Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

8 m volt i förvänd galopp

 Det kändes som det var länge sedan jag red dressyr med ISABELLA, men idag var det dags. Jättekul! Hon kändes väldigt fin och var pigg. Red alla rörelser men red dem inte så långa sträckor. Började i skritt med att känna efter att hon kunde sänka rygghalvorna och mjukna i sidorna, d v s skänkelvikning på volt. Skolorna red jag på fria spår. Red några bakdelsvändningar för att samla henne. Galopperade igång henne. När jag löshoppade henne sist märkte jag att hon själv föredrog att mjuka upp sig i galopp hellre än i trav. Innan jag började ge hästarna nypon var hon alltid väldigt stel i början på ett träningspass, även när hon var yngre. Då använde jag mig av galopparbetet som uppvärmning. Hon var mycket mjuk och fin i galoppen idag så jag red mest i galopp. Red en del tempoväxlingar och förvänd galopp. Vi klarade 10 m volter i förvänd höger galopp men volten fick bli lite större i vänster förvänd galopp. För att kunna rida en galopp - piruett bör man kunna klara en 8 m volt i förvänd galopp. Gjorde några galoppfattningar från bakdelsvändningar. Det brukar hon tycka är roligt. Roligt hade också vovven lilla Greta som sprang med hela tiden utom när jag kom till galoppfattningarna från bakdelsvändningarna. Då gick hon och la sig och tittade på. Efter avslutat pass hoppade Greta upp mot mig och var så lycklig och nöjd. Hon är verkligen en härlig hund, alltid jätteglad och med massor av spring i benen. Nu har jag nog fått en idé till dressyrfestivalen nästa år. En pax de Dux häst och hund!

ATTRIANA tog vi med till morgondagens tävlingsplats. Hon fick vara med när vi byggde upp dressyrbanan. Hon uppförde sig bra förutom när det kom en traktor. Min medryttare red henne i ett lösgörande pass. Sen stod hon ock iakttog allt. Som vanligt stod hon still i trailern utom när vi närmade oss gården. Det låter som hon håller på att riva hela trailern. Hon skrämmer upp sig själv och ser rädd ut på ögonen. Hon river upp spån så det blir alldeles dammigt inne hos henne. Det är nästan så man inte har lust att åka med henne när hon beter sig så här. Hon började med det en gång när jag inte körde direkt hem utan stannade till hos grannen först. Innan dess stod hon alltid still hela tiden. Ibland förstår man dem inte. Nu ska jag ut och knoppa man. Hoppas att de sitter kvar tills i morgon.

 

Lördagen den 2 oktober 2010 kl. 23:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nöjda hästögon

 

Fredag

Vilken fantastiskt vacker morgon, frost i gräset och strålande sol på de mångfärgade träden. Började ATTRIANAS ridpass med att rida fyrkanter och trekanter med neckreining. Var nog lite inspirerad av reining från ryttar-VM som jag tittade på igår. S k barockridning och westernridning är lika i många avseende. Man använder skarpa bett men rider med långa tyglar. Man rider med enhandsfattning och lägger tyglarna mot halsen för olika kommandon. I barockridningen läggs tyglarna mot innersidan av halsen i sluta och på yttersidan av halsen i öppna. Annars använder man mycket vikthjälper. Jag tycker inte om de skarpa betten och jag tror inte en sekund på att de aldrig används. Det var inte roligt att se westernhästarna när de stod still och skulle vara lugna. De såg inte glada och lugna ut. De såg maktlösa och ledsna ut! En fara med den sporten är nog de stora penningpriserna. Men jag tror att det lockar publiken för det är lätt att bedöma ekipagen och det är korta fartfyllda pass till skillnad från vanlig dressyr.

Målet med Attrianas träning idag var programridning. Efter skrittarbetet fick hon trava och galoppera en del. Började sen att rida serpentinerna i trav med några steg i skritt på medellinjen. Det är viktigt att visa upp fina steg i mellanskritt, inte så lätt! Nu vet jag varför det är så svårt att fatta vänster galopp i programmet. I föregående varv har hon gjort en ökning på diagonalen på samma ställe där hon ska fatta galopp. Det gör att hon är väldigt laddad just där. Det blev piaff, fel galopp och massa bocksprång när jag bad om en galoppfattning. När jag red programmet en andra gång ville hon inte ens gå rakt i skritt på diagonalen (hon vill hålla sig ifrån platsen där hon ska fatta vänstergalopp) Hon är verkligen superkänslig. Nu löser jag problemet genom att vänta med att fatta galoppen tills vi kommer till volten istället. Det är hon tryggare med. Vi förlorar några poäng men det gör ingenting. Det här problemet kommer att lösa sig med tiden. Huvudsaken är att hon håller sig lugn. Nu har jag kommit på varför hon fått mugg. Hon har gått i en hage med högt gräs i några dagar. Jag hade glömt bort att det kan orsaka mugg. Nu får det bli vanliga hagen igen.

MARION fick galoppera en hel del. Red olika storlekar på volter och i olika tempon. Lekte lite western med henne också. Jag var på kurs med Marion i westernridning för många år sedan. Vi satt länge på hästarna. Hon tröttnade och lade sig plötsligt ner på ridbanan. Hästen försvann under mig och jag stod plötsligt med fötterna på marken. Som tur var fick jag upp henne innan sadeln blev förstörd. Efter det fick hon för vana att lägga sig ner när hon kom till nya ridbanor. Som tur var gick det över. Andra övningar var roliga och vi lekte lite western hemma ett tag. I dag galopperade jag henne på diagonalen och gjorde stopp genom att skjuta fram hälarna. Det fungerar faktiskt! Hon tvärnitar! Ock blir väldigt pigg av det. Det blir full fart på diagonalen. När jag sen återgick till att rida små volter med korta steg i galopp gick det riktigt bra.

TOBBE tömkörde jag. Idag skulle han jobba ett litet tuffare pass. Började med att mjuka upp hans rygg med cavaletti först i skritt och sen i trav. Han fick även trava på lite åttvolter i lugn trav. Längs med fyrkantspåret körde jag sen skänkelvikning och förvänd öppna. Förberedde honom för det samlande arbetet med tre steg skritt halt etc. Gick sen till väldigt samlad skritt och sen väldigt samlad trav. Jag kunde med lätthet gå efter honom nu. Avslutade på volten i trav och galopp. Det märktes på honom att han hade fått jobba och han verkade mycket nöjd.

TITTA ALLTID PÅ HÄSTENS ÖGON EFTER ETT TRÄNINGSPASS! DE SKA SE NÖJDA UT!

 

Lördagen den 2 oktober 2010 kl. 23:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Recept mot mugg

Torsdag

Det var med bävan och nervositet jag körde in ATTRIANA till Ultuna i morse för att kolla upp hennes svullna vänstra framben. Skulle det vara en trasig sena och med det vila i ett år eller var det på grund av muggen som hon är svullen. Det har varit några nervösa dagar innan. Men dess bättre var det muggen som orsakade svullnaden. Jag undrade hur hon plötsligt kunde fått så mycket mugg? Veterinären skrattade och sa att det var väldigt lite mugg. Men hon är känslig. Jag longerade henne i alla gångarter på ett märkligt underlag i deras nya ridhus. Vi fick springa med henne på stallgången efter böjprov och de kände på ryggen. Det var roligt att få se en sådan frisk och fin häst sa de. Helt underbart! Så nu blir det hårdkörning igen. Ock! Kanske tyvärr tävlingsdags på söndag. Redan i eftermiddags red jag henne och red igenom dressyrprogrammet. Det gick ovanligt hyfsat. Vilken skillnad det blev när jag följde med i skritten efter den ökade skritten på diagonalen. Två av tre gånger lyckades jag få fina galoppfattningar i vänster galopp. Jag måste placera bakbenen precis rätt. Nu när jag vet att det inte är något fel känns det bättre. Det som inte fungerade så bra var sluta på mittlinjen till höger. Ingenting jag bråkar om inför en tävling. Nu är det bara tävlingsrörelserna som är viktiga. Att rida igenom programmet många gånger är bättre än att bara träna enstaka vägar. Det är hemma man kan korrigera hästen. När man rider Grand Prix måste man träna igenom programmet många gånger för allt händer så snabbt. Det är alltså lika bra att börja göra så i de lätta programmen.

Jag har haft min lilla vovve Greta med mig på uteturer två dagar i rad. I går var jag på uteritt med MARION och idag körde jag ISABELLA på stubbåkern. Greta är så duktig och tycker att det är roligt. Vi har passerat både kor och får utan att hon reagerat på dem utan hon bara följer oss.

RECEPT PÅ MUGGBEHANDLING ENL. SLU

STRYK PÅ SALICYLSYRASALVA
LÅT VERKA CA 15 MIN
TVÄTTA RENT MED HiBiSCRUB
TRE GÅNGER I VECKAN

 

Lördagen den 2 oktober 2010 kl. 23:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

(Ingen rubrik)

 

Lördagen den 2 oktober 2010 kl. 00:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.