Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Bushästar

 

Tisdag den 19 september 2017 regn 14 grader

Igår fick båda hästarna busa lite på vallen bland kärringtänderna. Jag hade dem på lina för säkerhets skull.

AnnaBelle var den som var lugnast.

Attriana började helt plötsligt tokgaloppera. Hon kände att det gick bra eftersom hon är barfota i bak. Hon brukar gå omkull med skor på när hon drar iväg på linan. Något hade hänt tidigare för hon galopperade in till stallet också när jag kallade in dem. Sen var hon väldigt upprörd i boxen innan det lade sig. Undrar vad det var? Björn? Vildsvin?

 

Det börjar kännas lite osäkert att de går ute fortfarande på nätterna. Det är ju så mörkt! Har målat en box i dag och ska bli klar med den andra i veckan är uträkningen.

Ibland kan det bara vara så att de behöver sträcka ut och träna flykt. Bra att det gör det i hagen så är det klart när man sitter på ryggen på dem.

Samtidigt som det är naturligt att hästarna blir extra pigga på hösten när de slipper lägga energi på att mota bort kuslingar och det blir kyligare.

Minns en kurs i akademisk dressyr som jag medverkade i. De visade sig att några deltagare alltid bara red samlat på banan. De hade lite problem med att hästarna var lite busiga. Jag såg dem i den lilla hagen de stod i. En häst stod och hoppade upp och ner. Helt enkelt oförstånd av ägarna. Hästar måste få ha lite kul, känna sig fria och känna sig lösgjorda för att må bra.  

Jobb i Uppsala idag. Hoppas det slutar regna. 

Tisdagen den 19 september 2017 kl. 13:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nästa krämpa

 

Lördag den 16 september 2017 fint väder

Är det inte det ena så är det det andra. Händerna börjar läka men då slår det till i vänster fot igen. Nu vid vristen och mitt under foten. Det kommer som en blixt från en klar himmel. Det gör jätteont att sätta ner foten mot marken. Mycket märkligt! Skulle gärna vilja veta vad det är. Kryckan är framme igen tyvärr.

Lyckades kravla mig upp på Attriana. Det är jättesvårt när man inte kan trycka av med vänster fot. Att rida lätt eller i lätt sits fungerade naturligtvis inte. Då tänkte jag på de handikappade ryttaren utan ben. De kan ju förmodligen inte eller rida i lätt sits. Så jag satt ner redan från början.

När hästen inte är uppvärmd och ryggen inte har hunnit komma upp fick det bli att jag red i ett väldigt kort tempo i trav och galopp. Jag lät henne gå lite högt med huvudet eftersom hon föredrog det själv.

När hon blev bekväm sänkte hon sig själv och då var även ryggen bekväm att sitta på så vi kunde öka tempot.

Jag bävade för att stiga av, hur skulle det gå till när jag inte kunde nudda marken med vänster fot utan att skrika till av smärta. Medan jag funderade fick det bli en liten skritt tur utanför ridbanan med parkering vid päronträdet. Bra var det i alla fall för jag kunde nå päron högre upp och äta själv. De flesta är sura men en granne har ympat in några kvistar med ätbara päron.

Attriana sneglade förvånat på mig. Jag brukar låta henne äta utan sadel och utan bett i munnen.

Tillslut tog jag mod till mig och red till pallen för avsittning. Lite läskigt är det att gå av vid pallen tycker jag nog. Man kan ju hamna utanför om hästen rör sig. Men, hon står alltid blick still så det gick bra.

Vilken utmaning det är att rida när gammel krämporna sätter till.  


 

Lördagen den 16 september 2017 kl. 11:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Getingar, bara getingar idag

 

Fredag den 15 september 2017 mulet 15 grader

 

Jantelagen slog till ordentligt. Först glad och stolt över min lilla treåring som fick så fina poäng på Riksutställningen sen,,,,

Det var ingen älgfluga som bet Attriana när hon fick panik och slog sönder lysrören i taket. Det var en geting.

Jag blev själv attackerad och biten dagen. Jag skulle gå in från stallet och märkte att något litet runt i luften var intresserad av mig. Jag slog undan insekten. När jag kom in kände jag att det gjorde ont i ena knävecket. Jag kliade där och blev direkt stucken i handen. Jag såg en insekt som satt fast och i panik fick jag bort den. Det gjorde så himla ont!

När jag sen skulle ta av mig ridbyxorna stack det till igen lika hemskt i den andra handen. Ännu mer panik!

Min man hittade sen en halvdöd geting vid byxorna. Jag har haft en hemsk värk i båda händerna och vid knävecket. Jättesvullen och även svullen upp på armarna. Jag har mått illa och varit riktigt dålig. Ringde till vårdcentralen när även armarna började svullna upp. Rådet var att lägga om med alsolsprit.

I dag, dag tre är jag fortfarande svullen men värken är lite mindre.

Hua! Så jobbigt det har varit. Det enda jag orkade igår var att mocka.

Vi har hittat getingboet och sprayat insektsspray in i det så getingarna verkar dö ut.

Jag skrev om det på facebook och har fått en förklaring till att getingarna kan bli så här aggressiva. Läs och lär!

SKRIBENT: MIKAELA REMES

De stora temperaturväxlingarna i sommar har lett till att rutinerna i getingsamfunden vänts upp och ner. Insektsforskare Lena Huldén säger att getingarna rentav förlorat meningen med livet. Kaoset får dem att bli frustrerade, vilket leder till att deras tröskel att sticka är lägre än vanligt.

Du har kanske viftat bort en och annan geting när du suttit på terrassen i sommar. Men just nu vill du kanske tänka två gånger innan du gör det, eftersom risken att bli stucken är vanligare än normalt.

Ökad aggressivitet bland getingar är något som händer varje år, men den här sommaren har insekternas humör vänt ovanligt tidigt.

Lena Huldén, som är insektsforskare vid Helsingfors universitet, säger att det här beror på den varma våren som fått getingarna att bygga bo i god tid. Juni var däremot så kylig att getingdrottningarna började tro att det blivit höst och dags att förbereda sig för övervintring.

Det här leder till förklaringen bakom ilskan: drottninggetingen producerar nämligen feromoner som upprätthåller ordningen i getingsamfundet. När drottningen sedan flyger iväg för att övervintra börjar boet kollapsa och bristen på feromoner leder till kaos i samfundet.

Arbetarna, vars uppgift är att hålla boet rent, sköta larver och hämta mat har plötsligt ingenting att göra. Och det här förorsakar frustration.

- När drottningen inte längre förser getingsamfundet med feromoner, som i princip signalerar hur allt ska fungera, då tappar arbetarna konceptet. Livets mening försvinner, förklarar Huldén.

Lockas till mat

Arbetarna lämnas ensamma i tron att det fortfarande finns larver att mata. Därför fortsätter de att flyga omkring i jakt på mat och dofterna lockar dem särskilt till exempelvis balkonger och terrasser. Huldén berättar att insekterna har särskilda favoriter:

- Larverna behöver protein, så arbetarna kan till och med stjäla små bitar av kött. Getingarna äter också gärna fallfrukt. Om man sitter utomhus på terrassen och dricker öl kan man få sällskap, eftersom de gillar jästa saker. Och eftersom de då har förlorat all vett och sans blir de också mera aggressiva, säger hon.

- Ofta viftar folk bort dem. Särskilt nu är getingarna lättprovocerade och sticker lätt. När ett bi sticker rivs ju gadden loss och biet dör, men en geting kan använda gadden för att sticka flera gånger.

Döda getingarna på våren

Lena Huldén säger att man inte behöver känna dåligt samvete för att ha ihjäl getingarna eftersom det finns enorma mängder av dem.

- Vanligtvis brukar ett bo innehålla 3 000-4 000 arbetare vid den här tiden på året. Men stora bon kan ha upp till 50 000 arbetare. Så om man vill bli av med getingarna är det för sent nu. Man ska ha ihjäl dem på våren när man ser de första bona. Varje geting som du har ihjäl då innebär ett bo färre.


 

Fredagen den 15 september 2017 kl. 10:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Facebooks inlägg från mig idag

 Onsdag den 13 september sol 18 grader (sommar)

 

Viktigt är att sänka sin andning för att komma ner med tyngdpunkten. Slappna av, blunda, låt hästen röra dig, följ bara med. Lite fusk! Hästens mage gungar åt sidorna lite för varje steg. När magen putar ut möter du med samma sidas skänkel och kan skänkla exakt när det bakbenet lyft uppåt.

Eller kika! När det diagonala frambenet sätts ner lyfter hästen det diagonala bakbenet. Träna känslan i dina sittben på en hård stol. Ibland behöver man bara lyfta ett sittben lite och känn efter hur mycket det påverkar det andra. Är det mycket i vägen kan det vara svårt att känna sittbenen. Testa vad som händer när du ändrar andningen också, intressant! Lycka till!

 

 
 

 

Onsdagen den 13 september 2017 kl. 11:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Framgångar med AnnaBelle

 

 

Tisdag den 12 september 2017 halvsol 18 grader

Kul helg och fina framgångar med AnnaBelle på Riksutställningen. Hon fick poäng 88888 och 40 poäng även denna gång. Det blev en tredje placering i klassen för treåriga ston. Tredje finaste i Sverige! Hurra! Vilken häst jag har! 

Det jag såg " mellan raderna" var att hon visade även upp både samling och längning. Hon visade även upp både några piaff steg och en levad. Det gäller för mig bara att klara av hennes intensiva energi. 

Som tur är så är hon snäll och samarbetsvillig. Hon lyssnar alltid. Tappar inte fattningen som Attriana kan göra ibland. Hon var även duktig att stå snällt i transporten i många timmar. Däremot var hon inte speciellt intresserad av att stå i boxen som var där. Det blev lite virvelvind av henne. Hon fick för första gången gå in i ett ridhus. Inga problem alls. Hon var så duktig, älskade häst. 

Igår hände en olycka i stallet. Jag skulle rida Attriana och hade henne uppställd i gången. En älgfluga(lus) kom in och bet henne. Hon fick panik, slet sig och stegrade sig rakt upp i lysröret. Det har plasthölje så det gick bra. 

Sen jagade flugan både min man och mig. Riktigt läskig sak. Jag fick tag i insektssprayen och lyckades tillslut döda den.

De är så obehagliga när de släpper vingarna och blir lusar som sitter hårt fast och suger blod.

Jag var lite försiktig med Attriana men hon var opåverkad under det lösgörande passet. Hon jobbade på med glädje. Vi passade sen på att fota AnnaBelle med sin fina rosetter. 

 

Tisdagen den 12 september 2017 kl. 13:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nya skor och utställning

 

Fredag den 8 september 2017 mulet 14 grader


I dag blir det en packdag samt att AnnaBelle ska tvättas inför resan till Skövde och Riksutställningen. Hon var nu också fått på sig skor på bakhovarna. Än så länge sitter de kvar. I natt fick hästarna vara inne för att få ner gräsmagarna lite. Det brukar göra susen. Det är mycket vatten i gräset och därför kan de se tjockare ut än vad det egentligen är. I morse var de så smäckra och fina.

Attriana har fått jobba på banan i två dagar. En dag på töm och en dag uppsutten. Hon är så jobbsugen. Efter piaff passage jobbet på töm kastade hon sig rätt upp i luften och viftade med frambenen som hon gör när hon är glad.

Igår när jag red dansade hon fram så lätt att hon flög fram i de olika skolorna och skänkelvikningarna. Ett mycket häftigt pass.

Det känns som om längtat efter att få komma igång och jobba. Nu blir jag ju tyvärr borta över helgen men rider henne idag igen.

AnnaBelle ska också få jobba lite med de nya skorna.

Uppdatering om utställningen följer nästa vecka. Håll tummarna för oss.


 

Fredagen den 8 september 2017 kl. 10:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Sitsen som gör helheten

 

Onsdag den 6 september 2017 halvsol och lite värme igen

Bild från Oliveira stables


Här har vi en väldigt användbar sits. Analysera och tänk efter hur den fungerar. Att samla hästen på rätt sätt ska man gärna göra utan tyglar. Han har säkert använt sig att kandaret till och från. Det är inte förbjudet. Det som är förbjudet är att använda innertygeln som alltid ska vara lätt och rörlig.

Det är riktigt svårt men samling kräver denna typ av sits. Starka coremuskler, följsamhet, balans, andning och rätt energi för rätt ändamål. Lätt är att hamna med ryggen i svank som gör att följsamheten går förlorad.

Detta är en stor del av undervisningen som jag tycker är viktig. Fram med naveln är ett bra tänk.

Det ser så lätt ut när man ser bilden. Men, det är det inte. Att i alla situationer behålla sitsen är det svåraste. Stannar hästen till lite hastigt åker man genast fram på sittbenen. Det är då coremusklerna ska hålla emot. Men, det är bara att träna på. Gärna utan häst så mycket som möjligt.

Att ha bilden i huvudet är en bit på vägen.


 

Onsdagen den 6 september 2017 kl. 11:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Att rida i käringtand

 

Måndag den 4 september 2017 regnaktigt 13 grader


Nu är vallarna fulla med flera dm höga käringtand,s blommor. Det är perfekt att träna hästarna på. Det blir nästan som att rida i nysnö. Förra året när jag började med det fick Attriana träningsvärk. Jag trodde inte att det skulle ta, så mycket på hästen.

I förrgår fick båda bli longerade på underlaget och vila dagen efter. Vilka fina steg de får! Kul att titta på dem. Måste säga att Annabelle rör sig helt fantastiskt i traven. Hoppas vi kan få fram det på utställningen i helgen.

När man tittar på inskickade filmer av de som inte har kommit så långt i kunskap ser man att i stort att alla rider för fort. Hästen hinner inte vila i steget som är så viktigt för att de ska bli starka. Orsaken tror jag är att man tittar på skickligare ekipage som rider hästarna med schwung. De är starka och orkar att gå i ett högre tempo med fortsatt bärighet.

Om de inte orkar med det blir det bara att hästen springer. Ser detta gång på gång!

Hallå! Alla tränare! Ser ni inte att det blir knas? Trasiga och stressiga hästar. Alla harmoni, var finns den?  


 

Måndagen den 4 september 2017 kl. 12:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nu kan den seriösa inridningen påbörjas,,,

 

Fredag den 1 september 2017 sol 18 grader

Gårdagen bestod bara av regn hela dagen. Det var nog den första riktiga regndagen i sommar. Annars har det bara kommit irriterande småskvättar var tredje dag. Det är det som gjorde det så besvärligt att få in hö,t.

Hästarna ville gärna komma in när jag var ut till dem vid 22 tiden. Det känns alltid bra att lyssna till deras begäran. De såg så nöjda ut i morse när jag tog ut dem. De hade inte ens bråttom ut.

Jag lyckades i alla fall rida båda igår vid ett litet uppehåll. Attriana fick ett bra mjukgörande pass i skritt med lite trav som avslut. Nu bär päronträdet frukt så det blir alltid en fruktstund efteråt.

Modig kände jag mig som klättrade upp på AnnaBelle. Det var länge sedan hon blev riden. Hon var ordentligt alert. För säkerhets skull så fick hon busa av sig lite först. Piggheten blev sen bara positiv. Hon gick på ordentligt.

Den första uppgiften en riden häst måste kunna enligt mig är, skänkelvikning på volt. De måste kunna sätta under sig båda bakbenen var  för sig. Mjukna i innerbogarna och spåra efter voltspåret. AnnaBelle har haft svårt för det men igår fick jag fram flera steg i högervarvet. Det känns upplyftande. Nu kan det seriösa inridningen påbörjas.


 

Fredagen den 1 september 2017 kl. 09:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

Attriana

 

Kategorier

Allmänt

Arkiv

 2017

 September 2017

 Augusti 2017

 Juli 2017

 Juni 2017

 Maj 2017

 April 2017

 Mars 2017

 Februari 2017

 Januari 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.