Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

31/1 2010

 Idag är det fortfarande minus tio grader, lätt snöfall och snålblåst. Jag red på slingan och arbetade även i galopp med Attriana. Tycker nog att jag nått mitt mål att galoppera henne i snöstorm. Närmare målet än så här kommer jag inte, kommer alltid att vara försiktig i ridningen med henne. Jag brukar nämna att jag gymnastiserar hästarna i skritt innan jag går över i en annan gångart. Skrittarbetet är också en test att allt fungerar. Det är lättare att åtgärda något redan i skritten än att sedan få problemet i de andra gångarterna. Skrittgymnastiken varierar jag varje gång. Idag började jag med att testa att hon lyssnade på sidförande skänkel. Red några snabba skänkelvikningar åt varje håll. Testade även förhållningen. Använder pulserande tygeltag, dvs väster tygel kortar vänster framben´s rörelse och vice versa. Ett stort fel är att ta förhållningen samtidigt med bägge tyglarna. Det låser hästens rörelse. Däremot använde jag vikthjälperna för skolorna. Lät henne trava något varv i lättridning. Satt mig ner och började leka med korta repriser av öppna och förvänd sluta. Hon använder då samma bakben som stöd hela tiden. Hon var helt fantastisk! Hon dansade fram och kom upp fint i form. Varvade med stretch i låg form rakt fram. Det intressanta är att när hon stretchar behöver hon inte längre ha nosen i backen som hon alltid eftersträvat efter en jobbig övning tidigare. Det tar hon bara till när vi avslutar dagens övning. På slutet tränade vi galoppen. Hon går nu gärna i en rund, sakta och fin galopp. Jag försökte få henne att bryta av till trav genom att börja rida lätt. Det fungerar inte så bra än. Det måste fungera innan jag börjar med enkla byten.

Gick igenom Marion´s stresspunkter. Hon tuggade förnöjt när jag masserade hennes spända punkter. Hon är den som har mest spänningar av mina hästar. Höll till på den fina slingan även med henne. När jag kom till samlingen i skrittarbetet red jag halva steg med halter och hon var ovanligt fin och hög över ryggen. Efter skolorna i trav och galopp började jag med övergångar. Piaffen var dock väl lam idag. Positivt var att hon lyssnade mycket bra på halvhalterna. Behövde bara spänna skinkorna lite så kom hennes bakben på plats. Valde att prova passagen från trav. Det gick bra. Från piaffen fick jag tyvärr ett litet hack igen. Hon var inte tillräckligt taggad idag tror jag. Kul att det fungerar från trav i alla fall. Det har det inte gjort förut.

 

Söndagen den 31 januari 2010 kl. 20:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

30/1 2010

 Isabella drog glatt släden idag. Körde slingan på vallen som blir smalare för varje snöfall. Det börjar krävas precision att ta sig igenom kurvorna. Min gamla 25-åring är riktigt het när man kör. Jag måste hålla in henne i början. Jag vill inte att hon går över i galopp.

Attriana fick träna sitt tålamod idag. Höll till på ridbanan och hade tänkt att rida ett kort pass på ca 15 min. Snön är inte lätt att gå i och det är fara för överansträngning. Red på spåret och lät henne trava på i låg form på kortsidan och arbetade i ett tempo tre på långsidan. Jag använder en skala upp till tio, för att veta vilka tempon jag rider i. Ett är piaff, tio är ökad trav och fem är arbetstrav. Vi väntade gäster som jag skulle visa upp henne för. De var försenade och jag vill inte anstränga henne för länge så jag stod still uppsutten på henne ca 15 min. Det var minus tio grader och en envis vind. Först stod hon alldeles still. Sen började hon nosa på mina ben och tala om att jag borde stiga av. Därefter började hon skritta runt och ställde sig återigen på mitten. Hon nosade igen på mina ben för att jag skulle förstå att vi skulle gå in. Det hjälpte inte heller. Efter en stund när hon stått och funderat ett tag gick hon iväg igen och började trava i låg form på cirklar som vi gör när vi avslutar. Sen stannade hon igen och undrade om det var OK nu för mig att sitta av. Då hade jag inte hjärta längre att inte låta henne få rätt. Jag steg av och ledde henne tills mina gäster kom.

 

Lördagen den 30 januari 2010 kl. 22:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

29/1 2010

 Idag var det “uterittdag”, tio grader kallt och lite sol. Red iväg med Attriana och Marion till slingor som en granne har plogat upp. Tur att vi har dessa plogade slingor. Det är för tufft för hästarna att gå i den djupa snön. Attriana jobbades i olika galopptempon. Med Marion red jag dressyr. Gick igenom de olika rörelserna och arbetade sen med övergångar från piaff till galopp. Det har hon alltid klarat bra. Hennes piaff är lite lam och det är mitt arbete att få den aktivare. Därefter gjorde jag övergångar till passage i stället. Hon har alltid tyckt att det varit svårt. Hon har inte fått till det i sitt huvud hur hon ska bära i stället för att skjuta ifrån det första steget. MEN IDAG FUNGERADE DET!!!! Kunde även arbeta henne med trav - passage övergångar. Det är ett arbete jag lagt ner hundratals timmar på. Men, man ska aldrig ge upp. Hon har inga naturliga förutsättninger för denna svåra övning. Man får betänka att det tar oss 12 år i skolan och man måste även ge hästarna tid. En stor dag idag alltså!! Och hon fick massor av godis och var sååå stolt. På hemvägen tränade vi att trava nedför svaga lutningar i backe. Man gör halvhalter varje steg så hästarna sätter under sig bakbenen ordentligt. I annat fall skrittar jag alltid nedför för att inte frambenen ska ta för mycket tyngd.

 

Fredagen den 29 januari 2010 kl. 20:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

28/1 2010

 
Det snöar fortfarande idag men blåser mindre. Vi har säkert fått runt tre dm nysnö. Började som vanligt med Attriana. Igår var det mycket galopp och det kommer det att bli på fredag igen så vi jobbade med skritten och traven. Förra veckan var det mycket snabba övergångar. Idag ville jag arbeta mer med styrkan. Efter skrittgymnastiken började jag med att hitta rätt tempo och balans i traven. Det blev en del halvhalter och hon kom upp i en fin form. Red öppna i 200 m och sluta i ca 150 m. Både i skritt och trav och åt bägge hållen. Hon har haft svårare för vänster öppna men idag var hon relativt liksidig och det även i slutan. Hon var lite förvånad att jag red så lång sträcka, det var första gången. Det blåste lite snö från träden så hon var lite taggad. Det blev inte bättre av att en granne satt igång snöslungan och en traktor puttrade runt på vår gård. Men hon koncentrerade sig och skötte sig så bra min fina “Sackhäst” med flera virvlar i pannan. När hon kom ut i hagen blev det bus!

Isabella rider jag kortare stunder och varierar arbetet. Idag gjorde vi precis allt; skolor, skänkelvikningar, halva steg, piaff, passage, piruettgalopp och byten. Gjorde en del galoppfattningar från piaff och fick en fantastisk galopp. Övergick sedan att göra övergångar från piaff till passage. Det är en svår rörelse, men hon klarar det. Därefter gjorde jag byten lite hit och dit! De blir inte så bra men det är bra träning för mig. Försöker att inte använda skänklarna utan bara ändra rörelseriktning. Det är jättesvårt! Tur att jag har mina älskade fjordingar som jag kan leka med. Det gör ingenting om det inte blir så bra. Jag kommer inte att tävla dem något mer i medelsvår, tror jag. Jag är så imponerad av Isabella, en häst som är lika duktig i dressyr som att dra ved i skogen. Det kan inte finnas så många hästar av den kalibern.

 

Torsdagen den 28 januari 2010 kl. 23:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

28/1 2010

 Snöstorm idag! Det är ett av mina mål att galoppera Attriana i snöstorm. Idag anlitade jag min modiga medryttare.  Attriana hade vilat i två dagar och var lite laddad. Marion fick också en liten medryttare på ryggen. Jag byggde lite hinder åt dem på slingan. Lättare bana denna gång och inga problem för någon av dem. Attriana kan bli lite nonchalant när det är för låga hinder. Marion hoppar över en pinne på marken. Eftersom jag är dressyrryttare ut i fingertopparna vågar jag inte sätt upp så höga hinder. De kan ju göra sig illa mina små älsklingar.

Har fått en förfrågan varför jag byter bett så ofta. Det ska man göra för att inte få tryck på samma ställe i munnen. Det är även bra att ha två sadlar av samma orsak fast för ryggen.

Nu har jag fått min operationstid. Det blir den 10 februari. Efter det blir det vila från hästarna på obestämd tid.

 

Torsdagen den 28 januari 2010 kl. 00:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

24/1 2010

 
Marion var ute på skogsritt och Isabella fick dra hem lite ved idag. Attriana red jag på slingan. Idag var jag beredd på att vi skulle galoppera. Precis innan första fattningen sköt jägarna ett skott alldeles i närheten, typiskt! Men, hon klarade det hur bra som helst. Hon är van att gå i ett relativt högt tempo på slingan. Började med att reglera galopptempot. Red därefter ett varv åt bägge hållen i öppna galopp, några steg åt gången bara. Det reglerar också tempot och det gick jättebra! Fortsatta träningar i galopp blir enkla byten och slutor. Förutom de vanliga skolorna (idag i lättridning) jobbade vi med tempoväxlingar. Gjorde några ökningar. Det är en fantastisk känsla att bara flyga fram när hon tar riktigt långa steg. Det är något mina fjordingar inte är bra på. Nytt för idag var att jag provade att göra halt när hon låg på för mycket. Det gjorde henne tyvärr mer peppad. Men det är en metod jag ska fortsätta att testa.

 

Söndagen den 24 januari 2010 kl. 22:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

23/1 2010

 Idag lördag jobbade jag Attriana på slingan i dressyr. Hon utför allt så fint men jag vill ha snabbare reaktioner. Det är lustigt, min gamla Isabella är snabb som en vessla att lyssna. Jag kan nästan inte röra mig i sadeln. Hon reagerar direkt. Speciellt i galoppen byter hon galopp om jag inte sitter alldeles still. Man skulle kunna tro att Attriana, som är en snabb och flyktig häst, skulle reagera mer. Men att hon inte gör det beror på att jag värnat så om hennes lösgjordhet i många år. Det gäller att inte förlora den samtidigt som jag vill ha snabbheten. Kul jobb med denna temperering! En tanke idag; många rädda ryttare lutar sig framåt. Gör man det får man rörelseriktningen på den främre delen av bäckenet vilket samlar och taggar en känslig häst som då blir lika spänd som ryttaren.

En rolig sak som hände idag, När jag skrittat och travat igenom alla rörelser brukar vi gå över till galoppen. Jag har varit lite orolig att rida henne på andra platser än ridbanan. Hon kan reagera väldigt snabbt ibland för olika saker och jag med min benskörhet får inte ramla av. Skaderisken är för stor. Idag var det andra gången jag red henne på slingan. Tänkte hålla mig till trav men hon bad så snällt om galopp så jag tillät det. Själv fick jag oj! Wowww! känslor. Det har varit ett mål att sitta och kantra henne på slingan och nu gör jag det. Hon kom av sig helt och bröt av efter några steg bara. Snopet! Men jag vet att hon är så rädd om mig och reagerade på mina känslor. När vi kom upp till stallet marscherade hon förbi stalldörren och ville ställa sig i skaklarna igen och promenera ett varv på stallplan. Jag gillar hennes idéer och uppmuntrar att hon tänker. Det är roligare att samarbeta med någon som tänker själv.

 

Lördagen den 23 januari 2010 kl. 20:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

21/1 2010

 Under måndagen vilade hästarna som vanligt och i tisdags var Isabella och Marion ute och busade och galopperade med Malin och Anna. När jag skulle nattfodra Isabella tittade hon inte ens på sitt hö. Havren var däremot god. Vet inte om det var fel hö i påsen hon fått? Det är svårt att se skillnad. Jag tog ut hennes hö och la in nytt från hennes foderparti, då åt hon direkt! Hon har nämligen eget hö. Jag förstår inte varför hon bara vill äta av sitt höparti. En liten diva är hon!

I onsdags var det dags för hoppning med Attriana och Marion. Vi byggde hinder på slingan som bildar en åtta varav en cirkel är liten. Det blev mer teknik än höjd, då vi placerade hindren på böjda spår. Båda hästarna tände till ordentligt och tyckte det var roligt.

Idag red jag Attriana och Isabella i dressyr. Bägge på slingan eftersom det är ganska mycket snö på banan. Ock, det är roligt att rida på längre raka spår. Man kan rida rörelserna under en längre sträcka. Red bägge hästarna efter ungefär samma mönster. Temat var lösgörande. Red skolorna under lättridning och använde ett rätt friskt tempo men samtidigt lite högre form. Varierade även med låg form. Det var nyttigt att rida sluta på detta sätt eftersom det är lätt att bromsa i slutan. Det är bra att kunna ändra form och tempo i alla rörelser.

I min blogg vill jag berätta om filosofin i dressyren, att man varierar träningen och har roligt men ändå tänker dressyr. Jag kommer hädanefter inte nämna så mycket detaljer. Jag varierar alltid bett, jag stretchar ofta och jag går igenom stresspunkterna på hästarna. De får alltid mat fyra gånger per dag och är ute i hagen på dagarna. Jag rider aldrig med lindade ben och ofta utan nosgrimma eller har den löst spänd. Hästarna arbetar i ett tvåveckorsschema. Jag värmer alltid upp i skritt minst 15 min och lägger in många skrittpausar.

Jag vill också poängtera att det är ett samarbete med hästen. T.ex. idag var det Attriana som ville ut på slingan och jobba. När vi kom fram till stallet efter avslutad ritt bad hon om att få ställa sig i skaklarna vilket jag inte hade en tanke på själv. Hon ville ställa sig där och få beröm och lite godis, vilket hon givetvis fick. Hennes begäran läser jag av genom att hon tittar dit hon vill gå. Mina hästar älskar att arbeta och de utnyttjar aldrig en situation till sin fördel.

 

Torsdagen den 21 januari 2010 kl. 21:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

17/1 2010

 En taggad Attriana idag. Marion skulle iväg på en tur med en annan häst samtidigt som jag skulle rida Attriana. Helt naturligt att hon blev uppspelt och gnäggade efter Marion men ändå var hon samarbetsvillig. Efter en promenad på slingan höll vi till på ridbanan. Mjukade upp henne på volter. Sluta på volt tycker hon är svårt. Nöjde mig med några steg och gjorde sedan övningen på långsidan i stället. I traven jobbade jag med många övergångar till skritt, till halt och till ryggning, för att sedan gå vidare till tempoväxlingar. Arbetade med vikthjälper och försökte få hennes bakben lite snabbare med hjälp av smackningar. I galoppen lät jag henne först bara rulla på, hon vill så gärna galoppera. När hon var ung väntade jag länge med galoppen. Ville att hon skulle ha bra balans först. Hon galopperade dock inför tre-års testet. Började arbeta henne i galopp som sexåring. Nu är hon så stolt när hon får galoppera. Efter att hon fått rulla på i bägge varven började jag med övergångar till trav. Jag vill att hon ska lyssna mer i galoppen och jag vill inte behöva använda handen. Under galoppen började jag rida lätt och min kloka häst förstod direkt att det var trav jag ville ha. Gjorde en hel del övergångar som fungerade perfekt och avslutade som vanligt. Hon var lite taggad i början men snart kom nosen ner i backen. Nu börjar hon kännas så bra att jag antar att det är mycket som är fel och jag måste nog snart rida för någon tränare. Man blir så lätt hemmablind. Red henne på tre-delat metallbett.

Isabella fick jobba med släden idag. Körde sju varv i trav på slingan. Hon ser ut att älska att dra. Blev inte ens svettig. Gick med postkandaret och skygglappar som vanligt. Tog några fina vinterkort som jag ska sätta in på hemsidan.

 

Söndagen den 17 januari 2010 kl. 19:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

16/1 2010

 
Idag får jag göra det roligaste jag vet; att rida dressyr. Både Marion och Attriana gick på två-delat metallbett. Kände igenom deras stresspunkter och Attriana kändes bäst som vanligt. När jag stretchade dem efteråt kändes bägge fina.

Började med Attriana och red idag noggrant igenom alla rörelser i skritt. Höll till på ridbanan och stora mittvolten. Flyttade fram- och bakdel utåt och inåt, böjde henne på en liten åttvolt och böjde även halsen ordentligt åt båda hållen. Hon kändes fin! Arbetade på samma sett i trav, även med små tempoväxlingar. Testade galoppen och nu var jag beredd att hon inte ville bryta av. Fick ta tag i henne några gånger för att få henne att lyda. Höll henne i en högre form än hon själv ville. Hon klarade nu att galoppera på en tiometersvolt i båda varven. För att träna övergångarna valde jag att rida galoppfattningar från bakdelsvändningar på volten. Bytte galopp varje varv. Det löste problemet att få henne att sakta av till skritt från galopp. Hon la in några piaffsteg själv i vändningen inför fattningen men det tillåter jag inte än. Hon blir nog peppad ändå. Höger galopp fungerade fortfarande fint, i vänster galopp blev det små bocksprång. Hon blir väldigt taggad av samlingar fortfarande så jag körde övningen tills hon lugnade ner sig. Därefter avslutade vi med nosen i backen på den stora åttvolten. I morgon ska jag gå vidare med en ny galoppövning som ska bli spännande att pröva.

Tanken med Marions arbete idag var att hitta gummibandskänslan i tempoväxlingarna och övergångarna. Jag koncentrerade mig på att vara noggrann med att använda mitt bäcken på rätt sett. Hon lyssnade otroligt bra och jag behövde inte använda handen alls. Red därefter snabba växlingar mellan öppna och sluta. Det för att få henne snabb i tanken. Gjorde samma sak i trav och galopp. I galopp red jag även byten i vartannat steg. De blir inte rena men jag hjälpte henne med att ha henne hög i fram, då går det lättare. Därefter kom jag till piaff - passage övergångarna. Nu var hon verkligen koncentrerad och tänkte så det knakade. Hon lyckades riktigt bra. För att inte förstöra den fina känslan avslutade jag i skritt. Red henne på travslingan på vallen där det var nyplogat och fint. Hon slapp till och med skakelövningarna idag.

 

Lördagen den 16 januari 2010 kl. 19:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

15/1 2010

 IIdag var det underbart väder, minus fem grader. Tog Attriana med medryttare och Isabella på en galoppslinga som en granne plogat upp. Mycket snällt! Attriana blev som vanligt “sju meter hög “och gick med höga knälyft och svävande gång förbi närmsta grannens hästar. Tyvärr får hon igång deras hästar i hagarna också. Hon tycker inte om lösa hästar men hästar med ryttare på är inga problem. Hon blev attackerad av en häst i hagen bland de första dagarna hon var hos mig. Sedan dess har jag haft detta problem. När vi kom fram till slingan, som är ca en km, fick hon galoppera ett par varv medan jag skrittade Isabella som var lite loj idag. Attriana visade sin fina sakta galopp men sin medryttare tyckte att den var för tråkig så han ökade tempot och hon fick gå riktigt snabbt. Mycket bra tänkt och det blev en bra lung- och hjärtträning. På vägen hem passerade vi grannens hästar igen och nu var varken hästar eller får farliga. Hon hade nu fått ge utlopp för sitt flyktbeteende under galopparbetet så hon var nöjd. Vi ritade ett kors i taket när vi kom hem. Det var första gången hon gått förbi utan att bli tänd. Attriana gick på tvådelat gummibett och Isabella på ett rakt gummibett.

 

Lördagen den 16 januari 2010 kl. 09:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

14/1 2010

Äntligen mildare med minus 10 grader. Trots det var Attriana “på tårna” idag. Det tog sig uttryck i att vara rädd för soptunnan som stod för tömning ute vid vägen. Hennes flyktinstinkter kan också komma av att vi trampade lite i piaff igår. Jag går inte vidare med den träningen idag. Däremot så hämtade jag upp soptunnan tillsammans med henne. Det låter mycket om den när man drar den men hon klarar det bäst av hästarna.

Det märkliga idag var att hon inte hade tid att värma upp i rörelser i skritt som vi alltid brukar göra. Det har inte hänt sedan hon var i tre-års åldern att hon ville hoppa över det. Ok! Vi gick några rundor på ridbanan i skänkelvikning på volt, lite tempoväxlingar och även bogen in i skänkelvikning. Men, hon gick hela tiden och väntade på galoppen. När hon fick tillåtelse blev det en sakta lugn galopp. Idag fungerade högergaloppen bäst. Det var det jag såg på slutorna till höger igår. Men nu kom vi till ett problem. Hon ville inte sluta galoppera i höger varv! Hon var förmodligen så nöjd med sig själv och ville inte sluta! Lyckades jag bryta av fattade hon galopp direkt igen. Tog in henne på en 12m volt men det hjälpte inte. Har aldrig varit med om något liknande. Det kändes som hon skenade men i sakta galopp i låg form. Att jag upplevde det så beror nog på mitt dressyrintresse och att man har kontroll i varenda steg. Det ska bli spännande att utveckla galoppen nu. Men godisberöm behövs inte längre i denna övning. Hon arbetar nu med självkänsla och utan spänning.

 

Att få hästarna att arbeta med Marion fick ett arbete på gården i skritt. Hon kändes ovanligt fin. Hon var lika böjlig åt bägge håll. Ryggen kom upp fint i samlingen. Avslutade henne på ridbanan i trav med skolorna på fyrkantspåret och skänkelvikningar på diagonalerna. I galopp arbetade jag med att öka och minska volten och tempoväxlingar.

Båda hästarna gick på tvådelat metallbett och inte mer än 15 min i den tunga snön på ridbanan.


 

 

Fredagen den 15 januari 2010 kl. 16:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

13/1 2010

 Fortfarande kallt, 20 minusgrader på natten och 16 grader på dagen. Snön på ridbanan är fortfarande väldigt hård. Hade tänkt att löshoppa men det skulle bli för jobbigt, valde i stället att tömköra Attriana. Vi började med att tillsammans med husse undersöka motorrummet på vår brummande Volvo. Mycket spännande tyckte Attriana. Tog sedan en promenad. Därefter arbetade jag på den plogade gårdsplanen. Körde igenom alla rörelser i skritt. Öppna och sluta i de mer lösgörande varianterna med extra mycket böjning. Sluta till höger har aldrig fungerat så bra som idag. Avslutade med några piaffsteg i tre omgångar och godis. Nu fungerar piaffen så pass bra på töm att jag kommer att lägga in den under ryttare också. Travade och galopperade sedan några varv i låg form på ridbanan.

Med fjordingarna red vi ut på en härlig tur med mycket trav och galopp. Isabella var ruskigt pigg. Vi kom tillbaka med isiga pannluggar och vita ögonfransar.

 

 

Onsdagen den 13 januari 2010 kl. 18:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

12/1 2010

 Även idag blev det vila för hästarna då medryttarna inte kunde rida.

 

Tisdagen den 12 januari 2010 kl. 18:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

10/1 2010

 Idag var det exakt samma temperatur som igår, börjar bli lite tröttsamt. Även hästarna fick samma jobb som igår. Attriana gick dock på tvådelat gummibett och reds. Marion fick utföra träningen i djup snö. Då snön fortfarande är hård och krävande blev det pass på 20 min. Marions passage gick bättre idag, koncentrerade mig mot formen. och klarade även en sträcka på 20 m. Attriana kändes mjuk och fin. Den samlade galoppen är underbar.

Marions hjälpryttare Anna har varit på semester en vecka. Från den dagen hon åkte har Marion varit loj. Var lite fundersam om hon var sjuk. Hade inte ens någon energi när vi red ut? Så jag har tagit det lite lugnare. Idag nämnde jag att Anna kommer hem i morgon. Underligt men hon var som en ny häst under träningspasset. Pigg och alert och gjorde även några buskast åt sidan. Visst är det märkligt hur de kan förstå. Jag är inte förvånad längre eftersom jag har varit med om liknande reaktioner förr.

Hittade en vildkatt ihjälfrusen i vedboden idag. Känns mycket sorgligt när man tittar på våra två katter som sitter på en pall framför braskaminen.

I morgon har alla tre hästarna vila.

 

Söndagen den 10 januari 2010 kl. 21:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

9/1 2010

 Idag var det minus 25 grader på morgonen och 20 grader under dagen!! Marion gick på rakt gummibett med kedja och Attriana med grimma.

Marion arbetade jag på gården som är plogad och har en rolig “ridbana”. Den består av en svagt sluttande väg på ca 70 m och en rundel med en diameter på ca 30 m. Jag kollade först igenom henne med lite lösgörande arbete. Hon kändes bra så jag övergick till samling ganska snart. Man vill inte rida för länge när det är så kallt. Huvudarbetet idag var övergångarna från piaff till passage, som hon har svårt för. Förberedde i trav med skolor i halva steg och provade något nytt; skänkelvikning i halva steg. Gjorde många små tempoväxlingar och trampade henne. Problemet med övergångarna till passage är att hon är för låg fram i piaffen och det blir gärna skrittpiaff. Hon förstår hur det ska vara men får inte till det i sin kropp. Det är en häst som saknar den naturliga energin. Hon försökte göra sitt bästa och till slut resulterade det i en ganska skaplig passage. Vi arbetade med det svåra arbetet på raksträckan och varje gång vi kom upp på gården till cirkeln tog jag ett lösgörande varv. Avslutade med att rida in i skaklarna idag, det var inga problem alls. Ska jag spänna för när jag sitter på kanske? Hon kändes väldigt fin idag!

Jag hade problem med astma och andning idag på grund av kylan. Det gick bra att rida sakta och samlat med Marion då man inte får i sig så mycket kalluft. Attriana däremot skulle bli för taggad av ett sådant arbete en sådan här dag. Jag beslöt att arbeta henne lös på banan. Det är mycket behändigt. Jag står mitt på banan med ett körspö i handen och med röstkommando dirigerar jag henne. Började med tempoväxlingar i trav; kort trav på kortsidan och ökningar på långsidorna. Hon kom igång mer och mer och såg rikligt rörlig ut. Därefter fick hon göra samma sak i galopp. Hon var duktig och det blev mycket belöning med godis. Jag kallar in henne och hon stannar alltid ca tre meter ifrån mig och undrar om det var “godisbra“? Jag har alltid belöning bestående av godis till min hästar och visst de tigger. De tigger på så sätt att de försöker göra sitt arbete bättre. Det får bara godis för arbete som är svårt för dem, förutom Isabella som jag skämmer bort.

När jag var klar bad jag henne avsluta i trav på volten i låg form. Hon var inte överens med mig. Jag hade ju glömt bort den samlade galoppen på volten. Hon gav sig iväg i en fin samlad galopp några varv. Hon såg så stolt ut när hon fick godis och visade mig sedan den andra galoppen. Nu avslutade hon självmant i den låga formen på volten i trav. Vi har en härlig kontakt. Att krypa ut genom filtarna i dörröppningen idag var helt naturligt.

Det blev en annorlunda dressyrträning idag!

 

 

Lördagen den 9 januari 2010 kl. 19:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

7/1 2010

 Härligt bara minus 12 grader! Attriana tömkörde jag och Marion red jag, bägge på rakt gummibett. Hästarna var lugna och lösgjorda så jag valde att arbeta med samlande arbete och kortare pass eftersom snön idag var hårdare och jobbig att gå i.

Attriana var mindre laddad idag trots vila i går och att hon hade varit inne i stallet mer än vanligt. Efter 15 min promenad runt den upplogade banan gick jag in på ridbanan för att arbeta med dressyr. Körde henne lite överallt på banan för att trampa ner snön. Hon var fin i böjning åt båda hållen. Ryggade även sex steg. I trav arbetade hon själv i låg form trots att jag använde de översta ringarna på tömkörningsgjorden. När jag började med övergångar till skritt ville hon återigen visa sin piaff. Idag köpte jag hennes idé eftersom hon var så lösgjord. Arbetade på volten med tre repriser åt bägge håll. Kommandot jag använder är enbart rösten. Några gånger satt hon så djupt att hon hade svårt att trampa men jag belönade det eftersom målet är att orka trampa när hon sitter så djupt. Belöningen består av mustangpellets som jag alltid har i fickan. Efter piaffstegen tog hon några steg i skritt för att sedan trava iväg i lång och låg form. Precis som jag vill att det ska vara. Allt gick så bra så jag kunde gå vidare till piaff - galopp. Hon arbetade med koncentration och den samlade galoppen blev OK. Avslutade bägge galopperna i lång och låg form. Det är så häftigt att arbeta med henne eftersom hon vill göra allt rätt. Sen är det inte helt fel att hon rör sig fantastiskt och är vacker att titta på. Social träning idag var att ställa upp i skaklarna och krypa in och ut genom stalldörren genom filtar som hänger där för att hålla värmen i stallet.

Marion red jag på banan. Hon var mjuk och fin i sidorna men skjuter ut vänster bog som vanligt. Korrigerade det genom att själv följa med i rörelseriktningen med mina axlar till höger. Det hjälpte men jag fick verkligen koncentrera mig. Det är lätt att missa att flytta fram vänster axel när man är högerhänt. Red lösgörande överallt på banan för att trampa till snön. Därefter övergick jag till de samlande rörelserna. Red först några enkla byten. Red sedan halva steg i trav öppna, fortsatte med övergångar i samma rörelse. Därefter övergångar i galopp med endast tre galoppsprång. Sedan piaff - skritt, piaff bakåt några steg och gjorde tre levader. Avslutade med piaff - passage som hon har svårt för. Hon blev stressad och började med att rusa igen när jag avslutade i den låga formen. Fick henne att lyssna på förhållningen och därefter gick det bra men fick återigen korrigera den vänstra bogen.

Inkörningsträningen bestod av att ställa upp i skaklarna framför släden. Efter ett tag fungerade det. Hon fick även gå med en lös skakel på en sida i taget, lite läskigt fortfarande. Hon är en ängslig häst och jag går ofta igenom hennes stresspunkter innan ett ridpass. Bytte veterinär inför tandraspningen i höstas. Hon upptäckte att Marion hade taggar på tänderna längst in som hade gjort sår på insidan av kinden. Det är förmodligen orsaken till att hon känts stressig ibland och är spänd i kroppen. Kan nog ta väldigt lång tid att reparera tyvärr.

 

Torsdagen den 7 januari 2010 kl. 19:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

6/1 2010

 Minus 32 grader på morgonen och 28 under dagen.

Som tur är vilar alltid hästarna dagen efter en skoning!

 

Onsdagen den 6 januari 2010 kl. 15:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

5/1 2010

 Minus 26 grader, brr!!!

Idag är hovslagaren här, sulor och fyra broddar i varje sko. Hästarna har bara varit ute ca fem timmar. De behövs inne för att hålla värmen i stallet. Isabella var ute i skogen med sin älskade Malin. Hon hade varit riktigt pigg och gjort bakutsparkar i galoppen. De två andra har vilodag.

 

Tisdagen den 5 januari 2010 kl. 19:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

4/1 2010

 Minus 14 grader och sol

En härlig vintertur på sviktande vita vintervägar med Marion och Attriana. Bägge hästarna pigga men utan bus. Travade ca 40 min. Bra med omväxling att arbeta på lite fastare underlag idag. Det är djup snö både i hagen och på ridbanan. Efter en skrittpromenad på nya vägar i skogen hamnade vi på en åker. Vi stannade och funderade hur vi skulle fortsätta. Attriana spanade ivrigt på omgivningen. I samma ögonblick som vi tänkte tanken att vi skulle vända beslöt hon också att det var bäst att vända. Hon är inte dum den hästen.

 

Måndagen den 4 januari 2010 kl. 15:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

3/1 2010

Söndag minus 14 grader och snålblåst

Började arbeta med Attriana. Idag tjurade hon när jag ryktade henne under magen och grinade illa mot mig. Ett sådant beteende får man absolut inte acceptera. Hon skulle aldrig våga göra så mot fjordingarna. Alltså måste jag säga till på skarpen vilket resulterade i att hon blev from som ett lamm. Retade henne genom att demonstrera min status och borstade henne extra mycket under magen. Speciellt ston och hingstar måste veta sin plats. En häst ska avguda och respektera dig i alla situationer och du ska kunna röra din häst i alla lägen och överallt på kroppen.

Idag blev det löshoppning för att göra av med lite energi och träna upp flåset. Hon hoppade ett enkelhinder på 80 cm tio gånger. Det blev alltså åtta meter, eller hur? Hon tyckte det var roligt, busade en del men jag hade kontakt med henne hela tiden. När jag löshoppar bygger jag hinder på banan och släpper hästen samt har kontroll med en longerpisk vilket varv jag vill att de ska hoppa i. Hon blev inte stressad och med andra ord inte svettig men lite flåsig.

Isabella fick dra släden. Hon var alldeles till sig innan vi kom iväg. Höll på att käka upp en repgrimma i stallet och piafferade nästan när vi spände för. Var lite fundersam hur det skulle gå? Men hon skötte sig exemplariskt. Körde 3 km på slingan i varierat tempo. Tyvärr går det inte så bra att köra på vägen. En vägbana sluttar åt bägge sidor och släden glider hela tiden mot dikena. Det är lätt att välta med en släde. Med min första häst Trulls välte jag massor av gånger. Det var bara att räta upp släden medan han tålmodigt väntade. Jag vet inte hur Isabella skulle reagera.

Marion fick komma ut i skogen med sin älskade Anna. De var fulla av snö när de kom hem. Hon hade uppfört sig bra. Tyvärr hade de kört med skoter där vi brukar rida så där blev det bara skritt.
 

 

Söndagen den 3 januari 2010 kl. 19:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

1+2/1 2010

Fredag.
Idag red jag Attriana och Isabella, bägge på tre-delat metallbett.

Attriana var fortfarande väldigt taggad eftersom det blåser. Det snöar och är minus 10 grader så det är inte så konstigt. Hon blir dock alltid lugnare när vi kommer ner på ridbanan som tur är. Idag fick hon en noggrannare genomgång av gymnastikövningarna i skritt. Allt flöt på så bra att jag gick vidare med böjning (öppna och sluta samtidigt). Hon har bara gjort det några gånger och haft svårt att böja sig till höger. Nu hade slanten trillat ner och det fungerade bra i bägge varven. Det är alltid svårt att veta om svårigheten sitter i huvudet eller i kroppen. Travade igenom alla rörelser även i sluta. Hon höll sig i skinnet trots att öronen var spetsade framåt hela tiden. Gick så över till galopp och gjorde fattningar ur stora bakdelsvändningar i skritt och fick då den samlade bärande galoppen hon visade mig igår. I höger galopp blir hon lite för laddad än så länge. Det är en övning vi hållit på med hela hösten och hon har tyckt att den varit svår. I fattningen till höger har hon alltid stannat, stått still och funderat ett tag innan hon fattat galopp. Jag började känna att det tagit för lång tid och började ge henne lite godis efter fattningarna. På så sätt fick jag bort problemet som var orsakat av stress.

Med Isabella är det inga problem alls. Hon sitter inte fast någonstans, kan alla rörelser och är ett energiknippe. Det är rena nöjesridningen. Höll till på vår upplogade rundbana på vallen. Efter gymnastikövningarna i skritt arbetade jag i galopp; med sluta, förvänd galopp och små tempoväxlingar. Gjorde 30 piaffsteg sammanlagt, sen blev hon för laddad så jag avslutade i låg form.

 

 

Lördag.
Idag red jag Attriana och Marion, bägge på rakt plastbett.

Attriana ändå mer laddad. Idag klarade hon inte ens av fågelkvitter utan att fara i luften. I morgon måste hon ut på en skogspromenad. Passade mig för samlande rörelser, arbetade lösgörande med serpentiner, skänkelvikningar och öppna i lättridning. Ökningar i trav på långsidorna och samlad trav på kortsidorna klarade hon av. Övergångarna skritt - trav på volten blev till piaff - trav, så de fick vi överge. Ville dock utmana ödet lite och gick över till gårdagens övning, bakdelsvändning - galopp men i dag hoppade vi över galoppen och tog det i trav. Ville kolla att hon lyssnade på mig och att hon kunde tänka om från galoppfattningar till travigångsättningar i denna övning. Därefter avslutning och vi var nöjda bägge två.


Sist hade jag problem med att Marion var springig i trav och inte lyssnade på halvhalterna. Så i början på ridpasset arbetade jag mycket med det och det gav resultat. Sa även åt henne att hon skulle lyssna mer på mina förhållningar. Det är nu en halvmeter snö på banan och naturligtvis ändå jobbigare att ha med sig bakdelen hela tiden men hon var duktig idag. Red bara lösgörande i låg form med henne ca 20 min.
 

 

Lördagen den 2 januari 2010 kl. 19:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.