Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Utandning = halt

 Hästarna är igång igen efter vaccination och några dagars vila. De har skrittat i skogen och ISABELLA har jag kört på den vackra vallen. ATTRIANA och MARION har gått dressyr. Stackars Marion! Hennes päls har växt ut igen och hon står och svettas i stallet på dagen. De står fortfarande inne en del men nu är det nog bara för att undkomma flugorna och värmen på dagen. Jag klippte henne idag men det gick inte att klippa nere på magen för hon var blöt av svettig där. Det gillade inte klippmaskinen. Jag klippte henne på halsen och ryggen och hoppas att det gör att hon är svalare i morgon så jag kan fortsätta att klippa henne på resten av kroppen.

Med Attriana har jag provat att rida LC:1. Dressyrprogrammen är bra att följa som utbildningscheck. De är genomtänkta och följer en bra utbildningsskala. Även om man inte ska tävla tycker jag att man ska rida program ibland. Det är svårare än man tror. Man kan jämföra det med att åka slalom med portar eller bara åka och svänga när man vill. Att rida exakta vägar, att rida rakt och att göra halter och övergångar på rätt plats är nyttigt. Det som stökar till det hela är att man spänner sig när man blir för koncentrerad. Hästen känner inte igen dig. Du andas annorlunda och spänner dig. Det reagerar hästen på. Läs om mjuka och hårda ögon i Sally Swifts bok Ett med hästen!

Ofta när man tävlar känner man inte igen hästen som kan kännas frånvarande. Men det är också så att hästen inte känner igen dig. Jag minns när jag hade Isabella så känslig att hon gjorde halt på bara min utandning. Det var under mina år när jag fördjupade mig i centrerad ridning. Man kan få hästen oerhört känslig men man klarar inte att behärska sina hjälper själv. Jag hamnade på tävlingsbanan och det gick inte alls bra. Jag andades inte som vanligt och hon gjorde små halter hela tiden. Hon visste inte hur hon skulle läsa av mig. Så om man blir nervös när man tävlar gäller det att använda tydligare hjälper. Jag övergick till att sänka hälen i stället när jag gjorde halter, det var lättare. Attriana blev lite frustrerad när jag krävde mer noggrannhet. Det är bra att nöta in programmen ordentligt om man har tänkt att tävla. Hästarna lär sig programmen ganska snart och då är det bättre att korrigera dem på hemmaplan. För ryttaren är det också bra att känna sig helt säker på programmet. Det gör att man kan slappna av lite mer och då kan göra ett bättre resultat. Under programmet ska man stötta hästen och låta det bli en trevlig upplevelse.

 

Torsdagen den 12 augusti 2010 kl. 22:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.