Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

att rida i vispgrädde

 Lyxridning idag, bara ATTRIANA och dressyr, resten av dagen städning inne och pyssel med adventsljusstakar. Vinden ven och snön föll som vanligt. Attriana var på tårna när jag ledde henne runt på gården. Hade tänkt att rida på vallen men det kändes säkrare att gå ner på ridbanan idag. Höll mig mycket på stora mittvolten eftersom banan inte är så bra på vissa ställen. Red henne med mjuk innersida och överdriven ställning inlåt. Hon böjde sig för innerskänkeln åt båda håll lika mycket. Gjorde sen öppna både inåt och utåt samt sluta inåt volten. Gjorde sen böjning och ur den bakdelsvändningar. Den första bakdelsvändningen till vänster blev ocentrerad  så jag gjorde om den och den blev då bra. Det var det enda felet hon gjorde idag.  Travade några varv och gjorde sen samma sak i trav. Hon gick i väldigt låg form så på slutet tog jag upp henne i form. Samlade henne i väldigt kort trav som jag sen ökade på men behöll samlingen. Med fjordingarna har jag alltid haft problemet att behålla samlingen när jag rider dem i ett högre tempo. Med Attriana går det utan problem så det känns härligt. Hon har muskat sig så mycket över bakdelen att hennes bakben ser spinkiga ut när man tittar på henne bakifrån. Jag tycker inte att det skulle ha hänt så mycket men hon har nog lätt för att sätta muskler. Det ser bra ut i alla fall. Isabella är också stark men hon ser tanig ut i bak. Hon är nog av den seniga typen med små effektiva muskler som inte syns. 

 
Det var ett fantastiskt pass idag. Hästen var väldigt på tårna men hon lade all energi på jobb och koncentration i stället för att hitta på bus. Hon var med mig i varje rörelse jag gjorde med min kropp och jag behövde nästan bara tänka på vad jag skulle göra. Det var som att rida i vispad grädde. Hon har verkligen mognat den lilla damen.  
 

 

Söndagen den 28 november 2010 kl. 18:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

många växlar

 Funderade  på Andrew clinicen idag när jag red. Det handlade mycket om att kontrollera hästen med start och stop, skänkel och hand. Att hästen ska svara direkt på hjälperna. Det är något man till vardags alltid kontrollerar. Började med ATTRIANA. Eftersom hon vilade i går och det var snöoväder idag fick jag direkta svar. Hon var superpigg idag så det blev aktiva både igångsättningar och avsaktningar. För mig är det viktigt att hästen sätter igång med bakbenen  i samma stund som frambenen.  Men även övergången till skritt/halt var direkt. Jag funderade även på vad Erik Lette sa på Globen igår. Att man ska ha sporrar för att kunna vara mer exakt med skänkeln. Det kan jag inte förstå? Det ska räcka med att bara peta lite på hästen med underskänkeln (foten). Fotleden ska vara helt lös och man bara duttar lite med foten. Det brukar räcka för att få hästen att reagera. Det är lika effektivt som en sporre.  Men om man däremot sitter och klämmer  med vaden som jag tyvärr såg igår på flera ryttare. Då kanske man måste ha en sporre för att få hästen att reagera. Sitter man och klämmer med skänkeln tappar man kontakten med sätet som åker  upp och då har man tappat sin vikigaste hjälp, sätet.  Att andas genom hela kroppen ner till den bredaste delen av foten är A och O för ryttarens tyngdpunkt och kontakt med hästen. Det kravet måste man ställa på ryttaren som då blir avslappnad i kroppen ( lösgjord ). Jag skulle önska att även elitryttarna fick träna sig i och förstå nyttan av centrerad ridning.  

 
 
 
 MARION måste jag alltid testa att hon svarar direkt på hjälperna.  Hon kan vara lite seg om jag inte gör det.  Det brukar räcka med att jag påminner henne så får jag rätt svar från henne också. Det är ofta inte igångsättningarna som är problemet utan avsaktningarna. Det bästa hjälpmedlet att förstärka den hjälpen är att höja handen. Det är viktigt att handen aldrig går bakåt. Inspirerad av clinicen igår med Edward Gal red jag många tempoväxlingar med hästarna. Ju fler växlar man har på hästarna ju mer gymnastiska  är de. Marion har hur många växlar som helst medan Attriana har lite färre än så länge eftersom hon inte kommit till piaffen till exempel. De fick jobba med snabba övergångar från halt till trav och de blev alerta båda två. Jag red inte så mycket skolor i trav idag och galopperade inte. Jag kände mig för hur underlaget på ridbanan var. Det är inte någon tjäle under snön på halva banan och där river de upp gruset så det känns lite ojämnt och hakigt. 
 
ISABELLA reds ut och hade varit riktigt pigg. TOBBE tömkörde jag i ridhuset och lade ner mycket möda på att han ska söka sig fram till bettet i låg form. Provade olika typer av tömsättningar. Det som verkar bäst, är att ha innertömmen direkt till handen så att jag kan spela med bettet i direktledande innertöm samtidigt som jag har kontakt med yttertömmen. Precis som man rider unghästar. Det är viktigt att han kommer igång att arbeta med sin rygg nu. Eftersom han förmodligen aldrig använt den effektivt får man naturligtvis inte kräva det i långa stunder. Men även där vill jag ha ett svar från honom att han svara på min hjälp, när jag ber honom att använda ryggen. 
 

 

Lördagen den 27 november 2010 kl. 23:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

busridning i snöstorm

 Busridning i snöstorm kallas nog dagens träning. Det har kommit nästan 2 dm lätt pudersnö. Hästarna hade vilat i två dagar så de var pigga. Min medryttare red ATTRIANA och jag red MARION. Vi red till en äng i skogen som vi vet är slät och fin. Mitt på den finns en stor skogsdunge. Vi galopperade runt den! Attriana var snabbare så ibland såg inte hästarna varandra. Mycket nyttig träning både mentalt och fysiskt. Vi kände oss lite som när man var ung och busred Även hästarna tyckte det var roligt. Det var nog lite jobbigt de slog i sko båda två när vi travade hem. Det passar bra att de vilar i morgon när vi ska till Globen. 

 
ISABELLA hade kolik i går när vi tog in henne. Hon hade förmodligen blivit kall. Hon mådde riktigt illa, låg ner och tittade vädjande på mig. Ibland låg hon helt på sidan ibland med huvudet rakt ner i halmen. Det har hänt flera gånger tidigare att hon fått ont i magen. Veterinärerna brukar inte kunna göra så mycket och vi vet inte varför det blir så här. Jag har lärt mig att det är viktigt att jag är med henne i boxen och tröstar henne då brukar det släppa efter ett tag när hon blir lugn. I natt satt det i tills på morgonen. Hade det inte släppt då hade jag kallat på veterinär. Idag har hon ätit hö som vanligt. Det känns underbart!
 
Clinicen med Andrew fungerade perfekt. Det var lite kris på dagen. Jag hade två långväga demo hästar som skulle komma och det var kaos på vägarna. Som tur var gick det bra för dem att köra trots att det tagit tid.
Andrew började med att föreläsa om att man inte ska dominera djuren, ordet ledarskap är fel att kalla det. Han säger att allt handlar om att man tränar djuret på ett positivt sätt. Alltid en hjälp i taget och mycket beröm. Känns bra efterson det är så jag tränar! 
 
Han började med unghästen. Genom att få hästen att lyssna, lyda och bli trygg kunde han stå lös själv i ridhuset med knakande väggar och tak när vinden tog i. Det var fantastiskt att se. Nästa ryttare var en duktig dressyrryttare som hade problem med att få hästen att jobba bakifrån. Han var trött på dressyren om ville inte jobba längre. Det förstod man att han tyckte. Han fick massor av olika signaler hela tiden av ryttaren. Andrew försökte renodla hjälperna, få honom bli lätt i fram och att inte ligga på i munnen.  Han skulle lagt ner mer arbete på ryttaren som inte kunde låta bli att använda många hjälper samtidigt och hade svårt att tajma med eftergiften. De gjorde en del brutala stopp som inte såg så roligt ut. Ryttaren tog tag i tyglarna och lutade sig samtidigt tillbaks. Det gör att sittbenen går framåt och signal till hästen att gå fram. Vad som också händer är att ryggen trycks nedåt. Det blev dubbla budskap för den stackart hästen. En del av publiken blev lite upprörda. 
 
För hopphästen gick det bättre. Han fick också lära sig att stanna och ryttaren timade in eftergiften direkt. Problemet med honom hade varit att han rusade mot hinder. Efter att ryttaren tränat in direkta stopp med eftergift på volten fick de göra samma sak strax före och efter hindret. Andrew menade att hästen flydde från hindret. De hoppade sen fint med vanligt tvådelat bett i stället för hackamore som hon behövt tidigare.
 

 

Torsdagen den 25 november 2010 kl. 22:52

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

clinic i morgon!

 Det är svårt att koncentrera sig på bloggen idag. Jag jobbar för fullt med clinicen som är i morgon. Det blir 60 personer i publiken. Demo hästarna är; en unghäst Pick a Wich, som ska jobbas från marken med ägaren Sigbrit som ännu inte hittat en dragbil??? Liane Weichmeister kommer med sin Gran Prix häst Donovan och Louise Janson kommer med sin franska hopphäst Judo som är het på hinder. Det känns som det blir en bra kombination. Andrew själv kommer direkt från Australien på em. Så nu är det bara att hoppas att allt flyg går som det ska. Annars blir det katastrof. 

 
Gick upp tidigt och red på rätt OK snö på vallen. Började med ATTRIANA och red igenom alla skrittövningar. Både Bent Branderup och Christian Carde har berömt mig för den övningen så det ska väl vara bra? Sen fick jag hålla igång i trav hela tiden för att det inte skulle fastna snö. Hon gick i sin balanserade trav som igår. Red den roliga och lösgörande övningen med en stor cirkel i mitten och två små cirklar åt andra hållet. Hon var med på noterna och blev fin. Red henne sedan i väldigt kort trav utan att hålla i henne och lät henne gå fram i samling. Hon blev lätt i fram och underbar att sitta på. 
 
Marion red jag samling med idag. I skritt red jag på en fyrkant och flyttade framdelen. Red skolorna på voltspåret. Travade henne med många halvhalter då hon ville flyta iväg. Red en del övergångar för att få ihop henne lite mer. Red sen samma övning som med Attriana, samling i så sakta trav att det ligger på gränsen för skritt. Marion kämpade på och tyckte att det var jobbigt. I början hade hon lite för långa steg så jag fick korta dem.  Red på volt och i vänster varv gick det bra men blev jobbigare i höger varv. Hon såg lite trött ut idag efter passet när vi gick hem med styltor under fötterna. 
 
Nu kan jag inte rida för än på torsdag. Därför red jag idag på deras vilodag. Men hästarna kommer att ridas ut i skogen.
 

 

Måndagen den 22 november 2010 kl. 14:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

styltor

 Plusgrader, regn och snö. I morgon kommer hovslagaren och sätter på snösulor. Det ska bli så skönt! Försökte sätta i plastskivor i hovarna idag igen, men de lossnar efter ett tag. Longerade ATTRIANA och ISABELLA. De fick först jobba med cavaletti i skritt. Travade dem sen på volt. Attriana gick så försiktigt i balans men Isabella var busig och halkade gång på gång vilket hon inte verkade bry sig om. En gång flög hon bara rätt upp i luften med påföljande bocksprång. Men kan undra vem som är äldst och klokast? Attriana trampade jag några steg, det gick bra eftersom hon var så sansad idag. Isabella förväntade sig att hon skulle få trampa hon med. Det hade inte blivit bra eftersom hon redan var så uppe i varv, Hon fick i stället jobba med övergångar, skritt - trav. Så längre man travade gick det bra men när de skrittade till stallet var styltorna en dm höga.  

 

 

Söndagen den 21 november 2010 kl. 17:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

rolig lösgörande övning

 Det snöade och var töväder idag. Med min framhjulsdrivna bil vågade jag mig inte ut på vägarna med ATTRIANA i trailern, så jag beslutade att avstå från träningen idag som var i ridhuset. Tyvärr! Jag hade sett fram emot det. Jag har kanat ner i diket med en häst i trailern en gång. Man var helt maktlös ekipaget gled iväg i ultrarapid. Därför utsätter jag mig inte för den risken igen. Underlaget var inte roligt så jag beslöt att hon fick vila idag. Hon gick så pass bra igår. Det tar 48 timmar innan musklerna återhämtar sig efter ett ansträngande pass! Ock vi säger väl att det var tufft i snön igår. 

 
MARION red jag på vallen. Satt i plastskivor i hovarna och det fungerade rätt bra. Red endast lösgörande övningar. Bland annat en ny övning som var roligt och säkert väldigt nyttig. Red på en 20 m volt. På två ställen på volten gjorde jag en halvhalt, ställde om och red en 10 m volt åt andra hållet. Hon blev mjuk och fin av den övningen.  Jag ser fram emot att göra det i galopp.
 
Fick lite tid över idag och tog itu med läderarbeten som var i behov av lagning. Lagade stigläder som hade lossat i sömmarna. Sydde även ihop ett par tyglar som jag sytt tidigare. De är smala men tjocka i Tärnsjöläder och mycket behagliga att hålla i handen. För många år sedan hade vi en studiecirkel i lädersömnad. Jag sydde gjordar, tyglar, träns, sidepull osv. Det vore roligt att få lite mer tid och ta upp det intresset igen.  
 

 

Lördagen den 20 november 2010 kl. 17:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

schvung

 I morse gav jag mig ut tidigt för att hinna rida innan det blev tö. Solen gick upp och det var ett underbart vinterväder. Idag gick det att trava på vallen men när jag gick därifrån hade hon styltor. Det är härligt att ha en flera ha stor vall att rida på. Den är betesputsad så den är perfekt. Red ATTRIANA och arbetade mest med grundridningen. Värmde upp som vanligt i skritt med skolor och skänkelvikningar. Gjorde sen likadant i trav. Själva arbetet idag var övergångar, tempoväxlingar och schvung. Efter några övergångar red jag henne i så kort trav att det låg på gränsen till skritt. Jag kände efter att jag kunde ge henne eftergift och att hon var kvar i samlingen. Red henne i det korta tempot tre gånger i varje varv. Böt varv genom att rida genom volten i lång och låg form.  Tog återigen ner henne i samma tempo och drev henne fram till handen och genom att aktivera bakbenen. Hon blev schvungfull och läcker. Red henne så en kort stund. FJORDINGARNA  har varit ute på promenad med plastskivor i fötterna för att underlätta att det inte blir styltor. När våren kommer brukar man få plocka upp dem lite varstans efter vägarna. De brukar inte sitta kvar så länge.

 

 

Fredagen den 19 november 2010 kl. 16:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

slog ut tänderna

 Det var fruset i natt men när jag kom ut och skulle rida hade det redan blivit tösnö. Tog ut ATTRIANA på vallen och linade henne först tills hon sänkte sig och talade om för mig att hon var klar för ridning. Det blev inga bocksprång idag utan bara lugn trav. Red henne i låg och kort form i sakta trav. Hon var underbart mjuk och lätt i stegen. Men det blev höga styltor och hon snubblade till ordentligt några gånger så jag gav upp. Kollade med ridhuset men det var upptaget till kl 12. Det kändes fel att ställa in henne och börja om igen på eftermiddagen. Vi hjälptes istället åt att dra upp soptunnan. Hon fick för sig att hon skulle gå baklänges och ha nosen på tunnan. Det blev ryggning en lång sträcka utan att hon tänkte på det. 

 
 
 
ISABELLA tömkörde jag på vallen i trav i låg form. Hennes hovar är tydligen annorlunda för det blev inte alls lika mycket styltor. Jag vill inte köra henne förrän hon fått fyra broddar i skorna. Hörde talas om en häst som ramlade framåt när den skulle dra. Den fick inget fäste i tån. Det slutade så olyckligt att den slog ut alla tänder.  Vilken mardröm!
 

 

Torsdagen den 18 november 2010 kl. 18:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

tuppkam

 ATTRIANA tömkörde jag på vallen i sidepull. Borde ha logerat i stället men jag ville att hon skulle jobba i låg form. Det går inte att ha inspänningstyglar när marken är slipprig och hal. Hon var på hugget!! Det blev ovanligt många bocksprång. Flera gånger stod hon still och bockade på stället. Tur att man inte satt på!!! Det måste i alla fall vara väldigt lösgörande för ryggen. I höger varv var hon stadig i galoppen. I vänster varv rusade hon för mycket och gick i fyrsprång. Trots att hon var totalt uppjagad hade jag kontakt med henne hela tiden. När det värsta buset gett sig jobbade jag med några övergångar till trav och galopp från skritt. I vänster galopp fick hon inte till det först men sen försökte hon själv några gånger och lyckades en gång och i och med det slutade jag. Jag var helt genomsvettig men inte Attriana. Det verkade som hon var överlycklig att få jobba och att marken var bra så hon vågade ta för sig. 

 
MARION arbetade jag på samma sätt men då stod jag bara i mitten och kommenderade henne vad hon skulle göra. I höger galopp såg hon bra ut men i vänster var hon lite för samlad. Jag var trött efter ansträngningen med Attriana så jag lät det vara. I traven såg hon riktigt fin ut. På fredag ska båda fjordingarna ut på promenad så jag tömkör nog Isabella lite i morgon, ett lätt pass. 
 
TOBBE tömkörde jag på volt med gummisnodd. Han har blivit sprutad i massa leder med tuppkam. Han har inga inflammationer utan bara tunn ledvätska. Han har vilat några dagar och ska nu jobba på en stor volt i låg form. Det är främst ryggen vi vill åt. Även där är han sprutade mellan kotorna. Lugnt tempo och låg form är det enda som hjälper mot dålig rygg. Att bygga upp ryggmuskler är det viktigaste för honom. Han var lite stel i början men slappnade av på slutet. Det var duktigt att vara så lugn trots att andra hästar hoppade i ridhuset samtidigt. 
 

 

Onsdagen den 17 november 2010 kl. 22:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

is i hovarna

 Clinicen med Bosse Tibblin var som väntat bra. Han är lika frustrerad som jag över det höga tempot många rider i. Vi fick se skillnaden på hur hästen jobbar när man drar ner på tempot då ryggmuskelaturen och knäverksamheten kommer igång. Obs! Att man inte får använda handen för att bromsa tempot. Det var väldigt tydligt. Han betonade också den låga formen för ryggens skull. Ock att det inte finns några genvägar hästen måste få tid på sig att bli stark men ändå börja med varierande arbete tidigt.

Skulle rida ATTRIANA på banan nu ikväll men det gick inte bra. Det blev klampar i hovarna som satt hårt fast så jag fick ge upp. Skrittade runt i cirklar med skänkelvikning på volt för att mjuka upp hennes sidor lite. Tjejerna som red ut idag hade samma problem så vi får nog avvakta med ridningen och hoppas på bättre väder. Det är inte värt att riskera en vrickning. Ev. går det att åka till ridhuset på onsdag?

 

Söndagen den 14 november 2010 kl. 18:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

olja i hovarna

 Ridbana var inte bättre idag. Prövade att sätt på olja under hovarna men det fastnade snöklumpar i hovarna ändå. Fortsatte mina piaffövningar till häst idag. Red på stora mittvolten med Attriana och gick först igenom skolorna och skänkelvikning i skritt. Var extra noga med att hon var eftergiven i nacken hela tiden. Kortade sedan skrittstegen några gånger till halva steg. Gjorden stegen kortare och kortare. Mellan gångerna såg jag till att hon var avspänd genom att vara totalt avslappnad själv och andas med djupa andetag. När det här fungerade gick jag över till att korta henne några steg i trav på samma sätt. Avslutade med en åttvolt ii trav då hon fick trampa i skritt några steg i mitten innan jag bytte varv. Piaffstegen hade ingen vidare kvalitet men jag räknar med att det här arbetet kan ta två år. Med fjordingarna tog det nog fem till sex år. Fjordingarna fick vila idag och ska ut i skogen i morgon. Själv åker jag med Mälardalens varmblodsklubb på clinic med Bosse Tibblin hela dagen. Det jag har sett och läst av honom har tidigare varit bra. Jag ser fram emot en givande och lärorik dag.

 

Söndagen den 14 november 2010 kl. 00:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

styrketräning

 Snöslask på ridbanan och risk för klampbildning i hovarna. Det fick bli tömkörning idag med ATTRIANA och MARION. För säkerhetskull spände jag tömmarna dubbelt. D.v.s. genom övre ringen till bettet och sen till den nedre ringen. Om de skulle få för sig att busa är det inte så lätt att få fäste själv på marken. Med den här inspänningen blir det lite skarpare. Började traven i väldigt kort tempo med balans i hela hästen. Gjorde några övergångar och gick sen direkt till piaffen. Här hade jag nu kontrasternas hästar. Attriana är så känslig att jag kan bara jobba henne med rösten och kroppspråket. På Marion måste jag peta med långpisken för att få henne att vakna lite. Hon är lite lam i sina rörelser. Attriana ser jag till att hon ska vara långsam i piaffstegen. Jag vill inte ha en piaff som ser ut som en symaskin. Grunden är att hästen sitter på sina bakben och rör sig med mjuka steg. Svårigheten med henne var att få henne att skritta emellan piaffstegen som var på stället. Tillslut förstod hon. Då gick jag sen över till övergångar från piaff till trav. Sitter de mycket i piaffen kommer nästa svårighet att ta sig framåt i trav utan att det blir ett ryck. Marion ville jag aktivera mer så jag gjorde övergångar från piaff till galopp istället. Det blev ett riktigt styrketräningpass för båda hästarna. De var fantastiskt duktiga båda två och det gick åt massor av godis.

 

Fredagen den 12 november 2010 kl. 23:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Isabella bestämde dagens övningar

 
Vilken vinterdag! Minus fem grader och lite sol på förmiddagen. Började med ATTRIANA som vanligt. Egentligen är det fel, jag har märkt att den viktigaste hästen borde jag rida som andra häst. Jag är mycket mjukare i kroppen efter att ha ridit en häst innan. Men av någon anledning tar jag i alla fall Attriana först. Gick ner på ridbanan. Det var rätt tungt att gå där i snön. Trampade upp spår längs med fyrkantspåret, serpentinbågar och en 20 m volt på mitten. Vill inte rida rörelser när underlaget inte är bra. På mittvolten gjorde jag några övergångar mellan skritt och trav. Petade till med spö´t en gång vid övergången till trav och det gjorde att hon fick igång bakbenen ännu mer. Hon kändes starkare i höger varv. När det är tungt underlag kan hästarna gärna lägga sig på bettet. Det hände lite i vänster varv men gick att lirka loss. Hon kändes annars väldigt stark.

ISABELLA hade jag tänkt jobba på gården där det är plogat. Men det var för hårt och halt. Gick ner på vallen och till voltspåret Attriana trampade upp i går. Det blev lite tråkigt att rida runt där så jag började med övergångar från trav till samlad galopp. Efter tre galoppfattningar började Isabella gå i passage i stället. Så jag gjorde några galoppfattningar från passage i stället. Sen red jag ett varv på volten i passage. Vände över volten gjorde tre nya galoppfattningar från trav. Därefter ville hon gå i passage igen så det blev åter igen galoppfattningar från passage till galopp. Red sen ett till varv i passage men med kortare steg denna gång. Gjorde även en del övergångar från piaff till passage som var riktigt bra. Så fort hon gjorde några bra saker tiggde hon godis av mig. Ock det är klart att hon fick det. För varje gång hon fick några små pellerts blev hon ännu ivriga att jobba. Hon var helt fantasisk!! Jag bara satt och njöt. Allt godis jag hade i fickan tog slut. När hon får bestämma själv är hon så fantastiskt rolig att rida. Kräver jag saker av henne tycker hon inte att det är lika roligt. Hon är den mest fantastiska och roligaste hästen jag någonsin ridit. Även om Attriana rör sig bättre så är Isabella så rolig och spännande med sitt temperament.

 

Torsdagen den 11 november 2010 kl. 22:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

blötsnö

 Igår kom den första snön, hela två dm! Känns som det inte var så länge sedan vi hade över en meter snö. Förhoppningsvis smälter den bort men det blir nog lite kladdigt på marken ett tag. Vi har ju haft en underbar höst, torrt och fint. ATTRIANA var ute på skogspromenad i måndags men fjordingarna fick vila igår. Jag ville inte utsätta mina medryttare för att de skulle behöva ge sig ut i snöstormen. Det är slasksnö som bildar klampar i hovarna så någon vettig ridning blir det inte heller. Risken är stor att hästarna vrickar sig. Det blir snösulor vid nästa skoning. ISABELLA fick vila även idag, det är kämpigt nog för en 25 åring att vandra omkring i snön. Attriana och MARION fick motion genom logering på vallen 20 min var. När jag gick ut på vallen tränade jag dem i att stå still. Jag vill inte ha en häst alldeles intill mig när jag pulsar ner i snön i diket. De stannade så fint på vägen och kom när jag bad dem om det. Ryggarna kom igång på dem och de blev lagom trötta. Man får vara försiktig nu så inte senorna blir överansträngda. Attriana försökte bralla lite men halkade varje gång så hon travade i stället så fint med bakbenen under sig som vanligt. Vilket sinne för detaljer hästar har? Jag har satt upp den lilla fina rosetten med blad som Marion fick från jakten på hennes boxdörr. Genast var Attriana där och pillade sönder den. Eller var hon kanske avundsjuk för att inte hon hade fått vara med på jakten???

SOLFAXEN har fått komma hem till sin box. Han har en spricka i lårbenshalsen. På Ultuna stod han i någon slags linanordning för att inte kunna röra sig för mycket. Samma linanordning har han fått i sin box hemma. Skillnaden är att nu blir han ompysslad och får lite vetehalm och grenar att tugga på. Han får gå några meter varje dag. Gabriella som äger Faxen är utbildad djurhomeopat och kommer att ge honom medicin för läkning av skelett. Solfaxen är ju en Nordsvensk travare och har en tung kropp. Om han återhämtar sig från den här skadan är det fantastiskt. Jag håller tummarna så det knakar. Det är en sådan underbar häst!

 

Onsdagen den 10 november 2010 kl. 23:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

rem runt halsen i transporten

 Iväg till ridhuset i morse med ATTRIANA för träning med min tränare. Det var ett år sedan jag var där och den resan dit blev en skräckupplevelse. Jag körde henne själv. Vi kom på en grusväg som var lite gropig. Hon föredrar asfalt. Hon blev rädd, stegrade sig i trailern och hamnade med ett framben över bommen. Jag var medveten om att man inte ska gå in till en häst som har panik men jag hade inget val. Jag litade på att hon skulle förstå att jag var där för att hjälpa henne. Jag lyckades få ner bommen men hon var skräckslagen naturligtvis. Både bommen och mittstopen var stukade men jag var ju tvungen att åka vidare utan frambom och hem kom vi i alla fall. Idag när hon stod i transporten skakade hon så hela transporten rörde sig. Jag har aldrig haft någon häst som inte går att lasta och det är samma sak med henne hon går direkt in i transporten. Det är märkligt att hon gör det fast hon är så rädd. Idag hade jag en tunn läderrem runt halsen på henne som jag fäste vid bommen. Det gör att hon inte kan resa sig.

Väl framme i ridhuset var hon ordentligt på tårna. Efter att ha skrittat runt med henne ett tag släppte jag henne så hon fick trava av sig lite energi. Hon var nyfiken och kollade in högtalare och hindermaterial. Träningen gick sen jättebra. Hon hade enorm spänst i kroppen utan att vara spänd. Det kännes häftigt att rida henne. Vi jobbade med öppna på medellinjen och lite skänkelvikning som i LA programmet. Vi hoppade över galoppen idag för säkerhets skull. Hemresan gick bra utom när vi kom till vår uppfart, då levde hon bus som vanligt och stod och trampar i trailern. När man öppnar dörren ser hon alldeles vettskrämd ut. Jag tror hon blir lite rädd för sig själv. Det kanske blir en sån vinter som man måste åka ofta till ridhuset. Hoppas att hon vänjer sig och slutar upp med de här dumheterna.

ISABELLA fick harva den halvt frusna ridbanan. Det är halt i på marken nu så alla hästarna fick broddar på sig. Det är stor risk för fläkning annars.

Kvällarna går åt till McLean clinicen. Det är massor av brev som ska skrivas. Nu har jag 45 medverkande och bara 5 platser kvar! Roligt!

 

Söndagen den 7 november 2010 kl. 20:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

hubertusjakt

 I morse bar det av till Uppsala med MARION på Hubertusjakt. Solen sken och det var några plusgrader. Helt underbart ridväder! Men jag red ju inte själv förståss. Utan jag lånade ut Marion till en som var med och ordnade jakten. Hon skötte sig bra men hann inte med fullbloden på slutsträckan när rävsvansen (minken) skulle fångas. Minken hade donerats från en institution på SLU till vår klubb Ultuna Hästvänner. Den kommer att bli vårt vandringspris. Hemresan blev dramatisk. En kompis häst var alldeles för uppjagade och levde bus i trailern. Tillslut hamnade hon med båda frambenen över bommen. Hästägaren fick stanna på en mycket trafikerad väg och när hon öppnade lucka i bak kastade sig hästen ut och kanade ut på rygg. Grimman gick sönder.
Det är nog alltid bra att ha en extra grimma med sig, samt hammare, kofot och kniv. Som tur var fick vi på henne en repgrimma och fick in henne i trailern igen. Men bilarna susade förbi i 90 km i timmen bara några meter från en uppjagad häst . INGEN saktade in! Det gör mig så upprörd! Det gick bra med hästen hon verkar lite stel men det är inte så konstigt.

ATTRIANA fick bara lite motion idag. Longerade henne på vallen, ridbanan är nu frusen. Hon provade att galoppera lite men ansåg sen själv att det var like halt. Hon har som unghäst gått omkull mycket och det är bra att hon har den erfarenheten och passar sig. Tömkörde TOBBE som ska tävla i morgon. Förvänd öppna går bra och sluta till höger. Men sluta till vänster är svårt tyckte han idag. Han fick arbeta mycket i galopp som är hans bästa gångart. Det blev mest övergångar från trav till galopp idag. Han fick även gå i den riktigt korta traven längs med fyrkantsspåret. Han gick från att var väldigt samlad och trampade nästan till att på slutet sänka sig er i traven och sökte sig fram till bettet. Han gör framsteg hela tiden. Nu är det bara att hoppas att han sköter sig på hopptävlingen i morgon. Hoppas att inte vattenmattan är med.

 

Lördagen den 6 november 2010 kl. 19:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

broddar på

 ISABELLA fick idag agera läromästare. En tjej fick prova att rida dressyr med henne. När hon skulle hämta henne i hagen blev Isabella nyfiken och ville att de skulle blåsa lite på varandra. På det sättet som hästar hälsar på varandra. Hon såg belåten och godkände tjejen som tog in henne, borsta och sadla. Isabella skiljer verkligen på personer och kan vara odräglig ibland. Hon tycker inte om småbarn. Då kan hon bli så nervös att hon lägger sig och rullar.

Lektionen började med att Isabella skulle följa ryttarens vikthjälper. Hon red i cirklar, ryttaren fick vara noggrann med att sitta på rätt sittben. De fick sen prova lite förvänd öppna och sluta längs med staketet. När de sen gick över till övergångar skritt - halt - skritt började Isabella trampa i en mjuk fin piaff. Hon gör gärna det när någon tittar på. Hon är så väldigt stolt att hon kan och vill visa det. I traven fortsatte de med att variera cirklar med raka spår. De gjorde sen förvänd öppna i trav och galopp på en halv volt och trav på den andra halvan. Halva ridbanan var nämligen frusen. Vi avslutade med piaff och sen lades hon ner i låg form. Ett väldigt lyckat läropass.

Det hann bli mörk och minusgrader när jag skulle rida ATTRIANA så det blev ett skrittpass. Gick igenom alla rörelser med blandad lekfullhet och pression. Red någon långsida tre steg skritt - halt - tre steg skritt etc. Det är en bra styrkeövning när det är hårt på marken. Skulle sen rygga några steg och Attriana blev väldigt hög i fram. Jag funderade på om hon tänkte resa sig vilket hon aldrig tidigare gjort med ryttare. Det kändes nästan så. Men i stället tog hon några fina piaffsteg! Hon fick direkt gå ner i låg form och jag arbetade vidare med lite cirklar. Jag kände att hon blev ladda av stegen. Men det är så här lätt och opretentiöst jag vill lägga in några piaff steg lite då och då och sen få henne lugn direkt efteråt. Det blev ett lyckat pass med framsteg även idag trots mörker och kyla.

MARION har blivit broddad inför morgondagens jaktritt.

 

Fredagen den 5 november 2010 kl. 21:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Solfaxen

 Livet är verkligen upp och ned. ATTRIANA har aldrig varit så fin att rida som idag. Samtidigt har jag fått reda på att en av mina favorithästar Solfaxen är allvarligt skadad. Det är så förskräckligt när sånt här händer. Man lägger ner timme efter timme, år efter år med kärleksfull träning på sin häst. Så kan allt bara vara förgäves. Jag frågade ägaren för inte så länge sen hur det kom sig att Faxen är så pass lugn. Nordsvenska travare brukar kunna vara lite hetsiga. Hon berättade att hon hade skrittat ett helt år när hon fick honom. Vi kom så långt att han kunde trampa lite och hade fått en underbar samlad tretaktig galopp. Samtidigt som han var fantastisk på dressyrbanan var han en säker körhäst. Han har dragit många brudpar, kunnat stå och väntat med vagnen i timmar och han har kört lucior och landshövdingen genom Uppsalas gator. En helt fantastisk häst med andra ord.

Det är svårt att kunna glädja sig åt sina egna framgångar en sån här dag. Jag visste inte om det när jag red på förmiddagen och Attriana var fantaskisk. Hon var väldigt laddad, men mild och mycket lyhörd. Vi ryggade 20 steg uppsutten idag, rekord! Arbetade henne mest i galopp. Åttvolter med travövergångar. Som sedan blev enkla byten med skrittövergångar. Galoppfattningar från bakdelsvändningar. Ock pricken över i, vi fattade galopp från några piaffsteg som igår på tömkörningen. Ock! Galoppfattningen till vänster blev precis lika bra som igår. Jag har aldrig sett en häst le förut. Men, jag lovar hon gjorde det när vi gick från banan. MARION gick också bra, vi gjorde många svåra övningar i galopp. Red förvänd galopp flera varv på ridbanan och även volter. Fattade galopp från bakdelsvändningar och piaff. Red även saxen, förkortad över 40 m. Hon var nyklipp och hon kändes pigg och fräsch.

 

Torsdagen den 4 november 2010 kl. 22:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

panik

 Nu har den riktigt ruskiga hösten kommit, med regn och blåst. Som tur är har MARION gått varje dag ett tag och ISABELLA ska gå sin dressyrlektion på fredag. Återstod bara ATTRIANA som jag tömkörde. Hon hade varit lugn på uteritten igår och hon var likadan i dag. Något hände i stallet innan jag skulle gå ut med henne. Hon fick panik och blev verkligen rädd. Jag lyckades lugna henne men jag förstår inte vad som hände. När vi kom ut från stallet satt det i några minuter men sen sänkte hon huvudet och signalerade att allt var lugnt. Jag tycker det fungerar väldigt bra, att tömköra med sidepull, så det fortsätter jag med. I skritt jobbade jag igenom alla rörelser längs med långsidorna på banan. Det gör hon så fantastiskt bra att jag nästan bara behöver använda rösten Eftersom hon var så lugn idag passade jag på att arbeta med piaffen. Trampade några steg från skritten och nöjde mig med att hon bara vinklade sina bakben. Nöjt tuggade hon i sig lite godis och skrittade sen vidare. I traven på volten höll hon ett lågt tempo. Minskade in volten och hon böjde sig lika mycket i båda varven. Hon behöll den låga formen och arbetade som hon skulle. Tog ut henne på en liten större volt och arbetade med övergångar. På kommandoordet piaff trampade hon själv några steg innan hon gick upp i trav igen. Hon fick en bättre piaff i vänster varv. Övergick till galopp men hon var fortfarande lite loj. Efter att ha galopperat några varv började jag med övergångar från piaff till galopp. Ock, nu kom vänstergaloppen direkt! Det var så roligt att se, att hon kan. Några gånger fick hon inte till piaffen riktigt så hon försökte på alla möjliga sätt och såg väldigt nöjd och glad ut när hon lyckades. Efter det fick hon fräschare gångarter, perfekt!

Normalt när det regnar så här mycket lägger jag på dem täcken. I morse var vädret rätt OK så de fick inga täcken på sig. I stället tog jag in dem redan vid 16 tiden och de vekade nöjda med det. Marion som stod ute i duschen hela dagen blev ren och fin i pälsen. Det var bara bra för i morgon måste jag klippa henne igen.

Anmälningarna till Andrew clinicen väller in, jag vågar knappast öppna mailen. Det är så tråkigt vi kan bara ta in 50 åskådare och det kanske blir några som inte får plats. Vi letar fortfarande efter tre hästar som ska medverka. En Grand Prix dressyrhäst, en hopphäst som har problem, rusar före eller efter hinder och en som han ska jobba från marken som har olater. Så, om någon har någon av dessa hästar? Hör av er till mig.,

 

Onsdagen den 3 november 2010 kl. 23:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.