Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

fågelsång

 Idag gick det för första gången på länge att använda ridbanan. Nu är det bara ca tre dm “rutten” snö kvar. Red MARION ca 20 min, arbetade med igångsättningar från skritt till trav och från skritt till galopp. Det blev starka rörelser och jag märkte att jag tappade sitsen och blev i vissa lägen framåtlutad. Det krävdes verkligen koncentration för att klara av det. Avslutade med en sakta men schvungfull galopp, tre varv åt båda hållen. Gjorde många pausar då jag lät henne bara stå och vila. Att skritta i snön var ingen vila. Därefter gjorde vi sällskap med ATTRIANA ut på en skrittpromenad på ca 40 min.

Attriana var laddad idag. Jag märkte det redan i stallgången då hon lade öronen bakåt och lyfte ett bakben när jag ryktade henne. Jag tolererar absolut inte att hon gör så. Efter en tillsägelse skärpte hon sig. En häst får aldrig visa irritation mot någon människa. Hästen skulle aldrig göra det mot en häst som står högre i rang. Under ritten blev det en hel del bocksprång. Min medryttare är väldigt skicklig och lyfter upp hennes huvud direkt vid första bocksprånget. Man har inte en chans att sitta kvar på henne annars. Hon har en otroligt stark och snärtig rygg. Vi red fram till en gård där vi inte varit så ofta. Bägge hästarna stannade och vägrade att gå. I det läget är det ingen idé att stressa dem, det hjälper inte. Vi satt och pratade och lyssnade på fågelkvitter i stället. Det avdramatiserade situationen så vi kom fram till vårt mål.

ISABELLA gick omkull igår i galopp på en grusväg. Det är farligt att rida på våra vägar när tjälen går ur. Hon stöp och skrubbade upp ganaschen och bogen. På kvällen var hon lite varm på vänster carpus. Hon är inte halt men får vila en vecka för säkerhets skull.

 

Onsdagen den 31 mars 2010 kl. 22:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dubbelsluta?

 På lördagen red vi ut med ATTRIANA och MARION. Skrittade på lång tygel i 30 min. Attriana var duktig, reagerade lite på min medryttares fötter i början, men sen gick det lika bra som vanligt. Vi lade till en social övning. Vi red till en granne och hälsade på. Red under en portal och stannade och pratade ett tag med dem. Båda hästarna skötte sig exemplariskt. Innan vi red ut red jag på banan med Marion. Provade en ny sak. Om man håller ihop händerna när man rider, kan man luta lillfingrarna mot varandra i samling och luta tummarna mot varandra när man ökar. Det var inte alltför revolutionerande.


Tömkörde ATTRIANA idag. Hon fick börja med skänkelvikningar mot diket på sidan av vägen. Därefter gick hon i s k dubbelsluta. Det är en mycket lösgörande sluta. Hon ska böja sig så mycket att hon nästan kan nudda svansen med nosen. En sluta är endast samlande när den är på tre spår. Därefter gick hon i väldigt lösgörande öppna. Allt utfördes på nästan helt lösa tömmar. I öppna till höger fick jag ta tag i henne lite så hon “taggade till” men sen blev hon så låg och avslappnad att hon nästan hade huvudet i backen. Nu är hon tillbaka i jobb med alla lösgörande övningar. I slutet av nästa vecka räknar jag med att lägga till samlingar. Lät henne bara trava runt på banan i trav i 15 min, varav lite i djupsnö.

 

 

ISABELLA som äter dåligt igen fick ett kort pass. Man kan kalla det styrketräningspass. Vi gör alla rörelser men inte så länge. Efter att ha ridit igenom alla lösgörande övningar arbetade vi med samling. Jag bara sitter och åker med, hon arbetar så bra själv. Hon var fantastisk! Blev lite för taggad av piaffen och passagen men gjorde allt jättefint, även övergångarna. Det blev mycket godis. Hon är också i en fin form trots att jag varit borta från ridningen så länge. Avslutade inte ens i trav och lättridning utan stretchade henne ordentligt i stallet Tack Malin och Anna! Ni har hållit igång hästarna jätte fint!

 

Söndagen den 28 mars 2010 kl. 21:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Skidåkning

 Idag är det bara ATTRIANA och jag som arbetat. De två andra har stått och solat och haft det skönt i hagen. Hästarna njuter nu av att inte behöva ha täcken på. Tränade mig själv med en långtur på skidor i solen. Det kändes som om man var i fjällen. Attriana behövde inte anstränga sig alltför mycket. Red henne i skritt 15 min på banan. Höll till på 20 m volten som är upptrampad. Red även några minuter i djupsnön. Red henne några minuter på tygeln. Hade henne ställd inåt. Kontrollerade att hon var ställd men att jag inte behövde hålla hennes ställning med tygeln utan att hon böjde sig undan min innerskänkel. Noterade att hon inte spårade i höger varv utan sköt ut bakdelen lite till höger. Korrigera henne med att låta mina höfters rörelseriktning gå mer åt vänster.

I morgon rider vi ut och kommer att skritta på lång tygel i 30 min. På söndag ska jag tömköra henne. Kommer att lägga in fem min i djupsnö. Måndag och tisdag blir hon ledig eftersom jag jobbar. På onsdag tömkör jag igen om planen håller.

 

Fredagen den 26 mars 2010 kl. 22:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Äntligen i sadeln på Attriana

 Började som vanligt med ATTRIANA på morgonen. Först arbetade jag henne för hand. Gick i öppna 70 m åt vardera håll. Hon kändes fin även till vänster. Innan hade jag böjt henne för hand och hon var som vanligt otroligt mjuk i båda sidorna. Longerade henne sedan i trav sammanlagt tio minuter på ridbanans voltspår som är upptrampat. Lät henne gå i djup snö på en mindre volt en minut i vardera varvet. Hon blev riktigt uppsluppen när hon fick komma ut på det större spåret efteråt. Det märks att det är ansträngande att gå i djup snö. Här gäller det verkligen att använda sunt förnuft så man stärker hästens senor i stället för att förstöra dem. Därefter red jag henne fem minuter. Det var underbart att komma upp på henne igen.

Hittade mitt fina kandar i sadelkammaren med handgjorda järnbett. Det var länge sedan jag använde det så jag dammade av det och satt det på MARION. Nu blev det ett riktigt dressyrpass. Testade hennes reaktionsförmåga först och den kunde inte vara bättre. Arbetade henne i skritt ca 30 min med alla rörelser. Red henne i svaga skänkelvikningar först och gick sen över till tvära. I öppna gick hon först med lång och sen med kort yttersida. Slutorna har aldrig varit så jämna och fina. Lekte lite med halva steg, piaff i skritt och övergångar till längre steg men med bibehållen samling. Man skulle kunna kalla det skrittpassage. Det var övergången som jag försökte att få jämn och stabil. Att arbeta i skritt är bra så till vida att man hinner känna in och korrigera i steget. I de andra gångarterna hinner man inte vara lika noggrann, det går så snabbt.

Gjorde i stort sett samma sak i trav. I öppna fick jag lägga in några halvhalter i början. Hon var sen jättefin och jag kunde bara sitta och njuta. Gjorde även nu övergångar mellan halva steg och lite längre steg med bibehållen samling. Det ska bli piaff - passage så småningom. Hon behöver ha mer energi i piaffen först. Red även halva travsteg rakt fram samtidigt som jag böjde halsen åt båda hållen för att hon skulle slappna av i nacken. Det gick ovanligt bra. Avslutade med bakdelsvändningar som övergick till galoppslutor rakt fram i 70 m. Hon var duktig och kämpade på hela vägen även till vänster som hon brukar tycka är jobbigt. Det gick så bra idag så tanken slog mig att starta henne i några medelsvåra program.

 

Torsdagen den 25 mars 2010 kl. 22:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Igångsättning i djup snö

 Tanken idag var att ATTRIANA skulle tömköras på volt i trav ca 10 min. Eftersom det snöat någon dm till och snön fortfarande är djup och hård under fick jag tänka om. Tömkörde henne på gården i öppna ett varv på stora cirkeln ca 60 m. Till höger gick det utmärkt. Till vänster var det jobbigare som vanligt så vi tog två varv men i etapper. Hon fick sen trava på volten i snön på ridbanan. Det blev max fem minuter idag också. Jag fick en blick av henne som talade om att det var jobbigt. Tog ett varv till för att tala om att det är jag som bestämmer. Sen slutade vi dagens jobb. I stretchningen till höger kändes hon lite stelare idag.

 

ISABELLA red jag på landsvägen. Idag var temat lugn och lösgjord, efter förra passets bus. Red med ett tvådelat metallbett och hon var fin i munnen. Hade motvind och snöblandat regn i ansiktet men skrittade en halvtimme. På tillbakavägen började hon takta så jag arbetade henne i dressyr, men fortfarande i skritt. Koncentrerade mig på att själv andas sakta och lugnt och ha henne i låg form. Vi gjorde lösgörande öppna med lång yttersida, en hel del skänkelvikningar och djupa slutor. Provade att korta henne några steg för att sedan hitta hennes lösgjordhet igen, vilket fungerade bra. Hon är så rolig att rida för hon är så känslig. Jag behöver bara tänka på vad jag ska göra och sätta mig i rätt position så svarar hon direkt. I öppna vrider jag bara in axlarna, i sluta låter jag mina höfter ändra rörelseriktning och i skänkelvikning ändrar jag rörelseriktningen med hela kroppen. I stretchningen efteråt var hon lika mjuk och fin i båda sidor som vanligt.

 

Tisdagen den 23 mars 2010 kl. 19:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vitaminer och piaff

 Så var vintern tillbaka idag med snöstorm! Hade tänkt sitta på ATTRIANA men jag fick tänka om. Hon var alldeles för mycket på tårna. Hon fick i alla fall sadel på sig och ett arbete för hand. Efter en promenad på tio minuter började jag arbeta med hennes rygg. Hon fick gå tre steg halt, tre steg halt osv. Vi gjorde ca 20 halter och tre ryggningar. Det låter som en enkel träning men jag lovar, det gör mycket för ryggmusklerna. Därefter skritt i låg form och stretching inne i boxen.


Red ISABELLA för första gången på länge. Hade samma bett som jag haft på Attriana dvs. rakt plastbett. När jag skulle korta upp henne med tygeln la hon sig direkt på bettet. Hon har nog blivit lite bortskämd! Jag tillbringade några minuter med att få henne acceptera bettet, genom att röra på det.

Därefter plockade jag in bakdelen. Jag använde mig av att lyfta min mage mot min hand. Oj! Vad det hände saker! Bakbenen fick liv och blev kvicka. Ryggen kom upp hon blev riktigt het. Det kom allt möjligt, lite halva steg, lite piaff, lite passage, lite skolor. Allt på en gång. Ock, så stannade hon och bad om godis för hon hade ju varit så duktig, tyckte hon. Så småningom lugnade hon ner sig lite. Det blev några fina öppna som hon kunde koncentrera sig på och gjorde tre piaffomgångar (med godis efteråt). Trots att Isabella är så gammal är hon fortfarande den hetaste hästen jag har. Hon gör aldrig några dumma saker som att stegra eller bocka längre. Men idag blev jag lite fundersam om det skulle komma något sådant också. Hon kändes så glad!

Isabella har fått extra B-vitamin sen januari, utan dem tar hon inte ett steg i piaff vid hårfällning. Det tog några år innan jag förstod sammanhanget. Hon vägrar att samla sig överhuvudtaget under våren. Hon blev ordentligt arg på mig om jag bad henne att samla sig. Det var min hovslagare som tipsade om B-vitamin. Jag hade aldrig trott att det skulle ha så stor betydelse. Som hon kändes idag har hon full pott av B-vitamin i kroppen. I år har jag även köpt saltstenar med bl.a. selen i. Vid den här tiden på året äter hon nästan upp en saltsten i veckan. Jag antar att hon har ett stort behov av vitaminer överhuvudtaget just nu. Även de naturliga mineralerna som hon får har hon börjat äta upp.

 

Söndagen den 21 mars 2010 kl. 23:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Styrketräning och igångsättning

 
MARION har arbetat tre dagar med styrketräning. Det har i huvudsak skett i skritt men jag har börjat trava lite sakta. Idag den fjärde dagen longerade jag henne. Jag har arbetat lite extra med hennes vänstra bakben med öppna och sluta. I öppna är det viktigt att de arbetar ut mot yttertygeln. Blir yttersidan för lång fungerar inte rörelsen som samlande. Man märker tydligt att det är jobbigare än med en lång yttersida. Red öppna i halva steg i trav och arbetade samtidigt med att ha henne mjuk över nacken.

En av dagarna började jag med att i skritt flytta henne i skänkelvikning några snabba steg åt båda hållen. Det fungerade lättast till vänster. Red därefter skolor och skänkelvikningar. Gick sedan tillbaka till övningen att snabbt flytta henne till höger och vänster. Det var stor skillnad. Hon svarade snabbare och flyttade sig lika lätt åt båda hållen. Där ser man vad lite gymnastik gör, både mentalt och fysiskt.

Idag fick ATTRIANA sitt första arbetspass efter sex veckors vila. Ledde henne i skritt 10 min på gården. Longerade henne sedan i trav på ridbanan. Det är fortfarande ca fyra dm snö kvar på banan, så det fick räcka med 3 minuter i varje varv. Jag hade gjorden på för att hon skulle tänka arbete men behövde inte använda några inspänningstyglar. Hon travade i djup form med bakbenen väl inunder sig. Hon såg väldigt fin ut och var lugn.

Nu är vi inne i hennes igångsättningsperiod och i morgon ska jag sitta på henne i fem minuter. Ryggen ska sakta men säkert tränas för belastning igen. Jag arbetar väldigt försiktigt när jag sätter igång en häst. Det har alltid lönat sig att hellre ta det för försiktigt än att skynda på.

 

Lördagen den 20 mars 2010 kl. 20:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

styrketräning i skritt

 Äntligen kan jag sitta upp på en häst igen. Det blir bara skritt någon vecka framöver. Marion och Isabella har varit igång hela tiden så det var bara att kasta sig upp på Marion. Efter ett varv på slingan i fri skritt blev det lite tråkigt. Jag började jobba med en styrkeövning som passar bra när häst/ryttare är konvalescent eller behöver arbeta styrka på ett milt sätt. Det vanligaste är att man rider tre steg halt, tre steg halt osv. Idag red jag fem steg halt, osv. Jag gjorde säkert 50 halter. Det är viktigt att inte använda tyglarna utan bara överskänkeln. Hästen ska “tänka bakben” i både igångsättning och avsaktning. Om man känner att hästen har stannat för mycket på frambenen lägger man in en ryggning. Även ryggningen ska ske med bara överskänkel. Enklast är att lägga till knäna. OBS! Det är vikigt att man aldrig rider med knäslut. Sitter man så låser man sin kropp och kan inte arbeta optimalt. Därefter började jag lägga in olika steglängder under de fem stegen. Det ökade svårighetsgraden. Marion blev mycket uppmärksam och tog i ordentligt. Låg på gränsen till piaff ibland.

 

Måndagen den 15 mars 2010 kl. 14:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

vintervila

 
Min rehabilitering efter magoperationen verkar ta tid. Det beror bland annat på
komplikationer med en lunga.

Attriana har nu vilat i tre veckor och jag har ingen möjlighet att sätta igång henne än. Jag har bestämt att hon får sin årliga vila på sex veckor. Hon kommer att sättas igång den 21 mars och vara tillbaka i form den andra maj. Det tar lika lång tid att sätta igång en häst som vilan är. Att hästar vilar i just sex veckor är bra. De hinner inte tappa för mycket muskler och de mognar. Inför en vila får hästarna jobba med det som de tycker är svårt. Jag har alltid haft en viloperiod en gång om året för mina hästar. Attriana har haft sin viloperiod under sommaren då bromsen härjar som mest. I år får det bli midnattsritter i juli istället. Fjordingarna har alltid vilat på vintern. De är duktiga på att äta gräs och har mått bättre av att jobbas under betesperioden. Fjordingarna börjar bli gamla och kommer bägge två att gå på halvfart hela året. Isabella har gjort det ett tag men även med Marion kommer jag att trappa ner i träningsintensitet. Under vilan får hästen helt vara ifred, bara gå i hagen på dagarna men sköts naturligtvis med ryktning osv.

 

Torsdagen den 4 mars 2010 kl. 12:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.