Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

30/12 2009

På min blogg kommer jag att berätta lite om mina tre hästar och vårt vardagliga arbete. Isabella e. Dovang är fjordhäst född -85 och går ungefär varannan dag. Ett veckoschema består av skogspromenad, dressyr på banan och körning. Marion hennes dotter född -91 är e. Furubäcks Seger. Arbetet med henne har jag också börjat trappa ner. Hon går 4-5 dagar i veckan med blandat arbete. Henne ska jag försöka köra in igen efter ett missöde som unghäst. Slutligen Attriana e. Sack, Napoleon, Brilliant sv halvblod född -02 som är i en spännande fas i utbildningen. Hon går sex dagar i veckan.

Min utmaning tidigare har varit att utbilda mina fjordhästar till att kunna utföra alla Grand Prix-rörelser vilket jag har lyckats med. Min nästa utmaning blir att utbilda en dressyrhäst som är mycket snabb och flyktig med två virvlar i pannan men också en häst med ett väldigt stort hjärta. Det är hon som tar hand om mig när jag är skadad. När jag bröt handleden för två år sedan gick hon så försiktigt bredvid min och nosade då och då på handleden. Hon hälsade i flera månaders tid varje morgon på mig med att kolla min handled hur det stod till. Jag har en förhoppning att med hennes inställning ska det gå bra.

Attriana valde oss när hon var ett år. Den historien berättar jag en annan gång. Som ettåring tömkörde jag henne mycket i skogen. Det har gjort att hon går fram överallt och har ett stort självförtroende. Hon lärde sig även öppna och skänkelvikning på töm. Betesperioden tillbringade hon med en jämnårig. Sommaren därefter släppte jag henne på bete med en flock unga travhästar. Tyvärr tog hon över efter två dagar och lät inte de andra komma in i uteboxen så jag fick ta hem henne. Hon måste ha mer bete än mina fjordhästar så tyvärr måste jag ha henne själv i en hage den sommaren. Hon var dock jättenöjd med att vara hemma och jag jobbade henne hela sommaren med promenader och lärde henne det mesta på töm. Därefter red jag in henne och hon visades på treårs-testet med klass ett som resultat. Hon fick 9:a på typ. Under nästkommande sommar vilade hon förutom att hon fick åka till hingsten. Hon vantrivdes på hingststationen så det blev inget föl e Danone. Föl ville vi i alla fall ha för att få henne lite lugnare. Jag brinner ju för fjordhästar och valde en fin fjordhingst, Cristall. Hon blev dräktig och i augusti året därpå födde hon en fantastiskt fin fölunge, Giselle.

Därefter har utbildningen av henne tagit fart. Det viktigaste för mig är att hästen ska bli hållbar så jag skyndar långsamt. Själv är jag för feg för att rida ut med henne och hon lyckades skrämma bort mina hjälpryttare. Jag löste det genom att ta med henne till fots på långa promenader en gång i veckan. Nu har jag en hjälpryttare som hon älskar och med honom har hon alltid varit snäll. Han är också helt orädd och det har blivit långa uteritter och snabba galoppturer på stubbåkrarna i höstas. Hon älskar att komma ut i skogen och ibland verkar det som hon är ute själv på promenad. Hon glömmer att vi andra är med och bara knallar på. Han har även börjat hoppa henne uppsutten och det gillar hon verkligen. Hon har alltid löshoppats regelbundet under hela unghästtiden.

Hon utför nu vid sju års ålder alla rörelser i skritt och trav och fattar galopp från trav. Galoppen på banan har jag väntat med tills hon har balansen och styrkan att bära sig. Det är en mycket känslig häst. Hon går på mycket små hjälper, ofta bara för tanken och mina vikthjälper. Vi har en mycket nära kommunikation och hittills har huvudarbetet varit att hålla flykten borta. Nu har vi kommit till det spännande arbetet med samling.


 

 

Onsdagen den 30 december 2009 kl. 11:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2018

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.