Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

ett stim med svanar

 Nu är det bara galopp som gäller för ATTRIANA. I traven fungerar allt bara bra. Började dagens dressyrpass med “långdressyr” Dvs. red igenom skrittpasset med långa tyglar. Koncentrerade mig på att jag kunde sitta på de rätta ryggmusklerna och känna bakbenens arbete. Red serpentinbågar och såg till att alla bågar blev lika stora. Innan jag satt upp på henne böjde jag henne som vanligt. Idag gäspade hon inte i högervarvet som hon brukar göra. Vet inte varför? Ryggade henne hela 20 steg. De sista stegen var lite jobbiga märkte jag. Men hon ryggar glatt nu och förväntar sig lite godis efteråt. I galoppen idag tänkte jag att jag skulle få igång hennes galoppauktion ordentligt. Galopperade först några varv åt båda hållen sen gjorde jag ökningar på långsidorna och minskade upp galoppen på kortsidorna. Sen övergick jag till göra volter på kortsidorna och fortsatte med ökningar på långsidorna. Trots de lite kantiga volterna till vänster känner jag att hon är stark i vänstergaloppen. I ökningarna tog hon i ordentligt. Gick sen över till att rida på en åttvolt med galoppfattningar från skritt vid X. Sista gången tog jag högergaloppen från en ryggning och fick en fantaskisk galopp där hon verkligen satt. Det var ett steg till närmare målet! Jag hoppade över den tråkiga övningen med förvänd galopp. Jag har aldrig gillat förvänd galopp. Det känns inte naturligt! Trots att jag vet att den är bra för balansen. I morgon går på skogspromenad med sin medryttare, hoppas att hon sköter sig!

Men MARION red jag ut på en underbar tur. Det är skönt med en sån säker häst som själv njuter av att komma ut i skogen. Vi travade en hel del. Passerad bland annat en granne som gjort en konstgjord sjö. Kossorna gick och betade vi strandkanten och det simmade ett helt stim av svanar. Mycket vackert! Skönt att inte Attriana var med. Då jag fått passa mig för henne och hennes hårda stigbyglar. Hon skulle nog ha reagerat med att kasta sig åt sidan inför den vackra men i hennes ögon farliga vyn. När jag skrittade på asfaltsvägen hem tryckte jag upp mobiltelefonen vid örat under hjälmen och satt och pratade i den när jag mötte två cyklister. Det kändes lite knäppt för de såg nog inte att jag hade en mobil som jag pratade i.

TOBBE var iväg på sin första hopptävling med sin nya ryttare. De två första hindren hade gått galant. På det tredje hindret hade han tagit ett jättesprång så ryttaren hamnade på sidan. Men skicklig som hon är kravlade hon sig upp igen i sadeln. Publiken applåderade bakom ryggen på dem och det taggade igång Tobbe. Han hade skenat igenom banan men trots det lyckades de bara riva två hinder. I den andra klassen var hans nya duktiga ryttare så smart att hon styrde mot väggen efter varje hinder. Hoppa kan han även om det blir lite snett och hon fick kontrollen. Jättebra gjort av en elva årig liten ryttare. Det fick ett stopp i den klassen. Men jag tycker att det var en bra start. Det här är en ponny man måste rida på varje hinder och det är mycket lärorikt. Den förra ponnyn hon hade hoppade allt och hon vann allt. Men det var för lätt. Nu är det nya utmaningar och det blir spännande att följa ekipaget.

 

Söndagen den 31 oktober 2010 kl. 21:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Andrew McLean

 Det blev en spännande promenad med ATTRIANA i morse. Hon är väldigt “på tårna” just nu. När jag passerade grannen höll de på jobba med något som lät konstigt i ett uthus. Attriana blev staty många minuter. Men vi klarade av det. På hemvägen skulle vi passera över vallen. Bakom oss hade vi en gård med massa vagnar i en hage där det gått kor i somras. Genast vaknade hennes flykt igen. Att sänka hennes huvud i den situationen skulle inte gå men jag tog till mitt andra knep. Tre steg halt, tre steg halt osv. På det sättet tog vi oss fram ca 50 meter, sen sänkte hon ner huvudet själv och kände sig lugn. Med den övningen tränade jag även hennes ryggmuskler, jättebra!

ISABELLA körde jag runt vallen med rockarden. Hon fick konditionsträna i sitt eget tempo som är ganska högt men det är samtidigt hennes arbetstempo som hon gillar. Var ute ung 30 min.

Nu är det klart att Andrew McLean kommer den 23 november kl 17.30 - 21.30 till Akademistallet i Uppsala. Det kommer ev. kosta 350 kr och anmälan tar jag emot på min gmail. Vi ska nu leta reda på tre demonstrationshästar. En Grand Prix dressyrhäst, en hopphäst som rusar mot eller efter hindret och en ung problemhäst.

 

Lördagen den 30 oktober 2010 kl. 20:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

halv volt i ryggning

 En underbar höstdag, nästan tio grader, vindstilla och sol. Pigga och glada hästar och perfekt underlag på ridbanan. Det kan inte vara mycket bättre. Idag var det styrketräning för både ATTRIANA och MARION. Började med Attriana. I skrittarbetet lade jag in samling. Vi gjorde bakdelsvändningar och böjning efter några lösgörande övningar. Prövade att göra halt i böjningen. Det är en svår övning. Då måste de stå kvar med det yttre bakbenet under sig. Till vänster gick det bra. Till höger ville hon gärna rätta ut sig för att hålla balansen. Idag lyckades vi även rygga nästan en halv volt. Det var en av dagens godisövningar. När jag sen travade och galopperade lite fritt på olika vägar funderade jag på hur jag gjorde med min kropp. Jag använder varken skänklar eller tyglar, utan bara viktshjälper. Red även öppna och sluta i lättridning. I galoppen fick hon rulla på i en djup form. Började sen att trava på en volt men jag tröttnade för jag fick korrigera hennes spårning. Gick i stället över till att rida på en 15 m fyrkant. Då blev hon bättre genomarbetad, med raka spår och vändningar med framdelen. Annars red jag henne mest i galopp. Det blir snart sämre underlag som är svårare att galoppera på så det gäller att passa på. Gjorde en del övergångar från trav till galopp och det fungerade bra. Sen satt jag mer press på henne i traven och då blev det stopp vid galoppfattningen. Hon stod still och började backa (godis?). Jag gjorde en dundertabbe, jag klappade henne som tröst! En häst förstår inte tröst utan tar det som beröm och det var naturligtvis i fel situation. Efter lite tänk fattade hon i alla fall en jättefin galopp. Gjorde sen en del fattningar från skritt. Ibland gick det bra ibland blev det stopp några sekunder. Jobbade på ett tag med övningen i båda varven tills det fungerade bättre. Prövade sen att fatta galopp från en bakdelsvändning. Naturligtvis fick jag ett stopp igen men även tre språng i piruettgalopp. Gjorde om det tre gånger och bara i höger galopp. Men, det var en otrolig känsla att få känna på den galoppen. Det blev dagens andra godis. I vänster galopp fick hon bara arbeta på en lite mindre volt. Red förvänd galopp ett varv i höger galopp och red halvt igenom i vänster galopp men bröt av i hörnet.

Medan man får hålla Attrianas huvud kallt måste man hetta upp Marions huvud. Red ungefär samma övningar. I den förvända galoppen kan jag galoppera henne på volter. Hennes galopp blev så mycket bättre efter den förvända. Jag tycker det känns konstigt att rida förvänd galopp men det märks att hästarna går bättre i den vanliga galoppen efteråt. Red några småvolter i en åtta. I mitten av åttan trampade jag henne och fick riktigt fina galopper. Till höger ville hon inte sitta riktigt men till slut blev även den galoppen bra.

På eftermiddagen tömkörde jag TOBBE på en ny plats, vilket han var mycket upprörd över. Med sin pigga uppsyn och vackra fuxfärg i eftermiddagssolen var han mycket vacker. Han fick jobba med förvänd öppna och sedan gjorde jag många halter från skritten. Han var väldigt ivrig men lyssnade bra i alla fall. Det var inte så mycket mening med att trava honom på volten utan det fick bli galopp ganska snart. Jag har aldrig jobbat med en häst som har så lätt för galopp. Det är lättare att jobba honom i galopp än i trav. Jag gjorde många övergångar till galopp, både från trav och skritt. Körde även chanché när jag bytte varv. Gick då ner i skritt när jag skulle byta varv och han kastade sig runt som om det var en tvär sväng i hoppning. Han verkade tycka att det var väldigt roligt. Det är ju en hopp ponny! På slutet kunde han trava riktigt taktmässigt och i form.

I morgon kan inte min medryttare hjälpa mig så jag kommer att ta en promenad till fots med Attriana i skogen. Det var så jag gjorde tidigare när hon inte accepterade den medryttare jag hade utan bockade av henne helt oprovocerat. Elaka hästen! Då var hon till salu! Men när det kom en spekulant som ville ha henne kunde jag inte skiljas från henne. Så, som man bäddar får man ligga.

 

Fredagen den 29 oktober 2010 kl. 22:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

centrerad ridning

 Idag hade vi lektionsridning på ridbanan. Jag undervisade Giselles matte i centrerad ridning. Det jag själv lärde mig för många år sedan under en två-årsperiod har jag koncentrerat till en timmes undervisning. Det är grunder som man klarar sig långt med. Vid tillfälle ska jag berätta om dessa grunder med en egen sida. Det var magiskt! sa Giselles matte, att det fungerade med att rida med så små hjälper. MARION skötte sig bra. Det blev mest skritt men hon såg jättetrött ut efteråt. Det är för att hästen måste tänka hela tiden och lyssna efter ryttarens hjälper. Red även ISABELLA på banan med lite dressyr. Hon kändes väldigt taggad. För att leda upp henne började jag med galoppövningar efter skrittgymnastiken. För att få ner tempot i traven red jag förvänd öppna längs staketet. Fick då fatt på henne och kunde jobba lite bättre med öppna och sluta på mittlinjerna. Red några små galoppvolter på slutet. Jag red bara ca 20 min. När hon är så här taggad tror jag att hon snarare är lite stressad. Hon såg lite tunn ut idag över ryggen. Hon varierar i kroppsform från dag till dag. De dagar hon ser tjockare ut är hon ofta lugnare.

ATTRIANA var fin att rida som vanligt. Red ett långt skrittpass eftersom jag skulle visa hur det kan se ut. Gjorde alla rörelser utom de samlande. De ska jag jobba med i morgon. I vänstergaloppen tog hon några extra steg innan fattningen igen. Men det berodde på att jag inte var helt koncentrerad. I höger galoppfattning fick jag några stopp. I högergaloppen fick hon gå några varv på en liten volt men till vänster ville jag inte ens pröva idag. Efter galoppen var hon lite taggad och det utnyttjade jag till att få några riktigt fina tempoväxlingar och en fantastisk öppna. När jag la ner henne efteråt sökte hon sig direkt fram i en väldigt låg form. Jag böjde även hennes hals för att kolla upp att hon inte hade några spänningar kvar.

Något märkligt hände när Giselles matte kom. Attriana gick direkt fram till henne och luktade på henne. Hon måste ha känt igen lukten av sitt föl. Hon stod länge och bara luktade och luktade. Det rörde sig i hela hennes kropp så mycket tog hon i. Vi trodde att hon aldrig skulle få nog. Den dagen jag körde iväg hennes föl och sen kom tillbaks till henne var hon väldigt ledsen och undrande. Jag gick ut till henne i hagen när jag kom hem och var själv väldigt ledsen. När hon såg mig kom hon i full galopp mot mig. Hon stannade vid mig och lade huvudet mot mig. Samtidigt stod hon blickstill väldigt länge och tittade bort mot gården. Det kändes som om vi stod och grät tillsammans, väldigt känslomässigt var det. Efter ett tag vände hon snabbt och galopperade tillbaks till de andra hästarna. Då hade hon nog funnit sig i sitt öde. Hon är en känslosam och underbar individ. Så det här var nog stort att få känna lukten av sin fölunge igen.

 

Torsdagen den 28 oktober 2010 kl. 17:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

parkering av hästar

 I söndags tömkörde jag även TOBBE. Jag jobbade vidare med öppna i skritt. Det gick väldigt bra i höger öppna när han skulle ta stöd på vänster yttertöm. I vänster öppna fick jag gå bredvid honom för att få det att fungera. Då undrar man om det är det vänstra bakbenet han är svag i eller har han svårt att gå en längre väg med det yttre frambenet? Förklaringen kan vara enklare än så. Det visar sig att han har självsprickor vid mungiporna och nu blödde ha lite i höger mungipa. Det är ju då självklart att han inte vill ta stöd på höger töm, stackars ponny! Han blir dagligen insmord med div. salvor och jag hoppas att såren läker. Han kommer att få jobba bettfritt framöver. När han har bett i munnen på hoppträningen lindas bettet med silikonteip. Annars arbetade han på med liknande arbetet som föregående pass.

Idag var det löshoppningsdags för ATTRIANA och MARION. De fick hoppa på en cirkel i lina med två hinder. I början hade jag sju galoppsprång mellan hindren som låg på ca 50 cm. När det hade mjukat upp sig, höjde jag ena hindret till ca 70 cm och utökade volten. Det blev då 9 galoppsprång i mellan. Båda tyckte att det var roligt och hoppade bra. Marion var lite kort i galoppsprången så det blev ibland fler än nio galoppsprång. Attriana visade när hon fått nog genom att sänka sig. Marion blev lite flåsig och fick då sluta.

Medan jag byggde om hindren parkerade jag hästarna. D.v.s. jag sade åt dem att så still och det var inga problem. Attriana försökte ta några steg som jag fick korrigera. Marion stod blick still som den alldra bästa skogshäst. Inspirationen att prova var att jag jobbar på att ordna en clinic med Andrew MacLean. Han har doktorerat på hästbeteende i Australien och åker land och rike för att hjälpa folk med sina problemhästar. Nu kommer han till SLU för att vara opponent och vill då samtidigt ha en clinic. Vi får hoppas att allt klaffar och att det blir av.

Attriana skulle nog behövt hans hjälp i tisdags. Hon hade spårat ut fullständigt med min stackars medryttare. De gick förbi en gård som hade börjat renoveras. Ock såg alltså inte ut som hon komihåg. Sen var allt farligt! Vid en gård kom ett gäng hundar och skällde som lockade till sig galopperande hästar som fick igång en fårskock. Mitt i allt detta befann sig Attriana. Det är bara att föreställa sig hur det blev. Ingen skadade sig i alla fall.

 

Onsdagen den 27 oktober 2010 kl. 22:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

långdressyr

 Härlig eftermiddagsritt i skogen med ATTRIANA och ISABELLA. Det var dressyrdag för Isabelle idag men det fick ske i skogen. Attriana behövde sällskap. Båda hästarna var väldigt pigga. Det är så lätt att rida dressyr när man har ordentligt påskjut i bak. Jag höll mig bakom eller framför Attriana. Om jag red på sidan höll jag mig också lite framför. Hon gjorde några riktigt snabba tvärsvängar idag igen och jag vill inte göra illa mig på hennes stigbyglar. Kors i taket så sitter min duktiga hjälpryttare kvar. På vägen hem passerade vi grannens hästar och då fick vi se Attrianas fina passage och även lite piaff. Inte undra på att hon kan bli lite upprörd när jag lockar fram piaffen vid andra tillfällen. Den betyder flykt för henne. Hon är väldigt mjuk att sitta på säger medryttaren när hon går i passage och då är det inte “fuskpassage” utan hon använder ryggen. Ja, jag ser fram emot den dagen som jag får känna på den. Isabella var mjuk och fin. Det är perfekt att rida skolor längs skogsvägar. Vi kom även fram till en vändplan där jag kunde ställa henne och rida lite voltarbete. Attriana gick i långdressyr??? Det betydde dressyr på helt långa tyglar och med en lång häst. Hon rids alltid ut med långa tyglar och får balansera sig själv. När jag red bakom henne upptäckte jag att hon fått ordentliga “byxor” Hon ser verkligen välmusklad ut. Fjordingarna är minst lika starka med de verkar inte kunna få liknande muskler.

 

 

Söndagen den 24 oktober 2010 kl. 20:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

förvänd galopp på stubbåker

 Som tur var så hann ridbanan tina till träningarna i dag. Själv hade jag varit magsjuk
(något med magsäcken igen?) under natten så det var med darriga ben jag steg upp på ATTRIANA. Det är underligt hur dålig man än är så kan man rida. Det botar det mesta åtminstone för stunden. Vi fick jobba med öppna på mittlinjen. Nu var öppna till vänster den bästa? Träningen har gett resultat. Sen red jag halva sträckan öppna åt ett håll och bytte till den andra vid X. Det var en rolig övning som jag inte gjort förr. I övergången fick man verkligen passa, att hästen först blev helt rak några steg och behålla formen. I galoppen tyckte hon att vi skulle börja med förvänd galopp. I högergaloppen gick det bra ett helt varv men i vänstergaloppen tappade hon balansen. Red en enklare väg som jag inte mins hur den var. Bra var den i alla fall för det blev så lätt. Jag var nog inte helt klar i huvudet när jag red. Återkommer till det när minnet hinner ikapp. I den förvända galoppen krånglade jag till det första gången idag. Det är ganska vanligt att man gör det. Nästa gång jag red släppte jag kontrollen och lät hästen jobba själv. Lättade på tyglarna, satt bara kvar på galoppsidan därför klarade vi ett helt varv i höger galoppen. Det bästa är att rida på en stubbåker eller stor bana på en stor åttvolt. Då kan man bara låta hästen rulla på i den förvända galoppen utan krångel. Det lustiga är att varje gång vi haft träning så har min tränare tagit tag i saker som jag själv just börjat med. Vi är på samma ställe på utbildningsstegen. Det känns verkligen jättebra och jag hoppas vi kan jobba på fram till jul.

 

Lördagen den 23 oktober 2010 kl. 20:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Bara bog ingen hals

 Minusgrader och frusen mark på morgonen. Nu får jag vänta tills på eftermiddagen om jag ska rida på banan tills sanden är tinad. Märkte upp en 60 m bana på vallen. Det brukar vara perfekt underlag när gruset är fruset. Bäst är dock att brodda först och det vill man ju vänta med så länge som möjligt.

ATTRIANA var ordentligt “ på tårna” idag. Det började med att vi flyttade trailern när hon var på väg in i stallet. När hon sen stod på stallgången var hon så nervös att hon skakade och var 7 m hög. Orsaken var att det hängde kläder på verandan utanför huset som hon såg. Stackars häst!!! Trots att hon var så skärrad var hon jättefina att rida. Men det kändes som om det inte skulle behövas så mycket för en explosion. Öronen var spetsade hela tiden och hon höll ett vakande öga på skogen. Det tog ett tag innan ryggen blev så mjuk att jag kunde sitta på henne. Vi genomförde skrittarbetet utan problem. Red bl.a. på mittlinjen och böjde hennes hals åt sidan så mycket att jag framför mig bara hade en bog. Det är en liten testövning av balansen. Hon gick helt rakt med kroppen på mittlinjen. Lika bra åt båda hållen. Gjorde likadant med sluta. I slutan till höger fick jag parera lite med vänsterbogen. Idag red jag henne på ett nytt kandar. Det är handgjort, tredelat, tunt och gjort i järn. I början reagerade hon lite på det så jag fick vara väldigt försiktig med att använda stången. Mina fjordingar har alltid tyckt om det kandaret och jag tror att Attriana också tyckte att det var ok. Det fick bli ett litet kortare pass idag eftersom vi har träning för tränare i morgon. Efter lite uppvärmning i trav och galopp red jag öppna på mittlinjerna. Tänkte mycket innerskänkel mot yttertygel och hon var kanon i höger öppna. I vänster öppna var det som vanligt lite jobbigare men gick också bra. Idag red jag galoppen på fyrkantspåret med lite tempoväxlingar. Red även öppna på mittlinjespår. Det kändes stort! Att vi klarade det.
Eftersom det blev lite mer öppna ridning idag fick hon lite liniment på bogspetsarna förutom på haserna och knäleden.

MARION är fortfarande för tjock och var extra rund idag. Jag kände på magen och undrade om det kan vara ett föl som sparkar där inne. Juvren ser ut som vanligt så det är nog bara mat. Marion har aldrig varit tjock förut så det är konstigt. Hon är inte fet för övrigt, hon har bara en för stor mage. Hon ska också vara med på träningen i morgon så jag red igenom henne. Efter vårt envishetskamp med boxdörren börjar jag ana att hon är lite envis. Därför krävde jag lite mer av henne idag. I höger varv lägger hon gärna ut vänster bog. Jag flyttade ut bakdelen några gånger så jag sen fick henne att spåra bättre. I galoppen petade jag på henne med spöt vid svansfästet för att hon skulle komma under sig mer. Det blev en jättefin galopp och även byterna blev mycket bättre. Efteråt fick hon sen stå inne i stallet och äta bara lite halm och hö med förhoppning att magen går ner lite tills i morgon.

TOBBE var också väldigt pigg idag. Nu är smekmånaden över och jag kommer att arbeta honom med i samlande rörelser. Tömkörde först i förvänd öppna och körde sen i vanlig öppna. Han har svårare att gå mot höger yttertöm. Jag fick hjälpa honom genom att gå bredvid honom. Vänster öppna blev det i alla fall. Värmde upp mest i galopp idag. Jobbade med en del övergångar till trav och nu håller han ganska bra samma tempo i övergångarna. På slutet fick han galoppera på en lite volt. Gjorde sen övergångar till galopp. Först från trav, sen skritt och till slut från halt. I höger varv överställer han gärna själv till höger och i vänster varv tar han inte gärna kontakt med höger yttertöm. Precis som i vänsteröppna. Galoppen var annars fin idag och i traven på slutet arbetade han på jättefint utan att vara springig. Det blir nog en fin dressyrponny av honom.

 

 

Fredagen den 22 oktober 2010 kl. 20:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

häst boll

 Strålande sol igen men lite kallt och fruset på marken. Körde ISABELLA på vallen med rockarden. Skrittade ca 15 min och travade sen runt vallen ca 15 min. Greta är duktig på att gå “fot” bredvid vagnen på vägen till vallen. När vi kommit ut på fältet släpper jag henne att springa fritt. Efter att ha värmt upp Isabella körde jag åttvolter med halt i mitten. Försökte att få volterna lika stora åt båda hållen. Körde sen tempoväxlingar och gick ner i en riktigt samlad trav. Ökade traven på vägen hem och lät henne trava så fort hon kunde. När jag började med dressyrjobbet sprang Greta direkt till oss och följde med bredvid vagnen. Jag tror hon läste mina tankar att när det är dressyrarbete så är det allvar. Hon hängde med utan problem även när jag körde snabbt. Undrar vem som skulle vinna och det var en tävling? Isabella var helt opåverkad inte ens svettig under selen. Hon har slutat äta av vårt hö. Vi odlar på lerjord så hö´t blir lite hårt. Av någon underlig anledning klarar hon inte att äta det. Vi som har nästan 10 ton på skullen. Ikväll var vi och köpte mjukt hö åt henne och det var smasken tyckte hon.

ATTRIANA fick gå ett pass med arbete för ryggen. Började med cavaletti och red henne sen mycket i galopp. Hon var väldigt pigg och kändes mjuk och spänstig. Formen hon fick jobba i var lite djupare än jag brukar rida. Hon blev som en liten boll och kändes väldigt kort. Men hela kroppen arbetade bra. Nu har hon nästan lättare att fatta galopp från skritt än från trav. I förlängningen blir det fina fattningar från en halvhalt i trav. Använde mig av fattningar ur bakdelsvändningar på volt. En övning som hon nu tycker är rolig. Forstsatte sen på volten och gjorde tempoväxlingar. På den plats på volten som hon brukar fatta galopp försökte jag få henne att galoppera på stället några steg. Det gick inte så bra men det kommer att gå när hon blir starkare och förstår vad hon ska göra. Vi har inte så många växlar i galopp som i trav än så länge. Gjorde även några fattningar på spåret. Nästa mål är att hon på spåret ska fatta vänster respektive höger galopp varannan gång. Nu är det fruset på ridbanan på fm. Funderar på att mäta upp en 20 * 60 meters bana på vallen i morgon.

 

Torsdagen den 21 oktober 2010 kl. 22:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

envisa leken

 
Clinicen för Rolf-Göran Bengtsson igår var mycket lyckad. Han hade ett system som han följde och som fungerade bra på alla nivåer av hästar. Han red och hoppade en häst som naturligtvis blev lika mjuk och fin som han själv rider. Sådan husse sådan häst. På eftermiddagen hade vi en föreläsning i mental träning med Plate och Tomas Fogdö. Det är alltid lika nyttigt att höra. Ingenting är omöjligt det är bara vår hjärna som hindrar oss. En kvinna med en cp skada har utbildat sig till läkare och jobbar nu på ett Stockholms sjukhus på akutmottagningen. Allt vi vill är möjligt i stort sett. Det är bara att träna mer.

Idag var det tömkörning med ATTRIANA och MARION. På Attriana använde jag sidepull. Körde förvänd öppna, skänkelvikning, sluta och öppna på fyrkantspåret. Båda hästarna utförde alla rörelser bra så det fick räcka med en långsida för varje rörelse och varv. Lät dem sen bara rulla på några minuter på volten i trav och galopp. Marion var lite loj och Attriana var väldigt pigg. Hon hade varit på helspänn i går i skogen. Trots det hade hon varit lydig och även gått förbi ett nytt älgpass utan problem. Hon blir alltid spänd efter att det varit jakt i skogen. Undrar hur de vilda djuren känner sig?

I travarbetet minskade jag volten några gånger och gjorde övergångar till skritt. Gick vidare med övergångar till galopp från trav. Tog in dem på en liten volt och gjorde övergångar från halt till galopp. Marion fick även rulla på i den lilla volten. Hon fick en rundare galopp på den lilla volten än på den stora. Det berodde på att jag har petat med pisken på korset på henne tidigare på den lilla volten. På den stora volten vet hon att jag inte kommer åt henne. Attriana har sin “tänka galopp” i vänstergaloppen. Det tar något steg innan hon fattar galoppen . Hon måste tänka hur hon ska göra först. Men det var klart helt godkänt. Gjorde sen några piaffsteg alltid på samma ställe och lät dem sen trava på i låg form varje gång. Det gick också bra. Attriana blir så stolt när hon klarat av det. Efter piaffövningen tog jag upp henne i form och jag fick fram en riktigt schwungfull trav. Hon signalerade sen själv att hon var nöjd och sökte nedåt framåt. Marion fick jag inte att slappna av lika mycket. När vi sen var inne i stallet och jag skulle leda ut Marion puttade hon upp boxdörren mot mig. Jag puttade tillbaks den. Vi höll på med den lilla envishetsleken länge. Ingen av oss gav sig, men tillslut kändes det skönt att gå segrande ur leken.

 

Onsdagen den 20 oktober 2010 kl. 22:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

hårda stigbyglar

 Igår red vi ut med ATTRIANA och MARION. Det var meningen att det skulle bli en lugn och trevlig uteritt i den strålande solen. Attriana var skärrad när hon kom ut i hagen på morgonen. Hon känner av när det jagas i skogarna även om det inte är i vår skog. Hon höll sig mellan fjordingarna. När vi sen red höll vi oss på grusvägar för säkerhets skull för att inte bli tagna för att vara älgar. Det var lite nya vägar som vi inte rider så ofta eftersom det är en bra bit att gå på asfaltsväg. Vi passerade några kossor och det räckte för att tända Attriana. Det blev många tvära kast för allt möjligt sen. Hon är så blixtsnabb att man känner sig som en snigel i jämförelse. En gång kastade hon sig runt så jag som satt på min trygga Marion fick medryttarens stigbygel rakt över smalbenet. Det gör så fruktansvärt ont och det var nog tredje gången som det hände. Jag måste köpa mjuka stigbyglar till Attriana. Jag förundras av att min medryttare aldrig ramlar av. Han har ridit många löphästar och unga fullblod och han säger själv att han hinner uppfatta signalerna så det är inga problem. Mycket imponerande! Attriana var verkligen i gasen så det blev även en del passage och piaff. Själv höll jag även på att bli påkörd av en bil som inte kunde vänta på att vi kom undan på en sidoväg. Kofångaren var bara några dm från Marions vänstra bakben. Man bör ta numret på bilen men man blir ju så paff att man inte hinner. Nästa gång ska jag försöka göra det om jag ser den bilen igen. Marion var alltså den farligaste hästen att rida ut på idag. Attriana skulle behöva ut och sträck ut lite längre sträckor med galopparbete. Eventuellt ska vi försöka åka till en galoppanläggning och rida henne på en banvall. Tyvärr har aldrig Attriana brytt sig om att hon har en trygg häst med sig. Det var därför jag slutade med att rida ut på henne. När hon är på sitt värsta humör gäller det att klara av henne. Jag är för gammal nu, har sämre balans.

Idag när jag satt upp på Attriana och skulle träna dressyr kändes hon väldigt hög, minst 1,75 m. Hon är 1,65 m. Det kändes att hon hade samlat sig och höjt ryggen igår. Det är märligt att det alltid känns dagen efter hur hästen blivit riden dagen innan. Hon hade kvar sin energi från i går men var samarbetsvillig. Red återigen på kandar och nu accepterade hon det fullt ut. Jag tänkte styrketräning idag. Började redan i skrittarbetet med att rida henne i böjning (öppna och sluta samtidigt). Till vänster var det inga som helst problem men till höger var det lite jobbigare. Med lite övertalning gick det bra åt det hållet också. Jag gjorde då övergångar till skritt med bibehållen böjning. Det är en bra övning för de kan inte fuska, bakbenen måste vara med och det yttre frambenet måste ta en längre väg. Vänster bakben är som vanligt lite svårare att få kontakt med. I förlängningen gjorde jag sen bakdelsvändningar ur böjningen. I trav gjorde jag samma övning och det gick också bra. I vänster varv gjorde jag övergångar till skritt men i höger varv lät jag henne bara rulla på och nöjde mig med det. Böjningar är en jättebra övning för rakriktning. Så småningom ska jag göra övningen i galopp och då får jag piruettgalopp.

I galoppen red jag förvänd galopp på en liten serpentinbåge. Det fungerar utan problem så jag försökte även att rida ett helt varv på volten. Hon klarade bara ett halvt varv så det kommer vi att träna lite mer på. Avslutade galopparbetet med att rida på en stor åttvolt med galoppfattningar vid X från skritt. Det gick väldigt bra men nu började hon bli lite för laddad så jag lade ner henne och avslutade. Det är en stor ära för mig att få äga och rida denna fantastiska häst och nu känns det som om hon kan gå hur långt som helst.

ISABELLA, Greta och jag hade en underbar körtur på vallen som nu är betesputsad. Jag körde runt vallen några gånger och avslutade med lite åttvolter.

På tisdag ska jag på den årliga obligatoriska fortbildningskursen för C- tränarlicensen. Det blir clinic för Rolf-Göran Bengtsson och mental träning på eftermiddagen. Nästan 180 tränare kommer att deltaga.

 

Söndagen den 17 oktober 2010 kl. 22:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

tömkörning i sluta

 Ikväll var jag upp till ridhuset och tömkörde Tobbe. Han har skött sig bra på de sista hoppträningarna, skönt! Ikväll hade jag som målsättning att han skulle lära sig att gå i sluta. Förvänd öppna kan han nu utan problem och från den är det lätt att även köra i sluta. Det är bara att ställa om hästen inåt. Han blev lite laddad i vänster sluta men det gick annars väldigt bra. Han fick också galoppera på en liten volt. I trav fick han mer krav på sig att arbeta i rätt form även i höger varv. Halvhalterna tar han väldigt fint och lyssnar mycket på vad jag vill och på rösten. Avsaktningarna från galopp till trav var bra idag.

 

Fredagen den 15 oktober 2010 kl. 23:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

ryggning på volt

 Minusgrader idag på morgonen, prr! Måste byta ut mina sommarhandskar, det var kallt om fingrarna. ATTRIANA var lite på tårna direkt när jag tog ut henne från stallet. Det var inte konstigt att hon blev lite upprörd igår. En sälg hade blåst ner inte långt från ridbanan. Det var nog då som fjordingarna hade blivit rädda och sprungit. Idag fick de stå inne i stallet medan jag red. Under skrittpromenaden, innan vi går till ridbanan, passerar vi en hage med får. Ock! De var farliga idag. Det fungerar bra att sänka Attrianas huvud, hon lugnar ner sig direkt. Men benen var snabba och pigga märkte jag. Nu var det lite fruset på ridbanan på vissa ställen så jag fick hålla till på den halvan mot skogen där hon var rädd igår. Så, det blev en liten utmaning att få henne lugn just där. Det gick bra att genomföra skrittprogrammet. Idag red jag lite tempoväxlingar i skritt. Avslutade med ökningar på diagonalen. Attriana tände då till igen men jag avledde henne med förvänd öppna. Ja det behövs inte så mycket för att locka fram något i henne, men det är också därför hon kan bli riktigt bra. Ett av målen vi haft är galoppfattning från skritt och samlad galopp. Det har vi uppnått nu. Efter lite arbete i trav jobbade jag med galoppen på en mindre volt där banan var tinad. Det fungerade bra åt båda hållen så jag gick in på den övning som jag slutade med igår; galoppfattningar från stora bakdelsvändningar på en volt. Fattningen till höger föreslog hon att vi skulle ta från halt. Jag följde med i den leken och det blev en fantastisk galopp. Vi gjorde om det flera gånger och det blev lika bra varje gång. Fattningar från skritt till vänster galopp blev också bra men volten blir större och jag får se till att hon vänder för ytterhjälperna i varje språng. Hon verkade otroligt stolt och lycklig över att ha klarat av övningen.

MARION fick gå ett rätt tufft pass idag. Magen har blivit mindre men kan minska lite till. Brukar prata om att man ska kunna rygga på en volt. Det var länge sedan jag provade själv, så det gjorde vi idag. Ryggade en volt i höger varv och jag lyckades få den alldeles rund, kul! Det kändes bra i skrittarbetet, hon var mjuk och fin. I traven kändes hon lätt i fram och i galoppen var hon lite rörligare än hon varit den sista tiden. Det är löshoppningen i onsdags som åstadkommit det och att jag måste vara mycket lätt på handen. Red på volten, minskade den i sluta och ökade den i skänkelvikning. Gjorde en del övergångar från skritt till galopp på spåret. Red sen serpentiner som igår, med förvänd galopp. Isabella var bättre på det. Gjorde sen galoppombyten i serpentinerna på mittlinjen. Även i bytena är Isabella bättre. Vi fick bara till något korrekt byte. Provade att rida några byten i sluta på diagonalen. Återgick sen att rida ökningar och minskningar på volten och nu var galoppen lite rundare. När jag stretchade Marion efteråt var hon väldigt rörlig i bakbenen. De kom nästan ända fram till framhovarna. Hon blev lite svettig men verkade också nöjd.

 

Fredagen den 15 oktober 2010 kl. 16:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

vardagsidyll i hagen

 Hästarna fick vara ute i hagen ett tag på förmiddagen innan jag red. Det såg så mysigt ut. I solskenet låg Isabella och sov medan Attriana stod och vaktade. Jag kunde sätta mig bredvid Isabella och prata lite med henne. Då passade Attriana på att gå på toaletten en bit bort. Vardagsidyll i hagen!

Det var lite ovisst hur det skulle gå med ridningen idag eftersom det nästan var storm i byarna. ATTRIANA var dock lugn när jag ledde hem henne till stallet. I början gick det bra att rida. Vi genomförde ett fint skrittprogram med små serpentiner över mittlinjen, korta skänkelvikningar, öppna på mittlinjerna och sluta på diagonalen. I högerslutan fick jag be henne ta i lite mer. Ryggningen till häst hoppade jag över idag. I och med att jag böjer henne innan jag stiger upp får hon alltid rygga ett 10-tal steg. Meningen med ridningen idag var bara lösgörande arbete. Så efter att ha värmt upp henne i trav och galopp red jag förvänd öppna i trav längs med staketet. Red några serpentiner och skänkelvikningar. Var lite osäker vad jag skulle hitta på i galopp. Jag fattade höger galopp på mittvolten och den fattningen var fantastisk. Precis som det ska vara. Jag tänkte galopp och fick genast kontakt med hennes vänstra bakben. Var tvungen att prova några gånger till från skritt och det var lika bra varenda gång. Då måste jag ju prova vänsterfattningarna också och även de har blivit betydligt bättre. Det slutade med att jag red fattningar från en liten volt tillbaka på mittvolten och fattade galopp från skritt, varannan gång vänster och varannan gång höger. Hon kände genast igen övningen och blev väldigt stolt att hon klarade av den. Men hon blev också lite väl tänd. Blåsten hjälpte till, fjordingarna blev rädda i hagen bredvid och hon blåste upp sig och började småbocka. Då blir matte lite osäker så jag bara avslutade henne. Det kommer nog en dag när jag kan hantera hennes spänning och få tillbaka lösgjordheten. Hon var på helspänn och jag hade fullt sjå med att leda henne till stallet.

Det kändes inte roligt att köra en sådan här dag så jag red dressyr med ISABELLA. Hon tyckte att det var jätteroligt. Vi lekte med lite svårare rörelser. Red serpentiner, tre bågar med förvänd galopp. Red sedan på spåret, fem steg vänstergalopp, fem steg trav, fem steg högergalopp etc. Gick sen över till tre steg etc. med skritt mellan galopperna. Slutligen tre steg och halt emellan. Sen gick jag tillbaks till serpentinerna och gjorde byten vid medellinjen, Det har aldrig blivit så bra byten tidigare. Där ser man vad det är viktigt med förberedelser för en svårare övning. Att rida serpentiner med förvänd galopp och få dem jämna är svårt. Det gick utmärkt i vänster galopp men det blev lite kantigt i höger galopp där hon är svagare. Så bytet till vänster blev också det bästa.

 

Torsdagen den 14 oktober 2010 kl. 23:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

happ

 Efter två dagar med arbete för min del och vila/skogspromenad för hästarna var det åter dags för schemalagda aktiviteter. Idag var det löshoppning med ATTRIANA och MARION. Jag började med Attriana som fick värma upp sig på banan i ca 20 min med trav och galopp utan hinder utlagda. Hon är lugnare så. Idag satt jag bara upp ett hinder. Började med ett kryss och lade sen upp ribban rakt över tunnorna. Hästarna fick hoppa ca 30 språng i galopp. På slutet låg hindret på 90 cm. Marion värmde upp med bommar på banan som hon skickligt stegade in emellan. De hoppade, verkade glada och jag fick sladda ridbanan efteråt.

Man lär sig alltid något varje dag det är därför jag vill förmedla mina upptäckter med en blogg. Idag lärde jag mig att det dammar enormt mycket när man borstar en häst. Jag såg det eftersom solens strålar låg in mot stallet och det yrde damm och häst hår runt oss trots att hästarna inte hade rullat sig. Inte speciellt nyttigt att få i lungorna. När jag stod med långpiskan och dirigerade hästarna med rösten tänkte jag tillbaks på alla somrar som jag jobbat med hästarna i Furuvik. Vi hade bland annat fjordingar som fick trava runt på en cirkel tre varv med varje barn. Vi stod i mitten med en långpiska. En häst blev halt ibland av olika anledningar. En gång upptäckte vi att det låg en nål i manegen. När vi tog bort den gick hältan över. Han var rädd för att trampa på den och visade oss det med hälta. Hästar är kloka djur men det gäller att lyssna vad de har att säga. Orden jag använder kommer från cirkusen som vi hade i Furuviksparken. Happ betyder galopp och changer betyder byt varv. De är bra ord som hästarna lyssnar till. Ett kort och energirikt ord och ett litet långsammare och lugnare ord.

 

Onsdagen den 13 oktober 2010 kl. 23:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attriana med kandar

 Ännu en härlig höstdag med torrt väder och ingen lera i hagen. Red ATTRIANA på banan i morse. Det fick bli ett lösgörande pass efter träningen igår. I ock med det passade jag på att sätta på ett kandar. Jag har ridit henne med kandar några gånger mest för att vänja henne vid det. Kandaret ligger mest i munnen för att hon ska lära sig att tycka om det. När man rider med kandar ska händerna vara ännu mer stilla än vanligt. Det är också viktigt att handen aldrig går bakåt. Har man armbågarna efter sidan på kroppen så har man kontroll på att handen inte går bakåt. Red henne först med helt långa tyglar. Blev faktiskt lite förvånad så lätt det var att göra alla rörelser utan tyglar. Red på mittlinjer öppna och på diagonalen sluta. Skänkelvikning på volt gick också bra och man fick nästan ännu bättre känsla av att känna av rygghalvorna. I trav gjorde jag några vändningar med neckreining för att hon skulle känna sig bekväm. Hon sökte sig så småningom fram till bettet och jag hade en fjäderlätt kontakt med hennes mun. Gjorde en del övergångar och små tempoväxlingar. I går på träningen hade vi galopperat på mindre volter och jag kunde inte låta bli att prova idag också. Höger galopp fattar hon nu så fint från skritt och det är inte så svårt att ligga kvar på en 12 m volt. Vänster galopp fattar vi från trav än så länge men även den volten blev ca 12 m. Till höger blir den rund och fin men till vänster är den lite kantig än så länge. Jag måste hela tiden passa att vänster bog ska till höger. Annars faller hon in till vänster men flyttar ut mig åt höger. Jag måste vända med ytterhjälper och akta mig för att ta i innertygeln. I övrigt kändes hon helt underbar att rida och hon tycks gilla kandaret.

ISABELLA körde jag en tur med på småvägarna. Skrittade en hel del och när jag bad om trav drog hon iväg så att jag fick hejda henne. Öronen var spetsade framåt hela tiden. Det är alltid en fröjd att köra en så fin och pigg häst och man kan sitta och njuta av färgprakten på träden. Körde bara rakt fram och det blev ett avkopplade pass.

Tömkörde TOBBE som varit lite busig på hoppningen igen. Han har flyttat till ett nytt stall och vi var i ett för honom nytt ridhus. Det går hästar alldeles utanför som han hörde och var lite spänd. Jag fokuserade åter på att få honom att slappna av efter galopp. Fick ta tag i honom några gånger för att sen bara kunna använda rösten. På slutet var han riktigt avspänd, slappnade av och sökte sig själv i låg form. Nästa pass ska jag koncentrera mig på att han ska söka sig framåt neråt lite tidigare. Den lilla B-ponny hade hoppat en oxer på 1,10 m på sista hoppträningen. Visst har han kapacitet men han kan plötsligt vägra på lättare hinder som han hoppat tidigare. Vi förstår inte varför????

 

Söndagen den 10 oktober 2010 kl. 22:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

enl. TR

 Enligt TR är dressyren till för att få hästen lydig och angenäm att rida. Det är precis det jag tänkte på när jag red MARION på stubbåkern i morgondimman. Tog först en tur i alla gångarter runt fälten. Arbetade henne sedan i galopp, på cirklar, förvänd galopp och på hemvägen i en mycket kort galopp på rakt spår. Red skolorna och gjorde galoppombyten från en sluta till den andra. Det gick lättast från höger galopp till vänster. Hon höll ett jämt tempo utan att jag höll i henne och hon jobbade verkligen. Själv satt jag mest och njöt! Hon är så snäll och samarbetsvillig min lilla Marion. Hon är t. o. m. rumsren. Hon går fortfarande i “bantarhagen” och har en egen utebox att gå in i. I den är det alltid rent. Det verkar som om hon inte kissar inne på natten i sin vanliga box heller. Det är så torrt och fint. När jag ropar in dem till natten går hon alltid på toaletten innan hon går in. Hon har alltid varit så här renlig sen hon var föl. Det är hennes personlighet inget jag försökt lära henne.

Träningen med ATTRIANA gick väldigt bra. Det verkar som om alla hästar är pigga nu och även hon. När jag skulle ta in henne från hagen var det galopp i full karriär fram och tillbaks. Lite obehagligt tyckte hon att det var för hon gnäggade och muttrade samtidigt. Hon blev lugn i stallet och hon var ju ordenligt uppvärmd när jag skulle rida. Red igenom henne i skänkelvikningar och skolor på mittlinjerna. Red även en tvär skänkelvikning längs medellinjen. Det var inte alls så svårt som jag trodde att det skulle vara. Träningen började med några tvära skänkelvikningar i trav. Det gick lika bra åt båda hållen. Tränade sen på att rida upp på medellinjen och göra halt. Jag blev lite fast på högertygeln men det gick ju att ändra på. Jag skulle även hålla om henne mer med skänklarna och rama in henne. Typiskt sånt här som man inte märker själv att man gör. På volten i trav fick jag först ta upp henne i en aktiv trav. Minskade sen tempot ordentligt men behöll aktiviteten i henne. Från det tempot gjorde jag galoppfattningar som blev väldigt fina. Avbrotten blir inte lika bra än men jag kommer att träna på att hon ska sitta mer i avbrotten. Det här kommer att göra henne stark. Min tränare påpekade att Attriana utvecklat sin hals mycket på senare tid och det är ju ett gott tecken.

 

Lördagen den 9 oktober 2010 kl. 23:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

20 steg nästa, steg......

 Vi började med mental träning i morse när jag lät ATTRIANA titta på ett träd som blivit nedsågat på tomten i morse. Hon är alltid nyfiken när det är något nytt som hänt i omgivningen. Gick sen ner på ridbanan och började dagens dressyrpass. Först med långa skänkelvikningar på diagonalen. Red böjd öppna på kvartslinjen och sluta på diagonallinjen. Sluta till höger blev inte bra så jag gjorde den efter staketet och gick sen in på diagonalen igen och då fungerade det. Ryggade i tre etapper först med 5 steg, 10 steg och sen hela 20 steg. Nästa steg är att rygga henne på volt. I trav ville hon gärna göra ökningar på diagonalerna som på tävlingen i söndags. Men jag föreslog skänkelvikningar där i stället och det gick hon med på. Hon var väldigt pigg idag och inte så lättriden. Traven blev ibland springig och hon var snabb på att flytta sig åt håll hon inte skulle flytta sig. Galoppen var desto finare. Red en del övergångar från trav till galopp och nu behåller hon formen bättre i fattningarna. Minskade galoppvolten, fick hålla henne rätt rak för att hon skulle orka. Det gick bra i båda galopperna. Det märks att jag börjat få tillbaks mina magmuskler. Jag har börjat träna styrketräning och det ger resultat på ridningen. Nu kan jag äntligen sitta riktigt i galoppen och då kan jag också stötta Attriana med balansen. I morgon ska vi ha träning för min tränare igen. Kul!!!
Marion fick vila idag. Det var dags att åka till stugan och ta upp båten för säsongen.

 

Fredagen den 8 oktober 2010 kl. 23:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

spädbarnstår

 Måndag - tisdag och onsdag har jag jobbat och kommit hem sent på kvällarna så denna veckas schema blir spräckt. Hästarna har varit ute med sina medryttare på skogspromenader eller galopperat på stubbåkrar.

Idag var det ruskväder med blåst och regn så jag red dressyr med ISABELLA i stället för att köra. Vi var ute på en stubbåker och hon var verkligen taggad. Det var som att rida henne när hon var ung och väldigt busig. Hon kunde rätt som det var sätta full fart och samtidigt bocka. Som tur var åkte jag aldrig av. Jag lärde mig en viktig sak och det var att när hon bockade så försökte jag hålla fast mig med tårna. Det är en spädbarnsreflex. Det gjorde att jag fick sämre balans i stigbyglarna. När jag tänkte på att spreta med tårna som sjömännen gör för att hålla balansen på en rullande båt gick det bättre. Det gick även bättre att åka nedför backar med längdåkningsskidorna när jag spretade med tårna och fick en stadigare balans. Alltså man lär sig att åka längdåkningsskidor av bockande hästar.

Som tur var började Isabella koncentrera sig på arbetet i stället för att busa idag. Red många stora volter i låg form. Red sen åttvolter och gjorde cirklarna mindre och mindre. Vi gjorde dem så små att det till slut blev fyrtaktsgalopp när hon inte orkade längre. Roligt hade vi och det hade även lilla Greta som sprang med och gjorde samma sak som oss.

Med MARION och ATTRIANA red vi ut och travade på en fin grusväg som var mjuk och fin. Men innan vi kom ut höll det på att gå illa. Min medryttare kom med trasiga jeans och en tröja. Det såg väldigt kallt ut så jag lånade honom en stor gul regnrock. När han satt upp på Attriana blev hon förskräckt. Hon fick panik och började jazza omkring och skjuta rygg. Jag lyckades från min häst mata henne med lite godis och till slut accepterade hon regnkappan. Men osäkerheten blommade upp lite då och då under ridturen. Oj! Vad jag är imponerad och glad över min säkra medryttare som alltid behåller sitt lugn i alla situationer. Han betyder så mycket för Attriana.

 

Torsdagen den 7 oktober 2010 kl. 22:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

vår första tävlingsstart

 Idag har vi genomfört vår första dressyrtävling, ATTRIANA och jag. Hon var så otroligt duktig. Hon var vaken men höll sig i skinnet. När det kom in nya hästar på framridningsbanan hade hon direkt åsikter om hon tyckte om dem eller inte? Hon kändes fin på framridningen, galoppfattningarna gick galant. Det gick också bra att jobba igenom henne i skritt som vanligt. I högervolten lade hon in bakdelen lite så jag red henne i förvänd sluta tills hon spårade. Innan jag skulle in på banan satt jag energi i henne genom att galoppera. Jag ställde upp i två LC. I det första programmet fick vi 59,6 %. Jag gjorde några ryttarmissar, som att inte hälsa på domaren. I det andra programmet fick hon syn på sin kompis Ginger som kom till tävlingsplatsen. Hon stannade och gnäggade åt sin kompis, hon blev så glad att se henne. Sen var det lite svårt att få kontakt med henne. Det blev 49 % tror jag. Huvudsaken var att hon var road av att vara på tävlingsplatsen och sen att det blev lite okoncentration gör ingenting. Det var heller inte något problem med att hon skulle flytta bakdelen lite hit och dit. Vi fick flera 7:or och även en 8:a på en travvolt. Det blev 6:or på galoppfattningarna, så jag är väldigt nöjd.

Tömkörde TOBBE efter att han fått springa lös på banan. Fortsatte att jobba med många övergångar och att han ska korta sig. Även i galoppen börjar han söka sig till bettet lite bättre. Efter alla övergångar kom han igång med aktivare trav och såg riktigt fin ut.

MARION var ute och galopperade på stubbåkrar med sin Anna.

 

Söndagen den 3 oktober 2010 kl. 21:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

8 m volt i förvänd galopp

 Det kändes som det var länge sedan jag red dressyr med ISABELLA, men idag var det dags. Jättekul! Hon kändes väldigt fin och var pigg. Red alla rörelser men red dem inte så långa sträckor. Började i skritt med att känna efter att hon kunde sänka rygghalvorna och mjukna i sidorna, d v s skänkelvikning på volt. Skolorna red jag på fria spår. Red några bakdelsvändningar för att samla henne. Galopperade igång henne. När jag löshoppade henne sist märkte jag att hon själv föredrog att mjuka upp sig i galopp hellre än i trav. Innan jag började ge hästarna nypon var hon alltid väldigt stel i början på ett träningspass, även när hon var yngre. Då använde jag mig av galopparbetet som uppvärmning. Hon var mycket mjuk och fin i galoppen idag så jag red mest i galopp. Red en del tempoväxlingar och förvänd galopp. Vi klarade 10 m volter i förvänd höger galopp men volten fick bli lite större i vänster förvänd galopp. För att kunna rida en galopp - piruett bör man kunna klara en 8 m volt i förvänd galopp. Gjorde några galoppfattningar från bakdelsvändningar. Det brukar hon tycka är roligt. Roligt hade också vovven lilla Greta som sprang med hela tiden utom när jag kom till galoppfattningarna från bakdelsvändningarna. Då gick hon och la sig och tittade på. Efter avslutat pass hoppade Greta upp mot mig och var så lycklig och nöjd. Hon är verkligen en härlig hund, alltid jätteglad och med massor av spring i benen. Nu har jag nog fått en idé till dressyrfestivalen nästa år. En pax de Dux häst och hund!

ATTRIANA tog vi med till morgondagens tävlingsplats. Hon fick vara med när vi byggde upp dressyrbanan. Hon uppförde sig bra förutom när det kom en traktor. Min medryttare red henne i ett lösgörande pass. Sen stod hon ock iakttog allt. Som vanligt stod hon still i trailern utom när vi närmade oss gården. Det låter som hon håller på att riva hela trailern. Hon skrämmer upp sig själv och ser rädd ut på ögonen. Hon river upp spån så det blir alldeles dammigt inne hos henne. Det är nästan så man inte har lust att åka med henne när hon beter sig så här. Hon började med det en gång när jag inte körde direkt hem utan stannade till hos grannen först. Innan dess stod hon alltid still hela tiden. Ibland förstår man dem inte. Nu ska jag ut och knoppa man. Hoppas att de sitter kvar tills i morgon.

 

Lördagen den 2 oktober 2010 kl. 23:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nöjda hästögon

 

Fredag

Vilken fantastiskt vacker morgon, frost i gräset och strålande sol på de mångfärgade träden. Började ATTRIANAS ridpass med att rida fyrkanter och trekanter med neckreining. Var nog lite inspirerad av reining från ryttar-VM som jag tittade på igår. S k barockridning och westernridning är lika i många avseende. Man använder skarpa bett men rider med långa tyglar. Man rider med enhandsfattning och lägger tyglarna mot halsen för olika kommandon. I barockridningen läggs tyglarna mot innersidan av halsen i sluta och på yttersidan av halsen i öppna. Annars använder man mycket vikthjälper. Jag tycker inte om de skarpa betten och jag tror inte en sekund på att de aldrig används. Det var inte roligt att se westernhästarna när de stod still och skulle vara lugna. De såg inte glada och lugna ut. De såg maktlösa och ledsna ut! En fara med den sporten är nog de stora penningpriserna. Men jag tror att det lockar publiken för det är lätt att bedöma ekipagen och det är korta fartfyllda pass till skillnad från vanlig dressyr.

Målet med Attrianas träning idag var programridning. Efter skrittarbetet fick hon trava och galoppera en del. Började sen att rida serpentinerna i trav med några steg i skritt på medellinjen. Det är viktigt att visa upp fina steg i mellanskritt, inte så lätt! Nu vet jag varför det är så svårt att fatta vänster galopp i programmet. I föregående varv har hon gjort en ökning på diagonalen på samma ställe där hon ska fatta galopp. Det gör att hon är väldigt laddad just där. Det blev piaff, fel galopp och massa bocksprång när jag bad om en galoppfattning. När jag red programmet en andra gång ville hon inte ens gå rakt i skritt på diagonalen (hon vill hålla sig ifrån platsen där hon ska fatta vänstergalopp) Hon är verkligen superkänslig. Nu löser jag problemet genom att vänta med att fatta galoppen tills vi kommer till volten istället. Det är hon tryggare med. Vi förlorar några poäng men det gör ingenting. Det här problemet kommer att lösa sig med tiden. Huvudsaken är att hon håller sig lugn. Nu har jag kommit på varför hon fått mugg. Hon har gått i en hage med högt gräs i några dagar. Jag hade glömt bort att det kan orsaka mugg. Nu får det bli vanliga hagen igen.

MARION fick galoppera en hel del. Red olika storlekar på volter och i olika tempon. Lekte lite western med henne också. Jag var på kurs med Marion i westernridning för många år sedan. Vi satt länge på hästarna. Hon tröttnade och lade sig plötsligt ner på ridbanan. Hästen försvann under mig och jag stod plötsligt med fötterna på marken. Som tur var fick jag upp henne innan sadeln blev förstörd. Efter det fick hon för vana att lägga sig ner när hon kom till nya ridbanor. Som tur var gick det över. Andra övningar var roliga och vi lekte lite western hemma ett tag. I dag galopperade jag henne på diagonalen och gjorde stopp genom att skjuta fram hälarna. Det fungerar faktiskt! Hon tvärnitar! Ock blir väldigt pigg av det. Det blir full fart på diagonalen. När jag sen återgick till att rida små volter med korta steg i galopp gick det riktigt bra.

TOBBE tömkörde jag. Idag skulle han jobba ett litet tuffare pass. Började med att mjuka upp hans rygg med cavaletti först i skritt och sen i trav. Han fick även trava på lite åttvolter i lugn trav. Längs med fyrkantspåret körde jag sen skänkelvikning och förvänd öppna. Förberedde honom för det samlande arbetet med tre steg skritt halt etc. Gick sen till väldigt samlad skritt och sen väldigt samlad trav. Jag kunde med lätthet gå efter honom nu. Avslutade på volten i trav och galopp. Det märktes på honom att han hade fått jobba och han verkade mycket nöjd.

TITTA ALLTID PÅ HÄSTENS ÖGON EFTER ETT TRÄNINGSPASS! DE SKA SE NÖJDA UT!

 

Lördagen den 2 oktober 2010 kl. 23:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Recept mot mugg

Torsdag

Det var med bävan och nervositet jag körde in ATTRIANA till Ultuna i morse för att kolla upp hennes svullna vänstra framben. Skulle det vara en trasig sena och med det vila i ett år eller var det på grund av muggen som hon är svullen. Det har varit några nervösa dagar innan. Men dess bättre var det muggen som orsakade svullnaden. Jag undrade hur hon plötsligt kunde fått så mycket mugg? Veterinären skrattade och sa att det var väldigt lite mugg. Men hon är känslig. Jag longerade henne i alla gångarter på ett märkligt underlag i deras nya ridhus. Vi fick springa med henne på stallgången efter böjprov och de kände på ryggen. Det var roligt att få se en sådan frisk och fin häst sa de. Helt underbart! Så nu blir det hårdkörning igen. Ock! Kanske tyvärr tävlingsdags på söndag. Redan i eftermiddags red jag henne och red igenom dressyrprogrammet. Det gick ovanligt hyfsat. Vilken skillnad det blev när jag följde med i skritten efter den ökade skritten på diagonalen. Två av tre gånger lyckades jag få fina galoppfattningar i vänster galopp. Jag måste placera bakbenen precis rätt. Nu när jag vet att det inte är något fel känns det bättre. Det som inte fungerade så bra var sluta på mittlinjen till höger. Ingenting jag bråkar om inför en tävling. Nu är det bara tävlingsrörelserna som är viktiga. Att rida igenom programmet många gånger är bättre än att bara träna enstaka vägar. Det är hemma man kan korrigera hästen. När man rider Grand Prix måste man träna igenom programmet många gånger för allt händer så snabbt. Det är alltså lika bra att börja göra så i de lätta programmen.

Jag har haft min lilla vovve Greta med mig på uteturer två dagar i rad. I går var jag på uteritt med MARION och idag körde jag ISABELLA på stubbåkern. Greta är så duktig och tycker att det är roligt. Vi har passerat både kor och får utan att hon reagerat på dem utan hon bara följer oss.

RECEPT PÅ MUGGBEHANDLING ENL. SLU

STRYK PÅ SALICYLSYRASALVA
LÅT VERKA CA 15 MIN
TVÄTTA RENT MED HiBiSCRUB
TRE GÅNGER I VECKAN

 

Lördagen den 2 oktober 2010 kl. 23:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

(Ingen rubrik)

 

Lördagen den 2 oktober 2010 kl. 00:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.