Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

På tävlingsplatsen

 Tävlingsdag i dag! Upp tidigt innan tidningen kommit i lådan. Nästan alla 26 knoppar satt kvar på ATTRIANA. Jag hade lovat att göra många så det inte skulle spänna. När hon kom fram till tävlingsplatsen blev hon först lite “på tårna” men lugnade snart ner sig. Hon såg fantastisk ut på framridningen. Hon trivs att ha ridna hästar runt sig. Vi var lite nyfikna på hur hon skulle reagera på att gå in på tävlingsbanan och lämna sina nya kompisar. Vi gick fram och ställde oss vi domartornet och högtalaren så hon skulle se oss och känna sig trygg. Hon tittade på oss och sen var det inga problem. Hon genomförde programmet jättebra. På slutet till och med slappnade hon nästan av för mycket genom att sänka halsen. Poängen blev inte bra 54%. Det berodde på att hon inte spårade utan rumpan flyttades både åt vänster och höger lite då och då. Ryttaren fick i alla fall en 7:a på sitsen och hon ska ha en eloge för ett bra jobb. Jag är så nöjd med att första tävlingsstarten blev så bra för min fina häst. Hon var lugn, trygg och trivdes. Det ska bli spännande att rida henne och försöka komma underfund med varför hon har börjat gå i sluta lite hit och dit. Fortsättning följer!

Hela eftermiddagen satt jag som speaker för lagklassen i div. tre. Tyvärr såg jag många ryttare som klämde sig fast med benen och höll balansen med tyglarna. Det är så viktigt att träna sin egen kropp. Det krävs styrka och balans för att kunna rida. Ju starkare man är ju mer nyanserad kan man vara med sina hjälper. Hästar blir inte bättre av en “degklump” som skumpar runt på ryggen. Följsamhet är viktigt men också stadga.

Det har varit en tuff dag. Som speaker måste man vara koncentrerad hela tiden så det är jobbigt men roligt också. Mina härliga klubbkamrater i HORS ( HarboOrtensRyttarsällskap) såg till att jag fick mat och dryck. Det var bara att gå och lägga sig när man kom hem. Vad utsätter man sig för egentligen?

 

Söndagen den 29 augusti 2010 kl. 22:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

tävlingsdags

 Tiden går snabbt ibland. Idag har det varit träningsdag för tränare igen. ATTRIANA reds av en ung ryttare som ska tävla henne i morgon. Hon red henne för första gången i torsdags. Viket mod! Det har gått väldigt bra. Lite svårt är det att få Attriana att spåra. När hon blir lite het måste man sitta helt still på henne eller korrigera hennes bakdel som annars svänger lite hit och dit. Tänk, hon som hade så svårt att lära sig slutor en gång i tiden. När jag försökte blev hon riktigt arg och lade öronen bakåt. Jag fick den uppfattningen att hon tyckte att jag var dum som försökte få henne att gå med framdelen rakt fram och med bakdelen på sidan. Idag reds hon med sporrar för första gången. Det gick bra tills de kom till galoppen. Då blev hon lite för het och bockig. Man behöver ju inte ha sporrar längre på lätt C så vi utesluter dem i morgon. Jag har absolut inga förhoppningar att det ska gå bra i morgon. Hon ska bara få känna på hur det är med vita staket, publik, högtalare osv. Jag ska ha fickorna fulla med godis och ösa beröm över henne. I torsdags red jag henne i ett lösgörande program på banan. Hon hade bra framåtbjudning och kändes mjuk och fin. I går kväll tömkörde jag henne. Det blev ganska sent, det hann bli mörkt och kallt, bara tre plusgrader. Som huvudlag använde jag sidepull. Hon var riktigt busig men gjorde ändå vad jag bad henne om. Hon såg fantastiskt fin ut. Galopperade mjukt och fint på små volter. Nu är det bara att hoppas på att hon håller sig i skinnet i morgon. Ock att knopparna inte ramlar bort.

ISABELLA den gamla fina hästen gick med på träningen idag med Malin. Hon såg också fin ut. De arbetade på volter och med skänkelvikningar. På slutet såg jag att de gjorde galoppfattningar från skritt.

MARION red jag innan träningarna på banan. Jag hade inte så mycket tid. Först red jag igenom henne med skolor och skänkelvikningar. Sen piafferade jag henne i tre omgångar med fri skritt emellan. Jag trampade henne ca en minut varje gång. Tre minuters piaff motsvarar två timmars uteritt. Så vi var effektiva idag.

Nu får hästarna vara inne i stallet på natten. Det har varit minusgrader ute och det blir mycket fruktos i gräset som kan framkalla fång.

 

Lördagen den 28 augusti 2010 kl. 20:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Träning för tränare igen

 Träningen med ATTRIANA gick galant! Bäst av allt, jag fick beröm för bra ridning. Min tränare är också dressyrdomare. Det passar utmärkt att rida för henne eftersom min träning baserar sig på gymnastik för hästen. När man tävlar är tempo, form och precision viktigt och det får jag hjälp med av henne.

Vi fick börja med att göra övergångar till trav. Attriana hade något tassigt steg som vi plockade bort. Red henne sen på volten och såg till att hon spårade. Det gick förvånansvärt bra även i vänster varv. För att få henne mer aktiv i bakbenen gjorde vi små tempoväxlingar. Hon kom upp i formen och kändes stark. Minskade till en riktigt liten volt i höger varv. Därefter travade jag henne i förvänd öppna på fyrkantspåret. Jag skulle förhålla lite mer på yttertygeln för att få mer samling så att hon skulle bli lättare i fram. Red sedan vanlig öppna. Till höger var det bra men till vänster “nappade” jag lite i innertygeln. Det är ett vanligt fel man gör som ryttare. När jag slutade med det blev även vänster öppna bra. Galopparbetet lade vi på mittvolten. I höger galopp gick det bra. Jag skulle se till att hon inte blev för låg i formen. I vänster galopp gick det faktiskt också bra. Här ställde jag henne utåt några varv så hon fick stadga i kroppen och red henne även i en svag förvänd sluta. Hon slappnade av efter några varv och blev riktigt bekväm. Men här krävs det mycket träning.

När hon gick som bäst med aktivitet i bak och när hon kom upp i form var hon underbar att rida. Det känns väldigt roligt att få börja träna kontinuerligt igen. Idag har hon varit ute på promenad i skogen. Hon hade varit väldigt lugn (lobotomerad?) I morgon blir det vila. På onsdag ska en ung tjej prova att rida henne för att ev. tävla henne på vår lokaltävling på söndag. Det är då meningen att hon bara ska få komma ut och vänja sig vid en tävlingsplats. Min stora insats blir att försöka knoppa manen.

MARION var också med på träningen men det var inte jag som red henne, men det hade gått bra.

 

Måndagen den 23 augusti 2010 kl. 21:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

spansk skritt

 Igår arbetade jag ATTRIANA mestadels med lösgörande övningar på banan. Banan var blöt efter allt regn så jag galopperade henne inte eftersom det gör för djupa gropar. Hon gick och väntade på galoppen hela tiden. Antar att hon tänkte att jag nog glömt bort att det ska vara galopp också. Red korta sträckor med öppna och sluta, varierade med skänkelvikningar på volter och på diagonalen. Det blev även en mentaltest. En traktor klippte väggrenen och det låter väldigt mycket. Tidigare har hon sprungit mycket när den kommit. Speciellt när hon varit ute i hagen. Nu var det första gången jag red henne när den kom och det gick fantasiskt bra. Det är roligt när man ser resultat av alla träning man lägger ner och att hästen mognar.

Marion red jag ett kortare pass. Vi gjorde ungefär samma övningar som Attriana och jag hade gjort. Men jag galopperade henne mer. Konstigt nog så brukar de själva veta vilka övningar föregående häst har gjort. De tycker att det är roligt att få göra samma saker. Vid ett annat tillfälle ska jag berätta varför jag vet detta. Kanske under fliken, är hästar kloka?

Idag hade Attriana och jag sällskap på banan av MARION. Det var en tjej som fick prova att rida henne. Jag visade med Attriana hur man kan böja hästarna åt alla håll. Sen gjorde vi många övergångar med bara viktshjälper. Efter det gick vi över till att hålla hästarna i ett mycket kort tempo för att sen göra tempoväxlingar. Idag kunde vi arbeta i galopp och jag kämpade med vänstergaloppen. Hon skjuter över mig till höger, det är därför det inte går bra. Jag försökte mig på förvänd sluta och jag tror att det kommer att fungera. Marion skötte sig bra och vi avslutade med att piaffera henne. Hon fick även visa upp sin speciella sk spansk skritt.

Isabella körde vi med rockarden ute på en guidning bland de fina gårdarna som finns i omgivningen. Vi körde på fina vägar med gräs i mitten. Hon var inte lika pigg idag som hon brukar vara och var lite snubblig.

I morgon blir det vila inför söndagen då vi ska ta upp träningen med en tränare som kommer hit!

 

Fredagen den 20 augusti 2010 kl. 19:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attriana ute själv på promenad i skogen

 Sedan jag skrev sist så har hästarna varit ute på skogspromenader. Attriana var ute själv med sin medryttare för första gången. Det hade gått hur bra som helst. Attriana har bra självförtroende. När hon var liten tömkörde jag henne mycket ute i skogen och på vägarna så hon är van att gå fram överallt.

Igår var jag magsjuk så jag var lite darrig på benen idag och lät ATTRIANA arbeta på lina, dvs. jag longerade henne. Det regnade också hela dagen så jag ville inte lägga på sadeln på hennes blöta rygg. Jag började som vanligt med att böja henne, sen flyttade jag bakdelen så att hon trampade under sig med det inre bakbenet. Petade på hasen med spöet så hon fick anstränga sig lite extra. Jag avslutade de inledande övningarna med att rygga henne. Nu petade jag på henne med spöet på korset för att hon skulle sänka och aktivera det. Hon fick även gå bakåt lite längre sträckor. Det är väldigt mycket jobbigare att gå bakåt än framåt. Prova själv!! För att få hästen att arbeta lösgjort i ryggningen är det viktigt att de först lär sig att gå bakåt utan samling.

När hon travade på volten hade jag henne inspänd i översta ringen på gjorden. Hon fick öka och minska volten och vi jobbade även med övergångar på olika voltspår. Hon bär sig bra hela tiden på sina bakben. Det gör att hon också då tar kortare steg i bak. Eftersom det är viktigt att hela tiden variera formen arbetade jag fram henne att gripa fram mer med bakbenen. Bland annat använde jag mig av ryggningarna då hon fick ta i med bankbenen och sen direkt gå fram i trav. Jag varvade med galoppfattningar från skritt. När hon fick igång motorn i bakdelen gjorde jag några ökningar. Från volten lät jag henne länga travstegen utmed långsidan några gånger. När jag avslutade henne var hon helt rund över ryggen och hade ett långt och fint steg i bak.

 

Onsdagen den 18 augusti 2010 kl. 22:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

uppsutten hoppning

 MARION och ATTRIANA har haft roligt idag. Malin hoppade båda hästarna. Hon gjorde det väldigt bra. De skrittade först över cavaletti bommar med lite olika avstånd. De fick träna på att rida olika vägar som en omhoppningsbana. Därefter travade de över bommarna med lite lättare vägar. Marion var inte riktigt vaken till en början. Hon fick fatta galopp direkt efter bommarna och kom igång bättre. Sen satt vi upp två olika hinder på diagonalerna. Det var ett rättuppstående och ett krysshinder. Malin red över bägge hindren först i trav och sedan i galopp. De hittade en fin rytm och det såg fint ut!

 

Fredagen den 13 augusti 2010 kl. 20:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Utandning = halt

 Hästarna är igång igen efter vaccination och några dagars vila. De har skrittat i skogen och ISABELLA har jag kört på den vackra vallen. ATTRIANA och MARION har gått dressyr. Stackars Marion! Hennes päls har växt ut igen och hon står och svettas i stallet på dagen. De står fortfarande inne en del men nu är det nog bara för att undkomma flugorna och värmen på dagen. Jag klippte henne idag men det gick inte att klippa nere på magen för hon var blöt av svettig där. Det gillade inte klippmaskinen. Jag klippte henne på halsen och ryggen och hoppas att det gör att hon är svalare i morgon så jag kan fortsätta att klippa henne på resten av kroppen.

Med Attriana har jag provat att rida LC:1. Dressyrprogrammen är bra att följa som utbildningscheck. De är genomtänkta och följer en bra utbildningsskala. Även om man inte ska tävla tycker jag att man ska rida program ibland. Det är svårare än man tror. Man kan jämföra det med att åka slalom med portar eller bara åka och svänga när man vill. Att rida exakta vägar, att rida rakt och att göra halter och övergångar på rätt plats är nyttigt. Det som stökar till det hela är att man spänner sig när man blir för koncentrerad. Hästen känner inte igen dig. Du andas annorlunda och spänner dig. Det reagerar hästen på. Läs om mjuka och hårda ögon i Sally Swifts bok Ett med hästen!

Ofta när man tävlar känner man inte igen hästen som kan kännas frånvarande. Men det är också så att hästen inte känner igen dig. Jag minns när jag hade Isabella så känslig att hon gjorde halt på bara min utandning. Det var under mina år när jag fördjupade mig i centrerad ridning. Man kan få hästen oerhört känslig men man klarar inte att behärska sina hjälper själv. Jag hamnade på tävlingsbanan och det gick inte alls bra. Jag andades inte som vanligt och hon gjorde små halter hela tiden. Hon visste inte hur hon skulle läsa av mig. Så om man blir nervös när man tävlar gäller det att använda tydligare hjälper. Jag övergick till att sänka hälen i stället när jag gjorde halter, det var lättare. Attriana blev lite frustrerad när jag krävde mer noggrannhet. Det är bra att nöta in programmen ordentligt om man har tänkt att tävla. Hästarna lär sig programmen ganska snart och då är det bättre att korrigera dem på hemmaplan. För ryttaren är det också bra att känna sig helt säker på programmet. Det gör att man kan slappna av lite mer och då kan göra ett bättre resultat. Under programmet ska man stötta hästen och låta det bli en trevlig upplevelse.

 

Torsdagen den 12 augusti 2010 kl. 22:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Attriana bland kärringtänder

 “Nu har jag åkt svart pist* med ATTRIANA idag“. Jag känner mig väldigt modig. Eftersom jag inte ville anstränga henne att gå på ridbanan var jag tvungen att rida henne på ett annat underlag. På ridbanan är det mjukt och det blir många svängar vilket är ansträngande. Det fanns bara ett val och det var att rida henne på vallen. Normalt är jag ju så feg att jag leder henne ner till banan och rider henne där. Ska man träna en häst på bästa sätt måste man ut på olika underlag. Normalt tömkör jag henne på vallen men idag ville jag inte jobba henne på en liten cirkel. Hon har ju varit lite för explosiv för mig men nu måste jag komma över det. Det var länge sedan någon ramlade av henne. Hon är ju faktiskt åtta år nu och betydligt lugnare. Men det sitter i, när jag vet vad hon kan göra. När jag red in henne började jag med att bara sitta upp på henne och använde då samma pall som jag steg upp på henne idag. Då fick hon alltid lite godis. Det mindes hon och nu vände hon på huvudet och undrade om jag inte hade något godis. Vilket minne de har! Naturligtvis fick hon lite. Att sitta upp från en pall tycker jag är viktigt. Det är skonsamt för både hästen, sadeln och ryttaren. Det var helt fantastiskt att rida henne på ett fält fullt med gula blommor av käringtänder. Travade henne runt på fältet i stora cirklar. Nu tror jag att jag vet vilket bakben hon är lite överansträngd i. I höger varv grinade hon lite illa i början så jag red på en stor fyrkant i höger varv. Det blev då fyra hörn och resten av linjerna blev raka. Hon slutade då att grina illa och travade på nöjd och glad i låg form. Red sammanlagt ca en halvtimme. Redan i skrittövningarna märkte jag att hon tyckte att det var lite jobbigare i vänster sluta än i höger sluta. Ock det stämde ju sen i traven också.

MARION och jag tog en lång tur. Jag red genom skogar och åkrar som ligger i träda Regnet strilade sakta och höll undan de flesta insekter. Vi njöt båda två.

I morgon vaccinerar jag hästarna sen får de vila några dagar.

* svar pist är de svåraste backarna när man åker slalom

 

Måndagen den 2 augusti 2010 kl. 14:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.