äldre hästar lite.

 
ATTRIANA fick inviga den plogade banan. Hon var lite sur i stallet som hon blir då jag inte tar henne som första häst. Flyttade på henne några gånger extra i gången för att visa att jag bestämmer. Banan var underbar att rida på, lagom med svikt. Hela banan var inte plogad eftersom vi inte har någon skopa till traktorn kan vi inte köra bort snön utan den får ligga kvar i vallar. Hon tittade nyfiket på den annorlunda banan. Bana är lite mindre men det gör ingenting eftersom jag aldrig sitter och rider runt på bana i  högt tempo som jag tyvärr ser många gör. Efter uppmjukning i skritt, travade jag henne i serpentiner och minskade även volten så mycket som det gick. I bakhuvudet hade jag gårdagens tömkörning. Då hon jobbade så läckert trots att jag nästan inte tog i henne alls. Det är svårare när man rider att låta bli att tafsa på tyglarna. Jag tänkte på det hela tiden att ha armbågarna vid sidorna och händerna stilla. Galopperade henne bara en kort stund i båda varven, gick sen in på dagens övning. Gjorde först galoppfattningar från bakdelsvändningar på volten. Behöll sen en samlad galopp på volten. I vänster galopp skjuter hon fortfarande mig utåt, svårt!!!  Ska träna mer på det i morgon. Gick sen in på en liten volt. Från skritt fick hon ta några galoppsprång  innan jag bröt av och gjorde om det. Till höger fick det super men till vänster var hon över tygeln. Det gör ingenting i den här fasen. Vill inte korrigera henne där än. I slutändan ska det bli en galopppiruett.  Den svåraste övningen av alla.  
 

 

Torsdagen den 30 december 2010 kl. 16:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

självständiga hästar

 Undrar om mina hästar har blivit lite väl självständiga? Marion har bestämt sig för att hon inte vill gå in i stallet från hagen den vanliga vägen. Normalt slipper jag leda dem, jag bara öppnar dörren så går de in. Sedan några veckor tillbaks får man tjata på Marion att hon ska komma in trots att de andra två gått in. Idag ställde hon sig vid en annan utgång och tittade på mig. Hunden sprang omkring hennes ben och skällde men det brydde hon sig inte om. Hon vann!!!

 
ATTRIANA tömkörde jag. Började på den plogade gården. Körde henne i skolorna och skänkelvikning. Gick sen över till några piaffsteg från skritt. Hon var helt lugn och fin, väntade på godis och gjorde om samma övning lika lugn. Det märks att hon utvecklats. Hade sen tänkt att gå ner på ridbanan och låta henne jobba i trav och galopp. Men det var inte bra där tyckte hon, ojämnt och tungt. Efter några minuter stannade hon, vilade sitt vänstra bakben och tittade på mig. OK, jag förstod! Gick därifrån och undrade vad jag skulle hitta på? Gick tillbaks till den plogade vägen och körde henne i halva steg i trav med kadens i öppna! Det var helt otroligt att titta på henne hur hon jobbade, så vackert! Lät henne jobba ca 50 m i vardera öppna, sen blev hon trött. Vilken häst jag har! När jag stretchade henne efteråt var hon lite kort i bakbenen. Hon skulle behövts jobbas ner i lång och låg form. Nu plogar vi ridbana och hoppas att det blir till belåtenhet för min vackra och duktiga häst. 
 

 

Onsdagen den 29 december 2010 kl. 19:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

äntligen slädtur

 Igår hade jag tänkt att hästarna skulle få vila eftersom vi skulle ha släktfest på eftermiddagen. Men jag kunde inte låta bli. Jag ville göra min premiärtur med ISA och släden. Var ut en liten sväng på vägen. Det var underbart före och både hästen och jag njöt. Hon ville inte ens gå upp till gården när vi passerade vår uppfart. Man måste verkligen ha en säker körhäst när man kör släde på en bilväg. Vägen sluttar ner mot dikena. En släde slinter d.v.s. Isabella gick ibland på ena sidan av vägen medan släden befann sig på den andra sidan. Det känns lite obehagligt när skackeln ligger helt an mot bakbenet. Isabella reagerar inte på det som tur är. 

 
MARION och ATTRIANA hade varit ute och galopperat på plogade vägar dagen innan. Det är inte lika jobbigt som att pulsa runt i djup snö. De sista gångerna har Attriana varit lite taggad på banan så min uppgift var att få henne lugn på banan igen. Hon har fått hoppa över skittövningarna sista tiden på banan eftersom det varit tufft med snön. Därför gick hon och bara väntade på att få trava. Samtidigt som hon var väldigt spänd. Därför jobbade jag henne bara i skritt. Började en öppna mitt på kortsidan. Fortsatte genom hörnet, långsidan, kortsidan och sen in på diagonalen. Vid X avbröt jag öppnan och hon sänkte sig ner i låg form och slappnade av. Började en ny öppna när jag kom till kortsidan igen och gjorde samma övning åt andra hållet. Sluta red jag från början av långsidan till X och tillbaks igen. Red ca 20 min.
Idag kunde jag fortsätta mitt projekt. Idag var hon fortfarande lugn. Red samma skrittövning som igår. Travade runt och gjorde ett spår i den nya snön på fyrkantspåret. Målet är att kunna fatta några steg i galopp och skritta emellan, samt fatta omväxlande vänster och höger galopp. När hon har balans att klara av det kommer jag att gå vidare med den förvända galoppen. Tog upp övningen jag gjorde häromdagen. Galopp på långsidorna och skritt på kortsidorna. Idag var hon lugnare i  skritten. Jag tänkte också på att rida henne i skitt. Behöll sedan galoppen som blev väl samlad och fin.
 MARION fick göra samma övning. Med henne kunde jag sen rida många små tempoväxlingar. Jag avslutade galoppen så samlat hon klarade av. Red två mittlinjer i passage innan jag avslutade. Idag låg hon på för mycket  när jag lade ner henne. Det fick bli många slide stopp. Det är ett bra sätt att stoppa upp hästen när de ligger på och inte vill arbeta med bakbenen. I det här läget ville jag inte ta henne i mun. Hon hade varit så lätt och fin i handen.  
 
   
 

 

Söndagen den 26 december 2010 kl. 16:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

spikmatta

 Hade en märklig upplevelse i morse. Jag lider av ständig ryggvärk på grund av en gammal skada på några ryggkotor och har artros i ryggen. Det gör att det är ofta är svårt att sova utan värktabletter. I morse vaknade jag tidigt och låg och vred mig i sängen som vanligt. Då kom jag på att jag hade en spikmatta som jag nästan aldrig testat. Lade mig på den och somnade om i flera timmar, det var underbart! Trodde inte att det kunde fungerar så bra. Vetenskapen säger att det inte fungerar men jag blev imponerad. Kul att höra om fler har provat. Stallarbetet är ofta tungt och jag tror att det är vanligt att man har ont i ryggen. 

 
Hästarna fick ha roligt idag. Longerade alla tre på ridbanan. Jag har ridit så många övergångar så idag var tanken att de bara skulle få rulla på i trav och galopp. Ock även trampa ner lite mer snö på banan. ATTRIANA var lugn till att börja med men kom sen igång. När hon är som gladast kastar hon sig upp i luften och slår med frambenen. Det ser spänstigt ut. Jag varvade mellan de tre stora volterna. När jag gick från en till en annan fick de öka tempot och då kom de igång ordentligt. Attriana laddade lite väl mycket på slutet men jag fick stopp på henne genom att ta in henne på en liten volt. MARION uppförde sig exemplariskt som vanligt. De verkade tycka att det var så roligt att jag även lät  ISABELLA galoppera och busa, det blev en hel del bocksprång. Träningen idag blev en riktig lungöppnare. Det är också nyttigt att då och då se hur det rör sig. Alla tre jobbade på med bakbenen och de såg lätta ut i fram. 
 
I morgon på julafton går Attriana och Marion ut på promenad, Isa vilar eller kommer att dra släde. Det kan passa bra i morgon eftersom hon blev avrastad idag.  
 

 

Torsdagen den 23 december 2010 kl. 21:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

julbak

 Det finns inget spännande att berätta om idag. Minus 28 grader i morse. När det kommit upp till 24 grader red jag MARION. Skrittade runt på gårdsplanen med lite rörelser i 10 minuter. Gick sen ner på ridbanan för att trampa runt i snön. Men det var kallt om fingrarna och ansiktet, så det var ingen höjdare. Marion var i alla fall väldigt pigg och tog förhållningar bra i avsaktningarna. I igångsättningarna startade hon fint med bakbenen. Men det blev nog bara 15 minuter sen gav jag upp. Hästarna tränas att ta sig ut genom stallet under en filt som hänger för dörren. Det ser roligt ut när de kommer fram under filten. Vattnet har frusit i stallet så nu blir det att bära vatten. Men man ska inte klaga. I Östersund får de koka allt vatten till hästarna. 

 
Eftermiddagen ägnades åt julbak. Knäck, kola, syltkakor och korint kakor måste man ha till jul. Saffransbrödet och pepparkakorna är redan klara. I morgon ska julgranen tas in och skinkan kokas, härligt!!   
 

 

Onsdagen den 22 december 2010 kl. 19:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

tre gånger

 Det blir inte alltid som man tänkt och planerat. Med ATTRIANA var det meningen att jag skulle utnyttja mittvolten och rida henne i samlad galopp. Det hände något när jag skulle gå upp på henne. Hon blev rädd för något i skogen. Det satt sen i under hela ridpasset. Hon var mycket spänd och gjorde små rusningar då och då. Det bästa hade varit att låta henne bara rulla på tills hon lugnat ner sig. Jag gjorde det ett tag men sen tyckte jag att det blev för mycket pulsande i djup snö. Red några övergångar trav/ skritt/ halt. Det gjorde henne ännu mer uppspelt. Jag fick övergå till lite större mjuka volter. Hon var väldigt spänd reagerade när jackan slog i sadeln, stalldörren öppnades o.s.v. Det blev mest en träning för mig att kunna rida henne när hon är på det humöret. Jag kände stolthet att jag inte blev orolig och att jag klarade av henne. Tänkte mig att det skulle vara mjukt att ramla av i snön om jag inte skulle hinna parera. Men, det gick bra. Galoppen var bara att utesluta, hon måste kunna trava lösgjort först. Jag vet inte om det var något i skogen hon var rädd för eller om det bara var att träna flykt. Det kan ha varit att hon inte reds först och att det var minus 15 grader ute. 

 
Innan henne red jag ISABELLA ute på vägen som nu har ett sådant perfekt underlag. Red dressyr i 3,6 km. Hon har ätit upp sig igen och var riktigt på hugget. Även om hon blir lika uppspelt som Attriana så lyssnar hon i stället ännu mer på hjälperna. Man vågar nästan inte röra sig i sadeln. Som tur är så är vi så samspelta. Red igenom alla övningar i skitt sedan i trav och sedan i galopp. Öppna till vänster, sluta till vänster, snett igenom till andra sidan av vägen, öppna till höger, sluta till höger och sen skänkelvinkning tillbaks igen. Det är en övning hon gjort sen hon var ung och jag lärde henne rörelserna. På vägen tillbaks fick jag in henne i en fantastisk passage, hon dansade fram. Man blir nästan tårögd vilken underbar fjordhäst jag har. Hon är så härlig att rida och kan även jobba i skogen. Hon är unik!!! En rolig sak hände! Red några övergångar med vänster öppna och rakt fram. Den övningen  har jag nog inte gjort så ofta. En perfekt övning på en väg. När jag hade gjort det tre gånger tvärstannade hon. Jag förstod ingenting, blev hon sjuk??? Vad hände?? Jo, hon hade utfört övningen tre gånger som vi brukar göra med nya övningar. Det tänkte inte jag på. Hon böjde huvudet bakåt och tyckte att det var lite nytt så hon undrade om hon kunde få lite godis! Hon tog snabbt emot det sen bar det av direkt igen. 
 
MARION var ute med sin medryttare idag. Jag har bestämt att de får ett nytt schema nu när det är så mycket snö överallt. Det räcker att de jobbar två dagar och vilar en. Isabella får gå två dagar i veckan. Det innebär att i morgon vilar ATTRIANA
 
 

 

Tisdagen den 21 december 2010 kl. 23:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

trötta bakben

 Var tidigt ute i morse just när det började bli ljust. Resten av dagen ska tillbringas i affärer i stan med julklappsinköp. Det var alldeles tyst ute och marken var påfylld med nysnö. Red ATTRIANA på banan. Den nya snön var mjuk och fin men det är ändå några dm så jag nöjde mig med att trampa upp fyrkantspåret. Den första övningen idag blev galopp på långsidorna och trav på kortsidorna. Det var nytt för min lilla känsliga häst så hon stannade några gånger på kortsidorna. När hon förstod övningen gjorde hon den nästan själv och hon lyste av stolthet. Sen gjorde jag det lite svårare med skritt på kortsidorna och galopp på långsidorna. Nu blev hon så ivrig att hon började ladda inför galoppen, som en hopphäst inför ett hinder som älskar att hoppa. Jag bröt innan hon  blev alltför upphetsad. Det tog en stund innan hon sänkte sig när jag red avslutningen. När jag stretchade bakbenen efteråt märkte jag att hon var trött i dem.

 

 

Måndagen den 20 december 2010 kl. 22:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

snögalopp

 Idag hade MARION och jag en underbar uteritt. Det var lite kallt och blåsigt med det glömde jag snart bort. Det är inte så ofta som jag är ute med Marion själv och jag tror även att Marion uppskattade det. Vi galopperade igenom 3 dm nysnö i full karriär! På hemvägen blev det lite dressyr. Skolor och skänkelvikningar. Provade även på lite passage. Red henne i kort samlad trav. Spände min korsrygg och fick en större inverkan av hjälperna. Hon tänkte passage men den blev inte fulländad. Red samlad galopp och slutor i galopp. Hon var fortfarande otroligt pigg och framåt men lydig och roligt att rida. Hon har äntligen gått ner i vikt och börjar kännas som min gamla Marion. Hon hade skum över hela munnen idag igen.

 
ATTRIANAS medryttare kunde inte rida idag. Det var dags för henne att få komma ut på vägarna  i  stället för att traska omkring i djup snö. Alternativet blev att hon fick  vila.
 

 

Söndagen den 19 december 2010 kl. 16:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

30 språng

 Idag fick det bli galoppträning i snön med ATTRIANA. Fortfarande har jag svårt att sitta kvar på det inre sittbenet i vänstergaloppen. Får anstränga mig att föra över tyngden till vänster. Vet inte riktigt varför det blir så här? Hennes vänstergalopp är annars väldigt stark. Avslutade arbetet med galoppfattningar från halt som är hennes favorit övning just nu eftersom den alstrar godis. Gjorde även några fattningar från ryggning. Kort men effektivt arbete blir det i snön. Teknikträning är perfekt nu, Nästa mål med galoppövningen är fattningar på en liten volt. Även fattningar på spåret med några steg i vänster respektive höger galopp. Red ca 20 min. Hon var även idag duktig eftersom jägarna var i farten igen. Hon kändes väldigt alert när jag tog ner henne på banan. För säkerhets skull släppte jag henne för att hon skulle få springa av sig. Hon travade två varv sen ställde hon sig vid pallen där jag brukar stiga upp på henne. Hon tyckte tydligen det var roligare att jag satt på.

 
Hade tänkte köra släde med ISABELLA men var osäker på hur mycket snö som blåst igen på slingan. Det visade sig vara mycket snö på den och snön vräkte ner så man såg knappast vad den gick. Tog ett varv i trav och galopp. Sen roade jag mig med att räkna galopp språng, Mätte upp en sträcka på vägen. I vänster galoppen blev det först 30 språng, i högergaloppen 27 språng. Ändrade det till 34 resp 30 språng. Ska försöka komma ner till ännu kortare steg. Ska också mäta upp sträckan i meter. Isabella löddrade mer i vänster mungipa. Glömde bort att titta på Attrianas lödder. Nu gäller det att komma ihåg att tittade på hästarna efter ridningen för att se om det är lika jämt eller ändrar sig, spännande!!
 

 

Lördagen den 18 december 2010 kl. 20:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

skum mun

 Minst en dm snö till idag. Red på banan för att trampa till den nya snön. ATTRIANA kämpade på och klagade inte. Rider inte skolor eller skänkelvikningar när de har fullt tjå  att trampa runt i snön. Skritt delen avverkade jag på plogad mark. Det är lättare för dem att trava i snön. Jag red tempoväxlingar med ökningar på långsidorna och kort, kort trav på kortsidorna. På stora mittvolten jobbade jag med övergångar. Hade tänkt skritt, trav men Attriana valde halt, trav, så det fick bli så. Häromdagen fick hon ju så mycket beröm för sina galoppfattningar. Hon trodde nog att hon skulle få godis för den här övningen också. Men eftersom den inte är svår och hon ska kunna den så blir det inget godis. För att göra det lite svårare lade jag in några  ryggningar och hon gick fint igång till trav direkt. Red max 20 min. En traktor plogade skogsvägen bakom ridbanan och sen även på vägen. Hade det varit förra året vid den här tiden hade Attriana genast tagit tillfället i akt och busat. Idag var hon istället helt koncentrerad på vad hon skulle göra. Vissa framsteg märks tydligt. Läste i går kväll ett kapitel om hur hästar ska skumma i mun efter ett ridpass. Ock att de skummar mer på den sida de helst tar stöd. Attriana  hade faktiskt mer lödder i vänster mungipa. Trots att jag tycker att hon är mjuk och fin i munnen. Nu skulle det bli spännande att se hur MARION löddrar. Hon som aldrig känns helt rakriktad.

 
Jobbade henne på ung. samma sätt. Tempoväxlingar längs fyrkantsspåret som nu var upptrampat och fint. På volten jobbade jag henne med galoppfattningar från skritt. Hon hade ovanligt fin galopp idag så jag kunde inte låta bli att rida lite byten på spåret igenom volten. Det gick också ovanligt bra. När jag avslutade henne blev hon riktigt busig som när jag tömkörde henne i onsdags. Hon är så pigg och riktigt rolig att rida nu. Skummet?? Det var lika över hela munnen.    
 

 

Fredagen den 17 december 2010 kl. 19:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

använd en töm som skänkel

 Idag skulle jag egentligen arbetat men stannade hemma på förmiddagen för att jobba med hästarna. I morgonen arbetar jag också och kommer hem sent. Det fick bli ett snabbjobb med tömkörning. Trots det blev det ett bra arbete som både hästarna och jag blev nöjda med. Gjorde ungefär samma sak, med ATTRIANA och MARION. Började i skritt på gården. Körde dem på vår väg som är ca 60 m. Började med öppna sen sluta och slutligen skänkelvikning. Attriana skötte sig perfekt. Kunde jobba henne med helt slaka tömmar. En lös töm går utmärkt att använda i stället för en skänkel att flytta en bakdel med. Marion var lite latare så jag fick  bromsa henne. Slutligen fick de göra många halter. På vägen upp till gården igen skulle de gå med halva steg och stanna till ibland i en piaff på stället. Båda hästarna skötte uppgiften väldigt bra. Attriana hade en väldig schvung och Marion kämpade på med övergångarna jättefint. 

 
Gick sen ner till ridbanan där de fick jobba med övergångar från trav till galopp och från halt till galopp. Attriana var lugn och fina men Marion bockade och roade sig.
 

 

Onsdagen den 15 december 2010 kl. 22:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

hästen frös fast!

 Träningen med ATTRIANA i ridhuset gick bra. Det gick även bra att köra på den smala vägen med de djupa dikena. Mötte igen bil som tur var! När vi kom fram till ridhuset skötte hon sig bra. Däremot när vi kom in i ridhuset blev hon väldigt upphetsad. Var tillslut tvungen att lina henne lite. Anledningen kanske var att två ryttare stigit av sina hästar och ledde dem! Hon brukar bli väldigt upprörd när hon ser hästar i en hage. Vet inte riktigt hur hon tänker. När det sitter en ryttare på en häst är det aldrig något problem. Hon är så lustig min lilla häst! 

Kände mig rätt modig när jag steg ombord på henne och när min tränare konstaterade att hon aldrig skulle vilja sitta upp på henne. Vi började med öppna på medellinjen. Jag fick jobba lite mer åt höger för att få henne att böja sig ordentligt. Red sen några långa skänkelvikningar som gick bra. Övergick sen till den medelsvåra rörelsen, öppna, volt, sluta. Här blev det lite problem! Vi brukar jobba med skolorna och som vila mellan övningarna lägger jag in en volt. Nu sänkte hon sig i volten och trodde att hon gjorde rätt. Så det får jag nu korrigera hemma. Slutligen red jag öppna och sluta varvat på volten. Det gick utan problem. Jag provade en galoppfattning men det klarade hon inte av idag. Visserligen fattade hon galopp direkt men ett lite bocksprång men när jag saktade av efter några steg blev det tvärstopp. Hon gick in i freeze på grund av stressen. En häst som blir stressad reagerar antingen med att stå helt stilla och bli onådd, flyr eller lever bus. Så man får nog ändå vara tacksam att hon väljer att frysa fast. Tillslut fick jag henne att flytta sig lite åt sidan och vi kunde fortsätta med traven. Men, hon var misstänksam ett tag. Så vi hoppade över galoppen, hon var för laddad idag. 
 
Stressen satt i när vi kom hem till stallet. Det gick bra att stretcha henne men sen ville hon inte stå kvar i boxen. Hon sprang iväg till en smal återvändsgränd. En box med halmbalar i som har en utgång till hagen. Jag hade ingen lust att tränga mig förbi henne så där fick hon stå och fundera hur hon skulle lösa situationen själv. Tillslut backade hon tillbaks. Det var ett bättre beslut än att försöka vända, det var duktigt gjort. 
 
Fjordingarna fick vila idag, det var julbak i stället på eftermiddagen. Det är trevligt att ha saffransbröd och pepparkakor till lucia. Veckan som kommer blir det mycket på jobbet så hästarna får gå på halvfart.   
 

 

Söndagen den 12 december 2010 kl. 21:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

perfekt underlag

 Idag var vi ute och red på det allra bästa underlaget. Packad snö på vägen. Travade mest hela tiden med ATTRIANA och MARON. Det kändes så skönt att de slapp pulsa i snö. Mötte några bilar, det gick också bra. Attriana gick i väldigt låg form för det mesta utom ibland när hon tittade upp och kollade omgivningen. Jag tror att hästarna njöt lika mycket som vi. I morgon är det “Bettanträning” i ridhuset. Hoppas att det går bra att kör dit. 

 
Tobbe fick hovrötan borttagen på höger framhov. Det blev uppskuret ordentlig. Men med förhoppning att han kan komma igång igen om 14 dagar. 
 
Ang. en liten diskussion vi hade idag! Tala alltid till hästen aldrig om hästen när han/hon är med! På samma sätt som man inte ska göra med barn.
 

 

Lördagen den 11 december 2010 kl. 20:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Målet nådd

 Så var det minus 15 grader igen. Tog med ATTRIANA till ridbanan. Hon var tveksam det kändes tungt att gå i snön som var hård. Själv börjar bli så stel att jag trots att jag har pall att stiga upp på har svårt att nå stigbygeln med foten. Tur att jag har en sån snäll häst som står alldeles still och väntar på mig. Det mesta skrittarbetet avverkade jag på plogad mark. Jag vill inte påfresta hennes senor och leder för mycket med att trampa runt i snön. Jag hade redan igår en arbetsplan. Igår arbetade jag med övergångar från trav till galopp. Idag var planen att göra galoppfattningar från halt. Vilket var mitt mål för det här året. Började med övergångar från trav till halt. Fortsatte sen från halt till galopp. Tre gånger åt vardera hållet och det fungerade perfekt! Det känns helt underbart! Red max 30 min. Det blir att fira med glögg ikväll.

 
ISABELLA såg tunn ut idag. Skulle kört släde men det var för kallt för min förkylning. Red ut en tur på vägen. Hon var väldigt pigg, men jag skrittade mest och tog en lite galopp på en vacker skogsväg. Det gjorde henne ändå mer peppade och plötsligt kastade hon sig åt sidan upp i en snövall. Jag satt faktiskt lite löst. Hade just tänkt att; undra hur länge jag kan rida henne om hon börjar tunna ur. Det skulle vara så typiskt om jag skulle ramla av på den sista turen. Den korta stunden jag travad fick hon gå i ett kort tempo i låg form för att jag skulle ha en rygg att sitta på. När vi kom hem fick hon kraftfoder med majsolja i. Det är mycket hö kvar i hennes box. Men när jag släppte ut henne mumsade hon i sitt hö. Hon är väldigt beroende av att man rider och pysslar med henne. Annars deppar hon ihop och äter sämre. Samtidigt som jag vill spara på hennes energi. Det är en balansgång. 
 
Hästarna har nu fått plastbett och vintervojlockar. Fjodingarna har Jackson vojlock något slags liggunderlag av plast med bubblor. Attriana har fått en fårskinsvojlock. Själv är jag så nöjd med mina byxor i softshell som jag köpte på Globen för en billig penning. Man sitter lagom fast i sadeln och de är varma. Perfekta vinter ridbyxor. Så nu är vi redo för en lång vinter.   
 

 

Fredagen den 10 december 2010 kl. 18:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

analys av skinnvantar

 Idag var jag uppe på hästarna igen, underbart. Ock inte blev jag sjukar av det heller. Red på ridbanan första gången sen vi hade plattat till den. Den var riktigt bra, nu gäller det nog att rida på den överallt innan det kommer mer snö. Började med ATTRIANA. Hon borde få gå på universitetet  och kanske bli forskare. Hon är så nyfiken på allt nytt. Idag upptäckte hon mina nya skinnvantar. Hon stod länge och nosade på dem, det ser ut som om hon tänker och funderar. Det tar ca fem minuter att analysera skinnvantar. Gjorde inga märkvärdigheter med henne. Gymnastiken är färskvara. Jag har inte böjt henne på några dagar. Jag börjar alltid att böja hästarna till fots. Åt höger var det lite jobbigt så hon föreslog ryggning i stället. Men tillslut gick det bra. Hon fick hon rygga efter det, lite svårare i snön!  Red sen serpentiner och hon var mjuk i båda sidorna. Jag tänkte på att vara följsam. Det enda jag gjorde var att lyfta innerhanden lite för ställningens skull. Red sen skänkelvikningar med helt rak häst. Gjorde likadant i trav men lade in lite skänkelvikning på volt i serpentinerna. På volten gjorde jag övergångar från skritt till trav några gånger. Red sen övergångar mellan trav och galopp. Koncentrerade mig på rena och bra gångarter. Höll samma tempo i galopp som trav. 

 
Med MARION blev det många övergångar. Lite fler än vanligt för hon var lite springig i början. Det var lite jobbigt på den packade snön tror jag. På Attriana hade jag haft händerna helt stilla förutom innerhanden som jag lyfte lite. När jag kom upp på Marion märkte jag att jag började fixa med händerna för att hon skulle sänka sig. Bannade mig själv och höll händerna stilla. Lät rörelserna göra jobbet i stället. Hon blev fantastiskt fin. Hon kändes lätt, självbärig och schvungfull. Speciellt efter galoppen fick hon en fantastisk trav. Jag måste lära mig att rida henne snart. 
 

 

Torsdagen den 9 december 2010 kl. 18:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

hovröta

 Nu har jag jobbat i två dagar med förkylning i kroppen och det har satt sina spår. Kände mig tvungen att hjälpa en liten Japanska med kol analyser innan hon åker hem till Japan  den 15 december.  Astman mår så bra av förkylning! Så jag fick hjälp av min medryttare att rida ATTRIANA idag. De var ut en sväng i skogen och hade galopperat på vår fina äng. Själv tog jag en stillsam promenad med vovven. Det blir komplicerat när man har astma och blir sjuk. Jag mår alltid bättre utomhus. Det är ingen höjdare att vara ute när det är minus 12 grader och man har feber.  Hoppas det blir bättre i morgon. Det kommer att bli mycket på jobbet nästa vecka. Jag borde kanske vila Attriana nu men jag skulle vilja jobba lite mer med galoppen innan hon får vila. Få se hur jag gör? Får kanske trappa ner lite tillfälligtvis. 

 
Tobbes hade hovröta när han köptes. Det blev bättre ett tag men har nu blivit sämre igen. På lördag kommer både en veterinär och hovslagare som ska jobba med hans hov. Det ska bli spännande att se hur det går till. Vi får väl hoppas att de inte behöver karva upp för mycket. En ny behandlingsmetod har prövats. Man kan lägga in en plast bestående av 90 % koppassulfat. Vi får se vad de kommer att göra? 
 

 

Onsdagen den 8 december 2010 kl. 19:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

tungt i snön

 

 
Med förkylning i kroppen blev det inte så mycket jobb idag. ATTRIANA hade ju vilat igår så hon behövde ridas idag. Det fick bli ett kortare pass men i djup snö. Jag lät henne trava på i den takt hon själv valde. Det var ett lite högre tempo än vanligt. Kanske berodde det på att hon var lite stressad av jägarna som sprang omkring med gevär och även sköt. Jag red upp vägarna på 60 m banan. Der enda jobb jag gjorde var öppna på tre långsidor åt varje håll. Efter att ha ridit högeröppna sänkte hon sig i låg avslutningsform. Det var svårt att avgöra vad hon menade, om hon var trött på att gå i snön och ville avsluta? Jag lät henne stå still och vila någon minut. När jag satt igång henne igen var hon på hugget. Men för säkerhets skull avslutade jag henne efter vänsteröppna. Det är så fantastiskt att rida en så mjuk häst, snön gör att det blir ännu mjukare och med fårskinn på sadeln blir det ändå mjukare. Själv försökte jag så gott det gick att vara mjuk i kroppen också. I öppna hade lite extra koll på att ytterskänkeln låg intill hästen på yttersidan. Den vill gärna fladdra iväg. Red sammanlagt bara 30 min.
 
ISABELLA skulle körts idag men är man dålig blir det för kallt, så jag red henne. Skrittade ca 20 min på hårt underlag. Sen ville jag testa vad hon tyckte om att bli riden i snön. Det gick inte alls. Hon har inte styrkan. Att hon kan utföra de svåra rörelserna beror på att hon är teknisk. I traven var inte ryggen med. Jag prövade då galopp i stället. Efter ett varv på volten stannade hon och blängde på mig.  Hon gick dock med på att ta ett varv i den andra galoppen men stannade igen och vände på huvudet mot mig. Tyckte nog att jag var en idiot som krävde av henne att behöva jobba så hårt.  Så, vi gick ut på vägen igen och skrittade. Nu förstod jag att Attriana ändå blivit riktigt stark. Det är inte bara stora muskler. 
 

 

Söndagen den 5 december 2010 kl. 21:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

tempoväxlingar i skolor

 Fantastiskt väder, vitt överallt och solen titta fram lite. Red ATTRIANA på vallen. Igår satte jag in den tyska utbildningsskalan på hemsidan med några viktiga tillägg såsom rytm och balans. När man tittar på den så är det schvungen som saknas för Attriana. Det är den jag jobbar med nu. Det blir många tempoväxlingar. Eftersom jag idag hade en stor bana att rida på kunde jag utnyttja långa raka spår. Red ett kortare skrittpass i skolor och skänkelvikning. Det gäller att spara på energin då det är tungt att gå i den djupa snön. Travade henne i lite olika volter med olika storlekar och kände att hon spårade och var fin i sidorna. Jobbet idag var tempoväxlingar i skolor, både öppna och sluta. Red även några mellantrav från samlad trav. Hon var underbart mjuk att sitta på. Det är så viktigt att ryggen jobbar och är mjuk, annars får man backa i utbildningen och rida lätt. Man ska aldrig sitta på en häst om inte ryggen är mjuk. Det var jobbigt för henne i snön och ett krävande pass så hon får vila i morgon i stället för uteritt som det var tänkt. 

 
MARION red jag många igångsättningar med. Hade lite tänk på Andrew och var idag mycket noggrann med övergångar från skritt/ halt / galopp. Red först fem steg i galopp och gick sen ner till tre steg. Red på en stor volt och när jag red genom volten bytte jag galopp. Ock! Det blev riktigt rena byten! Mycket bättre än det brukar bli. Tack Andrew! Han kanske inte var så dum i alla fall.
 
Resten av dagen gick åt till att fixa ridbanor. Plogade en lång slinga på vallarna och tryckte ner snön med traktordäcken på min ridbana. Satt också upp en linje med band på 60m banan på vallen. Det är alltid bra att ha en linje som man kan rida efter.
 

 

Fredagen den 3 december 2010 kl. 16:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

ju mer samling desto lättare i handen

 Det var bara minus 15 grader i morse när jag red. Plötsligt var det en rätt behaglig temperatur. Men ATTRIANA hade rimfrost i ansiktet när vi var klara. Jag hade en tid att passa mitt på dagen så det blev effektiv ridning idag. Red Attriana på banan. Efter att ha mjukat upp henne i sidorna gjorde jag många övergångar från skritt till halt. Idag var hon lite för lugn så jag tempererade upp henne med direkta halter. Övergick sen till att ändra steglängden i skritt. Jag tänkte på att andas ordentligt genom hela kroppen i de korta stegen och arbetade med sittbenen i en uppåtriktad rörelse. Jag red henne sedan i den riktigt korta traven i längre sträckor. Följde regeln; ju mer samling desto lättare i handen.  Bytte varv i låg form genom att rida genom volten. Det var för halt och ojämnt på banan för galopp idag också.

 
ISABELLA arbetade jag på gårdsplan som är plogad. Lät henne värma upp ordentligt i alla gångarter innan jag samlade henne i några skrittsteg. Hon började som vanligt direkt att piaffera och gick sen igång i passage. Det var inte det jag ville så jag tog ner henne i form och fick i stället en jättefin trav. Gjorde inget mer samlande arbete utan red henne bara lösgjord. Hon lägger all energi på träningen. Jag såg jag att hon stod på samma ställe i hagen när jag åkte iväg som när jag kom tillbaks efter fyra timmar. Men hon var pigg, glad och åt när hon kom in.  
 

 

Torsdagen den 2 december 2010 kl. 23:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

att rida och röka cigarr

 Minus 25 grader 1:a december. Man kan undra vad som väntas inför denna vinter? Fjordingarna hade varit ute på en tur i går kväll och Isabella hade varit väldigt pigg. För att försöka hålla mig till hästarnas schema blev det löshoppning idag. Släpade ner två tunnor och tre bommar till vallen. Vi har ca 3 dm snö så det var jobbigt att bara gå där. Som tur var fick jag hjälp att bära. Började med ATTRIANA hon kom igång redan när jag kom ut på stallplanen. Jag tränade att gå fot med henne så efter något varv på gårdsplan hade hennes andningssekvens sjunkigt, hon sänkte huvudet och mådde bättre. När det är den “stränga” skolan tillåter jag inte ens att hon tittar sig omkring utan hon ska ha fokus på mig. Det gjorde att hon var lugn även på vallen. Värmde upp i ca 20 min i trav och galopp, utan bus!! Hon fick sen hoppa hindret tio gånger åt vardera hållet på en volt. Hon hoppade i galopp. Utförde samma hoppövning med MARION men hon föredrog att hoppa i trav. Det lär vara en bra övning för ryggen. De fick välja själva hur de ville hoppa. Jag låter dem bara hoppa för att träna flåset och de blir lösgjorda och fina. Dessutom är det en trevlig omväxling. 

 
Idag läste jag en rolig sak i en bok som jag läser då och då. Det är Dressage as art in competition av John Winnett. Mycket trevlig bok! I ett kapitel om nervösa hästar berättar han om Oskar Stensbeck. Han hade en mycket nervös häst. Han red in till mitten av ridhuset. Gjorde halt och lät hästen stå på långa tyglar  medan han rökte en cigarr och läste en tidning sittande på hästen. När cigarren var upprökt steg han av och tog in hästen till stallet. Han skapade en vana för hästen. Det blev säkert jättefina halter sen när de tävlade. Kul idé men man kanske kan skippa cigarren?!
 

 

Torsdagen den 2 december 2010 kl. 00:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.