Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

sommarstall

 Red dressyr med ATTRIANA idag. Hon är fortfarande lugn och fin. Red mycket lösgörande. Började med ett långt skrittprogram. Först som vanligt skänkelvikning på volt. Flyttade ut bakdelen några steg. Idag fick jag peta lite med ridspö´t för att få lite snabbare reaktionsförmåga. Red skänkelvikning efter fyrkantsspåret. Red tre långsidor vanlig öppna därefter sluta på diagonalen när jag bytte varv. Red även öppna åt andra hållet. Gjorde ungefär lika i trav. Började sen med vänstergaloppen. Bra fattning idag. Efter galoppen red jag ett pass med skritt på tygeln. Härligt, idag fungerade det! När jag kom i höger varv travade jag ett tag innan jag fattade höger galopp. Hon blir lugnare och lugnare efter galoppen nu. Borde nog börja rida lite program med henne snart. Tyvärr tycker jag det är så tråkigt att rida program. Har hittat en sida på webben där man kan tävla digitalt. Man rider programmet med en fotograf vid C. Sen skickar man filmen och får ritten bedömd. Det är tyvärr brittiska program. Men de går att skicka efter. Jag tycker det låter jätteintressant. Man slipper långa bilresor och kan rida programmet flera gånger innan man är nöjd. Jag sätter in sidan som en länk.

ISABELLA har fortfarande mjölksyra på höger bog. Tömkörde henne eftersom det är det första dressyrpasset på ett tag. Började med cavaletti. Körde sen öppna och sluta. Det är bättre men lite stelt fortfarande. Lät henne trava på volten. Hon är alltid lite stel i traven i början men ledar upp sig efter ett tag. Skulle minska volten, då gick hon själv över i en väldigt samlad galopp. Det blev samma sak i det andra varvet. Vet inte varför hon gjorde det. Jag tror det var att hon ville visa sig duktig och ville ha lite godis. Vilket hon naturligtvis fick. Gjorde sedan några övergångar från trav till galopp på stora volten. Hon har alltid haft mycket idéer i sitt huvud. Jag minns en gång när jag hade tömkört min förra fjording Sindarve Myling. Vi hade jobbat i övergångar från skritt till galopp. Isabella var inte så gammal då så jag brukade arbeta henne med övergångar från trav till galopp. Men, det gick inte. Hon gjorde som Myling hade gjort, skritt, galopp. Jag kunde inte övertyga henne att vi bara skulle göra övergångar från trav till galopp. Hon gjorde fantastiska övergångar gång på gång och såg väldigt nöjd ut. Sådan är hon den gamla damen, ränderna går aldrig ur.

Idag har jag gjort i ordning sommarstallen. Jag delar upp hagen med ett staket. Attriana har då fri tillgång till en box. Fjordingarna har tillgång till en box i ett annat stall. Där är alltid svalt på sommaren eftersom väggarna är av sten. Tidigare hade jag en box var till fjordingarna. Men de ställde sig alltid tillsammans i en box, så nu får det bli så. När jag också hade Myling ställde sig alla tre hästarna i en box på 3x3 m. Jag vågade inte titta första gången för att se hur de gjorde för att krångla sig ut. De trivs tydligen att stå så tätt inpå varandra.

 

Torsdagen den 29 april 2010 kl. 22:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

löshoppning

 Idag hade ATTRIANA “landat” och kändes lugnare. Löshoppade både henne och MARION. Jag börjar alltid med cavaletti. Jag har fyra cavalettibommar som ligger på skrittavstånd och fyra bommar som ligger på travavstånd. De ligger på en 15 m cirkel. Efter att ha låtit hästarna skritta över dem några gånger får de trava. Det är en avancerad övning. Det ingår en tempoväxling eftersom de måste ändra steglängd.

De fick arbeta lösa på banan. På ena långsidan staplade jag fyrkantiga bommar så det blev en låg mur. På den andra långsidan hade jag två krysshinder med drygt sju meters mellanrum. Eftersom de inte hoppat på länge lät jag dem inte hoppa mer än ca 15 språng. Båda hästarna skötte sig utmärkt och hade roligt.

 

Onsdagen den 28 april 2010 kl. 22:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

stora svarta myggor

 Idag kom jag hem lite tidigare än vanligt från jobbet och red ett pass på en fortfarande mycket pigg häst. ATTRIANA hade varit “på tårna” när hon blev ledd från en hage till en annan. Jag var lite fundersam hur det skulle gå att rida henne. Men hon var som vanligt just. Hoppade bara runt lite när det flög upp fåglar och när hon sprätte grus på en tunna. Gången var ovanligt spänd men hon jobbade på med allt jag bad henne om. Luften var full av stora svarta myggor så skrittarbetet blev lite kortare än vanligt. Öppna, sluta och som alltid skänkelvikning på volt. Flyttade även ut bakdelen från volten. I trav fick hon arbeta tre långsidor i öppna åt vardera håll. Gjorde samma sak i sluta. På kortsidorna skulle det vara lång och låg men det blev inte riktigt så idag. Återgick till skrittarbete. Här var det bara piaff som gällde för henne. Men jag lyckades som tur var övertala henne att vi skulle jobba i öppna och sluta på volt i skritt i stället. En piaff idag hade slutat med explosion!!! Avslutade med några volter. Även där skulle jag velat ha henne i lite lägre form. På sista volten slappnade hon av och då avslutade jag.

 

Måndagen den 26 april 2010 kl. 22:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Behandling

 I torsdags red jag inte. Det är ytterst sällan det händer. Det föll blötsnö och blåste under hela dagen. Hästarna stod i lä i en skogsdunge. Varken de eller jag skulle få ut något av att träna.

På fredag sken solen och marken var återigen vackert snöbeklädd.
ATTRIANA var väldigt pigg så jag la ner extra mycket tid på skrittarbetet. Arbetade med bara lösgörande rörelser. Travade sen med lösgörande arbete i serpentiner och åttvolter. Flyttade ut bakdelen på volten några steg. Red skänkelvikning efter spåret några steg åt gången. Sen kom det intressanta! Hon hade bara galopp i huvudet när jag skrittat några minuter efter traven. Men jag envisades med att hon skulle jobba i skritt på tygeln. Jag utmanade ödet med att göra bakdelsvändningar på volten. Samlade skritten i vändningarna. Det tog inte mer än kanske tio minuter så hade hon förstått. Nu var hon så avslappnad och fin att jag lade in lite samling. Red henne tre varv åt båda hållen i väldigt kort trav. Det är en övning vi gjort ibland på lång tygel. Man ska alltså kunna gå bredvid. Viktigt är att hästen ska vara helt fri från tygeln. Det är en styrkeövning som inte gör dem så heta. Hon fick gott betyg idag och skötte sig bra trots att hon hade mycket i huvudet. Equiatrikern gick igenom henne på em. Hon var lite spänd över bogarna. Antagligen efter dagens träning. Rek massage och liniment.

MARION red jag enligt den s k akademiska principen. Red först i skritt lösgörande öppna och sluta. Red henne sedan i en väldigt kort trav. Red öppna och sluta fortfarande i den korta traven. Red tre långsidor av vardera rörelse, alltså sammanlagt 12 långsidor. Efter vila red jag henne i galopp även den så sakta att man nästan kan gå bredvid. Här lade jag in tempoväxlingar för att galoppen inte skulle vara fyrtaktig. Gjorde även galoppfattningar från bakdelsvändningar. Det är viktigt att se till att båda bakbenen bär i fattningen. Hon var helt underbar men blev nog lite trött. När vi behandlade Atrriana i stallgången låg hon i sin box, sov och snarkade. Ska sätta på lite arnika liniment på bakknäna i kväll.

På ISABELLA hittade equiatrikern låsningar i vänster nacke samt längs hela halskotpelaren. Det var efter att hon ramlat på den sidan. Inte undra på att hon känts stel. På höger bog hade hon mjölksyra och på vänster bog var hon öm fortfarande. Hon fick akupunktur och magnettäcke. Hon blev även av med låsningarna i nackkotorna. Sköldkörteln är svullen så vi gissar att den kan orsaka hennes dåliga matlust. Hon stressar lätt upp sig eller är trött när hon stå i hagen. Det stämmer in på prognosen. Tror att det kan vara orsaken till hennes mångåriga problem. Hormoner kan spela in när våren kommer. Det är alltid i februari hon får dålig matlust. Mycket intressant! På söndag och tisdag ska hon ut i skogen, sen rider jag dressyr med henne på torsdag. Det ska bli spännande om hon då har blivit mjukare.

Lördag, alla tre hästarna fick vila. Marion efter sitt hårda pass igår. De andra efter behandlingen.

Söndag, alla tre hästarna fick komma ut på en promenad i skogen. Isabella har börjat äta igen och det är bara att hoppas att det håller i sig. Attriana var busig och lite för pigg. Hon började redan vid uppsittningen att skjuta rygg. Sen var alla stenar farliga. Annars verkade hon väldigt glad och positiv, ville helst bara galoppera. Det verkar som behandlingen gjort henne gott!

 

Söndagen den 25 april 2010 kl. 22:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

skritt efter galopp

 Nu är vi inne i gamla rutiner. Varannan onsdag tömkörning och varannan onsdag löshoppning/tömkörning. I dag var det alltså tömkörningsonsdag. Arbetade med både ATTRIANA och MARION i likadana övningar. Jag har en liten gräsplan utanför ridbanan som jag har cavaletti på. Inför alla träningspass på ridbanan får hästarna gå över dem för att mjuka upp sig i rygg och bogar.

Tömkörde längs en långsida. Började med förvänd öppna sen skänkelvikning mot staketet och till slut sluta. På volten fick de först trava i låg form men med tömmarna i översta ringarna. Minskade volten maximalt tre gånger. Båda hästarna var lätt inåtställda utan att jag höll i innertygeln. Bytte varv några gånger i trav. Övergick sedan till galopparbete. Arbetade först med övergångar till trav. Därefter övergångar till skritt. Häromdagen hade jag problem med att få henne att skritta på tygeln efter galoppen. Nu hade jag möjlighet att ta itu med det problemet. Jag vill att hon ska kunna arbeta i skritt och vara lugn efter galoppen. Efter ett tag hade hon förstått. Det var så roligt att se. Att det inte har fungerat är helt mitt fel. Jag har alltid arbetat henne på volten i skritt med lång tygel, speciellt efter galoppen för att få henne lugn. Eller så har jag piafferat henne innan galoppfattningarna för att få en samlad explosiv galoppfattning. Det är aldrig hästens fel att det inte blir bra. Marion har kommit så långt i utbildningen att det inte finns sådana här problem. Hennes galopp var fantastisk idag, samlad och tretaktig. Ock inga problem att arbeta henne på tygeln i skritt.

Gick nu över till att minska volten med bibehållen galopp. Gjorde det tre gånger åt båda hållen. Attriana fick sen avsluta i trav i låg form. Marion tog jag ut på fyrkantspåret och piafferade i tre omgångar. Nu behöver jag bara använda rösten som kommando. Hon var lösgjord men hade ändå energi i piaffen idag. Avslutade även henne i låg form i trav på volten.

ISABELLA äter dåligt och for fortsätta vila. Hon hade blivit riden på banan i går men känts lite kantig. På fredag kommer en equiatriker och ska gå igenom henne och Attriana.

 

Onsdagen den 21 april 2010 kl. 22:39

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Öppna i galopp

 ATTRIANA var lugn och fin på skrittrundan idag. Hon gick i låg form hela tiden. Idag jobbade vi lite hårdare eftersom hon sen ska vila i två dagar. I skritten började jag med öppna på mittlinjerna och sluta på diagonallinjerna. Slutorna var riktigt bra och tvära idag. På volten flyttade jag ut bakdelen och det fungerade fint i de olika varven. I trav red jag öppna på samma linjer. Varvade med lite skänkelvikning på volt och skänkelvikning på diagonalen. I galopp gjorde jag om fattningarna till vänster några gånger. Red öppna längs långsidorna och hon hade bra balans. Lade ner henne på kortsidorna i en volt i låg form. Efter galoppen försökte jag mig på skrittarbete på tygeln. Det gick inte så bra. Hon travade med små korta steg och var lite upphetsad. Jag har alltid låtit henne gå på lång tygeln efter galoppen så det här är nästa utbildningspunkt. Ett annat problem jag har är att när hon ska fatta galopp från skritt blir hon så stressad att hon står helt still och tänker. Efter ett tag kommer en jättefin fattning speciellt i högergalopp. Men det här måste jag börja göra något åt. Har en ide´ som jag ska prova. Något hon måste bli bättre på är ökad skritt. Det kommer vi att öva mycket på. Galoppen var annars samlad och fin idag.

Med MARION red jag hela skrittarbetet på en stor volt. Jag kollade först upp böjningen i nacken för innerskänkeln. Övergick till öppna, sluta och till sist böjning. Flyttade som vanligt ut bakdelen några gånger. Det fungerade bra i båda varven idag. Gjorde samma sak i trav och sedan i galopp. Därefter red jag det nya MSV C.2 programmet. Det var riktigt roligt och inte alls speciellt svårt. Tyvärr blir jag alltid en dålig ryttare när jag ska rida program. Jag vill för mycket och hjälperna blir kraftigare. Antagligen andas jag inte lika mycket heller. Det är ett vanligt problem som gör hästarna fundersamma. Marion svarar direkt att hon inte gillar det.

 

Söndagen den 18 april 2010 kl. 22:39

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

"tänka galopp"

 Det var mycket nerver i ATTRIANA idag. Nu när snön är borta och det har torkat upp kan jag återgå till mina rutiner. Innan jag går ner på ridbanan brukar jag leda Attriana en liten runda. Hon började snart studsa och bli “7 m hög”. När hon var liten lärde jag henne att sänka huvudet när hon blev uppjagad. Det har jag haft glädje av många gånger. Även denna gång hjälpte det och hon blev alldeles lugn. Jag tror det beror på att blodet kommer ner till huvudet. Det har också samband med att hästar betar och mår bra. Fungerar gör det i alla fall. Piggheten satt dock i på ridbanan men som ett positivt drag. Öronen var spetsade framåt hela tiden. När hon var yngre var det alltid ett varningstecken. Red ett rätt långt pass med skritt för att känna att hela hennes kropp var med. Började med skänkelvikningar först över medellinjen med några steg åt gången. Red lite tvärare linjer på hörnlinjen. Efter fyrkantsspåret red jag förvänd öppna. På diagonalen slutor. Travade därefter först bara på fyrkantspåret. Hon gick lite för högt och tassade fram men lät henne bara vara. Efter ett tag började hon hosta och efter det kom hon gång med bättre trav. Framförallt blev hon fin när jag hade ridit serpentiner och skänkelvikning på diagonalen. Gick över till galopp. Höll mig bara på volter idag. Höger galopp fattar hon direkt medan vänster galopp är hennes vad jag kallar “tänka galopp”. Hästar har alltid en galopp som de måste tänka till lite innan de fattar galopp. Det sitter i jämt hur utbildad hästen än är. Det har med oliksidigheten att göra. Även vänstergaloppen var skaplig idag. Gjorde om den fattningen några gånger. Efter galoppen red jag sex långsidor i öppna i trav. På kortsidorna lade jag en volt och lät henne gå i låg form. I öppna red jag henne i hög form och satt ner på henne. Hon var fantastisk i öppna. Tydligen hade hon glömt bort att hon började konstra i vänster öppna i höstas. Det började under en träning som gick snett och satt sen i under lång tid. Avslutade med en stor åttvolt som vanligt och med ett tvärstopp. Ska berätta varför det blir så vid ett senare tillfälle.

Malin tog med MARION och ISABELLA på en tur ut i skogen. Isabella hade fått ett äpple på en gård och såg så nöjd ut när hon kom hem. Marion hade varit glad och snäll som vanligt. Själv tog jag en lång promenad i skogen med lilla Greta. Inte illa det heller. För att kunna rida tillfredställande måste man ha kondition.

 

Lördagen den 17 april 2010 kl. 20:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Gräs

 Idag red vi en lång härlig tur i skogen med MARION och ATTRIANA. Äntligen kan man komma fram i skogen. Det har torkat upp väldigt snabbt. Båda hästarna var pigga och skötte sig bra. Attriana la in en extra växel på en travsträcka. Det var utan en tanke på att gå över i galopp. Vi undviker galopp ute på vägarna än så länge så hon gjorde rätt. Marion och jag kom långt efter. Lite passage blev det efter det när vi passerade fåren.

Nu kommer en besvärlig tid. Gräset börjar sticka upp. Hästarna ska vänjas in att beta. Jag är MYCKET försiktig med det första gräset. Låter dem gå på gräs någon timme i början. Marion får lätt allergiska besvär. Jag använder bakteriebalans vid minsta tecken på obalans i tarmfloran och motionerar hästarna extra mycket.

 

Fredagen den 16 april 2010 kl. 23:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

saxen

 Idag red jag två härliga dressyrpass. För första gången på länge använde jag ridspö på Attriana. Det använder jag för att peta på hennes bakben. Marion red jag på kandar. Sporrar använder jag aldrig mer än på tävling. Det är en utbildningsfråga att hästarna ska vara känsliga för hjälperna. Det finns inga lata hästar bara omotiverade.

ATTRIANA fick gå ett grundridningspass. Vi är lika ringrostiga båda två. I skrittarbetet var jag noggrann med eftergiften på innertygeln men med böjning vid ganaschen. Flyttade ut bakdelen från cirkelspåret. Red inga skolor eller samlande rörelser. I trav red jag skänkelvikning på volten, på diagonalen och ut till spåret. Travade i åttvolter och stora serpentinbågar. Började galoppen i höger varv. I vänster galopp däremot satt gårdagens bus i. Hon låg på och skvätte iväg några gånger. Jag lät henne bara rulla på och gick in på volter för att få ner tempot. Galoppen blev också bra när hon hade lugnat ner sig. Själv har jag lite svårt att sitta på henne i galopp. Det är stora rörelser och det får bli fältsits ibland. Ju mer samlande galoppen kommer att bli desto lättare blir det att sitta på henne, förhoppningsvis.

MARION var helt gudomlig idag. Hon har nog aldrig gått så bra. Hon lyssnade och svarade snabbt. Hon kändes mjuk och ovanligt rakriktad. Hon var även mycket samlad. Med de egenskaperna kan man göra precis vad som helst. Travade saxen i skänkelvikning. Det var en ny och rolig övning. Målet är att rida den i galoppslutor med byten. När jag gjorde det idag bytte hon lite hej vilt. Men det är ju mitt fel som lekt med bytena under tidigare pass. Hon tycker det är sååå roligt att göra galoppombyten. Rättade till det med att rida serpentiner med förvänd galopp och det gick utmärkt. Arbetade även med att minska volten i sluta och ökade ut den i skänkelvikning. Fortsätter hon att vara så här fin blir det ett nöje att få rida henne framöver.

ISABELLA som ätit dåligt sen en vecka tillbaka och vankat runt i boxen har börjat äta igen och har inte haft ont i magen. Hon har fått bakteriebalans och det verkar fungera. Det var bus och bocksprång i hagen när hon skulle in, jätteroligt!

 

Torsdagen den 15 april 2010 kl. 23:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

cavaletti

 Äntligen kan jag plocka fram cavalettin. Ridbanan har torkat upp och är sig lik igen. Arbetade alla tre hästarna lösa på banan. När jag löshoppar hästarna eller låter dem gå över cavaletti har jag dem lösa på banan. Jag använder en pisk av bra kvalitet som är lätt och fin att hålla i handen. Den blir som en förlängd arm att dirigera hästarna med. Det är viktigt att man rör sig lugnt på banan. Hästarna kan lätt bli för busiga. Idag var det första gången på länge som de fick vara lösa på banan så det blev lite bus i alla fall. När hästarna rör sig fritt tittar jag på att mag- och ryggmuskler spelar, att svansarna är lätt lyfta och att de sätter ner trakten före tån på bakbenen.

ISABELLA fick trava över bommar på marken. Hon går rent och fint men är fortfarande lite stel i höger sida. Jag har nu bokat en tid för undersökning.

MARION började fint med att trava över cavalettibommar i höger varv. När jag bytte till vänster varv blev det bus. Hon roar sig alltid med att göra några slags bakdelsvändningar i galopp och så byter hon varv. Nu var jag lite rädd om underlaget idag så Marion fick gå på lina i vänster varv. När hästarna är lite uppspelta är det ännu viktigare att man alltid släpper ut dem i skritt på volten. Även när man byter varv. Jag varvade med trav över bommar och galopp på volt utan bommar. I vänster varv gick hon ner i mycket samlad galopp. Den blir tyvärr fyrtaktig. Jag varierade mellan tretaktig lite snabbare galopp och den fyrtaktiga för styrkans skull.

ATTRIANA travade som vanligt fint över bommarna. Jag höjde dem till ca fyra dm. Hon kom också igång med bus i vänster varv och fick gå på lina i stället. Hon kommer ihåg hur vi arbetade med galoppen i höstas och visade mig den samlade galoppen som på henne är tretaktig. Varierade även henne med trav över bommarna och galopp på volten.

Idag har jag flyttat hästarna till en torr gräshage. I vinterhagen är det blöt lera. Varje kväll vid 22-tiden får jag borsta bort lera ur karlederna på Attriana. Fjordingarna klarar sig bättre eftersom de har mer hovskägg. Var rädd om hästarnas hovskägg!

 

Onsdagen den 14 april 2010 kl. 23:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ett med hästen

 
En stillsam söndagspromenad var det tänkt idag. Men det prasslade till i diket och i och med det blev det rock and roll för ATTRIANA. Har aldrig sett henne göra ett sånt högt luftsprång förut. Min medryttare klarade sig med nöd och näppe. På den hästen kan man inte vara för avspänd. Hon är en Ferrari och accelererar från noll till hundra på en tiondels sekund. Tyvärr är det detta som gör att hon är en sån bra dressyrhäst. Sen var hon högt temperad under resten av skrittpromenaden. MARION skötte sig exemplariskt som vanligt. Vi red ca en timme.

En tanke slog mig. Jag blir trött i kroppen av att vara ute och skritta. Trava är mindre ansträngt och i galopp kan man själv bli lite flåsig. Det är precis som för hästen. Hästarna arbetar med flest muskler i skritt, minst i trav och i galopp tränar man förutom magmusklerna även flåset. Är detta ett exempel på ETT MED HÄSTEN?

 

 

Söndagen den 11 april 2010 kl. 21:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

knoppning av man

 Mer regn och mindre snö! Härligt trots att täckena fick åka på hästarna igen. Jag tycker inte man ska ha täcken på om de inte behövs. Nu laddar jag för ev tävling med ATTRIANA någon gång framöver. Det är två saker som sinkar mig. Jag har varit lite orolig med att rida henne på okända platser. Åldern tar ut sin rätt och jag har sämre balans och rektionsförmåga medan hon är väldigt snabb. Det andra är knoppning av manen. Så idag försökte jag knoppa hennes man. Har inte gjort det sen hon visades på tre-års testet. Att knoppa är inget bra jobb för en som har dålig rygg. Man får kramp i ryggen efter ett tag. Försökte hitta på något smartare sätt att piffa upp henne. Det blev två flätor som jag satt ihop till en knopp! Vet inte om det kan bli godkänt. Precis som när hon var tre år stod hon alldeles still under nästan en timme. Vilken duktig häst hon är! Som belöning gick vi sen ut i skogen. Det var tömkörning idag och vi började med att gå en lång promenad i skogen. Lyssnade på fåglar och porlande bäckar. Vi njöt nog lika mycket båda två.

Tömkörde henne sedan på ridbanan på en cirkel. Först fick hon trava lång och låg. I båda varven var hon otroligt eftergiven och fin i innersidorna. Minskade volterna i samma låga form. Hade nästan ingen kontakt med tömmarna. Lät henne göra samma arbete i galopp. Arbetade även med övergångar trav - galopp. Hon höll formen hela tiden. Tog sen upp henne i form på yttertömmen, fortfarande i galopp. När jag sedan arbetade i trav fick hon gå ner i några piaffsteg för att sedan komma fram i tävlingstrav. Högre i nacken men med bra påskjut i bak och lätt och fin i fram. Hon såg så fantastisk ut. Det är den formen vi kommer att jobba vidare på i vår. Det känns väldigt spännande.

 

Lördagen den 10 april 2010 kl. 16:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Övergångar i böjning

 I natt har det regnat bort lite mer snö. Nu är ridbanan fri till ¾ delar. Isabella har haft en orolig natt, vandrat runt i boxen och inte ätit. Jag hade gett hästarna lunchhö av ett nytt parti. Förmodligen är det därför som hon har ont i magen. Hon är väldigt känslig för byte av hö. Det brukar kunna sitta i några timmar. Ett flertal gånger har veterinärer varit här när hon varit dålig. Vi vet inte vad det beror på förutom att hon är känslig. Hon fick gå själv några timmar i en hage med gräs. Efter ett tag sprang hon omkring, gjorde bocksprång och ville komma till de andra hästarna.

ATTRIANA jobbade 45 min, uppdelat i tre lika långa pass. Först promenad ut, därefter skrittdressyr och sedan travarbete. I skrittdressyr fick hon gå i vanlig öppna och förvänd lösgörande öppna. Varierade på varje långsida. Som vanligt gjordes allting utefter tre långsidor och l.ång och låg på kortsidan. Bytte varv med skänkelvikning på diagonalen. I trav gick det nu att rida på åttvolter. Varierade cirklarna med olika storlekar. Gjorde även skänkelvikning på volt och flyttade ut bakdelen lite längre sträckor. Minskade sedan volten till minimal storlek då jag satt ner och hon fick komma upp i form. Ökade ut den i skänkelvikning med lättridning. Avslutade med stora åttvolter. Hon frustade och verkade nöjd med passet.

Efter att ha arbetat igenom MARION i skrittdressyr gick jag över till trav. Red henne i skänkelvikning på volt varvat med åttvolter. Red henne även i skänkelvikning längs långsidorna. På volten fick hon flytta ut bakdelen. Det var svårare i höger varv. Fick peta på med pisken lite, men hon tyckte det var jobbigt att ha höger bakben under kroppen. Varvade ofta till den lätta sidan. Rakriktning och lösgörande var arbetstemat med henne idag. Avslutade dock med en väldigt svår övning som hon klarade galant. Det är även en väldigt bra rakriktande övning. Rider på en volt och har henne böjd inåt som om hon gick på en mycket liten volt. Man kan tänka öppna och sluta samtidigt. Viktigt att man har hästen böjd runt innerskänkeln inte inre tygeln. I böjningen gjorde jag igångsättningar och avsaktningar från skritt till galopp. Övergångarna är extra svårt men hon skötte det perfekt.

Det svåraste momentet med henne är avslutande arbete. Hon vill gärna springa. Satt ner hela tiden och red cirklar i olika storlekar. Böjde även in hennes huvud och hals så att hon fick stretcha igenom ordentligt plus att hon inte kan springa då. Böjde henne runt innerskänkeln några gånger. Jag lät det hända saker hela tiden och idag fungerade det hyfsat. Något som slog mig idag var att när jag hade ridit öppna ett tag blev den bara bättre och bättre. Det beror på att man stretchar ut musklerna på yttersidan.

 

 

Fredagen den 9 april 2010 kl. 22:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

äntligen vår!

 I morse var det plusgrader ute så det kändes som vår. Inga täckbyxor och tjocka kängor idag. Flugorna surrade runt på den gula stalldörren. Tog in vattenbaljan med värmeslinga. Den är oskattbar att ha på vintern. Den har fungerat även när det var minus 30 grader. Jag skulle aldrig våga låta hästarna gå ute på vintern utan vatten. Det är alldeles för stor risk för kolik.

ATTRIANA var pigg när jag tog ut henne från stallet men slocknade lite sen. Red på ridbanan bland isblock och snö. Endast fyrkantspåret och stora mittvolten är snöfria. Normalt skulle det här passet innefatta serpentinbågar, skänkelvikningar på diagonalen och andra lösgörande övningar. Det gick inte eftersom det var hal snö och is. Istället började jag i skritt med öppna längs tre långsidor. Red på cirkeln med en mjuk ställning inåt. Behöll sen ställningen samtidigt som jag flyttade ut bakdelen några steg då och då. Gick över till trav på fyrkantspåret. Travade bara runt några varv åt båda hållen. Nu ökade hon tempot men man ska aldrig bromsa en häst som vill framåt. Hörnen på ridbanan bromsade henne automatiskt. Arbetade sedan henne på cirkeln med samma jobb som jag hade gjort i skritt. Gjorde sedan övergångar från trav till skritt. Hon var lugn och fin. Satt ner på henne på volten. Jag red som en kratta! Hon har en större gång än fjordingarna så mina brister kom fram. Jag var inte centrerad. Var för kort i högersidan och kom framför balanspunkten i övergångarna. Att jag själv är så oliksidig beror på att jag inte kommit igång med min egen träning än. Brukar ägna mig åt minst 100 situps på mornarna eller liggandes med raka ben höja dem någon dm och hålla dem så några minuter. Dessa små övningar stärker magmusklerna och hjälper också ryggen att bli stark. Det gör att man sitter rakare på hästen. Jag tittade ner åt vänster i vänster varv. Mitt knep att avhjälpa det är att titta på höger öra på hästen. Det märkes att det var länge sedan jag arbetade på en volt med henne. Hela ridpasset tog ca 40 min varav jag travade ca 15 min.

ISABELLA kändes inte bra. Hon har inte hämtat sig från sin fallolycka. Hon går rent men ville inte gärna böja sig till höger. Hon föll på sin vänstra bog så det är nog där problemet sitter. Sluta till höger gick lite grann. Men att ställa och böja henne till höger ville hon inte. Hon kunde inte heller stretcha och ta en morot lika långt bak som hon brukar. Travade henne bara några minuter på banan. Pigg och glad var hon i alla fall. Hon får vila en vecka till. Hon är väldigt envis så vi får väl hoppas att hon bättrar på sig. Var och tittade på vägen där hon ramlade. Hålet var minst fyra dm djupt. Det är så skönt att det inte blev värre skador.

Nu ska jag berätta om ett roligt ridpass med henne som beskriver hennes envishet. Jag var och red i ett ridhus på vårvintern. Det hade regnat in mitt i ridhuset. Där var nu en isbelagd fläck. Jag var mycket noga med att inte rida på den fläcken. När jag var klar med min träning släppte jag henne i ridhuset. Hon brukar kunna skritta av sig själv medan jag plockar in mina saker i bilen. Isabella styrde stegen direkt till isfläcken. Hon gick runt, runt, runt på en liten cirkel och trampade på isen. Hon gick inte någon annanstans i ridhuset utan bara där. Sådan har hon alltid varit. Hon vill ha sista ordet. Jag kan berätta fler liknade historier men det får bli en annan gång. Det är en häst jag skrattat åt många gånger.

 

Torsdagen den 8 april 2010 kl. 21:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Trullsage

 Idag var det dags för tömkörning med ATTRIANA. Körde henne ute på landsvägen. Kul tyckte hon, och ville inte gå hem. På hemvägen arbetade jag henne lösgörande med skänkelvikningar och förvänd, böjd öppna mot diket. Körde henne även i min rörelse jag kallar “Trullsage“. Det är många små serpentiner, bara några steg till vänster och höger. Idag var tanken att få igenom samlingarna utan för många explosioner. Arbetade på vår lilla grusväg och hon fick gå samlad i öppna och lösgjord i dubbelsluta. Därefter fick hon göra många halter. Lade in några ryggningar. Gick sen över till halva steg som övergick till en fantastisk piaff. Nu kom de kritiska ögonblicken. Gjorde tre omgångar med piaff. Mellan dessa omgångar fick hon stå still och äta godis och sedan ledde jag henne i låg form. Lärd av förra tömkörningspasset tog jag mycket god tid på mig att få henne lugn. Det fungerade som jag hade tänkt och jag kommer att göra likadant nu på varje tömkörningspass till det sitter ordentligt. Piaffrörelsen är inte ett mål utan jag använder den som styrketräningsmedel.

Avslutade arbetet med att jag släppte henne lös på ridbanan. Det är en dm snö och is kvar fortfarande men hon tog det relativt lugnt. På slutet höll det på att gå överstyr. Vad hon gör då är att börja springa så fort att hon blir rädd för sig själv och skriker samtidigt. Idag var jag mycket uppmärksam och stoppade henne precis när hon var på väg att tappa fattningen.


MARION var helt fantastisk idag. Det började med att hon blev rädd i stallgången för några konstiga ljud från granngården. Hon kändes väldigt hög när jag satt upp på henne. Arbetade på samma sätt som med Attriana med lösgörande övningar ute på landsvägen. På grusvägen red jag skolorna omväxlande. Idag var hon lika känslig som Isabella brukar vara. Hon svarade blixtsnabbt på alla hjälper. Jag fick verkligen koncentrera mig på att inte röra mig i onödan i sadeln. Det är så här det ska kännas. Hon var som vanligt för låg i fram i piaffen men annars var den fantastiskt hög och fin i bak och energisk framför allt. Övergångarna till passage gick bra idag och jag kunde rida öppna i passage. Det har jag aldrig ens tänkt en tanke på att göra. Det var hon själv som bjöd in till den dansen. Efter att ha ridit några slutor i galopp gick jag över till galoppombytena. Vi fortsatte att leka. Gjorde byten i vartannat steg. Tanken är att göra bytena så ofta att hon glömmer bort det lilla steget hon lägger in emellan. Det fungerade några gånger. Framförallt blev hon väldigt hög över ryggen och kom upp fint i fram. Det måste jag prova fler gånger. Avslutade i skritt i låg form.

 

Onsdagen den 7 april 2010 kl. 19:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

tre dagars träning

 Lördag
Träningen med MARION i ridhuset för den nya tränaren gick bra. Marion tyckte det var roligt att komma iväg och träna. Hon nästan sprang in i trailern. Under ridpasset var hon pigg men inte springig som hon kan bli ibland. På slutet blev hon lite trött men jobbade på ändå. Hon kastar med huvudet åt höger när hon vill tala om för mig att det är jobbigt.

Under träningen gick vi igenom de flesta rörelserna. Vi började med övergångarna. De är grunden till så mycket. Marion brukar kunna fuska om jag inte passar henne. Fick ett tips om att göra övergången på volt i öppna. Arbetade sen i trav på volten. Marion spårade som vanligt inte i höger varv. Det finns olika sätt att lösa problemet. Den nya tränaren tyckte jag kunde tänka och rida förvänd sluta. Vi red också med hästen ställd utåt. Red skänkelvikningar på hörnlinjen och diagonalen. Red öppna längs långsidorna. I galopp red jag sluta halv igenom. Avslutade med byten på diagonalen, fick in fyra stycken. Avslutade med att göra endast ett byte vid X.

I stort sett gick allting bra. I volterna sitter jag dock och gör en dundertabbe, tar i innertygeln, aja baja!! Man vet ju om att man inte ska göra det men ändå gör man det. Det är ett väldigt vanligt fel som många gör. Vad som sen går igen i de andra rörelserna är rakriktningen. Galoppombyten gör hon så lätt men de är inte rena. Har lagt ner mycket jobb på det under några år. Problemet är att hon inte har tillräckligt bra galopp. Vi behöver vad jag kallar en schvunggalopp. Känns roligt att komma igång med träningen igen. Har nog inte gett upp bytena än.

ATTRIANA fick skritta 20 min i snön på ridbanan. Malin red idag och de jobbade med övergångar med knäna som hjälpgivare. Idag gick det lite bättre. Framförallt gick det bra på voltspåret som var snöfritt, men vattenfyllt i stället.

Söndag
Idag var ATTRIANA på tårna. Tömkörde henne på en vägsträcka på ca 70 m. Det var det enda stället det gick att gå på idag. Började avslappnat med skänkelvikning, öppna och sluta i skritt. Gick sen över till att göra samma sak i trav. Det gick ett tag sedan kom explosionerna på rad. Det blev galopp på stället med lite levader inblandade. Konstigt nog lyssnar hon på mig ändå. Jag kan stanna henne, gå fram till henne och ge godis om hon gjort något bra. Det här har vi tränat sen hon var två år!!! En gång höll det gå på tok. Hade tagit av mig handsken för att ge henne godis. Gick tillbaka till min position medan jag bökade med handskarna. Då flög hon upp i luften och började fara iväg i en väldig fart. Hade bara i huvudet att jag inte fick tappa henne och det gick bra som tur var. Det var lite klumpigt av mig. Efter det var jag mer koncentrerad. Hon hade laddat upp så mycket energi att jag var tvungen att ta ut henne på vallen för att låta henne avsluta i trav på volten tills hon slappnade av. Det är det bästa sättet att bli av med ev mjölksyra. Mitt mål är att ha mer kontroll på hennes explosivitet och att kunna piaffera några steg och sedan skritta i låg form. Ett annat mål för mig är att locka fram den här laddningen när jag sitter på henne. Att hon går på töm känns tryggare än så länge. Det är här vi är i träningen nu, att temperera upp henne i ridningen för att ha henne i tävlingsform.

MARION var ute på promenad med Anna. Marion hade haft åsikter var man kunde gå i snön och var man inte kunde gå. Anna lyssnade och de gick där snön var bra. Marion är en alldeles underbar häst. Hon skulle nog kunna bli rumsren. Innan hon går in till stallet på kvällen ställer hon sig ofta på dyngstacken och både kissar och bajsar.

Måndag
Vi red ut med ATTRIANA och MARION på en lång skrittpromenad. Red både på asfalt och hårdpackad snö. Var ute nästan en timme. Båda hästarna skötte sig exemplariskt. En tanke är att en äldre tränad häst som Marion inte behöver så mycket träning. Det räcker att hålla igång med långa skrittpromenader och några fartlekar mellan någon träning eller tävling. Det finns äldre travhästar som bara startar och går i hagen under resten av tiden. Man ska inte överträna. Ofta är det nog man själv som vill träna för det är ju så roligt.

 

Måndagen den 5 april 2010 kl. 15:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

ryggning i nedförsbacke

 MARION fick idag ett uppmjukande pass i skritt inför morgondagen. Först lite skritt i snön på ridbanan sedan höll jag till på gården där det är barmark. Började med öppna idag. Till vänster ville hon lägga sig på bettet (vanligt tvådelat). Istället för att ta tag i henne löste jag problemet med hjälp av halvhalter. Det fungerade och hon jobbade på bra. Det är så lätt att ta ett tygeltag istället för att lösa problemet som har med bakbenen att göra. Sluta fungerade lika bra åt båda hållen. Gick sen över till halter och ryggningar i lite nedförsbacke. Hon fick in rumpan så mycket att hon började piaffera själv. Började med skrittpiaff som gick över till travpiaff. Det blev ett kort pass med massor av godis.

ATTRIANA skrittade jag 15 min på banan i snön. Man kan inte göra så mycket när det är snö som bär ibland och ibland inte. Att bara gå där är träning. Gick i alla fall tillbaka till en övning som var en av de första hon lärde sig när jag red in henne. Det var att göra halt när jag stänger mina knän och gå när jag öppnar knäna. Jag ser det bl.a. som en uppmärksamhetsövning. Det gick inte så bra, fungerade bara ibland. Det blev för svårt för henne att både koncentrera sig på var hon skulle sätta fötterna och samtidigt lyssna på mig. Avslutade i låg form när jag red olika cirklar med mina vikthjälper. Det fungerade bra.

 

Fredagen den 2 april 2010 kl. 22:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Ville inte gå hem!

 ATTRIANA fick lite extra tid idag eftersom Isabella och Marion har vilodag. Jag ansade manen och gick igenom de s k stresspunkterna. Hon reagerade inte någonstans så det var positivt. Tömkörde henne ute på vägen och passerade några hus. Ville se om hon var lika mycket “på tårna” som igår. Men idag var hon helt lugn. På hemvägen när vi passerade uppfarten till vår gård gick hon bara förbi. Hon tittade inte ens upp emot gården, ville bara fortsätta. Hon njuter verkligen av att få komma ut. Gick ca 30 min med henne. Tömkörde henne sedan i snön på vallen 10 min. Ökade och minskade volten tre gånger i varje varv. På den lilla volten var hon eftergiven och mjuk med en liten ställning inåt utan att jag behövde använda innertömmen. Hon var lika fin i båda varven. Gjorde sedan några tempoväxlingar. Kortade henne ordentligt med två piaffsteg och ökade sedan traven. Bakbenen var fint med i ökningen. Efteråt stretchade jag igenom henne. Hon älskar att bli stretchad och gör det nästan själv. Har lärt mig ett nytt stretchmoment. Man lyfter bakbenet framåt som vanligt. Sen sätter man ner det försiktigt på golvet långt fram. De får sen stå så ett tag. Alla mina hästar uppskattar det mycket.

Marion klippte jag igår och idag putsade jag resten. Det är andra gången sen i julas som hon klipps. På ålderns höst har hon fått en mycket riklig hårväxt, som måste klippas regelbundet. Hon kan inte jobba med sin tjocka päls och hon står och svettas i stallet annars. På lördag ska vi på träning i ett ridhus och då måste hon vara korthårig. Det ska bli spännande att rida på träning igen. Nu har jag suttit och ridit så mycket själv. Det är farligt för man blir hemmablind och tappar känslan för vad som är bra eller dåligt. När ridningen känns perfekt måste man be någon titta och då är det ofta något fel! Tyvärr!

 

Torsdagen den 1 april 2010 kl. 22:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.