Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

mugg eller senskada?

 Igår skrittade vi ut med ATTRIANA och MARION. Det var en underbar höstdag och vi var ute över en timme. Vi red på asfalt, gräs, grus och på en mjuk stig i skogen.

Idag var det träningsdag. På förmiddagen kom TOBBE. Han fick först springa lös på ridbanan och då lärde jag mig något nytt; hur man tränar in galoppombyte på galoppörer. Man låter hästen galoppera i en åtta och den ska då byta själv på ett naturligt sätt. En tilltalande tanke. Tobbe bytte rätt ibland men det blev också ofta korsgalopp. Även förvänd galopp blev det ibland. Ska bli roligt och testa övningen på någon av mina hästar. Därefter tömkörde jag honom. Började med förvänd öppna. Jag hade tänkt att bara gå en långsida, vända och sen tömköra åt andra hållet. Tobbe var så självsäker och skrittade på. Det syntes på honom att han visste att vi skulle fortsätta och gå tre långsidor som jag gjort förut. Så, vem har hjärta att inte låta honom få rätt. Jobbade sen på volten med att få honom att komma ner i lugn trav efter galoppen. Lät honom först sakta av till skritt några gånger. När det fungerade saktade han av fint även till trav. Han gör stora framsteg vid varje pass.

På träningen var jag först lite skeptisk eftersom ATTRIANA reagerade på vänster fram. Jag fortsatte att rida lite och det gick över. Sedan ett par dagar tillbaks har hon mugg i vänster karled i fram. Jag funderade på om det var det som gjorde henne stel. Min tränare arbetar hos en veterinär så jag tänkte att jag överlåter till henne att bedöma om det går att rida. Hon kände igenom henne bland annat på bogarna. Hon böjde henne även på vänster fram men det blev ingen reaktion. Bara efter att ha stått stilla blev hon stel igen. Min tränare kunde inte se någon hälta sen. Vi tränade på LC programmet. Hon stannade igen i hörnet efter skritten på diagonalen. Jag satt inte med i skrittrörelsen, det var förmodligen det som Attriana hade reagerat på. Tur att man har någon som ser vilka misstag man gör. Efter träningspasset hade jag bokat tid med min hovslagare som snart är klar veterinär. Han kände igenom henne och sa att hon var kändes fin i haserna som jag varit orolig för. Men han var orolig för senan i vänster fram. Nu känns det väldigt bra att åka in och ultraljuda henne på torsdag så får vi se. Hon får nu vila tills på torsdag.

ISABELLA var också med på träningen med sin medryttare och hon hade varit fantastisk sa tränaren. Men, det visste vi ju redan förut. MARION klippte jag idag igen. Det gick bra att klippa med tjära i pälsen. Hade på mycket olja på skären. Hon njöt verkligen. Fjordingarna vår vila i morgon och på tisdag rids de ut som vanligt.

 

Söndagen den 26 september 2010 kl. 22:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Träd som faller

 I morse när jag gick ut för att rida var det ett väldigt oväsen. Det visade sig att en skogsmaskin höll på att avverka skog bakom vårt hus. Trots det skötte sig ATTRIANA alldeles utmärkt. Hon var så koncentrerad på träningen att hon inte ens reagerade när stora träd föll 100 meter ifrån henne. Det märks att hon mognat och ser seriöst på träningen. Började i skritt på volten idag. Red, öppna, förvänd öppna, sluta och flyttade ut bakdelen. Ute på spåret gjorde vi några fina ryggningar. Red sedan hela serien på volten i trav. Fockusen idag var att hon skulle reagera snabbt på mina hjälper. Red samma serie med MARION men hon fick gå kvar lägre i skolorna. Hon är mycket snabbare i sin rektion på hjälperna, (trots att hon är en fjording).

I galoppen red jag tempoväxlingar med Attriana. I övergången till trav minskade hon själv ner galoppen till en riktigt samlad galopp, speciellt från höger galopp. Hon är fortfarande lite ovillig till att galoppera på volt i vänster galopp. Red sedan LC programmet. Hon kände igen det direkt och öronen var spetsade hela tiden. Programridningen gick så där. Vi var nog båda lite spända. När jag skulle korta tyglarna efter den fria skritten på diagonalen började hon trampa och vi kom ingenstans. Det måste ha berott på spändhet, från mig eller från henne? Vad jag annars noterade var att jag fick vara väldigt lätt på handen annars började hon svinga bakdelen lite hit och dit som hon gjorde när hon tävlade. Jag har anmält mig till KM den 3 oktober. Det blir nog ingen succé. Jag har inte tävlat på ett år och är ringrostig. Min nervositet kommer nog tyvärr att överföras till henne. För ett år sen vann jag faktiskt KM på Marion. Det var riktigt roligt och det fick bli Marions sista tävling.

Efter skrittarbetet med Marion red jag henne lite friskare än vanligt. Hon hade varit för samlad när jag tömkörde henne i förrgår. Det löste upp en del knutar och hon kändes fin. Arbetade mycket i galopp eftersom jag vill arbeta bort hennes gräsmage. Hon har kliat sig mot träden och har kåda på hela halsen, så hon är inte så vacker. Mitt dilemma är att jag måste klippa henne men jag är oroligt för att förstöra skären i klippmaskinen med all kåda. Det är tur att hon har tävlat klart.

 

Fredagen den 24 september 2010 kl. 23:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dino är död

 I måndags och i tisdags var det uteritter för alla tre hästarna. De hade varit pigga och glada. Speciellt ATTRIANA som varit lite väl busig men min duktiga medryttare satt kvar även den här gången. Attriana hade bland annat plötsligt kastat sig rakt upp i luften. Det var inte första gången. Det kommer väldigt oväntat och vi har inte kunnat förstå vad som orsakar det hela. Eventuellt är det hennes sätt att träna sitt flyktbeteende.

Onsdagen började med sorg. DINO, vår lilla kattfröken. hade somnat in i sin korg över natten. Det var inte oväntat. Hon har en längre tid varit senil och döv. I tisdags kväll åt hon som vanligt och kurrade när man klappade henne. Hennes bror Tigge har pysslat om henne och tvättat henne varje dag. Han sov med henne i korgen de sista veckorna. Dino fick ett bra liv och en bra död. Hon var nästan fyllda 20 år. Tigge är lika gammal och vi får hoppas att han kan hänga med ett tag till. Han är i alla fall ute med oss hela dagarna. Han ser lite trött ut men kan fortfarande fånga möss.

På förmiddagen tömkörde jag ATTRIANA och MARION. De fick göra i stort sett samma saker. Efter den obligatoriska promenaden runt trädgården skrittade jag dem över cavaletti med olika avstånd mellan bommarna. Travade dem sen sakta på en volt och sedan över cavalettibommarna igen. Därefter gick jag in på ridbanan och de fick skritta längs spåret i förvänd öppna, sluta, skänkelvikning och öppna. Sen arbetade jag dem med övergångar från galopp - trav på stora mittvolten. Minskade ner volten till en 10 m volt och gjorde övergångar från trav - skritt. Övergick sedan till galopp - skritt och galopp - halt. Med Attriana koncentrerade jag mig bara på övergångarna. Marion lät jag galoppera några varv på den lilla volten. Marion fick också arbeta lite i piaff. Båda hästarna var nöjda och belåtna när jag släppte ut dem på stora volten. De sänkte sig ner och frustade.

I dag red jag ATTRIANA på ridbanan. Det fick bli mest lösgörande övningar. I skritten tränade jag på att länga hennes steg på diagonalen. Satt på bakre delen av sittben och skänklade henne med min fötter i takt med att hon lyfte bakbenen. Idag red jag alla rörelser i skittarbetet som jag gjorde i gårdagens tömkörning. Efter uppvärmning i trav och galopp red jag henne i förvänd öppna i trav längs långsidorna och i förvänd galopp med små bågar efter långsidorna. Av någon anledning tycker hon förvänd galopp är roligt. Red några kortare sträckor i skolorna. En rolig episod uppstod när jag vid ett tillfälle hade gjort halt och rörde lite på betten. Då ryggade hon direkt. Rakt och fint men efter ca 10 steg blir hon för hög i formen. Det var duktigt gjort av henne för jag hade glömt bort att vi skulle jobba med ryggning. Det är den “godisövning” jag lägger fokus på just nu. Det är så här jag vill att hästarna ska tigga godis. De ska vilja göra den svåra övningen själva. Avslutade med ett par galoppfattningar från trav och hon är fortfarande väldigt fin i galoppen nu. Det känns som om hon blir starkare varje dag. En gång idag tappade hon ett bakben igen. Nu är jag lite nyfiken varför det händer. Hon borde vara så stark att det inte ska hända. Den 30 september åker jag in till Hästkliniken och gör ett ultraljud på hennes haser. Hon har en galla på sin högra has. Det kan vara något där.

ISABELLA körde jag på stubbåkern. Jag hade lilla vovven med. Det var underbart väder och båda djuren var så pigga och glada. En körtur man minns.

TOBBE tömkörde jag på banan. Började med skänkelvikning och förvänd öppna längs långsidorna. Han såg så stolt ut för han visste precis vad han skulle göra. Lät honom trava och galoppera lite på volten. Sen tog jag honom i mycket kort trav på långsidorna. Han trampade på även nu, stolt över att han förstod och själv kunde jag gå efter honom och inte småspringa som förra gången. Avslutade på volten igen i trav och galopp. Tog även in honom på en liten volt i galopp och det klarade han fint. Något som han behöver träna mer på är att ta det lugnare i övergångarna från galopp till trav. Målet är att han ska kunna komma ner till den korta traven efter galoppen. I tisdags hoppade han fint på träningen. Hinder över en meter!!!! Fy så högt för den lilla B-ponnyn men han verkar ha kapacitet!

 

Torsdagen den 23 september 2010 kl. 23:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ibland bestämmer hästen, ibland jag

 I lördags var det äntligen dags att ta stubbåkern i besiktning. Tyvärr blev det bara i trav för regnet hade gjort den mjuk. Vi red ATTRIANA och MARION. De är så duktiga och självständiga båda två. De blir inte oroliga av att vara isär på fältet. Marion gick nog ner några hekto hoppas jag.

Idag har fjordingarna varit ute med sina medryttare i skogen. Själv kom jag hem sent och red när det var mörkt. Det är sådan lyx att ha en ridbana hemma med belysning. En stor del av programmet idag bestod av repetition av fredagens dressyrpass. I kväll ryggade vi 12 steg innan det blev lite jobbigt. När jag skulle trampa henne föreslog hon ryggning i stället och en jättedjup sluta. Jag sa OK till henne, vi tar piaffen en annan dag. Hon känns lite trött i höger bakben igen så det får bli lite lätta pass några dagar. I morgon ska hon ut på en skritt-tur och på tisdag vilar hon. Hon njöt när jag lade på liniment på knä och hasleden i bak. Nu blir det kalla nätter så hästarna får vara inne på natten. De verkar tycka att det är mysigt. Mysigt var det också vid vattnet och stugan i helgen. Trädgårdsmöblerna har också fått komma in. Jag har också äntligen kunnat jobba med min text om unghästutbildning.

 

Söndagen den 19 september 2010 kl. 23:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

päronträdet är en populär plats

 
ATTRIANA var fantastisk idag! Vilken häst jag har! I skrittarbetet jobbade jag först med små serpentinbågar. Hon var lika böjlig i båda sidorna. Red några skänkelvikningar på raka spår. Red henne sedan i öppna och sluta på medellinjen och kvartslinjen. I sluta fick jag henne att böja sig så mycket att jag såg svansfästet. Nu är hon lika mjuk som fjordingarna. Idag kunde jag få henne att gå bakåt bara av att lägga till knäna. Försökte trampa henne några steg från skritt. Hon blev hög som ett hus men jag fick bara några tramp. Det gör ingenting, huvudsaken var att hon tänkte rätt. Lugnet behöll hon även efteråt. Värmde upp i trav och galopp. Sen red jag öppna med riktigt bra påskjut och sluta med en väldigt kort häst men energisk häst. Hon bara dansade fram. Galoppfattningarna blev bra, hon behöll formen. Eftersom fattningarna blev så bra blev även galoppen bra. Den var väl samlad och speciellt högergaloppen var riktigt samlad. Det var en fröjd att rida idag. Det som är jobbigt för mig och min dåliga rygg är att kratsa hovar och stretcha hästen. Jag skulle annars kunna rida många hästar efter varandra. Kan man få anställa en hästskötare kanske?

MARION var också väldigt fin idag. Hon kändes lite slö i början men vaknade upp och tyckte att det var roligt. Piggade upp henne med en del byten. Red serpentiner och böt galopp på mittlinjen. Gjorde sedan några byten efter varandra på diagonalen. Det blir inte perfekt. Från höger till vänster går det ganska bra men från vänster till höger får vi ett travsteg emellan fortfarande. Skolorna gick också bra men hon blir inte lika kort och samlad som Attriana var idag. Däremot gick hon i fin väldigt samlad galopp. Gjorde några fina övergångar från skritt på en liten volt. När jag lade ner henne på sluten behöll hon tempot och kändes balanserad.

Hösten är en härlig tid för hästarna. Alla ridpass avslutas med en fruktstund vid päronträdet. De har alla bråttom dit efter ridningen. Jag brukar lämna hästen där ett tag medan jag går iväg och förbereder nästa häst. Det är en perfekt parkering.

 

Fredagen den 17 september 2010 kl. 22:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Red Giselle för första gången

 Lyxdag i stallet idag. Jag behövde bara rida ATTRIANA. MARION reds av min medryttare för första gången sedan hon fått en liten bebis. Attriana och jag fick ett trevligt pass på ridbanan. Jag repeterade bland annat en del övningar som vi gjorde på träningen i söndags. I skritt varvade jag små serpentinbågar med skänkelvikningar på raka spår, som diagonalen och halvt igenom. Jag tränade på att få henne gå bakåt med taktfasta steg. Själv stod jag då i fältsits, fladdrade lite lätt med mina fötter för att aktivera henne i aktiva steg. Det ser nog lite lustigt ut men tanken är att hon bara ska gå bakåt utan att spänna sig. När hon kan gå bakåt i cirklar är hon klar för att börja ryggas i samling. Joggade igång henne i trav på serpentinbågar och i skänkelvikning på diagonalen. I galopp lät jag henne bara rulla på längs fyrkantspåret och på stora cirklar. Det blev mest lösgörande övningar förutom övergångar på stora mittvolten. I både trav och galopp var jag noga med att inte yttersidan blev lång. Hon kändes frisk och härlig.

Det var en stor dag på eftermiddagen. Jag var och hälsade på Attrianas dotter GISELLE. Hon är nu fyra år och efter fjordhingsten CRISTALL. För första gången red jag henne och det var väldigt roligt. Hon är lite lätt riden sedan ett år tillbaka och har alltid varit väldigt snäll och okomplicerad. Hennes skritt är som Attrianas, hennes galopp som Cristalls och hennes trav ligger lite mitt emellan hennes mor och far. Jag ska sätta in en ny bild på henne i galleriet. Jag hoppas att det kommer att bli fler tillfällen att rida henne. Det är så roligt med unga hästar.

 

Torsdagen den 16 september 2010 kl. 23:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

cavaletti i galopp

 Idag var det löshoppning på schemat! Alla tre fick hoppa. Gjorde fel som vanligt och började med ATTRIANA. Hon busade runt och gjorde gropar i gruset, som jag fick släta till innan jag hoppade fjordingarna. Det gick bra och hon tyckte det var roligt ända tills jag lade upp ett hinder på en meter. Då blev det otäckt! Hon vägrade några gånger och sprang förbi hindret. Det gick undan ordentligt. Hon blev rädd och gnäggade ängsligt som hon brukar göra när hon tappar kontrollen. Tillslut tog hon mod till sig och hoppade. Idag hade jag lagt upp två hinder med ett galoppsprång emellan. Innan jag hoppade dem fick de trava över cavaletti. ISABELLA tänkte jag bara låta röra lite på sig och kolla upp hur hon mår. Hon var jättepigg. Cavaletti ´n tog hon i galopp. När jag skulle börja trava henne efter att ha skrittat ett tag började hon galoppera direkt och hoppade över hinder som hon inte skulle hoppa. Det känns roligt att hon är igång igen. MARION var lite slak i början men kom igång så småningom. En meters hindret gick galant. Hon är den som har bästa tekniken över hinder.

 

Onsdagen den 15 september 2010 kl. 23:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

låg form i övergångarna

 Träningsdags för min tränare idag igen. ATTRIANA skötte sig hyfsat. På volterna släppte jag iväg yttersida lite för mycket. Det positiva var att det var lika i båda varven, mitt fel. Öppna klarade vi av bra. I sluta skulle vi dra ner på tempot och böja mer. Det fungerade fint! Det enda riktiga problemet kom i vänster galoppfattning. Hon var van vid att jag lättade på tygeln vid fattningen nu skulle jag hålla kvar den. Så, vi travade runt varv på varv utan att det blev galopp. Hon såg visst lite lurig ut på ögonen så hon drev nog lite med mig. När jag lade på pisken på vänster bog fungerade det och jag fick rätt OK fattningar. Övergångarna fungerade bättre när jag lade ner henne i form innan avbrottet. Trots ett relativt hårt pass och att det var 18 grader ute var hon bara svettig under sadeln.

Jag red även dressyr med ISABELLA. Hon känns fortfarande lite trött. Det var inte förrän hon fick göra lite svårare övningar som hon tände till. Red små galoppvolter bland annat. Men det fick bli ett kort pass, ca 20 min.

Longerade Tobbe och han börjar slappna av mer och mer. I morgon är sista dagen för hans longeringsövningar. På tisdag ska han gå på hoppträning igen.

 

Söndagen den 12 september 2010 kl. 23:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

En ritt från Damaskus till Warszawa

 I fredags var jag och lyssnade på ett föredrag av en fantastisk tjej. Renate Larssen red med sitt lilla arabsto Serena från sitt hem i Damaskus till Warszawa. Hon var på väg till sin inskrivning på SLU:s veterinärutbildning i Uppsala. Hon kom fram 10 dagar innan hon skulle börja sina studier. Den sista sträckan från Warszawa till Uppsala tog hon hästtransport. Hela resan tog två månader. Hon var en utmärkt berättare och jag tror att vi alla som lyssnade på henne blev väldigt tagna. Historien berörde som när man sett en kvalitetsfilm eller läst en mycket bra bok. Närheten mellan människan och hästen gick som en röd tråd genom hela berättelsen. De sov tillsammans utomhus och ibland fick de husrum och stall hos vänner hon träffade efter vägen. Med tur och skicklighet passerade de tullar som inte skulle vara möjligt egentligen. En gång envisades de att få veta bilens registreringsnummer? Det fanns inte i deras värld att en ensam tjej kommer ridande. De upplevde så mycket under sin färd. Allt hade gått bra sa Renate men det kom också fram att de hade blivit hotade med pistol av rånare och gått ner sig i kärr. Det som överskuggade allt var alla de fantastiska människor de träffade på och som även uppskattade hennes Serena. För två veckor sedan fick Serena avsluta sitt långa liv. Hon blev närmare 30 år. Läs Renates blogg på webben. Sök på Renate Larssen.

Hästarna här hemma haft det bra. Vi har varit ute på promenader i skogen och galopperat över öppna fält. Tobbe har fått lite “smörjning” av en veterinär och vi ska longera honom inspänd . Utlåtandet var som vi hade förväntat oss, att han behöver jobba mer över ryggen. Annars ska han gå på sina hoppträningar som vanligt.

 

Lördagen den 11 september 2010 kl. 23:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Att få hästen att lyssna på rösten

 I morse åkte jag först och hämtade mer torv från en torvtäkt. Håller på att göra i ordning bäddarna i stallet. Eftersom det är trägolv låter jag golven få torka ut ordentligt under sommaren. Nu lägger jag på gummimattor (från Jula) strör ut lite kalk och lägger sedan på massor av torv. Överst lägger jag in några balar spån. Bäddarna brukar hålla nästan hela säsongen.

Försökte få fast ATTRIANAS tappsko på vänster bak. På utsidan sitter sömmarna bra men inte på insidan. Min rygg gör fortfarande ont så jag fick ge upp. Min snälla hovslagare kom på kvällen och hjälpte mig. Det känns väldigt bra. Red dressyr med ATTRIANA. Jobbade först lösgörande med skrittarbetet. Red serpentiner och såg till att hon var ordentligt böjd runt innerskänkeln. Red med lösa tyglar och red fem serpentinbågar. Bytte varv med ökad skritt varvat med skänkelvikning på diagonalen. Gjorde som vanligt skänkelvikning på volt. Det är en rörelse som jag alltid gör. Jag gör det för att forma ur innersidan och kolla upp hästens status för dagen. Red henne sedan i böjning (öppna och sluta samtidigt) Hon hade svårare till höger. I trav red jag tre serpentinbågar och bytte åter igen varv med ökningar eller skänkelvikningar på diagonalen. Hon fick arbeta i öppna i lite högre form och tempo. Hade tänkt att göra galoppfattningar från böjning men hon kändes så kort och fin ändå att jag tog dem från trav och red 20 meters volter. Jag fattade ny galopp från ett hörn efter kortsidan, red en volt och bröt av innan nästa kortsida. Jag ville att det skulle vara lätt för henne. Hon var så fin och duktig idag trots att grannen tröskade på åker alldeles i närheten. Jag hade lite extra energi i henne bara.

ISABELLA körde jag på vallen bland svartkämpar och käringtänder. Hon kändes lite trött idag så det blev bara 15 min. Hoppas att det inte är något på gång.

TOBBE tömkörde jag med tanke på att han ev. ska gå en clear round hoppning i morgon. Började i skritt över cavaletti för att få honom mjuk över ryggen. Lät honom sedan gå på lite volter för att bli mjuk i sidorna. Höger sida är lite stel så jag böjde honom för hand. Leder hästen på en liten volt, böjer in huvudet och ser till att ytterbogen följer med. Håller en hand på höger halskotpelare för att få hästen att använda höger bakben mer i ställer för höger framben. Det börjar gå lite bättre men han har varit väldigt stel, även när man stretchar honom. Arbetade sen i trav och galopp och försökte att få honom att sakta av med hjälp av rösten. Det är en klok häst och det gick bra efter ett tag. Jag vill att övergångarna ska bli bättre. Han går lugnt i galoppen men använder inte bakbenen. Efter galoppen rusar han så jag tog ner honom till skritt direkt efter varje galopp. I början fick jag ta tag i tömmarna men till slut lyssnade han mer på rösten. När han börjar förstå att det inte blir ett hårt tryck i munnen vid avsaktningar tror jag han kommer att bli lugnare och mer lättriden.

Vi har startat upp en intresseförening för häst “Hästens vänner” bland SLU:s personal (Sveriges lantbruksuniversitet) där jag jobbar. Det har kommit igång en hel del hästforskning som jag har tänkt att vi ska få ta del av. I morgon kommer en veterinärstudent och berättar om sin ritt från Damaskus till Sverige på en arabhäst. Ja, det är väl helt naturligt att när man blir antagen till veterinärutbildning och bor i Damaskus så rider man till inskrivningen!!!!! Det ska bli jättespännande att lyssna på henne.

 

Torsdagen den 9 september 2010 kl. 22:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Att vara ute och inne samtidigt?

 Vilken härlig förmiddag! Luften var ljum och det var alldeles vindstilla, det var alldeles tyst ute. Det kändes nästan som man var inomhus. Tömkörde ATTRIANA och MARION. I skrittarbetet fick de jobba likadant. Efter en tur ute gick de över cavaletti för att mjuka upp ryggen. Körde dem sedan böjda inåt på en liten cirkel och flyttade ut bakdelen några steg, använde tömänden för att flytta dem utåt när de lyfte inre bakbenet. Körde sedan på åttvolter och serpentiner. Gjorde bakdelsvändningar utåt och samlade dem i skritten. Lät dem sen trava fritt på volten. Minskade ner volten till så liten att de klarade av att spåra. Jag hade sidepull på Attriana och i början var hon lite svår att ställa till höger. Antagligen bromsade jag henne lite så hon började själv att trampa, men bara i höger varv. Jag tillät henne inte att trampa utan manade på henne. För att göra henne mer liksidig bytte jag varv hela tiden. Hon blev snart jämnare i sidorna. På Marion hade jag ett tränsbett och med henne var det inga problem, hon var följsam och mjuk. Skritt och travarbetet utförde jag på gräs men det var för halt för att galoppera där så jag gick in på ridbanan.

Innan galoppen körde jag dem i öppna i väldigt kort trav på långsidorna. I galoppen galopperade Marion för samlat så jag tog ut henne på spåret och trampade henne för att få lite mer energi. Hon fick jobba på i piaffen lite längre än jag brukar. Men hon såg så fin ut. Berömmet hon får efteråt är att hon får ta lite grönt från kanten av ridbanan. Man ser faktiskt magmusklerna på henne så hon är väl inte lönnfet, trots att hon väger 600 kg. Även Attriana trampade jag. Hon hade ju gjort det själv på volten i höger varv så nu ville jag låta henne utföra rörelsen men på långsidan av ridbanan. Arbetade med några steg åt gången bara och skrittade emellan gångerna. Det viktigaste nu i början är att hon behåller lugnet. Hon skötte sig utmärkt. Det enda problemet idag var att Marion fuskade i vänster öppna. Hon trampade inte över tillräckligt med höger framben så jag fick öva lite extra i skritt.

 

Onsdagen den 8 september 2010 kl. 23:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tjock häst får stå inne i stallet på natten

 Efter några härliga dagar i stugan var det åter dags för en sen kväll med träning på ridbanan. Medan jag var bortrest har hästarna  arbetats av Malin med både uppsutten hoppning, dressyr och logering.

Började med att tömköra TOBBE. Idag jobbade jag mest på cirkel för att hitta en bättre form. I traven slappnar han av mer och mer. Stundom söker han sig fram till bettet i en lång och låg form. I vänster varv går det bäst. Även i galopparbetet går det ut på att arbeta honom för att få en rundare form. Han arbetar inte genom ryggen. Men, även där fick vi idag se glimtar av bättre form. Idag galopperade jag igång honom ganska tidigt på passet för att få bort trippigheten. Han blev då bättre i traven och jag drog ner tempot så han kunde hitta sin balans och slappna av. Aktiverade honom med några övergångar och han såg riktigt fin ut. I galoppen fick han först göra en del övergångar från trav. Sen tog jag in honom på små volter för att göra det lite svårt för honom. När jag sen släppte ut honom på den större volten slappnade han av och sökte sig ner något steg då och då. På tisdag ska han gå sin första hoppträning med sin nya ryttare. Jag håller tummarna att han sköter sig.

MARION har gått upp i vikt igen och det kändes ovant och konstigt att rida henne. Det blir en rullande gång. I natt får hon tyvärr stå inne med 2 kg hö och 2 kg halm som bantningsmat. ATTRIANA kändes däremot fin. Mjukade upp henne på små, små volter och skänkelvikningar på raka spår. Sen red jag henne i halva steg på kortsidorna och ökad skritt på diagonalen. I trav red jag samma rörelser. Tränade även lite för tävling och gjorde tempoväxlingar på diagonalen. Galoppfattningarna gjorde jag först från trav på stora mittvolten. Gick sen över till att göra fattningarna från bakdelsvändningar. Hon fattade galoppen fint från skritt men jag red sen galoppen i fältsits för att göra det lätt för henne. Hon var mjuk, fin och följsam. I morgon kommer jag att rida ut med MARION och trava lääänge.

 

Söndagen den 5 september 2010 kl. 23:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kontakt med det yttre bakbenet

 Härligt friskt i luften i dag igen. Hästarna har fått gå i små hagar i natt och ätit hö i stället för frostbitet gräs. ATTRIANA var väldigt pigg när jag red henne på banan. Öronen stod spetsade hela tiden men hon höll sig i skinnet. Det är så skönt att hon mognat och blivit lugnare. Idag red jag skrittarbetet med skolor på volt. Allt fungerade fint förutom sluta till höger som hon fortfarande tycker är svårt. Jag lirkade med henne bytte övningar och till slut gick även högerslutan bra. Idag lägger jag fokus på att träna upp hennes känslighet. Fjordingarna är mycket snabbare på att reagera på vikthjälperna. Jag kommer inte ihåg att jag tränat dem till det. Förmodligen har det blivit så med tiden. Det brukar räcka med att jag bara tänker på vad jag ska göra så får jag svar direkt. Troligen är Attriana lite osäker än så länge. Jag gjorde övergångar med bara vikthjälper. De flesta gångerna fungerar det. Den stora aha-upplevelsen kom i galoppfattningarna. Red henne i en övning som hon är välbekant med. På den stora mittvolten gjorde jag bakdelsvändningar som jag fattade galopp från. Jag fortsatte att använda bara vikthjälper. Vid fattningarna lyfter jag innerhöften och tar en liten förhållning på yttertygeln. Det skapar kontakt med det yttre bakbenet. För första gången med henne fick jag direkt kontakt med bakbenet och det blev fantastiska galoppfattningar. I vänstergaloppen var det lite svårare, jag var tvungen att ge hjälpen i exakt rätt ögonblick. Hon galopperade i en väldigt samlad galopp men var samtidigt också väldigt låg i formen. Hon kändes som om hon var en halv meter kortare men ryggen var flera dm högre upp än normalt. Avslutade henne efter den övningen. Hon såg väldigt nöjd och stolt ut. Så småningom ska jag be henne gå i högre form. Jag vet inte varför hon föredrog denna form.

ISABELLA fick sladda ridbanan. Hon är för underbar! Samma ridbana som hon sladdar och går omkring och ser ut som en riktig arbetshäst kan hon också dansa runt på i passage och piaff. Hon är unik!!

Med TOBBE var jag riktigt nöjd med idag. På bara några gånger har han lärt sig förvänd öppna och några steg i sluta. När han lyfter bakbenen i öppna smackar jag till så att han anstränger sig lite extra. Galoppen idag var mycket mer aktiv än vad den varit. Idag fick han rulla på i den för att bara slappna av och söka sig till bettet. Minskade volten några gånger och han klarade även det. För första gången slappnade han sen av i traven och sökte efter bettet i lång och låg form i båda varven. Planen för honom är att jag tömkör på söndag igen och på tisdag ska han gå hoppträning med sin lilla matte för första gången.

MARION och ATTRIANA ska hopptränas i morgon med Malin. Anna hjälper till med att bygga hinder med sin barnvagn på släp. Själv åker jag till stugan och håller tummarna för att det går bra.

 

Torsdagen den 2 september 2010 kl. 22:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Greta i ormbunkarna

 På förmiddagen i måndags reds ATTRIANA ut i skogen. Hon hade känts lite trött men gick lätt att väcka. Själv tog jag en kvällspromenad med MARION och tog med Greta (hunden). Första veckan som jag hade Greta fick hon följa med när jag red men jag tyckte det var lite obehagligt för hon sprang mellan benen på hästen. Nu samspelade de bra. Ibland när Greta gick precis i hasorna på Marion flyttande hon sig åt sidan så de i stället gick på varsin sida på vägen. Marion är så snäll och omtänksam. Greta var duktig! Det är högt gräs överallt och höga ormbunkar som vi red igenom. Hon syntes inte men hon hängde med hela tiden.

Igår var ISABELLA ute på en tur med sin medryttare och Isabella hade känts pigg och fin. De andra två hästarna vilade.

Idag gick ATTRIANA och MARION var sitt dressyrpass på banan. Det var underbart att rida i hög härlig luft utan surrande insekter. Hösten är den bästa tiden vad gäller ridning. Båda var väldigt fina och jag började med likartade övningar i skritt. På en långsida red jag först skänkelvikning, sen förvänd öppna och därefter sluta. På volten red jag skänkelvikning med ställning i nacken. Flyttade ut bakdelen och avslutade med en framdelsvändning. Ute på spåret igen gjorde jag många halter med bakdelen väl under. I trav red jag först skänkelvikning på volt som vanligt och kände efter att deras sidor var mjuka. Sen böjde jag halsen och kände efter att de hade balans i kroppen och att de var mjuka i nacken. Attriana red jag i öppna 240 m med volter på kortsidorna i låg form. På voltspåret flyttade jag ut bakdelen. Tycker att hon ska svara lite snabbare så jag petade till henne med spö och det blev bättre. I morgon ska vi jobba mer med samling som tänder henne och i och med det kommer hon att svara snabbare. När jag var klar med de lösgörande övningarna gick jag över till galoppfattningar. Efter att ha galopperat några varv i båda galopperna gick jag över till en rolig övning. Jag red på stora mittvolten och vände igenom volten hela tiden. Jag fattade omväxlande vänster och höger galopp från skritt mitt i. Med Marion gjorde jag en liknande övning men då bytte jag galopp i stället. Jag fick fram riktigt fin, rund och samlande galopp på båda hästarna. Nu hade jag Attriana med mig och laddade henne lite till genom att ta två piaffsteg och gick sen i öppna längs fyrkantsspåret. Hon fick ett fantastiskt flyt. I övrigt arbetade jag Marion mer i galopp med skolor och tempoväxlingar. Hon var mycket känsligare och snabbare i att lyssna på mina hjälper trots att jag bara red lösgörande övningar. Önskar att alla med fördomar om fjordingar fick känna på det!

I morgon kommer en liten B-ponny som jag har tömkört två gånger i veckan de senaste veckorna. Tobbe är en New Forest som ser ut som en C-ponny. Han är 16 år och väldigt väluppfostrad och snäll. Han vågar inte ta för sig och har en väldig underhals. Det ska bli spännande att se hans utveckling. Vi jobbar med tempoväxlingar och böjningar. Jag försöker också få fram lite glädje och bus i honom.

 

Onsdagen den 1 september 2010 kl. 23:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.