Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

många växlar

 Funderade  på Andrew clinicen idag när jag red. Det handlade mycket om att kontrollera hästen med start och stop, skänkel och hand. Att hästen ska svara direkt på hjälperna. Det är något man till vardags alltid kontrollerar. Började med ATTRIANA. Eftersom hon vilade i går och det var snöoväder idag fick jag direkta svar. Hon var superpigg idag så det blev aktiva både igångsättningar och avsaktningar. För mig är det viktigt att hästen sätter igång med bakbenen  i samma stund som frambenen.  Men även övergången till skritt/halt var direkt. Jag funderade även på vad Erik Lette sa på Globen igår. Att man ska ha sporrar för att kunna vara mer exakt med skänkeln. Det kan jag inte förstå? Det ska räcka med att bara peta lite på hästen med underskänkeln (foten). Fotleden ska vara helt lös och man bara duttar lite med foten. Det brukar räcka för att få hästen att reagera. Det är lika effektivt som en sporre.  Men om man däremot sitter och klämmer  med vaden som jag tyvärr såg igår på flera ryttare. Då kanske man måste ha en sporre för att få hästen att reagera. Sitter man och klämmer med skänkeln tappar man kontakten med sätet som åker  upp och då har man tappat sin vikigaste hjälp, sätet.  Att andas genom hela kroppen ner till den bredaste delen av foten är A och O för ryttarens tyngdpunkt och kontakt med hästen. Det kravet måste man ställa på ryttaren som då blir avslappnad i kroppen ( lösgjord ). Jag skulle önska att även elitryttarna fick träna sig i och förstå nyttan av centrerad ridning.  

 
 
 
 MARION måste jag alltid testa att hon svarar direkt på hjälperna.  Hon kan vara lite seg om jag inte gör det.  Det brukar räcka med att jag påminner henne så får jag rätt svar från henne också. Det är ofta inte igångsättningarna som är problemet utan avsaktningarna. Det bästa hjälpmedlet att förstärka den hjälpen är att höja handen. Det är viktigt att handen aldrig går bakåt. Inspirerad av clinicen igår med Edward Gal red jag många tempoväxlingar med hästarna. Ju fler växlar man har på hästarna ju mer gymnastiska  är de. Marion har hur många växlar som helst medan Attriana har lite färre än så länge eftersom hon inte kommit till piaffen till exempel. De fick jobba med snabba övergångar från halt till trav och de blev alerta båda två. Jag red inte så mycket skolor i trav idag och galopperade inte. Jag kände mig för hur underlaget på ridbanan var. Det är inte någon tjäle under snön på halva banan och där river de upp gruset så det känns lite ojämnt och hakigt. 
 
ISABELLA reds ut och hade varit riktigt pigg. TOBBE tömkörde jag i ridhuset och lade ner mycket möda på att han ska söka sig fram till bettet i låg form. Provade olika typer av tömsättningar. Det som verkar bäst, är att ha innertömmen direkt till handen så att jag kan spela med bettet i direktledande innertöm samtidigt som jag har kontakt med yttertömmen. Precis som man rider unghästar. Det är viktigt att han kommer igång att arbeta med sin rygg nu. Eftersom han förmodligen aldrig använt den effektivt får man naturligtvis inte kräva det i långa stunder. Men även där vill jag ha ett svar från honom att han svara på min hjälp, när jag ber honom att använda ryggen. 
 

 

Lördagen den 27 november 2010 kl. 23:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.