Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Hon tappar ett bakben!

 Idag var det riktigt härligt svalt på morgonen och jag kunde genomföra en ordentlig uppvärmning i skritt med hästarna utan att bli attackerad av insekterna. Började med ATTRIANA och kände att jag ville koncentrera mig på galoppfattningarna från skritt. Red först på den stora åttvolten och gjorde övergångar mellan trav och galopp. Det flöt på och det blev nästan galoppombyten av det. Sen hade jag en tanke att rida öppna i trav på långsidorna och fatta galopp på kortsidan i en volt. Men jag var rädd för att det skulle misslyckas. Jag gjorde det lätt för henne i stället. Red på stora mittvolten och gjorde många fattningar. Red bara några steg i skritt och fattade galopp. Började i höger varv som hon har lättast för. I vänster varv koncentrerade jag mig på att hon spårade innan jag fattade galopp. Hon gjorde fina fattningar och vi var nöjda båda två. Red många fattningar för att riktigt nöta in galoppfattningarna. Jag vill få bort att hon tänker innan hon fattar galopp. Det ska ske direkt när jag tar en förhållning på yttertygeln och höjer min inre höft.

Hovslagaren har varit här idag och nu ska hon få vila några dagar. Ett par gånger den senaste tiden har det hänt att hon “tappat” ett bakben när jag jobbat med samlande rörelser. Det har kommit efter lägret och beror på överansträngning Det kallas remonthälta och har inte inträffat på flera år. Vad som händer är att musklerna blir trötta. Det påverkar benhinnorna där musklerna sitter fästade. Många muskler i bäckenpartiet blir påverkade av styrketräning. Vila eller lite lätt arbete några dagar så går det över.

MARION red jag med stångbett idag. Magvärken har kommit tillbaka (tillfälligtvis hoppas jag) och jag var lite trött när jag red henne. Hon arbetade på nästan helt självständigt. Hon svarade förvånansvärt snabbt på alla hjälper. Red henne mycket i galopp. Gjorde öppna på långsidorna innanför spåret och sluta på diagonalen med ett byte på slutet av den. Gick sen in på mittvolten och gjorde galoppfattningar från bakdelsvändningar. När det fungerade gjorde jag sen bakdelsvändningarna i galopp med ett byte strax efter. Hon var såå duktig! Något som jag tänkte på och noterade var, så viktigt det är att inte rida samlande rörelser med bromsen i utan låta rörelsen i hästen få arbeta utan påverkan så man känner en genomsläpplighet i rörelsen. När jag avslutade i den låga formen i trav hade hon schvung i stegen men låg inte på. Tänk när jag kan rida dessa övningar med Attriana. Men det tar tid att stärka en häst och det är så viktigt att låta det få ta den tiden. Man måste ha tålamod!

 

Lördagen den 31 juli 2010 kl. 22:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Rolig galoppövning

Idag  red vi   ut med Attriana och Marion på en lång skogstur i det härliga regnet. Lite dressyr blev det också vi  piafferade båda hästarna några steg i en nedförbacke.  Attriana var otroligt lugn och fin!  
I förrgår red jag mest lösgörande övningar på banan såsom skolor under lättridning och galoppfattningar från trav. Dagen efter hade jag tänkt att först skritta igenom henne i alla rörelser och sedan rida henne i en högre form och med styrketränings-arbete. Men värmen och bromsen slog till igen och jag fick ändra planerna. Då gäller det att hålla igång hela tiden i trav och galopp. Red skolorna i samlad trav efter att ha ridit henne på volten. På volten såg jag till att hon var rakriktad men med eftergiven innersida. Flyttade ut bakdelen tre gånger åt varje håll. För varje gång krävde jag mer utflyttning.

I galoppen red jag kort galopp på kortsidorna och ökade galoppen på långsidorna. När jag gjort det tre gånger behöll jag samlingen från kortsidan och gick in på mittvolten. Minskade volten så mycket det gick och red sen direkt ut på långsidan igen och ökade galoppen. Det gick väldigt bra i höger galopp men i vänster galopp spårade hon inte riktigt och då fick jag avbrott. Men det var en rolig övning och ju starkare hon blir desto roligare kommer övningen att bli.

MARION har bara varit ute på skogspromenader. Isabella har jag kört med rockarden.

 

Torsdagen den 29 juli 2010 kl. 16:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Bockande häst ur balans

 Eftersom hästarna vilat några dagar började jag med tömkörning idag. Alla tre fick arbeta med i stort sett samma rörelser. Jag började efter fyrkantspåret och gjorde varje rörelse på bara en långsida. Körde dem först i skänkelvikning därefter öppna och slutligen i sluta. På cirkelspåret kollade jag först att de spårade och var lätt ställda inåt. När jag sen övergick till trav lät jag dem bara trava på ett tag. Bytte varv genom att låta dem med bibehållen trav vända i en cikel utåt. Sen minskade jag volten så mycket det gick tre gånger. När de var lösgjorda och fina övergick jag till övergångar. Först mellan skritt och trav och sen mellan trav och galopp. På slutet arbetade de på en liten volt med övergångar mellan skritt och galopp. Lät alla tre trampa några steg i piaff. I piaffen var MARION fantastisk idag, ISABELLA ville inte jobba så länge och ATTRIANA nöjde jag mig med att hon bara neg lite på bakbenen. Alla tre kändes fräscha och fina. Jag tror att de tyckte det var roligt att få arbeta. Alla kom fram till mig i hagen när jag kallade in dem med namn. Bromsen har äntligen gett sig, nu har flugorna tagit deras plats. De bits ju inte men är irriterande ändå. Hästarna reagerar på dem. Förmodligen är de stressade efter en jobbig tid med alla bromsar. En intressant iakttagelse idag. En gång när Attriana skulle fatta galopp från skritt på den lilla volten spårade hon inte. Hon var alltså inte i balans och det resulterade i bocksprång. Det är ett vanligt fel man kan få när man pressar en häst som inte känner att den har balansen.

 

Måndagen den 26 juli 2010 kl. 23:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Träningsläger

 Nu har jag varit på träningsläger med ATTRIANA i två dagar. Hon hade en hästkompis med sig som hon kunde ty sig till. Det betydde mycket för både Attriana och mig. Hästar är som människor de härmar ett beteende. Den andra hästen Ginger är en van och trygg häst men med liknande temperament. De har träffats tidigare och känner igen varandra. Attriana härmade Ginger och uppförde sig bra trots att hon var spänd. Det var en miljö med många andra hästar, bilar, transporter osv. som hon inte är van vid. Att det gick bra kommer att prägla hennes fortsatta tävlings/tränings karriär.

Vi red tre dressyrpass. På det första passet var hon spänd så vi arbetade henne försiktigt. Vi gjorde många igångsättningar. Övningen tände henne så jag lade in längre skrittpass emellan övergångarna. Men det var inte så lätt det heller eftersom det var då alla broms överföll oss! På det första ridpasset dagen efter var hon pigg men lite mer avslappnad. Vi arbetade med en liknande övning. Vi red serpentiner men med fyrkantiga spår. Vi red många hörn och skapade samling genom dem som vi sedan behöll i bl.a. övergångar. Under det tredje och sista passet var Attriana väldigt trött. Hon arbetade på ändå som den arbetsmyra hon är. Vi red skänkelvikningar och skolor och allt funderade väldigt bra. Under en ny övning med galoppfattningar från skritt kom stoppen tillbaks. Jag gick över till en övning hon känner igen. Att fatta galopp från bakdelsvändning på volt och det fungerade bra. Vi fick godkänt av vår tränare så det kändes bra när man ridit själv så länge. Jag måste bara räta upp mig mer när jag tar upp henne i form. Det är inte så lätt när man har en svag rygg men jag ska tänka på det och försöka så gott jag kan.

En liten olycka hände i stallet. Vi höll ihop de båda hästkompisarna hela tiden förutom efter det sista passet. Jag gick direkt in i stallet med henne eftersom vi hade så många bromsar på oss. Ginger med matte gick på en skrittpromenad. När Attriana upptäckte att hon lämnats av Ginger blev hon väldigt osäker. Jag fick stå och passa henne från att inte hoppa ut från boxen. Efter att kompisen kommit tillbaks och hon lugnat ner sig, tog jag ut henne i stallgången för att tvätta av henne. Hon var orolig och stod och sparkade med bakbenen, så jag passade mig. Jag stod och hennes vänstra sida och tvättade henne under magen när hon sparkade upp med höger bakben under magen och träffade mig i pannan! Det blev bara en lite bula men ändå, tänk om det hade tagit i tinningen? Att hon var så vig trodde jag inte. Konstiga olyckor kan hända när som helst när man hanterar dessa stora djur.

 

Torsdagen den 22 juli 2010 kl. 20:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Bröllopskörning

 
Nu är äntligen allt hö inne. Det blev 9,5 ton. Inte en regndroppen föll på höet. Vi har lite ålderdomliga redskap så det tar lite tid att få in allt hö. Men att hantera löspressade 6 kilos balar passar mig fint.

Hästarna har blivit motionerade tidiga mornar och sena kvällar. Bromsen anfaller oss på dagen. Rider man då surrar ett 50 tal bromsar runt en och attackerar. Det blir svårt att koncentrera sig och att ha en röd tråd i sin ridning. Före kl 6 och efter kl 24 går det att rida.

Nu ska jag på ridläger med ATTRIANA i två dagar. Det ska bli spännande att se hur det kommer att gå. Kanske finns det mindre broms där. Det verkar som inget insektsmedel fungerar mot broms. En variant är att rida på hela tiden i trav och galopp men då får det bli lite kortare pass.

I går genomförde ISABELLA och jag en bröllopskörning. Finvagnen fick en upputsning och smyckades med blommor och björklöv. Även prästen ville åka med så med fyra personer i vagnen fick hon kämpa på lite. Hon är inte så stark som hon en gång varit. Men hon kämpade på så fint i trav och vi kunde överraska bröllopsgästerna med en fin entré.

 

Söndagen den 18 juli 2010 kl. 13:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.