Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Tappsko igen!

 Som Morsdagsgåva fick jag en fin present av ATTRIANA idag. Hon var så rolig att rida och riktigt duktig på dressyrpasset. I skritten började jag med att ändra steglängd och tempo. I början gick det lite segt men hon kom igång fint och lyssnade på hjälperna. Red skolorna på alla möjliga linjer och med snabba växlingar. I början på travpasset varvade jag med galopp och lät henne rulla på. Red henne sen i öppna på långsidorna och sluta på kortsidorna. Det var första gången hon fick jobba även på kortsidorna. Sen red jag fem steg öppna, två steg rakt fram och därefter fem steg sluta osv. Red de övningarna två långsidor. På kortsidorna fick hon gå på en volt i låg form och med lättridning. Red samma i andra varvet. I galopp red jag på åttvolten. I början gjorde jag övergångar till den andra galoppen genom arbetstrav. Avancerade sen till samlad trav och gjorde sen en övergång i skritt. Det kändes som en bra övning för henne och hon var riktigt duktig.

ISABELLA körde jag med rockarden på ridbanan som var nyharvad och fin och inte så skumpig. Körde serpentiner, åttvolter, tempoväxlingar och övergångar. Hon svarade fint på mina kommandon med rösten. Hon ökade skritten på smackningar och ökade traven på sss-ljudet.

På kvällen red vi ut med ATTRIANA och MARION. Det blev en lugn skrittur i skogen och på asfalt. Vi travade även ca 50 m på asfalten.

I måndags fick jag sätta på en tappsko på ATTRIANA:s vänstra framhov. I morse hade hon tappat den högra framskon. Det fattades lite hov på ena sidan så det var lite knepigt. Nu är det bara att hoppas att skorna sitter till nästa skoning om tre veckor. Det är ytterst sällan jag har tappskor. Men det är skönt att man har kvar någon gammal sko som man kan sätta dit. Alla borde lära sig att spika på en sko. Det är inte svårt om man har verktyg. Viktigt är att sätta sömmen rätt. Sen är det bara att spika och känna att sömmen kommer ut. Det kan gå åt många söm ibland för man vågar ju inte chansa.

 

Söndagen den 30 maj 2010 kl. 23:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ett laboratorium i stallet

 Ett schema ska man strikt följa men inte vara slav under. Så idag lördag blev det löshoppning för alla tre hästarna. ATTRIANA fick hoppa 20 små krysshinder och 20 rättuppstående efter att ha mjukat upp sig på cavaletti. Hon var ovanligt lugn och fin. Marion med den tjockaste magen orkade bara 20 krysshinder och 14 rättuppstående. Hon blev lite flåsig så jag nöjde mig med det. ISABELLA fick bara gå 20 språng på krysshindret p.g.a. ålder, men hon var helt oberörd. Hon sparade sig genom att trava mellan sprången. Klok häst!

Innan jag gick in på banan gick jag en sväng med hästarna. Det har varit spännande för Attriana de senaste dagarna för man har sått och har haft tre traktorer och vagnar på åkern mitemot oss. Första dagen vi gick förbi stod traktorerna stilla medan de var igång den andra dagen. Attriana har tittat men varit kontaktbar. Idag var inga traktorer kvar men grannens hästar tittade på Attriana. Ock, det var mycket värre än traktorerna. Hon blev som vanligt 7 m hög och svävade fram med svansen i högsta position. Det var inte lämpligt att bete sig så eftersom det kom bilar på vägen. Jag blev arg på henne och backade henne en lång sträcka i samma fina form. När jag vände henne rätt igen gick hon “fot” som hon ska, men med små trippande steg och hon tittade på mig hela tiden. Det var rörande att se, vilken behärskning!

Igår fredag red jag dressyr på banan och började med ATTRIANA. Något hon har svårt för är sluta till vänster i skritt på mittlinjen. Efter långsidorna fungerar det bra. Det konstiga är att hon hade lättare för sluta till vänster när jag lärde henne det. Ibland förstår man bara inte. Däremot fungerar öppna till vänster bra nu. Jag jobbade med många övergångar i alla gångarter. Red LA:1 programmet men med lite större galoppvolter och vida svängar i halvt igenom i galopp. Den lilla snutten i förvänd galopp fungerade. Skänkelvikningarna i trav var fina. Ryggningen vid X blev inte rak. Första halten blev orolig. Gjorde några till och stod bara kvar och klappade henne. Då stod hon alldeles still. Det blir nog bra så småningom.

MARION kändes inte så rolig i början. Det blev mycket galopp för den är lättare att jobba i. Jag skulle avsluta med att trampa henne lite. Det blev många fina steg och jag kände att hon tände till. Jag beslöt att fortsätta jobba henne och nu var hon hur fin som helst. Hästarna blir lite trötta så här i början när de är ute på nätterna och äter mycket gräs. Hon behövde bara vakna till. Red åttvolter och i mitten red jag skänkelvikning på volt eller skänkelvikning på en rak linje. Jag lekte med övergångar vid X och bytte även från en sluta till en annan. Det var lite nya övningar.

I övrigt har jag byggt upp ett laboratorium i stallet. Jag har börjat göra egna träckanalyser. Men det blir lite misstag så här i början. I morgon räknar jag med att kunna se lite maskägg. Jag ska även odla och se om det finns några farliga stora blodmaskar. Det ska verkligen bli spännande.

 

 

Lördagen den 29 maj 2010 kl. 21:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Första natten ute

 Resan till Barcelona var lyckad. Vi bodde i en liten lägenhet vid stranden. Utsikten över havet var häftig. Morgonljuset och kvällsljuset speglade sig i Medelhavet. En kvarts promenad till gamla stan och en halvtimmes promenad till centrum. Bättre kunde det inte bli. Barcelona var en trevlig stad som man lätt känner sig hemma i på något konstigt sett.

Hästarna hade inte gått så mycket och lagt på sig lite hull. Min första träningsstrategi blev att motionera hästarna. Jag håller fortfarande på att träna in dem på att byta från hö till gräs. En häst som är tjock har stor risk att få fång i detta läge. Helst ska man kunna känna men inte se revbenen under sadeln. Motion och inte för tjocka hästar har räddat dem hittills från att inte få fång. Peppar, peppar!!!! Jag känner många fjordhästar som fått fång, tyvärr.

Redan på måndag kväll tog vi ut hästarna på en skogstur. Efter en del skritt på asfalt (tränar senor) travade och galopperade vi på en gammal landsväg. Vi ruschade dem i galopp uppför en backe. Två gånger i varje galopp. Fartleken är en bra lungöppnare.

På onsdagen red jag MARION en timme på ridbanan. Det blev inte så många övergångar utan jag red på med tanke på motion. Red mycket lättridning och i lätt sits i galopp. Började med skänkelvikningar på diagonalerna och öppna efter långsidorna. I galopp arbetade jag med att minska volten i sluta. Ökade den i skänkelvikning. Gymnastiken är en färskvara och hon var lite springig i början men blev bättre på slutet.

ATTRIANA kändes väldigt fin. Jobbade henne ca 40 min. Red även henne med få övergångar i lätt sits. Började med skänkelvikningar och gick sen över till öppna längs långsidan. I galoppen lät jag henne bara rulla på. Gick in på volter ibland och på diagonalen med byte av galopp i trav. När jag la ner henne på slutet kunde jag lätt böja halsen lika åt båda hållen. Hon var lugn men pigg och lyssnade.

Idag, torsdag red jag ATTRIANA i mer samlande arbete. Jag red öppna igen men satt ner på henne och red i ett lägre tempo. På kortsidorna red jag i låg form på en volt i lättridning. Efter tre långsidor bytte jag varv på diagonalen i skänkelvikning. Gjorde några galoppfattningar på volten och red henne även i öppna galopp längs långsidorna. Det gick ovanligt bra att sitta på henne. Övade sedan på övergångar med en lite för het häst (efter galoppen). Red trav - skritt. Jag tränade på att få fin kvalitet på skritten som det ska vara mellan enkla byten. Det var lite trippigt i början. Jag koncentrerade mig på att sitta på bakre delen av mitt bäcken och till slut gick det fint.

ISABELLA var het och pigg som vanligt. Det är en häst som älskar dressyr. Hon blir som en unghäst när hon kommer in på banan och försöker göra allt så bra som möjligt. Jag fick börja med att hitta ett bra arbetstempo. Idag kunde jag för första gången rida öppna efter hennes olyckliga fall på grusvägen. Hon kändes lika fin i båda sidorna. I sluta däremot var hon lite stelare i höger sida. De galoppfattningar Isabella gör borde alla få känna på. Det känns som en kanonkula i baken på henne utan att hon för den skull får upp ett högt tempo. Vi gjorde några arbetspiruetter med neckreining på yttertygeln. Lite hög i formen blev hon men vad gör det när man har roligt.
I natt ska hästarna få vara ute för första gången. Men i små hagar och med hö.

 

Torsdagen den 27 maj 2010 kl. 20:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Hund helg

 Fredag och lördag var händelserika dagar. Jag var på rasträff i Stockholm med min lilla vovve Greta som är en Berger des Pyrénées. På fredag var jag bara med och tittade. Det var lydnadsklasser och agility. På lördagen var det utställning. Solen kom och det var underbart väder. Utställningsplatsen var på en camping söder om Stocholm. En hundförbudsskylt fanns där men det gällde tydligen inte oss. 27 hundar var anmälda. Det lär vara ett 30-tal hundar av rasen i Sverige som är helt rasrena. Greta skulle gå unghundsklassen för tikar. Så går hon och vinner!!! Hon fick även ett certifikat. Får hon två till blir hon champion. Det var många som kom och berömde min hund. Det var verkligen överväldigande. Rosetter och hederspriser som på en vanlig dressyrtävling fick vi trots att vi inte hade gjort något. Nu kanske man hamnar i hundvärlden i stället. Det var betydligt lättare att ta med en hund på tävling.

Klockan åtta i morse kom vår tränare och jag började med ATTRIANA. Hon stod ju igår men kändes lika fin som vanligt. Vi tränade på att få bort hennes stopp som kommer när hon blir lite pressad. Vi red övergångar. Vi började med skritt - halt. Redan då började hon backa något steg. Min tränare hade lite nya tips att komma med. När vi skulle gå igång fick jag ta fram skänklarna och vrida lillfingrarna utåt. Det fungerade bra så vi övergick till trav - halt. Problemet kom tillbaka så vi övergick till trav - skritt. Gjorde sen en kort halt och gick direkt igång. Det fungerar men jag tror vi måste öva mycket på det. Just övergångar är alltid bra eftersom det stärker hästen. Då jag sist fick ont i operationssåret av galopparbetet så satt min tränare upp på Attriana. Det gick bra. Det är alltid roligt att titta på sin häst. Hon red henne i hög form och hon såg så stor och reslig ut. Jag kan inte riktigt fatta att jag har en sån fin häst och även en sån fin hund! Jantelagen!!!

ISABELLA körde jag. Idag tränade vi på serpentiner och tempoväxlingar. Förra veckan när jag körde henne var hon svårare att böja till vänster än till höger. Då är det bra att köra serpentiner. Jag kom på att man måste fånga upp yttersidan ordentligt först innan böjningen. Det gick mycket bättre. I tempoväxlingarna riktigt såg jag hur hon tog i med bakdelen. Hon älskar att bli körd och även jag tycker att det är roligt.

MARION hade varit ute på en tur med en nybörjare igår så hon fick stå över idag. Jag behövde eftermiddagen bl.a. till att börja packa inför en semesterresa till Barcelona på torsdag morgon.

I morgon ska vi rida ut med Attriana och Marion. Tisdag blir vila som vanligt.

 

Söndagen den 16 maj 2010 kl. 21:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Marion nyklippt igen

 Hade tre hästar att rida före kl 11 idag. Började med ATTRIANA. Red inga komplicerade vägar men använde mig av minimala hjälper. Började med att styra henne med bara blicken. Tittade på vägen mellan hennes ögon och hon gick precis där jag ville. Gick sen över till att flytta framdelen med yttertygeln. Började övningen i skritt och gick sen över till trav. När man gör dessa skarpa svängar blir det bakdelsvändningar, dvs. en samlande rörelse. Jobbade sen mycket i galopp. Jag har fortfarande svårt att sitta bra på henne. Hon är ännu inte tillräckligt samlande i galoppen. Dessa två saker hör tyvärr ihop. Vi måste bli starkare båda två. Red sammanlagt bara 30 min. Hon såg så förvånad ut när jag avslutade henne. Hon såg också lite moloken ut. Vi var inte nöjda någon av oss. Men det är bara att träna på. I morgon bitti rider jag bara henne. Ska samla henne mycket i traven innan jag tar galoppskänkel. Hoppas det kommer att gå bra. På söndag ska jag rida henne på träning igen. Fjordingarna är mjukare att sitta på i galopp än i trav. Nu längtar jag till att få säga samma sak om Attriana.

ISABELLA var pigg som vanligt. Mjölksyran i höger bog är nästan borta nu. Men jag avstår fortfarande att träna henne i öppna. Provade på några steg och det kändes rätt bra. Sluta åt vänster var mjuk och fin, det kärvade däremot till höger. Gick då över till voltarbete. I vänster varv skänklade jag till henne lite med vänster skänkel när hon lyfte sitt vänstra bakben. Red vänster skänkel mot höger yttertygel. Det blev bättre. Hon tog i mer med vänster bakben. När jag bytte varv märke jag skillnad, hur lätt hon hade i höger varv. Hon är fortfarande lite ringrostig men känns ändå väldigt fin. Red små och stora volter i galopp. Gjorde några byten från förvänd galopp. Red även henne ca 30 min.

MARION fick gå ett längre pass. I skrittarbetet fick hon göra så gott som alla rörelser, men bara korta stunder. Ville variera så hon skulle kännas alert, samt att jag ville gå igenom så många muskelgrupper som möjligt. I trav red jag först med bara blicken och sedan med neckreining som jag ridit Attriana. Hon var otroligt följsam. Marion är en häst som inte tycker om att man tar henne i mun. Hon blir då stressad och lägger sig gärna på bettet. Det är alltid en svår balansgång. Gjorde travigångsättningar med mycket energi från första steget. Det gjorde henne samlad och fin i traven och hon hade även mycket energi. Var noga med galoppfattningarna också, men det brukar jag alltid vara. Annars blir galoppen inte så rolig. Styrkearbetet idag bestod av många galoppfattningar. När jag lade ner henne på slutet var hon mjuk och fin och inte alls springig. På dagarna går hon fortfarande själv i bantarhagen. Hon är nyklippt igen. Pälsen på länden var så kompakt att det var svårt för klippmaskinen att komma igenom.

Vid sjutiden släpper jag ihop henne med sin mor (Isabella) i en liten hage där de kan gå in i ett stall. De äter hö tillsammans. Attriana får äta i egen hage. Knotten kommer med regnet nu. Fortfarande är hästarna inne på natten men nu får de bara 2 kg hö och samma mängd halm till natten, utom Isabella som alltid har fri tillgång till både halm och hö. Till kraftfoder delar de på 1 l krossad havre, ½ l torr betfor och 1 dl linfrö samt torkade nypon för lederna. De kommer in i vinterstallet vid 22-tiden.

I morgon åker jag på rasträff med min lilla Greta i två dagar. Hon ska ställas ut på lördagen. Det lär vara en sträng domare från Finland. Intressant ändå att höra vad hon har för åsikt. Jag vet att vovven inte kommer att få toppbetyg då det fattas en tand i munnen. Egentligen borde vi åka på en annan rasträff då hon blivit omdöpt till råttweiler. Hon är skicklig på att fånga både råttor och sorkar. Det är hennes största hobby.

 

Torsdagen den 13 maj 2010 kl. 22:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

B-ponny

 Igår löshoppades MARION medan Isabella var ute på en tur i skogen. Idag när jag skulle löshoppa ATTRIANA använde jag samma hinder. Det var en cavaletti på en kortsida, ett krysshinder på en långsida och tre cavaletti på den andra långsidan. Nu skulle jag testa om Attriana visste att Marion hade hoppat banan dagen innan. Jag hade bara en grimma på henne och släppte henne efter uppmjukning på ridbanan. Alla hinder var lätta att springa förbi utom krysshindret. I normala fall skulle hon busa runt lite innan jag skulle övertyga henne att det var över hindren hon skulle gå. Men hon visste! Det var inga problem, hon gick över alla hinder ett efter ett, t.o.m. krysshindret tog hon utan problem. Jag byggde sedan upp krysshindret till ett rättuppstående hinder och gjorde en mur av fem cavalettibommar. Hon hoppade fint runt banan åt båda hållen.

MARION red jag ut på en fin tur. Det blev mer skitt än jag hade tänkt på fina stigar bland alla vitsippor. Har hittat några trädor där jag travade och galopperade lite. Klättrade i en backe. Gjorde många halter på westernvis nedför. Avslutade med att piaffera henne i nedförsbacken. Fantastiskt med vitsippor runt omkring och fågelkvitter.

På kvällen var jag och tömkörde “min” nya lilla B-ponny som är ett russ. Förra veckan tömkörde jag honom för första gången och han var mycket misstänksam. Blev rädd när tömmarna kom åt honom trots att han skulle ha varit körd tidigare. Nu var jag beredd på hans beteende. Jag började med att skapa kontakt genom att arbeta honom för hand. Fick honom att bli som en spegelbild av mig. Han stannade när jag stannade. Han ökade steglängden när jag gjorde det osv. Tömkörningen gick sedan jättebra. Han sökte sig i form och gick t.o.m. med på att minska volten och göra många igångsättningar. Han är faktiskt söt den lilla ponnyn. Han lär även hoppa väldigt bra. Jag håller tummarna i helgen när han ska tävla.

 

Onsdagen den 12 maj 2010 kl. 22:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

ponny dressyrtävling

 
I morse red vi ut i skogen. Grönskan börjar komma och det är så vackert med alla vitsippor. ATTRIANA hade MARION med som sällskap. Det första vi stöter på är att grannen vallar sina får. Attriana är livrädd när fåren är stressade. När hon var ung skenade hon i hagen när fåren blev vallade. Det hände flera gånger att hon skenade runt så mycket att hon fick kolik. När hon tappar kontrollen skriker hon samtidigt. Det är rörande att se och höra. Så det blev en mycket spännande situation. Hjärtat slog väldigt hårt på henne men hon höll sig i skinnet, t.o.m. när vi vände på vägen gick det lugnt till väga. Jag tyckte hon var fantastiskt modig! Vi kom ut till skogen så småningom och knallade runt bland stock och sten som är bra för bogar och rygg. Hoppade små diken och kunde ta en riktig lungöppnare i galopp på en äng. Det blev en ridtur med mycket innehåll.

Senare på dagen var jag och tittade på en dressyrtävling för ponny. En prydlig ritt med noggranna vägar av en ryttare som får 7:a på sitsen på en LC tävling men kommer utanför placering. Det ger mer poäng om man rider snabbt även om man inte är så noga med vägarna och sitsen. Vad var skillnaden? Jo, den förstnämnda hästen var en nordsvensk travare som faktiskt hade en riktigt hygglig galopp och var mycket välriden. Den andra hästen var en vacker men spänd ponny. Är det hästen eller ridningen som bedöms? Konstig sport, dressyrtävlingar! Köp en dyr häst som är vacker och du får framgång även om du är en medelmåttig ryttare.

 

Söndagen den 9 maj 2010 kl. 21:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

schema för 25 årig häst

 En perfekt dag att hålla på med hästar. Plus åtta grader och inga insekter. ATTRIANA var lite trött när jag tog ut henne på skrittpromenaden. Sen kände hon förmodligen lukten av grävlingar vid ett ställe där de brukar hålla till. Hon blev stel som en pinne en lång stund. Jag lät henne stå och fundera. Det är ingen idé att stressa hästen i ett sånt moment. Idag var det bara ett lätt arbete. Jag red skrittpasset utan kontakt med tyglarna. Använde blicken och vikthjälper. Red serpentiner, volter osv. Red inga skolor, endast några skänkelvikningar. Började även travpasset på samma sätt. Hon följde fint och kändes mjuk i kroppen. Tog tyglarna och gjorde några galoppfattningar från trav. Men jag kunde inte låta blir att testa lite svårt! Jag red stora bakdelsvändningar på en 20 m volt och fattade galopp ur dem från skritt. Båda varven gick bra några gånger, sen blev det för mycket och hon tvärstannade. Förstärkte hjälpen och fick det att fungera, men övergick sen till att göra övergångarna från skritt till trav istället. Fortsatte sen med övergångar från trav till galopp på fyrkantsspåret.

ISABELLA körde jag med rockard idag. Det var länge sen och jätteroligt. Hon var väldigt pigg så jag började på ridbanan. Det blir alltid lite tungt på grus så hon lugnade ner sig ganska snart. Gick sen ut på vallen och övergick till trav. Körde henne på volter i ett tempo 4 i skalan 1-10. Jag delar upp tempon från 1 - 10 eller 1- 5. Ju mer välutbildad hästen är så har den fler växlar och då kan man rida tempon 1-10. Volterna till höger blev riktigt fina. Till vänster var det svårare att få dem runda och få henne att forma sig. Tränade på att lätta på ytterhanden i stället för att korta innerhanden i svängarna. Isabellas schema/vecka blir nu; en dag körning, en dag dressyr, en dag ut i skogen och fyra dagar vila. Det passar nog bra för en 25 - årig häst.

 

Lördagen den 8 maj 2010 kl. 20:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kandar

 Började med ATTRIANA. Nu går det snabbare att göra i ordning hästarna innan ridning. Jag har slutat att rykta dem. De behöver stövet inför insektssäsongen. Det blev ett ganska tufft dressyrpass. Hon såg lite förvånad ut efteråt. Jag accepterade inga misstag utan koncentrerade mig på att hon skulle lyda direkt och spåra hela tiden. Red henne på kandar. Det var tredje gången hon reds med kandar. Första gången kände jag inte så mycket skillnad. Andra gången ville hon inte riktigt söka sig fram till bettet. Nu var det nog ett år sedan hon hade kandaret på och det fungerade bra. Det viktigaste när man börjar med kandar är att hästen vågar söka sig fram till bettet. Attriana är ju född till dressyrhäst och det märks ibland.

Mjukade upp Attriana i skritt på gräs. Idag arbetade vi med cavaletti och skänkelvikning på volt samt med mer samlande rörelser. Gjorde bl.a. bakdelsvändningar. På volten red jag öppna, förvänd öppna, sluta och förvänd sluta åt båda hållen. På ridbanan red jag även öppna längs med långsidorna. Hade en lite sädesärla som spatserade framför mig i spåret, trevligt vårtecken!

I trav red jag tre långsidor i öppna. På kortsidorna lade jag ner henne i låg form på en volt. Bytte varv genom diagonalen i mellantrav. Gjorde likadant åt andra hållet. Fortfarande är det lite svårare till vänster. Gjorde en del övergångar från trav till galopp genom att börja rida lätt. Hon svarade fint på det idag. Däremot tyckte hon vänster galopp var lite jobbig. Gav henne godis efter vänstergaloppen men hon ville inte ta emot det. Godis är bra att testa om hästen blir stressad och det var Attriana tydligen. Övergick sen till galoppfattningar på volten från halt men endast till höger galopp. Hon stannar gärna och tänker. Nu puttade jag till henne med spö och hon gjorde fantastiska fattningar. Gjorde säkert 7-8 fattningar. I vänster varv red jag återigen några fattningar från trav. En sak i taget!!!

Hon fick mycket energi och på den red jag henne i bl.a. skänkelvikningar över diagonalen. Hon bara flöt fram. Jag har aldrig ridit så fina skänkelvikningar. Red även några tempoväxlingar och även på dem svarade hon direkt när jag ändrade mitt säte. Det är som en dröm att rida henne när hon kommer upp i form och har så mycket energi.

MARION red jag också på kandar. Hon är så tjock nu så det känns lite ovant och konstigt att sitta på henne. Hon rullar fram i galopp. Det är svårt att fodra dem bra nu. Jag ger dem hö i hagen för att de inte ska äta så mycket gräs. Men de äter både gräs och hö. Nu kommer Marion att få gå i en egen hage med lite gräs. Feta hästar kan ju lätt få fång. Jag galopperade henne mer än travade eftersom det tar mer på energin och kanske gick hon ner något kg. Red samma program som med Attriana men i galopp; öppna på långsidan, volt på kortsidan och diagonalen i mellangalopp. Gjorde några små volter och trampade henne lite i piaff. Koncentrationen idag var mest fokus på att gå ner i vikt. Jag kunde nog gärna ha ridit ut och galopperat henne.

Både Isabella och Marion hostar när jag börjar rida dem. Det återkommer varje vår och jag har förstått att det är allergi av pollen. Enligt min veterinär är det bra att rida dem så de får hosta ut. Viktigt är att först ta tempen på dem för att kolla att de inte är förkylda.

 

Fredagen den 7 maj 2010 kl. 22:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

en mild häst

 Det blev ett jättefint ridpass med ATTRIANA idag. Hon är så mild just nu. Tror hon är brunstig. När jag red in henne passade jag på att rida henne just under brunsten för då var hon så snäll. Även när jag satt på henne för första gången utnyttjade jag den situationen. Jag är så tacksam att hon är så samarbetsvillig och trevlig under brunsten. En del hästar kan ju vara riktigt sura. Viktigt är att man inte klämmer med skänklarna. Det ska man aldrig göra. Det ska kunna skina in en liten ljusstråle mellan häst och skänkel. Jag har märkt att brunstiga ston kan bli omöjliga att rida om man klämmer med skänklarna.

Red bara lösgörande övningar förutom att jag red på en liten fyrkant. Började i skritt och red den sen i trav. Vände henne för endast yttertygeln mot halsen s k neckreining. Galopperade en del, varvade med fyrkantsspåret och volter. Red även förvänd galopp i en liten serpentinbåge längs långsidan. Galopperade också på en stor åttvolt och bytte galopp genom trav. Det fick bli i fältsits för min del idag. Operationssåret känns fortfarande av. På slutet red jag henne i lite högre form och var noga med spårningen på volten. Hon var lagom pigg och mjuk och fin i kroppen. Detta pass var förberedande för två mer samlande pass på fredag och lördag.

ISABELLA red jag ett kortare dressyrpass. Varvade cavalettibommarna med volter i skritt. Red bara skänkelvikning och djupa slutor. Jag undviker öppna än så länge. Hon har fortfarande lite mjölksyra på höger bog. Hon kändes lite kantig i traven så jag galopperade i stället. Minskade volterna och fick en fin samlad galopp. Red även henne i förvänd galopp. Red på volter och på fyrkantspåret. Avslutade i trav och nu var den jättefin när hon hade slappnat av över ryggen. Hon fick piaffera några steg och däremellan red jag henne på lång tygel i skritt. Ryggen växte flera cm kändes det som. Tyvärr blev hon lite för vild när jag lade ner henne och skulle avsluta i lång och låg form. Red istället några skänkelvikningar på volt och satt ner. Det gick bättre, hon koncentrerade sig igen och kändes fin i kroppen.

 

Torsdagen den 6 maj 2010 kl. 19:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Långa tömmar

 Idag tömkörde jag först ATTRIANA och sedan MARION. De fick arbeta på cirkel med gräs som underlag. Jag har en gräsridbana på ca 30x30 m. Den är nu upptorkad och fin. Jag använder den ibland för att variera underlaget för hästarna att jobba på.

Jag gjorde många övergångar. Började först med skritt till halt. Gick sen vidare och avslutade med halt - galopp. Attrianas tömmar hade jag i de översta ringarna på gjorden. På Marion fick jag använda de nedersta. Attriana har lätt för samling medan Marion har svårt och skjuter ifrån och använder inte ryggen som hon ska. Marions högra bakben aktiverade jag lite mer genom att smacka varje gång hon skulle lyfta det. Även i galoppen på en liten volt aktiverade jag henne för att få fram tretaktsgaloppen. Med Attriana var det inga större problem. Hon är lätt att ändra form på. Även i galoppen kunde jag arbeta henne med kortare steg och med längre steg i låg form. Det enda kruxet när jag arbetade henne var att vi blev överfallna av en hagelskur.

Det svåra med arbetet idag var att behålla tömkontakten på ett bra sätt. Enligt den gamla teorin ska man använda en hjälp i taget. Man ger alltså kommando till att gå fram i en gångart och när hästen svarar ska man fånga upp den energin i tömmen. Tömmarna är långa och det är mycket svårare än med tyglar.

 

Onsdagen den 5 maj 2010 kl. 22:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Isabella igång igen

 Igår fredag red jag ATTRIANA för en tränare. Hon fick också träna psyket eftersom det rörde sig mycket runt omkring med trailers och nya hästar. Hon skötte sig väldigt bra. Vi började träningen med skrittarbete på volt. Attriana lade huvudet på sned åt vänster. Jag fick rida förvänd sluta på volten och rättade så småningom till det felet. Sen jobbade vi med att ändra form och tempo. Galoppfattningarna fungerade över förväntan idag, även till vänster. I galoppen fick jag träna på att verkligen släppa innertygeln och få henne att jobba fram till yttertygeln. Jag sitter inte bra på henne i galopp. Hon bär sig jättebra men det blir stora rörelser för min onda rygg. Jag ska träna mig själv i galoppen genom att ha stabilitet i yttersidan på hästen och sitta med i rörelsen. Jag kommer att göra det i etapper varvat med fältsits och låta Attriana bara rulla på. I traven fick jag en värdefull kritik av tränaren. När jag rider lätt har jag för mycket framvikt. Jag vet om det och brukar skoja att det är sen jag red galoppörer. Men det är naturligtvis inte alls bra att sitta så. Tränaren ville att jag skulle flytta fram mina skänklar och jag förstår att det blir bra då. Men det man har vant sig med är svårt att ändra. Men jag ska kämpa på och tänka på det.

MARION red jag i ett samlat pass. Både vad gäller tid och form. Galopperade en hel del för att arbeta hennes magmuskler. Rullade på i galoppen. Gjorde öppna på långsidorna och sluta på diagonalen men byte vid X. Arbetade med arbetspiruetter och andra typer av volter. Lade in många små tempoväxlingar. Hon var jätteduktig! Vänster galopp kändes inte lika kantig som den brukar kunna vara.

 

Idag lördag fick jag tillbaka min gamla ISABELLA på dressyrbanan. Jag red ATTRIANA först och Isabella stod utanför staketet och tittade på oss när vi tränade. När hon var ung gjorde hon alltid det. Hon följde alla mina träningspass med Sindarve Myling. Strax innan jag skulle avsluta honom och lägga honom i låg form gick hon alltid därifrån. Jag försökte avsluta ritten på olika sätt. Men jag lyckades aldrig lista ut hur hon kunde förstå när ridpasset skulle avslutas.

Innan jag red henne masserade jag hennes bogar. Hon reagerade våldsamt med att stå och sparka med vänster bakben. Det kanske kändes skönt/ont som massage gör när det gör nytta. När jag red henne var hon otroligt alert och tyckte det var roligt att få vara tillbaka till träningen. Red de flesta rörelser men inte så många steg utan varierade. Jag ville komma åt så många muskelgrupper som möjligt utan att hålla på för länge. Det blev ca 30 min. I galoppen kom vi ner i väldigt små volter och hon höll tretaktsgalopp hela tiden. Det var lite svårt att sitta på henne i traven för den var passageaktig. Precis som okunniga domare brukar gilla! Jag brydde mig inte så mycket om det utan red lätt.

Det är inte bara på dressyrbanan hon är pigg nu. Hon leker hingst mot sin dotter Marion i hagen. Hon kommer springande när man ropar på henne. Nu vet jag inte om det är akupunkturen mot hennes magproblem eller om det är hjälpen med nackkotorna som gör att hon har blivit som en helt ny häst. Men det är roligt att hon mår så bra.

Attriana kändes lite trött idag. Själv har jag ont i operationssåret. Det är efter galoppen med henne igår. Det är vad jag har noterat tidigare. Det som tränar hästens kropp tränar också ryttarens kropp. Galopp tränar alltså magmuskler på både hästen och ryttaren. Red henne mycket lösgörande i lättridning. Öppna och skänkelvikning. Red även som vanligt serpentiner och volter i olika storlekar. Varvade mycket trav och galopp. Vi ett tillfälle tvärstannade hon inför en galoppfattning. Nu petade jag till henne med spö mot galoppfattningsbenet. Hon protesterade en tiondels sekund sen tog hon hjälpen. Galopperade henne på lite mindre volter för att jag själv skulle få träna min sits i samlad galopp. Det är lite kämpigt men jag är säker på att det kommer att gå bra. Ju mer samlad hon blir desto lättare kommer det att bli. Jag tänkte hela tiden på att ge henne innertygeln. Låter innerhanden gå mot hennes mun.

I morgon bitti ska hästarna skos om och bli av med sina vinterskor. Jag låter dem alltid vila efteråt.

 

Lördagen den 1 maj 2010 kl. 22:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.